Защо не достигат местата в детските градини в София

Дори и столичната община да направи чудеса, да построи и разшири още 100 градини, колкото грубо сметнато са необходими, за да бъде преодолян недостигът, пак няма да има места за всички деца.

© Анелия Николова

Дори и столичната община да направи чудеса, да построи и разшири още 100 градини, колкото грубо сметнато са необходими, за да бъде преодолян недостигът, пак няма да има места за всички деца.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Над 12 000 деца останаха без градина или ясла в София и след второто класиране. Негативният социален и икономически ефект от недостига на места в градините е огромен. Един родител в 12 000 семейства няма да се върне на работа, ще трябва да наеме детегледачка или да намери частна ясла, чиито такси надвишават минималната работна заплата.


През 2008 г. кмет на София беше Бойко Борисов, а негов заместник по образованието - Йорданка Фандъкова. Заради срива на информационната система за обслужване на детските градини тогава Фандъкова подаде оставката си, но Борисов не я прие. През февруари общината беше стресната от данните от новата електронна статистика, сочеща, че броят на децата, за които не достигат места в общинските детски градини, е почти два пъти по-голям, отколкото са очаквали общинарите: не три хиляди, а над 5500 места липсват. Тогава Фандъкова каза, че общината ще може да осигури още 2500 места едва към края на 2009 година.
Неизпълнени обещания


През 2018 г. Фандъкова беше казала: "Вярвам, че до 2 години за всяко едно дете над 3-годишна възраст в София ще има място в детска градина, която да е максимално близо до мястото му на живеене." През септември миналата година тя даде ново обещание: "В следващите три години ще може да осигурим места не само за 4-годишните, но и за всички деца от 3 до 6 години".


И така стигаме до май тази година, когато общината вероятно отново е изненадана, защото над 12 000 деца остават извън системата - при положение, че миналата година тази бройка е била около 10 000, а средният брой на родените в София деца през последните 5 години се движи между 13 000 и 13 500 деца.


В същото време броят на детските градини в София расте. По данни на Националния статистически институт (НСИ), през 2010-2011 г. местата в детските градини в столицата са били 32 388, а през учебната 2020/21 са достигнали 43 148.


Как е възможно да нарастват местата в градините, а да няма място за все повече деца?


Възможните обяснения


Причините могат да са следните: Първо - бихме могли да приемем, че тази година за място в общинска детска градина са кандидатствали много родители на деца без шансове за класиране, и които в предишни години изобщо не са си правили труда. Известно е, че от тази година родителите, чиито деца остават без място, имат право на компенсация от около 300 лева. За целта обаче условието е детето да е кандидатствало, и да не е прието.


Друга възможна причина е, че нито в Столичната община, нито в НСИ знаят истинската бройка на децата, които живеят в София и са на възраст за ясла или градина, от което планирането куца. Това може да се види в данните на НСИ, според които в София има места за 98 от 100 деца.


Предполага се, че когато общината дава разрешения за строеж на жилищни блокове, трябва да се предвиди, че от това ще нараства нуждата от нови места в детски градини, тъй като новозаселилите се ще са предимно млади семейства, много от които вероятно с деца. Но такова планиране няма.


На следващо място идва това, че общината строи детски градини, но не където са нужни, а където е по-лесно. В Нови Искър, примерно, има недостиг от 75 места, но общината е планирала да разкрие нови 150 места. До 2023 г. са планирани нови детски градини и групи за малко над 7000 места. Съдейки по досегашния опит с осъществените планове на общината, това няма да се случи в пълен размер.


Дори и столичната община да направи чудеса, да построи и разшири още 100 градини, колкото грубо сметнато са необходими, за да бъде преодолян недостигът, пак няма да има места за всички деца. Проблемът няма да бъде решен.


Основната причина


Основната, голямата причина е, че през последните 30 години не е спирал потокът към София - младите хора продължават да идват в столицата заради работата и по-добрите стандарт на живота и перспективи за развитие. Докато децата в България намаляват от 2009 г., в София техният брой остава почти постоянен и дори нараства: през 2010 г. в София са родени 11 186 деца от общо 74 234 в страната, а десет години по-късно от общо 59 440 родени, на София се падат 13 156 новородени.


Почти всяко четвърто българско дете се ражда в София. Към това трябва да добавим и децата, които са родени в страната, но се местят в столицата с родителите си. Те не са чак толкова много: от всички кандидатствали тази година за място в градина деца едва 1000 не са родените в София.


Кандидат-депутатка от ГЕРБ призова в социалните мрежи да се върне софийското жителство от времето на соца. Но няма как в 21-и век със сталинистки методи хората да бъдат спирани да живеят там, където имат перспектива.


Повече децентрализация


Тенденцията, в която столицата изсмуква младите от цялата страна, може да бъде спряна само с политика на децентрализация и целенасочени инвестиции към нуждаещите се региони. Само ако София престане да бъде този притегателен център, какъвто е днес, има някакъв шанс. Тоест имаме нужда от нова управленска философия, от нова матрица. А демографските тенденции от последната "Ковид"-година показаха, че българинът не държи да живее непременно в София.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Защото управляващите комунисти крадат от парите предназначени за децата.

 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Просто съм изненадана от статията!

  Виновни за липсващите места са софиянци родили деца, прииждащите на тълпи от провинцията млади хора, една част с деца на възраст за градини.

 3. 3 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Просто съм изненадана от статията!Виновни за липсващите места са софиянци родили деца, прииждащите на тълпи от провинцията млади хора, една част с деца на възраст за градини.
  —цитат от коментар 2 на Дария Колев


  Пак нищо не сте разбрали.

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2368 Весело

  Прекалено много се раждат, особено през последните 10-на години......

 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Ей много деца правите бе, Фандъчка не може да ви насмогне. Вече с..кс в София ще може да се прави само след бележка от общината. В районите с най-голям недостиг изобщо се забранява до второ нареждане. Общината ще направи електронна платформа и вечер преди младите да се награбят проверяват може или не може.
  Не може такова безразборно възпроизвеждане, трябва да има ред.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Ала бала.Недостиг в детските градини в София няма.Тази година първолаците в София са 10500.Преди това са били на възраст за детска градина. А децата в детските градини в София постоянно намаляват. През 2015г са били 45667,през 2020г 44030.С 1630 по-малко.
  И като гледам сайта на Столична община неприетите деца са по-малко от свободните места.

 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Това е начин да изгонят от София провинциалистите с деца или да ги изнудят да дават много пари за частна детска.
  Бабите ,ако работят да го правят на половин ден и майките също.Мъжете ще поемат големите разходи.

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Прекалено много се раждат, особено през последните 10-на години......
  —цитат от коментар 4 на Николай Бучков


  Затова ли през 2020г учениците в София са били с 18600 по-малко, отколкото през 2000г.
  А първолаците през 2021г са с 2000 по-малко, отколкото през 2019г.

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Требе да се тормози населението затова. От друга страна една засукана детегледачка би ми дошла добре, докато жената бачка. Сичко е измислено отдавна на тоя свят нищо ново в политиката.

  мурзилка
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Любопитно

  И в частните ли не достигат?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Отговорът е пределно прост: ако от детски градини можеше да се КРАДЕ, колкото от асфалт или селски стадиони, сега щеше да има по една детска градина на три (3) деца.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Просто съм изненадана от статията!Виновни за липсващите места са софиянци родили деца, прииждащите на тълпи от провинцията млади хора, една част с деца на възраст за градини.
  —цитат от коментар 2 на Дария Колев  До коментар [#2] от "Дария Колев":

  През миналата година населението на София е намаляло с над 20 000 души. Така че "прииждащи тълпи" към София няма.

 14. 14 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Отговора е прост, защото живеем в комунизъм. Защото няма пазарен механизъм и защото държавната мафия е намесена.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Защо не достигат местата в детските градини в София.
  Защото Фандъка обещава без намерение да изпълни обещанията си.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 789 Неутрално

  А вярно ли е че бройката деца в групите е намалена заради недоволни родители?
  И тези 300лв компенсафиичотндържавният бюджет ли са или от виновната столична община?
  И защо нахалният зам. кмет иска от държавата 650лв за всяко дете в столицата ако не му е по район детската градина със свободни места?
  В наше село също няма детска градина и моите ги извозвам, може ли държавни 1300лв компенсация, моля!

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Ако върнат софийското жителство проблемът ще се реши веднага..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Весело

  През миналата година населението на София е намаляло с над 20 000 души. Така че "прииждащи тълпи" към София няма.
  —цитат от коментар 13 на deaf


  Цитат от статията:
  "Основната, голямата причина е, че през последните 30 години не е спирал потокът към София - младите хора продължават да идват в столицата заради работата и по-добрите стандарт на живота и перспективи за развитие."

  Първо четете статиите и после коментирайте!

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Такива новини трябва да излизат всеки ден до изборите, докато и кьоравите прогледнат:

  НАП откри 32 милиона лева в брой във фирмата Пи. Еф. Си., която дезинфекцира автомобилите на границата с Турция. Част от касовите апарати не са били свързани с НАП. Разследване на бТВ от 2013, продължено от Антикорупционния фонд през 2019, беше показало, че фирмата е спечелила конкурса за извършване на дезинфекция, макар че е възникнала след обявяването на конкурса.

  НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дария Колев":

  Един вид, има човек, има проблем, а?

  Гиди скапани герберски калинки, едно нещо не сте направили като хората. Идвали били в София. Ми идват, щото в страната заплатите, противно на това което говори Буда 11 години, са доникъде. И като дойдат в София, не съм чул да не плащат данъци. А като плащат имат право и на детска градина и на инфраструктура и на транспорт и на сигурност. Ясно ли е, сталинистки?

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Защото няма национална стратегия за развитие.
  Защото се обезлюдиха цели райони, а населението им пое към столицата. С което градът започна да прилича на огромно гето.
  Защото всеки дошъл на власт бърза да кешира участието си в нея.
  Защото много, ама много се краде.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#21] от "Molossian":

  "Защото се обезлюдиха цели райони, а населението им пое към столицата."

  А онези, които не са обезлюдени, са превърнати във феодални владения на местния "координатор" на ГЕРБ, който почти винаги е с някакъв вид милиционерско-червенеещ произход, пребоядисан като "евроатлантик", за да не го отбият от копанята.

  Населените места под 30 хиляди жители са на практика частни владения на гербаво-депесарската мафия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Лошо построено писание, без обособени изводи и заключение. Но пък има думички като "сталинистки методи", които явно много добре се котират в ДВ....

  Защо няма места в детските градини на София? Защото за 12+ години управление на ГЕРП в града, те показаха колко некадърни и корумпирани са. И естествено, това не беше проблем, които те да решат. Точка.

 24. 24 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#18] от "Дария Колев":

  Много сте зле, вие от ГЕРП. Друго няма смисъл да казвам, ама да си знаете!

 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Познавам семейства, които решават проблема с постоянно раждане на деца. За българи говорим. Жената е в отпуск по майчинство постоянно. Хем взима пари така от държавата, хем по някое време най-голямото дете вече пораства и може да се грижи за по-малките. Един познат има 6 деца.

  ДБ=БКП
 26. 26 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#17] от "venci4":

  Ако в София остане само Софийски университет, а всички останали бъдат разхвърляни из страната, проблемът ще се реши веднага.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 27. 27 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 186 Неутрално

  Записани учащи във всички видове училища (начален, прогимназиален и гимназиален етап) - брой 2015 г. е 125 430, а през 2019 г. е 133 907. Ако ги разделим на 12, ще получим колко средно деца има в София от един набор, родените в една година. И понеже горните цифри показват растеж от 2000 ученици годишно, цифрата за 2021 г. е 138 000 ученици разделени на 12 класа. 11 500 деца в София са родени в една година, набори. https://www.nsi.bg/bg/content/11432/област-софия-столица

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Ми щото всичките деца, дето родителите им не ги взеха на Запад, останаха в София. Тук деца няма.

 29. 29 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#20] от "diegos":

  Я по-полека!
  Познавам поне 10-ма които са в София, нямат собственост, а колите им са с регистрация в родния град, за по-евтин данък МПС. Те не плащат никакъв данък, макар че са регистрирани в някой район с дефицит на ДГ, и сега ще чакат на Бошошмалоговите 650лв.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Винивни/невинни - няма такова чудо по този повод. Така в е сутуацията и с мръсния въздух или световното затопляне. По принцип популацията не е предвидим процес и циклите нагоре/надолу не са еднакви като честота или амплитуда.
  И както се казва в статията, основната причина е вътрешната за страната мигарция към София, проблем който се наблюдава и в много други столици.
  Ако днес се похарчат маса пари и до година или две се построят детски градини за тези 12000 деца, какво ще ги равим като пддръжка на сгради и персонал, ако след нколко години се окаже, че имаме по-малко с 10-15 хиляди кандидати - тези разходи ние ще ги платим.

 31. 31 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Общината като не може да построи детски заведения,да плаща на родителите за частните детски градини-едно дете няма да остане необхванато,толкова е просто и лесно!

 32. 32 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Децентрализацията е бавен процес, но липсата на целенасочени усилия не помага. ГЕРБ бяха заети да крадат и да раздават на приятели. От там идва целия проблем. Нормален управник щеше да намери начин.

 33. 33 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#26] от "gesand":

  Учудвам се на гения, вместо да построим градини, ще местим университети

 34. 34 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Защото София е в мафиотската прегръдка на ГЕРБ и като в цяла България, общественият интерес е на последно място за Борисов. А най ценното за едно общество са децата! Покварата на ГЕРБ стига до там, че обвинението е защо няма толкова деца, колкото са местата в детските градини - цинично оправдание за неспособността си да се справят с този основен проблем! Фандъкова - оставка!

 35. 35 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Общината като не може да построи детски заведения,да плаща на родителите за частните детски градини-едно дете няма да остане необхванато,толкова е просто и лесно!
  —цитат от коментар 31 на val1320


  Само че общината не плаща, данъкоплатецът плаща. Макар че по начинът по който ГЕРБ строи може наистина да излезе по-евтино да се дотират "нашите хора", които въртят частни детски градини, вместо да се дотират другите "наши хора", които строят общинските.

 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Риторичен въпрос, никога няма да достигат !!!

 37. 37 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Отговорът е елементарен - защото Фандъкова е кмет от повече от десетилетие.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 38. 38 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  А аз мисля че много хора се заселват в София,и това са непредвидени деца.Така е възможно да заемат мястото на деца родени в София.Препоръчително е строителните фирми,освен блокове да строят и детски градини.

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Помня щуротиите през 90-те. Колко детски градини бяха затворени и реституирани? Колко празни парцели, подходящи за детски заведения бяха раздадени на приятели и връзкари при Софиянски, Борисов, Фандъкова и станаха молят, бизнес сгради, офиси, ресторанти и кафенета. Прословутата децентрализация, обещавана ни двадесет години тихо потъна в небитието. Централизацията достигна нива, непознати за най тошовото време. Всичко се изсипва в София, а провинцията беше оставена на доизживяване. Според водата, поет от регионите на страната са в десетката на най - бедните в Европа. Младите масово отиват в София за по - добре платена работа, ако не са заминали в чужбина. И последствията са налице.

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#32] от "b.rainstorm":

  ГЕРБ дойодха на власт с големи обещания и големи приказки. Едно от тях беше и децентрализацията. 12 години по-късно не само, че нищо не е направено, ами става и по-зле! Какво друго да се очаква от абсолвента на правешката академия?

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#15] от "К2":

  Още Бойко обещаваше, ама вече е забравил. Софиянци също забравиха неговите обещания.

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#16] от "acarid":

  Важи само за софиянци. Те са друга категория българи.

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#37] от "fpyyh":

  Фандъкова е част от огромния проблем наречен ГЕРБ. Но и не бива да забравяме, че ГЕРБ не са паднали от Луната. Някой е гласувал за тях дълги години. Дано, най-после на глупаците малко да им е просветнало...!

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Много се плющят софиянци и бълват деца като индийци вече 😂

  Майтап де, щото “мъдрите” ни управленци постоянно намаляват възрастта за задължително записване на децата!

 45. 45 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 947 Неутрално

  ...Защо не достигат местата в детските градини в София..

  Ами как да достигат като реституираха една голяма част от детските градини в София.
  Това е основният проблем, без разбира се да оправдавам общинарите, като почнем още от Янчулев.

 46. 46 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  В ЮК държавни ДГ *няма*.

  Не мога да разбера защо 30г. след края на комунизма все търсим държавното.

  В ЮК има субсидии за социално-слаби родители на деца м/у 2 и 4г, които би трябвало да покрият 15 часа седмично child care.

  Тези дето не сме социално-слаби плащаме всичките разходи от джоба си.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Фандъкова е част от огромния проблем наречен ГЕРБ. Но и не бива да забравяме, че ГЕРБ не са паднали от Луната. Някой е гласувал за тях дълги години. Дано, най-после на глупаците малко да им е просветнало...!
  —цитат от коментар 43 на Petleshev


  Добрич, преди ГЕРБ в БГ течаха реки от мед и масло?

  Бъде сигурен - и след ГЕРБ няма да потекат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 49. 49 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николов":

  Само дето ЮК не изживява демографска катастрофа.

 50. 50 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  На Фандъкова грешката и, че е обещала.

  Кметът на Лозенец постъпва по-умно и казва, че не може да обещае.

  Т.е. който и да дойде на власт проблемът няма да бъде напълно решен.

  Разликата е, че просто няма да Ви го обещаят.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 51. 51 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 346 Весело

  защото 15 години вече практикуваме управление основано единствено на самохвалство по телевизора - тичаме след събитията и се хвалим с несъществуващи успехи.. управление базирано на незнанието и волунтаризма... за нито един важен процес в обществото не се извършва профиесионален компетентен анализ , базиран на информация за процесите. задълбаваме в някакви частни дребни проблеми и игнорираме голямата картина... Пожарникари ни управляват, но с пълен контрол на медиите......

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Само дето ЮК не изживява демографска катастрофа.
  —цитат от коментар 49 на kapitan_laino


  Не изживява основно заради огромната миграция към ЮК през последните 30-тина години.

  Ако се броят само местните раждаемостта няма да е кой знае колко по-висока от тази в БГ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 53. 53 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 43 Весело

  Защото от детски градини не може да се краде така, както от магистрали и свлачища. Гарантирано от ГЕРБ.

 54. 54 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Ако причината е наистина в това, че в София прииждат все нови и нови хора от провинцията, Йорданка би трябвало да възложи на един екип от специалисти по математика, ИТ и статистика да докажат това, Не би трябвало да е много трудно, ако се разполага с достатъчно данни, разбира се вкарвани ситематично и с мисъл в компютър.

 55. 55 Профил на enc19313130
  enc19313130
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Нещастник До коментар [#9] от "Маршалов":

 56. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  "Основната, голямата причина е, че през последните 30 години не е спирал потокът към София - младите хора продължават да идват в столицата заради работата и по-добрите стандарт на живота и перспективи за развитие. "
  *
  Точно. В провинцията няма проблем с детските ясли и градини. И как да се извърши тази децентрализация, след като самите бизнеси се ориентират към София и големите градове. Това лишава по-малките населени места от специалисти, което пък спира фирмите да инвестират в тях и така кръгът се затваря.

 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#48] от "Николов":

  "... Бъде сигурен - и след ГЕРБ няма да потекат..."!

  След ГЕРБ няма да остане нищо. Започваме от нулата. В това съм повече от сигурен и то доста отдавна! :)))

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Само да уточня,че увеличението на местата не е свързано само с нови групи и градини.
  Често просто увеличават бройката в една група над 20 деца. Което я превръща в зверилник, в който единствената цел на учителката е децата да оцелеят чисто физически. Или поне да не им личи много пред родителите. По принцип би трябвало да има и програма за обучение. А читав учител може да подготви детето така, че първите месеци в училище да няма какво ново да научи. Но това няма как да стане в такава среда. В реалността имаме викове, крясъци, стресирани деца. Просто щото няма как иначе.

 59. 59 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4059 Неутрално

  Отговорът е пределно прост: ако от детски градини можеше да се КРАДЕ, колкото от асфалт или селски стадиони, сега щеше да има по една детска градина на три (3) деца.
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz


  Ако се краде нема проблем и от детски градини!

  Но не е доказано, ако се верва на умни и красиви без доказателства?

  ДБ: Време е да спечелим България
 60. 60 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Това е начин да изгонят от София провинциалистите с деца или да ги изнудят да дават много пари за частна детска.Бабите ,ако работят да го правят на половин ден и майките също.Мъжете ще поемат големите разходи.
  —цитат от коментар 7 на Сд


  То па едни мъже..то па едни изкарвачи на пари..

 61. 61 Профил на adiyoncheva
  adiyoncheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дария Колев":

  Авторът не обвинява прииждащите в София, а обяснява защо се получава така, че колкото и да се строи в столицата, места все няма. И прави съвсем логичното предложение да се развива и провинцията.

 62. 62 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4059 Весело

  До коментар [#2] от "Дария Колев":Чакам с нетърпение да изчезнеш от тук. Скоро ще е
  —цитат от коментар 12 на Deinio


  И как шъ гъ напраиш комундел?

  ДБ: Време е да спечелим България
 63. 63 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  В Западна Европа доколкото има детски градини повечето са до обяд и варират от 250 евро в Португалия до 1300 в Норвегия. Т.н. безплатни детски градини -за откровени бедняци -тип соц продукти,са към разни църкви.
  То и кухните за бедни са пак към църкви повечето. И това при майчинство максимум 3 месеца в ЕС. Бабите пък си джиткат по живота и на пенсионни години ,а не бършат дупета на внуци. Искахте да сте европейци - ми ето какво р да си европеец или европейска майка.

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#55] от "pamela":

  "... И как да се извърши тази децентрализация, след като самите бизнеси се ориентират към София и големите градове..."!

  Никой не очаква, че децентрализацията ще стане за няколко месеца или години. Това ще е дълъг и бавен процес. Но няма какво да се лъжем. Централизацията е залегнала в законите, държавното устройство и манталитета на управляващите комунисти и милиционери.
  Има начини, не е като да няма. Липсва желание и воля. Отдавна сме в 21-век. Има всякакви комуникации. Ние не можем да построим няколко магистрали и 2-3 тунела. Много пъти е коментирано, че децентрализацията трябва да започне от разместване на държавната администрация. Няма никакъв смисъл и необходимост, всичко да е наблъскано в центъра на София. Да не говорим за това, че централизирано се изсмукват всички пари от общините и малките населени места. Бюджета е най-зверски и най-силно централизиран. И защо? За да се лапа и да се дотира всичко губещо в София. Като се почне от градския транспорт и се стигне до парното. Социализъм в действие!

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мондиана":

  Къв екип, кви специалисти , кви 5 лева .
  Юрданкъ се консултира само с некви мумии като червената ГЕРБ бабичка Анжела Димчевъ (която се самоопределя като “писател” в путинския пропаганден парцал “Труп” на Путю Блъсков) и се оплаква , че демокрацията е виновна и Желю Желев , който премахнал софийското жителство.
  А за Лозенец да питат и оня капут Дрекофф който 2 мандата си бараше меките части и се сети за децата , чак след като Комитата му размаза физиономята на изборите и го шутира с 200 на бунището

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 66. 66 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Прекалено много се раждат, особено през последните 10-на години......
  —цитат от коментар 4 на Николай Бучков


  Тия дето много раждат, не пращат децата си на детска градина, щото не ходят на работа, а го карат на социални помощи и детски надбавки.

 67. 67 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 582 Неутрално

  В частните детски гради места има и те се разкриват където трябва. Какъв е проблема ? А по отношение на жителството, никой не казва хората да не живеят където си искат, но тези който са родени в града и са живяли Х годни да имат предимство пред тия дето сега са дошли.

 68. 68 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#48] от "Николов":"... Бъде сигурен - и след ГЕРБ няма да потекат..."!След ГЕРБ няма да остане нищо. Започваме от нулата. В това съм повече от сигурен и то доста отдавна! :)))
  —цитат от коментар 57 на Petleshev


  Споко като дойдат комунягите и техните “демократични” чайвета, ще разбереш какво значи нищо да не е останало ...

 69. 69 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#59] от "Полковник Паликъщов":

  Тоест, на тебе трябва да ти се доказва, че няма места в детските градини в София?! Повярвай, това е много трудно! Как да обясниш и да докажеш нещо на ГЕРБ-ер, което не е в интерес на ГЕРБ? Ха сега де...! :)))

  Бивш tww09306483.
 70. 70 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3009 Весело

  До коментар [#17] от "venci4":

  Ако премахнат централизацията - също. Но ком. привилегии на софиЕнци отичат.

 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#68] от "Герберска Мутра":

  Кои комуняги ще дойдат?!? Те комунягите са си тук от 1944-та година. Ако не вярваш, питай личният прислужник на Тодор Живков. Онзи, дето комунистите "убили" дядо му...! :)))

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Неутрално

  "Кандидат-депутатка от ГЕРБ призова в социалните мрежи да се върне софийското жителство от времето на соца"

  Само се жалват от комунистите, а по- големи комунисти от ГРОБ-арите няма!

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 73. 73 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3009 Весело

  До коментар [#55] от "pamela":

  Точно така, Вашингтон е по-голям от Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис. Едно поле в нищото с махала шест хиляди човека освен насила, чрез държавна намеса, не може да привлече нищо. Но бай Тошовите привилегии се услаждат на столичани и без кръв нЕма си ги дадат.

 74. 74 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3009 Весело

  До коментар [#67] от "Герберска Мутра":

  Връщане на Член 1-ви? Равни и по-равни - София е друга България.

 75. 75 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Като архитект мога да ви кажа, че при градската планировка когато се залагат нови жилищни зони с определен капацитет, спрямо този капацитет се залагат и обслужващи площи (в това число и детски градини). Щом в плана са влезли жилищни зони с капацитет Х, той трябва да може и да ги обслужва. Но в София всеки гледа как да набута максимална площ за живеене, как "оползотвори" всяко пространство, което после да продаде като "ателие", ако не отговаря на изискванията да го нарече апартамент и никой не иска да строи детски градини.
  Какъв е резултатът? Няма детски градини, няма паркоместа, скоро и училищата и болниците ще са крайно недостатъчни.

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#37] от "fpyyh":

  Хубаво де, ама кметове на райони имаше от ДСБ/ДБ през всичките тия години. А от две години са половината. Те какво направиха по въпроса ?. Или ако Фандъкова им е пречела да решат въпроса, що не го споделиха на медиите ?

 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Като архитект мога да ви кажа, че при градската планировка когато се залагат нови жилищни зони с определен капацитет, спрямо този капацитет се залагат и обслужващи площи (в това число и детски градини). Щом в плана са влезли жилищни зони с капацитет Х, той трябва да може и да ги обслужва. Но в София всеки гледа как да набута максимална площ за живеене, как "оползотвори" всяко пространство, което после да продаде като "ателие", ако не отговаря на изискванията да го нарече апартамент и никой не иска да строи детски градини.Какъв е резултатът? Няма детски градини, няма паркоместа, скоро и училищата и болниците ще са крайно недостатъчни.
  —цитат от коментар 75 на tsefan_92


  В София има по една детска градина на 4600 души. При 5800 за Пловдив и Варна.Освен това средно в детска градина в София има по-малко деца от детските градини в Пловдив и Варна.
  И искате още да строите.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Фандъкова - Христо Иванов да попита кметовете на трите софийски райони от ДБ защо нарочно не отварят напълно завършени детски градани за да всяват предизборен гняв в софиянци!
  https://www.24chasa.bg/novini/article/9811276

 80. 80 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#67] от "Герберска Мутра":Връщане на Член 1-ви? Равни и по-равни - София е друга България.
  —цитат от коментар 74 на Deaddark


  Когато места за всички няма се слагат правила - не може някой сега дошъл у Софето, мйекащ селандур, да има пренции за държавна детска градина и Софиянци да седят отвън ... на свободния пазар детски градини за 700-1500 лв на месец дал господ. Ако ви е скъпо, на село при баба ...

 81. 81 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Неутрално

  [quote#77:"Мусаши"][/quote]

  Кажи го това на семействата на 12,000-те хиляди деца, за които няма места в детските градини

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 82. 82 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4059 Весело

  Според статията Фандъкова няма никаква вина! Точка!

  ДБ: Време е да спечелим България
 83. 83 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Проблемът всъщност е, че държавата не може да осигури еднакво образование дори в столичните квартали. Изобщо не е засегнат момента, че софиянци се местят от по-северозападните квартали към по-югоизточните заради средата и губят уседналостта. В момента най-голямата строителна площадка в София е кв. Изток. На тяхно място пък се заселват хората от провинцията, които рядко могат да си позволят квартал с "елитно" образование.

 84. 84 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3009 Весело

  До коментар [#80] от "Герберска Мутра":

  И последният бастион на комунизма - СофЕто - ще падне някой ден и без парите за руски слугинаж, ще станете отново една махала конекрадци, сред пусто поле.

 85. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  [quote#77:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 81 на tsefan_92
  Кажи го това на семействата на 12,000-те хиляди деца, за които няма места в детските градини[/quote]

  Това е лъжа.В сайта на Столична община има справка за неприетите деца и свободните места. Свободните места са в пъти повече от неприетите деца.

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Ако беше се развивала равномерно цяла България, нямаше да има нужда всички млади хора да търчат да работят в София, а в провинцията да стоят много празни жилища , училища и детски градини.

 87. 87 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":

  Проблемът е, че никой не иска да си кара децата всяка сутрин до свободните места в "кварталите" Кремиковци, Нови Искър и т.н.

 88. 88 Профил на sosy_jopy king
  sosy_jopy king
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Вече има предложения от частни строителни фирми за строеж на ДГ на партерните етажи. А и 650лв на дете на месец не са малко средства за частни детски градини. За сведение, в Австрия- има професия "домакиня", която се признава за трудов стаж при пенсиониране, за която общината плаща заплата до навършване на 12г на детето. Като фирмите държавни и частни се задължават да организират длъжности на 2часов работен ден за майките по желание като поотрасне детето, примерно от 10-12ч. или от 13-15ч. - за офис услуги, консумативи по стаите, кафе и чай, разпределяне на пощи и пратки, уреждане на часове за зъболекар, фризьор и други за служителите, инфо за промоции на стоки и услуги. Това намалява разходите на държавата за детски ясли и градини, заплати на персонал, намалява трафика и нуждата от парко-места, поддръжка на сградния фонд, детски млечни кухни, разходи за изхранване през частни фирми с обществени поръчки.

 89. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":Проблемът е, че никой не иска да си кара децата всяка сутрин до свободните места в "кварталите" Кремиковци, Нови Искър и т.н.
  —цитат от коментар 87 на d3eh


  А какво да правят родителите на деца, които живеят по селата и карат децата си понякога на десетки километри?
  В София има 282 детски градини. Които са с много по-малка заетост от тези в Пловдив и Варна. Средно по 152 деца в детска градина в София при 200 за Пловдив и Варна.
  Не може пред всеки вход да има детска градина.

 90. 90 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мусаши":

  Долу горе същото е може би, като изключим трафика. Следващото ниво е 1 клас, класиранията излезнаха и от днес записват. Имам съседи, които живеят от 30 години в квартала и децата им са извън списъците. Понеже някои училища си играят на ексклузивни и имат по 4 паралелки 1 клас, докато в други квартали в същия типов проект на сграда са събрали 6 и дори 7 паралелки.

 91. 91 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Няма, защото са по 60 лева на месец - с включена храна, консумативи, заплати, парно, ремонти, и т.н.
  Всяко нещо, за което се въвежда административна принуда да се продава под себестойност, почва да недостига - или този икономически урок сме го забравили от соц-а?
  Все едно да задължат общината да пусне телевизори по 60 лева, които в Техномаркета са по 500 лева - като обществена услуга, на която имат право всички данъкоплатци. Ами много явно, че ще измислят 1000 оправдания защо все недостигат и все няма.
  За мен единственият справедлив начин е тази услуга да си е на пазарна цена - толкова за сграда, толкова за храна, толкова за заплати на учителките и на лелите - и като се заплаща такса всеки месец, набързо ще се съберат пари да построят колкото искат градини. Ако ли пък не всички родители желаят да заплащат софийска такса - да си живеят там, където са се родили. Жителство няма и не е забранено да се преместиш в София, но трябва да си готов да плащаш софийски цени - тук всичко е по-скъпо. Както заплатите са по-високи, така и издръжката на живот е по-висока, вкл. тази на децата ти.

 92. 92 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мусаши":Долу горе същото е може би, като изключим трафика. Следващото ниво е 1 клас, класиранията излезнаха и от днес записват. Имам съседи, които живеят от 30 години в квартала и децата им са извън списъците. Понеже някои училища си играят на ексклузивни и имат по 4 паралелки 1 клас, докато в други квартали в същия типов проект на сграда са събрали 6 и дори 7 паралелки.
  —цитат от коментар 90 на d3eh


  Хайде сега-при 282 детски градини в София има достатъчно детски градини наблизо,в който и да е квартал .Така че ако няма в някой район свободни места, има в съседния ,който е сравнително близко.
  А първокласниците в София са с 2000 по-малко, отколкото през 2019г.И пак някои се оплакват, че нямало места.Във всички други градове има подобни проблеми, но само в София се оплакват.

 93. 93 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#92] от "Мусаши":

  Ами не е точно така. Общо взето като не те приемат в градината/училището които са ти по район не можеш да отидеш в съседното. Отиваш там, където са останали свободни бройки, а това в моя случай означава 3 часа на ден допълнително в път всеки ден. Защото нали оставяш го, ходиш на работа, вземаш го, прибираш се вкъщи. Нямам наблюдения за другите градове как е и не се оплаквам, моите ги приеха, но имам приятели, които ги очаква това пътуване всеки ден и не им е добре.

 94. 94 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  С тоя манталитет няма как да спрат да идват към София. Не е работата - като махнеш наемите и другите по-високи разходи, разликата в заплащането не е толкова голяма. Просто в София са кръчмите и дискотеките, както и свободната любов (шансът някой познат да те срещне е минимален, особено ако не си от София, хеле пък ако не си учил тук) - поради това младежта се изсипва тъдява. И сто фабрики да им откриете в провинцията, все тая - пак ще драпат за 1000 лева в колцентър тука.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 95. 95 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#92] от "Мусаши":Ами не е точно така. Общо взето като не те приемат в градината/училището които са ти по район не можеш да отидеш в съседното. Отиваш там, където са останали свободни бройки, а това в моя случай означава 3 часа на ден допълнително в път всеки ден. Защото нали оставяш го, ходиш на работа, вземаш го, прибираш се вкъщи. Нямам наблюдения за другите градове как е и не се оплаквам, моите ги приеха, но имам приятели, които ги очаква това пътуване всеки ден и не им е добре.
  —цитат от коментар 93 на d3eh


  През 2015г е имало 45665 деца в детските градини в София. За 2020г са били с 1630 по-малко. Първокласниците също намаляват с 2000 спрямо 2019г.

 96. 96 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#95] от "Мусаши":

  Възможно е, но не се чувства така, малко тенденциозно е представено. Аз се боря с тая система от 2015 и тогава извън списъците оставаха 3-4 неприети деца от квартала, сега са 20 без да броя тези от други квартали, които се пробват вероятно защото и там ситуацията е подобна. Децата, които не са от София нямат никакъв шанс със системата и са по частните. Това са моите наблюдения и не мога да се съглася, че нещо се прави по въпроса или ситуацията се подобрява защото намаляват децата.

 97. 97 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#95] от "Мусаши":Възможно е, но не се чувства така, малко тенденциозно е представено. Аз се боря с тая система от 2015 и тогава извън списъците оставаха 3-4 неприети деца от квартала, сега са 20 без да броя тези от други квартали, които се пробват вероятно защото и там ситуацията е подобна. Децата, които не са от София нямат никакъв шанс със системата и са по частните. Това са моите наблюдения и не мога да се съглася, че нещо се прави по въпроса или ситуацията се подобрява защото намаляват децата.
  —цитат от коментар 96 на d3eh


  Влез в сайта на Столична община и там има списък с неприетите деца според годината на раждане и броят свободни места.Свободните места са в пъти повече,отколкото неприетите деца.
  https://kg.sofia.bg/ #/spots
  Просто се вдига шум,защото някои искат да получават по 300 лв месечно ако детето им не е прието в детска градина.Не че имат желание да я посещава.

 98. 98 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#97] от "Мусаши":

  Бъркаш, гледаш набор 2015 за които има места сега, понеже те са последна година предучилищна и в много училища откриват подготвителни групи, за които дават допълнителни точки и бройките се овеличават. Те са имали този проблем преди 4 години. Погледни 2019 примерно, които сега влизат в системата и излизат нулите. Да не говорим, че долната половина от районите които виждаш географски не са в София.

 99. 99 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#97] от "Мусаши":Бъркаш, гледаш набор 2015 за които има места сега, понеже те са последна година предучилищна и в много училища откриват подготвителни групи, за които дават допълнителни точки и бройките се овеличават. Те са имали този проблем преди 4 години. Погледни 2019 примерно, които сега влизат в системата и излизат нулите. Да не говорим, че долната половина от районите които виждаш географски не са в София.
  —цитат от коментар 98 на d3eh


  Гледам ги 2019г.Има 581 свободни места и 30 неприети деца.Близо 20 пъти повече.
  Местата за деца с хронични заболявания се пускат на общ прием ако останат незапълнени след последното класиране.
  Дори и да е не така на общ прием неприетите деца са само 26 повече от местата.Което е нищожно количество при приети над 44 хиляди деца.

 100. 100 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":А аз мисля че много хора се заселват в София,и това са непредвидени деца.Така е възможно да заемат мястото на деца родени в София.Препоръчително е строителните фирми,освен блокове да строят и детски градини.
  —цитат от коментар 38 на bulit

  Внукът ми стана на четири и вече втора година за него няма място.
  Моя съседка е възпитателка в детска градина и тия дни си говорихме по темата, та ми сподели, че от 52-ма родители на 26-те деца от последната ѝ група само ЧЕТИРИМА от родителите са родени в София и това е тенденция.
  Личните ми впечатления от разговори с родители на дечицата, с които си играе внучето ми, са същите, явно има план в столицата да бъдат привличани все повече млади семейства от провинцията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK