"Той не е виновен, къде е спал премиерът": Борисов за Пеевски

"Той не е виновен, къде е спал премиерът": Борисов за Пеевски

© Велко АнгеловБившият депутат от ДПС Делян Пеевски, чието име от години се превърна в нарицателно за модела на завладяване, подчиняване и използване на институции, в сряда (2 юни) беше обявен от САЩ за санкциониран по закона "Магнитски" заради корупция в значителни размери.


Един човек в България през годините е демонстрирал особено раздразнение само от свързването на името му с това на Пеевски или въпрос по темата - от това да обяви, че определени компании губят обществени поръчки за стотици милиони, до свикване на пресконференция, за да се обясни и освобождаване на министри, заради връзки с ДПС. Това е бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Под неговото управление през последните два мандата Пеевски и моделът, който олицетворява, се разраснаха може би неконтролируемо. Борисов дори е заявявал, че ГЕРБ и ДПС не могат да управляват заедно заради лошия имидж на Пеевски. Затова през последните години наблюдавахме неформална коалиция, потвърдена и през ключови гласувания в парламента. С гласовете на ГЕРБ и ДПС напр. другият санкциониран от САЩ, Илко Желязков, е избран за зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС.


Повече за санкциите на Пеевски, Божков и Желязков четете тук.
Кои други трима българи са санкционирани от САЩ четете тук.

Повече за реакциите след обявените санкции четете тук.
Ще има ли нови санкции от страна на САЩ четете тук.

Какви са реакциите в социалните мрежи четете тук.
Борисов през последната година и половина избягва или отклонява и темата за другия санкциониран - Васил Божков (подал и сигнали до български и чужди институции, че е плащал стотици милиони левове към Борисов, за да няма проблеми хазартният му бизнес, той нарича това "рекет"). ГЕРБ все още мълчат по темата със санкциите. "Дневник" припомня цитати на Борисов за Пеевски от последните осем години:


"Толкова съм сащисан от това, което чух, че дори не мога да повярвам, че това предложиха. БСП вече не съществува като партия. Честитя на г-н Пеевски новия пост. На БСП им честитя края на тази партия. Тя днес приключи. Днес България има една партия, която управлява, това е ДПС. БСП не съществува като партия вече."


След избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, 14 юни 2013 г.


"Предложиха шеф на ДАНС, който в последните 4 години не е ходил на работа, в предишните 4 години е уволнен."


Пред журналисти по повод избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, 20 юни 2013 г.


"Това, което към днешна дата трябва да знаем за Пеевски, е, че е депутат. Това го потвърди Конституционният съд. Не правя квалификации за хора. Знам, че ДПС правят квалификации към нас, към ГЕРБ, защото искат да ни унищожат, но ние ще съумеем да се защитим. (...) Той е следствие на Доган. (...) В политиката победител е този, който управлява. Ахмед Доган управлява най-много България. В политиката, както във футбола, можеш да играеш цял мач в защита и после с една контраатака да вкараш гол и да победиш - можеш да си трета политическа сила и да управляваш държавата. Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява.


В интервю за "Медиапул" на въпрос олигарх ли е Пеевски, 7 февруари 2014 г.


"Не Делян Пеевски, а Пламен Орешарски и Петър Чобанов са виновни за фалита на Корпоративна търговска банка. Виновен е този, който упражнява властта. Пеевски виновен ли е? Не виждам неговата вина. Ако е бил премиер, министър, какъвто и да е, да, но не мога да кажа Пеевски е виновен, защото Орешарски е спал или Чобанов е спал. Ами тогава да ги привлекат като обвиняеми. Ни най-малко искам да защитавам Пеевски, че утре ще излезе "Борисов защити Пеевски". Не ме интересува Пеевски. Орешарски и Чобанов са властта. Той не подписва нищо, един депутат."


Пред ТВ+, 1 април 2015 г.


"Да са ги написали, ако са открили нередности. Аз мога да гарантирам, че правя абсолютно всичко възможно - през Фонда за гарантиране, през Министерство на финансите... Правим абсолютно всичко да съберем всички цесии. Да приберем парите, които са прехвърлени навън."


В "Панорама" на въпрос как е възможно Делян Пеевски да не присъства в доклада на квесторите за КТБ, 21 август 2015 г.


"Какво му е на Цецо Цветанов за вътрешен министър? В един момент обществото се вдигна. Рано или късно постепенно човек се изхабява, изхабява и идва време да дойде друг... С назначаването му за шеф на ДАНС взриви цялото общество. Сега да седне някой да го защитава..."


В същото предаване на въпрос какво му е на Делян Пеевски като депутат, та Борисов е казал, че ще преговаря с ДПС само без него


"Не. Първо това категорично мога да кажа, че не е вярно. Категорично. И с цялата отговорност на това, което казвам. Ще ви дам един много конкретен пример. Само в последната една година от борбата с контрабандата и корупцията в бюджета сме вкарали 2.8 млрд. повече от 2014 г. Само за януари месец сега са над 1.1 млрд. повече събрани приходи в държавата."


На дискусия с българи в посолството в Лондон на въпрос, като се погледне в огледалото, вижда ли Пеевски, 5 февруари 2016 г.


"Витае, че от едната страна - макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната стои Златев, зад другата стои Пеевски. Нека да допуснем, че малко съм попроверил кой кой е. Мисля, че ако тръгна да обяснявам повече, може да си навлечем някой съд. Официално или неофициално, върху тази процедура имаше съмнения, че не е така, както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно.


Но когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. Затова я затворих и разпоредих веднага да се проведе нов търг, да бъде направен пред очите на всички медии."


В Прага в отговор на журналистически въпрос защо е спрял поръчката за два участъка от автомагистрала "Хемус", 15 февруари 2016 г.


"Благодаря на това момче в Лондон, много ме жегна, има голям принос. Действително, като гледах отстрани и разбрах, че за нормалните хора може би така изглежда, и взех всички мерки, виждате, и колегата Юнкер, и всички в Брюксел ги подкрепят. Искам да ви се закълна и да го знаете - нито един европеец, американец, руснак, какъвто искате, нито една институция в света, за което се заклевам, не ми е дала този съвет.


В огледалото винаги съм виждал себе си. Когато си дадох сметка след Лондон, благодаря на това момче, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност, мисля, че реакциите са повече от ясни.


Нямам нужда да ме подкрепя никой, изобщо нямам нужда. Имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всички да ми обявят война. В огледалото започва да излиза кой ли не и да се разправят по брутален начин помежду си. Нямам никаква зависимост и ще го докажа, ако някой още не се е убедил в това."


Пред репортери по повод въпроса дали вижда Пеевски в огледалото и решението да спира съмнителни обществени поръчки, 18 февруари 2016 г.


"Има толкова много коментатори. Изградиха си цели политически платформи върху Пеевски, че не виждам смисъл. Това, което съм казал на времето за Доган - орел ли си, сокол ли си, и какви ли не - стигнах до извода, че нито ми носи успех, нито неуспех."


В интервю за "Медиапул" на въпрос защо никога не коментира Делян Пеевски, 8 март 2016 г.


"Местан ни превеждаше на срещата. Давутоглу каза, че иска да ни види заедно в управлението, а аз отговорих, че докато там е Делян Пеевски, няма как да стане. Така или иначе в обществото се е създало отношение към него."


В интервю за Нова телевизия разказва за срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу в София, 21 март 2016 г.


"Аз не знам някога да е стоял. Аз не мога да коментирам нещо, което не знам. Знам само, че преди няколко години платихме няколко милиона на "Сити банк", за да направи всички процедури по най-възможно прозрачен и признат в света начин. И знам, че над 200 милиона лева получи държавата, за да е фабрика. Сега 400 души минимум ще си отидат, но когато непрекъснато нещо публично се атакува, то накрая си отиват хората. Аз не съм казал, че медиите са виновни. Това са ваши думи. Правете го, каквото искате говорете."


Пред журналисти коментира, че няма информация има ли връзка депутатът от ДПС Делян Пеевски със собствеността на "Булгартабак", която намалява производството си, 24 март 2016 г.


"Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Много скоро вече няма да е дъвка. Аз не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят."


Пред bTV, попитан дали въпросът вижда ли Пеевски в огледалото го е провокирал да спре серия от обществени поръчки, 17 април 2016 г.


"За Пеевски не знам нищо повече. Каквото знам, съм го прочел в пресата - че продава, че се оттегля. Никой друг нищо не ми е казал."


По Нова телевизия на въпрос за ситуацията около депутата от ДПС Делян Пеевски, който уж се е отказал да прави бизнес в България, но същевременно е придобил еднолично собствеността в семейната медийна група и още няколко компании, 26 май 2016 г.


"Толкова съм чист. Пеевски не е имал нищо общо с управлението на ГЕРБ. Ако имам общо с Делян Пеевски, ДПС ще ме подкрепят и няма да правят отново модел "Орешарски".  


По Нова телевизия, 24 октомври 2016 г.


"Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не се пресират от нас, защото са чисти, добри и така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски."


На правителственото заседание съобщава, че ГЕРБ е сезирал прокуратурата за хидровъзел "Цанков камък", защото не работи, 16 август 2017 г.


"Сянката на Делян Пеевски не стои зад скандала с "Дунарит". Мога да ви уверя, че "Дунарит" няма да отиде при Пеевски. Не общувам с Пеевски. Нито Пеевски, нито Василев ме интересуват."


В интервю за bTV по повод отнетия лиценз на русенското оръжейно предприятие "Дунарит" на Емилиян Гебрев и опита на Министерството на икономиката да овладее предприятието, като купи дълга му към КТБ, 18 септември 2017 г.


"Доган е един мъдър човек, 27 години е в управлението и сам разбира какво би станало, ако вотът успее. Ахмед Доган знае технологията, а и много добре познава ДПС и им казва: "Има ли кой да замести това управление? Няма! И това го знае всяко дете." Пеевски е депутат от ДПС. Ако имаше друго, щяха да го изкарат. В момента воюват двама олигарха."


В интервю за БНТ по повод изявление на почетния председател на ДПС пред актива на партията си, че ако вотът на недоверие, искан от БСП, успее, няма опозиционна партия, която да поеме управлението, 23 декември 2017 г.


Бойко Борисов. (В) първо лице
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Какво общо може да имам аз с депутат от опозицията? Ако Пеевски е извършил престъпление и Радев знае, защо не е възложил проверки по времето на служебния кабинет? Ако има каквито и да било данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което съм направил с Пеевски, го моля да сезира прокуратурата, КОНПИ и каквото иска друго. Разчитам, че ще изпрати всички разработки за тези месеци и за контрабанда, и за Пеевски, в прокуратурата. Ако аз съм замесен, ще отговарям за делата си, но категорично твърдя, че това не е вярно."


На импровизирана пресконфенция на летището, след като президентът Румен Радев го е попитал индиректно: "Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?", 15 февруари 2018 г.


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Когато МВР ми докладваха за атентата срещу Алексей Петров с гранатомета, същите извършители бяха наели апартамент месеци преди това с пряк изстрел и намерихме и схемата, показаха ми схемата, по която е трябвало със снайпер да бъде едновременно ликвидиран и Петров с гранатомета, и Пеевски от апартамента със снайпер. И затова сложихме охрана."


На извънреден брифинг по повод протеста пред президентството обяснява защо НСО охранява Пеевски, 10 юли 2020 г.


"Какво общо имам аз с Пеевски? Години сигурно не съм го виждал! Откъде накъде?"


На пресконференция на Националния оперативен щаб, провокиран от изказване на президента Румен Радев, че било логично ДПС да подкрепи Борисов, защото с Пеевски били ортаци в политиката и бизнеса, 7 януари 2021 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK