Не забравяйте, че малка България има нужда от младите си хора

Не забравяйте, че малка България има нужда от младите си хора

© Красена АнгеловаПроектът "12 писма до дванайсетокласниците" продължава и през 2021. Той се роди от ковид кризата през май 2020 г., когато пандемията заплашваше да остави абитуриентите на 2020 без бал, без възможност за официална раздяла с 12-те години в класната стая, без фойерверките и радостното броене до 12 по улиците. "Дневник" ще публикува през следващите дни посланията на хора на културата и науката до абитуриентите от випуск 2021. Писмата от миналата година четете тук.


Вече публикувахме писмата на режисьора Галин Стоев, журналистката Мария Касимова-Моасе и д-р Александър Симдчиев, на писателката Петя Кокудева и алпиниста финансист Иван Кожухаров.


Днес четете посланието на Мартина Апостолова - театрална и кино актриса. Завършва Нов български университет през 2013 г. Започва да се занимава с независими проекти, документален и експериментален театър. Две години е част от трупата на ДТ "Николай Вапцаров" Благоевград, след което се завръща към столичната ъндърграунд сцена. Участва в над 30 театрални и танцови представления и пърформанси. Дебютира в киното с ролята си във филма "Ирина" (режисьор Надежда Косева), за която получава редица международни награди, включително е избрана за Европейска изгряваща звезда на филмовия фестивал Берлинале 2020. Участва още във филмите "Брак" (режисьор Слава Дойчева) и "Хляб" (режисьор Димитър Кутманов), "10 секунди" (режисьор Евгения Танева), а през 2022 г. предстои да я видим в пълнометражния дебют на Теодор Ушев - "Фи 1.618". От 2019 г. Мартина е посланик на платформата "Артисти за НЕнасилие" на Нов български университет: Можете да гледате Мартина Апостолова в "Историята Ти (ти) в мен" (журналистическа драма на тема Ненасилие сред подрастващите и в българското училище) в кино Люмиер на 1 юни.
Скъпи зрелостници,


Въпреки, че никога не съм харесвала това обръщение, изглежда с времето осъзнаваш истинския му смисъл и значение - та си позволявам да го използвам и към вас.


Нямате представа колко силно ви завиждам, как се вълнувам и колко ви съчувствам. За вас е дошъл моментът, в който да тръгнете по избрания път или да търсите такъв - и в двата случая ви предстои да сбъдвате мечтите, които съзнателно или не, сте градили в съзнанието си през последните 12 години. Да, повярвайте ми - абитуриентският бал е повратната точка, която преди ни се е струвала като финал, виждали сме черно-белия флаг как се размахва в далечината, а всъщност се оказва изходната точка към това така вълнуващо пътешествие, наречено професионален път.


Когато бях дете, майка ми често ми казваше Блясъчко (Мечтателника), защото разказвах постоянно за невъзможни неща, които ми предстоят или пък как и какво ще постигна, "когато порасна". Сега (почти пораснала), често намирам детски бележки, скрити записки по тефтери и тетрадки и разбирам, че разказите ми далеч не са били неосъществими, а това, за което съм мечтала, в момента наричам "моето всекидневие".


Най-прекрасното е, че няма за къде да бързате. Аз не бях направила своя избор веднага щом завърших гимназия. Знаех посоката, в която исках да се развивам, но не бях убедена в коя точно сфера да се насоча. Ето защо си дадох година време. Да ви призная честно, това беше съвсем нелека година за мен. Живях извън България, бях избрала специалност, която изобщо не ме привлича и не ми доставя удоволствиеОбщо взето чувах мечтите ми как настоятелно чукат и блъскат по вратата, зад която ги бях заключила. Бяха ми обидени. А аз бях изгубила вярата в тях. Тогава някъде разбрах, че веднъж визуализирани и родени в съзнанието ни, мечтите започват свой самостоятелен живот. И не умират, докато не ги осъществим.


Също и тогава разбрах, че често пъти по-голяма мотивация от провала и пропадането не съществува; по-голям катализатор на енергия - няма. Спомних си за какво съм мечтала. Или малко позабравените ми мечти ме намериха и ми припомниха за себе си. Някак неслучайно попаднах на Хората - моите Учители, които ми показаха посоката, поведоха ме и вървяха до мен четири години (и продължават да вървят). Тръгнах по своя път.


Как разбрах, че това е моят път ли? Убедена съм, че когато правиш това, което обичаш, за което си мечтал, което ти доставя истинско удоволствие, се усещаш няколко сантиметра над земята и това усещане не може да бъде сбъркано с никое друго. Когато правиш това, за което имаш призвание, никога не усещаш работата си като задължение и никога не си прекалено изморен. Дори и "скапан" от работа, усещаш удоволствие и удовлетворение. Клишетата са клишета, защото не е измислено по-точно определение от тях, затова използвам случая да кажа "Прави това, което обичаш, и няма да ти се наложи да работиш нито един ден".


Искам да ви помоля за нищо на света да не спирате да вярвате, че вашите мечти са осъществими и възможни. Обещавам ви, че именно вярата в мечтите ще е това, което ще ви изправя на крака, ако паднете и ще ви дава надежда, ако се отчаяте. Ще ви издам една тайна за мечтите - те губят магията си, веднага щом бъдат осъществени. Щом получим нещо дълго бленувано, автоматично го приемаме за нещо земно и нормално. Трикът е, че трябва моментално да заменим осъществената мечта с нова. Това е моята формула. Движещата сила. Имайте смелостта да мечтаете. Знайте, че щом сте тук, сте важни. Запомнете, че всеки има право да върви своя път; всеки има право на своите грешки. Да сгрешиш не означава да се провалиш. Означава, че трябва да потърсиш друг начин да продължиш напред.


Вие сте вторият нетипичен випуск, който премина през препятствието, наречено "онлайн обучение". Приемете този опит като вашата супер сила и се превърнете в супер герои на времето си. Използвайте трудностите, които сте срещнали в последната година и ги превърнете в нещо положително, в умение, което само вие имате привилегията да притежавате. Накъдето и да поемете - не забравяйте, че тази красива малка България има нужда от младите си хора. Аз разчитам на вас и вярвам във вашите мечти. И мечтая поне част от тях да са свързани с представата за едно по-ясно и положително бъдеще, което очаква това магично място, в което сме се родили. Стискам ви палци и както си пожелаваме ние артистите - на добър час!


Искрено ваша,
Блясъчко Мечтателника


Не забравяйте, че малка България има нужда от младите си хора


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доста тъжен поглед за едно оптимистично послание към абитуриентите?

  Основният проблем в България е липса на перспектива! Няма как с нивото на заплатите в България, с изключение на София донякъде, един млад човек да основе фамилия и да има поне едно дете!

 2. 2 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "Започва да се занимава с независими проекти"

  Няма как да повярвам, че си независим, след като:
  - си завършил НБУ
  - те промотира Дневник
  - участваш в пропагандни левичарски, неомарксистки проекти

  Не ядем доматите с колците.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 3. 3 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 17 Неутрално

  По някакъв начин стигат ли тези "послания" до абитуриентите или са просто упражнения по графомания.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Доста тъжен поглед за едно оптимистично послание към абитуриентите?Основният проблем в България е липса на перспектива! Няма как с нивото на заплатите в България, с изключение на София донякъде, един млад човек да основе фамилия и да има поне едно дете!
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  Неолиберастите и в Европа не правят деца, живеят егоистично и често практикуват нетрадиционни любовни отношения от които не се раждат бебета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Освен млади хора, трябва да има и подходящо образование и начин да се учат да мислят. Какво виждаме в момента - раждат се новите глупаци и вярват в старите комунистически лъжи.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Май-май има някоя и друга възможност за младите в България да се реализират без да са от “сой”?
  Без да си продадат достойнството?
  Без да гъзолизничат?
  Без далаверки и врътки?
  И май-май всичките тези възможности са свързани или с дистанционна работа за чужди фирми или с гурбет?

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално


  По някакъв начин стигат ли тези "послания" до абитуриентите или са просто упражнения по графомания.
  —цитат от коментар 3 на ПРИСМЕХУЛНИК


  Става въпрос ,че абитуриент означава над 100 000 евро взети от данъкоплатците за образование от детската градина до дипломирането. Дори и циганите които са на възраст 30-40г, рядко могат да си напишат трите имена на български също бягат в чужбина а за тях е вложен огромен ресурс!

  Доста тъжен поглед за едно оптимистично послание към абитуриентите?Основният проблем в България е липса на перспектива! Няма как с нивото на заплатите в България, с изключение на София донякъде, един млад човек да основе фамилия и да има поне едно дете!
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  За да останат а и за да се връщат средната заплата за хора на 20-30 години трябва да е поне 1500евра!
  А не за 1000лв да ги управлява някой завършил НБУ или икономика в Свищов.
  До коментар [#2] от "Дисидент в ЕССР":

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4900 Неутрално

  Дали младите ни хора четат тези послания

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  По някакъв начин стигат ли тези "послания" до абитуриентите или са просто упражнения по графомания.
  —цитат от коментар 3 на ПРИСМЕХУЛНИК


  По никакъв :)

  Основно цъкат Тик-Ток, в краен случай Инстаграма :)

 10. 10 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Безспорно има , АМА дъртите комундели дето не пускат власта едва ли им пука ! 🤔

 11. 11 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Тъжна констатация.Но управляващите имат нужда от прости и неуки хора за да си осигурят достатъчно делаверен комфорт.Младите хора са омерзени от липсата на каквато и да е перспектива за реализация.И резултата е ясен,където е по-трудно,но по-славно.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5803 Неутрално

  "Малка" България е с територия по-голяма от Белгия, Нидерландия и Дания, взети заедно. Стига с този нихилизъм!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Малка България изобщо НЕ малка държава.

 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2167 Весело

  Иначе прави лошо впечатление с богатите комунисти.....

 15. 15 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Присъняват се понякога и призраци в паталогични прозрения.

 16. 16 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  България е прекрасна страна, в която ще успеете, ако имате качества, не се отказвате лесно и ви се бачка здраво. Бягайте от манталитета на жертви и няма да имате проблем.

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Големи трудности са срещнали-стояли са си вкъщи, вместо да ходят на училище.Аман от лиготии. На моето поколение след завършване на училище ни предстоеше 18 месеца казарма с всички ли й" прелести".И пак никой не го е възприемал като голямо изпитание,а си беше точно такова.

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Доста тъжен поглед за едно оптимистично послание към абитуриентите?Основният проблем в България е липса на перспектива! Няма как с нивото на заплатите в България, с изключение на София донякъде, един млад човек да основе фамилия и да има поне едно дете!
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  Брей.Дори със средна заплата от 600 евро или 2400 лв за семейство без проблем може да се отглеждат деца,а много от младите получават и значително повече.

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Смех. Най-обичам некой като го избие на патриотизъм. България няма нужда от никого, на България и е все едно. България са хората, които я населяват, ако се изнесат от тук, вече не са България. Ако се чувстват по-добре на друго място, какво им пука?

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дария Колев":

  На всяка манджа мерудия а Офи? Какво знаеш ти за перспективите в България? Какво знаеш за младите хора и семействата? Много ти е ограничено мисленето за да можеш дори да си представиш какво може и какво не и какво е перспектива.

 21. 21 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дария Колев"

  И създават семейство в светото тайнство на брака, и раждат, и изграждат дом /с подкрепата на всички роднини/. Кръщават детето си в църква /с подкрепата на семейството на кръстницата, т.е. моето/.
  И не се оплакват, въпреки трудностите, през които преминават. Мечтаят за още едно дете.

 22. 22 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Малка" България е с територия по-голяма от Белгия, Нидерландия и Дания, взети заедно. Стига с този нихилизъм!
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  Това не е нихилизъм, а липса на перспектива. В България всичко е така оселенено, че изглежда по-малка, отколкото е. Ковид е тук, за да ни покаже, че ни трябва социална дистанция, а не сближаване.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  "Прави това, което обичаш, и няма да ти се наложи да работиш нито един ден".
  Хубаво и вярно!

 24. 24 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Значи когато е за изкуство "Ъндърграунд" е нещо куул и готино, но като е за бизнес е престъпност? Защо е тази дискриминация?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#22:"ТумбаЛумба"][/quote]

  Къде я видя тая липса на перспектива за младите?Никога в историята на България не е имало по-добри условия за младите хора.Получават заплати, за които преди 20 години не можехме и да мечтаем.И възможностите за професионално развитие са многобройни.

 26. 26 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Големи трудности са срещнали-стояли са си вкъщи, вместо да ходят на училище.Аман от лиготии. На моето поколение след завършване на училище ни предстоеше 18 месеца казарма с всички ли й" прелести".И пак никой не го е възприемал като голямо изпитание,а си беше точно такова.
  —цитат от коментар 17 на Мусаши


  Да не говорим пък за поколението което караше казарма по 24-27 месеца, а трудоваците по 3 години. Само мамините синчета се оплакваха. Всичките други си носехме кръста.

 27. 27 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 591 Весело

  Доста тъжен поглед за едно оптимистично послание към абитуриентите?Основният проблем в България е липса на перспектива! Няма как с нивото на заплатите в България, с изключение на София донякъде, един млад човек да основе фамилия и да има поне едно дете!
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  До коментар [#1] от "Дария Колев":

  Очевидно и двете ми баби преди 100 години са били много по-добре платени и са имали много по-добра перспектива, щом се е решили да родят и отгледат по 3 деца ?!

 28. 28 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Не забравяйте, че малка България има нужда от младите си хора" – заглавието на статията

  ––––––––––––––––––––––––––––
  "Земя като една човешка длан" – дрън-дрън-дрън.
  1. Не забравяйте, че България НЕ Е МАЛКА и че 95 % от младите ѝ хора не става за нищо!
  2. България е на 16-то място по територия и на 19-то по население от всички 50 държави в Европа. В ЕС България е на 15-то място по население от 27 държави.
  3. Държавите с по-голямо население и територия са държави с повече проблеми и се управлява по-трудно. Представете си население 50 млн. население на нашата територия, за да се изхранваме трябва да сме икономически гигант (по-надолу ще разберете за коя държава говоря)!
  4. "Голяма" и "малка" държава не се измерва по население и територия, а по самочувствието на гражданите, по единството на нацията по основните и важни въпроси... Израел, (нас. 9 млн., тер. 21 хил. кв. км.), Австрия, Белгия, Дания, Нидерландия, Люксембург, Норвегия, Финландия, Словакия, Унгария, Чехия, Швейцария... вижте какви държави са по-малки от нас! Гиганта на световната икономика Ю. Корея има територия по-малка от България и население 50 млн.
  5. На територията на България, ако имаме гъстотата на населението на Нидерландия трябва да живеят 45 млн. българи, ако сме с гъстотата на Белгия нашата територия трябва да се населява от 41 млн., а ако сме с гъстотата на Дания – 15 млн.
  6. Всичко е в ръцете на тази мързелива и нехайна за нищо не ставаща сган наречена български народ!
  Специални извинения на онези българи, които не ги интересува само какво ще ядат и какво ще изс@рат, а които знаят, че днешните "университети" са на нивото на техникумите от преди 30 години и то не заради преподавателите, а заради нивото на студентите и такива примери мога да давам до безкрай, докато ви убедя, че в България нищо НЕ Е НАРЕД, точно, заради българските граждани, които не знам защо се наричат и народ като никой към нищо и към никого няма чувство за принадлежност (Не вярвам на думи, гледам само делата)!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 29. 29 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#26:"riy15648635"][/quote]

  Да, а сега мамините синчета са навсякъде и една крушка не могат да сменят, ама иначе били много перспективни. На нищо не носят и мислят, че всичко се постига с едно щракване. Това, че в България е по-добре отвсякога е илюзия на всяко следващо поколение. Вярно е, че интернет създаде повече възможности, но с възможностите дойде и хаосът. А иначе нещата бяха тръгнали да се променят за ВСИЧКИ, не за някои, в края на 90-те и дойде Царят-простак и с него - Боко. С тези двамата настъпи пълен хаос. Вижте Чехия, съвсем различна история във всяко отношение, но те и по време на соца си бяха различни, най-западните.

 30. 30 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#28] от "konservator.bg":

  Г-н Консерватор, много добри наблюдения, както винаги, но трябва да изключим последното, защото е безспорно неверно. Ситуацията в България е функция на качеството в университетите, дори и само защото никой не може да управлява без диплома, простичко казано. Само че студентите нито се самооценяват на приемни и семестриални изпити, нито си избират учебните програми и преподавателите. Именно от преподавателите, някои от които влизат ръководствата на университетите, зависи качеството на образованието като цяло и с това социалният прогрес. От тях зависи дали ще има корупция, ниски стандарти, лоши студенти, други лоши преподаватели, и прочие. След като те създават благоприятна среда за всичко това, няма как българските университети да не са на нивото на техникуми - ваше твърдение, с което съм съгласен. След това се борим с последствията всеки ден, всеки час, защото никъде няма матриал.

 31. 31 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#22:"ТумбаЛумба"]
  —цитат от коментар 25 на Мусаши
  Къде я видя тая липса на перспектива за младите?Никога в историята на България не е имало по-добри условия за младите хора.Получават заплати, за които преди 20 години не можехме и да мечтаем.И възможностите за професионално развитие са многобройни. [/quote]

  Къде видя, че говоря за младите, бате Мусаши? Думата перспектива има повече от едно значение. В случая говоря за липса на перспектива по отношение на това как да функционираме социално, затова и казвам, че в България се създаде една непоносима среда без социална дистанция. Всеки ти навлиза в личното пространство по всякакъв начин, никакъв "респект". Респект получаваш само като умреш.

 32. 32 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#30] от "ТумбаЛумба":

  Сигурно не съм бил достатъчно ясен, но по въпроса с образованието бих пояснил, че въпреки всички неволи на системата (планове, програми, преподаватели, пари, идеология и политика) големият проблем си остават две звена, които най-много саботират качеството му – родители и ученици/студенти. По-време на ученето ми (преди 20 години) аз съм имал не един и два случая, в които ни предстои да се срещнем с добрият преподавател, но той се оказва болен и колегите ми (почти всички) бяха от щастливи по-щастливи, а тази лекция никога не се състоя! Хората са там, за да си вземат дипломата и да я размахат, а тя не струва и пет стотинки, за съжаление!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 33. 33 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 629 Весело

  Абе, другари, вие незнаете ли, че възрастните хора някога са били млади?
  Ей го Рашков, баикяните, Манолова и вашия любим злодей Тиквоний... Те не са се родили стари.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 34. 34 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#32] от "konservator.bg":

  Напълно съм съгласен, че много студенти не стават, но е преподавателски проблем, че такива студенти са студенти на първо място. Въпреки че съм за държавна подкрепа, вкл. в образованието, категорично не мога да приема сульо и пульо да има достъп до висше образование. Социалният статут, беден или богат, не трябва да играе никаква роля. Трябва да влизат и излизат само тези с най-голям потенциал, останалите да бачкат шити джобс до края на живота си, а то става обратното - хората с най-голям потенциал бачкат шити джобс. Вижте какви преподаватели има в университетите, някакви бивши шоу гърли в НБУ, някакви плоски тв водещи, някакви доказани шарлатани, някакви учили по време на комунизма, които изобщо не разбират материята, която преподават, някакви едва избутали общо взето. Какво да е качеството на студентите тогава? Не знам дали са ви попадали докторантите на БАН от последните години, и не знам дали ще ви изненадам, ако кажа, че даже сред тях има мутри, добре известни. Не виждам съществена разлика от времето на комунизма. И преди влизаха предимно най-простите селяни, и сега така.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#31:"ТумбаЛумба"][/quote]

  И по какъв начин ти навлизат в личното пространство?В моето що не влизат?

 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#30] от "ТумбаЛумба":Сигурно не съм бил достатъчно ясен, но по въпроса с образованието бих пояснил, че въпреки всички неволи на системата (планове, програми, преподаватели, пари, идеология и политика) големият проблем си остават две звена, които най-много саботират качеството му – родители и ученици/студенти. По-време на ученето ми (преди 20 години) аз съм имал не един и два случая, в които ни предстои да се срещнем с добрият преподавател, но той се оказва болен и колегите ми (почти всички) бяха от щастливи по-щастливи, а тази лекция никога не се състоя! Хората са там, за да си вземат дипломата и да я размахат, а тя не струва и пет стотинки, за съжаление!
  —цитат от коментар 32 на konservator.bg


  Потвърждавам го това. Съпругата ми е учителка в езикова гимназия, където би трябвало да са подбрани учениците, ама като ви разказва за какви простаци и лигльовци става въпрос и направо се озадачавам.Ако съм аз и 1 час няма да ги изтрая.

 37. 37 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  Забелязваш ли противоречията в последните си два коментара, или да ги уточнявам? Не се заяждай, ами си размърдай мозъка. Много ясно, че това навлизане в личното пространство зависи от много неща, какво работиш, в какво участваш, какъв си, и т.н. Като си траеш за всичко, никой не ти влиза в личното пространство, просто защото в това пространство няма личност. Не казвам, че това важи за теб, не те познавам, давам пример. Ако работиш от вкъщи, никой не ти навлиза в личното пространство. Ако си Борисов, всеки ти навлиза в личното пространство, ама никой не смее да остане в него. Възможностите са безкрайно много.

 38. 38 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Тези писма ме дразнят с голословието си и патриотичния си уклон. България не е длъжна на никой и никой не е длъжен на България! 30 години след НРБ трябваше да го разберете вече. Ако искате да помогнете на "зрелостниците" и сте се сетили чак сега, вече е късно. Тези които ходят полуголи и целите в татуировки по улиците и се дерат 1, 2, 3 ... 12 като че ли това е голямо постижение са загубени. Те ще бъдат шофьори на таксита, келнери, хостески някои от които ще си станат проститутки. Повечето ще са продавачки в магазин или имотни агенти. Трябвало е да наблягате на учебниците поне от 6, 7 клас. Сега вече е късно за 70% от вас и България не ви е виновна. Мама и Тате е трябвало да ви възпитат по-различно.
  За тези 30% които все пак имат повече от 12 мозъчни клетки и е ясно че образованието е единствения начин да просперирате в 21 век ... има университети. Повечето на стават за нищо но има и не лоши. Изберете си сериозна специалност - инженерство, софтуер, медицина, архитектура в краен случай право. Но изберете нещо което ще се цени по света не само от Мама и Баба. От тези 30 % някои, които са по-умни и родителите им поставят висок приоритет на образованието ще заминат да учат в чужбина. Това е чудесно! Не избирайте фотография или история на поезията или ПР. С такова образование пак ще карате такси или ще продавате обувки.
  Тези които имат желание, мотивация и яко дупе а и родителите им не са чалгари и са готови да ги издържат с цената на неимоверни усилия и заеми да се изучат за нещо сериозно в чужбина или у нас ... те ще са ОК. Ако не си намерят работа и реализация в България .. ето я Европа. А и не само Европа. Света става обединен. Сега след пандемията ако имате подходяща професия можете да работите за всяка компания независимо къде се намирате по света. Вече има много компании които няма адрес на HQ нито пък имат офиси.
  Аз имам роднински деца които са в тези два спектъра. Едни се изучиха в чужбина с много пожертвования от тях и семействата им. Сега работят в България хубави сериозни работи и правят добри пари. Толкова, че можаха да си купят собствени жилища на изплащане преди да са навършили 30. Имам, за съжаление и други роднини които напуснаха училище в 10 клас защото нямало смисъл да се учи. Родителите им се ограничиха само с цъкане на език. Въпреки че не доучиха отидоха на бал със съучениците си които завършиха. Опитаха келнерки, но се оказа трудно и също нямало смисъл за толкова малко пари само да си търкат обувките. Бяха хубавки ... пропиляха си младостта в пиене на бира пред блока и правене на свирки зад блока. Сега вече са към 30те, торби но със скъпи татуировки, тъпи като гъби и разбира се България им е виновна защото нямат переспектива. Аз пък си мисля че където и да бяха по света пак нямаше да имат респектива.
  На живота това му е хубавото че е дълъг и човек с малко здрав разум, труд и пестеливост, с малко честност, приятели и добро семейство може да живее поне нормално. Също това че е дълъг е хубаво защото утрепките и мързеливите несретници има досто дълго време да се мъчат и да живеят в бедност. На някои след време им идва акъла, на повечето -не.

  California Über Alles
 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":Забелязваш ли противоречията в последните си два коментара, или да ги уточнявам? Не се заяждай, ами си размърдай мозъка. Много ясно, че това навлизане в личното пространство зависи от много неща, какво работиш, в какво участваш, какъв си, и т.н. Като си траеш за всичко, никой не ти влиза в личното пространство, просто защото в това пространство няма личност. Не казвам, че това важи за теб, не те познавам, давам пример. Ако работиш от вкъщи, никой не ти навлиза в личното пространство. Ако си Борисов, всеки ти навлиза в личното пространство, ама никой не смее да остане в него. Възможностите са безкрайно много.
  —цитат от коментар 37 на ТумбаЛумба


  Човек е социално същество,така че постоянно контактува и общува с други хора. Пълна свобода не съществува-всеки зависи от някой друг в определена степен.

 40. 40 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Завършил съм една от най-престижните специалности в един от топ университетите в България преди десетина години. Истината е, че тогава имаше сериозно сито на влизане и нямаше случайни при нас, но половината от нас определено не си даваха много зор в следването. Искахме да изживеем студентския живот на купони и свобода (свободия на моменти). Въпреки това не познавам колега, който да не е успял по някакъв начин кариерно. Доста са мениджъри и СЕО-та вече, а минимумът е корпоративен бачкатор с няколко хиляди заплата. Който има нещо в главата и желание за развитие, се справя добре финансово. Дори в България. Основният проблем е ориенталският, тарикатски манталитет на мнозинството, съчетан с нихилизъм и негативизъм.

 41. 41 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Комунистическата пропаганда винаги нарича България малка. Истината е че България не е малка и от българите зависи много в европа. Ако България беше малка и заради това българите са бедни тогава какво да кажем за Австрия или Швейцария. България не е малка, просто комунистите искат да ни набутват постоянно или под крилото на Русия или под крилото на ЕССР, Целта е те да крадат субсидиите от тези две провалени образувания.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 42. 42 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#41] от "radelmarfx":

  Браво!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 43. 43 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#34] от "ТумбаЛумба":
  И аз съм съгласен с повечето неща, но за това за което говориш не е виновен преподавателя, а учебното заведение и всичко опира до пустите мангизи – бюджетите и печалбата на частните или държавни училища/университети. Преподавателите се демотивират като видят какво седи срещу тях и как ги гледа и вместо реч излиза мучене...
  И все пак и в отдалечено селце, с един клас за всички възрасти да учиш, ако родителите ти са поставили някакви ценности, един ден можеш да стигнеш и до Харвард.
  Но така си решил проблема само с образованието и още много важни дилеми ще останат пред теб. Образованието не те прави, нито добър, нито успешен човек, даже има стих в Библията – "знанието възгордява, а любовта назидава" (надгражда, изгражда и не влюбването, а любовта като грижа, помощ, закрила.)

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 44. 44 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#40] от "4okuto":

  няма топ университети в БГ. И тябва всеки да може да влезе, но не всеки да излезе с диплом. Всичко е сбъркано в тази държава

  BG e мини империя на злото.
 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#28] от "konservator.bg":

  Уцелил си проблема — прекалено малко население сме, за да проработи конкуренцията и да потръгнат нещата. Чисто икономически погледнато, малък като брой пазаруващи и платежоспобност пазар, няма как да завъди конкуренция, която да вдигне качеството и да свали цените (което отваря икономиката и работните места)...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 46 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не забравяйте, че на малка България не й пука за младите й хора!

 47. 47 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#38] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  пепел ми на устата,
  ма харесвам 30 годишни с татуировки,
  които пият бира.:)
  тея писма са някакви, изсмукани от пръстите си
  рекламни глупости. напоследък всеки е станал страховит
  патриот, то знаменца по колите, специални предавания,
  какво ли не. това само показва колко сме пропаднали.
  мечтата на долните комуняги, като любен гоцев беше
  точно това-да има опростачено, овчедушно и приспано
  поколение. за съжаление им се получи. надявам се, че
  с течение на времето това да се размие,
  но сега е някакъв ужас.
  както се казва злото никога не спи и трябва
  всекидневно усилие.

 48. 48 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 639 Любопитно

  "Малка" България е с територия по-голяма от Белгия, Нидерландия и Дания, взети заедно. Стига с този нихилизъм!
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  Говори се за население, не за територия. И виж в речника какво значи "нихилизъм". После ще ми благодариш.

 49. 49 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 8 Неутрално

  става дума за колективно съзнание ("микс" от умници и глупаци,както е навсякъде по този земен овал); няма тъпи народи (не е имало и няма да има); имало е шамани, после се появява унито и То произвежда колективния мозък. каквото е То,каквото То омеси,такова е и колективното тесто. няма и "малък" народ. не може да има. съществува изработено колективно достойнство. това До- "стойност" най- добре изпъква в употребявания майчин език. уни , което нехае за езика на дедите,уни,което позволяв майчин език да се изроди до шизофренна салата, катализира изчезването на българското колективно съзнание. (ние нямаме "квалитетен" университет,не сме имали никога такъв с голяма буква:Университет.):Университета произвежда колективното Въображеие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK