"Незаконно е да се пазят в тайна недекларираните имоти на властта"

Ако прокуратурата и антикорупционната комисия искат да издирват кой е изнесъл и укрил в чужбина парите си от подкупи, рекет, кражби от държавата – пречки няма.

© Юлия Лазарова

Ако прокуратурата и антикорупционната комисия искат да издирват кой е изнесъл и укрил в чужбина парите си от подкупи, рекет, кражби от държавата – пречки няма.Изнесената от вътрешния министър Бойко Рашков информация за бездействие на прокуратурата вече две години по проверки за имущественото състояние на магистрати и политици предизвика реакцията на бившия главен прокурор, сега председател на антикорупционната комисия, Сотир Цацаров. Според него информацията била само оперативна, което не е достатъчно за започване на разследване. Досега неведнъж прокуратурата се е задействала по оперативна информация и остава неясно защо този път не прави нищо. Според Рашков причината е следната: "Прокуратурата има данни за магистрати от ВСС. Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга. Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия."


"Дневник" публикува няколко коментара по темата от "Фейсбук", "Дойче веле" и БНР:


Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор:
Сотир Цацаров потвърждава вече известното, че през 2019 г. от ДАНС изпратили справки на прокуратурата за лицата на висши публични длъжности, притежаващи недекларирани имоти и сметки в чужбина.


Тъй като справките били с гриф за класифицирана информация, съдържанието им нямало как да бъде оповестено.


Това обяснение е, меко казано, несериозно.


Имуществото на тези лица подлежи на публично деклариране. Абсурд е информацията за несъответствие между декларираното и действителното имотно състояние на което и да е лице на висша публична длъжност да бъде защитена от закона тайна, при положение че имуществото на тези лица по закон трябва да бъде обявено.


По тази логика ДАНС могат да засекретят всяка публична информация, вкарвайки я в някаква си справка с гриф.


Вече две години не става ясно защо имуществото на определени лица на висши длъжности се крие, докато другите декларират своето.


Разбира се, само по себе си недекларираното имущество в чужбина не означава непременно, че за придобиването му няма легитимно обяснение. Нарушението може да се изразява в обикновената липса на деклариране, а не в неясен произход на средствата, с които е придобито. Но това отново не означава, че имуществото не трябва да бъде обявено - законът не само не забранява обявяването, а напротив - изисква го.


Емилия Милчева, журналист:


Като главен прокурор през 2013 Цацаров беше получил и справка от ДАНС "за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система" - за Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков заради сметки в банки в Швейцария. Резултатът от действията на прокуратурата беше... фиаско. Независимо от създаденото от Цацаров звено за разследване на престъпления по високите етажи на властта, в което участваха прокуратурата, ДАНС и МВР.


По времето на един друг главен прокурор - Борис Велчев, прокуратурата дори не прояви интерес към информация от един диск със сметки на българи в Лихтенщайн през 2009, нито към друга, "подарена" от властите от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия през март 2010. Става въпрос също за диск с информация за 1500 сметки във втората по големина банка в Швейцария Credit Suisse, сред които и на българи. Нищо не се случи освен изявлението, че български граждани притежават над 200 милиона евро. Преди две години разследващият сайт "Биволъ" поиска докладите от командировката на тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов, но такива не се откриха.


Потопи се и информацията за българи от т.нар. "Панамски досиета", които през 2016 г. разкриха данни за стотици известни личности от цял свят, укрили необложени с данъци средства в офшорни зони. Какво от това, че министърът на финансите Владислав Горанов беше обещал да бъде проверен произходът на парите и дали са платени данъци върху тях, след като НАП поиска информация за българските имена от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Публикации тогава разкриха за връзка на Делян Пеевски, тогава депутат от ДПС, с офшорка, регистрирана от панамската кантора Mossack Fonseca.


Какво излиза? Очевидно престъпления, свързани с корупция и пране на пари, не са по вкуса на прокуратура, специализирала се в разчистване на политически сметки и бизнес отношения. Ако иска да издирва кой е изнесъл и укрил в чужбина парите си от подкупи, рекет, кражби от държавата, пречки няма. България има споразумения за обмен на данъчна информация, в това число с Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Кипър, Холандия, Великобритания. Освен това от пет години може да получава при запитване информация за доходи и банкови сметки на български лица в много държави, както и в десетки офшорни зони. Това стана възможно след ратифицираната през 2016 г. Многостранна конвенция за административно сътрудничество по данъчни въпроси, към която България се присъедини последна в ЕС.


Докато прокуратурата е безотчетна и се прави на сляпа, няма и глуха, парите от корупция и рекет, изнесени от България, ще са недосегаеми в офшорките, както и луксозните къщи и яхти на политици или хотелите на бивши и настоящи кметове. Задача за служебното, но и за следващото правителство е да разбере пази ли държавното обвинение информацията за тях или тези данни са приватизирани, както стана с част от досиетата на ДС. И след това да поработят по тях, ако "горещите следи" не са твърде изстинали.


Михаил Екимджиев, адвокат:


Публична тайна е, че немалко магистрати по доста необясним на пръв поглед начин се сдобиха с вили и къщи в Гърция, по Средиземноморието. Може да имат пари от бизнеси на техни близки, може да имат пари от реституция, но все пак това подлежи на проверка.


Преди около три години г-н Цацаров много тържествено обеща, че прокуратурата започва проверка по изтеклите информации за банкови сметки на магистрати и публични личности в чужди банки.


След това капка по капка излизаше информация, че са установени, без да се посочват имена обаче, и изведнъж просто беше спусната една завеса и темата беше забравена. Очевидно там нещо е открито.


Най-вероятно тази информация, след като не се публикува, не се прави достояние на медиите, на обществото - каква е причината да не се прави? Очевидно е, че се прави, за да се използва за други цели - да бъдат държани на каишка зависимите вече лица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK