Пандемията още убива, трябва да преодолеем сериозните разлики във ваксинирането

Пандемията още убива, трябва да преодолеем сериозните разлики във ваксинирането

© European commission (audiovisual service)"Дневник публикува ексклузивно за България коментар на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност /заместник-председател на Европейската комисия.


До края на май 2021 г. само 2,1% от африканците са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19. Трябва да преодолеем сериозните разлики във ваксинирането между развитите икономики и развиващите се страни, за да избегнем това, което ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус нарече "ваксинен апартейд". Това е както морално правилно, така и в интерес на всички.


Ето защо се нуждаем от многостранни действия на световно равнище за увеличаване на производството на ваксини и ускоряване на внедряването им в световен мащаб. Това е избраният от ЕС път от самото начало на пандемията. Сега това е и пътят, определен от лидерите на Г-20 на световната среща на високо равнище по въпросите на здравето, състояла се на 21 май в Рим.
Пандемията все още ежедневно убива хиляди хора и с настоящите темпове на ваксинация целият свят няма да бъде ваксиниран преди 2023 г. Широкообхватното ваксиниране на световното население обаче е единственият начин да се сложи край на пандемията; в противен случай има вероятност умножаването на вариантите на вируса да подкопае ефективността на съществуващите ваксини.


Ваксинацията е и предпоставка за премахване на ограниченията, които възпрепятстват развитието на нашите икономики и упражняването на нашите свободи. Тези ограничения ощетяват целия свят, но представляват още по-голяма тежест за развиващите се страни. Развитите държави могат да разчитат в по-голяма степен на социалните механизми и лостовете на икономическата политика, за да ограничат въздействието на пандемията върху своите граждани.


Ако се запазят сериозните разлики във ваксинирането, съществува риск от обръщане на тенденцията на намаляване на бедността и неравенството в световен мащаб през последните десетилетия. Подобна отрицателна динамика би забавила икономическата активност и би увеличила геополитическото напрежение.


Цената на бездействието със сигурност би била много по-висока за развитите икономики от това, което заедно би трябвало да похарчим, за да помогнем за ваксинирането на целия свят. Ето защо ЕС приветства плана на стойност 50 млрд. щатски долара, предложен от Международния валутен фонд, за да може да се ваксинират 40% от световното население през 2021 г. и 60% до средата на 2022 г.


За да постигнем тази цел, се нуждаем от тясно координирани многостранни действия. Трябва да се противопоставим на заплахите, породени от "ваксинната дипломация", обвързваща доставката на ваксини с политически цели, и "ваксинния национализъм", свързан със запазването на ваксините за себе си. За разлика от други ЕС отхвърли тези два подхода още в началото на пандемията. Досега сме единственият глобален участник, който ваксинира собственото си население, като същевременно изнася големи количества ваксини и дава съществен принос за внедряването на ваксините в държавите с ниски доходи. Европейците могат да се гордеят с този рекорд.


През 2020 г. ЕС подкрепи широкомащабна научноизследователска и развойна дейност, свързана с ваксините, и допринесе значително за създаването на новото поколение иРНК ваксини. Впоследствие ЕС стана основен производител на ваксини срещу COVID-19, като според СЗО ЕС е произвел около 40% от дозите, използвани до момента в световен мащаб. ЕС също така изнесе 240 милиона дози в 90 държави, което е близо до количеството дози, използвани досега в рамките на ЕС.


ЕС заедно със своите държави членки и финансови институции - т.нар. "Екип Европа" - също така дарява ваксини на нуждаещите се съседни държави, особено в Западните Балкани. Целта е преди края на 2021 г. ЕС да дари най-малко още 100 милиона дози на държавите с ниски и средни доходи, както беше договорено на последния Европейски съвет. С 2,8 млрд. евро "Екип Европа" е и основният донор по механизма COVAX, който дава възможност на по-бедните държави да получат достъп до ваксини; около една трета от всички предоставени до момента дози по линия на COVAX са финансирани от ЕС. Това усилие обаче все още далеч не е достатъчно, за да се предотврати увеличаването на сериозните разлики във ваксинирането.


За да стане това, държавите, които имат необходимите знания и средства, следва да увеличат производствения си капацитет, така че да могат не само да ваксинират собственото си население, но и да изнасят повече ваксини, каквото всъщност прави ЕС. В сътрудничество с производителите на ваксини работим за увеличаване на капацитета на ЕС за производство на ваксини до над 3 милиарда дози годишно до края на 2021 г. Нашите европейски промишлени партньори поеха ангажимент да доставят 1,3 млрд. дози ваксини преди края на 2021 г. на държави с ниски доходи без печалба и на държави със средни доходи на по-ниски цени. Те също така се ангажираха да доставят още над 1,3 млрд. дози за 2022 г., като много от тези доставки ще бъдат осъществени чрез COVAX.


Всички държави трябва да избягват ограничителните мерки, които засягат веригите за доставка на ваксини. Необходимо е също така да улесняваме трансфера на знания и технологии, така че повече държави да могат да произвеждат ваксини. От наша страна силно насърчаваме европейските производители да правят това, особено в Африка. На 18 май участвах в срещата на върха в Париж по въпросите на финансовата подкрепа за Африка, на която лидерите от континента подчертаха, че Африка внася 99% от ваксините си. Това трябва да се промени. "Екип Европа" стартира инициатива за тази цел - подкрепена с финансиране в размер на 1 милиард евро от бюджета на ЕС и европейските финансови институции за развитие - с африкански партньори за повишаване на производствения капацитет в Африка за ваксини, лекарства и здравни технологии.


Доброволното лицензиране е предпочитаният начин да се гарантира такъв трансфер на технологии и ноу-хау. Ако то се окаже недостатъчно, съществуващото Споразумение за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост и Декларацията от Доха от 2001 г. вече предвиждат възможността за принудително лицензиране. Според някои държави обаче тези възможности за гъвкавост са твърде трудни и бавни за използване. За да се ускори този трансфер на технологии, до началото на юни ЕС ще представи ново предложение в рамките на СТО.


Пандемията от COVID-19 ни напомни, че здравето е глобално обществено благо. Нашите общи действия за ваксиниране срещу COVID-19 в световен мащаб с цел преодоляване на сериозните разлики във ваксинирането трябва да бъдат първата стъпка към истинско глобално сътрудничество в областта на здравеопазването, както е предвидено в Декларацията от Рим, приета неотдавна на световната среща на високо равнище по въпросите на здравето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK