Гръбнакът на мафията държава не е прекършен

Дори преди появата на гражданите пред кабинета си, Гешев също "мигна".

© Георги Кожухаров

Дори преди появата на гражданите пред кабинета си, Гешев също "мигна".Пороят от събития от 2 юни обърна курса на историята: направи невъзможно по-нататъшното поддържане на стратегията на двувластие, прилагана от хора и групи хора, свързани с режима на Бойко Борисов. Това е добра новина, тъй като двувластието носи реален риск от гражданска война или от насилствено превземане на властта. По-малко добрата новина е, че гръбнакът на онова, което западните колеги наричат "българската мафия държава", не е прекършен. Тази задача остава на дневен ред.


Да започнем с двувластието. Официалната власт отиде в ръцете на служебното правителство, но предишната власт продължаваше да има поведението на реална власт. Зад всички откази на държавни служители и на други хора, свързани с режима на Борисов, да изпълняват разпорежданията на новата власт стоеше едно и също послание: вие там, тулупите, си играйте на избори, правете си парламентчета - но реалната власт остава в нашите ръце; и който днес се съюзи със служебното правителство, нему утре ние ще търсим сметка.


Това е стратегия на пряк сблъсък с държавната власт и в крайна сметка нейният успех или неуспех зависи от това, кой ще мигне пръв. Нито един представител на служебното правителство не мигна. Започнаха да мигат негови противници - представители на паралелната власт. Отпускарите - шефове на служби в МВР, отначало високомерно отказаха да си прекъснат отпуските, за да откликнат на поканата за среща с новия премиер. Седмица по-късно сами поискаха такава среща, която им бе отказана. Затова пък съюзниците на паралелната власт продължиха да бойкотират както икономическия министър, искащ информация от подопечната си банка ББР, така и министъра на регионалното развитие, искащ среща с фирмите, получили огромни пари от АПИ срещу... нищо.
В тази нездрава обстановка се случи неизбежното: мащабният сблъсък между официалната и паралелната власт се изля в конфликт, на по-тесен фронт, между две държавни правоналагащи институции, пълни с въоръжени мъже. Това беше мигът, в който всичко висеше на косъм: когато прокуратурата, като представител на паралелната власт, нахлу в МВР - вече представител на официалната власт. Представете си, какво би се случило, ако в отговор на това разследващи полицаи бяха нахлули в канцеларии на прокуратурата...


Без намеса от трета страна тази ситуация не би могла да бъде решена бързо и тази намеса дойде - пак оттам, откъдето дойде през 2020 година, от гражданството, излязло на протест срещу паралелната власт, представлявана в случая от Иван Гешев. С влизането на гражданите в играта започна масово "мигане" от страна на паралелната власт. Докато протестиращи напираха да влязат в кабинета на главния прокурор научихме, че ББР внезапно е започнала да дава информация за големите си кредитополучатели. Излезе и доклад от Сметната палата, потвърждаващ чутовните кражби на публичен ресурс чрез АПИ.


Дори преди появата на гражданите пред кабинета си, Гешев също "мигна". Внезапно обяви, че новите шефове на ДАНС и ГДБОП вече не са привикани на разпит от редови следовател в столичното следствие, а са "поканени" на личен разговор със самия него. По горе-долу същото време новият шеф на Агенцията за горите обяви война на незаконната сеч, а новият екологичен министър - на незаконното бетониране на Черноморието.


Получи се, накратко, онзи съюз между правителство и гражданство, който единствен може да доведе до реални промени на "модела Борисов". И този модел внезапно се заклати. На този вече променен терен се взриви бомбата "Магнитски", опустошаваща отбранителните съоръжения на паралелната власт. Най-мащабните еднократни санкции, налагани някога от САЩ по закона "Магнитски" се стовариха върху Делян Пеевски и други видни деятели на задкулисието и на режима на Борисов. Макар да не е посочен поименно, всички разбраха, че именно той е упоменатият в санкциите "действащ политически лидер", прибирал подкупи от санкционираните лица.


Мащабът и естеството на наложените от САЩ санкции върху Пеевски и компания обозначават тяхната гражданска и предприемаческа смърт в световен мащаб. Оттук насетне никоя банка и никоя фирма не може да си позволи да има каквито и да е отношения с тях, под каквато и да е форма, ако не иска да си навлече гнева на САЩ. Косвени жертви са Гешев, с когото американското посолство "няма планове да се среща", както и Борисов, по време на чието управление са се случвали посочените от американците безобразия.


Борисов тутакси се затича към посолството на САЩ, а с известно закъснение Гешев обяви, че ще разследва санкционираните българи. Оттук насетне обаче и двамата са "бивши" в очите на американското ръководство, тъй като именно те са допуснали корупция в мащаби, която застрашава сигурността на южния фланг на НАТО и оттам - на САЩ. А към заплахите за собствената си сигурност САЩ винаги са се отнасяли много сериозно. Много, много сериозно...


Целият този порой събития, случили се в Деня на Ботев, прави невъзможно по-нататъшното прилагане на стратегията на двувластие от страна на Борисов и хората му. Възможностите за нанасянето на сериозни поражения остават, обаче. И Гешев, и Борисов продължават да маневрират, за да поддържат някакви властови позиции. Четвъртата (все още) по големина партия ДПС официално застана на страната на Пеевски. Все по-жалкият Манфред Вебер, все по-очевидно зависим от Борисов, не се засрами да го подкрепи от името на групата на ЕНП в Европарламента. По стар свой обичай, представители на Еврокомисията обявиха, че няма да се съобразят със санкциите на САЩ и дори си позволиха да мърморят някакви окуражителни неща за "напредък" на Борисова България по отношение на върховенството на закона.


За пореден път представители на водещите институции на ЕС избраха пътя на позора и де факто застанаха зад онези, с които нито САЩ, нито българският народ искат вече да си имат работа. Това обаче няма кой знае какво значение, тъй като, когато стане дума за сигурност, ЕС е "глобално джудже". Глобалният великан в това отношение са САЩ. А те казаха достатъчно решително: паралелната власт в България е риск, с който те нямат никакво намерение да съжителстват. Нищо, намиращо се в арсенала на ЕС няма силата да ограничи разрушителните последствия от този американски удар - освен, разбира се, ако не решат да назначат Борисов за шеф на ЕНП, Гешев - за началник на Кьовеши и Пеевски - за шеф на Еврокомисията...


Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Американците няма да дойдат и вместо нас да изчегъртат паралелната власт. Те се оградиха от рисковете за сигурността си и повече от тях няма как да се очаква. Ликвидирането на паралелната власт е работа на българите. Оттук насетне тази работа би трябвало да е много по-лесна, отколкото изглеждаше до 2 юни, тъй като ударът по задкулисието, нанесен от Вашингтон, направи невъзможна победата на паралелната власт. Остава ние да направим невъзможно самото нейно съществуване, под каквато и да е форма, както и да потърсим реална отговорност от нейните създатели, крепители, слуги, глашатаи, пропагандатори, идеолози, лакеи, съюзници и, разбира се, бенефициенти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK