Моделът сменя лицата си

Първи белези на промяна ще разпознаем, ако новите политически формации намерят общи точи за реформа на прокуратурата и ВСС.

© Юлия Лазарова

Първи белези на промяна ще разпознаем, ако новите политически формации намерят общи точи за реформа на прокуратурата и ВСС.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


През седмицата най-после фактическото състояние на българската държава бе признато и чрез юридически акт - шепа лица, завзели институциите, на практика са преустановили нормалното функциониране на държавата като правова и организирана съобразно Конституцията и законите. Неприятното е, че тези разкрития и санкции идват отвън, тоест ние като общество сме безсилни така да организираме политическия и административния живот в страната, щото сами да се избавим от проблемите си.


Разкритията и санкциите по закона "Магнитски" биват произнесени и след като моделът функционира едно десетилетие, тоест късно. Повод за особена радост няма, защото моделът на Гешев-Доган-Борисов и Пеевски работи успешно и
опасността някой тихомълком да го унаследи е голяма.


Затова сме длъжни да следим развитието оттук насетне.


С особена важност трябва да отбележим накъде българските прокурори ще насочат разследванията на терен - първо за твърденията, че висши лица от властта са били системно корумпирани, а след това и разплитането на връзките на тези лица надолу по веригата.


Реално оттук насетне или в прокуратурата ще се появят нови лидери с характер или ще разберем това, което всички подозираме - институцията е лишена от собствени съпротивителни сили и освен реформа на устройството ѝ има нужда и от реподбор на кадрите. Главният прокурор е всесилен, но при силна съпротива отвътре може да бъде получена подкрепа от гражданите, а разкритията да предизвикат и реална реформа с неговия статус.


Знаем, че моделът действа особено убедително чрез мнозинството си във Висшия съдебен съвет.


Там освен движението по оста ГЕРБ-ДПС-Пеевски, БСП е също съучастник, да видим сега ще се разграничи ли от избраниците си в Съвета. Историята показва, че при силна промяна в политическата среда и отслабване на водещата партия мнозинството във ВСС бързо сменя поведението си - през 2010 г. така ГЕРБ се сдоби със свое крило, което преди това бе служило на БСП. Така на практика на престола на корупцията и политическото влияние в съдебната власт може лесно да се възкачи друг, неизменният фактор на влияние в съдебната власт - ДПС просто лесно да се сговори с новите силни на деня. Да не забравяме, че на ВСС предстои тази есен да избере новия председател на ВКС.


Колкото ѝ да бъдат разобличавани едни лица в политиката и бизнеса, то те намират винаги продължители, затова очакваме да видим новите политически формации и лидери само с критика към старите ли ще са задоволят. Ако от президентството не предложат конституционни изменения, които да преуредят състава и начина на функциониране на съдебния съвет, нищо чудно Бойко Рашков да се вижда с новия стар главен прокурор, сменил само името си. Първи белези на промяна ще разпознаем,


ако новите политически формации намерят общи точи за реформа на прокуратурата и ВСС.


Ако това го няма просто задкулисието сменя обслужващите го кукли.


Сътвореното от модела през десетилетието има неограничен ресурс в службите, съда, прокуратурата, медиите, академичния живот - сега всяко усилие за разплитане на зависимостите ще има правдоподобна критика и съпротива, което би объркало и най-внимателните наблюдатели.


Разбира се, зависимостите в българското общество са циклични, сменят се фигурите, но моделът е един същ почти. Има една положителна разлика - преди средата се прочистваше и с цената на публични разстрели по улиците на София, а дори и зад граница.


Днес лицата на българската корупция остават живи, а това дава възможност при силни институции те да бъдат обект на наказателно преследване, съответно да говорят, да нападат едни други себе си и в тази борба да излязат недоразкритите зависимости в обществото ни. Но това изисква последователни усилия на всеки един от нас и цялото внимание, насочено към българските съд и прокуратура.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Поредната боза ...от ИПИ !

 2. 2 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Т.е. не са важни само играчите , но и какъв е треньора и стила на играта.

 3. 3 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Санкциите по закона Магнитски не са юридически, а политически акт. Не е хубаво още в първото изречение да има фундаментална грешка.
  Иначе авторът правилно е понапипал тезата, че не хората, а моделът е грешен, защото този модел винаги ще намери своите си Пеевски, Божков, Борисов, и всички знайни и незнайни герои. Когато една производствена система /машина/ е проектирана изначално така, че да произвежда брак, колкото и брак да изхвърляш в кофата, толкова повече брак тя ще произвежда в бъдеще. Правилното решение е да се разруши тази система и да бъде заменена от нова или основно преустроена така, че вече да не произвежда брак. А това, виждам, че въобще не се прави.

 4. 4 Профил на cdb09607161
  cdb09607161
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Естествено, че санкците са юридически акт. Просто действието и последиците му са на територията на САЩ.

 5. 5 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  Ох, камък ни падна от гърба! Направо се просълзих от умиление! Иванчо бре, Бреговчето, от прочутата фондация „Институт за пазарна икономика“ - https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF - е благоволил да ни осветли със свой покъртителен и много сърцераздирателен коментар, баш тук! Само че оглушителния шамар - https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0208 - който вчера САЩ изплющяха на Васил Божков, изтъкнат български бизнесмен и олигарх; Делян Пеевски, бивш депутат и Илко Димитров Желязков, бившият заместник-ръководител на българската Държавна агенция за технически операции (ДАТО), обявявайки ги за корумпирани, разтърси политическата сцена и цялото общество. Първият най-голям публичен финт направи силовият министър на МВР Бойко Рашков, който освободи, ама съвсем неочаквано от заемания пост шефа на политическия си кабинет, който назначи само преди месец, скандалната Елена Фичерова, която бе осветена като учредител на партията на Васил Божков „Българското лято“, като член на ръководството й и кандидат за депутат на изборите от 4-ти април.

  Никога до сега в българската държавна администрация не се беше случвало подобно чудо. Член на висшето ръководство на партия, свързана с обвиняем от правосъдната система по редица тежки престъпления, да оглави политическия кабинет на вицепремиер и силов министър. Въпреки сериозните обществени критики и поисканата дори оставка на Рашков за това назначение, той отбиваше надменно атаките, като в редица интервюта заяви, че няма никакво значение, че Фичерова е свързана с Божков, защото е голям професионалист и той ѝ вярва. Вътрешният министър подмина с надменност и критиките, че съпругът на Фичерова е също тясно свързан с хазартния бос, а и самият той е уличен за връзка с укриващия се в Дубай бизнесмен.

  Безмълвен по скандала остана и президентът Румен Радев, който е тартора на служебното правителство и носи отговорност за него. Нещо повече, човекът, наречен от Али БоШкоФ Баба „фигурант“ беше се изказал още преди време: „Радев: Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители“ - https://fakti.bg/bulgaria/481896-radev-smushtavashto-e-che-obvinaemiat-bojkov-zvuchi-po-ubeditelno-ot-negovite-obviniteli - нещо, което днес не може да оправдае по никакъв начин, а и не се опитва.

  Със трепет очакваме и другите материали по въпроса, щото, нали, всичко трябва да се разчепка като ланска вуна и да ни се изясни, начи ситуацията! Нали, бре?

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Айде и тоя се прави, че преди Борисов мафия не е имало. Да позная ли койим плаща да пишат тия глупости.

 7. 7 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Естествено, че санкците са юридически акт. Просто действието и последиците му са на територията на САЩ.
  —цитат от коментар 4 на cdb09607161


  И кой съд издаде решението, че да са юридически?
  Санкциите се налагат и утвърждават с подпис от президента на САЩ по предложение на Сената или Конгреса, не мога да си спомня точно кой. Което автоматично означава, че това е политически акт, а не юридически. А не е юридически, защото на този етап в никой съд няма да мине. Особено в американски, защото едва ли има данни, че тези са извършвали престъпления на територията на щатите. Еле пък ако бяха, със сигурност щяха да ги обримчат.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  И кво викаш авторе. Софиянски забогатя честно, Нинова и тя. Само тези дето забогатяха по времето на Борисов го направиха нечестно. За кого работиш?

 9. 9 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#4] от "cdb09607161":

  Юридически акт с широки политически и имиджови последствия. Означава, че в бяла демократична страна в западната хемисфера никога няма да минат background check при опит за каквито и да е инвестиции, бизнес или закупуване на активи. Означава, че никой външен бизнес няма да иска да си има вземане-даване с тях. Означава, че могат спокойно да спестяват само в рубли в руски банки, или спокойно да харчат само в Дубай или ОАЕ.

 10. 10 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Все анализатори на минали събития!А са нужни творци за бъдещето!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#10] от "АмброзСП":

  Има такъв творец - Нинова.

 12. 12 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 674 Неутрално

  По отношение на наказателното право хората се делят на две групи. Невинни и виновни. За щастие групата на виновните е много, много по- малка и съдържа в себе си хората с влязла в сила осъдителна присъда на ПОСЛЕДНА инстанция. Това, че някой е обвиняем, заподозрян или нещо от тоя сорт, не означава абсолютно нищо и не би следвало личността да носи някакви правни последици за този си статут, тъй като все още се намира в групата на невинните.
  За съжаление това за съвременните "демократи" е много трудно за възприемане и разбиране.
  В момента дори е подсъдно да наречеш Божков публично престъпник, защото още не осъден на последна инстанция. Така, че има пълното прави да създава и ръководи партия, а членовете и да заемат каквито и да било длъжности, стига да отговарят на изискванията за тях. И ако всички ние не признаем това, значи че между нас и правовия ред няма нищо, ама нищо общо.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Това значи, че кой квото си е гепил преди Борисов негово си е. Правилно ли съм схванал урока от института.

 14. 14 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 716 Разстроено

  Договорката направена още в началото на прехода, ДС известно с обществения си аватар ДПС да назначава тридесет процента от магистратите в съдебната система дава възможност на тази клика да дърпа конците и да управлява цялата Темида вече почти тридесет години. Основният ни проблем идва от тайните зависимости и мрежи на тази престъпна по своята същност организация. Общество, което не може да разбере миналото си е обречено да живее в него!

 15. 15 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1499 Любопитно

  До коментар [#3] от "rvr12572942":
  Дали сте си задавал въпроса, защо при едни оператори дадена машина дава брак, а при дурги качествена продукция. Разсъждавате като клошарите, ако сте ги виждали какво правят. Хора оставили здрави , макар и стари уреди който могат да бъдат ползвани от други индивиди, клошарите ги разбиват, за да извадят материали от които ще получат жълти стотинки. Толкова им е визията, вашата не се различава качествено.

  ум море, глава шамандура
 16. 16 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Любопитно

  Преди да смениш стария модел, питай дали харесвам новият ти модел. Че да не се получи познатата до болка смяна на 9.9.1944 Радев, Нинова, Трифонов, Бабикян, Минеков нямат място в новия модел.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 17. 17 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1499 Любопитно

  До коментар [#12] от "rvr12572942":
  да припомня само че Хитлер е дошъл на власт ползвайки демократичните инструменти

  ум море, глава шамандура
 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#12] от "rvr12572942":да припомня само че Хитлер е дошъл на власт ползвайки демократичните инструменти
  —цитат от коментар 17 на DonKey Hot


  Обаче е останал на власт понеже е бил в много добри отношения с бюрокрацията. Чантаджиите не те ли харесат, няма да се задържиш.

 19. 19 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#12] от "rvr12572942":да припомня само че Хитлер е дошъл на власт ползвайки демократичните инструменти
  —цитат от коментар 17 на DonKey Hot


  Както и Пиночет, ползвайки не толкова демократични.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  "Знаем, че моделът действа особено убедително чрез мнозинството си във Висшия съдебен съвет."
  И този ВСС ,и начинът на избиране, трябва да бъдат сменени. Иначе , полза няма.

 21. 21 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 374 Неутрално

  След десетилетия рев как няма нито един осъден олигарх или политик и когато накрая на някои такива им стана леко тесно, реакцията на най-сводолюбивите е „Ама защо точно него?“. Съвсем случайно прокуратурата става тема номер 1 в репресираните медии на част от репресираните „добри“ бизнесмени. Всичко това, въпреки че темата за „бухалката“ не вълнува грам мнозинството от населението, а дори и сред най-запалените радетели за „съдебна реформа“, огромната част са с нулева юридическа грамотност и съдебна зала са виждали само на кино.

  Междувременно г-н Васил Божков е на път да стане НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ.

  А дискредитацията на прокуратурата като ИНСТИТУЦИЯ е подета от НАЗНАЧЕНИЯ СЛУЖЕБНО министър на вътрешните работи, който в интервю за БНР заявява, че ще даде показания, уличаващи бившия премиер в престъпление, НА МЕДИИТЕ, защото НЯМА ДОВЕРИЕ на прокуратурата.

  Потвърждение: МИНИСТЪРЪТ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ОТКАЗВА да работи с прокуратурата в интервю, дадено в Неделя 150 на БНР. Имате ли представа какво означава това за стабилността на страната и реда в нея?

  Питане за борещите статуквото: За Гешев има достатъчно основания да се смята, че е най-малкото неадекватно подготвен за поста Главен прокурор, но мандатът му ще мине и ще замине. Наясно ли сте, че магистратите са НЕСМЕНЯЕМИ и че същите прокурори, за които се полагат толкова усилия да бъдат тотално дискредитирани от ограничен кръг от медии, ще продължат да работят в системата и след това? Наясно ли сте, че това е принцип, установен през вековете в на практика всички съдебни системи, и че няма как вятърът да довее някой случаен играч като Румен Радев, който да „изчегърта“ неудобните му? Наясно ли сте, че цялата кампания се води от една шепа хора, които целенасочено очернят обвинителите си, а вие ставате доброволни участници в този фарс?

 22. 22 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#3] от "rvr12572942":Дали сте си задавал въпроса, защо при едни оператори дадена машина дава брак, а при дурги качествена продукция. Разсъждавате като клошарите, ако сте ги виждали какво правят. Хора оставили здрави , макар и стари уреди който могат да бъдат ползвани от други индивиди, клошарите ги разбиват, за да извадят материали от които ще получат жълти стотинки. Толкова им е визията, вашата не се различава качествено.
  —цитат от коментар 15 на DonKey Hot


  Ами аз например изхвърлих една печка, защото фурната и беше проектирана, така че даваше брак / не изпичаше равномерно особено тестените печива и те не бяха годни за употреба./ Изредиха се жена ми, майка ми и сестра ми да пекат и все същото излизаше. Смених печката и вече нямам проблем. Дори и аз пека на нея без грешка.
  Надявам се, че този път ме разбра.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Преди да смениш стария модел, питай дали харесвам новият ти модел. Че да не се получи познатата до болка смяна на 9.9.1944 Радев, Нинова, Трифонов, Бабикян, Минеков нямат място в новия модел.
  —цитат от коментар 16 на Сатана Ликующий


  Мая Манолова обаче има място. Тя вече е нов човек, не оная Мая комунистката.

 24. 24 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Айде още един спец по Магнитски

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 25. 25 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#10] от "АмброзСП":Има такъв творец - Нинова.
  —цитат от коментар 11 на blondofil


  Сериозно?Ако ми подари 1/10 от импекса ще повярвам?Аз съм скромен!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#14] от "abc":

  Добре, че американците най-после, чак сега разбраха за тази уговорка 😃

 27. 27 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 587 Неутрално

  моделът функционира повече от 10г - горе долу от 1944 не е спирал

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  “ и тоя се прави, че преди Борисов мафия не е имало”
  ——
  Нито преди, нито след! Само да изчегъркаме метастазите на Борисов и сичко ще е наред. Бъдещето е за добрите олигарси, едно такова светло-светло.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#29] от "Моа Преател Тайпи":

  Кой е? Истинският ти баща?

 32. 32 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#29:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  Der Zugang des bulgarischen Innenministers Boyko Rashkov zu Verschlusssachen wurde entzogen. Diese Information wurde vom Direktor der staatlichen Agentur für nationale Sicherheit Dimitar Georgiev angekündigt. Am selben Tag wurde Georgiev vom prorussischen bulgarischen Präsidenten Rumen Radew unter Verstoß gegen nationales Recht gefeuert. Die Entlassung des Direktors der staatlichen Agentur für nationale Sicherheit erfolgte auf Vorschlag der Übergangsregierung, die ausschließlich vom Präsidenten ernannt wurde.

  Проруският президент Радев, Георгиев е освободен в нарушение на Кодекс на труда, Бойко Рашков е без право на ползва материали "строго секретно",

  мале сега да видим Европа как ще реагира на преврата на Радев![

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 33. 33 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Нема да се плуашите копелуета, с постепенното отмиране на етноса, ще отминат и тия проблеми, предизвикани от народопсихологията му. Казват, че към 2050 година постепенно проблема ще се реши, по-младите ще го дачакат, не се напиняйте.

 34. 34 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Айде и тоя се прави, че преди Борисов мафия не е имало. Да позная ли койим плаща да пишат тия глупости.
  —цитат от коментар 6 на blondofil


  Разбира се че е имало мафия в държавата. Работата е там, че при Борисов мафията започна да си има държава...

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#30] от "Gretel":

  Природата не търпи празно пространство...

 36. 36 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Задкулисие! Задкулисието! Мафия! Мафията!

  Невидими човеци управляват държавата, Омертата ги пази.
  Къде е Централата на тази Задкулисна власт?

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Весело

  Правен експерт в Института за пазарна икономика, да нарича санкциите на американската администрация срещу нашите убавци "юридически акт", е проява на завидна правна експертиза...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#26] от "blondofil":

  Добре, че американците най-после, чак сега разбраха за тази уговорка 😃
  ========
  Чак сега ли....?
  Тя тая работа са я договорили още от Ялта, бе човек.... :)....
  На 09.09.1945....бригада "Чавдар" слиза от планините и почва да се занимава с политика.....
  С две думи....това е руско американско съглашение.....
  Хайде нека сме по точни......съветско американско.....
  Тогава руснаците казаха нещо от рода... "нека са наши за около 50 години"...
  А с появата на корекомите, янките дадоха сигнал на Москва, че ролите ще се разменят.....

  Bukalemun
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  въртим се в кръг - през 2009 ГЕРБ дойде на власт да сложи край на корумпираното управление на тройната коалиция и видяхме какво стана. преди 8 години (2013) протестирахме срещу Пеевски, днес протестираме пак срещу същата мафия. дори и след външна помощ пак не е сигурно, че мафията ще пусне кокала. явно като народ не сме дорасли за демокрация.

  Истината ни прави свободни.
 42. 42 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Как беше избран ВСС? -с уговорка на партиите от 44-то НС включително БСП.
  Как беше избран Гешев?- от този ВСС въпреки гражданските протести , в които не участваше БСП.
  Как беше назначен Гешев? - от президента РР
  , който можеше да откаже, както направи едно време президента Стоянов срещу избрания от ВСС Рашков
  Кога РР и БСП поискаха оставката на Гешев? - когато последният влезе в президенството.
  Ето защо моделът сменя само лицата си

 43. 43 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#34] от "xhi13317223":

  Е при Жан Виденов нямаше мафия, управляващите бяха честни и почтени и тогава доходите на хората паднаха 20 пъти! Костов беше престъпник и крадец, при него доходите скочиха! Дойде честният цар и след него тройката честни и почтени партии! Доходите поспаднаха от при Костов, но тогава бяха спрени незнам си какви закононарушения! Дойде бат Бойко - вълк в овча кожа и много от честните БСПейци се присламчиха при него! Доходите останаха на прилично ниво (в сравнение с преди него). Но всичко си тръгна по каналния ред! Дойде Орешарски и започна размножаването на пенсионерите! Тогава Майчето беше най-яростната зщитничка на Пеевски и ДПС! Дойде пак бат Бойко - върза се с руснаците и безоблачно управляваше! Сега се почви един наровски генерал назначен от руските служби за президент! Той започна война със старата мафия облегнат на много по-страшната нова! От подземието излязоха най-кошмяените - Жан Виденовци, Бойко Рашковци и сие и сие! Но те бяха припознати от кликата на Бойкокев...

 44. 44 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#42] от "dlagnikov":

  Моделът става по-лош! Колкото и да е добър един модел сложиш ли за изпълнитрли Румен Радев, Бойко Рашков, Мая Манолова той ще стане кошмарен!

 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Иха БУДАлите пак в истерия. Пак друг им виновен за кафявите гащи.

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  В Българската политика, в администрацията и по всички държавни длъжности няма невинни хора, няма и некорумпирани (ако има от тях нищо не зависи – "независими" хора), но все пак искаме доказателства, защото иначе ще обявим "играта" за нечестна и то пак от комунистите. Искаме да видим какво показва системата ВАР (тези, които гледат футбол, знаят за какво говоря) – искаме доказателства и "повторение" и то преди изборите! Искаме "лова на вещици", ПЪРВО ДА ЗАПОЧНЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ!
  ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦАТА, АКО ТОВА НЕ СТАНЕ И ИМА ЧАДЪР НАД ТЯХ! ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ!

 47. 47 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Това значи, че кой квото си е гепил преди Борисов негово си е. Правилно ли съм схванал урока от института.
  —цитат от коментар 13 на blondofil

  - Давността е основен принцип в правото. След като прокурорите на Бойко Борисов не са си свършили работата и не са хванали крадците от преди да дойде режима на Борисов, то (за голямо съжаление) откраднатото си остава за него.

  Важното в момента е да не допуснем крадците по време на режима на Борисов (и той самият) да се отърват безнаказано по същата схема.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 48. 48 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Всъщност дискусията за модела е проста. Ако има тежки ефективни присъди за висшите калинки и досегашните лица на модела, следващите калинки и лица няма да смеят толкова безпардонно да газят закони, конституция и всякакви морални норми. Ако няма масови присъди (но не в стил народен съд) значи нищо няма да се промени. Дано служебното правителство да е изчегъртало достатъчно гнилоч до изборите, за да няма толкова голям манипулиран вот. 11 юли ще е видовден. После ще видим. Света се обикаля стъпка по стъпка.

 49. 49 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Санкциите по закона Магнитски не са юридически, а политически акт. Не е хубаво още в първото изречение да има фундаментална грешка. Иначе авторът правилно е понапипал тезата, че не хората, а моделът е грешен, защото този модел винаги ще намери своите си Пеевски, Божков, Борисов, и всички знайни и незнайни герои. Когато една производствена система /машина/ е проектирана изначално така, че да произвежда брак, колкото и брак да изхвърляш в кофата, толкова повече брак тя ще произвежда в бъдеще. Правилното решение е да се разруши тази система и да бъде заменена от нова или основно преустроена така, че вече да не произвежда брак. А това, виждам, че въобще не се прави.
  —цитат от коментар 3 на rvr12572942

  Нарича се структуро системен подход ! Но примера с машитата е неудачен защото обществото само приема чрез избори индивидите които са в състояние или не да въведът най удачната система !ОБЩЕСТВЕНАТА ЗРЕЛОСТ ОБУСЛАВЯ СИСТЕМАТА !""прост народ слаба държава ""Но реформата в правоохранителна система е условие без което не може!

 50. 50 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Първия олигарх, който е арестуван е "арестуван от ГЕРБ" и не е само той, а Бобокови, М. Стайков, Арабаджиеви, Баневи и народа се разбунтува и се чуди защо е гневен като до вчера "ръмжеше", че никой мастит измамник и далавераджия не е арестуван досега, а сега се ядосва, че Гешев е "бухалка", но като изтрезнее на сутринта, разбира че е в ролята на клакьор на комунистите, които не са виждали власт 10 години – това не лесно да се изтърпи!
  Като познавам българската злонравност е лесно да видя, че не ги интересува Божков и компания дали са измамници и т. н., защото те по презумпция знаят, че всеки богат е враг и лош, но клюкарството на агитката не позволява на разума да се проясни и по-добре да се мрази, всеки който им пречи пак да разрушат България!

 51. 51 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Моделът сменя лицата си - Брегов

  Ми Брегов, то е за компенсация ве, понеже седалищата си оставате същите..

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 52. 52 Профил на uej56649621
  uej56649621
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Схемаджийството, корупцията и шуробаджанащината са се превърнали в част от българската идентичност, нема как да ги изкорениш. В случая работи правилото "нема незаменими хора". А и нали всеки вика, че Пеевски (и Борисов, когото САЩ нема да пипне с пръст за да не се дискредитира) са само върхът на айсберга, а имало некаква дълбока, тъмна, паралелна или не знам каква държава.

 53. 53 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Очевидно под „бивши хора“ Рашков имаше предвид в единствено число бившия премиер Борисов?

  [email protected]
 54. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Историческият материализъм, на който чугунените глави още вярват, сочи, че след един терор идва нов.

  [email protected]
 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Класически е примерът с 1917 г., когато Чудовището Сталин направи Романовите да изглеждат на добродушни старци, или 30 - те хиляди избити у нас след окупацията ни от Червената армия, сравнени с няколко хилядите при Борис Трети.

  [email protected]
 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Разстроено

  Та и сега, рашковизмът и радевизмът се очертават да са още по-кошмарни от ГЕРБ ....

  [email protected]
 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Разстроено

  Разбира се, всеки демократ ще бъде обвинен, че е от ГЕРБ. Така, както навремето всеки преследван беше „враг на народа“ или „фашист“......

  [email protected]
 58. 58 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#18:"blondofil"][/quote]

  Всъщност не е останал, изгонен е от армиите на целия свят. Видяло се е, че по нормален път няма махане, и се е наложило да го притиснат отвсякъде. ББ и той не иска да си ходи. Разни форумци се правят на ощипани, искат доказателства от САЩ?! Какви доказателства, какви пет лева! Шерифът те е сгащил в ъгъла, и ти го питаш за доказателства?! Когато пълниха чекмеджетата - всичко беше точно.

  master
 59. 59 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Весело

  Една " шепа ".......не са една шепа , а цяла добре организирана ''организация ", решила да си отхапе поредната опашка. хранена и отглеждана по едни правила за вековно оцеляване, което обаче нещо зацикли, но пък си има и своето обяснение, имайки предвид усвоените правила на " слугинажа ".

 60. 60 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Естествено, че санкците са юридически акт. Просто действието и последиците му са на територията на САЩ.
  —цитат от коментар 4 на cdb09607161


  Мисля че служебното правителство ги обяви за валидни и у нас.Поне що се касае за дружествата с държавно участие.С такова впечатление останах.

 61. 61 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 305 Неутрално

  И кво викаш авторе. Софиянски забогатя честно, Нинова и тя. Само тези дето забогатяха по времето на Борисов го направиха нечестно. За кого работиш?
  —цитат от коментар 8 на blondofil


  Нито го познавам, нито ми е симпатичен Софиянски, но той живее от край време в стара кооперация в центъра на София и паркира едно 35-годишно почти ретро беемве. Не знам, може демонстративно да го прави, пък всъщност да е приказно богат като тайния съветски милионер Корейко от "Златният телец", например.

 62. 62 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Дясното в България има едно обещание - "ОСТАВЕТЕ НИ ДА УПРАВЛЯВАМЕ 300 ГОДИНИ И ЩЕ БЪДЕМ КАТО АНГЛИЯ", това е и програмата на дясното в бг. Лявото на Нинова - "ЩЕ СТИМУЛИРАМЕ БИЗНЕСЪТ, МАЛКИЯТ И СРЕДНИЯТ, И БВП ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ, ЗА ДА ВДИГНЕМ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ И МЛАДИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ" - но не казват - че няма как да вдигнат БВП повече от два пъти за 10 години. Значи бихме стигнали сегашният доход в Германия - чак след 20 години, а какви ще са цените, и доходите тогава в Германия.. Но и то е фантастика.. Първите двама от съюзът на Виденов - "АЗ СЪМ УСПЯЛ БИЗНЕСМЕН" - е програмата им. Чехия има 20% растеж за 10 години. Чехия има 2,5 пъти по-голямо БВП на глава 1990г., от България, сега 2 пъти. Китай и Турция, имат БВП колкото България, на глава, но разпределението и държавното харчене не е в полза на по-бедните в бг-държавата и икономика. Само 2 пъти е по голям БВП на Франция, на глава, реалният, ППС, паритет покупателна способност, тоест
  кошницата на потребление трябва да е само 2 пъти по-малка - на пенсионерите и всички. БСП и всички партии в България презират бедните, и се "тревожат" за средната класа - че изчезвала. И щели да възстановят предприемачеството. Хитлер и той бил само за предприемачите. https://youtu.be/1iAetX9_kIc?t=1228

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK