Рискувай. Осмели се. Осмели се да мечтаеш

Рискувай. Осмели се. Осмели се да мечтаеш


Проектът "12 писма до дванайсетокласниците" продължава и през 2021. Той се роди от ковид кризата през май 2020 г., когато пандемията заплашваше да остави абитуриентите на 2020 без бал, без възможност за официална раздяла с 12-те години в класната стая, без фойерверките и радостното броене до 12 по улиците. "Дневник" ще публикува през следващите дни посланията на хора на културата и науката до абитуриентите от випуск 2021. Писмата от миналата година четете тук.


Вече публикувахме писмата на режисьора Галин Стоев, журналистката Мария Касимова-Моасе и д-р Александър Симдчиев, на писателката Петя Кокудева, алпиниста финансист Иван Кожухаров, актрисата Мартина Апостолова, радиоводещия Цветан Цветанов и детската писателка и преводачка Зорница Христова, активиста за човешки права Симеон Василев, редактора Мария Спирова, музиканта Стефан Вълдобрев.


Последното послание е на Мария Бакалова, която точно днес, на 4 юни 2021 г. става на 25. Наскоро завършилата НАТФИЗ актриса направи невероятен пробив в световното кино и получи номинации за Оскар, БАФТА, Златен Глобус, плюс още 28 награди и 42 номинации, почти всички за ролята на Тутар в Борат 2 на Саша Барън Коен. Друг българин, балканец или артист от Източна Европа няма такова постижение. Освен това шеметно изстрелване Мария е музикант и певица, обича театъра и работи по нови филмови продукции в Холивуд, където не друг, а Брад Пит я приветства с "Добре дошла".
Хм... започва нещо ново, голямо, вълнуващо, страшно - "Cap Ou Pas Cap?"


Моля те, кажи "Cap".


... не говоря френски. И не разбирам. Но тази реплика я разбирам. Любим филм. Любимо живеене. На ръба. Когато рискуваш. Когато знаеш, че трябва да дръзнеш. Защото "Cap" значи, че си способен. А ти си. Способен си на всичко.


Затова рискувай. Осмели се. Осмели се да мечтаеш. Защото мечтите са там, за да станат реалност!


Знаеш ли, нека започна това писмо напълно открито. Ще ти разкажа малко за себе си, за да ти позволя да ми се довериш, когато ти пиша: "Осмели се да мечтаеш!" - поне аз лично бих отделила време да чета или слушам думите само на някого, когото поне мааалко познавам. Не вярвам особено в и на "терапевти".


След няколко дни ставам на 25 години. Ти си вероятно на 18-19. Със сигурност не мисля, че за 5 години съм помъдряла, научила нещо повече. Даже може би напротив. Имам стаховитото усещане, че се вслушвам в разума повече, отколкото е нужно. А винаги съм се борила срещу това, защото вярвам, че интуицията е по-вярна от мисълта. Страхувам се, че пораствайки, емоционално деградираме... повечето опит често води до повече предразсъдъци, а предразсъдъците както могат да ни предпазят, така могат и да ни ощетят. "Блажени са неведомите" е казано... (Ето, вече използвах думата страх два пъти. Безумие.)


Децата се усмихват на пухкави кученца и бягат от змии. Всички ние имаме инстинкт, който знае много повече от всички научени езици, прочетени книги и решени задачи. Всъщност нещата в живота са толкова простички...


Помня. Беше лятото на 2015-та, матурите бяха взети, приеха ме от предварително класиране в СУ с журналистика, всичко звучеше толкова правилно, но нещо не ми достигаше. Исках друго. Мечтаех за друго. Исках да вляза в така мечтания НАТФИЗ. Имах толкова идеи за това колко вълнуващи 4 години ще прекарам със "съмишленици", както големите театрали са се назовавали, ще бъда в магията на театъра, ще си позволявам един ден да съм Нора, друг - Адриана, трети - Питър Пан.


Но първо трябваше да ме приемат. Не особено много хора вярваха, че това е възможно. В семейството ми няма хора, занимаващи се с изкуство. Звучеше малко налудничаво. Мечтите за Холивуд - ох, бяха останали толкова, толкова далеч, на чина ми от 8-ми клас... но не и забравени.


Стана чудото - влязох в НАТФИЗ. Това може би беше най-щастливият ден в живота ми дотогава. После започна трудното: изборите и въпросите какво всъщност искам; колебанията, сигурността или неизвестното, блян или реалност, тук или оттатък, да вървиш или скочиш, рискувайки да паднеш...


Когато кастингът за "Борат 2" се появи, бях убедена, че е схема за трафик на момичета. Майка ми не искаше да ме пусне да пътувам до Лондон за прослушване. Толкова по-правилно и разумно звучеше щат в някой театър. Подаване на молби и чинно чакане. Сигурна заплата, коледен бонус, парно, след 2-3 години бебенце и брак. Не звучи зле, даже доста уютно. Но исках да опитам. Нали е всеизвестно: "Пиленцето веднъж каца на рамото"...


Осмелих се. Зарязах сигурното. Ритнах страха. Летях до Лондон. През нощта. Икономична класа. Стигнах там без батерия на телефона и зарядно, чийто адаптер не пасваше. С 10 евро в джоба и българска банкоматна карта, която не работеше там. Помня, че стаята, която ми бяха наели в хотел, беше на подземния етаж. Без прозорец. На няколко пъти си мислех че ще свърша умряла. С раздробено тяло и насилвана. Обаче вярвах. Нещо вътре в мен ми казваше: "Вярвай и мечтай". Стигнах до локацията. Беше пълен абсурд. Поех риска за кастинг със "скрита камера" - абсолютно безумно. Осмелих се да правя смешки на първи кръг американска продукция след четири "тежко-драматични катарзисно-мъчни" години обучение.


Отидохме на "Оскарите". С комедия. Бях номинирана редом с Глен Клоуз и Оливия Колман. Великани. Добри хора. Хора, обичащи смеха. Сега снимам трети холивудски филм. С А24. Психотрилър. Ама няма мъка извън терен. Извън сет - има само смешки. Красиво е... Сънувам ли?!


Странно.


Започнах това писмо с френска фраза. Не твърдя, че и английският ми е 6 точки, обаче тази думичка я зная от малка. "Dream".


Странно.


Колко е тънка границата между съня и мечтата и има ли я изобщо, когато думата е една ?...


Питам се... ти сънуваш ли?


Със сигурност помниш поне няколко от тези пътувания, преживявания, картини, звуци... Тази магическа реалност, в която всичко е възмножно... от красиви поляни и митологични създания, през полет в небесата до срещи с хора, които все още не познаваш лично.


Сега ще си позволя да цитирам и Шекспир:


"Направени сме ний от сънища
и сън отвред обгръща
тоз малък наш живот."


Уилям Шекспир: Поезия / William Shakespeare: Poetry
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Сънувай, мило дете. Мечтай!


Скачай.


Скачай колкото можеш повече пъти.


Рискувай, опитвай, бори се.


От опит глава не боли, са казали хората.


Понякога ще бъде страшно, разбирам.


Понякога ще трябва втори опит, трети. Но мечтите са безплатни, нали?


Тук сме за толкова кратко време, 80-90 години. Ето, ти вече си почти на 20, аз скоро ще ударя трийсетака. С всяка година, уви, отговорностите ще се увеличават, но мечтите не трябва да намаляват. Моля те да намираш време за тях. Моля те да си мислиш за тях. Моля те да дръзваш да ги постигаш. Защото ти можеш. Няма невъзможни неща. А и нали знаеш... мисълта се материализира.


Живеем във време, в което вратите са отворени, хората - вярвам, по-добри. По-обичащи. По-вярващи.


В живота ти ще идват хора, които ще станат твое второ семейство. Обичай. Ще идват и такива, които ще са там за кратко. Обичай ги и тях. Знаеш ли, винаги съм си представяла живота като гоблен, а ние сме просто конците, които се оплитат един в друг и създават малки възелчета. Не случайни. Не мисля, че има случайности. Или поне не ми се иска да има.


По-рано намесих френски и английски, сега идва и японският момент. Може би знаеш тази стара японска легенда, според която всички ние се оплитаме в нашите червени конци, които са продължение на артерията, която тръгва от сърцето, минава през кутрето и виси от него. Невидимата червена нишка. И така си вървим ние през живота, завързвайки се с хора, а хората водят до събития. Вярвай, че така е трябвало да стане.


Разсмей се когато ти се доплаче. Разсмей се силно, с глас. Смешен е животът.


Понякога сълзи ще напират от радост.


А друг път просто ще си в ступор. Ама не стой дълго време там, в ступора, не е интересно. Животът е, за да се живее, не толкова да му се мисли. Мисли се единствено за здравето - то е безценно. За всичко друго - осмелявай се! Осмелявай се да искаш повече, да работиш повече, да пътуваш повече, да обичаш повече, да мечтаеш повече. Не му мисли толкова. Времето е също безценно. Не можеш да го върнеш назад - аз, например, само се старая да не го пропилявам в меланхолично безвремие (в което често залитам, но се дърпам за косата и започвам да правя нещо).


Действай. Щом нещо вече съществува в красивото ти подсъзнание -наполовина е реализирано. Осмели се да го материализираш.


Трети път: не му мисли толкова. Сърцето ти винаги ще знае правилната посока.


Всички ние преживяхме една доста трудна година - световна пандемия, която ни изолира един от друг, затворени между стените с купища време за равносметки и мислене. А всъщност просто имаме нужда от любов - обичайте и бъдете обичани. Всяка минута е важна. Обичайте близките си, обичайте и всички хора. Във времена като това, когато вирус погубва много наши любими хора, идва и отрезвителното плесница колко е важно "ДНЕС". Вчера е минало, а утре - утре си е за утре.


Когато бях малка, никога не разбирах децата, които не питаха родителите си дали не може да останат да играят още малко. В най-лошия случай ще им кажат "не". После попораснах и започнах да се допитвам - до близки или не толкова, дори до себе си. Да ти кажа честно, най-загубеното ми време е в годините между 10 и 15. Тооолкова се страхувах да не направя някой грешен избор... После загубих много близък човек, когато бях на 16 години. И мисля, че тогава започнах да живея дръзко. Отново. Като дете. Наивно и смахнато. Осмелявайки се да мечтая. Позволявайки си да сграбчвам живота. Да не съжалявам за пропуснати шансове и "ако". Няма "ако..." Давай!


Не се страхувай.


Страхът е за хора, които са несигурни. Бъди сигурен/на в себе си. Ти си на тази земя с причина. Съмнявай се - но нека точно съмнението ти те води към акция, не реакция. Искай повече, вярвай повече, обичай повече, мечтай повече - защото винаги може повече. Ние сме родени с такъв един инстинкт за недостатъчност. Но точно той трябва да е повод за "Осмелявам се". Осмелявам се да търся. И който търси - ще намери... Ти само бъди искрен, защото някой някъде записва и материализира мислите ти. Утре ще се събудиш и мечтата ти ще се е сбъднала. Или по обяд, може би, докато хапваш салатка... А някой път те изненадва по средата на нощта около 4 сутринта (моята така се случи, на 1 срещу 2 юли 2019-та).


А когато се сбъдне мечтата?


• е, винаги ще се намери нова.


• ... а след новата - по-нова.


Смейте се, скъпи зрелостници.


Смейте се с пълен глас.


Честито начало!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Не беше оценена по достойнство Мара Бакалова.Оспехи занапреде с "Борат-3"!💋👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Оффффффффф пак ли за тази ..

 3. 3 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Чакам с нетърпение писмото с послания/напътствия/съвети/ от онзи прочут Български Актьор с 5-те реплики в Грийн Буук !
  Какво ли в повече има да каже от Стефан Вълдобрев , който неблагоразумно живее и твори в скромна България ???
  Или някоя именита персона от Оксфорд , Кеймбридж , Станфорд .....Марс ........абе чужбинско послание към 12-токласниците чакам , отдалече да идва свеж акъл ! От просветлен човек , по-висш !
  Благодаря предварително !

 4. 4 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Голяма Мария, не се връщай никога.

 5. 5 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Неутрално

  На мен ми хареса текстът. Не ми пука как е написан, особено след като такива големи бози вече минават за невероятни, а и тя не е претендирала досега, че е много оригинална. Звучи искрено, преживяно и целеустремено като самата нея. Всъщност ме накара да се замисля, че много малко жени имат такъв дух и за да прикрият липсата му, започват да се кълнат в традиционни ценности, морал, семейство, да се извиняват винаги с нещо, без изобщо да разбират, че са скучни и неразвити като личности. За първи път чета къде са я настанили при пристигането й за кастинга. Дано е било умишлено, а не защото е от България. Браво, момиче, късмет и занапред!

 6. 6 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 20 Неутрално

  "Летях до Лондон. През нощта. Икономична класа"

  Въх, сакън. Икономична класа, като 99% от хората по света.... Какъв ужас! 😁😁😁

 7. 7 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  Голяма Мария, не се връщай никога.
  —цитат от коментар 4 на b.rainstorm


  Като заминеш на тази възраст, вероятността да се върнеш е по-голяма, ама да се надяваме, че няма да допусне тази грешка. След 5 години всичко, което е правила в България, ще й се струва като детска градина, само трябва да си даде време. Ако реши да се връща, да си припомни собствения си текст в частта с увереността, защото в България я чакат доста хора, които нямат търпение да я побутват, докато загуби увереност. Но ми се струва, че тя разбира, че сега е моментът, докато е млада, да се радва на живота, където има такъв.

 8. 8 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "Летях до Лондон. През нощта. Икономична класа"Въх, сакън. Икономична класа, като 99% от хората по света.... Какъв ужас! 😁😁😁
  —цитат от коментар 6 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Смешно е, но очевидно момичето не пътува много и на дълги разстояния, а като се има предвид, че тогава е била на 21-22 и не е знаела къде точно отива, нормално, мракът усилва страха. А може би намеква, че не е само мракът, евентуалния страх от височини и атентати, ами и българският борат контигент, който пътува повече от нея по света.

 9. 9 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  .. а се кълнат в традиционни ценности, морал, семейство, да се извиняват винаги с нещо, без изобщо да разбират, че са скучни и неразвити като личности.
  —цитат от коментар 5 на ТумбаЛумба


  Жена с морал , дето си държи на семейството и децата , е много по-скучна от някоя дащна !
  Абсолютна истина!

  Дано и Мария да не е скучна !

 10. 10 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Смешно е, но очевидно момичето не пътува много и на дълги разстояния, а като се има предвид, че тогава е била на 21-22 и не е знаела къде точно отива ...
  нормално, ..

  мракът усилва страха.
  —цитат от коментар 8 на ТумбаЛумба


  Абсолютно..

  Не е ли отивала в Лондон?
  Не е знаела, какво е Лондон??

  Нормално ..

  Мнозина се борят с мрака с помощта на малко фенерче .. Мария не се е е сетила май, уви ..

 11. 11 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Смешно е, но очевидно момичето не пътува много и на дълги разстояния, а като се има предвид, че тогава е била на 21-22 и не е знаела къде точно отива ...
  нормално, ..

  мракът усилва страха.
  —цитат от коментар 8 на ТумбаЛумба


  Абсолютно..

  Не е ли отивала в Лондон?
  Не е знаела, какво е Лондон??

  Нормално ..

  Мнозина се борят с мрака с помощта на малко фенерче .. Мария не се е е сетила май, уви ..

 12. 12 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Ако реши да се връща, да си припомни собствения си текст в частта с увереността, защото в България я чакат доста хора, които нямат търпение да я побутват, докато загуби увереност.
  Но ми се струва, че тя разбира, че сега е моментът, докато е млада, да се радва на живота, където има такъв.
  —цитат от коментар 7 на ТумбаЛумба


  Ще я побутват и яко ще я лашкат, ако дойде в България - докато остане без грам увереност !

  Теа са се накокържили и само я чакат ,да им кацне и да я гепнат ..

  Дано се радва на живота - където има такъв!

 13. 13 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Смешно е, но очевидно момичето не пътува много и на дълги разстояния, а като се има предвид, че тогава е била на 21-22 и не е знаела къде точно отива, нормално, мракът усилва страха. А може би намеква, че не е само мракът, евентуалния страх от височини и атентати
  —цитат от коментар 8 на ТумбаЛумба


  Тя е треперала в тъмното ..
  Мани, да пази Господ !

  Бедна ми, бедна Мария - защо не се сети, да си светнеш с фенерче ..

 14. 14 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Нямам нищо против момичето, ама като я поставя до някои от големите български актриси като Невена Коканова примерно, ми се губи някак си. Иначе съжалявам, че номинациите и са свързани с това нещо "Борат". То няма нищо общо с киноизкуството.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 15. 15 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Рискувай. Осмели се. Осмели се да мечтаеш
  ---
  Сбъркала си народа, Мария. Тук сме на философията за преклонената главица, а рискът се свежда до Еврофутбола.

 16. 16 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Уважавам постигнатото от Мария, радвам се за нея, но ... за мое голямо разочарование, като изгледах Борат, а в някои откъси от други филми, в които е участвала, някакси не виждам видимо извисяване над традиционната посредственост и клишираност на НАТФИЗ кадрите, особено от женски пол. Не съм видял добра млада актриса да е излизала от НАТФИЗ в последните 10 години. Ако някой се сеща, моля да ме поправи.

  Знам, че е неуместно точно тук да го казвам, но някакси не мога да се сдържа.

 17. 17 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Мария, то си беше трафик на жени. Ако сме честни, за изключително висока цена, струваше си. Поне за победителката, другите си останаха във влажното английски мазе.

  Направи си изводите- твърде ти е рано да пишеш мемоари и да даваш напътствия. Стегни се и виж, дали можеш да осребриш тридневната си слава.

  Само от теб зависи, дали холивудското ти начинание ще се увенчае с дебел портфейл, признание и радост или ще се превърнеш в неудовлетворена, наркоманизирана гризетка на средна възраст.

 18. 18 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Ето какво перспектива за реализиране на мечтите им в България
  дава г-н Борисов на дръзновените младите хора:
  „Има безработни, а ето, търсят се толкова много овчари.
  Агнешко месо и зеленчуци се купуват и навън.", 19.06.2011 г.

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Единствената причина Бакалова да бе номинирана за толкова награди е,защото участва в "Борат" ,който филм беше с политическа насоченост срещу Тръмп. И погоди номер на Руди Джулиани.
  Обаче Тръмп вече не е на власт.И подобни филми не са актуални. Така че как ще й се развие кариерата е трудно да се каже.Все пак й пожелавам успех-не я упреквам за това ,което направи .
  А падането на Тръмп от власт беше доста лоша новина за много хора, които пишеха или се изказваха срещу него.Алекс Пенда и тя спря да пише.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Мария, то си беше трафик на жени. Ако сме честни, за изключително висока цена, струваше си. Поне за победителката, другите си останаха във влажното английски мазе.Направи си изводите- твърде ти е рано да пишеш мемоари и да даваш напътствия. Стегни се и виж, дали можеш да осребриш тридневната си слава.Само от теб зависи, дали холивудското ти начинание ще се увенчае с дебел портфейл, признание и радост или ще се превърнеш в неудовлетворена, наркоманизирана гризетка на средна възраст.
  —цитат от коментар 17 на klecho


  Глупости-изобщо не зависи само от нея.В тоя бизнес се изискват големи връзки,за да се пробие. Освен ако не е някаква изключителна актриса,каквато тя не е.

 21. 21 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Голяма Мария, не се връщай никога.
  —цитат от коментар 4 на b.rainstorm


  Жорж Ганчев - българският първопроходец в Холивуд се върна.. и теа го бъзикаха..

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Поредната успяла българка, която никога повече няма да се върне. А ние искаме тези деца, към които се обръща да останат или да се върнат.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Абитуриенти, стига с това малоумно 1, 2,3, 12, бъдете изтънчени интелектуалци в абитуриентската нощ, използвайте най-култовата оскарова фраза на Мария
  "Show me your putka"

 24. 24 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  [quote#13:"sim4o"][/quote]

  Бате, вземи ги изпий тези хапчета преди 15-ия пореден коментар. Явно за тебе винаги е ставало по-лесния и сигурен начин, след като не можеш да разбереш някакви елементарни неща, които човек разбира като се сблъсква САМ в ранна възраст с много неща. И да, в България сега я харесват, защото на запад я харесват, не могат да се борят с успехите, защото ще изглеждат завистливи. В момента, в който се върне, ще я сполети съдбата на много други преди нея, примери колкото искаш, ще има какво толкова си направила, за каква се мислиш, филмите ти не са нищо особено. А частта с жените изобщо не са я разбрал, толкоз ти е сбръчканият акъл. Семейството е много лесно да се ползва като извинения за какви ли не неща, все някой друг да е виновен, че нямаш някакви качества, че си направил нещо.

 25. 25 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#17] от "klecho":

  Това е по-нормален и обективен коментар, филмът, разбира се, не е на нивото на филмите, които всъщност тя харесва, но на 22 да направиш нещата, които тя направи, трябва да имаш много хъс, да си голям куражлия, и голям късметлия, да, ама и да си авантюрист, да не си скучен. Интересен е животът й, досущ като филм, каквото и да стане, поне не може да се оплаче, че не си й написала добре сценария на собствения живот.

 26. 26 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Абитуриенти, стига с това малоумно 1, 2,3, 12, бъдете изтънчени интелектуалци в абитуриентската нощ, използвайте най-култовата оскарова фраза на Мария "Show me your putka"
  —цитат от коментар 23 на blondofil


  Че това си беше много забавно. Гледал съм поне четири български филма, в които путка се употребява с такава мелодраматичност, че ти се иска да наплескаш екрана с червата си, Мила от Марс например.

 27. 27 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Оффффффффф пак ли за тази ..
  —цитат от коментар 2 на dejmos


  Ами нямаме си друга, номинирана за Оскар.

  Обичам да слушам само себе си
 28. 28 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Текстът е искрен и много хубав, поздравления!

  А кастингът на Мария си е било истинско откачено приключение в стил "Борат". Не вярвам това да е случайност, както и тя не вярва в случайности :)

 29. 29 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Какъв номер е погодила? Старият похотливец лъсна в пълния си блясък, пък после се оправдаваше като първолак “ама аз таковата ризата си оправях”.
  По-скоро обратното е вярно, вие я ненавиждате и всячески се мъчите да принизите постижението и, защото Джулиани се изложил покрай нея и филма. Само че Джулиани е една карикатура и се изложи в други ситуации далеч повече отколкото в този филм.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 30. 30 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#19] от "Мусаши":Какъв номер е погодила? Старият похотливец лъсна в пълния си блясък, пък после се оправдаваше като първолак “ама аз таковата ризата си оправях”.По-скоро обратното е вярно, вие я ненавиждате и всячески се мъчите да принизите постижението и, защото Джулиани се изложил покрай нея и филма. Само че Джулиани е една карикатура и се изложи в други ситуации далеч повече отколкото в този филм.
  —цитат от коментар 29 на vesolr


  Абе нещата не са толкова еднозначни, ако трябва да бъдем честни. Мария казва, че Джулиани не би я пипнал, ако тя беше мъж, ама и тя преди това нямаше да пипне Джулиани по коляното, ако беше мъж, и нямаше да го покани в другата стая да пият. Топката си остава у него обаче, защото той е мъжът с авторитет, опит, на възраст. Всичко беше крайно нереално, как може някоя "журналистка" да ти подари книжка от баща й, ти да отвориш баш на страницата с вагината със зъби и да не си помислиш, че нещо не е наред, не мисля, че тя беше толкова добра актриса, просто днешните американци явно са крайно наивни, ма не ги виня, де, те в тая страна са виждали 2 и 200, вече не знаят кое е истина, и кое не.

 31. 31 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 521 Неутрално

  браво на момичето. късмет и на нея

 32. 32 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#5] от "ТумбаЛумба":

  От всички писма до зрелостниците дотук, това на Мария Бакалова е най-органично. И съответно най-убедително искрено и може би полезно, ако изобщо някой абитуриент ги чете

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#11] от "sim4o":

  Ех не всички са като тебе да са родени в Лондон и да го знаят кат петте си пръста!

  klimentm
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#27] от "buzanka":

  Имаме още Тодор Ушев номиниран за анимационен филм.

  klimentm
 35. 35 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Няма бъдеще в Холивуд. Не е нито Селма Хайек, нито Пенелопе Круз. И е от страна за която 9 от 10 американеца не са чували. Или са чували в (тъпа) шега на Джей Лено. Столетието е още в началото си, но филмът Борат 2 все пак има добри шансове да спечели титлата “най тъпият филм на века”. Това беше и шанса ѝ да я забележат - че се снима в най-тъпия “филм”.
  И все пак да ѝ пожелаем успех. А също и на абитюрентите.

 36. 36 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#11] от "sim4o":Ех не всички са като тебе да са родени в Лондон и да го знаят кат петте си пръста!
  —цитат от коментар 33 на klimentm


  Благодаря ..

 37. 37 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#27] от "buzanka":Имаме още Тодор Ушев номиниран за анимационен филм.
  —цитат от коментар 34 на klimentm


  Към Теодор Ушев пък имаше огромна омраза на мача със "Левски"..

  Бил не знам какъв, жена му не знам си какво правела.. ..

  Мани, що тъй правят тез хора?

 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  [quote#13:"sim4o"]
  —цитат от коментар 24 на ТумбаЛумба

  Явно за тебе винаги е ставало по-лесния и сигурен начин, след като не можеш да разбереш някакви елементарни неща, които човек разбира като се сблъсква САМ в ранна възраст с много неща.
  И да, в България сега я харесват, защото на запад я харесват, не могат да се борят с успехите, защото ще изглеждат завистливи.
  В момента, в който се върне, ще я сполети съдбата на много други преди нея, примери колкото искаш, ще има какво толкова си направила, за каква се мислиш, филмите ти не са нищо особено. [/quote]

  Абсолютно!

  Така беше и с Жорж Ганчев - нашият първопроходец в Холивуд! Дадох пример ..
  Благодаря, че мие подкрепяш!

  А как е треперала, щото е тъмно - това ме покърти..
  Посланието и към абитуриентите е невероятно полезно - фенерче във вас, винаги!

 39. 39 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  И да, в България сега я харесват, защото на запад я харесват, не могат да се борят с успехите, защото ще изглеждат завистливи

  А частта с жените изобщо не са я разбрал, толкоз ти е сбръчканият акъл.

  Семейството е много лесно да се ползва като извинения за какви ли не неща, все някой друг да е виновен, че нямаш някакви качества, че си направил нещо.
  —цитат от коментар 24 на ТумбаЛумба  В България са луднали по нея !
  Тукана, само на сайта на "Дневник" има поне едно 500 коментара, истерично-възторжени за нея..

  Така беше за Джъстин Бийбър , не помниш ли !

  След това, в определени среди - такава истерия имаше и за Каранга!

  Сега - Мария Бакалова ..!
  Преди това - "Оркестър Варненци".. яко му се бяха зафенили.

  Такъв е живота , хората винаги имат някой кумир!


  Семейството е много лесно да се ползва като извинения за какви ли не неща, все някой друг да е виновен, че нямаш някакви качества, че си направил нещо ..

  Абсолютно!

 40. 40 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Вчера гледах клипчета за правенето на сериала Рагнарок. Младежи на по 21, без висш театър, с лекота и без чупки правят професионално и яко сериалче. Качество като за Нетфликс. Американско норвежче на 21 успява такава роля да направи, че в единия епизод да ходи като смотан и дебел, в другия - като мускулест полубог, да си смени цялото излъчване.

  Деца, ама професионалисти, държат се чудесно на интервютата, не говорят за някакви велики претенции и мечти, само си работят и то яко. И се получава.

  Мария...закачиха я за яка ракета-носител, тоест ще се сблъска с невидим таван с голяма скорост. А за българите има неприятно разпознаваема физиономия с превес на махленско-селското и с изразени нотки пошлост. Вече - и белязана от един филм завинаги, всички са й гледали кървавите гащи и иууу, гадост...

 41. 41 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 186 Неутрално

  Ако не беше еврейка?????? Кой журналист или политик не е евреин???? или олигарх не е евреин????????

 42. 42 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2013 Весело

  До коментар [#22] от "Роси":

  Кое е успех ма росо? show me your putka? Туй ли ви е на вас критерият за успех в ДБ-то? Ма верно за вас това е успех...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 43. 43 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Мария е доказателство, че в България се раждат големи таланти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK