Моделът сменя лицата си

Първи белези на промяна ще разпознаем, ако новите политически формации намерят общи точи за реформа на прокуратурата и ВСС.

© Юлия Лазарова

Първи белези на промяна ще разпознаем, ако новите политически формации намерят общи точи за реформа на прокуратурата и ВСС.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


През седмицата най-после фактическото състояние на българската държава бе признато и чрез юридически акт - шепа лица, завзели институциите, на практика са преустановили нормалното функциониране на държавата като правова и организирана съобразно Конституцията и законите. Неприятното е, че тези разкрития и санкции идват отвън, тоест ние като общество сме безсилни така да организираме политическия и административния живот в страната, щото сами да се избавим от проблемите си.


Разкритията и санкциите по закона "Магнитски" биват произнесени и след като моделът функционира едно десетилетие, тоест късно. Повод за особена радост няма, защото моделът на Гешев-Доган-Борисов и Пеевски работи успешно и
опасността някой тихомълком да го унаследи е голяма.


Затова сме длъжни да следим развитието оттук насетне.


С особена важност трябва да отбележим накъде българските прокурори ще насочат разследванията на терен - първо за твърденията, че висши лица от властта са били системно корумпирани, а след това и разплитането на връзките на тези лица надолу по веригата.


Реално оттук насетне или в прокуратурата ще се появят нови лидери с характер или ще разберем това, което всички подозираме - институцията е лишена от собствени съпротивителни сили и освен реформа на устройството ѝ има нужда и от реподбор на кадрите. Главният прокурор е всесилен, но при силна съпротива отвътре може да бъде получена подкрепа от гражданите, а разкритията да предизвикат и реална реформа с неговия статус.


Знаем, че моделът действа особено убедително чрез мнозинството си във Висшия съдебен съвет.


Там освен движението по оста ГЕРБ-ДПС-Пеевски, БСП е също съучастник, да видим сега ще се разграничи ли от избраниците си в Съвета. Историята показва, че при силна промяна в политическата среда и отслабване на водещата партия мнозинството във ВСС бързо сменя поведението си - през 2010 г. така ГЕРБ се сдоби със свое крило, което преди това бе служило на БСП. Така на практика на престола на корупцията и политическото влияние в съдебната власт може лесно да се възкачи друг, неизменният фактор на влияние в съдебната власт - ДПС просто лесно да се сговори с новите силни на деня. Да не забравяме, че на ВСС предстои тази есен да избере новия председател на ВКС.


Колкото ѝ да бъдат разобличавани едни лица в политиката и бизнеса, то те намират винаги продължители, затова очакваме да видим новите политически формации и лидери само с критика към старите ли ще са задоволят. Ако от президентството не предложат конституционни изменения, които да преуредят състава и начина на функциониране на съдебния съвет, нищо чудно Бойко Рашков да се вижда с новия стар главен прокурор, сменил само името си. Първи белези на промяна ще разпознаем,


ако новите политически формации намерят общи точи за реформа на прокуратурата и ВСС.


Ако това го няма просто задкулисието сменя обслужващите го кукли.


Сътвореното от модела през десетилетието има неограничен ресурс в службите, съда, прокуратурата, медиите, академичния живот - сега всяко усилие за разплитане на зависимостите ще има правдоподобна критика и съпротива, което би объркало и най-внимателните наблюдатели.


Разбира се, зависимостите в българското общество са циклични, сменят се фигурите, но моделът е един същ почти. Има една положителна разлика - преди средата се прочистваше и с цената на публични разстрели по улиците на София, а дори и зад граница.


Днес лицата на българската корупция остават живи, а това дава възможност при силни институции те да бъдат обект на наказателно преследване, съответно да говорят, да нападат едни други себе си и в тази борба да излязат недоразкритите зависимости в обществото ни. Но това изисква последователни усилия на всеки един от нас и цялото внимание, насочено към българските съд и прокуратура.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK