Българското правосъдие може да не е работа на Кьовеши, но със сигурност е на ЕС

Ако в институциите на ЕС не си дават сметка, че от състоянието на правосъдието във всяка държава членка пряко зависи успехът на тяхната работа, са в огромна заблуда

© Юлия Лазарова

Ако в институциите на ЕС не си дават сметка, че от състоянието на правосъдието във всяка държава членка пряко зависи успехът на тяхната работа, са в огромна заблудаКоментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът е посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София в края на миналата седмица и посланията, които тя излъчи.


Вероятно не е работа точно на европейския главен прокурор да се произнася публично по състоянието на българското правосъдие. Каквато оценка нашето гражданско общество явно очакваше да чуе при посещението на Лаура Кьовеши и остана разочаровано.


Но със сигурност е работа на Европейския съюз.
Инструментите на съюза в областта на наказателното правосъдие функционират на принципите на взаимно признаване и доверие - между институциите на различните държави членки, но не само. Европейската прокуратура (ЕП) например също по необходимост трябва да се доверява и не може да избяга от зависимостта си от националните държави.


Да вземем попълването на състава на ЕП - тя не може да си избере сама кои национални прокурори да се влеят в редиците й. Да, може да отхвърли неподходящи според нейните си разбирания кандидатури, но не може да излезе извън предложенията на съответната държава членка. Тоест, ако съответната държава непрекъснато предлага неподходящи кандидатури, разтакава процеса във времето или дори въобще отказва да направи предложения, то тогава какво може да направи ЕП?


Дори и да приемем, че ЕП ще бъде попълнена с перфектните национални кандидатури вследствие на предварителния подбор на националните власти, прокурорът е само една брънка в системата на наказателното правосъдие. Колкото и тук, в България, по една или друга причина да вярваме, че е едва ли не най-важната.


ЕП ще брани своите си прокурори, които ще бъдат независими от властите на държавите членки. Чудесно. Обаче разследванията ще се провеждат фактически от национални разследващи органи и по националните процесуални правила. Съдбата на наказателните производства, ръководени от европейските делегирани прокурори, пък ще се решава от националните съдилища.


Ако в институциите на ЕС, и в частност в ЕП, не си дават сметка, че от състоянието на правосъдието във всяка държава членка ПРЯКО ЗАВИСИ успехът или неуспехът на тяхната си работа по техните си дела, т.е. на проекта "Европейска прокуратура" въобще, са в огромна заблуда и ще го разберат съвсем скоро.


"Ние ще си гледаме нашата работа, вие си гледайте вашата, нека не си се месим" е концепция, която няма как да сработи в случая.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK