Моделът "Пеевски" в огледалото на Борисов и Доган

2009 г. - Ахмед Доган и Делян Пеевски в парламента

© Анелия Николова

2009 г. - Ахмед Доган и Делян Пеевски в парламентаВърхът на айсберга на корупцията в България", "олицетворение на олигархичната система на клиентелизма", "политическото дете чудо на Доган", "човекът, който вече се изживява като властелин на България", "практическият премиер на България". Това са минимална част от определенията, които вървят устойчиво в медиите с името на човека, станал нарицателно на цяла изгубена епоха за българското общество - тази на завладяната държава. В замяна получихме застой и запушване на всички важни артерии, които след приемането на страната в Европейския съюз можеха да я изстрелят напред.


14 години по-късно именно заради модела, известен като "Пеевски", България все още е най-бедната и безперспективна държава в Европа, с непредвидимо и лобистко законодателство, с непроведени реформи във всички основни публични сектори, изключително изоставаща на фона на съседите си дори, закъсняла с десетилетие за еврозоната и все така непостигнала критериите за влизане в Шенген, с енергетика и спецслужби, зависими силно от Русия, с източени банки за сметка на данъкоплатците, с липса на качествени пътища, с изостанали региони, някои лишени дори от елементарна инфраструктура. Публичните ресурси биват изсмуквани от прилепилия се като кърлеж към тях клан, чийто образ през годините неведнъж беше осветяван, макар и частично.


Пеевски се превърна и в удобния негов аватар, който да поема имиджовите щети и да прикрива всички останали, включително най-висши представители на управляващата власт, на прокуратурата и съда, на партии, без които налагането на модела нямаше да бъде възможно. Всички служби, прокурори и представителите на управляващата (последните над 10 години с малки прекъсвания) ГЕРБ и (неговата официална партия) ДПС затваряха широко очите си през годините и го превърнаха в недосегаемия. Вместо разследвания на Пеевски разследвани ставаха политически опоненти, икономически конкуренти или нарочени за превземане бизнеси, както и критични медии.
Така за първи път на 2 юни една чужда държава посочи директно значителната корупция в България и част от участниците в нея. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ санкционира бившия депутат Делян Пеевски като "олигарх, който регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество". Сега на ход е българската прокуратура - дали най-накрая ще забележи и разрови около "успелия млад човек", както Пеевски сам се нарече, и мрежата от политико-икономически връзки, използвали "кранчетата" на публичните ресурси.


В този модел солови играчи няма, има неосветени, задкулисни кукловоди. Има сложна акробатика, която изисква строго следене за баланса и паритета на участващите - често антагонистични - групи, обединявани от един общ интерес - източване на обществените блага. Макар и с огромно закъснение, българското общество трябва да получи видимост за това. И официалното посочване на лицето на модела "Пеевски" е само началото за неговото разграждане. Промените в прокуратурата и реална реформа на съдебната система са част от това.


Излизане "на сцената"


За модела "Пеевски" се заговори след злополучния опит на парламента, излъчил правителството на Пламен Орешарски, да инсталира депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Датата 14 юни 2013 г. влезе в историята със спонтанния масов протест на гражданите, продължил повече от половин година и довел до падането на властта, но и до мимикрия на модела.


Още тогава Христо Иванов, по това време програмен директор на неправителствения Български институт за правни инициативи, обявява, че обществено известната биография на избраника

"символизира кръвосмешението между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт, масонски и непотистки кръгове"
Анализаторът Даниел Смилов също посочва, че властта се упражнява под влияние на определени корпоративни групи. "България е възможно да се смени властта, но не и определени медийно-корпоративни групи зад нея", казва той.


Шеметната кариера на Пеевски започва през август 2001 г., когато е назначен за парламентарен секретар на Министерството на транспорта. По това време е на 21 години, студент в Югозападния университет в Благоевград. Тогавашният министър Пламен Петров го слага в борда на директорите на "Пристанище Варна". Причината не е някакъв извънреден талант, а фактът, че младежът е учредител на младежкото НДСВ и изпълнителен директор на сайта на "Новото време", а майка му - сложена за шеф на тотото, е приятелка с говорителката на фамилията на Симеон Сакскобургготски.


Според справка на Министерския съвет по-късно той е бил юрисконсулт в "Ти Ви Глобус" до януари 2004 г., а след това е адвокат при Благоевградската и Софийската адвокатска колегия. Посочва се, че е докторант по административно право и административен процес, през пролетта на 2005 г. е назначен за следовател в Столичната следствена служба - стопански отдел, без да има необходимия 2-годишен юридически стаж, по предложение на шефа на националното следствие Ангел Александров.


Там негов пряк началник е Петьо Петров, известен като Еврото, а колега му е Иван Гешев, бъдещият прокурор. Броят на извършените разследвания от младия следовател е нула. Това не му пречи да трупа формален стаж - всеки път, в който излезе от изпълнителната или законодателната власт, Пеевски се връща обратно в съдебната.

Висшият съдебен съвет му съдейства с всякакви еквилибристики от самото начало. Този факт е важен, за да се знае откога датират зависимостите в него. Защото покрай срастването на власт и бизнес, към което ще се добавят и медии, тече паралелно завладяването на всяко възможно звено от съдебната власт, Конституционния съд и всички обществени институции и независими регулатори.

Българският Франкенщайн се сглобява близо две десетилетия.


Младият кариерист Пеевски катери стръмно властта


След като фотограф го е уловил още като момче на разходка с покойния вече шеф на "Мултигруп" Илия Павлов, през 2005 г., напористият младеж вече е зам.-министър по бедствията и авариите в кабинета на Сергей Станишев. Именно Павлов приживе предупреждава, че "гущерът си е откъснал опашката", че уличните бандити от 90-те са облекли костюми и вече действат рафинирано, като са способни да корумпират властта. Така и става.


През 2007 г. гръмва корупционен скандал - тогавашният шеф на държавния "Булгартабак" Христо Лачев обвинява зам.-министъра Пеевски и шефа на националното следствие Ангел Александров в натиск. Пеевски е уволнен и срещу него е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление. Прокурорът по делото Иванка Трифонова заявява пред журналисти, че очевидец е потвърдил думите на Лачев, че е бил изнудван от Пеевски. След три месеца Софийската градска прокуратура прекратява разследването поради липса на доказателства. Оказва се, че единственият независим свидетел не бил потвърдил по никакъв начин казаното от Лачев - обяснява го лично главният прокурор по това време Борис Велчев, днес председател на Конституционния съд. Прокурор Трифонова мълчи. И, естествено, Пеевски е възстановен на поста си. Според "Капитал" - след интензивен натиск от ДПС.


Започва изграждането на медийната империя


Майката на Пеевски купува вестниците "Политика", "Монитор" и "Телеграф" от Петьо Блъсков. Изданията започват да адвокатстват на Доган и да нападат Бойко Борисов, който е учредил и оглавил ГЕРБ. Отношението към него е карикатурно, но се сменя за една нощ, след като ГЕРБ печели парламентарните избори през 2009 г.

Делян Пеевски на заден план - Народното събрание, 2014 г.

© Анелия Николова

Делян Пеевски на заден план - Народното събрание, 2014 г.


В продължение на няколко години семейството на Пеевски, както той се изразява, овладява както монополен дял в медийния сектор, така и в разпространителския. Финансирането е от КТБ. Медийната група става идеално оръжие за манипулация и пропаганда. Всичко опоненти - негови, на ДПС, на ГЕРБ, на прокуратурата, всички критици на управлението стават обект на публикации извън всякакви журналистически стандарти. Започват да функционират като бухалки. Издателите около Пеевски напускат браншовия съюз и спират да спазват Етичния медиен кодекс. В изданията им изчезват новините за злоупотребите на управляващите и така спират да изпълняват функцията на журналистиката, като я заместват с реклама на властта. Резултатът от драстичния срив на свободата на словото е необуздана корупция, присвояване на обществените ресурси и брутални атаки срещу бизнес и политически опоненти.


През всичкото това време набъбва и благосъстоянието на депутата, влязъл във властта с апартамент и стар опел. Още докато се води само на заплата, се настанява в скъпи имоти, кара луксозни коли, има многобройна охрана. След 2014 г. той започва постепенно да изсветлява имуществото си, като го декларира.


Отнема му около десетилетие да се легализира като милионер. Причината за това е проста - създаването на антикорупционната комисия КПКОНПИ отнема много време, а точно тя е органът, който може да си отваря и затваря очите за незаконно забогатяване във властта. Пеевски дори е първият проверен - по сигнал на организацията БОЕЦ.

Председателят на комисията тогава Пламен Георгиев обяви, че Пеевски е "един от най-чистите хора в държавата"
Немаловажен е фактът, че над 5 години "успелият млад човек" е охраняван от НСО за сметка на данъкоплатците и получава заплата, без да се явява на работното си място - Народното събрание. В имотната му декларация се появяват имоти, търговски дружества, банкови спестявания. Декларират се продажби на дялове в офшорки, но липсва информация за купуване. Медийни публикации свързват депутата с множество фирми, управлявани от подставени лица. Нито една контролна институция не проявява интерес към това.


"На Доган му замръзна усмивката, като му показах списъка с бизнес начинанията на Пеевски", свидетелства през февруари 2016 г. бившия му партньор Цветан Василев в интервю за Сашо Диков по Би Ай Ти.


Къде е задкулисието


"Къде е моето задкулисие? Кои са неговите измерения? Настоявам за уточнение с конкретика. Нали задкулисието е порокът на властта? Кои бяха мъжете на и във властта до вчера, защото няма как задкулисието да се е пръкнало ведно с предложението да бъда избран за председател на ДАНС? И ако съм задкулисие, с кого сме били в компания?" Това е цитат от позиция на неуспелия шеф на ДАНС, изпратена до медиите.


Отговори на въпроса къде е задкулисието му валят всеки ден оттогава. Няма съмнение, че сред видимите лица са доскорошното правителство, ръководството на прокуратурата, мнозинството във Висшия съдебен съвет, мнозинството в парламента. Кой се крие зад тях може да се установи чрез добросъвестно разследване, каквото по време на целия преход не се е състояло.


Ето още някои важни следи, които моделът "Пеевски" остави:


- Депутати от БСП разказват как през юни 2013 г. премиерът Орешарски им заявил, че или подкрепят Пеевски за шеф на ДАНС, или правителството пада. Така лъсна пълната зависимост на изпълнителната власт, включително на трите правителства на Борисов. Лидерът на ГЕРБ, който се прави на "сащисан" по собствените му думи, докато се разиграваше драмата "Пеевски в ДАНС", не успява да се разграничи. Без отговор остават призивите лично до него да разруши модела "Пеевски". На въпрос вижда ли Пеевски в огледалото се жегва силно и се кълне, че няма зависимости. Само че именно по време на неговото управление примерите за източване на обществените средства са всекидневни.


Моделът "Пеевски" в огледалото на Борисов и Доган

© Красимир Юскеселиев


- Независимо че не оглавява ДАНС, моделът овладява спецслужбите. В МВР, ДАНС, прокуратурата и в още държавни институции отговорни фактори са известни като "човекът на Пеевски". Още през май 2010 г. е публикувана снимка на депутата от ДПС Пеевски и зам.-министъра на финансите Владислав Горанов в столично заведение. Причината за срещата упорито и гузно се крие. Десет години по-късно Горанов е сменен като "министър на ДПС". В предизборната кампания обаче отново е предпочетен от Борисов като водещ активист. Прокуратурата вече над две години държи "на трупчета" проверката за безплатния луксозен апартамент, който обитава в комплекса на братя Домусчиеви. И изобщо не разследва твърденията на Васил Божков, че редовно е носил подкупи на финансовия министър на ГЕРБ направо във финансовото министерство.


- Към август 2009 г. в КТБ вече са съсредоточени най-голям процент от депозитите на държавните компании. Решение на правителството "всичките яйца да не са в една кошница" е взето чак през май 2013 г. Година по-късно банката е съборена след гигантски конфликт между партньорите Цветан Василев и Делян Пеевски, а множество държавни дружества и институции губят парите си. Само привилегировани клиенти успяват да си спасят депозитите с цесии. Прокуратурата не разследва Пеевски, като прокурорът по делото Иван Гешев дава цинични отговори на въпроса защо. Другите власти не му възразяват.


- В изтеклите записи от подслушване в дома на Бойко Борисов в Банкя тогавашният прокурор на София Николай Кокинов му заявява по повод новоизбрания главен прокурор Сотир Цацаров: "Ти си го избра!" Изборът на главния прокурор и пренасочването му като шеф на КПКОНПИ след това са ключови за пълното овладяване на държавата и приватизирането на публичните ресурси, поръчки и еврофондове - реално няма кой да противодейства на тези престъпления. Новият главен прокурор Иван Гешев е избран без конкуренция и до момента се изявява единствено като адвокат на модела. И за капак е настанен да живее в луксозна държавна резиденция.


- С кастинг при Пеевски се избират съдебни ръководители, свидетелства бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов. Потвърждава го и председателят на Върховния касационен съд. Мнозинството в два поредни състава на Висшия съдебен съвет не обръща внимание. Без последствия остава и скандалът ЦУМгейт - за натиска, оказан на издателя Сашо Дончев на неофициална среща с главния прокурор. Всички издатели на медии, които критикуват властта, се подложени на удари от цялата репресивна машина на властта. Дори и окончателно оправдани, те остават обект на КПКОНПИ.


- От трибуната на парламента през май 2013 г. Пеевски "обещава" на Цветан Цветанов, че правораздавателната система ще се занимава с него. Така и става, обвинен е и е даден на съд по 4 дела. Причината е, че Цветанов разказва как, когато като вътрешен министър имал среща в главния прокурор Цацаров, с него дошъл и Пеевски.- Руските бизнес интереси стават незаобиколим фактор в управлението през последните години. Компанията "Лукойл" функционира като отделна неконтролируема губерния. До нея, в парк "Росенец", със съдействието на всички власти е изграден палат на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Строежът на АЕЦ "Белене" е възобновен години след като е официално закрит. Проектът за руски газопровод през България е осъществен успешно - с пари на българските данъкоплатци и на пълна загуба е изграден "Турски поток".


- Некачествените строежи на пътища и магистрали над десетилетие са дело на фирми, свързвани със задкулисието. Борисов се принуждава да признае това, като отменя съмнителни поръчки. За да се скрие цялото престъпно източване на средствата на българските и европейските данъкоплатци, е измислен абсолютно антипазарен ход: създадено е държавно дружество "Автомагистрали", което получава милиарди, въпреки че не разполага с никакви ресурси за строежи. То обаче преразпределя пари към частни фирми без никаква конкуренция. В резултат пътните строежи стават "златни", а задкулисието обмисля да сложи ръка и на общинските пътища.


- Задкулисието излиза "на слънце" покрай плътното застрояване на Черноморието и облагодетелстването му с неизгодните за държавата заменки на гори, които не са развалени въпреки наказателната процедура на ЕС. Нито един държавен орган не се задейства срещу тези престъпления. Напротив, разграбването продължава до последния ден на власт на третия кабинет на Борисов - дори в последните часове се отпускат пари за изкуствен остров, заради строежи се разорават плажове.


- Комисията за финансов надзор (КФН), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ДАНС, НАП и различни обществени регулатори са използвани избирателно срещу неудобните на властта. Затова пък са възнаградени от отиващата си власт - хората в КЗК например получават по-дълги мандати за вярната си служба на управляващите, а не на обществото.


- Българската банка за развитие (ББР) се превръща в касичка на близките до властта, а БНБ си затваря очите.


- Неразследвана повече от година е и скандалната афера "Осемте джуджета" - класически пример за превземане на чужд бизнес с помощта на прокурори от най-висок ранг и използване на разследващите органи като бухалки в един семеен имотен конфликт, който завършва с изнудване, ограбване и съсипване и на двете страни в него. Мълчанието на прокуратурата, ВСС и на доскорошното правителство по темата показва общият им интерес истината по случая да бъде укрита. Обяснението е единствено в прикриването на престъпници от висок държавен ранг.


- Сред мащабните действия на задкулисието е атаката срещу бизнеси и арестите на бизнесмени - банкерът Василев, семействата Баневи, Стайкови, Арабаджиеви, Васил Божков, братя Бобокови - всички минават по реда си. Те разказват едно и също - прави се опит за заграбване на бизнеса им, като сочат една и съща "триглава ламя", завладяла изпълнителната, законодателната и съдебната власт в лицето на прокуратурата. "Купуваме си "Нова", ще си изберем главен прокурор, никой не може да ни пипне 10 години. Цитирам Пеевски", свидетелства Васил Божков. Той е другият санкциониран от САЩ по закона "Магнитски". А като вътрешен за системата човек през последната година изнесе публично свидетелства за част от функционирането на модела и връзки между Борисов, Пеевски и Гешев. Според Божков, който замина за Дубай, преди да бъде издирван, Пеевски също живее там, а има имоти и в други държави. Хазартният бизнесмен го определи като "пуснал пипала навсякъде".

"Пеевски се интересува от всички, които изкарват пари, не можеш да вземеш пари в България без негово съгласие... Може да съм го подценил, не съм очаквал да е пуснал такива пипала. Никой не му обръщаше внимание, малко момченце дебело, тук ще му помогнем, там ще го лансираме и отгледахме чудовище", каза в интервю преди две седмици Божков.


В предишна медийна изява Божков беше обяснил, че "Пеевски и Борисов са като сиамски близнаци - падне ли единият, пада и другият"


- Нито едно от уличаващите бившия премиер обстоятелства не е разследвано, независимо от неволните му признания.


- Неразследван остава и докладът на турските служби за контрабанда на български цигари. Следите водят към депутата от ДПС по времето, в което е свързван със собствеността на "Булгартабак". Главният прокурор напълно се дистанцира от случая, а ръководството на МВР дълго време лъже, че "Булгартабак" не се споменавал в документа.


- Потулват се изцяло скандалите с евтините апартаменти на хората във властта и къщите им за гости, направени с евросубсидии. Част от тях посочени в санкциите от САЩ.


- Когато гръмва скандалът с продажбата на българско гражданство на чужденци, разследването не стига по-далече от ръководството на Агенцията за българите в чужбина - Петър Харалампиев и Красимир Томов. От намеците на прокуратурата се разбира, че подозренията са насочени към ВМРО. Лидерът й Красимир Каракачанов заявява, че ако това се докаже, че ще гръмне "на площада в София". Харалампиев и Томов също са санкционирани от САЩ.


- Законодателството на Пеевски е отделна глава в историята на задкулисието. Без да се явява в парламента цял мандат, той успява да изработи куп закони, все в своя угода, засягащи банковия и медийния сектор.


Примерите за модела "Пеевски" могат да бъдат продължени с още публично известни случаи и факти, но и тези показват че не става дума просто за един човек, от когото Борисов за пореден път се опитва да се разграничи, а ДПС защити бившия си депутат, докато не получи факти и доказателства. Моделът е корумпирал държавата и разграждането му ще изисква вътрешна реакция и разследване след външното официално осветяване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Интересно, спонсорът на протестите Черепа е най-ударен, а за него нито дума...

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  А сега другия въпрос-КОЙ стои зад Пеевски?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на cdb09607161
  cdb09607161
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#3] от "todor._89":

  Вие вижте там имиджа на Пеевски, на Борисов, на Гешев...

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 599 Весело

  А сега другия въпрос-КОЙ стои зад Пеевски?
  —цитат от коментар 2 на pro_bono


  Не по-малко важно е КОЙ стоя през последните 12 години ПРЕД Пеевски... Наведен и изпълняващ - Буци.

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  "Изборът на главния прокурор и пренасочването му като шеф на КПКОНПИ след това е ключов за пълното овладяване на държавата и приватизирането на публичните ресурси, поръчки и еврофондове - реално няма кой да противодейства на тези престъпления. ... С кастинг при Пеевски се избират съдебни ръководители, свидетелства бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов. Потвърждава го и председателят на Върховния касационен съд. "

  Това поставя изцяло под съмнение способността на държавата да се справи с модела Пеевски.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Един въпрос за всички които разсъждават "Знаел ли е ББ за това че САЩ са се задействали спрямо Черепа когато подгони Черепа?"... Как мислите? И кой стои зад ББ?
  Защото тя играта не е черно бяла. Не са прости нещата. ББ скочи на Черепа, то така не става. Има си гръб. Мислех си че са от ЕС, а се оказа САЩ.

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#4] от "cdb09607161":


  До коментар [#3] от "todor._89":Вие вижте там имиджа на Пеевски, на Борисов, на Гешев...
  —цитат от коментар 4 на cdb09607161


  Много ти е несъществен имиджа да ми казваш аз каво да гледам!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 9. 9 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Не мога нищо да допълня към статията , освен това което научих от покойния Стойко Тонев , Тони Филипов д-р. ( Бог да го прости) относно физиономията му :
  Цитирам по памет :
  - Само при вида му , всеки съвестен съдия би му дал 5 години условно и след това би се заел с делата , които е натворил.....
  -Той изглежда така , сякаш е правен в час по трудово обучение.......

 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonimnii":

  Тоя гръб къде беше като го отбиха от власчицата? Апропо вярваш ли в победата на комунизма...така де, белия кон? А в дядо коледа?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#10] от "Свинчуга":

  Кой го отби? На избори загубиха.
  Като лъжете малко не ви ли е срам? Или комунистите сте свикнали и не можете да спрете?

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#3] от "todor._89":

  В Пазарджик колко рейса напълнихте???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Един въпрос за всички които разсъждават "Знаел ли е ББ за това че САЩ са се задействали спрямо Черепа когато подгони Черепа?"... Как мислите? И кой стои зад ББ?Защото тя играта не е черно бяла. Не са прости нещата. ББ скочи на Черепа, то така не става. Има си гръб. Мислех си че са от ЕС, а се оказа САЩ.
  —цитат от коментар 7 на anonimnii


  ++
  Днес по всичките медии са разпределили по един който да пита защо боко не бил санкциониран. Защото ако не питат това ще стане ясно, че и той е в това срещу Пеевски и боШков. Продължават в очаянието си да му пришиват Шиши....
  пРезидентчето също се прави на ударен, че защитаваше тезите на боШкоф и папагали своите си демагогии.
  За полезни идиоти (ДБ) няма какво да коментираме.

  Пак да ви напиша: целият указ по закона магнитски е по материал от прокуратурата и ДАНС.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 843 Неутрално

  И на всичкото отгоре, и Доган, и Пеевски са толкова грозни мъже! просто умът не ми побира, дотам да се изроди България, че да позволи на такава физическа уродия, да и стане главен мафиот

 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":

  Как ще са загубили, надуха ни главите че са ги спечелили. Интересно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#14] от "alg57373608":

  Айся то щото тулупа много красив.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Моделът ДС, 75 години и кусор по късно.
  Черните канали на Дъжавна Сигурност към близкият Изток и т. н.
  ДС е легион, като Одеса Нетуорк.

 18. 18 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  А сега другия въпрос-КОЙ стои зад Пеевски?
  —цитат от коментар 2 на pro_bono


  След като "момчето" е приемник на И.Павлов,отговора е -КОЙ?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Интересно, спонсорът на протестите Черепа е най-ударен, а за него нито дума...
  —цитат от коментар 1 на anonimnii


  Спонсорирането на протестите е било с пари за семки и бонб8нки, ако е имало такова. Виж спонсорирането на действащия политически лидер и ПРката му са му излезли бая солено.

 20. 20 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Заек няма да изскочи от тази трънка.
  Гешев отсече, Пеевски е чист като сълза. Няма данни за престъпления
  https://www.google.com/amp/s/m.fakti.bg/amp/bulgaria/419305-geshev-nama-danni-za-prestaplenia-ot-strana-na-peevski

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 330 Неутрално

  :) Всъщност Одеса НетУорк работят в концерт със ДС.

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#2] от "pro_bono":

  "А сега другия въпрос-КОЙ стои зад Пеевски?"
  =============
  Днес си във форма и задаваш хубави въпроси.
  Хората забравиха, че Пеевски бе поводът за просести срещу Орешарското ОФ. После започнаха да пишат, че едва ли не Праси бил шеф на Буци, ако е нормално така да се пише.
  Допълнителните сътресения разколебаха и този модел.
  Ще излезе, че Пеевски е гръмоотвод и добре се справя.

  Еретик
 24. 24 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1017 Весело

  До коментар [#13] от "zz_s":

  ДАНС и прокуратурата не са служби, които следят спазването на американските закони, а на българските. Ако е тяхна информация, защо нито един от тримата не е арестуван? Единият случайно го изпуснаха да отиде в Дубай, "лейтенантът" е в отпуска, а пък Пеевски, за който всички служби 5 пъти казаха, че е чист като сълза, никой не го знае къде

  Не ме търсете преди обяд
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Разстроено

  Моделът е от преди 30 години и свидетелства за СИСТЕМЕН ПРОБЛЕМ!!!
  Преди корпулентния беше илия павлов...
  Имената и хората се сменят, за съжаление схемата е устойчива, както и страха тя да бъде разрушена!!!

 26. 26 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  продължил повече от половин година и довел до падането на властта,


  Въпреки протестите, ни правителството не падна заради тях. ДПС го свали година по-късно, след като употребиха докрай БСП.

 27. 27 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Един въпрос за всички които разсъждават "Знаел ли е ББ за това че САЩ са се задействали спрямо Черепа когато подгони Черепа?"... Как мислите? И кой стои зад ББ?Защото тя играта не е черно бяла. Не са прости нещата. ББ скочи на Черепа, то така не става. Има си гръб. Мислех си че са от ЕС, а се оказа САЩ.
  —цитат от коментар 7 на anonimnii


  Аз още вчера обясних, че герболята имат проблем с причинно следствейите връзки и, че развода между шкафчо и спонсора му е следствие на, а не причина за разследването.
  Това, че Пеевски не е депутат също е следствие.

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Весело

  До коментар [#14] от "alg57373608":

  "И на всичкото отгоре, и Доган, и Пеевски са толкова грозни мъже! просто умът не ми побира, дотам да се изроди България, че да позволи на такава физическа уродия, да и стане главен мафиот"
  До коментар [#16] от "Свинчуга":

  "Айся то щото тулупа много красив."
  ============
  Признавам, че ме изкефихте.
  Според древните гърци външната хубост е признак на героичен характер. Как да е красив шефът на Мафията? Точно Терсит някакъв трябва да е!
  А де ги хубавците?
  Мога да иронизирам наред, ама вероятно не е редно, пък и аз съм вече дъртел, значи съм от мафията, не от героите.

  Еретик
 29. 29 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":

  Изкара ли хонорара, троле? Че парите свършват скоро.

 30. 30 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Интересно, спонсорът на протестите Черепа е най-ударен, а за него нито дума...
  —цитат от коментар 1 на anonimnii


  Най-ударен е Пеевски. Досега минаваше между капките. Божков си има достатъчно обвинения.

 31. 31 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Каскетът се опита да отиграе топката, като натопи онзи от ДАНС, че той е подкупвания, но от САЩ я вдигнаха много високо и сега ще трябва да търси някой лидер на партия. Лошото е, че не може да си измисля, защото в САЩ знаят за кой става дума.

 32. 32 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#13] от "zz_s":

  Ще ми припомнш ли КОЙ беше министрър председател през повечето време, когато това "чудовище пусна пипала"?

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#21] от "todor._89":

  Стъкито ви очаква на Орлите. Не закъснявайте.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  Светланче, Георгиева, бързо, мадам, изпратете на ФБР, ЦРУ, Министерството на финансите на САЩ, Белият дом, АНС и другите органи, от които зависи поставянето в този списък, където е и мамин сладък олигрух, на този, който го вижда, когато се погледне в огледалото, всички сведения, които имате! Вие сте готова направо за шеф на някое разузнаване! Как не са забелязали досега такъв нешлифован диамант като вас, че да го шлифоват? Ах, каква съкрушителна информация имате, направо тръпнем в очакване на следващия материал – за Али БоШкоФ Баба, например! Почвате ли да пишете?

 35. 35 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Всички медии У нас шумят, че видите ли САЩ ни били посочили корупцията. Все едно никой У нас не знае, че Пеевски е корупционен плужек, или че Божков не е раздавал рушвети ( интересно обаче защо в списъка от САЩ го няма тези на които е плащал след като той самия Божков си го каза) или че се продавани паспорти в ДАБЧ. Т.е. всичко това У нас го знаят всички и без това. И с този списък абсолютно нищо ново не се казва. Следователно това е политически акт свързан с изборите а не помощ на САЩ в борбата с корупцията. Даже нещо повече, липсата на активно политици в списъка е намиране, че докато слушат и правят каквото им кажат корупционерите У нас са в безопасност.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Пред огледалото Борисов, образа в огледалото на Пеевски, а зад него, Доган. Такава е картинката на жалката ни държава.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#28] от "Костадин Иванов":

  Другарката Тончева би се гордяла с теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#28] от "Костадин Иванов":

  нищо като кеф не усещам в тази преобладаваща физическа мъжка грозотия на бълагарските "герои" (не е от старост, впрочем, и като юноши са били грозни). Тези отвратно грозни телеса (Б.Б. включително) само символизират проститутския характер на обществото ни. Ония грозотии плащат и имат - цялата страна и малцина гък казват. Тук е така.

 40. 40 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1413 Любопитно

  Не виждам какво толкова се промени, че всички ревнаха като САЩ публикуваха имена общоизвестни, да не говорим че не са от вчера. Или васалното поведение се показа. Какво ще стане като се смени Пеевски.... За мен по-скандално беше изказването на двамата мултимилионери в Парламента, защото ясно показа нивото на "едрия" бизнес у нас. Нещо да последва, не естествено. Най-вероятно Пеевски ще си замине или за Австралия или някъде далече, а моделът няма да мръдне на йота. Най- много да дойде следващия "месия" да ни оправи. Да не говорим, че първото правителство на Бойко беше пълно с хора от кръга около Икономедия, но и те не промениха с грам системата. Така че, статии с идеята на вадиш нож на умрял кон са ефектни, но безполезни. Дори и в момента повечето медии вадят нож на Пеевски, но си траят за Божков. А просто единия и другия са две страни на една монета.

 41. 41 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Желязна статия! Браво!

  Sic transit gloria mundi
 42. 42 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  А сега другия въпрос-КОЙ стои зад Пеевски?
  —цитат от коментар 2 на pro_bono


  Та питаш „КОЙ е зад пеевски?“, така ли? Ами да ти кажа – майка му, майка му е зад него. Ирена Ангелова Кръстева, която през март 2002 г., по време на правителството на НДСВ, е назначена от тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано за изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор! През юни 2009 г. прокуратурата обявява, че парите, с които Ирена Кръстева е придобила куп медии, а след това става и мажоритарен собственик в ИПК „Родина", са чисти, а собственичката им няма никакви задължения към държавата под формата на данъци и осигуровки. Що не провериш КОЙ тогава беше главен прокурор? М? Друго да питаш?

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  Доста подробна, точна и добре структурирана статия, показваща поне част от престъпните зависимости у нас ! За съжаление, остава си само интересно четиво без механизмите на правовата държава, които да се включат срещу главните действащи лица в тази статия........

 44. 44 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Весело
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Желязна статия! Браво!
  —цитат от коментар 41 на Hristov


  ++++++++++++

 48. 48 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар №3: Светланчето не знае още дали има промяна в редакционната политика...
  Хе, хе. Тази вечер май няма да има протести пред прокуратурата... Хр.Ив и Ат. Ат още вчера изглеждаха яко оклюмали... Явно вече са знаели.

 49. 49 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар №3: Светланчето не знае още дали има промяна в редакционната политика...
  Хе, хе. Тази вечер май няма да има протести пред прокуратурата... Хр.Ив и Ат. Ат още вчера изглеждаха яко оклюмали... Явно вече са знаели.

 50. 50 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Госпожата се опитва да донесе вода от 99 кладенеца за да докаже, че Шиши е основното в модела #кой и че правителството на Борисов е най-обвързано с олигархията. Е, помнещите прехода знаят, че Шиши е продукт, не готвач, а ГЕРБ са поредната партия, възползвал се от беззаконието, дефицита на право в държавата.

 51. 51 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Колко побира националния стадион, щото за полеви затвор зала Арена Армеец ще е малка?

 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1923 Любопитно

  Авторката се е постарала да обвини Пеевски че сме бедни, без право на слово, за сушата, кишата.......
  А Пеевски ли си построи две вили с пари от ПРСР и сега е служебна министърка? Пеевски ли разгласяваше секретни информации и е с отнет достъп да класифицирана информация? Пеевски ли прехвърли фирма д 1 млн задължения и сега е шеф на НАП? Пеевски ли фалира фирма в Англия с 9 млн паунда дългаве и сега Финансов министър? Пеевски ли трие постове в Дневник и баннва коментиращите и сме на 112 място по свобода на словото? На Пеевски ли жената харчи бюджет като Фърст лейди, има кабинет, секретарки, персонал и се вози на държавен мерцедес?
  Стига ли?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1923 Любопитно

  До коментар №3: Светланчето не знае още дали има промяна в редакционната политика...Хе, хе. Тази вечер май няма да има протести пред прокуратурата... Хр.Ив и Ат. Ат още вчера изглеждаха яко оклюмали... Явно вече са знаели.
  —цитат от коментар 49 на skitnik75


  Брадатия плъх нагло се появи пред медиите..... но гнома, Корни, Маямата...... абе кранчето от Черепа секна!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1923 Любопитно

  До коментар [#31] от "3biri":

  Лидера на партия от мъжки или женски род е? Ха помисли кой не се е появявал от вчера?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#46] от "todor._89":

  Да, очевидно не си познавач на бирите :) и си
  чувал Хайнекен, Амстел и подобните им. Ще се изненадаш колко възможности има в крафт бирите :)

 56. 56 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#43] от "samoedin":

  По скоро напълно едностранчиво, а с това и манипулативно статия

 57. 57 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Като опониране на това което става, се изтъква че от САЩ нищо ново не научаваме, защото тези си ги знаем от години или другата опорка, защо пак тези лошите от САЩ не са казали нищо за получателите и подкрпящите въпросните фигури и затова цялата работа била пунта мара и преизборен фишек.
  Да се смее ли човек да плаче ли ( по-скоро май). Ами като си го знаем от години кой-кой е, къде бяха прокуратурата, КОНПИ, ГДБОП, ДАНС и маса други органи, дето ядят на всичко отгоре нашите пари. Кой им беше началник, кой толкова години яко се бори срещу корупцията, лови шпиони, пази ни от емигранти и е ревностен християнин.
  Ако е наистина такъв честен и добър, значи е тъп като галош, след като толкова години власт не бяха достатъчни той да ги хване, а не хора от другия край на света.
  А ако не е тъп, какъвто очевидно не е, след като може да брой до милиони и милиарди, значи не е невинен, дори може и е бая виновен.
  Но както каза вчера Иванов, няма как САЩ да ни изчистят къщата, това си е наша работа и когато и ако я свършим, може и живота ни да стане една, че повече идеи по-добър.

 58. 58 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Статията била желязна!? Да. От ламарина... Но думкането впечатлява само българския стопански двор. Европейската висша бюрокрация едва помръдна... Пеевски може да е дебел и грозен, ама не е вчерашен.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  И на всичкото отгоре, и Доган, и Пеевски са толкова грозни мъже! просто умът не ми побира, дотам да се изроди България, че да позволи на такава физическа уродия, да и стане главен мафиот
  —цитат от коментар 14 на alg57373608


  Викате си друго си е красавеца Ицето.😁😁😁

 61. 61 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Николай Хаджигенов показа пред БНТ доказателства за подслушване на политициhttps://bnt.bg/news/sankciite-ot-sasht-po-zakona-magnitski-i-balgarskoto-pravosadie-295874news.html
  —цитат от коментар 59 на Моа Преател Тайпи


  😁😁😁 Това беше добро.

 62. 62 Профил на никола николов
  никола николов
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Как се похабяват хората в политиката, далаверите, измамите. Тази снимка е от преди само седем години. Същите хора в момента иззглеждат развалини, без Цецка.

 63. 63 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 866 Неутрално

  От мен запомнете едно:

  Доган е най-големия враг на държавата след девети септември 44- та !
  Този индивид ни вкара в блатото на мизерията , престъпността и невиждана корупция само заради личните си болни амбиции , тласкан от желание за отмъщение .
  Този човек трябва да бъде отстранен от политическия и обществения живот на страната и да бъде съден за държавна измяна!
  Едва когато престане да влияе върху живота на на хората в България , ще тръгнем стремглаво напред.

 64. 64 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  " Залата " с кривите огледала винаги е била притегално място за множеството посетители...за тях поне е останало кълченето !

 65. 65 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  " Залата " с кривите огледала винаги е била притегално място за множеството посетители...за тях поне е останало кълченето !

 66. 66 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#2] от "pro_bono":

  След рухването на комунизъма в страни от бившия соцлагер и омекнали демокрации, както Бразилия и Турция се появи нова форма на капитализъм - демагогичният авторитарен капитализъм. Той е хибрид, доближаващ се до китайската система на бюрократичен авторитарен капитализъм, владетелят е над закона и демократично неотчетен - изборите са бутафория. Властта обаче е лична, а не институционализирана. Това е корумпирана гангстерска политика. Тя почива на личната лоялност. Често ядрото се състои от членовете на семейството, считани за най-надеждни от всички. Това е политическата система, която Тръмп искаше да инсталира в САЩ. Такива владетели са като ларви на оси, които ядат паяка отвътре. Те успяват да спечелят избори и след това да подкопаят институционалните и политическите опори срещу неопределено лично управление. Тръмп има всички важни характеристики: истината е такава, каквато той казва, че е; честни избори са тези, които той печели; добър служител е този, който е лоялен към владетеля. Той иска да бъде автократ. Искаше прокуратурата и съда да бъдат лично подчинени на него и да осъждат така, както той им нареди. Налагането на този модел на демокрация в България се дължи основно на ДПС. Защо? Структурно и функционално, ДПС е организирана като корпорация с вертикална йерархична организация на управление, с ясно разпределение на роли и отговорностти, присъщи за бизнес корпорация с военна дисциплина. Този модел е заложен от ДС още 85-та година, когато Политбюро на БКП взе решение да се разреши частен бизнес, но под условието частниците да са от БКП и ДС елита и да се контролират от организация, която след 89-та придоби известност като модела КОЙ или така наречената паралелна власт. Андропов беше поставен от КГБ, осъзнало, че промените не могат да бъдат спрени. Единствената роля, която Андропов трябваше да изиграе бе да организира във всички държави от соцлагера паралелни власти, които да съхранят комунизма след очевидния му разпад и когато му дойде времето, отново да го възродят. За разлика от повечето европейски страни от соцлагера, в България ДС и елита на БКП през 89-та направиха така, че промяната в България я поставиха изцяло под свой контрол. Създадоха автократичен демагогичен капитализъм. Промяната се оказа не революция на недоволни граждани срещу комунистическата върхушка, а дворцов преврат. Впоследствие ДС надделя над фракцията в БКП, участвала в дворцовия преврат, свалил Тодор Живков. Точката на пречупване беше моментът на отстраняването на Луканов. Премахнаха и Илия Павлов, защото творците, които го създадоха, категорично не приеха желанието му той да кара влака. След това ДС елитите, надделели над БКП елитите и просто продължиха нататък, осигуриха си най-добрите хапки от държавната икономика и се преоблякоха като демократи. Станаха недосегаеми, скрити в създадената от тях корпорация ДПС. Направиха си кръгова икономика (обръчи от фирми, създадени в периода след 85-та и нови такива със свои хора, новосъздадени след 89-та, финансирани през банки, създадени специално за целта, източени и впоследствие унищожени за скриване на следите. Период, известен като раздаване на куфари с пари. Овладяха до съвършенство изкуството на политическото инженерстване. Присвоиха си това, което принадлежи на всички. Разпределиха го между подставени, силно зависими и контролирани от тях физически и юридически лица. В този смисъл, примерно, кулата на Николай Вълканов не е негова. Той е подставено лице, както и Спас Русев и т.н. Такъв беше и Илия Павлов, но направи грешка, като реши, че е дошъл момента той да постави под контрол създателите си. Бизнеса на ШИШИ е бизнес на корпорацията. Пачките и кюлчетата са наградата за доброто обслужване на КОЙ. Но бруталният подход на ШИШИ в превземането на бизнеси като острие на корпорацията в един момент заигра срещу него и стана, каквато стана. Сега, доколкото се разбира от поведението на корпорацията, прилагат нова тактика - вълкът си сменя овчата кожа с агнешка. Много хора си нямат представа, че корпорацията е овладяла почти всички активи на държавата. Много удобен инструмент им беше ББ. През него изцяло подчиниха службите и съдебната система. Той затова се задържа толкова дълго, но като отявлен тулуп и политически авантюрист разгневи най-накрая голяма част от обществеността, която макар и късно прозря, че ГЕРБ няма реални решения на проблемите на хората и по същество е една популистка партия, представяща се за дясна. В исторически план популистите са по-ефективни, когато са извън властта, оказвайки натиск върху традиционните политици по въпроси, които те биха предпочели да избегнат. Русия се възползва от стратегическите грешки на ЕС, който от години залага на абсурдната политика на предпазливост и въздържане спрямо корумпираните елити в страните от Балканите и бившия соцлагер, членки на ЕС. По този начин Брюксел насърчи създаването на „стабилокрации“, ръководени от авторитарни политици, а устойчивите демократични реформи си останаха само пожелание. Възползвайки се от това, Москва разшири влиянието си на Балканите. Тя заложи на хибридни методи, като използва нестабилните общества в Балканските региони, за да печели терен и да поддържа местни играчи, които целенасочено подкопават демократичните процеси. Така, възползвайки се от паралелната власт в България, Москва лесно задължи острието и (ШИШИ) с влиянието си върху еднолично управляваната Централна власт в България от ББ, да реализира геополитическите си и икономически интереси, най-вече за сметка на Българските данъкоплатци, като примерно Турски поток. Булгар Транс Газ е светая светих на Борисов и паралелната власт. В този проект се разкриват държавна измяна и корупция непозната за мащабите на българската държава. И ББ ще се бори до кръв за да не се разкрие истината. Ако трябва дори ще намеси ГРУ, както направиха с Гебрев. Размстването на вътрешнополитическите пластове след последните избори дойде до известа степен неочаквано за паралелната власт, която започна трескава подготовка да предприеме действия в своя полза, сменяйки само фасадата. Затова през ББ, паралелната власт обяви големи кадрови промени, предстоящи в ГЕРБ. Плановете са в следващото управление да се получи доминация на ГЕРБ, ДПС, ВМРО, онова нещо, оглавявано от Валери Симеонов, ВОЛЯ, КОД на Москов - след като го употребиха като министър на здравето за награда му обещаха да го вкарат в политиката, като му направят партия. Но нещо не им се получи. Сега трескаво планират нови схеми за запазване на господството си.

 67. 67 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Браво, добре е синтезирано това, което иначе всички си го знаем. Поздравления!

 68. 68 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Класическа завладяна държава по руски маниер. А малоумния българин пак си гласува за ГЕРБ, сипва си долнопробна водка и чете ПИГ, щото там пише, че Путин ни е приятел.
  Заслужаваме си управниците, с тоя материал - толкова.

 69. 69 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Безапелационно вярно!
  Отгледахме си една ламя, триглава!
  Според доклада на американците, висши държавни служители са получавали ежемесечно подкупи с т.е. били са, а някои продължават да са на заплата при Пеевски, ДПС!

 70. 70 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimnii":

  В крайна сметка Черепа изпълни заканата си, че ще ги повлече с себе си надолу. И Борисов, ГЕРБ, и Горанов, ДПС, просто не са вярвали, че някой ще се жертва по този начин. Понеже Мустака не го направи, смятаха, че и на Черепа няма да му стиска!

 71. 71 Профил на old261053462
  old261053462
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Санкциите Магнитски не са срещу лица а срещу държави. Става дума за санкции срещу България и правителството на Радев. Които вероятно нямаше да ги има при други правителство, защото ДАНС щеше да възбуди следствие. Магнитски е само срещу лица, които не се преследват и няма перспектива да се преследват по съдебен ред в съответната държава.

 72. 72 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 411 Неутрално

  След рухването на комунизъма в страни от бившия соцлагер и омекнали демокрации, както Бразилия и Турция се появи нова форма на капитализъм - демагогичният авторитарен капитализъм. Той е хибрид, доближаващ се до китайската система на бюрократичен авторитарен капитализъм, владетелят е над закона и демократично неотчетен - изборите са бутафория. Властта обаче е лична, а не институционализирана. Това е корумпирана гангстерска политика. Тя почива на личната лоялност. Често ядрото се състои от членовете на семейството, считани за най-надеждни от всички. Това е политическата система, която Тръмп искаше да инсталира в САЩ. Такива владетели са като ларви на оси, които ядат паяка отвътре. Те успяват да спечелят избори и след това да подкопаят институционалните и политическите опори срещу неопределено лично управление. Тръмп има всички важни характеристики: истината е такава, каквато той казва, че е; честни избори са тези, които той печели; добър служител е този, който е лоялен към владетеля. Той иска да бъде автократ. Искаше прокуратурата и съда да бъдат лично подчинени на него и да осъждат така, както той им нареди. Налагането на този модел на демокрация в България се дължи основно на ДПС. Защо? Структурно и функционално, ДПС е организирана като корпорация с вертикална йерархична организация на управление, с ясно разпределение на роли и отговорностти, присъщи за бизнес корпорация с военна дисциплина. Този модел е заложен от ДС още 85-та година, когато Политбюро на БКП взе решение да се разреши частен бизнес, но под условието частниците да са от БКП и ДС елита и да се контролират от организация, която след 89-та придоби известност като модела КОЙ или така наречената паралелна власт. Андропов беше поставен от КГБ, осъзнало, че промените не могат да бъдат спрени. Единствената роля, която Андропов трябваше да изиграе бе да организира във всички държави от соцлагера паралелни власти, които да съхранят комунизма след очевидния му разпад и когато му дойде времето, отново да го възродят. За разлика от повечето европейски страни от соцлагера, в България ДС и елита на БКП през 89-та направиха така, че промяната в България я поставиха изцяло под свой контрол. Създадоха автократичен демагогичен капитализъм. Промяната се оказа не революция на недоволни граждани срещу комунистическата върхушка, а дворцов преврат. Впоследствие ДС надделя над фракцията в БКП, участвала в дворцовия преврат, свалил Тодор Живков. Точката на пречупване беше моментът на отстраняването на Луканов. Премахнаха и Илия Павлов, защото творците, които го създадоха, категорично не приеха желанието му той да кара влака. След това ДС елитите, надделели над БКП елитите и просто продължиха нататък, осигуриха си най-добрите хапки от държавната икономика и се преоблякоха като демократи. Станаха недосегаеми, скрити в създадената от тях корпорация ДПС. Направиха си кръгова икономика (обръчи от фирми, създадени в периода след 85-та и нови такива със свои хора, новосъздадени след 89-та, финансирани през банки, създадени специално за целта, източени и впоследствие унищожени за скриване на следите. Период, известен като раздаване на куфари с пари. Овладяха до съвършенство изкуството на политическото инженерстване. Присвоиха си това, което принадлежи на всички. Разпределиха го между подставени, силно зависими и контролирани от тях физически и юридически лица. В този смисъл, примерно, кулата на Николай Вълканов не е негова. Той е подставено лице, както и Спас Русев и т.н. Такъв беше и Илия Павлов, но направи грешка, като реши, че е дошъл момента той да постави под контрол създателите си. Бизнеса на ШИШИ е бизнес на корпорацията. Пачките и кюлчетата са наградата за доброто обслужване на КОЙ. Но бруталният подход на ШИШИ в превземането на бизнеси като острие на корпорацията в един момент заигра срещу него и стана, каквато стана. Сега, доколкото се разбира от поведението на корпорацията, прилагат нова тактика - вълкът си сменя овчата кожа с агнешка. Много хора си нямат представа, че корпорацията е овладяла почти всички активи на държавата. Много удобен инструмент им беше ББ. През него изцяло подчиниха службите и съдебната система. Той затова се задържа толкова дълго, но като отявлен тулуп и политически авантюрист разгневи най-накрая голяма част от обществеността, която макар и късно прозря, че ГЕРБ няма реални решения на проблемите на хората и по същество е една популистка партия, представяща се за дясна. В исторически план популистите са по-ефективни, когато са извън властта, оказвайки натиск върху традиционните политици по въпроси, които те биха предпочели да избегнат. Русия се възползва от стратегическите грешки на ЕС, който от години залага на абсурдната политика на предпазливост и въздържане спрямо корумпираните елити в страните от Балканите и бившия соцлагер, членки на ЕС. По този начин Брюксел насърчи създаването на „стабилокрации“, ръководени от авторитарни политици, а устойчивите демократични реформи си останаха само пожелание. Възползвайки се от това, Москва разшири влиянието си на Балканите. Тя заложи на хибридни методи, като използва нестабилните общества в Балканските региони, за да печели терен и да поддържа местни играчи, които целенасочено подкопават демократичните процеси. Така, възползвайки се от паралелната власт в България, Москва лесно задължи острието и (ШИШИ) с влиянието си върху еднолично управляваната Централна власт в България от ББ, да реализира геополитическите си и икономически интереси, най-вече за сметка на Българските данъкоплатци, като примерно Турски поток. Булгар Транс Газ е светая светих на Борисов и паралелната власт. В този проект се разкриват държавна измяна и корупция непозната за мащабите на българската държава. И ББ ще се бори до кръв за да не се разкрие истината. Ако трябва дори ще намеси ГРУ, както направиха с Гебрев. Размстването на вътрешнополитическите пластове след последните избори дойде до известа степен неочаквано за паралелната власт, която започна трескава подготовка да предприеме действия в своя полза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK