Кметът на Дряново: Възразявам срещу закриването на районния съд

Кметът на Дряново: Възразявам срещу закриването на районния съд

© Николай ДойчиновКметът на община Дряново публикува в профила си във "Фейсбук" обръщение към членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод трансформирането на районните съдилища в отделения към окръжните, както предвижда избраната от съвета реформа на съдебната карта в България. Срещу нея вече се обявиха Висшият адвокатски съвет и Съюзът на съдиите. Преди два дни Съдийската колегия на ВСС проведе дискусия по темата и обяви, че може и да промени избрания радикален модел. В деловодството на съвета са получени множество протестни становища от съдии и кметове.


Уважаеми дами и господа, членове на Висшия съдебен съвет,


Така представеният доклад, според който в един бъдещ момент Районен съд-Дряново следва да бъде трансформиран в териториално отделение към Районен съд-Габрово, не е в полза за гражданите на общината, тъй като ще бъде затруднен достъпът до правосъдие и отдалечаване на гражданите от съда, както и ще повлияе съществено на социално-икономическите и демографски фактори на местно ниво. Закриването на Районния съд в гр. Дряново ще доведе до намаляване на ефективната защита на гражданските права и интереси на местното население, засягане на социалната и лична сигурност и права на гражданите и юридическите лица.
Към районните съдилища са учредени служби по вписванията, функционират и държавни съдебни изпълнители и бюра съдимост, те осъществяват общия контрол за поведението на условно осъдените по местоживеене и др. При създаване на териториално отделение трябва да се вземат предвид и социалните фактори, които имат значение за функционирането на местната общност като наличието на действаща социална институция, осъществяваща грижи за деца или психично болни; преобладаващо възрастно и социално слабо население, което няма възможност да ползва услуги с отдалечен достъп, електронни и интернет услуги и др.


Взаимодействието на районните съдилища с наблюдателните комисии, които се създават към Общинските съвети, имат значителна роля в дейността на превенцията на престъпността. Значението на районните съдилища следва да се преценява и относно възпитателните мерки и поведението на условно осъдените. Съществена за районните съдилища е и дейността на местните комисии за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.


Установеното в Конституцията право на защита на гражданите не би могло да бъде упражнявано ефективно от тях, ако достъпът до това правосъдие е затруднен по каквито и да било причини. Част от съществените последици ще бъдат и обезличаване и сриване на утвърдения авторитет на вече създадената съдебна структура, и не на последно място, силно затрудняване, а дори и ограничаване на гражданите, живеещи в по-слабо населени места с по-специфичен и сложен географски релеф и социален живот, които поради своята възраст, социално развитие и култура и обективни комуникативни ограничения ще бъдат реално лишени от бърз и реален достъп до правосъдие и качествено правораздаване.


В дългите години на своята работа Районен съд- Дряново се е доказал като един качествено работещ съд с компетентни и можещи магистрати и съдебни служители. Закриването на съда ще доведе до неизпълнение на основната функция на съдилищата - правораздаването, което на практика означава да се защитават правата и законните интереси на гражданите. В тази връзка от изключително значение за всеки един човек и организация е да има осигурен бърз и лесен достъп до правосъдие, и то не просто формално прокламиран в нормативните документи и труден за реализиране на практика, а ефективен и облекчаващ ги!


С оглед на изложеното по-горе категорично възразявам против предвидената в Доклад 4 оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури!


С уважение,
ТРИФОН ПАНЧЕВ
кмет на Община Дряново


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Да си наеме биячи, за свой мадраф.

 2. 2 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Те цялата община трябва да закрият, той за съда се загрижил. Повече от 100 общини не ни трябват в България.

 3. 3 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 689 Весело

  Районен съд?! Дряново? Това трябва да е шега.

 4. 4 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Те цялата община трябва да закрият, той за съда се загрижил. Повече от 100 общини не ни трябват в България.
  —цитат от коментар 2 на ourson


  Точно! Истината е това.
  За съжаление няма административна реформа.

  maribo2005
 5. 5 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  До коментар [#2] от "ourson":

  Точно така, общините са само извор на безобразия и корупция.
  Най-добре е кметовете да не са избираеми, а да се назначават от министерски съвет.
  И без това те са финансово зависими от властта.
  Общинските съвети трябва да се закрият като ненужни, неефективни и жестоко корумпирани.
  Няма град в България, който да не е нацвъкан със строежи на неподходящи места, а вина за това имат точно общинските съвети, които вземат решения под въздействие на едни добре натъпкани пликове.
  Съдии, мъдии, прокурори, мрокурори, всички са в кюпа, ходят на лов с кмета, шефа на съда, шефа на НАП, шефа на де що институция има, като по този начин формират огромна тапа от корумпирана паплач, която пречи на гражданите.

  кратък
 6. 6 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 66 Неутрално

  България, която е малка по площ и население няма нужда от 266 общини и 28 области.

 7. 7 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "Milko ":

  И колко трябва да са общините и областите, според вас?

  Демократ за силна България
 8. 8 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мариана Кълвачева":

  Това ирония ли е или наистина го мислите? Според мен, е нужна децантрализация.

  Демократ за силна България
 9. 9 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  До коментар [#8] от "stoedin":

  Никаква ирония, впечатления от първо лице.
  Излезте от тая София, поразходете се из "провинцията" както вие я наричате останалата част от България, разговаряйте с обикновените хора и ще чуете интересни неща.
  У нас капитализма навлезе в уродлива форма доближаваща се повече до феодализма отколкото до демокрацията.

  кратък
 10. 10 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Е, щом и кметове на БСП започнахте да пускате, ясна е работата!

 11. 11 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#6] от "Milko ":И колко трябва да са общините и областите, според вас?
  —цитат от коментар 7 на stoedin


  Не и тази надута бройка. Да не говорим, че доста общини не отговарят на изискванията да са община. Да вземем за пример село Невестино, обл. Кюстендил или Сапарева баня. Население под 6 хил човека, но се води община. Съотношения между размера на общинските администрации и броя на обслужваното от тях население е брутален. Само в България има такива населени места с население от около 2000 наричащи се "градове" или "села" и поддържащи администрация кой знае за какво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK