Каква е ползата от европейските допитвания до гражданите

Политическото недоволство на "стария континент" направи невъзможен модела на интеграция чрез лидерски визии при закрити врати.

© Георги Кожухаров

Политическото недоволство на "стария континент" направи невъзможен модела на интеграция чрез лидерски визии при закрити врати.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Европейският съюз се върна към един стар свой навик - да прави грандиозни обещания. Последното е, че "бъдещето е във вашите ръце".


Ако имате желание да пробвате, първото, което трябва да направите е да създадете профил в платформата на "конференцията за бъдещето на Европа". От няколко седмици тя функционира на 24 официални езика и всеки европейски гражданин може да се включи с предложения и идеи за развитието на стария континент.
Направена е така, че всеки може да коментира и дискутира с останалите, групи от граждани могат да организират и собствени събития по въпроси, които ги вълнуват. За удобство тематичните области са разделени на 11 и са фокусирани върху миграция, здравеопазване, климатични промени, европейската икономика, ролята на ЕС в света и т.н. Специално е генерирана и кутия за "други идеи".


Очаквано новият механизъм отприщи политическото въображение на европейците или поне на най-активните от тях.


Един предлага клаузата за колективна отбрана да се отнася и за страните от Западните Балкани и Източна Европа. Друг подкрепя "минимален културен стандарт", с който индивидите "да освободят своя потенциал". Трети настоява за позитивна дискриминация спрямо "традиционните семейства".


Разбира се, заедно с откровено странните идеи могат да бъдат открити и напълно резонни предложения, които произлизат от професионалисти и различни академични и други организации.


Откъде тръгна всичко


Конференцията е до голяма степен резултат от съвместна инициатива на Франция и Германия от дните на големите европейски планове на президента Емануел Макрон и следва логиката на представените от двете страни идеи и рамка от ноември 2019 г. Пандемията отложи реалния старт на процеса, но това вече е преодоляно и дейностите стартираха.


Всъщност самата конференция се управлява от трите основни европейски институции - Парламента, Съвета и Комисията, които действат синхронизирано и ще обобщават периодично постъпващите предложения. Ще бъдат организирани и допълнителни граждански дебати, както и експертни панели, които да дефинират и структурират по-добре различните идеи.


За разлика от предходни подобни опити е предвиден и механизъм за обратна връзка, за да се приближи процесът максимално до реален разговор независимо от огромния си мащаб и сложност. Обобщените идеи на гражданите ще бъдат дискутирани и в пленарни сесии на самата конференция.


Всички тези дейности се очаква да приключат през есента на 2022 г. с ясни и конкретни заключения и препоръки за развитието на Съюза. Впоследствие всяка една от трите институции и самите страни членки ще влязат в сложния и труден политически процес на постигане на съгласие в какви посоки и по какъв начин организацията трябва да продължи своята еволюция.


Мнозина очакват и предложения за промени на европейските договори, което със сигурност ще отприщи политически емоции в голяма част от държавите.


Това ли е първият опит


Всъщност настоящото упражнение по "обсъждаща демокрация" е предшествано от множество подобни опити и механизми за обществено допитване и "мерене на температурата" на мнението на европейците.


Още от 1978 г. "Евробарометър" непрестанно сондира настроенията на гражданите на съюза по множество теми, често и конкретни казуси и кризи. Само преди три години имаше специално проучване за бъдещето на Европа.


В началото на XXI век Конвентът за бъдещето на ЕС включваше участие на гражданите и интегриране на техните предложения във финалния политически пакет. Проектът за конституция обаче бе отхвърлен.


Комисията на Жозе Барозо организира над 50 граждански диалога с подобна цел и неясен резултат. По времето на Жан-Клод Юнкер граждани изготвиха въпросник за бъдещето на континента и отново бяха проведени множество срещи и дебати.


По инициатива на Емануел Макрон през 2018 и 2019 г. в страните на ЕС пък бяха проведени над 1500 "европейски граждански консултации", а препоръките на гражданите бяха синтезирани и представени от ЕК. Сега упражнението се повтаря.


Отделно от 2012 г. съществува европейската гражданска инициатива, която позволява на европейците да правят законодателни идеи към комисията, която на теория след това да ги задвижва през сложната процедура на съюза. Не е изненада, че огромното мнозинство от предложенията биват отхвърляни, най-вече поради отсъствие на прерогативи на ЕС в конкретната област и тема.


Ще има ли полза


Политическата полза от непрекъснатите допитвания до гражданите непрестанно нараства. Разклащането на про-европейския консенсус през последните десетилетия остави повечето политици в ситуация на нужда от допълваща легитимност, отделна от тази, която им предоставя формалната демократична процедура. Позата на слушащия европейското обществено мнение е изкушаваща в това отношение.


Този специфичен европопулизъм става все по-заразителен, последният пример в това отношение е заявеният именно като антипопулист Макрон. Нещо повече, разпадът на "позволяващия консенсус", при който десетилетия наред правителствата поемаха интеграционни ангажименти, буквално оголи европейската политика и гражданите, най-вече чрез своето недоволство, влетяха в нея.


Загубените референдуми за европейска конституция във Франция и Холандия през 2005 г. бяха най-знаковите събития на този процес. Оттогава всички са много внимателни и полагат особени усилия "да чуват гласа" на своите граждани по европейски теми.


Подобни допитвания обаче изкарват на преден план толкова много и често несъвместими теми и желания, че на практика всеки политик може да легитимира позицията си и да настоява за представителство.


Отделно от това, и още по-важно, общественото мнение в повечето случаи просто върви след събитията и особено след кризите. В този смисъл това, което казват гражданите, е вече в значителна степен политически очевидно. По време на глобалната криза надделяваха исканията за "повече ЕС в икономиката", по време на мигрантската криза мнозинството настояваше за повече действия и правомощия на съюза, същото се повтори и по отношение на сигурността след вълната от терористични атентати през 2015 и 2016 г.


Как ще се развива Европа занапред


Политическото недоволство на стария континент направи невъзможен модела на интеграция чрез лидерски визии при закрити врати. Този етап е необратимо отминал и всеки опит за неговото възраждане ще приключи с фиаско.


Визии не могат да бъдат конструирани и чрез синтез на общественото мнение. Съюзът не може да се развива и спрямо различни сценарии и оценки за риска просто защото няма априорно съгласие за отдаване на правомощия и финансиране, преди проблемите реално да са възникнали. Тази траектория за развитие на организацията е затворена поради недоверие към политическите елити и техните оценки за бъдещето, но и поради нарастващ общ скепсис към транснационалните организации.


На практика единственият работещ модел на развитие на ЕС е чрез договорени реакции на остри кризи. Казано иначе, не чрез превантивен поглед напред, а чрез императив за действие от актуални критични ситуации, които генерират несигурност и непредвидимост и така тласкат държавите членки към нови решения.


Този модел на функциониране е видим от глобалната криза на 2008 г. насам, но най-вече след сътресенията в еврозоната и имигрантската вълна. Реакциите спрямо ковид-19 са в същата графа, но не толкова в здравната, а в стопанската политика.


В този контекст поредното допитване до европейските граждани прилича повече на политическа игра, чиято основна цел е да легитимира цели, за които ще има съгласие между елитите.


Гражданските консултации за европейското бъдеще целят да ускорят и друг, особено рисков процес, с който политиците дори не смеят да се захванат - промяна на договорите и редуциране на политиките, изискващи пълно съгласие. Това обаче е своеобразна политическа кутия на Пандора и за нея дори мобилизацията зад идеите на активните европейци няма да бъде достатъчна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Весело

  Разклащането на про-европейския консенсус през последните десетилетия остави повечето политици в ситуация на нужда от допълваща легитимност, отделна от тази, която им предоставя формалната демократична процедура
  =======
  Хайде сега някой да ми обясни какво означава....неформалната демократична процедура, че да не остана прост..... :)

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  Създава илюзия на стадото, че овчаря се съобразява с овцете?

  мурзилка
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Весело

  Разклащането на про-европейския консенсус през последните десетилетия остави повечето политици в ситуация на нужда от допълваща легитимност, отделна от тази, която им предоставя формалната демократична процедура=======Хайде сега някой да ми обясни какво означава....неформалната демократична процедура, че да не остана прост..... :)
  —цитат от коментар 1 на eti mehter


  Или може би да се обясни следното:
  "която им предоставя формалната демократична процедура"

  Формална демокрация?? А реална такава има ли??😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Еееех! Ако можеше да се промени нещо по този начин... Поредната димка и имитация на работа и загриженост към населението.. Иначе, бюрократите си действат, както са решили.

 5. 5 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  https://news.bg/world/bonjour-frenskiyat-zamenya-angliyskiya-kato-raboten-ezik-na-es.html

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Тъпнята със спирането на смяната на часа тръгна от такова допитване :)

  Евро чиновниците зададоха въпроса "Да отпадне ли смяната на часа" и много хора отговориха с "Да". Е сега се карат дали да е лятно или зимно време. :)

  Ако бяха задали въпроса "С какво да сменим смяната на часа" с три отговора - "Лятно", "Зимно" и "Остава си така" - щеше да победи последния. :)

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  "В този контекст, поредното допитване до европейските граждани прилича повече на политическа игра, чиято основна цел е да легитимира цели, за които ще има съгласие между елитите."

  Ти да видиш. Даже и либералните автори на ДВ от време на време имат проблясъци на здрав и разум и назовават нещата с истинските им имена. :)

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  "Каква е ползата от европейските допитвания до гражданите?"

  Ще има полза, ако европейските институции приемат на практика мнението на мнозинството европейски граждани по дадена тема и въпрос. Но това според мен е по-добре да се прави под формата на европейски референдуми (в рамките на всички страни членки на ЕС), а не под формата на онлайн допитвания, които малко или много могат да бъдат манипулирани.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  Притеснен съм, че щом се прави допитване на тема "бъдещето е във вашите ръце", там в Брюксел и Страсбург вече нямат никакви идеи. Ако допреди няколко години се дебатираше на тема Европа на нациите или регионите, сега единственият дебат е на тема "пандемия, ковид, ваксини, сертификати".
  Не винаги жена начело на голяма институция е добра идея. Маги Тачер? Тя просто бе едно голямо, запомнящо се изключение. Няма да я забравим!

 10. 10 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Активите на Пеевски Делян са Активите на ДПС и Ахмед Доган. Д.Пеевски общо взето е следващият “бушон” в схемата на бившата ДС-Държавна Сигурност, представляваща Ахмед Доган и присъдружни от Турция, Русия и други.
  ДС е Легион.
  Активите на бившата ДС-Държавна Сигурност са в порядка, консервативно - 20/30 Милиарда ЮЕС долара до 60/80/100 Милиарда ЮЕС долара в Русия, Турция и др.
  ДС-Държавна Сигурност, копира организация от края на Втората Световна Война, така наречената ОДЕСА
  Odessa stands for the ‘Organisation der Ehemaligen SS-Angehörigen’, in English — ‘Organisation of Former SS Members’.


  Odessa is a purported global network set up by high-ranking SS officers at the end of WW2.
  The purpose of the clandestine organisation was to facilitate the escape of Nazi war criminals and their assets through ratlines to South America and the Middle East.
  Odessa stands for the ‘Organisation der Ehemaligen SS-Angehörigen’, in English — ‘Organisation of Former SS Members’.

  Using the financial assets smuggled out of Germany, unrepentant former Nazis, operating under false identities, were able to build mini-empires in pro-Nazi right wing countries in South America.
  Senior SS officer and alleged Odessa founder Otto Skorzeny was especially influential in the immediate post-war period, helping launder this financial wealth through Evita Peron’s Swiss bank accounts and via several South American dummy corporations.
  False passport used by Mengele in Argentina (credit: Jackdawson/wiki)
  As early as 1945, Eva Peron had an estimated $800m dollars in bank deposits, and vast amounts of gold and diamonds, much of it of Nazi origin.
  This money helped former Nazis purchase huge tracts of land in South America and elsewhere and establish whole colonies amenable to German life — protected by former SS officers.

 11. 11 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Тонът на публикацията е ироничен, ехиден и дори злорад. Очевидно Свободна Европа не е про-европейска медия. Нито Дневник. А, да! Който плаща, той поръчва музиката!

 12. 12 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Честно казано е малка.

  ЕС има нужда от обща стокова борса, опростяване на регулациите и обща външна политика. Това се знае от много време, но няма политици, които имат желанието.

 13. 13 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Весело

  Демокрацията е управление на мнозинството над малцинството където шепа мафиози обещават на мнозинството да не правят същите поразии като предишната шепа мафиози. Накрая плебеите избират по малкото зло защото мислят че така е най добре за тях. Всъщност е най добре за шепата на върха. Демокрацията не е работила и никога няма да работи и разликата между нея и тиранията е в обещанията.

  Само един цитат от статийката те кара да избухнеш в смях:
  -----------------------------------
  Подобни допитвания обаче изкарват на преден план толкова много и често несъвместими теми и желания, че на практика всеки политик може да легитимира позицията си и да настоява за представителство.
  --------------------------------

  Ами нали това е демокрацията всеки да избира който иска, или искаш авторче да кажеш че някой трябва да ни каже кой да избираме. Не разбираш ли че само с това си писание ти разби на пух и прах цялата си нефелна теза че демокрацията може да работи.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 14. 14 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 242 Неутрално

  За гражданите - никаква

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK