Наука срещу пропаганда. Как си обясняваме хомосексуалността

Една отдавна затворена за други държави страница, трябва тепърва да бъде прочетена у нас.

© Юлия Лазарова

Една отдавна затворена за други държави страница, трябва тепърва да бъде прочетена у нас.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Между 8 и 25% от хомосексуалното поведение е резултат от наличието на определени гени. Данните са от най-голямото научно проучване, изследващо ролята на генетичната предиспозиция за формирането на привличане към представители на същия пол. Обхванати са почти половин милион души, а изводите са публикувани през 2019 г.


Защо някои хора не се държат като мнозинството, защо не изпитват същите увлечения, защо са склонни да се влюбват в представители на същия пол, или още повече - защо се държат и се опитват да изглеждат като хора от противоположния пол? Опасно ли са те за мнозинството, трябва ли да се пазим от тях и може би да ги лекуваме?
Това съвсем не са въпроси, стари колкото човечеството, макар в последните седмици някои публични събития да ни оставят с такова впечатление.


В седмиците преди София Прайд поредица от културни събития от програмата на прайда бяха атакувани с вербален и психологически тормоз, физическа агресия и фалшиви новини. Това идва да покаже, че една отдавна затворена за други държави страница, трябва тепърва да бъде прочетена у нас.


Болест ли е хомосексуалността?


В историята има различни епизоди на приемане и отхвърляне на хомосексуалността, които провокират учени от различни сфери на познанието да изследват причините за нея със средствата на съвременната наука.


"Световната здравна организация (СЗО) извади хомосексуалността от списъка с психичните заболявания, защото се доказа безспорно, че не става дума за патология", обяснява пред "Свободна Европа" доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО за България и доктор по сексология.


Това се случва през 1990 г. след близо половин век усилия на учени от цял свят.


"Средно около 5% от населението навсякъде по света проява хомосексуално поведение", допълва Околийски.


Изследвания пък показват, че сред стотици видове животни хомосексуалността също е естествена и относително константен дял от популациите им проявяват влечение към представители на същия пол.


"Това всъщност са въпроси, които най-често първи си задават самите ЛГБТИ хора", обяснява Лилия Драгоева, изпълнителен директор на фондация "Билитис".


"Болен ли съм, нормален ли съм, какво става с мен, защо, мога ли да променя нещо в себе си - това са съмнения в себе си, през които много от хората в общността са преминали".


Според Лилия, колкото по-враждебно се отнася обществото към сексуалните малцинства, толкова по-трудно става за отделния човек да приеме себе си.


"За съжаление има и такива хора, които вярват, че нещо им има, че не е редно да са такива, каквито са. Прекарват живота си във вина и търсят спасение в религията или в други форми на крайно отричане на себе си. Понякога това се обръща и в агресивна хомофобия", споделя още Драгоева.


Въпрос на избор ли е да си ЛГБТИ?


"Както всеки друг аспект от нашето поведение, сексуалната ни ориентация също зависи частично и от социалната детерминанта. Това обаче не означава, че човек може да развие хомосексуално поведение само ако види гей хора. Става дума за много по-дълбоки и продължителни процеси на формиране на личността", обяснява доц. Околийски.


Това формиране включва различни наследствени фактори, биохимични и дори неврологични специфики, които предопределят дали сексуалната ни ориентация ще пасне на разбиранията на мнозинството.


"Много харесвам историята на един от нашите активисти - Симеон, който разказва как в усилията си да го откажат от куклите, когато бил дете, родителите му му купили динозаври. Той обаче облякъл динозаврите в рокли и така продължил играта", дава пример Лилия Драгоева.


Тя допълва, че родители на хора от общността понякога признават, че още в много ранна възраст са виждали какъв е пътят на детето им - още на 6 години или дори по-рано.


"Това са наблюдения от ранна детска възраст, когато децата все още не са наясно какви са половите стереотипи, които се очакват от тях. И в същото време няма как да бъдат обвинени, че са се повлияли от Прайда, примерно", казва Лилия.


Друг, различен пример е нейната лична история: "Аз израснах със самосъзнание на хетеросексуален човек, имала съм отношения с момчета. Докато един ден, на 19 години, неочаквано и за самата мен, се влюбих в момиче."


"Наукообразието" в България


"В България и изобщо в страните от Източна Европа модерната наука, свързана със същността на хората в ЛГБТИ общността, не получава достатъчно внимание. Това води до безпрепятствено разпространение на всякакви лъжи", смята Драгоева.


И сякаш в потвърждение на тезата ѝ в становище до Конституционния съд от проф. Сава Джонев, председател на Дружеството на психолозите в България, се появява твърдението, че "за народопсихологията на българина оценката за транссексуалността и съпътстващите я практики се определя от мястото ѝ по отношение на създаването на поколение, морала на традиционните семейни ценности, възпитанието на децата и тяхната безопасност".


Според доц. Михаил Околийски подобни твърдения са "наукообразие". Според него в България медицината и психологията все още са силно биологизирани, а много учебници не са променени "от съветско време", когато хомосексуалните и транссексуалните хора са били подлагани на принудително лечение.


"Държавата не изпълнява ролята си да подпомогне разпространението на коректна научна информация", критичен е доц. Околийски.


Така хилядите страници с научни изследвания за същността на ЛГБТИ хората са недостъпни на български език. В същото време смразяващите и сеещи омраза лъжи за това, че организациите им работят за легализиране на педофилията и за това деца "от 0 до 4 години да бъдат обучавани да мастурбират по предложение на СЗО и УНИЦЕФ", са само на един клик разстояние.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK