Когато пречиш на мутри да разорават и бетонират дюни

Единственият регулатор на обществените отношения е силата, а силата е в мутрите – това демонстрира казусът "Смокиня".

© Надежда Чипева, Капитал

Единственият регулатор на обществените отношения е силата, а силата е в мутрите – това демонстрира казусът "Смокиня".Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


Продължава да прави впечатление решителността, с която институциите, наследени от ГЕРБ, се противопоставят на прочистващите мероприятия на правителството. В началото тя се обясняваше с опита на мрежите на Борисов да демонстрират, че ще продължат да са на власт, каквито и да са резултатите от изборите. Все по-често обаче зад този политически (вреден, опасен, но все пак политически) дневен ред прозира озъбеното лице на крайните бенефициери: т.нар. мутри. Ако погледнеш малко по-навътре, във всеки скандален казус виждаш заплашителните физиономии на мутри.


Мистерията със Заповед № 8-Z-510
Да вземем казуса "Смокиня". В началото работата беше ясна. Първо, налице са един декар унищожени от багер дюни, които са изключителна държавна собственост и освен това са защитени. Второ, работата по изграждането на заведения върху така унищожените дюни не може да продължи, тъй като кметът на Община Созопол е обявил със своя заповед прекратяване на всякакви строително-монтажни работи от 15 май до 1 октомври.


По точка първа на ход бяха Министерството на регионалното развитие - МРРБ (заради унищожаването на държавна собственост), както и екоминистерството - МОСВ, заради унищожаването на защитени природни зони. Въпреки смяната на министрите си и двете институции реагираха по обичайния начин: направиха се, че не виждат нарушения. От съучастващото в подобни случаи Министерство на туризма (също с нов министър) подкрепиха МРРБ и МОСВ с констатацията: "Не виждаме проблем. Не виждаме проблем, между другото, не трябва да даваме интервю, идваме само на проверка."


Това изказване от 17 май дойде два дни след като забраната на кмета на Созопол за строително-монтажни дейности бе влязла в сила. Но строително-монтажните дейности продължават и днес - с помощта на тежка механизация, която е също забранена в тази заповед.


В интерес на истината в началото на казуса община Созопол имаше по-адекватно поведение от трите горепосочени министерства. Заместник-кметове дори даваха телевизионни интервюта, в които обясняваха, че каквито и разрешителни да има строителят на "Смокиня", той не може да прави нищо след 15 май. На 3 юни обаче и те развяха бялото знаме. В хор с концесионера споделиха пред драгите зрители, че работата може да продължи, тъй като не ставало дума за "строителни", а за "монтажни" дейности.


Това обаче е нагла лъжа от репертоара на "модела Борисов". В забранителната заповед на кмета на Созопол пише: "Спирам извършването на строително-монтажни дейности в курортните територии на населените места, курортите, курортните комплекси, ваканционните селища (вилни и туристически селища) и къмпингите по Черноморското крайбрежие от 15 май 2021 г. до 1 октомври 2021 г.". Няма отделно "строителни" и отделно "монтажни".


В следващите дни всякакви чиновници засипваха медиите с клетви, че както по ЗУТ (Закон за устройство на територията), така и по ЗУЧК (Закон за устройство на Черноморското крайбрежие) строителни и монтажни работи били различни неща. И това, разбира се, е опашата лъжа. И в ЗУТ, и в ЗУЧК става дума единствено за "строително-монтажни работи" (СМР). Разликата е, че в ЗУТ това понятие е разделено с тиренце, а в ЗУЧК е една дума.


Който лъже, трябва и да маже. Ако влезете в страницата на община Созопол, няма да намерите цитираната горе Заповед № 8-Z-510 от 27.04.2021. Няма я. Скрита е някъде из дебрите на сайта. Можете да я откриете единствено с помощта на "Гугъл" и поредица проби с различни ключови думи. Иначе на сайта ще намерите заповед от 27 април, но с номер 509, отнасяща се до рязане на дърва през курортния сезон. Толкова ви се полага да знаете към днешна дата.


Преди десетина дни писах на Община Созопол, искайки разяснения. Положението обаче е такова: от умрял писмо. Същото е положението и с писмото, което написах на МОСВ по същото време. Да ви звучи познато? Както се казваше в един добър български сериал: "Старото зло е още тук."


За капак в общото оневиняване на видими безобразия се включи и ДНСК, също с нов началник. Трогателно единодушие, липсват само цигулките в бекграунда...


Интересният въпрос е какво се е случило между началото на казуса, когато сред всички институции единствено Община Созопол имаше достойно поведение, и началото на юни, когато от нейно име се заговориха небивалици за разликата между "строителни" и "монтажни" работи (каквато разлика, повтарям, не съществува нито в правния мир, нито в Заповед № 8-Z-510 от 27.04.2021).


Нямам доказателства, но имам обосновани подозрения. Още при разораването на дюните се разчу, че зад цялата работа стоят крупни интереси, разширяващи дейността си от Слънчев бряг - този същински Содом на мутренското беззаконие - в южна посока. Знам от личен опит, че когато се опиташ да попречиш на разни мутри да разорават и бетонират дюни (успях да направя нещо такова преди няколко години), започват едни много характерни обаждания по телефона от представители на съответните.


Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Аз знам как да водя такива разговори - имам дългогодишен тренинг. Но не съм на място и не съм изоставен от институциите на държавата, в каквото положение се оказа Община Созопол. Когато в слушалката на телефона ми обясняват, че знаят къде живея и че животът е понякога доста опасно нещо - мен ме избива на смях. Ако обаче бях запокитен в някоя черноморска община и виждах как централната власт протежира всякакви местни негодници и насилници - изобщо даже нямаше да ми е смешно.


Когато всички лъжат и крадат, а силата е в мутрите


Когато държавната власт, на която разчитаме за закон, ред и закрила, се подреди до мутрите - тогава те няма как да бъдат спрени на местно ниво със силите на местните институции. Тогава се възпроизвежда добре познатият ни модел, който някои наричат "модела Борисов": когато всички лъжат и крадат, няма нито закон, нито ред, нито закрила. Единственият регулатор на обществените отношения е силата, а силата е в мутрите.


В това отношение казусът "Смокиня" демонстрира, че точно този модел си е жив и здрав и продължава да бъде крепен от бездействието на институциите на държавната власт, макар и с нови хора начело. Това е и сигнал към мутрите, че ред няма да бъде въведен нито в Алепу, нито в Синеморец, нито в другите десетки и стотици случаи на заграбване и разрушаване на природата. Позор.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  Демек -За какво беше всенародното възстание и последващите чистки след изборите, извършени от временното правителство? Така излиза от материала.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1515 Весело

  Генчо не го е страх от Мутри щото слугува на други Мутри.
  И понеже е безстрашен Трибун говори с недомлъвки за една групировка тралла ла ла ла ла и той без имена.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  “ прозира озъбеното лице на крайните бенефициери: т.нар. мутри. ”
  ——
  А тъй дедо! Почна да прозираш май — ГЕРБ са само машата на икономическата клика зад тях. Да видим колко време ще ти трябва да прозреш, че едва ли и другите полит-образования са също такива “проекти” на същите тия дет ги наричаш “мутри”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1193 Весело

  "нямам доказателства, но имам обосновани подозрения"
  ноо убаф повод за дописка
  така нема кой та съди а па земаш хонорар.
  мерсим за ноу-хауто!
  ша ползвам да развием ена статия по обосновани предположения що некои финансисти точат
  баш у момента една банка!
  обосновано предполагам че ноо ша са е гот
  неколко илядо да ми четат предположенията
  и да ги прокоментират)))

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  едва ли … “по-различни”, де

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Очевидно мутрите не са само ГЕРБ. Да чистиш малките ГЕРБавчета е като да обезпаразитяваш - ясно, че ще дойдат нови кърлежи, но това не е причина да оставяш действащите.

  Проблемът с големите ГЕРБухалки е, че унищожават самите институции. А като няма институции, няма и реално противодействие на мутрите.

 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Според баба Станка от Б вход, гербавите крадат, но поне нещо строяли. Без бат Бойко, никога нищо не било построено, ръиш ли. Затова си гласува жената за ГЕРБ и не я занимавайте с корупцията и беззаконието на гербавите.

 8. 8 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1193 Весело
 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#6] от "еспресо":

  Който и да дойде след ГЕРБ, няма да може дори теоретично да краде повече - това е максимума. Бойковите апаши крадат 100% от възможното от обществения ресурс. Няма обществена поръчка, която да не падне в мазните гербави ръчички. За сумите без търг и конкурс, да не говорим.

 10. 10 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#6] от "еспресо":Който и да дойде след ГЕРБ, няма да може дори теоретично да краде повече - това е максимума.
  —цитат от коментар 9 на Котаракът на Шрьодингер


  Може, може. Ако не бъдат спрени сега, може например следващият скандал с трансплантации да бъде с клиенти на български мутри-лихвари.
  Или посредник на Буци да звъни "да слушаш, че иначе утре не се знае чий дроб ще присаждат".

 11. 11 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Никой не е твърдял, че "модела" ще приключи след едно гласуване. Ше трябват години за да се изградят действащи институции и правораздавателна система.

 12. 12 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 330 Неутрално

  О, Дневник след като пуснаха след четири дена новината за Узунов сега пренасочват внимание. Дайнов си мълчи за торбичките на митничаря и Спецов. Явно вчера това беше сигналът от Радев - Узунов е добър човек и остава. Почвайте огън по обичайните опорни точки - мутри и т.н. Да видим дали ще се справите да вдигнете достатъчно фонов шум и на новите корумпета някак да им се разтворят и извинят делата в обичайната какафония. Все пак притеснени - Дайнов е вдигнат от ранна сутрин. Прогноза - ще видим още няколко статии от Дойче Веле и Свободна Европа до края на деня - "Пик"-овците на другия отбор мутри.

 13. 13 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Генчо Обективния всичката му работа е такава. Писал, писал, писал за "модела Борисов", но забравил да спомене, че кмета на Созопол е от БСП и никъде в предългия "анализ" няма БСП.

 14. 14 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Момчета, ББ може да е всякакъв, но ако беше при него, цайсът, дето си зарежда телефоните безжично и си хортува сладко за трансплантации чрез писане на бележки със събеседника щеше да е изхвърчал от всички длъжности още преди три дена. Нямаше да се къта воденичен камък и да се спускат гневни опорки: ма и другите крадяха, Смокиня и т.н.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Случая е очеваден и не схващам, с какво е виновен Дайнов, че го изнася. Дали е подпорна стена, язовир във варненско все едно, колелото се е завъртяло и поне за момента няма спиране.
  Каскетурата се е снишила и чакат да видят от къде ще задуха вятъра.
  Това с изчегъртването няма как да е някакъв единичен акт и ще видим дали въобще ще започне, че име едн дето речат, а има други, които нямат нищо против да ги заместят и в цялата бърктия и те да хванат някоя рибка в мътната вода.

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  що за политолог би написал това?:
  "Когато държавната власт, на която разчитаме за закон, ред и закрила, се подреди до мутрите..."

  от учебник по политология знам, че политиката е "начини за получаване, удържане и използване на властта"
  дори само това е достатъчно, за да направим предварителен извод (хипотеза), че държавата е просто НАЙ-СИЛНАТА мутренска групировка в дадена страна, следователно е ЕСТЕСТВЕНО тя да застава до по-малките си братчета, които са й послушни;
  този предварителен извод издържа проверка с наблюдения за ДЕЙСТВИЯТА на държавната власт (и нейните подразделения и ортаци), значи изводът смело го наричаме ЗАКОНОМЕРНОСТ, или - ФАКТ.

  и, естествено, докато проверявахме хипотезата си, не обръщахме внимание на приказките на мегамутрите за "законност, ред и добруване на гражданите", понеже това са очевидни залъгалки и се разминават драстично с ДЕЛАТА.

  всички тези неща един мъж в шестото си десетилетие, че и с образование по обществени науки, че и самият той преподавател, би трябвало да знае... но се държи така, сякаш не ги знае

  оттук въпросът е: що за човек е г-н Дайнов? Безнадежден наивник или съзнателен (и прилично платен) лъжец? Певец на старата песен "царят е добър, ама болярите лоши" (държавността е чиста и невинна, ама държавниците не струват - с други думи речено)?

  впрочем, няма значение - и в двата случая констатациите му заслужават известно и предпазливо внимание, но неговите изводи - в никакъв случай не бива да се вземат на доверие!

  а едно време беше бунтар...
  бързо му мина
  жалко

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Мутрите върнаха българското общество във феодализма. Те овладяха не само политиката, икономиката и институциите, а самото общество. Напазаруваха си (повечето от) интелигенцията, публичните личности, журналистите, а освен това корумпираха и направиха зависими и части от всяка обществена прослойка. Така те създадоха контролирано общество и пратиха естествения подбор и конкуренцията по дяволите. Непослушните често стават аутсайдери, но те за "нищо не стават", нали? Или просто нямат късмет.

  Системите от зависимости така са оплели обществото, че често дори проявата на най естествените човешки права обърква работата на върхушката. И затова менгемето на несвободата се стяга още повече. Тези, които отказват да са роби стават "предатели на Родината", "егоисти" и "безотговорни елементи".

  Рано или късно следва колапс на обществото. Противоречията между отделните групи стават все по крещящи. Кастовият модел общество и политиката 4разделяй и владей" винаги води до провал.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 20 Неутрално

  О, Дневник след като пуснаха след четири дена новината за Узунов сега пренасочват внимание. .
  —цитат от коментар 12 на skitnik75


  Ех, как се надявахте, че новината за Узунов ще предизвика фурор, пък накрая излезе Радев и с две думи ви спука балона, презрително категоризирайки естеството на активното ви мероприятие - "инсинуации и ченгеджийски номера". Толкоз.

 22. 22 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Тоя е компрометиран, тотално компроментиран! Шкарт!
  "Бивши хора ", "бивш човек ", казано на езика на комунистическата тиня, оседлала временно държавата.

 23. 23 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Момчета, ББ може да е всякакъв, но ако беше при него, цайсът, дето си зарежда телефоните безжично и си хортува сладко за трансплантации чрез писане на бележки със събеседника щеше да е изхвърчал от всички длъжности още преди три дена.
  —цитат от коментар 14 на skitnik75


  Като Делян Добрев?

 24. 24 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Созопол и Несебър: най-корумпираните герберски общини. (е, столицата си е столица де :))
  Слънчаци на Каваци.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Спасението е само едно - пълен бойкот на мутрите, нека бетона им си стои празен. Ей ги Гърция, Турция, Кипър, Малта къде са, не виждам защо човек би си причинил мутро-бетоно-лайно-морието ни. Ама материала, ех материала...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 27. 27 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Христо Комарницки:
  „Борисов напълни високите етажи с мутри и милиционери,
  гербав елит по негов образ и подобие.
  Трябват сто Херкулеса да ринат сто дена тия обори.“

 28. 28 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Бодаков:

  ..обичайните заподозрени,..политическия..слугинаж с академични звания,.. проф. и доц.,
  ..нашата Еми!.. на отличната журналистка Емилия Милчева. .. Еми има много фино чувство за хумор

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 29. 29 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Да се чуди човек, защо изобщо получават заплати тия от контролните органи!
  Не били "строителни", ами били "монтажни" работи!?
  Няма да е от неграмотност.

 30. 30 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  На един от първите митинги след Десети на площада имаше един плакат, който и до ден днешен остава ненадминат по синтезираност, краткост, яснота и гениалност.
  Той беше съвсем кратък:
  "Е, и ?"
  -----------------------
  О тогава до днес, вече 30 години си остава актуален.
  Въпросът е какво следва след думите ?
  За тези години думите се изговориха и бе ред на действията.
  На правилните действия.
  Вие някъде да виждате правилни действия в полза на България ?
  А не на група хитреци, тарикати, мошеници и обикновени пладнешки разбойници.

  кратък
 31. 31 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 257 Разстроено

  "Тогава се възпроизвежда добре познатият ни модел, който някои наричат "модела Борисов": когато всички лъжат и крадат, няма нито закон, нито ред, нито закрила."

  Кратко, точно, ясно...

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Доживяхме "гербер" да стане по-обидна дума от "комунист".

  Макар че генеалогически става въпрос за едни и същи хора.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 106 Весело

  Скоро Киро Язовиро ще намери още някой гьол покрай дюните. И глашатая на по-добрите олигарси Дайнов ще развие новите си велики тези.

  В спора се ражда истината!
 35. 35 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  България е болна държава ,много болна.Нужна е много висока доза Антимутрин.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  "Единственият регулатор на обществените отношения е силата, а силата е в мутрите."
  И сега какво, да си кажем, че сме безсилни и нищо не може да се направи ли? Те години наред разграждаха държавата и я крадоха. Ние години наред ще трябва да я изграждаме наново. С воля, търпения, "пот, кръв и сълзи."

 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  държавата поначало е мутренско изобретение - и си остава по същина такова

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 38. 38 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Е то вече стана ясно, че преобладаващата част от замагнитените фирми са на Васил Божков, така че....

  agent
 39. 39 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "Всяка демокрация води до диктатура на негодници" - Алфред Нобел
  Задължение на всеки народ е, на всеки четири години да сменя негодниците! Неосъзнатия народ избира едни и същи негодници и ги превръща в диктатори. Решението на проблема е в думите на Ярослав Хашек: "И Помнете говеда, че сте хора"

 40. 40 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Дневник и Свободна Европа, олеквате с "анализатори" като дайнофф, който ще пише и срещу майка си стига някой да му плати...

  Да си припомним какви ги твори този бард в едни недалечни времена... - https://web.archive.org/web/20101129000149/http://rollingstone.bg/две-димящи-дула-защо-народът-обича-бат/

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Мислех,че Женята ше се възмути от пурите и ромчето,ама на...

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  За тебе винаги е било така.Все пак си комуне.

 43. 43 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Специалист по нищо. Освен може би по долнопробна ракия.

 44. 44 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#21:"Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ"][/quote]

  ПовЕрвахме му ... на зеления чорап!

  : ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4468 Неутрално

  Доживяхме "гербер" да стане по-обидна дума от "комунист".Макар че генеалогически става въпрос за едни и същи хора.
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Абсолютно! Затова е напълно приемлива една коалиция на БСП с ДеБъ.

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alarmstufe Rot":

  И с ДПС,ис ДПС.Насо Татянко немат нищо против.

 47. 47 Профил на Momchil Cholakov
  Momchil Cholakov
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#4] от "bruno__dante"
  Севдето съвсем е изкуфяла, какви тъпотии ти е пратила да пишеш..... отново

 48. 48 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Българина си е простак от висша класа, иска си мутри да го оплождат и да си краде при първа възможност. Затова спрялата кочина няма да бъде истинска държава с истинска нация в нея!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK