Пандемията още убива, трябва да преодолеем сериозните разлики във ваксинирането

Пандемията още убива, трябва да преодолеем сериозните разлики във ваксинирането

© European commission (audiovisual service)"Дневник публикува ексклузивно за България коментар на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност /заместник-председател на Европейската комисия.


До края на май 2021 г. само 2,1% от африканците са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19. Трябва да преодолеем сериозните разлики във ваксинирането между развитите икономики и развиващите се страни, за да избегнем това, което ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус нарече "ваксинен апартейд". Това е както морално правилно, така и в интерес на всички.


Ето защо се нуждаем от многостранни действия на световно равнище за увеличаване на производството на ваксини и ускоряване на внедряването им в световен мащаб. Това е избраният от ЕС път от самото начало на пандемията. Сега това е и пътят, определен от лидерите на Г-20 на световната среща на високо равнище по въпросите на здравето, състояла се на 21 май в Рим.
Пандемията все още ежедневно убива хиляди хора и с настоящите темпове на ваксинация целият свят няма да бъде ваксиниран преди 2023 г. Широкообхватното ваксиниране на световното население обаче е единственият начин да се сложи край на пандемията; в противен случай има вероятност умножаването на вариантите на вируса да подкопае ефективността на съществуващите ваксини.


Ваксинацията е и предпоставка за премахване на ограниченията, които възпрепятстват развитието на нашите икономики и упражняването на нашите свободи. Тези ограничения ощетяват целия свят, но представляват още по-голяма тежест за развиващите се страни. Развитите държави могат да разчитат в по-голяма степен на социалните механизми и лостовете на икономическата политика, за да ограничат въздействието на пандемията върху своите граждани.


Ако се запазят сериозните разлики във ваксинирането, съществува риск от обръщане на тенденцията на намаляване на бедността и неравенството в световен мащаб през последните десетилетия. Подобна отрицателна динамика би забавила икономическата активност и би увеличила геополитическото напрежение.


Цената на бездействието със сигурност би била много по-висока за развитите икономики от това, което заедно би трябвало да похарчим, за да помогнем за ваксинирането на целия свят. Ето защо ЕС приветства плана на стойност 50 млрд. щатски долара, предложен от Международния валутен фонд, за да може да се ваксинират 40% от световното население през 2021 г. и 60% до средата на 2022 г.


За да постигнем тази цел, се нуждаем от тясно координирани многостранни действия. Трябва да се противопоставим на заплахите, породени от "ваксинната дипломация", обвързваща доставката на ваксини с политически цели, и "ваксинния национализъм", свързан със запазването на ваксините за себе си. За разлика от други ЕС отхвърли тези два подхода още в началото на пандемията. Досега сме единственият глобален участник, който ваксинира собственото си население, като същевременно изнася големи количества ваксини и дава съществен принос за внедряването на ваксините в държавите с ниски доходи. Европейците могат да се гордеят с този рекорд.


През 2020 г. ЕС подкрепи широкомащабна научноизследователска и развойна дейност, свързана с ваксините, и допринесе значително за създаването на новото поколение иРНК ваксини. Впоследствие ЕС стана основен производител на ваксини срещу COVID-19, като според СЗО ЕС е произвел около 40% от дозите, използвани до момента в световен мащаб. ЕС също така изнесе 240 милиона дози в 90 държави, което е близо до количеството дози, използвани досега в рамките на ЕС.


ЕС заедно със своите държави членки и финансови институции - т.нар. "Екип Европа" - също така дарява ваксини на нуждаещите се съседни държави, особено в Западните Балкани. Целта е преди края на 2021 г. ЕС да дари най-малко още 100 милиона дози на държавите с ниски и средни доходи, както беше договорено на последния Европейски съвет. С 2,8 млрд. евро "Екип Европа" е и основният донор по механизма COVAX, който дава възможност на по-бедните държави да получат достъп до ваксини; около една трета от всички предоставени до момента дози по линия на COVAX са финансирани от ЕС. Това усилие обаче все още далеч не е достатъчно, за да се предотврати увеличаването на сериозните разлики във ваксинирането.


За да стане това, държавите, които имат необходимите знания и средства, следва да увеличат производствения си капацитет, така че да могат не само да ваксинират собственото си население, но и да изнасят повече ваксини, каквото всъщност прави ЕС. В сътрудничество с производителите на ваксини работим за увеличаване на капацитета на ЕС за производство на ваксини до над 3 милиарда дози годишно до края на 2021 г. Нашите европейски промишлени партньори поеха ангажимент да доставят 1,3 млрд. дози ваксини преди края на 2021 г. на държави с ниски доходи без печалба и на държави със средни доходи на по-ниски цени. Те също така се ангажираха да доставят още над 1,3 млрд. дози за 2022 г., като много от тези доставки ще бъдат осъществени чрез COVAX.


Всички държави трябва да избягват ограничителните мерки, които засягат веригите за доставка на ваксини. Необходимо е също така да улесняваме трансфера на знания и технологии, така че повече държави да могат да произвеждат ваксини. От наша страна силно насърчаваме европейските производители да правят това, особено в Африка. На 18 май участвах в срещата на върха в Париж по въпросите на финансовата подкрепа за Африка, на която лидерите от континента подчертаха, че Африка внася 99% от ваксините си. Това трябва да се промени. "Екип Европа" стартира инициатива за тази цел - подкрепена с финансиране в размер на 1 милиард евро от бюджета на ЕС и европейските финансови институции за развитие - с африкански партньори за повишаване на производствения капацитет в Африка за ваксини, лекарства и здравни технологии.


Доброволното лицензиране е предпочитаният начин да се гарантира такъв трансфер на технологии и ноу-хау. Ако то се окаже недостатъчно, съществуващото Споразумение за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост и Декларацията от Доха от 2001 г. вече предвиждат възможността за принудително лицензиране. Според някои държави обаче тези възможности за гъвкавост са твърде трудни и бавни за използване. За да се ускори този трансфер на технологии, до началото на юни ЕС ще представи ново предложение в рамките на СТО.


Пандемията от COVID-19 ни напомни, че здравето е глобално обществено благо. Нашите общи действия за ваксиниране срещу COVID-19 в световен мащаб с цел преодоляване на сериозните разлики във ваксинирането трябва да бъдат първата стъпка към истинско глобално сътрудничество в областта на здравеопазването, както е предвидено в Декларацията от Рим, приета неотдавна на световната среща на високо равнище по въпросите на здравето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 673 Гневно

  Трябва да престанете да боцкате хората с някакви течности!
  Щом се застраховате с ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ-това не са ваксини!👿

 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  С какво доброволното лицензиране е по-добро от предоставяне на безплатни дози на бедните държави? Да произвеждаш ваксина не е като да вариш ракия в казана на двора, щом АЗ струва по 2 евро на доза, как ще е по-евтино за държава без традиции, специалисти и опит в масовото производство да създаде заводи, набави суровини и обучи специалисти, вместо да получи няколкото милиона дози, които ѝ трябват като помощ? Да, сигурно е по-добре в дългосрочен план да развие тези способности, но сега има пандемия за спиране, не упражнение по ограничаване на влиянието на големите фармацевтични компании, това може да се адресира дългосрочно след това.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  Подготвят ни да продължително действие на мерки и карантини.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  *за

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Основния проблем ще бъдат Африка и Азия.Дълго ще се върти пандемията там.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " Пандемията още убива, трябва да преодолеем сериозните разлики във ваксинирането"

  И как по - точно ще я преодолеем тази " разлики във ваксинирането" ? С общи приказки и пози пред камерите ли, с невъзможност да се създаде една що - годе справедлива организация по дистрибуцията на ваксините там, където те са най - необходими !
  ..........

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Подготвят ни за продържително действие на мерки и карантини."

  И с право! Ние си ги заслужаваме тези "мерки и карантини"! Ако 70% от населението на Земята (включително бедните страни) не се ваксинира, то вирусът ще продължи да мутира и ще се наложи тези, които приемаме ваксините да се ваксинираме всяка година, докато за антиваксърите проработи естественния подбор по Дарвин!

 8. 8 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Основния проблем ще бъдат Африка и Азия.Дълго ще се върти пандемията там.
  —цитат от коментар 5 на pro_bono


  Но в Китай няма. Как става това ?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Е какво ти пука за някакви антиваксърски примитивни същества , ти с твоя висок интелект и защитено от ваксината тяло нали ще оцелееш , щом си ваксиниран и защитен не би трябвало да се страхуваш , освен ако не смяташ че ваксината не работи , или си се прецакал като си вкарал съмнителна субстанция в тялото си ? !
  P.S. Казвам това ппед вид параноидните ти изказвания !!

 11. 11 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Вече има данни, че вксините са причина за здравословни проблеми и дори смърт. Интересно как ще се коментира това?

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  2% африканци
  12 българи
  25 европейци
  50 британци и американци
  Е, поне не сме на дъното, а?
  Булгар-булгар!

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Весело

  До коментар [#11] от "justauser":

  "Вече има данни, че вксините са причина за здравословни проблеми и дори смърт."

  Тези данни май са публикувани заедно с данните, че Земята е плоска! :-)

 14. 14 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  За вас знаем че земята е плоска. Не ни учудвате.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 15. 15 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ако се налага ще се прави.

 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Точно така. Ние сме наясно, че един ден ще умрем и то точно по Дарвин, който е велик учен
  А вие които не го признавате и сте си въобразили, че ще живеете вечно на вас никой не може да ви помогне.

 17. 17 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Починали от ковид в Израел и България за последните 37 дни:

  Израел: 58% ваксинирано (с две дози) население - 80

  България: 7% ваксинирано (с две дози) население - 2418

  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 18. 18 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Вече има данни, че вксините са причина за здравословни проблеми и дори смърт. Интересно как ще се коментира това?
  —цитат от коментар 11 на justauser

  Аз чух за данни, че при неваксинирани коронавируса е причина за здравословни проблеми и дори смърт. Интересно как ще се коментира това?

 19. 19 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Трябва да престанете да боцкате хората с някакви течности! Щом се застраховате с ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ-това не са ваксини
  —цитат от коментар 1 на antikvarno

  Спутник ваксина ли е?

 20. 20 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Трябва да престанете да боцкате хората с някакви течности
  —цитат от коментар 1 на antikvarno

  Това ваксини ли са или някакви течности?

  Задължителни ваксини в България срещу:

  туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит.

  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Весело

  До коментар [#8] от "pepisky":
  "Но в Китай няма. Как става това ?"

  В Китай няма и политически затворници. Как става това - всички мълчат от страх и няма ни един смелчага да се обади за да го окошарят.

  подпис
 22. 22 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван K":

  Мълчат, стискат зъби и мрат от ковида.
  Яко мрат...

 23. 23 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#17] от "Живко Харизанов":

  Починали от ковид в Израел и Южна Коеря за последните 37 дни:

  Израел: 58% ваксинирано (с две дози) население - починали 9 на 1 милион

  Южна Корея: 4% ваксинирано (с две дози) население - починали 2 на 1 милион

  Гъстотата на населението в Южна Корея е 3 пъти по-висока отколкото в Израел.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 24. 24 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  До коментар [#20] от "Явор":

  На антиваксърите децата нямат поставени от изброените, но са записани в училища и детски градини с фалшиви бележки. Време е за разследване на този рецидив и налагане на съответните мерки.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 25. 25 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#23] от "probba":

  Евала, убеди ме.

 26. 26 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#23] от "probba":Евала, убеди ме.
  —цитат от коментар 25 на Живко Харизанов


  Да Ви убеждавам в какво? Данните, които сте публикувал, са точно такива. Както и тези, които съм публикувал аз. Факт е, че на доста хора не им харесват и казват, че Южна Корея е диктатура, изостанала, от третия свят, няма свобода на словото и на тези данни не може да се вярва и т.н.

 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#26] от "probba":

  Не им се връзвай. Маса народ се занимава със статистически фокуси-бокуси по ковид темата.
  Някои са плоски и наивни като за дечица, други по-засукани сравними с изкуството на Астор дето си реже главата и носи под мишница.

 28. 28 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  Не мога я вдена тази убийствена пандемия и не мога. От всичките ми позанти, цифром и словом почина 1 /един/ човек, с много тежки сърдечносъдови проблеми. Преди около 3 седмици, на колегата щерка му даде положителен тест и колегата му се обадиха да не ходи на работа, докато не се тества. С този колега по това време бачкахме заедно няколко дни аз и един друг. И на нас ни се обадиха, да не ходим на работа, докато не се тестваме. Нито ЕДИН от нас не даде положителен тест. Да, и бащата на момичето, дето живеят заедно също отрицателен!?! Да е№№ и заразния смъртоносен вирус.
  Тоя тъп грип беше много добър повод да ни проверят доколко можем да бъдем манипулирани и водени за носа. Оказа се, че сме бетер овце.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 29. 29 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Има има смехурко, хората не са глупави че да вярват на троленето на разни плоскомозъчни индивиди

 30. 30 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#20] от "Явор":


  Всяка една от тях е минала надлежно одобрение с многодоишен цикъл на клинични изпитания и се прилагат повече от 30 години

  Всяка една от експерименталните ваксини не е официално минала процедура по одбрение на ваксина и се прилагата от 6 месеца

  Сравнението е нелепо

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK