Стажът за юридическа правоспособност се сви абсурдно до решаване на два казуса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3766 Любопитно

  М'дааа. Май нямат вяра на ваксините. А може и просто да ги мързи.

 2. 2 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Потомствен адвокат - не съм - но съм корифей, какво пречи на студентите да учат в университета, след това - няма милост, особено при Международни казуси , с които се сблъскваме вече почти всеки ден, аз имам такова преклонение към науката, че даже насън не смея да плюна на учебник или на правна книга, какъв е този плач, така или иначе са тежки случаите - дори и да са наглед обикновени, а хората се нуждаят от адвокати, съдии, прокурори, следователи.

  Тоест - без да се пуснеш на практика, едва ли ще можеш, това е медицинска професия и - така.

  Мен първите дела ми бяха сложни - но се научих.

  Ръка на колега - няма да откажа, но - искам да съм обграден от майстори, така де - в крайна сметка - животът е обмяна на опит.

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Само за справка, стажът в Германия,т.н. Референдариат трае две години.

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Има моменти в които ми дотяга от правни ала-бализми...! От изписани страници с безсмислен текст, които трябва да ме убедят, че това което виждам не е вярно.
  Казуси, казуси, казуси... И като се натресеш на идентични казуси с противоположни съдебни решения, започваш да се чудиш, къде е правото и къде е съдопроизводството...!

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 1027 Разстроено

  Мечтая си прокурори и съдии да могат да стават само юристи, завършили Софийския университет. Завършилите ПУЦ-ове из страната да стават адвокати и юристконсулти и да се доказват пред фирми и граждани.
  Един адвокат обясни за Симеоновската школа: на тези, които се подготвят за полицаи им се "присвоява" и специалност право, а на тези , които се обучават за пожарникари , им се "присвоява" и специалност инженер ВиК. Така Гешев е станал юрист, а Борисов инженер.
  Чудя се колко ли от послушните на Гешев прокурори и членове на ВСС са с дипломи от СУ.

 6. 6 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Мечтая си прокурори и съдии да могат да стават само юристи, завършили Софийския университет. Завършилите ПУЦ-ове из страната да стават адвокати и юристконсулти и да се доказват пред фирми и граждани.Един адвокат обясни за Симеоновската школа: на тези, които се подготвят за полицаи им се "присвоява" и специалност право, а на тези , които се обучават за пожарникари , им се "присвоява" и специалност инженер ВиК. Така Гешев е станал юрист, а Борисов инженер.Чудя се колко ли от послушните на Гешев прокурори и членове на ВСС са с дипломи от СУ.
  —цитат от коментар 5 на iiu09354227


  А завършилите Харвард и Сорбоната? А за икономисти и инженери?

  Няма ли най-накрая да влезете в 21-ви век и да разберете, че се учи през целият живот и това каква диплома си взел преди 40 години, пи никакъв начин не те прави нито конкурентен, нито квалифициран днес. Аз си мечтая за деня, в който следващият велик физик се роди в Айтос или Силистра, той да може да развие таланта си от най-ранна възраст и после да може да достигне най-добрите световни университети. Впрочем, масово нашите ученици вече прескачат родните университети и директно заминават в чужбина. Защото знанието не е дамаджана с ракия, която да бъде налята с фуния от тайни посредници. Знанието се търси и получава докато си жив, другото е отживелица. Софийският университет има великолепни преподаватели, но те могат само да открехнат вратата пред младите умове, а не произвеждат стока с етикет. Всеки трябва после да се доказва в работата си, да продължи да се учи и да трупа познания, при това ежедневно. Всякакви гениални учени, но също и пълни недоразумения са излезли от университета, да не говорим, че навремето също случайни деца рядко са допускани, а злите езици го твърдят и за днешните приеми.

  Та, на първо време, нека се приеме критерий поне нужното образование да има човек, за да стане, примерно, министър на енергетиката или селското стопанство. Да се работи за вдигане на нивото на цялото ни образование и да получават децата визираният и анализа практически опит, а после пазара и правилно функциониращата администрация (надявам се някой ден) ще отсеят трудещите се и четящите.

 7. 7 Профил на Iva Ivanova
  Iva Ivanova
  Рейтинг: 30 Неутрално

  НАРЕДБА № 1 ОТ 1 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ЮРИДИЧЕСКА ПРАВОСПОСОБНОСТ Чл. 5. По време на стажа стажант-юристът не получава възнаграждение и времето не се зачита за осигурителен стаж, освен когато договорът с лице по чл. 297, ал. 2, т. 2 от Закона за съдебната власт предвижда друго.

  Тази разпоредба напълно обяснява настоящата ситуация с провеждането на стажът за придобиване на юридическа правоспособност. Когато трудът на стажант-юристът, който в най-добрия случай е на 25-26 годишна възраст, не е заплатен, то тогава как се очаква да си плаща сметките, наемът и храната? Интересно е защо точно тази тема не е засегната в статията? Как се очаква младите хора да се издържат в този 6-месечен период и защо държавата нормативно урежда престирането на безплатен труд? Идеята да бъдат получени не само теоретически, но и практически знания е чудесна, но прилагането й на практика не е успешно. Ако практическите знания и умения се придобиват по време на юридическото образование и преподавателите не се оправдават с това, че теорията е по-важна от практиката, то тогава положението би било много по-различно. В сегашната ситуация студентите извършват нископлатен труд в канторите, защото и практиката за упражняването на юридическата професия е важна, балансират между работа и обучение, а след завършването на юридическото образование биват принудени 6 месеца да работят безплатно за държавата, защото без тези 6 месеца и последвалия изпит няма как да работят по специалността, за която са учили последователно през петте години в университета. Проблемът с юридическото образование е доста по-голям и комплексен и не лежи само на основата на двата казуса от СГС и е време да бъде решен!

 8. 8 Профил на koftimastia
  koftimastia
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Този "стаж" винаги е бил пълен таш@к. Не познавам юрист, който да е разчитал да получи какъвто и да е практически опит през въпросните няколко седмици. Даже решаването на казуси е много.

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Има моменти в които ми дотяга от правни ала-бализми...! От изписани страници с безсмислен текст, които трябва да ме убедят, че това което виждам не е вярно.Казуси, казуси, казуси... И като се натресеш на идентични казуси с противоположни съдебни решения, започваш да се чудиш, къде е правото и къде е съдопроизводството...!
  —цитат от коментар 4 на Petleshev


  В България не прилагаме прецедентно право. Тук не е нито САЩ, нито Великобритания. И нищо не пречи един съдия да реши едно, а друг, по сходен въпрос, да реши друго. Ако не си доволен, има второинстанционна касационна инстанция и (освен по административни дела) трета, която да разгледа делото (и поведението на съдията) по процедура. А това, че често пъти делото се решава от съдията "по съвест" е проблем не толкова на съдебната, колкото на законодателната власт. И е следствие на инертността, необразоваността и безхаберието на избирателя.

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мечтая си прокурори и съдии да могат да стават само юристи, завършили Софийския университет. Завършилите ПУЦ-ове из страната да стават адвокати и юристконсулти и да се доказват пред фирми и граждани.Един адвокат обясни за Симеоновската школа: на тези, които се подготвят за полицаи им се "присвоява" и специалност право, а на тези , които се обучават за пожарникари , им се "присвоява" и специалност инженер ВиК. Така Гешев е станал юрист, а Борисов инженер.Чудя се колко ли от послушните на Гешев прокурори и членове на ВСС са с дипломи от СУ.
  —цитат от коментар 5 на iiu09354227


  Моите дълбоки уважения към СУ (единственият ни истински университет)! Но за прокурор/следовател и най-вече съдия, трябва да имаш не само юридическо образование, но и да си завършил "Националния институт по правосъдие", където би трябвало да те научат на всички тънкости на занаята.
  Уви, както и при коментатора над Вас, тук въпросът опира отново до търпимостта на "суверена".

 11. 11 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "iiu09354227":

  Разбирам Ви, системата има нужда от още светила на юридическата мисъл като Дани Кирилов и Михаил Миков, дано ЮФ на СУ да продължи да излъчва такива корифеи, че без тях закъде сме?

 12. 12 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 272 Разстроено

  Неадекватните стажове за юристи са най-малкият проблем. По-трагично е неадекватното практическо обучение на медицинските специалности заради ковид пандемията. Поне няма риск един адвокат с малък практически опит да убие човек, но ако е лекар?

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK