Момент на истина за европейските ценности

Протест в Лондон през септември 2020 г. под призива #BelarusBloodBonds, с който финансистите бяха призовани да не купуват държавни облигации на диктатурата на Александър Лукашенко.

© Reuters

Протест в Лондон през септември 2020 г. под призива #BelarusBloodBonds, с който финансистите бяха призовани да не купуват държавни облигации на диктатурата на Александър Лукашенко.Твърдостта е единственият отговор на варварството на Александър Лукашенко, напомнящо съветската епоха. Но освен строги санкции за управляващите онези, които се противопоставят на потисничеството, се нуждаят и от нашата помощ: психологическа подкрепа и стипендии за младите активисти в изгнание, подкрепа за медии и подслон за журналисти, пише Франс Тимерманс.


Франс Тимерманс е изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия. Той предостави тази статия ексклузивно за медийната мрежа EURACTIV, партньор на която е "Дневник".


В нормални времена са необходими само два часа с полет от Брюксел, за да пристигнете в европейска държава, управлявана от бандити, където изборите бяха толкова откровено и безсрамно манипулирани, че никое ниво на държавна пропаганда не би могло да заблуди населението, че диктаторът е спечелил. Където стотици мирно протестиращи са вкарани в затвора, за да бъдат измъчвани, упоявани и заплашвани с екзекуция. Където лидерите насилствено отклониха полет на базирана в ЕС авиокомпания, пътуващ от една столица на ЕС към друга.
Гражданите бяха съзнателно изложени на опасност от властите само за да се доберат до двама млади законно пребиваващи в ЕС, защото са дръзнали да се противопоставят срещу престъпленията на един незаконен режим.


Реакцията на ЕС спрямо това престъпление беше единна, бърза и ясна. Скоро ще последват още санкции и така трябва да бъде. На това криминално деяние може да се отговори единствено твърдо. Особено ако то застрашава гражданите на ЕС и пряко засяга интересите и сигурността на държавите членки.


Досега Литва беше най-засегнатата държава не само защото е съсед на Беларус, но и защото с годините тя се превърна в сигурно убежище на търсещите свобода беларуси. Престъпният начин, по който бяха отвлечени Роман Протасевич и София Сапега, и срамният начин, по който Протасевич беше принуден да измисли признание по телевизията, напомнят за най-мрачните дни на Съветския съюз.


Тогава шефът на КГБ Юрий Андропов усъвършенства системата за репресии, за да премахне дисидентите. Система от несигурни и страхливи мъже, които знаят, че управлението им е крехко и ненадеждно без пълен контрол. Фиктивни процеси, фалшиви самопризнания, принудителна употреба на наркотици, пълен обществен остракизъм, заплахи за семейството и близките, затваряне в психиатрични институции или принудителни трудови лагери.


Всичко това беше част от книгата със стратегии на Андропов, която сега е стриктно следвана от Лукашенко. Целта е ясна: да всява страх в обществото, като се покаже политическото, моралното и психологическото унищожаване на онези, които са достатъчно смели да говорят против режима. Никога не е достатъчно да ги заключите, нито просто да ги убиете. Те трябва да бъдат разбити напълно, за да ги видят всички, така че да не бъдат нито герои, нито мъченици.


Днес беларусите живеят в кошмар заради стотиците хора в затвора, стотиците хиляди, които се страхуват, че могат да бъдат следващите, и милионите, които се чудят колко още несгоди ще ги сполетят, преди режимът да рухне.


Вбесяващ е фактът, че това се случва на прага ни. Още повече поради това, че режимът в Беларус се стреми да всее страх в сърцата на онези хора, които са избягали в ЕС.


Сега те са наши съседи, наши колеги и студенти в нашите университети. Много от тях са малко над двадесетгодишни. Представете си какво означава да живеете в изгнание и все пак да се страхувате, че могат да дойдат за вас.


ЕС и неговите държави членки имат право да налагат строги санкции. Но трябва да правим повече. Трябва активно да споделяме бремето с Литва и другите съседни държави. Трябва бързо да създадем и финансираме структури за психологическа подкрепа на всички в изгнание, които се нуждаят. Университетите в ЕС трябва да предлагат напълно финансирани стипендии за студенти от Беларус, а компаниите да предлагат работа или стаж. Където е необходимо, ЕС трябва да приспособи съществуващите програми като "Еразъм", за да окаже подкрепа на студентите от Беларус. Учените, изследователските институти и висшите учебни заведения в ЕС трябва да засилят сътрудничеството, където е възможно. Независимите (традиционни и нови) медии трябва да бъдат подкрепяни и медиите в ЕС биха могли да обмислят да вземат беларуските си колеги под своя закрила.


Това е момент на истината за всички нас. Да окажем подкрепа на онези, които се противопоставят на потисничеството, е правилно. Защото ние вярваме, че всеки трябва да има право да живее свободно. Също така е и правилно, защото знаем, че ако ние самите не отстояваме това, в което вярваме, рискуваме да внесем нестабилността и несправедливостта, които са неразделна част от книгата на диктатора. Ако го правим за тях, в крайна сметка го правим и за себе си и всичко, което считаме за даденост в съюза.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1995 Весело

  Както оказаха подкрепа и на нас?! Белоруси, огледайте се. Вижте ни нас. 30 години вече тънем в беззаконие и корупция и сме подкрепени и логистично, и морално, и ценностно. Всичко на скраб - това ви казва горния субект.

 2. 2 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Тимито пак е предрусал. Белоруската държава е независима, не е колония като бг.
  Тяхна работа е какво правят с предатели и престъпници. Абсолютно одобрявам подхода на Лукашенко.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Когато някой народ губи,друг печели от това. Сега много от кадърните беларусци ще емигрират на Запад от което той ще спечели...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  А Сергей Станишев, който няма нищо общо с тоталитарните режими и КГБ, се хили мазно и чака някой да повярва на комисариата на ЕССР :-D

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Весело

  За първи път ЕС да реагира толкова бързо и адекватно, сигурно защото е Беларус, а не само Рус(ия). Ако беше обратното, нов газопровод щяха да пуснат, обаче за санкции щяха само да плямпат по левундерската преса...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2726 Любопитно

  "Целта е ясна: да всява страх в обществото като се покаже политическото, моралното и психологическото унищожаване на онези, които са достатъчно смели да говорят против режима." - верни нещо, които не са реални само в Беларус. Защо реакциите не бяха такива при протестите в България, която на всичко отгоре не е гранична, а държава в ЕС? Защо тогава "радетелите и пазителите" на демократичните ценности не порицаха "мекият" Бос на България, който ги завяваше с каламбури, потупваше свойски и отвяваше с 200? Нима един побой над протестиращи срещу несправедливостта в България не е толкова значим, та да се мобилизира чак и "Еразъм"? Кои ли са българските имена, отнесли не една палка, с унищожен бизнес след съгласувани "държавни" проверки, имигрирали за да опазят здраве, психика, живот? Може би са повечко, та ФТ не му е било лесно да ги упомене и то ексклузивно поне в една инфомрежа на ЕК, ЕС, Европа?! Важното е да има реакция, ама по-такава, по-иначе, по-отбрана, като за наши, техни, други, чужди... Едно и също е развитието на всяка власт, въпреки проповядването на ценности, европейски, световни и местни - до притъпяване на значението им зад "прозрачните" стъкла на офис сградите, от които управлението на света се случва по един и същ начин.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1724 Любопитно

  До коментар [#1] от "ju.li":

  За да поискаш кажи какво си дал.
  Кой предаде двама турски граждани на Ердоган?

 9. 9 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Еврочиновниците трябва по някакъв начин да доказват, че са полезни, затова и имитират дейност, затова и правят изказвания.
  Ако си мълчат, нито проблемите ще са натрапени, нито политиците ще са необходими.
  Какво ли ще стане, ако примерно една година няма европарламент и разните му там измислени комисии.
  Нищо.
  Най-обикновени паразити, на гърба на народите, най безобразни лапачи на средства.
  Докато обикновеният бачкатор на запад бачка като луд за едни 3000 евро, то тия паразити получават с нищо незаслужено огромни средства.
  Какво е съотношението между получени пари и изработени пари ?

  кратък
 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":За да поискаш кажи какво си дал.Кой предаде двама турски граждани на Ердоган?
  —цитат от коментар 8 на Ще върнем България в Европа


  Е, как кой? Най-добрия европеец, този, който изповядва всички европейски ценности, този, който се радва на подкрепата на сорос и конрад аденауер...

 11. 11 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Както оказаха подкрепа и на нас?! Белоруси, огледайте се. Вижте ни нас. 30 години вече тънем в беззаконие и корупция и сме подкрепени и логистично, и морално, и ценностно. Всичко на скраб - това ви казва горния субект.
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  Огледай се де, сам си избирал да те таковат *бивши* комунета ДСри, пожарникари и откровенни бухалки. Или субектите от Брюксел ти ги натрапиха насила. Аре марш при путя за напътсвие за правилен път как се бори корупция, за духовни ценности Без скраб и за процъфтяване във всички области на битието. Той ще те оправи!

 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#2] от "kcq33617839":

  🤦🏻‍♂️ О боже:) "предатели":)))) Писател лахтински, смени плочата.. Лукашеску загуби изборите от обикновена жена, която се кандидатира, след като Лукашеску изпрати съпруга я в затвора. Която практически дори не успя да направи предизборна кампания. Лукашеску изпратил в затвора ВСИЧКИТЕ свои политически опоненти. Но той вече толкова умори беларусите, че те масово гласуваха против него. И цялата му власт почива сега само на насилие и терор.

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Разстроено

  "Момент на истина за европейските ценности"

  ЛГБТ част от тези " европейските ценности" ли са ? Защото от ЕС са най - активни именно в защита на техните права ! Иначе ние протестирахме срещу престъпния режим у нас, срещу шкаФ груп, срещу каскета и компания, а дори и един еврофонд не си дадоха зора да ни спрат от Брюксел ! Един - единствен като елементарен жест на солидарност с протестите срещу мафията и корупцията у нас ! За какво да си го причиняват ?

 14. 14 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Корпорациите сега преглъщат демократизирана Украина и явно ррешиха, че искат още, а то остана само Беларус за разграбване! :-) Разбира се пускат ударната бригада от млади марксистки активисти, които уж се борят за демокрация и права, а всъщност прокарват интересите на спонсорите си!

 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#12] от "putinxujlo":

  Аха, а брларусите знаят ли че е така, както твърдиш? :-)

 16. 16 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Наистина Лукашенко го удари през просото, но това което ми пречи да възприема текстове като горният е двуличието и лицемерието. Както се споменава в доста от коментарите тук, едни протести се считат за супер-важни, а други просто се игнорират. И това като резултат от конюнктурната политика. Та затова за мен има нещо фалшиво в тази гневна тирада.

 17. 17 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  ....Какво ли ще стане, ако примерно една година няма европарламент и разните му там измислени комисии.Нищо....
  —цитат от коментар 9 на Мариана Кълвачева


  Абсолютно вярно, за съжаление. Досега не мога да разбера каква е ползата от Европарламента, а част от мойте данъци отиват за да се плаща неговото функциониране. По принцип звучи демократично "Европарламент", навярно идеята е да създава впечатление че ние всички, снашите интереси, сме представени там. Може и да е грешно впечатление, но ми се струва че евродепутатите представят само себе си, и може би някакви тясно партийни интереси. Питам се защо трябва да има орган от който нищо не зависи, а издръжката му е скъпа. Но може и да бъркам нещо. Би ми било интересно да знам какво е доверието към Европарламента и оценката на неговата ефективност сред жителите на ЕС. Може би оценката ми е от недостатъчна информираност.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#16] от "Oleg Iliev":

  Абсолютно жълтите жилетки във Франция колко повече протестираха и колко повече бяха бити, но ни вопъл, ни стон от Брюксел :)

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  "Европейските ценности" ги изхабихте още когато тероризирахте кротките, търпеливи и общо взето беззащитни европейски народи за 1001 глупости, и неизменно против собствения им интерес. А за Лукашенка трябва тояга, не "европейски ценности".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#12] от "putinxujlo":Аха, а брларусите знаят ли че е така, както твърдиш? :-)
  —цитат от коментар 15 на stargate


  Имам лични представи от това какво става в Белорусия. Може и да бъркам, но по моите представи Лукашенко преди изборите имаше 50-60% подкрепа. Защо му беше да иска резултат 90%, не ми е ясно. Не изключвам и престараването на чиновници. Та ако не бяха манипулирали изборите и тойбеше спечелил, да речем, с 55%, предполагам че нещата щяха да са по-спокойни. Въпреки че не съм сигурен. Когато някоя опозиция получава външна морална и финансова подкрепа, тя става агресивна, и не изключвам че не биха приели даже избори без манипулации, ако те биха били спечелени от Лукашенко.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Има още няколко не по-малко бандитски територии в Европа, едната е и в ЕС, ще може ли по този случай такива благинки и за нас.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Белорус е държава превзета от шайка колхозни пирати Лукавшенко .
  Беларус е държава суверенна членка на ООН.

  Очевидно противоречие.

  Следва ООН бързо да действа, вещо.
  С миротврончески сили да защити Белорусите
  и суверенитета на Белорус.

  Солидарно с ЕС.
  Солидарно и с НАТО.

  ООН да изчагърта шайката и предаде за инспекция
  пред трибунал в Хага.

  До коментар [#2] от "kcq33617839":

  Белоруската държава е независима,
  не е колония като бг...

 23. 23 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Любопитно

  Сутринта се сетих за една европейска ценност - еко бутона, дето трябва да го цъкам принудително всяка сутрин, за да спре да ми гасне колата по кръстовищата.
  Ами кво да ви кажа, не ми е ценно. Дразнеше ме в началото. Сега просто си препсувам ЕС и започнах да гласувам анти-ЕС.
  Толкова за евроценностите.

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  до необятен съсед "немитая Рус"
  (забелезана от поэт преди век),

  Беларус или Белорус?

  сега е трудно да кажем

 25. 25 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Чета внимателно либерала Тимерманс. Защото това, което казва, няма да стане. Дори на 20 %. Лукашенко не е светец, но е по-добър от Качински, Меркел, Джонсън, Бойко, Макрон, Санчес и пр. евроизчезващи.

 26. 26 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#23] от "cnu40695109":

  Ами време ти е за електрическа кола...

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  че Лукашенко е изрод - спор няма

  но би ли ми изредил някой тези "европейски ценности" с обяснение защо да ги смятам за "ценни"?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#26] от "pro_bono":

  гледах ги, ама ми се доповръща докато ги гледах и се отказах. И така няколко пъти.

 29. 29 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Европа няма друг шанс освен да е обединена.Едно федерално правителство няма да търпи такива аномалии като Лукашенко.Затова богатите държави трябва да преглътнат гордостта си и да помислят сериозно по този въпрос.Брекзит ще покаже сега дали са сгрешили или не - времето ще ни даде отговора.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Така и не стана ясно какви са тия европейски ценности.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Какеа опорка, то си самата реланост. Двулични нагли лицемерни пишмандемократи. Бръщолевят за "ценности", но ссмо когато им изнася!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#33] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  - Другарю Чапай, какво е това нюанс?
  - Виж какво Петка. Трудно ми е да ти го обясня, но ако искаш мога да ти го покажа нагледно.
  - Добре, другарю Чапай.
  - Свали си гащите Петка и се наведи.
  Петка си свалил гащите и се навел. Чапай застанал зад него и му го втъкнал.
  - Виждаш ли сега, Петка – заобяснявал Чапай? – Ти имаш член в задник и аз имам член в задник. Но все пак има нюанс, разбираш ли?

 35. 35 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#33] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Шута на форума ми обяснява колко съм бил глупав. ахахах Умнокрасивитета нещо си е повярвал на голямото его. :-)

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  То в коя държава комунистите не са били "диваци и варвари."

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  майко мила.. сенсейко.. за миналите избори платиха ли ти? и в листите не те виждам..

 39. 39 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 437 Любопитно

  Тоя докато правеше тръби на Бойко и трупаше евтини политически точки, за да го изберат за Комисар, това момент на истина за европейските ценности ли беше?

 40. 40 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 437 Любопитно

  Тоя докато правеше тръби на Бойко и трупаше евтини политически точки, за да го изберат за Комисар, това момент на истина за европейските ценности ли беше?

 41. 41 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  ....ма то да възприемеш кремълската пропаганда понякога е въпрос и на характер, не само интелект
  —цитат от коментар 33 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Този път съм напълно съгласен с Вас, възприемането на каквато и да е пропаганда е въпрос и на характер, не само на интелект.

 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  До коментар [#35] от "stargate":Ако беше малко от малко умен, щеше да се озъзнаеш, че тоя форум е пълен с кретени, които поради безсилието си да ми опонират, се опитват да представят тезите ми като някаква едва ли не екзотика, да ги осмеят, при положение, че тезите ми са абсолютната норма в развития свят.
  —цитат от коментар 37 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Ако беше малко по-умен, щеше отдавна да замълчиш.

 43. 43 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  “ Трябва активно да споделяме бремето с Литва и другите съседни държави. Трябва бързо да създадем и финансираме структури за психологическа подкрепа”…
  ——
  Голям комсомолец тоя… и такива убави решения предлага, ум да ти зайде

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 44. 44 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#43] от "Gretel":

  Нали! Не да финансират самите дисиденти, а да финансират структура, която да оказва психологическа помощ на дисидентите. Уникално!

 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#20] от "Oleg Iliev":

  Защото нямат мярка подобни управници и техните привърженици. Това не важи само за Лукашенко, а за всички като тях. Неведнъж тук съм бил свидетел на такива хиперболи и лъжи и като им кажеш да не преувеличават толкова, белким хване дикиш, те си продължават в познатия стил.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2433 Весело

  До коментар [#37] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Скромността ти също е норма в "развития свят", Стюпи. Мдаа...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Под тази статия могат да се преброят руските тролове - една дузина "полезни идиоти". Като бранят авторитарния режим на Лукашенко, те бранят най-къпото за тях, източникът на свобода и просперитет - не по-малко авторитарния режим на тов. Путин.

 48. 48 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Тоя, дето докара Станишев. Ай сиктир бе, знаем ви ценностите.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 49. 49 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#45] от "vesolr":

  Така де, вие с Олег Илиев (съгласен със Шкембе Нанай), самият Шкембе Нанай и още няколко винаги сте съгласни един с друг. По това си приличате, когато ви е изгодно критикувате диктаторите, ама иначе сте съгласни с действията им при други обстоятелства. Двоен стандарт и то по всички въпроси, до които се докоснете.

  Пазете се от доносника vesolr
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Еврочиновниците трябва по някакъв начин да доказват, че са полезни, затова и имитират дейност, затова и правят изказвания.Ако си мълчат, нито проблемите ще са натрапени, нито политиците ще са необходими.Какво ли ще стане, ако примерно една година няма европарламент и разните му там измислени комисии.Нищо.Най-обикновени паразити, на гърба на народите, най безобразни лапачи на средства.Докато обикновеният бачкатор на запад бачка като луд за едни 3000 евро, то тия паразити получават с нищо незаслужено огромни средства.Какво е съотношението между получени пари и изработени пари ?
  —цитат от коментар 9 на Мариана Кълвачева


  Евробюрократи = съветски апаратчици, различни епохи но с еднаква същност

  'progressives' is the politically correct word for communists
 52. 52 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#45] от "vesolr":Така де, вие с Олег Илиев (съгласен със Шкембе Нанай), самият Шкембе Нанай и още няколко винаги сте съгласни един с друг. По това си приличате, когато ви е изгодно критикувате диктаторите, ама иначе сте съгласни с действията им при други обстоятелства. Двоен стандарт и то по всички въпроси, до които се докоснете.
  —цитат от коментар 49 на greeneyes


  Да, този път нямам еднозначен отговор. За себе си аз смятам че делението на черно-бяло е примитивно и не винаги помага да се разберат нещата, затова по отношение на едни и същи хора понякога критикувам а понякога не. Според мен смалки изключения живота е по-сложен от "едните са винаги лоши а другите са винаги добри". От друга страна, виждам че това може да се възприема и като двоен стандарт. Жалко. Може би ще се върнем към този въпрос друг път.

 53. 53 Профил на ifv071006020
  ifv071006020
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Да ви кажа честно, но като чуя "европейски ценности", ми идва да крещя. Каква е разликата между общочовешките ценности / с които сме възпитавани и възпитаваме нашите деца и внуци и "европейските ценности"? Такава демагогия цари в света , с кухи думи лишени от смисъл.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Трябва активно да споделяме бремето с Литва и другите съседни държави."

  Че то в Литва останаха ли хора? Май само старци има там.
  А за ценностите или добро, или нищо.

 55. 55 Профил на id.bulgarian
  id.bulgarian
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#7] от "ЗаНиЗа":
  У нас за разлика от Беларус има избори. Какво искате от ЕС? Какво трябва да направи ЕС, че дебилното ни посткомунистическо население да спре да гласува за комунисти-русофили-мафиоти?

 56. 56 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Весело

  До коментар [#49] от "greeneyes":

  Пак си се объркал нещо. Аз може да не съм съгласен с Олег или Молег по редица въпроси, но това не значи, че като теб трябва да му се нахвърлям с обичайните “тов. руснак, фатмак” и т.н.
  Що се отнася до диктаторите, ти гласува за уоннаби диктатора Тръмп, а аз винаги съм бил против подобни хора, без значение дали Путин, Ердоган, Тръмп, Борисич и т.н. Пак се опитваш да клеветиш но не ти се получава.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 57. 57 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#55] от "id.bulgarian":

  Искаме да спре да подкупва хора наред с европейски програми! толкова ли е сложно?!

 58. 58 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#53] от "ifv071006020":

  еми едните се получават даром и се конвертират лесно в долари.

 59. 59 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#2] от "kcq33617839":

  Тимито пак е предрусал. Белоруската държава е независима, не е колония като бг.
  Тяхна работа е какво правят с предатели и престъпници. Абсолютно одобрявам подхода на Лукашенко.


  Миличкият той, абсолютно одобрявал подхода на Лукашенко.!!!
  Иииии......белоруската държава БИЛА независима., ой, ой, ой !!!
  Колко си сладък ! .....А нещо да те питам - ти случайно еб......ш ли се с нас ?
  И да добавя - в Беларус има жесток диктатор- мръсник от класа......но има и млади борбени смелчаци готови да се опълчат , има воля за борба и неподчинение....
  А в България какво има ? Ей такива мижитурки като тебе, дето се възхищават ( и тайничко завиждат) на боклуците ....щото им се иска да са на тяхното място......въпреки че са прееб....ни точно от тях....
  Ноооо Ганьо революция не прави, он гледа келепира - ритник да е, ама да е на аванта! В кенеф да го сложиш - лафка ще отвори!.....

 60. 60 Профил на id.bulgarian
  id.bulgarian
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#57] от "cnu40695109":
  И как ЕС подкупва нашите мафиоти? И как подкупва три милиона гласоподаватели? Вместо да мрънкате срещу ЕС, вдигнете си дивана от задника, или обратното, и гласувайте.


 61. 61 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#60] от "id.bulgarian":

  Подкупва ги с еврофондове. 30% се връщат обратно, 30% отиват в чекмеджето и квото остане отива при изпълнители, които реално се запушват ушите и очите на хората и затова ги няма по площадите.
  О задължително ще си вдигна задника и ще гласувам. Ще одита и ще пусна за партия която обещае да ни изкара от ЕС, НАТО която обещае за да приключи ковид мерките на секундата. Която извърши ревъншизъм спрямо всички управлявали последните 34 години вкл костовистите.
  Не вярвам да ми оправят живота, но ако не управляват, със сигурност ще усложнят управлението на всякакви агентурски движения.. започвайки със партиите на статуквото и завършвайки със партиите на протеста..
  Така, че ще гласувам. Ще гласувам за ПП Възраждане.

 62. 62 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Най-после да чуя ясна и категорична позиция на европейски политик , а не разни недомлъвки и празни дърдорения. А и си личи ,че Тимерманс се е интересувал и е запознат с кагебейските методи на СССР-Русия и създаваните от тях проблеми в бившата Източна Европа. Огромна разлика между него и кухите безличия и мекотели - Меркел, Урсула и Борел.

 63. 63 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#2] от "kcq33617839":

  "Белоруската държава е независима"

  Няма как да си независим, когато една четвърт от бюджета ти са дотации от Русия.

 64. 64 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#20] от "Oleg Iliev":

  Какви 50 - 60 процента е имал ? Затова ли арестува всичките кандидати за президент и ги прати по затворите ? Затова ли принуди Тихановска да напусне Беларус ? Ако Лукашенко имаше такава подкрепа щеше да си стои кротко и да не закача противниците си. Да не говорим, че по време на масовите протести срещу режима му, не можа да свика нито един голям митинг в своя подкрепа и се наложи да праща преоблечени милиционери и войници да манифестират в негова полза.

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мариана Кълвачева":

  Пролетарските лозУнги отдавна отидоха на бунището.

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dimitar Kunev":

  Защо няма опашки за беларуски визи за работа и престой в страните, управлявани от гореспоменатите. Затова ли беларуси работят в Полша например ?

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#14] от "stargate":

  Горката Украйна, направо да я съжалиш, че се отърва от хватката на московските шайкаджии и подопечните им олигарси.

 68. 68 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Беларус е спокойна страна и има много добър стандарт, по този въпрос се мълчи.

  Разбира се - диктатура има, не трябва и така, но - когато в България сме на последно място по доходи, трябва да си замълчим малко.

 69. 69 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Както оказаха подкрепа и на нас?! Белоруси, огледайте се. Вижте ни нас. 30 години вече тънем в беззаконие и корупция и сме подкрепени и логистично, и морално, и ценностно. Всичко на скраб - това ви казва горния субект.
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  За наши журналисти, активисти и други такива никога не е имало нито пълна подкрепа, нито пълни стипендии, нито подслон, нито каквото и да е помощ. С тези неща се уреждаха само синовете и дъщерите на комунисти като Иван Кръстев. Изключвам онези, които заминаха в САЩ с пълни стипендии, принципът е друг. Фондацията Сорос създаде една мрежа от полуобразовани връзкарчета, които се подкрепят едни други. За това не е виновен Сорос, виновни са тези, които я развиха. Имаше неколцина свестни през годините, по-голямата част е боклук. Всякакви такива организации, фондации, НПО-та не подкрепят нито най-можещите, нито най-нуждаещите си, а техните си хора на собствена територия.

 70. 70 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#69] от "ТумбаЛумба":

  негативна селекция на българския елит...
  Комунистите просто трябваше да бъдат избити до крак. Вече е твърде късно за мирно решение.

 71. 71 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#67] от "antonio_vivaldi":

  До коментар [#14] от "stargate":Горката Украйна, направо да я съжалиш, че се отърва от хватката на московските шайкаджии и подопечните им олигарси.
  —цитат от коментар 67 на antonio_vivaldi


  Говориш така, защото не знаеш каква е ситуацията там. :-) Тече бурна приватизация, демек брутално ограбване на ресурси. Общо взето, последните 5 години им разкатаха фамилията!

 72. 72 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#69] от "ТумбаЛумба":негативна селекция на българския елит...Комунистите просто трябваше да бъдат избити до крак. Вече е твърде късно за мирно решение.
  —цитат от коментар 70 на cnu40695109


  Абсолютно съм съгласен. Или поне трябваше да конфискуват от техните деца това, което родителите-комунисти конфискуваха от другите.

 73. 73 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#72] от "ТумбаЛумба":

  Мхм. За това вина имаме всички българи..но вина имат и дългогодишните ни "партньори", които ги подкрепяха през годините.

 74. 74 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#73] от "cnu40695109":

  Без да искам ти ударих минус вместо плюс.

  Точно така. Но такава беше сделката с "партньорите".
  Предадоха властта от едни комунисти на други комунисти.

 75. 75 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 686 Неутрално

  М-ммм, санкции и подкрепа за Литва. Това е измислил дедо социалист. Можем да предвидим със сигурност , че на сатрапа в Беларус ще му пръднат на корнишона. Чекаме кога ЕК ще изправи мощна снага срещу режима в Минск. Майтап бе!

 76. 76 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Обръщам внимание на "Дневник" за съдържанието на постинг № 70. Да видим как "демократично" ще реагирате. Това е за Прокуратурата, а Вие дори не му обръщате внимание.

 77. 77 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#76] от "Dimitar Kunev":

  Не думай!
  Кое е за прокуратурата? Че ако ги бяхме изчегъртали навреме нямаше да пуснат пипалата си навсякъде?
  Или че сега с миризливата си партийка и подкрепата на магнитния закон ше ги "изчегъртате"?
  Слез на земята, алоу.

 78. 78 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Както оказаха подкрепа и на нас?! Белоруси, огледайте се. Вижте ни нас. 30 години вече тънем в беззаконие и корупция и сме подкрепени и логистично, и морално, и ценностно. Всичко на скраб - това ви казва горния субект.
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  За което само и единствено ни е виновен ЕС и ни липсва само една "по-твърда ръка' а ла Лукашенко и щяхме да си цъфтим и чат-пат да връзваме.
  Хората са казали: "Господ дава, ама в кошара не вкарва".
  Първо и ние сме далеч от дереджето за оплакване, но освен нас в ЕС влязаоха още 10-на бивши соцдържави и да познаем от първия път, как така се случи, че точно ние да сме на опашката - това конспиративен загвор на ЕС срещу нас ли е или каквото сме си надробили, това и кусаме.
  И второ, като ние сме толкова зле, а т.н. братушки са къде-къде по-добре, що си накупиха няколко стотин хиляди от тях в нашата страна къщи и имоти, ами не ходят на майната си в "Крим-наш".
  Та по-полека с плашенето на белорусите - те вероятно по-добре от нас знаят какво и защо го искат.

 79. 79 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Европейските ценности си проличаха невероятно отчетливо по време на кризата - Италия и Испания бяха оставени сами, само сатрапите от Русия и Китай им изпратиха помощ и екипи.

  Евроатлантическите ценности са егоизмът и налагането на сила. Видяхме как САЩ си присвоиха маски за Германия, Франция заграби маски на Холандия и т.н.

  Виждаме, че в момента на Индия помагат само Русия и Китай. Дори един индийски политик изрази благодарност към Лавров, преди 2 дена, за помощта им. Интересно защо не благодарят на стожерите на морала и демокрацията САЩ, Англия, ЕС?

  Май май стожерите на демокрацията са се самообявили за такива, никой друг не ги припознава за демократи. Реално демократичните държави са такива само за собственото си население. Всички останали държави са пропищени от намеса във вътрешните работи, засипвани са с ракети, бомби и оръжия.

  Според мен е проява на лош вкус тези келеши да говорят за ценности, не останаха балъци които да им вярват!

 80. 80 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  След като се настаниха на украинският пазар след преврат, време е ЕС да завземе този на Беларус.

  Кауфланд и Ко ще пълнят касичките си, а укри и белоруси ще тънат в анархията както ние от 30 години.

  1984 по Оруел, ЕС без "външни врагове" би се разпаднало на часа! И се почват пропагандни кампании срещу Китай, Русия или сега Беларус!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 81. 81 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Дик татори като Лукашенко (бивш председател на колхоз) са като тези от СССР и ще си отидат по същия начин, посочен от Роналд Рейгън: "Ще ги накараме пушки да ядат."

 82. 82 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Разстроено

  До коментар [#70] от "cnu40695109":

  "Комунистите просто трябваше да бъдат избити до крак. Вече е твърде късно за мирно решение."
  ===========
  Съвсем по комунистически.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK