След ареста на Протасевич: Четири ключови стъпки за ЕС в отношенията с Беларус

След ареста на Протасевич: Четири ключови стъпки за ЕС в отношенията с Беларус

© Artur Widak, picture alliance / NurPhotoБеларус ще продължи да създава проблеми на прага на Европейския съюз, сега е времето за по-твърд и дългосрочен подход, призовават авторите Йоана Хоса (зам.-директор на програмата Wider Europe на Европейския съвет за външна политика) и гост-изследователят Павел Слункин.


През май месец беларуският режим приземи полет на компанията Ryanair, преминаващ над територията на страната, за да арестува журналиста Роман Протасевич. Реакцията на Европейския съюз по повод този недопустим инцидент беше бърза, но цялостната му политика по отношение на Беларус (или липсата му на такава) показва, че съюзът е несигурен относно правилния подход занапред, както и в своето влияние и че се опасява, че няма достатъчно възможности за действие. ЕС се притеснява, че санкционирането на съседката му ще помогне на Русия да засили своето влияние в Беларус, което няма да е от полза нито за ЕС, нито за беларуския народ, който се противопоставя на режима. Това доведе до решението на Брюксел да предприеме плахия, тактичен подход "изчакай и виж", сякаш надявайки се, че кризата ще се разреши сама.


Общественото недоволство в Беларус няма да изчезне, но същевременно е много малко вероятно Александър Лукашенко да напусне властта по собствено желание. Сега той е в най-трудния период от управлението си. Лукашенко вече няма и вероятно никога повече няма да има възможност за отношения със Запада в своята външна политика, а в миналото те му позволяваха да маневрира срещу Русия. Москва иска по-голям контрол над Беларус, но това не е непременно свързано с управлението на Лукашенко и натискът над него се увеличава. Икономиката на Беларус е в застой и протестите продължават, въпреки че тяхната форма се е изменила и че са по-малко видими. Бруталността на Лукашенко само прикрива колко крехък е режимът му в този момент.
Другият проблем на ЕС е, че колкото по-дълго тази криза остава неразрешена, толкова повече нови проблеми и предизвикателства ще има. Успешното приземяване на самолета на Ryanair доказа на Лукашенко, че може да се възползва от известна степен на международна безнаказаност, което само може да го насърчи да продължава в същия дух. Кризата доведе до международен отзвук, но толкова голям, колкото след свалянето на полета MH17 на Malaysia Airlines през 2014 г., което отвори очите на Запада за реалността на войната в Донбас. ЕС трябва да признае, че инцидентът от миналата седмица показа нуждата от изцяло нов подход към Беларус. Има четири ключови стъпки, които съюзът трябва да предприеме сега.

1. Фокус върху същността на проблема: нелегитимното управление на Лукашенко

Реакцията на ЕС до момента е фокусирана върху това какво трябва да се направи с въздушното пространство на Беларус и макар това да е част от цялостното решение, лидерите на съюза не трябва да забравят за същността на проблема, а именно неограниченото и нелегитимно управление на Лукашенко. Ежедневно неговият режим нарушава далеч не само международните закони за гражданска авиация.


Освен това, макар ограничаване на авиацията над Беларус да е добра идея, ЕС трябва да запази полетите, преминаващи през Беларус, и да обмисли разрешаването на достъп на беларуските авиокомпании до съюза. Сухопътните граници на Беларус са затворени от декември 2020 г. под претекста на ковид-19 и цялостно спиране на полетите би било опасно за тези, на които се налага да избягат от страната. Европейският съюз може да субсидира всички шенгенски визи за беларуски граждани, за да окаже допълнителна подкрепа на беларуския народ и да помогне на нуждаещите се, като същевременно този еднозначен жест не би донесъл ненужна вреда на хората.

2. Укрепване на ангажираността и солидарността на ЕС

ЕС трябва изцяло да се ангажира да помогне на демокрацията в Беларус. Трябва да бъде много по-единен и прям по този въпрос, отколкото беше в периода след фалшифицираните избори в страната миналото лято. Сега ЕС и неговите държави членки трябва да започнат да разработват решения, които могат да бъдат поддържани в дългосрочен план и които наистина могат да навредят на режима.


Първо, политиците в ЕС трябва да приемат санкционната политика като един от многото инструменти, от които могат да се възползват. Също така, когато използват санкции, не бива да го правят половинчато, какъвто е случаят в момента, защото много ключови сътрудници на режима отсъстват от санкционните списъци. След това, ЕС трябва да проучи дали може (най-добре в сътрудничество с други страни като САЩ) да забрани на финансовите институции в държавите членки да държат беларуски държавни облигации, като по този начин съюзът ще окаже допълнителен икономически натиск върху режима. Още един смел и много необходим ход е приемането на мерки срещу изключително печелившия бизнес с контрабанда на цигари, който вероятно се контролира от бизнесмени, близки до Лукашенко. Цигарите, произведени в Беларус, се внасят нелегално в ЕС и макар държавите членки да се опитват да се борят с престъпността, мащабът на този бизнес е огромен. По тази причина е необходимо действията на ЕС да бъдат по-добре съгласувани. Печалбите от трафик, разбира се, не влизат в беларуския бюджет и най-вероятно отиват за спонсориране на режима.


Вече има ефект от обединения в гнева си от инцидента с полета на Ryanair отговор от Запада: в началото режимът се хвалеше с бързите си и твърди действия, но бързо промени позицията си с тази, че е реагирал на бомбена заплаха и че арестът на Роман Протасевич е просто съвпадение.


ЕС трябва бързо да назначи свой специален представител в Беларус, за да затвърди този нов фокус. Дори ако работата на специалния представител бъде осуетена в Беларус, този човек би имал ключовата роля да популяризира въпроса за беларуския режим в европейския и международния дневен ред. Той би могъл да работи за укрепването на политиката на ЕС по отношение на Беларус между институциите и държавите членки.

3. Апел за освобождаването на всички политически затворници

Вниманието на всички сега е насочено към Протасевич. По собствените му думи опасението е, че той може да загине в Беларус. Той е съосновател на Telegram канала Nexta, който помогна на милиони хора в разгара на миналогодишните репресии и изигра важна роля в протестното движение. Властите го обвиняват в тероризъм, а Беларус е единствената държава в Европа, която все още налага смъртното наказание.


Подобно на преди Беларус може да пожелае да играе с ЕС игра на политически затворници, освобождавайки един срещу разхлабване на мерките, последвано от затваряне на още много хора след постигането на определените цели на режима. Докато се бори за освобождаването на Протасевич, ЕС трябва да не забравя, че в Беларус сега има над 400 политически затворници. Съюзът трябва да изисква свобода за всички тях.

4. Запазване на разделението между политиките, свързани с Беларус, и тези с Русия

ЕС трябва да съсредоточи натиска си върху Лукашенко и да гарантира, че няма застъпване между политиката му, свързана с Беларус, и тази с Русия. Предвид спекулациите относно участието на Русия в приземяването на самолета, съществуват предложения санкциите срещу Беларус да се комбинират със санкциите срещу Русия, но това не би бил най-ефективният подход. Подобно действие може да усложни процеса в рамките на ЕС, тъй като няколко държави са скептични към засилването на санкциите срещу Русия. Това би могло също така да доведе до допълнително сближаване между Русия и Беларус. Отношенията между двете страни са сложни, тъй като не са толкова близки, колкото би се предполагало от наддържавното обединение Съюз Русия - Беларус. Несъгласието между тях засилва влиянието на Европа.


Следователно ЕС трябва да оказва натиск само върху Лукашенко, като същевременно работи отделно върху по-твърда и по-категорична политика спрямо Русия. Съюзът трябва да увеличи цената, която Москва плаща за подкрепата си към санкционирания и осакатен режим на Лукашенко. Това ще направи Русия по-склонна да направи компромис, когато ЕС се опита да договори с Москва решение за беларуската криза.


Може би най-големият извод за европейската дипломация от инцидента със самолета на Ryanair е, че политическата безизходица в Беларус превърна страната в място на границата на ЕС, което му създава все по-голям брой проблеми, което изисква от Брюксел да действа и да реагира. Това не може да продължава. Следователно ЕС трябва качествено да промени подхода си към Беларус и да положи всички усилия за разрешаването на настоящата криза, за да спре нейния негативен ефект върху периферията на съюза.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1009 Неутрално  Гледам на Слункин слюнки му текат от устата .

  " 3. Апел за освобождаването на всички политически затворници . "

  Интересно апелът ще включва ли освобождаването на Джулиан Асандж и на 600 - те арестувани и без съд и следствие държани в единични килии протестиращи във Вашингтон от 6 - ти Януари насам .

  Апропо , " Дневник " от няколко месеца в Колумбия текат протести срещу увеличаването на данъците върху най - бедните и средната класа . Досега има вече стотици убити , хиляди безследно изчезнали и десетки хиляди арестувани от демократичния режим в Богота . Как пък не намерихте време и сили да напишете поне една статия за зверствата и убийствата на демокрацията в Колумбия , а за задържането на един белоруски наемен убиец всеки ден пишете по 20 статии , дописки и анализи ? 3. 3 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Ако Лукашенко беше заповядал да разстрелят Протасевич на летището с помощта на дрон (както бе убит ген.Сюлеймани), ЕС щеше да му ръкопляска като добър ученик на САЩ (на Д.Тръмп)

 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Мда. Проблемът е, че сега момчето ще изпее всичко и всички на службите - хора, финанси, куратори, явки, близки и средносрочни планове и т.н.
  Тежък удар за нелегалната организация.
  От политическа гледна точка и в статията го пише - не могат да натискат Лукашенко безкрай, защото ще го хвърлят в прегръдката на Кремъл. Там отдавна са разтворили ръце и чакат.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#3] от "hrx16647690":

  Ха ха намериха се и другарчета на Сюлеймани тук които да проливат сълзи за него?!

  klimentm
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Весело

  До коментар [#3] от "hrx16647690":

  Слава Богу нямате съвършено никаква идея на какво ръкопляскам, а оранжадата го харесвам най- много с униформена пижама, контролирани разходки и без право на ключ от "жилището" за определен от съда срок!!!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Най-големият проблем е Лукашенко. Докато той е на власт, нищо няма да се промени.

 9. 9 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 677 Неутрално

  "Сухопътните граници на Беларус са затворени от декември 2020 г. под претекста на ковид-19 и цялостно спиране на полетите би било опасно за тези, на които се налага да избягат от страната."

  Горе долу и България беше така до 90 та година.....предполагам , че Беларус още не са си демонтирали граничните вишки , за да могат на воля да стрелят по собствените си граждани , решили да напуснат Белоколхоза......

 10. 10 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Мда. Проблемът е, че сега момчето ще изпее всичко и всички на службите - хора, финанси, куратори, явки, близки и средносрочни планове и т.н.Тежък удар за нелегалната организация.
  —цитат от коментар 4 на georgievb


  Почнал е да пее... И то усърдно. Даже словесно е нападнал един от антуража на Тихановска.

  Сам съм, други няма...
 11. 11 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Не мога да разбера, що за наглост е това, ЕС да има претенции към Беларус. Страната не планира да кандидатства за член на ЕС и не е длъжна да се отчита на корумпираните брюкселски зелки. Всъщност преди време помня как ЕС обяви някакъв си там Хуан Гуайдо за "президент" на Венецуела... :))))))))))))

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#10] от "MilliVanilli":

  Признал е че са копали тунел от Минск до Вашингтон !

  klimentm
 13. 13 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Не съм съгласен че всички средства трябва да са приемливи в противопоставянето на ЕС с Лукашенко. В ЕС клеймят националистите и твърдят че за национализма няма място в ЕС, от друга страна подкрепят националисти (включително много крайни такива) в Белорусия и Украйна. Ако утре тези националисти дойдат на власт, просперитета на ЕС няма да е техен пръв приоритет, те си имат националистически програми. И както сега ги подкрепя, ЕС после може да трябва да се бори с тях. Политиката на ЕС спрямо тези страни е много конюнктурна, един пример е и отношението към Савченко в Украйна.

 14. 14 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Едно интересно разследване на телевизия ОНТ. Оказва се, че в телеграм-канала на Протасевич е публикувано съобщение от някой си Франак Вячорка (от щаба на Тихановска) че уж Протасевич е в опасност, а пък той спокойно се е шматкал в салона на аерогарата поне още 20 минути. Никой не го е търсил, но това съобщение на Вячорка изяжда главата на Протасевич. Службите следят този телеграм-канал и едва от него са разбрали за Протасевич. Ако знаеха какво ще се случи след арестуването му, по-добре да си бяха затворили очите.

  https://www.youtube.com/watch?v=IF2DAEboPCE&t=653s

  Сам съм, други няма...
 15. 15 Профил на mws441054107
  mws441054107
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-големият проблем е Лукашенко. Докато той е на власт, нищо няма да се промени.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  Правилно. Батка е най-големият преател на Запада. Националист и в червата, който, парадоксално, 27 години стои начело на Беларусия с гласовете на проруското мнозинство, а строи антируска държава с парите на Кремъл. По скоро щеше да сдаде власта на Тихановска, отколкото на Путин. С опитите за метеж и заговора за физическото му ликвидиране ЕС се простреля в крака.

 16. 16 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Замразете им парите в западните банки, затворете границите, не купувайте нищо от тях и до месец тоя диктатор ще увисне на площада, на късо въже!

 17. 17 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  ---------------------------
  "Беларус въведе през декември 2020 г. ограничения за пътуванията в чужбина. Като причина за това бе изтъкната пандемията от коронавирус.
  .... ...
  "Режимът на Лукашенко драстично ограничи правото на беларусите да пътуват ..", коментира в "Туитър" Валерий Ковалевски....
  "Конституцията обаче не предвижда никакво условие", каза той и добави, че това е "абсолютно нарушаване на закона"

  ------------------
  Това е истината!

  Режимът в Брюксел , Путин, Меркел , Лукашенко - ограничават хората!
  Те къртят пейки, въвеждат вечерни часове , затварят парковете , спират децата от училище .. измислят някакви си "зелени коридори"..

  На недоволните от случващото се , се лепи етикет "фашисти" или "плоскоземци"!
  Тези ограничения - има ли ги в Конституцията??

  Да си ограничен при пътуванията си извън страната, да ти искат и за всички пътувания някакви си сертификати и протоколи..

  Без това да го има по закон и по Конституция!

  Ако ти затворят парковете, ако изкъртят пейките, ако направят КПП-та??
  Това, в твоята Конституция има ли го?

  И като не се съгласяваш с всичко това .. те изкарват "фашист" , "десен екстремист" и "плоскоземец"..

  Лукашенковщината, уви се разпростира по света..

  Режимът в Белгия, преди дни обяви Юрген Колинс , за "десен екстремист".. точно защото е против ограниченията на Конституцията!
  Да ви звучи познато?

  Няма да се учудя, ако и властите в Белгия, започнат да спират самолети, та да хванели "десния екстремист"..

  Ей с това е опасна Лукашенковщината!


  Ето я - в прав текст ..

  "Сухопътните граници на Беларус са затворени от декември 2020 г. под претекста на ковид-19 и цялостно спиране на полетите би било опасно..
  —цитат от коментар 9 на KRAFTWERK


  И не ви ли напомня, на режима на Меркел??

 18. 18 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Замразете им парите в западните банки, затворете границите, не купувайте нищо от тях и до месец тоя диктатор ще увисне на площада, на късо въже!
  —цитат от коментар 16 на pinoccio


  Народът ще ги помете ..

  Ето - в подкрепа на Юрген Колинс се състоя трета демонстрация!

  Населението на Мехелен е зад бореца, против пролукашенковския режим в Брюксел!

 19. 19 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Замразете им парите в западните банки, затворете границите, не купувайте нищо от тях и до месец тоя диктатор ще увисне на площада, на късо въже!
  —цитат от коментар 16 на pinoccio


  В безсилието си, те пускат армия, срещу Юрген Конингс ..

  https://www.youtube.com/watch?v=n-Wkk2ExSnM

  И пак той, се оказа "десен екстремист" и "плоскоземец"..
  Ето това е пълзящата Лукашенковщина!

 20. 20 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  "Сухопътните граници на Беларус са затворени от декември 2020 г. под претекста на ковид-19 и цялостно спиране на полетите"

  Горе долу и България беше така ......
  —цитат от коментар 9 на KRAFTWERK


  В България и къртеха пейките в парковете!

 21. 21 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Бе, да ви кажа, тия от АП нещо не се придържат към единствено правилната линия, и цитират, че уж Протасевич бил казал, че го е лъзнал в улея негов товарищ в борбата срещу кръволока Лукашенко...

  Belarusian journalist in prison video after flight diversion
  KYIV, Ukraine (AP) — A dissident journalist arrested when Belarus diverted his flight said in a video from prison that he has been set up by an unidentified associate.
  ...
  In the video, the journalist said he put a notice about his travel plans on a chat with associates 40 minutes before his departure and alleged that the bomb threat could have been issued by someone with whom he had a personal conflict. He charged that the perceived ill-wisher — whom he didn't name — had links with opposition-minded hackers who have attacked Belarusian official websites and issued bomb threats in the past.

  https://www.msn.com/en-xl/europe/top-stories/belarusian-journalist-in-prison-video-after-flight-diversion/ar-AAKETxd?ocid=msedgntp

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Къв Беларус ва гони и вас........ тотално неадекватна редакция .......има хиляди новини важни и български и световни.....някакво същество решило че Беларус ни е важен...... божкееееее.........

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Весело

  И какъв е тоя автор на статия, дето му е много важна на Дневник, ....... ЕСВП, разбирач по Беларус.....кво е тва ЕСВП ??? ......кой е? Що е?.....

 24. 24 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Колкото и яки да са сакнциите, все ще му е малко! Същото е и на другарчето му, Путин.

  Това е мутра, окопала се във властта!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#2] от "bxr35608444":"Интересно апелът ще включва ли освобождаването на Джулиан Асандж и на 600 - те арестувани и без съд и следствие държани в единични килии протестиращи във Вашингтон от 6 - ти Януари насам ."До коментар [#17] от "sim4o":"Режимът в Белгия, преди дни обяви Юрген Колинс , за "десен екстремист".. точно защото е против ограниченията на Конституцията!Да ви звучи познато?"Аре, форумните кучета на Павлов вече се ослюнчиха! Бият негрите, като Киро, партийният секретар на фабрика Победа!
  —цитат от коментар 25 на Realist


  Комундетата скачат винаги!

  "Тоа е фашист" .. а като ги питаш " що сте комундета, бре и червендули.."

  "а-а-а-а, не сме! Сега сме неомарксисти, зеленисто-електро--джендъро-истанбулци.. Либертатасти ни викайте !"

  Помиш ли :
  .. аз съм, Републикански Либертатианец.
  —цитат от коментар 81 на Realist


  Кака вече не е к..ва, тате не е комунде - станаха Либертатасти!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Весело

  До коментар [#26] от "sim4o":

  Аре да се обучиш малко, бъди смел, старшина, на родният ти руски е:

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Либертарианство

  Либертариа́нство (англ. libertarianism; от лат. libertas — «свобода») — совокупность политических философий и движений, поддерживающих свободу как основной принцип. Представители либертарианства стремятся максимизировать политическую свободу и автономию, подчёркивая свободу выбора, добровольное объединение и индивидуальное суждение. Они разделяют скептицизм по отношению к государственной власти, но расходятся в масштабах своей оппозиции по отношению к существующим экономическим и политическим системам.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 29. 29 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Бе, да ви кажа, тия от АП нещо не се придържат към единствено правилната линия, и цитират, че уж Протасевич бил казал, че го е лъзнал в улея негов товарищ в борбата срещу кръволока Лукашенко..
  —цитат от коментар 21 на Аскет


  Това го каза и във разследването на телевизия ОНТ (линк дадох по-горе, но ето отново:

  https://www.youtube.com/watch?v=IF2DAEboPCE&t=653s

  от 46:15 ако не ви се гледа целия филм.

  Сам съм, други няма...
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  " 3. Апел за освобождаването на всички политически затворници . " Интересно апелът ще включва ли освобождаването на Джулиан Асандж и на 600 - те арестувани и без съд и следствие държани в единични килии протестиращи във Вашингтон от 6 - ти Януари насам .
  —цитат от коментар 2 на bxr35608444


  Двоен стандарт не е демократичен!

 33. 33 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2689 Любопитно

  Не виждам какъв е проблема желязната завеса да се спусне отново, но на североизток, кльонове, импортозапрешение, изолация, самозадоволяване и всички екстри на съвременния прочит на диктатурата на пролетариата.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 34. 34 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  До коментар [#13] от "Oleg Iliev":

  Може ли да обясните кое точно е националистическото на беларуската опозиция? Беларус независима държава ли е , или по руските "стандарти" не е съвсем? Беларуската опозиция даже не критикува Русия и Путин. А има защо ... Кое ви плаши?

 35. 35 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  Най-големият проблем е Лукашенко. Докато той е на власт, нищо няма да се промени.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  Да очакваме ли, че като свали(х)те Тиквата сичко ще "се случва" по мед и масло? Какви са ви прогнозите, за промените?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 36. 36 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#10] от "MilliVanilli":

  "Почнал е да пее... И то усърдно. Даже словесно е нападнал един от антуража на Тихановска"

  Добър певец е момчето- изгряваща и обещаваща звезда! 🎬🎤👦https://youtu.be/LuImNQzPJlw

  До коментар [#12] от "klimentm":

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 37. 37 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#35] от "АБПФК":

  Само да попитам преди тиквата, кои бяха на власт и какви постижения имаха? Лукашенко не е наш проблем, сатрапите са признак на бившите републики от болшевишко колхозния кенеф СССР, а там оборите нямат изчистване с някои изключения.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 38. 38 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 16 Весело

  Да живее Европейска и Натовска България ! Да се пукат душманите , най вече българските сюлейманчета и лукашенковчета !

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Да живее Европейска и Натовска България ! Да се пукат душманите , най вече българските сюлейманчета и лукашенковчета !
  —цитат от коментар 38 на crq15625101


  Лукашенковщината, уви . допълзя и до нас ..

  Ек как е при Минския Сатрап ..

  "Сухопътните граници на Беларус са затворени от декември 2020 г. под претекста на ковид-19....
  —цитат от коментар 9 на KRAFTWERK


  ---------------------------
  "Беларус въведе през декември 2020 г. ограничения за пътуванията в чужбина. Като причина за това бе изтъкната пандемията от коронавирус.
  .... ...
  "Режимът на Лукашенко драстично ограничи правото на беларусите да пътуват ..", коментира в "Туитър" Валерий Ковалевски....
  "Конституцията обаче не предвижда никакво условие", каза той и добави, че това е "абсолютно нарушаване на закона"
  ------------------

  А ето, как беше при Тирана:

  "5000 ЛЕВА ЗА ЦИГАРА: Защо МВР глоби мъж на метри от дома му?.."
  ------------------------
  "29.03.2020 г. — 92 глоби от 5000 лв и 65 протокола с предупреждения са наложили само за днес служителите на ОДМВР-Пловдив.."
  ----------------------
  23-ма варненци с глоба от 5000 лева ..
  28.03.2020 г. — За няколко часа служители на Общинска полиция глобиха 23-ма нарушители в Морската градина на Варна
  ---------------------
  "Всички пейки в Борисовата градинка в ж.к.”Възраждане” в Бургас, парк „Света Троица” в ж.к.”Славейков” и парк „Славейков” днес бяха вдигнати.

  Това е поредна мярка, която се предприема срещу разпространението на пандемията коронавирус, а заповедта за временното премахване е на кмета на града Димитър Николов, който е началник на Общинския кризисен щаб и като такъв показа, че няма да прави компромиси, а ще прилага строга, почти фанатична дисциплина, за да предпази Бургас от силно заразното заболяване..."
  -------------------------

  Не намираш ли прилики??

  И Лукашенко, според тебе спазва ли Конституцията ?
  Там пише ли за "плоскоземци" и че не бива да си търсят правата, пише ли че противниците на действията на правителството, по дефолт не може да са други, освен "десни екстремисти"?

  И това е най-лошото.. лукашенковщината, настъплението към правата на гражданите, нарушенията на Конституциите.. - се разпълзяха по света !

  По лукашенковски действат и други режими!

 41. 41 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#36] от "АБПФК":

  П.П. Рециталът става все по- съспенс(ен): „Най-вероятно в Беларус все още има няколко "спящи" клетки. Мисля, че някои от тайниците (с боеприпаси и оръжия. - Забележка.) все още не са намерени “, казва Роман Протасевич. https://youtu.be/Vs2GidrZcu4

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 42. 42 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#35] от "АБПФК":Само да попитам преди тиквата, кои бяха на власт и какви постижения имаха? Лукашенко не е наш проблем, сатрапите са признак на бившите републики от болшевишко колхозния кенеф СССР, а там оборите нямат изчистване с някои изключения.
  —цитат от коментар 37 на Consumer


  Само да отговоря: Какво общо имат предишните на власт тука?! Въпросът ми беше за КОНКРЕТНОТО лице(🎃), а не за Батька, /или за СССР! Ааа, сетих са. Демек, сичките след Десети бяха/са от един дол дренки? Че това го знае и баба ти от Горно Надолнище. Или можеш да посочиш някой читав сред тях/вас?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 43. 43 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  Белорусия има доказателства, че постановката със самолета е режисирана от...сетихте се- най- демократичната: https://youtu.be/GBM6FPncUMA?t=467

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2955 Весело

  До коментар [#39] от "sim4o":

  Вие комунистите и вашата разновидност тесните социалисти, да не ги изброявам всички в този форум, явно си приличате по едно - липсата на знания, алкохолизъм, доносничество, клевети и пр. следдеветосептемврийски характеропатии. И да не си помислиш, че си уникален, има ги десетки като теб.
  Но най-вече сте русолюбящи, някои открито, други по-прикрито.

  Пазете се от доносника vesolr
 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Малък ти е акълеца за толкоз обемисти проблеми.

  Дръж се за темата.
  Какво правиш срещу Лукавшенко,
  колхозник въоръжен с автомат и бронежилетка?

  До коментар [#2] от "bxr35608444":
  Гледам на Слункин слюнки му текат от устата .

  " 3. Апел за освобождаването на всички политически затворници . "

  Интересно апелът ще включва ли

  освобождаването на Джулиан Асандж и

  на 600 - те арестувани и без съд и следствие държани в единични килии
  протестиращи във Вашингтон от 6 - ти Януари насам .

 48. 48 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Няма да си мръдне пръста този немощен ЕС, воден от изгнили лидери...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 49. 49 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  И какъв е тоя автор на статия, дето му е много важна на Дневник, ....... ЕСВП, разбирач по Беларус.....кво е тва ЕСВП ??? ......кой е? Що е?.....
  —цитат от коментар 23 на MPetr


  https://ecfr.eu/sofia/bg/about/

  Демек, европейски клон на: https://t.ly/ccQ7

  "Офисът се помещава в офиса на Център за либерални стратегии, водеща анализаторска неправителствена организация, оглавявана от Иван Кръстев"...

  Какво повече?! Ето и за Центъра...: https://t.ly/pPqd

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 50. 50 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#41] от "АБПФК":

  Ако някой се пак му се гледа цялото(час и 1/2+) интервю, мола: https://youtu.be/Ov1K-f930UA

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 51. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#39] от "sim4o":Вие комунистите и вашата разновидност тесните социалисти, да не ги изброявам всички в този форум, явно си приличате по едно - липсата на знания, алкохолизъм, доносничество, клевети и пр. следдеветосептемврийски характеропатии. И да не си помислиш, че си уникален, има ги десетки като теб.Но най-вече сте русолюбящи, някои открито, други по-прикрито.
  —цитат от коментар 46 на greeneyes


  Абсолютно са такива!

  По-точен анализ, на цял един обществен слой , не биха могли да дадат и професионални анализатори , greeneyes !

  Ей им двете основни черти на левите червендули:

  - постоянно мислят и пишат за Русия, за нейните проблеми (отскоро и за Белорус)!
  Речта им е изпълнена с "Москвичи", "Запорожци" (червендулите не знаят, че е украински) , републики Коми и Кремъл..
  При това - руската жилка в писанията си я пускат, неадекватни - ПОД ВСЯКАКВА ТЕМА..
  Сходни роблемит в Европа или в България - не ги бригат, дай им само и единствено - руски!

  -червендулите са се попременили, с нови дрешки, но са си пак марксисти..
  Този път - неомарксисти..
  Зеленисто-затоплисти, истанбулци, електрокаристи, радетели на джендър културата, за Глобален пакт за Миграция, Стратегия за детето..

  Ето и още за левундерите:
  "Главен идеен източник на неомарксизма са трудовете на философите от групата на т.нар. „Франкфуртска школа“, сформирана през 1923 г. в Института за социални науки към Университета във Франкфурт, Германия.
  Това са М. Хоркхаймер, Т. Адорно, В. Бенямин, Х. Маркузе, Е. Фром, Ю. Хабермас и други. Те се занимават с културните и психологически аспекти в развитието на обществото.
  Поставят си като цел „културната“, ненасилствена борба с буржоазния морал и държава, във всичките им аспекти, както и подкопаване на европейското културно наследство, включително християнството, за да извършат мечтаната от марксизма социална революция..."


  И ПО ДЕЛАТА ГИ ПОЗНАВАМЕ!
  И щото сме на форум - по мненията ..

  Примерно тебе, Грийнайсе и приятелят ми - Реалист от република Коми - ви разгадах ; по електрокаризма и по Зелената сделка !
  Червендули, най-вероятно деца на бивша номенклатура в БКП !

  Оказах се прав - Реалист, в момент на искреност призна "либераст съм.."
  Освен това сте против Орбан, Льо Пен, Салвини и против Тръмп - а сте за Байдън, Станишев, Навални, Макрон..

  Та така..
  Ама нищо, че сте либертатасти и с леви убеждения - ей как си говорим интересно !

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Умно момче , признал си е вината и сега най-много да го изпратят в Украйна за поправка....иначе сериозно погледната, " ключовите стъпки " са с обратен ефект.....

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Весело

  Вие комунистите и вашата разновидност тесните социалисти, да не ги изброявам всички в този форум, явно си приличате по едно - липсата на знания, алкохолизъм, доносничество, клевети и пр. следдеветосептемврийски характеропатии. И да не си помислиш, че си уникален, има ги десетки като теб.Но най-вече сте русолюбящи, някои открито, други по-прикрито.
  —цитат от коментар 46 на greeneyes


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Много точно, въпросният лежи в момента под електрокюмурният си Москвич и сменя четките на електрическият му мотор. Старшината е спец по фсичко, особено по четки на съветската електро-кюмурна школа, какви измекяри роди образователната система на Людмила Живкова, нЕмам думи.

  😂🤣😄😁😆😀😅😃😂🤣😁

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#59] от "Realist":

  БМВ Z4

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK