Не следвай мечтите си. Мечтите ти трябва да следват теб

Не следвай мечтите си. Мечтите ти трябва да следват теб


Проектът "12 писма до дванайсетокласниците" продължава и през 2021. Той се роди от ковид кризата през май 2020 г., когато пандемията заплашваше да остави абитуриентите на 2020 без бал, без възможност за официална раздяла с 12-те години в класната стая, без фойерверките и радостното броене до 12 по улиците. "Дневник" ще публикува през следващите дни посланията на хора на културата и науката до абитуриентите от випуск 2021. Писмата от миналата година четете тук.


Вече публикувахме писмата на режисьора Галин Стоев, журналистката Мария Касимова-Моасе и д-р Александър Симдчиев, на писателката Петя Кокудева, алпиниста финансист Иван Кожухаров, актрисата Мартина Апостолова, радиоводещия Цветан Цветанов и детската писателка и преводачка Зорница Христова, активиста за човешки права Симеон Василев.


Днес четете посланието на Мария Спирова - редактор в лондонско юридическо издателство и двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика. Позната е с веселите си разкази за имигрантския живот във Великобритания, кандидатурата си за евродепутат от Демократична България и активизма си около изборите в чужбина и правата на българите във Великобритания след Брекзит. Редовен коментатор е в ефира на българските медии.
За серията й англоезични репортажи за Euronews от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски тя печели наградата Reporting Europe 2014, връчвана от Британската академия на науките. Член е на New Europeans - организация, грижеща се за правата на европейските граждани, избрали да живеят и работят във Великобритания.


Здравей!


От абитуриентския си бал си спомням ясно три неща: 1) откритието, че роклята ми прозира напълно заради подовото осветление в залата; 2) огромното количество червило, руж и спирала, които успях да размажа по лицето си, защото не бях свикнала да ходя гримирана; 3) изненадващо мощния махмурлук на следващия ден.


[...О, да. Спомням си и как изглеждаше косата ми. Но много бих искала да забравя.]


Тогава още не подозирах, но тези спомени се оказаха отлична метафора за живота, който ме очакваше като уж възрастен човек. Например, бързо открих, че 1) както и да се перча пред хора с по-голям житейски опит, си оставам напълно прозрачна в преструвките си. Разбрах, че 2) винаги изглеждам най-зле в моментите, в които околните виждат колко отчаяно се старая, колко прекалени услия полагам да им се харесам. И накрая - 3) много по-често, отколкото е справедливо, животът се усеща като пулсиращо главоболие с елементи на световъртеж.


И тук идва най-страшното.


Завършил си. Изтрезнял си. Шашнал си се. Тъкмо си осъзнал собствената си екзистенциална некадърност, и над теб се разнася пърхането на пухкави криле. На помощ долитат те - възрастните-които-искат-да-помогнат. Бликащи мъдрост, съчувствие и загриженост, тези митични зверове, тези майки-квачки *настояват* да споделят своя опит и да те предпазят от грешките и разочарованиията, които те самите са изживели.


Ей ме на, и аз дохвърчах да ти дудна.


Тръпки ме побиват от всички клишета, които трябваше да изсърбам през тези първи години на полусамостоятелност - ще гледам да ти ги спестя. Накратко, няма лесно, но на всеки му е трудно по нов начин. Животът е несправедлив и така му харесва. Спасявай се, както можеш.


Ще ми се да спра дотук, но не мога. Има едно клише, за което съм длъжна да отворя дума. Спомняш ли си първия човек, който някога ти заръча да следваш мечтите си? Ако да, намери го и го замери с нещо лепкаво, което трудно се пере. Заслужава го напълно.


"Следвай мечтите си" е философският еквивалент на "Пробвай една цигара, нищо няма да ти стане." За всеки човек, на когото нищо не му става, има трима, които са доживотно и безутешено пристрастени. Тук една мечта, там една мечта, и преди да се усетиш - двайсет на ден и не можеш да заспиш, без да си дръпнеш една.


Вреден навик, откъдето и да го погледнеш. Разсейва ужасно и най-често води до хронично самозалъгване и нереалистична престава за собствените възможности. Но вместо да напишат това с дебели, черни букви на кутията, те раздават мечти вредом, дори на дечицата в детската градина. Да се неначуди човек.


За мен вече е късно.


Пример: нося очила с диоптър, близък до този на телескопа Хъбъл, но така и не съм се отказала от мечтата да се науча да карам мотоциклет.


Ако знаеше какъв шемет съм, щеше да разбереш колко е дръзка тази мечта. Пренебрежението ми към пътните правила като пешеходец е съкратило живота на водачите на превозни средства във всяка точка на планетата, където съм успявала безгрижно да игнорирам светофар. Откакто проходих, на косъм са ме избягвали: безчет каруци из Шоплука; таксита в Париж; двуетажни автобуси в Лондон; каравана в планините на Шотландия; ТИР с кегове бира в Пенсилвания.


И не мисли, че се предавам лесно при липса на пътни знаци, на които да не обърна никакво внимание: сама си паднах от колелото, докато пресичах жп линията между Горна Баня и Овча купел. А по време на един паметен излет по течението на река Шпрее край Берлин успях да се блъсна с каяка си първо в чапла, а после и в моторна лодка, пълна с разтреперени от потрес немци.


И знаеш ли до какъв извод стигнах след всички тези патила?


Че ако форсиран по надолнище ТИР не свари да ме довърши, няма какво толкова да му мисля на един мотоциклет.


Разказвам ти всичко това, защото искам да знаеш, че мечтаенето е нещо, което изисква не просто осмеляване, а направо безразсъдство. Нужна е особена, свирукаща дързост в лицето на действителността. За да мечтаеш истински, трябва да си готов да отхвърлиш купища убедителни доказателства, че това, което искаш с цялата си душа, е прекалено голям залък за твоята уста.


Няма как да е другояче.


Мечтите затова са мечти, а не меню в МакДоналдс - защото не можеш да ги сбъднеш, чакайки кротко на опашката на живота. Между мечтите ти и реалността има пропаст, през която ще трябва да прокараш мост - при това с усилия, които до последния момент могат да изглеждат напразни, обречени и достойни за подигравка.


В това е и тайната на порастването, която всички тези загрижени възрастни крият не просто от теб, а от себе си. Тайната е в дързостта да инвестираш в тоталната несигурност на едно почти невъзможно бъдеще, разчитайки само на себе си. Шансът всичко да завърши с изтощение, болезнена катастрофа или и двете, е голям. Но така е покорен Еверест, така е открита Америка, така е изобретенa космическата ракета за многократна употреба - от хора, осъзнаващи, че пътуват или към славата, или към бездната.


Стремежът към осъществяването на мечта звучи героично, защото знаем историите на героите, на малцината успели. Ако всички алпинисти, изобретатели, инвеститори или приключенци неминуемо срещаха ужасен край, човешките същества отдавна щяха да са се отучили да мечтаят. Еволюцията щеше да се погрижи за това. Но уви.


Когато мечтаем, не се интересуваме колко микроскопичен е личният шанс на всеки от нас, защото никой не ни разказва какво се е случило с неуспелите. Това не е честно. Направо е коварно, защото истината е, че повечето от нас ще се провалят. Въжето ще се скъса, корабът ще потъне, нещо ще се подпали в грешния момент. И тогава изведнъж най-важният въпрос ще е как да живеем живота си след този миг. След неуспеха, след разочарованието. Ако ще мечтаеш, първо намери този отговор за себе си. Без него завинаги ще останеш в безтегловност, без скафандър. Страхът от провал не е грях. Грях е страхът да приемеш, че провалът е вероятен, и да не се подготвиш за него.


Когато сме деца, си казваме, че ще направим чудеса, когато пораснем. Но един ден просто се събуждаме пълнолетни, а в главите си сме все още на 13 и нямаме представа как да отговорим на всички струпани върху нас очаквания, как се плащат данъци, как се уреждат технически прегледи и как се живее пълноценно. Как се става човек, с когото се гордеем.


Затова приеми, че ако решиш да преследваш мечта, ще разочароваш много хора. Ще се разочароваш от себе си. И от мечтаенето изобщо.


Тук загрижените пърхащи ще ти кажат, че най-важното е никога да не се отказваш. Не им обръщай внимание. Истината е, че най-важното за един мечтател е да знае точно кога да се откаже. В това е цялата философия - човешкият род не страда от недостиг на мечти. Страданието идва от недостига на умения и ресурси да ги осъществи.


Сега разбираш ли защо не бива да слушаш онези добри хора, които те насърчават да следваш мечтите си? Защото всъщност е точно обратното. Мечтите ти трябва да следват теб. Като питомни дракони от "Игра на тронове" - спиращи дъха, летящи сред облаците, огнени, но... подчинени на волята ти.


Моят величествен мотоциклет също ме следва, подчинен на волята ми да преодолея всички обстоятелства, които се налага да преодолея, за да мога един ден да фуча по някоя магистрала със скоростта на подплашена комета.


Един ден, след като се подложа на лазерна операция на двете очи, престана да падам от велосипеда си, спестя достатъчно пари, за да си купя засукан и достатъчно мощен електрически модел Кавазаки (от екологични съображения) и си напиша завещанието, ще се отправя на епичен roadtrip.


В джобовете на коженото ми яке ще има ментови бонбонки, лепило за изкуствени челюсти и антистенокардин, защото вероятно ще съм на 78. Ондулираната ми синя коса ще се сплесква ужасно от каската. И, пърпорейки по някой селски път в спускащия се здрач, ще се кискам толкова доволно и гръмко, че местните ще се зачудят откога вещиците предпочитат наземен транспорт.


Не следвай мечтите си. Мечтите ти трябва да следват теб


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 790 Неутрално
 2. 2 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 45 Весело
 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 179 Любопитно

  Подкрепям Спирова!Щом тека са решили другарите от ДеБъ ,нема да следвам мечтите си.🐵👍

  Много съм прост
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Розалин Стойчев
  Розалин Стойчев
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Някой сети ли се да каже на мечтите, какво трябва да правят?! Да не стане грешка, де!

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 977 Весело

  другарката Спирова на базата на какви житейски постижения, освен членството във ВКП-болшевики, дава напътствия - или такъв въпрос заслужава триене, бан и даже лек разстрел според новите тезиси на управляващите?
  —цитат от коментар 8 на archangel


  Е как какви постижения? Омъжила се за поданик на короната, може да пише на два езика и ползва спелчекър в лондонско юридическо издание!

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Сега разбираш ли защо не бива да слушаш онези добри хора, които те насърчават да следваш мечтите си? Защото всъщност е точно обратното. Мечтите ти трябва да следват теб. Като питомни дракони от "Игра на тронове" - спиращи дъха, летящи сред облаците, огнени, но... подчинени на волята ти.
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Това умозаключение е толкова гениално , че моя милост с простия си разум нямам как да го осъзнае .
  За съжаление , гении на метафизиката като авторката с диоптрите и мотоциклета се срещат рядко .......което за още по-голямо съжаление стеснява кръга на аудиторията и до почти невидим минимум !
  .........ако пък разровим из 12-сетокласници адресати на въпросното свръхгениално послание , я намерим 1/2 генийчета , я не .
  Ако Госпожицата от Демокр България искаше да помогне , можеше просто да обясни раязликата между преследване на мечта и мечта която следва индивида ...........

 12. 12 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Бляк... пълна боза... Предните от серията бяха по-добри.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Пореден чужд(някому) цитат, психо-фетиш.

 15. 15 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 691 Неутрално

  боже колко мъка има по тоя свят

 16. 16 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Не е тъжно, че хората не са харесали текста. Тъжно е да чете човек коментарите, а още по-тъжен е факта, че са писани от гласоподаватели.

  maribo2005
 17. 17 Профил на guguna2
  guguna2
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Чудесно писмо! Мисля, че повечето коментиращи са откровено злобни или малоумни. Не мога да си обясня по друг начин пълната липса на адекватна аргументация у анонимно цапащите. Ladies and gentlemen, get a life.

 18. 18 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 716 Весело

  Слабо. Истинският болшевик не просто кара мечтите да го следват, но и им заповядва да маршируват.
  —цитат от коментар 6 на archangel


  +++++++++++++

  Иначе анализчето е типичното лековато лигаво послание тип инфлуенсър-любител.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 19. 19 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2298 Весело

  Чудесно писмо! Мисля, че повечето коментиращи са откровено злобни или малоумни. Не мога да си обясня по друг начин пълната липса на адекватна аргументация у анонимно цапащите. Ladies and gentlemen, get a life.
  —цитат от коментар 17 на guguna2


  _____________________

  Затова пък Вашия коментар е перфектно и подробно аргументиран !

 20. 20 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  двуезичен журналист.

  езика цепнат, ясно

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 21. 21 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Това, което е изведено за заглавие, е чутовна глупост. Представям си какъв потрес е цялото изявление на гуспойцата...
  Намерете ѝ подходяща компания за поне три нощи подред, за да се излекува горкичката!

 22. 22 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Чудесно писмо! Мисля, че повечето коментиращи са откровено злобни или малоумни. Не мога да си обясня по друг начин пълната липса на адекватна аргументация у анонимно цапащите. Ladies and gentlemen, get a life.
  —цитат от коментар 17 на guguna2


  :::::::::::::::::
  ......пропуснах да Ви поздравя за пълноценния Ви живот !

 23. 23 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Няма ли някой от ГЕРБ да напише едно писмо, нещо като "Аз съм прос и вие сте прости..." :) Някакво послание към младите, което да промени живота им :)

 24. 24 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#21] от "Митев":

  Както свършва вица за самураите от Перник:

  - Няма кадри, брат!

 25. 25 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 130 Неутрално

  малко са и диоптрите. празни хора пишат празни думи.
  какво по-жалко от това да си българин в България.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Може, но ако си с букет от гербери в ръцете.......

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Животът е несправедлив и така му харесва. Спасявай се, както можеш.
  *
  Напълно вярна констатация. Нереалистичното очакване, че щом сме добри, полагаме всички усилия и живеем по правилата животът ще ни даде това, което заслужаваме е довело до жестоко разочарование много народ.
  Това, което досега съм научила е, че като паднеш трябва да можеш да станеш и да продължиш. А, да, целите трябва да бъдат реалистични. В противен случай човек се превръща във вечно мърморещ неудачник, който не е преценил добре възможностите и таланта си. И това съм го виждала.

 28. 28 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Нали е кадър на ДеБе, няма начин да не е казала нещо гениално.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 29. 29 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Не е тъжно, че хората не са харесали текста. Тъжно е да чете човек коментарите, а още по-тъжен е факта, че са писани от гласоподаватели.
  —цитат от коментар 16 на Mariaм


  Не тъжно –трагично е за обществото наричащо се ""държава""

 30. 30 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Кое е по-досадно : Ревът на БМВ-тата с татуираните селяндури с анцузи , гласували за Слави Трифонов , или лигавите наследници на червената номенклатура , харчещи крадените мангизи по целия свят и опитващи се да си оправдаят собствената незначимост с това да ни наливат акъл постоянно!?

 31. 31 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  (Е как какви постижения? Омъжила се за поданик на короната, може да пише на два езика и ползва спелчекър в лондонско юридическо издание!) "другаркътъ" се омъжилъ зъ британец (!!!),глей ти азъ ква гулемъ работъ съм. азъ моите мечти малоумнико ги нося цял живот нъ гърбъ и се изкривих. пенсионирах се въ германия. съ моятъ селенкъ сига се гушкъми и сми си наративни. впрочем глупако какво е товъ "спелчекър". това нешту като уйкинд ли е. светни ме . много ми се иска дъ зърнъ твоятъ половинкъ (който мрази глупаците, мрази хората другарю);едно пчесване въ слабините ште ви е отъ ползъ

 32. 32 Профил на
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Когато е млад човек трябва да внимава повече с обобщенията. От личен опит - после такъв срам е да си ги четем и да се чудим как сме оцелели.

  Още по-после идва и поуката, че няма друг начин да се научим да правим качествени. Доста падания се натрупват преди крачката да стане уверена, на автопилот, и да не мислим как ще вдигнем левия крак, ще го сложим пред другия, а после същата процедура с десния.

  Подпирам самолюбието си, колкото е останало на стари години, че не само не ми хрумна да публикувам такива мисли, но се въздържах и да ги записвам. Моите ми изглеждаха толкова плоски и елементарни, и ги подложих на свиреп отстрел.

  Авторката как ли ще се оправя със самокритиката си след години? Няма какво да я мислим. Изглежда е професионалист и с текстове на количество се издържа. Ще има време да научи, че мисленето е изкуство и може мерникът ни да не пада по-ниско от шедьовър, но такъв подход за препитание не става.

 33. 33 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Кое е по-досадно : Ревът на БМВ-тата с татуираните селяндури с анцузи , гласували за Слави Трифонов , или лигавите наследници на червената номенклатура , харчещи крадените мангизи по целия свят и опитващи се да си оправдаят собствената незначимост с това да ни наливат акъл постоянно!?
  —цитат от коментар 30 на Dankol


  """""""""""""""""""
  На мен блогърите ми изкачат отвсякъде - работя онлайн . Тези с тунинговате таратайки ги виждам рядко , предимно на просеката между НИМ и НФБ в Бояна и обикновено около тях лежерно присъства някоя патрулка та не дразнят толкова много ......

 34. 34 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Постьпването в университет е една малка крачка, която всеки, който мечтае за нещо значимо в живота си прави.

 35. 35 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Рядко глупав и несвързан текст, не го дочетох
  Мечтите да те следват? Това е все едно камък да падне без гравитация.
  Извод - не се прави на оригинален, ако не си оригинален, а се напъваш да си оригинален, винаги си личи.

 36. 36 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 462 Неутрално

  малко са и диоптрите. празни хора пишат празни думи.какво по-жалко от това да си българин в България.
  —цитат от коментар 25 на Alan Blackmore


  И аз това си помислих, не ми изглежда като човек, който е мечтал за нещо някого, види ми си твърде прагматична за тая цел. Всичко, което е написала, е по-скоро опит да ти каже по друг начин - изобщо не си помисляй да мечтаеш, ако нямаш всичко необходимо да сбъднеш мечтите си. От прагматичен човек мечтател не става. Човек, с който да се гордееш? Тц, предпочитам хора, които да ме вдъхновяват.

 37. 37 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Мария Спирова е КЛАСА!
  Няма по-задълбочен и искрен коментатор по българските теми базиран на острова а и сред "туземците" тук ще да е кът.
  Влиза категорично в най-стойностни общественички на планетата в наше време.
  Наред с Мария Колесникова, Камала Харис, Светлана Тихановская, Юлия Навални, Анелена Бербок, Елизабет II, Любов Собол, Лаура Кьовеши и Зузана Чапутова.
  Дерзай и не спирай, Мария!

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  "Мечтите затова са мечти, а не меню в МакДоналдс - защото не можеш да ги сбъднеш, чакайки кротко на опашката на живота."
  Дано тези момчета и момичета се окажат смели и да ги постигнат.

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1576 Неутрално
 40. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Много хубав текст.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 41 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Моите уважения към Мария Спирова, но не разбирам как мечтите ще следват човека... Как идеалът, стремежът към щастие могат да бъдат последователи на една неориентирана личност, например? И какви биха били по смисъл тези мечти?
  А Емили Дикинсън го е казала простичко, но прекрасно - че мечтата е тази, която води хората към щастие и удовлетворение.

  Да се направи прерия, е нужна пчела и детелина,
  пчела и детелина
  и една мечта голяма.
  Дори мечтата само стига,
  ако пчели и детелина няма.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 42. 42 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Респект за Мария, особено за това, че е била сред доброволците-изпитатели на Астра Зенека

 43. 43 Профил на Dragomir Marinov
  Dragomir Marinov
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#8] от "archangel":

  Ще си позволя да цитирам баща си: "Плющите като мокра пола у гол задник"

  Препоръчвам ви да спрете този автопилотен бълвоч и да развиете минимален вкус.

 44. 44 Профил на Dragomir Marinov
  Dragomir Marinov
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Никой не пише така, както Мария. Прекрасно.

 45. 45 Профил на Dragomir Marinov
  Dragomir Marinov
  Рейтинг: 32 Неутрално


  До коментар [#18] от "libretto":

  Да обижда ехидно може всеки. В поведението ви няма достойнство.

 46. 46 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 462 Весело

  Никой не пише така, както Мария. Прекрасно.
  —цитат от коментар 44 на Dragomir Marinov


  Маринов, вече разбрахме, че сте член на семейството, по-спокойно, съвсем предозирахте. Всъщност твърде много пишат по-добре от нея, което не означава, че пишат "прекрасно".

 47. 47 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#18] от "libretto":Да обижда ехидно може всеки. В поведението ви няма достойнство.
  —цитат от коментар 45 на Dragomir Marinov


  Не виждам обиди, а обективна оценка. В това има доста достойнство, за разлика от махленското "моето дете е най-убаво", и то при все че не е.

 48. 48 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1582 Весело

  "Не следвай мечтите си. Мечтите ти трябва да следват теб"

  Представям си: вървиш по улицата, а след теб се влачи мечтата ти- СЕДЕМ ОСМИ и си легнала.
  Скудоумие!

 49. 49 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 462 Весело

  "Не следвай мечтите си. Мечтите ти трябва да следват теб"Представям си: вървиш по улицата, а след теб се влачи мечтата ти- СЕДЕМ ОСМИ и си легнала.Скудоумие!
  —цитат от коментар 48 на Дон Кихот


  Мечтата ти е толкоз независима от теб, че изобщо няма да те пита, току-виж повървяла, повървяла, и тръгнала след някой друг. Той може и да не ти иска мечтата, ама това няма значение. Абе за какви мечти говорим? На мен цялата работа тук ми прилича на една колежка, която каза - Беше ми мечта да отида в Корея. Та отиде тя в Корея за няколко дни и се върна.

 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2174 Весело

  И тук рЕзко сменихме жанра от нравоучение в ужаси и аз спрях да чета:

  "От абитуриентския си бал си спомням ясно три неща: 1) откритието, че роклята ми прозира напълно заради подовото осветление в залата;"

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 516 Неутрално
 52. 52 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#41] от "bramasole":

  а бе моите оважения бес маитап за емито, ама не е куректна в исказването си. за раслика от ботьов например които кугато кументира за ставането на околния амбианс е напълно райт, дори на серсемите да им са струва че гриши. инак естесвено емито няма кво да кументирвам.

  интиресно сафорумците кви мечти са имали или имат....? 53. 53 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#50] от "Тюфлекчия":

  а бе тюфлече, то едно интиресно нещо има в статиата а ти го оплю....:)
  обаче сякаш излазя че е знаила и искала да розирва ама не чак напълно, а са е осетила изиграна щото се указало напълно? впрочем, още по-сякаш изглява, че тва исречение не е нещо друго освен преставител на жанра "превземките на автора", или не?
  а бе как да е, жалко че не го е развила нататъка в статийката.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 903 Неутрално

  спирова - слаб 2 с 222 миноса.

 56. 56 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Защо е важно че е с 'Да България'? За кого? Ами това момиче изобщо не е в час! Какво знае за България? За близкото минало? Колко години съзнателен живот е изживяла тук? Да ходи на оптик!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 903 Неутрално
 59. 59 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#57] от "betona":

  а така, и аз вчера и предписах поне три дена болнични, както и три нощи терапия с подходящ терапевт

 60. 60 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3426 Весело

  До коментар [#52] от "betona":

  Аз минОсчета не ти поставям, защото съм сред феновете ти във форума, въпреки че понякога не-си-съвсем-учтив към коментарите ми. Но, известно е, че, който го е страх от мечки... да не драска по форуми, не ли.
  Както се казва - Оспехи занапреде, Бетона!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 61. 61 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#60] от "bramasole":

  имаме колеги, които като открият 1-2 правописни грешки в коментарите му и се погнусяват. А той бетона, честно казано, винаги прави по толкова, щото е недоучил ;)
  Хич не го и гледат какво им казва

 62. 62 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#60] от "bramasole":

  мерси. и на вас оспехи. :)

 63. 63 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#61] от "Митев":

  онези не са ни колеги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK