"Не е случайно, че Пеевски разпродаде всичко – бил е наясно какво го очаква"

"Не е случайно, че Пеевски разпродаде всичко – бил е наясно какво го очаква"

© ДневникВ петък служебното правителство реши да създаде работна група, която да предприеме действия в отговор на наложените санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ. Основната й задача ще е да състави списък на физическите лица и фирмите, свързани с Васил Божков, бившият депутат от ДПС и медиен издател Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев, бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и нейния главен секретар Красимир Томов. Целта е да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, наложени от САЩ. "Дневник" събра мнения по темата от социалните мрежи и БНР.


Радослав Бимбалов, рекламист: Усещане за Пеевски


Стотици български компании са на път да попаднат под удара на едни американски санкции, които май са способни буквално да те затрият от лицето на икономиката. Не мисля да ги съжалявам. Когато си дал душата си на дявола заради алчност или глупост, ще ближеш раните на тази порочна сделка.
Но дали е честно да пропускаме всички останали, които пипаха с голи пръсти едрата отровна гъба на българската държавност, наречена Пеевски?


Кога и как ще дамгосаме онези, които не виждаха проблем във внезапното забогатяване на онова пълничко синче? Или онези, които не разчитаха инициалите Д.П. в онова тефтерче или не видяха името му в хилядите страници на делото за КТБ? Онези, които му помагаха да си играе на "Монополи" с четвъртата власт чрез тотална собственост над медии и разпространителски мрежи? Онези, които не смееха да споменат името му по телевизията или пък го наричаха "най-големият дарител на България"? Или онези негови партийни кукловоди, които го поставяха на челните позиции в избирателните листи? А какво да кажем за онези, които го избираха за свой народен представител? Не веднъж. Не два пъти. Не три пъти. Четири пъти! ЧЕТИРИ ПЪТИ!


Истината е, че пак се издънихме. Защото допуснахме носителят на този опасен вирус "Магнитски" да бъде целенасочено обгрижен и спасен от своите благодетели, навреме. Момчето, което публично не притежаваше нищо, продаде всичко, публично. И си отиде.


А на нас ни остава само едно миризливо, неприятно, лепкаво и никога неотиващо си усещане за обреченост.


Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение":


"Магнитски" светна с фенерче право в широко затворените очи на българските институции. Това няма как да мине между капките. Санкциите по този закон са такива, че изолират санкционираните от стопанския, от икономическия живот на целия свят. Те стават токсични за банките, за контрагентите. Не е случайно, че Пеевски продаде и последните си фирми само преди месец-два. Той е бил наясно какво го очаква.


Работата на правителството е да изолира тези лица от стопанския живот, за да не попадат техни търговски контрагенти под санкциите.


Имам информация, че търговските банки, търговските контрагенти на Пеевски, на Божков, вземат мерки да ограничат взаимодействието си с тези лица, с тези фирми. В този случай няма значение държавата какво ще предприеме, силата на самия закон "Магнитски" е такава, че самите частни фирми ще изолират санкционираните лица, за да не попаднат те под ударите на закона.


Огромна възможност за България е да прекъсне корупционните практики, които ни задушаваха през последните години... САЩ са предприели това сега, защото явно виждат условия за промяна на политическата среда... Промяната в България е неизбежна. Голямото предизвикателство е не да сменим едни лоши олигарси с добри такива, а да променим начина на управление в България.


Пламен Киров, професор по конституционно право:


Виждам намерението на служебното правителство да избегне рискове към държавните фирми да попаднат в неблагоприятно положение и да плащат за стопанските си връзки със субекти, визирани в решението на правителството на САЩ по закона "Магнитски". Тези търговски дружества, които оперират в стопанския живот на страната, най-вероятно имат договори с български юридически лица и ако работим с "черни списъци", забраняваме на тези дружества да изпълняват договорните си задължения. Това не ни предпазва от бъдещи граждански и търговски спорове.


Принципите на пазарното стопанство са заложени в конституцията. Учудващо е, че сме загрижени да спазваме чужд закон - "Магнитски", а не спазваме собствените си закони... Да прилагаме чуждо законодателство, това идва малко в повече на хората, посветили се на правото и на отстояването на конституционните принципи и ценности... Не сме длъжни да изпълняваме закона "Магнитски", ние се съобразяваме, доколкото сме слаба политически, финансово и стопански държава.


Не можем да санкционираме със забранителни списъци български физически и юридически лица, които осъществяват стопанска дейност. Да не говорим за банките... Ние сме правова държава. Докато български съд не постанови, че са извършени корупционни престъпления, каквито и подозрения да има, не можем да предприемаме санкционни мерки и ограничаване на права. Всеки действа на своя отговорност. Въвеждат се забранителни списъци без юридическо основание.


Осман Октай, бивш депутат от ДПС:


Ударът от американския финансов департамент с подписа на Байдън ще има сериозно отражение върху ДПС, върху модела "Доган". Има неадекватна и паническа позиция от страна на ДПС... Очаквам да излязат още много неща - фирмени обвързаности около обръчите на Доган.


Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

проф. Румен Кънчев, експерт по национална сигурност:


Българското правителство се отнася с висока отговорност към списъка със санкции на САЩ. Този списък представлява риск за националната сигурност на България и трябва да действаме по реципрочен на този риск начин.


Работната група има потенциал да разкрие точното състояние на нещата. И да няма риск неправилно да бъдат посочени в допълването на списъка фирми, които не са знаели точно за какво става дума. Трябва да бъде уточнена степента на свързаност, ролята на всяка една фирма. Този списък може да бъде допълван, но от него може и да бъдат изваждани фирми.


Предупреждението на САЩ е позитивно и на тях трябва да гледаме като на наш съюзник. И задачата е продължителна, важното е да се следва посоката и обществото да се мобилизира в лицето на институциите. Държавността там се разпада. И постепенно въпросите да бъдат решавани и рискът от корупция да бъде минимизиран... Списъкът е синтетична оценка на целия 30-годишен преход.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Всъщност Мамин Златен е една съвременна история за "Бай Ганьо", жалкото е, че на тази територия е пълно с потенциални БайГаньовци-Пеевски, а липсват Алековците. Затова сме си и на това дередже...

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Аз бих попитал, след като има свидетелства, че Пеевски е провеждал кастинги за висшите позиции в съдебната власт, ще бъдат ли обявени и такива "свързани лица"?

 5. 5 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Трябва управляващите внимателно да прочетат Пламен Киров:

  Принципите на пазарното стопанство са заложени в Конституцията. Учудващо е, че сме загрижени да спазваме чужд закон - "Магнитски", а не спазваме собствените си закони... Да прилагаме чуждо законодателство, това идва малко в повече на хората, посветили се на правото и на отстояването на конституционните принципи и ценности... Не сме длъжни да изпълняваме закона "Магнитски", ние се съобразяваме, доколкото сме слаба политически, финансово и стопански държава.
  -----
  Прав е професора, ама има една подробност: всички плащания в долари дори извършени между български фирми на територията на България преминават през три американски банки на територията на САЩ. А там чака балтията...

  Сам съм, други няма...
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#1] от "save_knforest":

  Глупости.
  Делянчо е видимата част на оброчище на Доган.
  Чучело по което да плюем.

 7. 7 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1917 Любопитно

  До коментар [#1] от "save_knforest":

  На занаят го учи Илия Павлов навремето и с такава майка, покрил е всички очаквания, че и отгоре.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2247 Неутрално
 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Също така не е случайно, че банкянския бек е обърнал всичко в кюлчета и евраци - имал е усещане какво го чака, но не си е представял колко дълбоко и продължително ще е навеждането....

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  А случайно ли го оставиха да разпродаде всичко?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#5] от "MilliVanilli":

  То ако спазвахме българското законодателство не трябваше да има такива герои като:
  - тиквата;
  - цацата;
  - каскета;
  - сополя;
  - черепа;
  - шехерезада;
  - асансьора;
  - шкембе войвода;
  - бялата златка;
  - пацо терасата;
  - пепи еврото и онъз пача;
  и т.н.

  Но българските прависти - съдии, прокурори, следователи, адвокати - си гледаха само собствения кеф. Нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 12. 12 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  И кой го остави - каскета и тиквата?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 13. 13 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Активите на Пеевски Делян са Активите на ДПС и Ахмед Доган. Д.Пеевски общо взето е следващият “бушон” в схемата на бившата ДС-Държавна Сигурност, представляваща Ахмед Доган и присъдружни от Турция, Русия и други.
  ДС е Легион

 14. 14 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 976 Весело

  А нашите олигарси кога ще разпродават?!
  Да не са пред фалит?!
  Не, че не знам, ама питам...

  Машини прости, народ неук.
 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2957 Весело

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  За да оставиш някого да разпродаде, преди това трябва да си му пречил, на Пеевски никой никога не е пречил, по-скоро обратното, та не е имал особени затруднения.
  Въпросът е къде ще съхрани парите, не знам как е законодателството на Дубай спрямо Закона Магнитски, едва ли там искат да се карат с хамериканците.
  Предлагам да не го мислим.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  " Истината е, че пак се издънихме. Защото допуснахме носителят на този опасен вирус "Магнитски" да бъде целенасочено обгрижен и спасен от своите благодетели, навреме. Момчето, което публично не притежаваше нищо, продаде всичко, публично. И си отиде."

  Хората говореха, протестираха, биха ги - защо да са се издънили ? Когато мафията си има държава, много странно ли е, че тя, държавата, воюва срещу собственото си население ?
  Всички знаем кой постави каскета за главен прокурор ! Ето, има ново правителство, различно от герберското ! Нека да действа и да изрита всички слуги на мафията от всякъде ! Трудно е, но не е невъзможно !

 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “ Докато български съд не постанови, че са извършени корупционни престъпления, каквито и подозрения да има, не можем да предприемаме санкционни мерки и ограничаване на права. ”
  ——
  Ами съдът да са намагнитва и той по-бързичко, ко са подмотава? Формалности некви. Чичко Сам шибна с камшика, рипайте. Само дето не виждам що нарочиха точно Черепа и Прасето. Ко са згазили лука?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Активите на бившата ДС-Държавна Сигурност са в порядка на 20/30 Милиарда ЮЕС долара, Русия, Турция и др.

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Новото правителство на БСП няма как да изрита собствените си чада:)
  Това някаква утопия е явно.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Знакови фигури на бившата ДС-Държавна Сигурност са Георги Първанов - бивш президент на България, беден Хоспиталиер носител на католическият рицарски орден, наричан Малтийски орден, с официално име Суверенен военен орден на хоспиталиерите на Свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта.
  Ахмед Доган и др.

 22. 22 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#5] от "MilliVanilli":

  Много добре четеш четеш П . Киров - човека го е казал кратко и ясно. Защо пропускаш обаче втората половина на това което казва а именно трябва български съд да реши има или няма престъпление , което значи български прокурор да повдигне обвинение а това сме убедени че няма да стане по ред причини. Киров иска да ползваме лопатата но не казва че е без дръжка.....

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 23. 23 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#14] от "Zizu":

  Дефинирай "олигарх". После посочи кои са вашите, моля.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 24. 24 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1870 Любопитно

  Възходът на Прасчо е пряко свързан с "ЦарО" ; Доган и Боко!
  Възходът на Боко е пряко свързан с "ЦарО" и Доган!

  Кой повярва на "ЦарО"? (Кой вярва на Доган... Простено им е!)
  БОКО ДА ПОБЪРЗА ДА СИ КУПУВА ЕДНОПОСОЧЕН САМОЛЕТЕН БИЛЕТ ЗА ТИМБУКТУ!

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Всички прилики с действителността са случайни.

 26. 26 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  “Деляне, кажи си, те ще те разберат!”

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#17] от "Gretel":

  Спрели да да дават джобни по веригата.

 28. 28 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#24] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Но не и с онези, които го направиха шеф на ДАНС, нали?
  Колко удобно…

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#5] от "MilliVanilli":

  Чудно ми е защо получавам толкова минуси след като преповтарям Стив Ханке:

  Той обясни, че повече от 60% от всички международни транзакции в световен мащаб използват щатския долар. "Те минават през Ню Йорк и трите големи банки - "Джей Пи Морган", "Сити банк" и "Мелън банк". На всяко лице или предприятие, санкционирано по закона "Магнитски", е забранен достъп до щатския долар - не могат да го използват. Това означава, че дори да нямат банкова сметка в САЩ, нямат достъп до щатския долар, така че ги ограничава в това", обясни Стив Ханке за последиците от наложените санкции.
  "Нито едно голямо предприятие в България няма да работи с тези санкционирани фирми. Ако го направят, има опасност и те самите да бъдат санкционирани", добави той.

  https://business.dir.bg/ikonomika/stiv-hanke-balgariya-e-lesna-mishena-za-sanktsii-po-zakona-magnitski

  Сам съм, други няма...
 33. 33 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  "Принципите на пазарното стопанство са заложени в Конституцията. Учудващо е, че сме загрижени да спазваме чужд закон - "Магнитски", а не спазваме собствените си закони..."

  Защо да е учудващо?!

  Ако спазвахме собствените си закони нямаше да се налага да се съобразяваме с ограниченията на Магнитски.

  Като започнем да се съобразяваме с въпросните ограничения - те не са чужди закони впрочем, а ограничения наложени от чужди закони - и дай Боже ще установим че е по-добре да спазваме собствените.

  И аз съм учуден, че трябва да обяснявам такова нещо на професор.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "Не е случайно, че Пеевски разпродаде всичко – бил е наясно какво го очаква"

  Много ясно, че Шиши е бил наясно какво го очаква. Нещо повече, точно защото е бил предупреден какво му готвят американците той се оттегли от политиката и не беше кандидат депутат на ДПС на последните парламентарни избори.

  Какво мисли да прави от тук нататък.... не знам, но имайки в предвид, че е мултимилионер е възможно да напусне България и да си живее живота някъде в чужбина. Като нищо може да стане съсед на Черепа в Дубай - раят на всички международни престъпници с пари.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Както е казал поетът-терорист: друг ще го смени и толкоз!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3305 Весело

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  Бой на плъхове и порове кой да управлява кокошарника!

 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  След като маямата - галева - костинбродска го прие и беше 3 дни Директор на ДАНС и за седмица имаше достъп до класифицирана информация ....къде е изненадата, че е бил подготвен и е продал всички активи???
  Друг е въпроса как точно ще оцелее физически сега...???

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3305 Весело

  До коментар [#17] от "Gretel":

  Не са слушкали достатъчно своите отвъдморски сеньори!

 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3305 Весело

  До коментар [#11] от "Чарли Мишкин":

  Че чий кеф да гледат, на бай Тошо от Тутракан ли?
  Свойта риза е по-близо до тялото!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Че има големи пари в разни валути и (вероятно) активи е известно, но проблема е, че всичко това трябва да се ползва чрез подставени лица, А съвсем не е сигурно, когато е вън от играта и без протекцииите на НСО примерно, докога няма да се ( ако вече не се е) намери мераклия да го накара да поолекне или просто да го отняма.
  В джунглата има много хищници и няма да е е лесно на дебеличкото прасе кротко да си лежи в кочинката.

 44. 44 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#32] от "MilliVanilli":
  Само да вметна, че основното разплащателно средство на пазара на горивата е USD, включително към Русия и Близкия изток. Ами ако се окаже, че основните вносители са в "черния списък" - к'во прайм?

 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Ако, аз бях шеф на чужда корпорация, която има интереси в България, като “Филип Морис” например, щях да инвестирам в това да се затвори “Булгартабак”.
  И не ми казвайте, че 100 млн. годишно не са интересни за такава голяма компания.

  В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ ЕДЪР БИЗНЕС, СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРИ.

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  Борисов за Пеевски:

  "Г-н Пеевски е бизнесмен който търси услуга, която аз предлагам, и нашите взаимоотношения са отличен пример за това, как трябва да се прави бизнес в България, ако искаме икономиката ни да се развива. "

  Бойчеее.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 48. 48 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Стара българска поговорка:"На всяко прасе му идва Коледата".За нашето прасе Коледата му дойде преди Спасовден!

 49. 49 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#28] от "lovkya":

  Забравил сте за целувката уста-в-уста между тогаващия водач на ДПС и БСП!
  А съпротивата на ГЕРБ... Цвъки се почувства ЛИЧНО заплашен...

 50. 50 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николай Колев":

  +++
  Герберунгелите пак ще подскачат!😀😀

  https://neverojatno.wordpress.com/2013/10/12/ipon/

  Какъв трябва да си, за да се подведеш от Боко?

 51. 51 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Ха, като гледам, поне двама от интервюираните- Владислав Панев (смешно, трудно мислещо повече, изведнъж оказало се най-богатият общински съветник, с активи за поне 5 милиона) и Осман Октай (без коментар), плачат за санкции по Магнитски.

 52. 52 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Българинът е известен със злобата си към заможните и успелите. Но именно честните предприемачи са гърба на нацията. Омразата към Пеевски е оправдана - този човек няма качества да натрупа състоянието си самостоятелно и по честен път. Трябва обаче да се каже как е натрупал активите и те да се национализират. При Васил Божков нещата стоят иначе. Той е забогатял с предприемачество и мака бизнеса му да не е продуктивен си е законен бизнес. Съдът трябва да определи дали дължи такси и той да се подчини на решението на съда. След това да се остави да работи. Цялата беда не са Пеевски и Божков а това, че липсва точен анализ на начина по който са натрупали активите си. Дори ясен случай като КТБ се мотае вече 6 години в следствието и съда.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 53. 53 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Проблем е, че всички санкционирани лица са свързани с Русия по един или друг начин.

 54. 54 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  До коментар [#24] от "Tzar Vova Josei-ki":Но не и с онези, които го направиха шеф на ДАНС, нали?Колко удобно…
  —цитат от коментар 28 на lovkya


  Напротив, точно там е и тънката червена линия в любовния триъгълник БСП+ГЕРБ+ДПС=БКП. Не случайно си прехвърлят кадри като любовни хормони помежду си. Ето и вчера излезе, че Кантарджиев бил бесепарче и Корни надигна глас на недоволство от освобождаването му.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 55. 55 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 404 Весело

  "Не е случайно, че Пеевски разпродаде всичко – бил е наясно какво го очаква"

  Както и не е случайно на кого разпродаде - марките на Булгартабак на Бритиш Американ Табако
  Виваком, през лицето Спас Русев, на свързаните с американските служби фондове на BC Partners
  Нова Телевизия и останалите медойни бухалки пак на BC Partners.

  "Стратегическите" ни партньори първо осребриха окраденото от Пееф и Борисов, оставиха ги да си покрият парите по офшорни сметки из Близкия Изток, с Магнитски отрязаха "опашката на гущера" - Борисов след среща с Херо самодоволно заяви, че бил "много обнадежден" за бъдещето си.
  Божков, който първи наду свирката, обаче го отнесе. Първо го окрадоха, после и го санкционираха.
  И на всичко това прогресивните умно-красиви жълтопаветници пляскат прехласнато с тъце, как САЩ "ще ни оправят".

  Who the fuck are you to lecture me?
 56. 56 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#45] от "hope":

  Само дето Булгартабак го разпродаде и фалира Пеевски.

 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  До коментар [#33] от "Боби Колев":

  "Ако спазвахме собствените си закони нямаше да се налага да се съобразяваме с ограниченията на Магнитски."

  Много точно! И тъжно!

 58. 58 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Изводът е един - използвайте евро за транзакции и избягвайте долари.

 59. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Весело

  Пеевски разпродаде всичко – бил е наясно, - явно освен всичко останало Пеевски е и медиум :)

  [email protected]
 60. 60 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Господин Пламен Киров, професор по конституционно право, къде бяхте Вие толкова години и не заявихте така категорично, както го правите сега, че сме правова държава и че трябва да се спазват законите ни?! За това не трябваше ли да настоявате и пред предишните управляващи, а не само пред настоящите?!

 61. 61 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fiji":

  Той може и да е, както и много други хора. Но прокуратурата е независима и не слуша.

 62. 62 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Защо няма снимка на Ахмед Доган, когато има статия за Делян Пеевски ?
  Той какво, няма нищо общо с ... отрочето си, създадено и отгледано в гнездото на Мултигруп ?

  кратък
 63. 63 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#61] от "fantomas":

  Прокуратурата, казваш, е независима и не слуша, а въпреки независимостта си е слушала политици, които са искали да не се разследва Пеевски.

 64. 64 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#63] от "Fiji":

  Това е една от основната причина да се иска оставката на Гешев.

 65. 65 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  "Огромна възможност за България е да прекъсне корупционните практики, които ни задушаваха през последните години... "
  Не няма възможност. Няма вътрешна необходимост от такава промяна. Както 1989 ни застингна и заля антисъветската вълна, но савецките другари си останаха с мимикрия. Защото промяната идваше от вън, не беше не просто търсена а не беше дори осъзната,
  за българския народ.
  Тука народа е с тежко промито от савецката власт съзнание и не, смяната на поколението не променя нищо, всичко се предава по полов път :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 66. 66 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Че е знаел е ясно, въпроса е от къде е получил инфото? :-)

 67. 67 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 979 Неутрално

  При Васил Божков нещата стоят иначе. Той е забогатял с предприемачество и мака бизнеса му да не е продуктивен си е законен бизнес. Съдът трябва да определи дали дължи такси и той да се подчини на решението на съда. След това да се остави да работи.
  —цитат от коментар 52 на Сатана Ликующий

  Васко Черепа ли бил честен и законен - може би още от времето на Магурата е бил все честен бизнесмен?
  А как създаде Холдинг Пътища знаеш ли - като взе държавната поръчка без да има опит и техника, даде договори на подизпълнители, онези строяха, той не им плащаше и като задлъжняха им изкупи техниката - с наши пари, от държавната поръчка, та стана голям играч. В хазарта не знам как е изградил империята си, ама вероятно по също толкова "честен и почтен" начин.
  Сега освен да си държи натрупаните пари в дирхами, не знам какво му остава, защото в долари няма право да ги държи.
  Е, може - чрез подставени лица, както казаха по-горе. Ама това върви само докато си силен. Ето например Цеко Минев ако спре да е от силните на деня, какво му пречи на Георгиус Георгиу да му каже - абе бай Цеко, че тези фирми са си мои бе, забрави ли като ми ги прехвърли - ей ти подписа. Искаш сега пари от тях - я си гледай работата! Ако можеш да си държиш подставените лица на синджир по неформални канали - добре, ама ако не можеш?

 68. 68 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  То не е случайно и, че шкафчо спря да рекетира черепа и гопусна да бяга в Дубай! И на него са му казали, какво ще стане.

 69. 69 Профил на bku491059078
  bku491059078
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва закона Магнитски да се намеси и в "Д. П. НКЖИ". Защото и там какви пари се крадът чрез външни фирми уж изпълнители или консултантски.

 70. 70 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Тук интересна ще бъде реакцията в ЕУ парламента, либералите, към които се числят и ДПС, който дори защитиха Доган при акцията на Христо и протеста пред сарая му в Росенец. Манфред Вебер и ЕНП са следващите, които трябва да отговарят на въпроси. Делян Пеевски е бил освен 4 пъти депутат, сумати пъти кандидат за евродепутат и е участвал в европейски избори. Май май Боко ги е шокал 12 години и тях, овъргалял ги е в собствената си кочина и сега ги е страх да гъкнат, за да не ги питат хората - вие 12 години къде спахте? Но ще им се наложи.

 71. 71 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Нищо не е продал. Насила е набутал имоти и фирми на нещастници, дръзнали да правят бизнес.

 72. 72 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Много едностранни коментари на Киров, но като ползваш само чук, всеки проблем е пирон. Банките участват в много международни спогодби и съглашения, изцяло съобразно конституцията, приети като закони и други актове на парламента или министерски постановления, част от които са мерките срещу пране на пари и съобразяването ще е и законно, и конституционно.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 73. 73 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Ама защо никой не коментира офицалното властимащо лице , водач на партия , който е за Магнитски на квадрат?

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  До коментар [#70] от "Are de":

  От ЕНП вече се изказаха, че ГЕРБ били репресирани.

 75. 75 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 873 Неутрално

  "Момчето, което публично не притежаваше нищо, продаде всичко, публично. И си отиде."

  Държавата спи, но ние можем да я събудим и да я накараме да заработи за нас, народът, за да не се повтаря тази случка.

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 76. 76 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Сега остава само прасето да бъде разфасовано.Да видим кои обаче ще погълнат основните му части.

 77. 77 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 596 Неутрално

  "проф. Румен Кънчев, експерт по национална сигурност:"

  Едно време за да станеш професор трябваше да имап принос към някой дял на науката. Какво наука е развивал този "професор"

 78. 78 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Трябва управляващите внимателно да прочетат Пламен Киров:Принципите на пазарното стопанство са заложени в Конституцията. Учудващо е, че сме загрижени да спазваме чужд закон - "Магнитски", а не спазваме собствените си закони... Да прилагаме чуждо законодателство, това идва малко в повече на хората, посветили се на правото и на отстояването на конституционните принципи и ценности... Не сме длъжни да изпълняваме закона "Магнитски", ние се съобразяваме, доколкото сме слаба политически, финансово и стопански държава.-----Прав е професора, ама има една подробност: всички плащания в долари дори извършени между български фирми на територията на България преминават през три американски банки на територията на САЩ. А там чака балтията...
  —цитат от коментар 5 на MilliVanilli  И защо български фирми, особено когато търгуват помежду си трябва да е в долари. Няма ли левове и евро за тая работа. Все пак сме в ЕС. Швейцарски франкове също се намират. Долари, та долари. Май е време за една нова ЕС регулация- вътрешните плащания на територията на ЕС да са само в евро или нац. валута. Това ще укрепи еврото неимоверно много. Ще повиши и доверието в него. Представяте ли си на територията на САЩ Боинг да купи нещо от ГЕ и да им плати в евро? То чак е смешно да си го помислиш.

 79. 79 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#78] от "rvr12572942":

  Много от стоките се котират на международните пазари в долари. Суровините особено - петрол, стомана, и т.н. Дори и руснаците не щат рубли, а искат долари.
  Второ, един контрагент от ЕС дори да ти продава в Евро, той вероятно има и сметки в долари, за останалата част от бизнеса си по света. А ако го хване някоя банка, където си държи доларите, че прави бизнес със санкционирано лице, може да му замрази сметките. Струва ли си риска?
  Баш за Дидо Пеевски и Васко Черепа не знам ще си правят ли труда, но за санкционирани лица с по-висок профил санкциите си работят. На Хуавей СФО-то защо е под домашен арест и се иска екстрадиция в САЩ - защото продавали на Иран някакви си работи, телефони ли, централи ли, продавали са ги даже за бартер срещу петрол, не в долари, но са правили бизнес със санкционирано лице.

 80. 80 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Българинът е известен със злобата си към заможните и успелите. Но именно честните предприемачи са гърба на нацията. Омразата към Пеевски е оправдана - този човек няма качества да натрупа състоянието си самостоятелно и по честен път. Трябва обаче да се каже как е натрупал активите и те да се национализират. При Васил Божков нещата стоят иначе. Той е забогатял с предприемачество и мака бизнеса му да не е продуктивен си е законен бизнес. Съдът трябва да определи дали дължи такси и той да се подчини на решението на съда. След това да се остави да работи. Цялата беда не са Пеевски и Божков а това, че липсва точен анализ на начина по който са натрупали активите си. Дори ясен случай като КТБ се мотае вече 6 години в следствието и съда.
  —цитат от коментар 52 на Сатана Ликующий


  Корумпирането на чиновници и зачистването /физическо!!!/ на конкуренцията "предприемачество" ли се е наричало.
  Божков е забогатял келеш със скромен произход и за това скочиха да го ритат.
  Кирчо Добрев е забогатял келеш /контрабандист от епохата на югославското ембарго/ с произход от партийната върхушка и за това не го пипат и с пръст.

 81. 81 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Къде са парите тогава, защото не е върнал борчовете нито в КТБ, нито в ББР?
  Този дебеланко по принцип май не си връща заемите, а праща джобния си главен прокурор да уреди сметките му с кредиторите.

 82. 82 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Кой допусна 10г Пеевски и Доган да бъдат охрсняесни от НСО без никакво законно основаниие?

 83. 83 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  САЩ размахаха пръст на политическата класа - сега бяха санкционирани бивши политици и чиновници, но следващия път ще бъдат санкционирани действащи такива.

 84. 84 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Рийли? Другаря рашков- капиталския джедай е новото лице в политиката? И вече от каманяк е приел правата умно-красива вяра? Кой ще повярва на тези врели-некипели освен тролската дружина на ДБ/БКП ( че дори и те не вярват)?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 85. 85 Профил на Emil Lambev
  Emil Lambev
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Ако не работят с долари,няма какво да се плашат от санкциите. Държава всичките си резерви и активи,които са в долари да ги обърне в евро за да не я хващат санкциите.

 86. 86 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  На мен ми е интересно защо САЩ задействаха нещата по "Магнитски" точно сега... и е видно, че това нещо ще повлияе на резултата от изборите...
  Според мен са се хванали за главата, като са видяли, че след всичките мизерии последните години пак 25% от народа се хвърли да гласува за ГЕРБ, та искат да покажат на народа колко точно са лоши нещата..., както и да лишат ДП и Черепа от финанси, които биха могли да наливат на изборите...

 87. 87 Профил на bku491059078
  bku491059078
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля си че и на Бойко може да му се наложи да бяга към Дубай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK