Има ли българин, който да не знае, че живее в корумпирана държава

Юли 2020 г. – протест срещу корупцията пред Министерския съвет

© Юлия Лазарова

Юли 2020 г. – протест срещу корупцията пред Министерския съветАнализът е препубликуван от "Дойче веле".


България е най-корумпираната страна в Европейския съюз - това е клише, което всички в Европа знаят. И което ние мазохистично обичаме да повтаряме. "Най" обаче не звучи съвсем вярно, защото не сме сами. Според Индекса за възприятие на корупцията на "Трансперънси интернешънъл" за 2020 година България е наравно с Унгария и Румъния. Да, 19% от българите са платили подкуп в последните 12 месеца, но делът на румънците е по-голям.


А за разлика от западноевропейските, скандинавските и някои централноевропейски страни, южняци като испанците и италианците по-често се страхуват от негативни за себе си последици, ако докладват случаи на корупция. Ние, балканците, се боим още повече. 65% от българите се страхуват да подадат сигнал за корупция, но и 66% от словенците, които може и да не се смятат за балканци, но техният премиер Янез Янша е на път да се превърне в европейския Лукашенко.
Правителствено дирижирана корупция


Българите също са пределно наясно с премиера си, управлявал три мандата. Огласените тези дни подробни данни от социологическо проучване, извършено от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 сред голяма извадка от 3000 души по поръчка на "Трансперънси интернешънъл", показват картина на една правителствено дирижирана корупция. В последната година от мандата на кабинета "Борисов 3" цели 56% от пълнолетните българи са смятали, че премиерът Борисов и най-близките му сътрудници участват в корупция, а половината са били убедени, че корумпирани са и почти всички министри. 90% са изразили мнение, че проблемът с корупцията в правителството е много голям, а близо половината са смятали, че през 2020 корупционните практики са се увеличили.


Защо тогава при това почти пълно единодушие по отношение на корупцията не следва гражданско действие? Много малка част от хората, които смятаха премиера за корумпиран, излязоха на протест миналата година с искане за оставката му.


Едно от обясненията е, че корупцията поражда невидима власт, която здраво я охранява. Затова хората не само се страхуват да подават сигнали за корупция, но и ги намират за безсмислени. А за да се заявиш открито като неин противник и да търсиш политическа сметка от корумпираните, трябва да не си икономически зависим от мрежите ѝ. В по-малките градове, включително областни центрове, това е почти невъзможно, доколкото корупционно-властовите мрежи контролират пряко или косвено почти всички източници на доход. Положението на местните медии е още по-тежко от това на националните и те не могат ефективно да осигуряват публичност на корупционни практики и на граждански действия срещу тях.


Друго обяснение за гражданското безсилие срещу корупцията са масовите опростенчески нагласи за възприятие на проблема. Едни са заложници на схващането, че корупцията е неизбежна, че само се сменят лицата по върховете на мрежите ѝ - и затова смятат, че е невъзможно нещо да се промени. Други се втурват към революционни решения и искат главите на "лошите", а гаранцията, че корупционните мрежи са разсечени, е единствено в това, че на власт са вече "добрите".


Антикорупционният завой: кой и как


Разбирането, че са необходими реформи, които да осигурят независима съдебна система и независими медии като постоянно действащи оръжия срещу корупцията, остава елитарно в същината си. За масовия гражданин то звучи плакатно и трудно може да мотивира гражданско действие. Рядко политиците от партиите на промяната успяват да обяснят "по-надолу" защо правовата държава засяга пряко всички, а не само тези "по-нагоре".


Антикорупционният завой би могъл да започне "от центъра" - от елитарен по съдържание и обхват гражданско-политически натиск в столицата и големите градове, който заедно с външен натиск да доведе до институционални реформи. По места хората пак ще последват мейнстрийма, като този път ще застанат в редиците на борците срещу корупцията. Но отново няма да имаме траен антикорупционен обществен климат - поне докато институционалните практики не възпитат у хората една култура на нормалността.


А в предизборна обстановка и в първите месеци след изборите най-опасно би било антикорупционните очаквания да бъдат тласнати в популистка посока, при която смяната и наказването на предишните да изчерпи смисъла на промяната. И така всъщност да се запази корупционното статукво под нова форма.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3593 Весело

  Лидерът на некорумпираните е Бойко Методиев Борисов.Такива като него които не знаят,че са корумпирани са десетки хиляди.

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 875 Неутрално

  В последната година от мандата на кабинета "Борисов 3" цели 56% от пълнолетните българи са смятали, че премиерът Борисов и най-близките му сътрудници участват в корупция, а половината са били убедени, че корумпирани са и почти всички министри.

  Не почти всички а всички министри са били корумпирани. Малко или много но всички.

 3. 3 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 668 Неутрално

  ГЕРБ слизат защото спряха да произвеждат мечти. Европа, магистрали, Бяло море, трилъчево метро - това е тривиално. Новата мечта е Ферари.
  Но то винаги е с цвят червен.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Сегашното положение, колкото и да е странно, но силно зависи с българският демографски модел чудо "малко, но качествени", вследствие на който, не може да се очаква от държава с преобладаващо население в предпенсионна възраст да се случват някскви сериозни промени.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  Добре е г-н Стойнев поне няколко доказателства за корупция да дадете, по-времето на БСП има много, ама от 12 години насам?

  И колумнист какво означава?

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 6. 6 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Дневник, що не направите едно разследване как се е променил жизнения стандарт на тези от отровното трио за последната една година?

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3847 Весело

  " Корупция няма, има само усещане за такава !"
  Румяна Бъчварова !

 8. 8
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Огласените тези дни подробни данни от социологическо проучване, извършено от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 сред голяма извадка от 3000 души по поръчка на "Трансперънси интернешънъл" ....
  ------------------------------------------------------------------------

  Тези дни огласени "резултати", а допитванията са били до 6 декември 2020?

  И що така се е забавил резултатът, стъкмяване или нещо друго?

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 10. 10 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Има ли българин, който да не знае, че живее в корумпирана държава

  За това не знам. Знам, че няма българин който да не е мрънкач, включая и г-н Автора. Гърците в един момент откраднаха от Западна Европа 100 млрд евро, ама никой грък не каза ние сме най-корумпирани.

 11. 11 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Аз лично не съм получавал, нито предлагал подкуп. Да кажат онези, които са го правили...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Толкова ли никой не го чете този сайт Дойче веле!?

 13. 13 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 562 Неутрално

  " Корупция няма, има само усещане за такава !" Румяна Бъчварова !
  —цитат от коментар 7 на samoedin


  Делян Пеевски е демонизиран.
  Иван Костов
  😁😁😁

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Демек Шъ съ упраим на Куково лято, а?
  Като подминем клишета в писанието има една вярна и много тъжна истина.
  Географското положение!
  Хем на изток, хем на юг.
  Демек корупция яка и необратима.
  Единственото по-лошо може да е центална Америка или близкия изток.
  Пустата й география, а?
  Защо западноевропейскоте и произлезлите от тях Америка, Канада, Австралия, нова Зеландия не са толкова корумпирани? Разбира се вероятно може да добавим Япония и Корея?
  Ами защото цивилизацията, съвременна демокрация, прогреса са започнали от там.
  И кога ще ги настигнем?
  Столетия ли? Десетилетия ли?

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Това ,че шайката е корумпирана го знаят всички , въпросът е защп ЕНП не си скъсат опашката ,а чакат Кьовеши да им я покаже.

 16. 16 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Не е актуално това вече. Корупцията в тая държава приключи! Всички корумпета вече са уволнени и са заменени само от чисти, светли и безкористни специалисти и спецове с брилянтни професионални биографии и искрящи морални облици - само радевисти, божковисти, рашковисти и тям подобни алтруисти!

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 17. 17 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Добре е г-н Стойнев поне няколко доказателства за корупция да дадете, по-времето на БСП има много, ама от 12 години насам?И колумнист какво означава?
  —цитат от коментар 5 на Полковник Паликъщов


  Защо да дава доказателства,то и така има кой да му вярва?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Лидерът на некорумпираните е Бойко Методиев Борисов.Такива като него които не знаят,че са корумпирани са десетки хиляди.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  Няма българин , който да няма усещането за корупция / така е модно да се казва / ! Корупцията е явление , което нито Боко го е изобретил - нито ще си отиде с него ! нашата корупция е кокошкарска в сравнение с корупцията в някои "бели " северни държави - визирам Швеция ! Да , Швеция ! Който не е чел романа "Милениум " не знае за какво иде реч :
  "Произведение – бич за корупцията

  Мръсни пари, трансфери, сновящи между Каймановите острови и Люксембург, недобросъвестно сключени сделки… „Милениум“ разобличава също така и определено излезлия от пътя капитализъм. Началната сцена със срещата на кораба на разследващия журналист с едно „дълбоко гърло“, разкриваща с най-големи детайли финансово-икономически скандал, в който е замесен известен бизнесмен, гъмжи от подробности, които звучат много достоверно: отклоняване на средства, реализиране на несъществуващи проекти в страните от Източна Европа… Когато Лисбет Саландер открива тайни сметки в Цюрих или се среща в Гибралтар с адвокат, който приема без да проявява излишно любопитство да управлява огромно състояние… Съществуват наистина схеми за пране на пари, които минават през въпросните офшорки, използвани от руските олигарси, наркотрафикантите… Ларшон отправя много силно послание.

  Реалистичен портрет на Швеция ! Препоръчвам горещо !

 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#19] от "doroteus":

  И на Веселин Стойнев

  Дългогодишен журналист, сега колумнист на "Дойче веле". препоръчвам да прочете романа !

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1076 Весело

  До коментар [#5] от "Полковник Паликъщов":Много по-скъпи магистрали, пълни шкафчета, скъпи имоти на властимащи, стандарт , неотговарящ за заплащането им, какви по-големи доказателства.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  Как ги изчисли магистралите колко са "по-скъпи", Росе? От кое са по-скъпи? Ами ако са по-евтини от туй, каквото и да е то, по-хубаво ли е? Де ги шкафчетата, на картинката ли ги видя? За скъпите имоти си има институции. Обаче много пречат и подлежат на изчегъртване, тъй че имотите, доходите, скатаните данъци, доказаните (и от "Магнитски") зависимости на настоящите властимащи не са вече никакво доказателство. Корупция тука вече няма, както казах.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 23. 23 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  А има ли журналист, анализатор, политик, човек, кото може да посочи държава без корупция?

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  Магистралите в България са най-евтини на километър.
  Валутният резерв -огромен.
  Банките спират срочните депозити заради свръхликвидност.
  Даже чартърите по морето се увеличават.
  Икономиката работи на пълна пара.
  Интересно колко години още ще дъвчете 2 неща -Корупция и Борисов.
  Ами спрете се вече.

 25. 25 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 276 Разстроено

  Не спряхте да насаждате в главите на хората, че държавата е "превзета" и корумпирана. И продължавате да го насаждате, а това ще тежи от тук нататък като неизлечимо клеймо за всяко българско правителство. Тежко му и горко на всеки, който претендира за морал и честност - просто няма никой да му вярва повече заради такива като Веселин Стойнев и куп прокламиращи от сутрин до вечер прословутата корупция в България!

  В спора се ражда истината!
 26. 26 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  "Да, 19% от българите са платили подкуп в последните 12 месеца..."
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Това е една МНОГО опашата лъжа! Щом почти една пета от българите са ДАЛИ подкуп, това означава, че и тлкова други българи (държавни служители) са ВЗЕЛИ подкуп.
  Така излиза (когато махнем децата, пенсионерите и ромите, които по традиция не дават подкуп), че всеки пълнолетен гражданин у нас или е взел или е дал подкуп. Което по закон ги праща всичките в затвора...
  А па нема логика, свако!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 209 Неутрално

  АНАЛИЗЪТ НЕ Е ТОчЕН. АЗ СЕ СЪМНЯВАМ ,чЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА Е 7000000 ,ВЕРОЯТНО СМЕ 5500000 СПОРЕД ИВО ХРИСТОВ, А И АЗ МИСЛЯ СЪщОТО. ОТ МОЯТА УЛИЦА ПОВЕччÈТО ХОРА СА В ччУЖБИНА .МНОГО УМРЯХА . ТРИ КЪщИ СА НЕОБИТАЕМИ. ПРОЦЕНТИТЕ щЕ СА РАЗЛИчНИ , АКО СЕ ИЗчИСЛЯВАТ НА ДРУГА БАЗА

 28. 28 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 205 Весело

  Трудна е работата на Главният Каскет - накъдето и да погледне корупция и кражби.
  А да арестува няма кого - всички са свои!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4943 Весело

  До коментар [#26] от "Петър Самсонов":В твойта гербидж кухара логика никога не е имало, няма да и да има.Най-елементарен пример - ако 1 катаджия събере от 5 човека по 20 лв, колко човека са получили подкуп - според тебе явно 5,а не 1!
  —цитат от коментар 31 на От Бункера на Бай Хой


  Нарушение правят и двете страни, далите и вземали подкупи!

  Но в България народопсихологията май казва друго?

 34. 34 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  На трета инстанция Лозан Паноив, Присъда 400 лв. глоба. Нека ходи бос!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 35. 35 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1076 Весело

  До коментар [#16] от "Яна":Нищо не е приключило Янче, нищо!Гербидж-кочината има да се чегърта още поне 1-2 години, докато се отмирише от Простия и орките му!
  —цитат от коментар 29 на От Бункера на Бай Хой


  Бъркаш са, мирише ти на мръсни зелени чорапи и мазни фуражки с петолъчка, сърп и чук. И вонята се сгъстява, но на полезните идиоти им действа като райски газ и нищо няма да усетят, докато се събудят насред "промяната"...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 36. 36 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Не е актуално това вече. Корупцията в тая държава приключи! Всички корумпета вече са уволнени и са заменени само от чисти, светли и безкористни специалисти и спецове с брилянтни професионални биографии и искрящи морални облици - само радевисти, божковисти, рашковисти и тям подобни алтруисти!
  —цитат от коментар 16 на Яна


  ++++++++++
  .... и дайбългаристи! Най-чистите морално,най-високите интелектуално и най-красивите визуално.

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  Както каза Иван Костов, “демокрацията” се оказа, че има дефекти.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1076 Весело

  [quote#32:"От Бункера на Бай Хой"][/quote]

  Ми дай да я видим статистиката, Байче, не са срамувай.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 39. 39 Профил на Пламен Карапетков
  Пламен Карапетков
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#35] от "Яна":

  Тия лакърдии, за комуниста ББ дето ни " пазел" от лошите комунисти и " атлантика" Боко, който се борел с Русия като им построи " пАтока" с Български париии- само на сбирките на лели герб😀

 40. 40 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Не е актуално това вече. Корупцията в тая държава приключи! Всички корумпета вече са уволнени и са заменени само от чисти, светли и безкористни специалисти и спецове с брилянтни професионални биографии и искрящи морални облици - само радевисти, божковисти, рашковисти и тям подобни алтруисти!
  —цитат от коментар 16 на Яна


  Плюс маисти, трифонисти, минековисти, бабиканисти и хаджисти. Ангели сущи.

 41. 41 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#35] от "Яна":Тия лакърдии, за комуниста ББ дето ни " пазел" от лошите комунисти и " атлантика" Боко, който се борел с Русия като им построи " пАтока" с Български париии- само на сбирките на лели герб😀
  —цитат от коментар 39 на Пламен Карапетков


  Тия лакърдии са за хора с интелигентност над тая на маймуната, не е за вас.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Това са като приказките за катаджиите дето "И сега какво ще правим?" :)

  Всички са чували за тях, ама много малко реално са се срещали. :)

  Та и всички са чували за корупцията, но много малко са се срещали с нея. :)

 44. 44 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#35] от "Яна":Тия лакърдии, за комуниста ББ дето ни " пазел" от лошите комунисти и " атлантика" Боко, който се борел с Русия като им построи " пАтока" с Български париии- само на сбирките на лели герб😀
  —цитат от коментар 39 на Пламен Карапетков


  На добрите комунисти, дето щяха да ВИ постороят южния паток със щедър заем от матушката срещу 8,3% лихва, ама ЕК им развали работата, и на най-добрия, дето прикляка на снимките с Путин, ще има тепърва да им ядете... меда и маслото, които прииждат на реки, на реки вече. А лакърдиите за Боко - руския агент-комунист - само на трол-ДБ седянките.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Стига с тези глупости! Няма некорумпирана държава. Просто западните "демокрации" са облекли корупцията в някакева смешна законова форма и са я нарекли лобизъм. Нашите корумпета са като пионерчета спрямо англосаксонските!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Предполагам че няма българин, който не знае че живее в корумпирана държава, но мисля, че повечето немци не си дават сметка за това

 51. 51 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Има ли българин, който да не знае, че живее в корумпирана държава

  Яка теза, детайлно разследване изпипан анализ.

  Дойче ширпотребе булгарише?

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 52. 52 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Това има предвид Стойнев с корупцията:

  Кирил Петков (СтартЪпа) по петите на Румен Овчаров

  Както е тръгнал, служебният министър на икономиката Кирил Петков, с диплома от Харвард, най-вероятно ще завърши като прешественика си на поста от времето на Тройната коалиция – Румен Овчаров, с диплома от Московския институт по енергетика.

  Овчаров се отърва днес с условна от 2 г. за нанесени щети на Мини Бобов дол, докато е министър на икономиката.

  Планът на наследника му Кирил Петков за отпускане на необезпечени банкови кредити на малки и средни фирми с гратисен период от 12 месеца и изплащане до 7 години, е твърде вероятно да нанесе огромни щети на финансовия сектор и в частност на единствената държавна българска банка – ББР.

  Петков се хили като юпи на опашка за Биг Мак на пресконференция днес, докато оповестява, че една от големите български компании, получила кредити от ББР, върнала 40 млн. Която и да е тя, очевидно ще се справи и без кредита. Но банката, държавната банка, Кире? – както казва Мартина (Вачкова) в едно по-умно шоу.

  Кире, бе! Киро!! Кириле!!! – ако трябва да продължим възходящо-предупреждаващата интонация на Марта към Тончо (СтартЪпа).

  Все пак работата на банките, Кире, е да продават пари с достатъчно обезпечение, че ще си ги върнат с печалба, иначе фалират.

  Така че по-лошо от това за една банка няма – преждевременно връщане/отказ от кредитна линия. Губят се лихви, оттам и печалби. Да не говорим, че въпросната компания е обезпечила кредита с активи.

  В случая, загубите ще са директно за държавата, тъй като ББР е 100% държавна, даже няма да са облагана печалба.

  Не е нужно да си учил в Харвард или в Московския институт, достатъчно е да си чел Буров. Но Киро очевидно не е, за разлика от адаша му Ананиев, и поради това Петков продължава да се хили като юпи, захапало Биг Мак.

  Въпросните 40 млн. щели да захранят 400 малки фирми, които можели да ги дръпнат без никакво обезпечение, но при държавна гаранция от 80%.

  Г-н Петков, по-голям комунизъм не е измислен дори в Харвард. И то в година, в която чуждите капитали напускат България като чумаво място – https://plovdiv-online.com/news/biznes/chuzhdite-kapitali-prodalzhavat-da-se-izteglyat-ot-balgariya/

  Чакайте от умрял писмо при такава гаранция и никакво обезпечение (от кредитополучателя). И то след 7 години (най-рано), ако писмото пристигне и фирмата не е на Спецов.

  Или чакайте съд.

  Също след 7 години (най-късно). Призовката ще пристигне.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 287 Неутрално

  барал си го с очила, данта покапе

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 965 Неутрално

  История на корупцията?
  Търговец на коприна минава през земите на Велика България . Предлага на митничаря да му даде на ръка по малко пари .. Митничарят отказва а търговецът се чуди и казва . Ама кой ще разбере?
  По турско българинът е откупвал свободата си . Правил е бунтове , бягал от България и със злато си е купувал земя по банатско . В един момент е казал стига , щото му се е видяло нагорничаво и от турци и от чорбаджии и рекъл - до тук .
  Сега пак казва до тук .
  Но колко ще бъде до тук , не се знае.
  Щото едно време е имало пушки а сега е демокрация и има права на човека.

  .

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3994 Весело

  До коментар [#56] от "Моа Преател Тайпи":

  И скромен, и скромен!!! :-)
  ПП
  Как беше, "умря циганката..."

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3994 Весело

  До коментар [#60] от "Моа Преател Тайпи":

  Да съм казал че ти си грозен, или че аз съм "убав"?
  ПП
  Формулата на успешния адвокат е: "Не задавай въпроси на които не знаеш отговора!"

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Авторът е нов пасквилджия в Дойче веле и съвсем сигурно не е запомнат за падението на тази някога уважавана медия, когато шеф и стана НРБ-журналистът Александър Андреев. Лицето е известно като най-големият позор в историята на медията, когато преди няколко години под натиска на криминалите от КТБ уволни двамата водещи коментатори Иван Бедров/сега в Свободна Европа/ и Еми Барух защото пишели срещу пирамидата на укриващия се мошеник Цветан Василев! Дойче веле постепенно се превърна в рупор на най-мафиотското и корумпирано управление на Бг, макар и "служебно"! Бездарното писание на Стойнев само продължава изсмуканите сериали на Смилов, Дайнов и прочие ибрикчии на режима на кремълското ни мекере. Защо ли Стойнев не казва и думица за супер-мошеника Спецов и ненормалния Канибал Рашков, които непременно ще бъдат разследвани от всяко нормално следващо правителство?! Вместо за тях зомбитата в Дойчето продължават психясалите истории за Мата Хари, барселонски къщи, гръцки острови, чекмеджета с пачки! Но нито дума за митничарската торба за суперкорумпирания Радев секретар Президент Пламен Узунов, който посред бял ден прибира по софийски заведения РУШВЕТИТЕ на корумпирани митничари. При това не реве като шефа на Дойчето Андреев, когато собствените му журналисти и кореспонденти го накараха да излезе от семинара в Бон, посветен на позора с уволнението на Барух и Бедров. Ех да видите как се реве като бит пе.....ст....

 64. 64 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Авторът е нов пасквилджия в Дойче веле и съвсем сигурно не е запомнат за падението на тази някога уважавана медия, когато шеф и стана НРБ-журналистът Александър Андреев. Лицето е известно като най-големият позор в историята на медията, когато преди няколко години под натиска на криминалите от КТБ уволни двамата водещи коментатори Иван Бедров/сега в Свободна Европа/ и Еми Барух защото пишели срещу пирамидата на укриващия се мошеник Цветан Василев! Дойче веле постепенно се превърна в рупор на най-мафиотското и корумпирано управление на Бг, макар и "служебно"! Бездарното писание на Стойнев само продължава изсмуканите сериали на Смилов, Дайнов и прочие ибрикчии на режима на кремълското ни мекере. Защо ли Стойнев не казва и думица за супер-мошеника Спецов и ненормалния Канибал Рашков, които непременно ще бъдат разследвани от всяко нормално следващо правителство?! Вместо за тях зомбитата в Дойчето продължават психясалите истории за Мата Хари, барселонски къщи, гръцки острови, чекмеджета с пачки! Но нито дума за митничарската торба за суперкорумпирания Радев секретар Президент Пламен Узунов, който посред бял ден прибира по софийски заведения РУШВЕТИТЕ на корумпирани митничари. При това не реве като шефа на Дойчето Андреев, когато собствените му журналисти и кореспонденти го накараха да излезе от семинара в Бон, посветен на позора с уволнението на Барух и Бедров. Ех да видите как се реве като бит пе.....ст....

 65. 65 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Авторът е нов пасквилджия в Дойче веле и съвсем сигурно не е запомнат за падението на тази някога уважавана медия, когато шеф и стана НРБ-журналистът Александър Андреев. Лицето е известно като най-големият позор в историята на медията, когато преди няколко години под натиска на криминалите от КТБ уволни двамата водещи коментатори Иван Бедров/сега в Свободна Европа/ и Еми Барух защото пишели срещу пирамидата на укриващия се мошеник Цветан Василев! Дойче веле постепенно се превърна в рупор на най-мафиотското и корумпирано управление на Бг, макар и "служебно"! Бездарното писание на Стойнев само продължава изсмуканите сериали на Смилов, Дайнов и прочие ибрикчии на режима на кремълското ни мекере. Защо ли Стойнев не казва и думица за супер-мошеника Спецов и ненормалния Канибал Рашков, които непременно ще бъдат разследвани от всяко нормално следващо правителство?! Вместо за тях зомбитата в Дойчето продължават психясалите истории за Мата Хари, барселонски къщи, гръцки острови, чекмеджета с пачки! Но нито дума за митничарската торба за суперкорумпирания Радев секретар Президент Пламен Узунов, който посред бял ден прибира по софийски заведения РУШВЕТИТЕ на корумпирани митничари. При това не реве като шефа на Дойчето Андреев, когато собствените му журналисти и кореспонденти го накараха да излезе от семинара в Бон, посветен на позора с уволнението на Барух и Бедров. Ех да видите как се реве като бит пе.....ст....

 66. 66 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Авторът е нов пасквилджия в Дойче веле и съвсем сигурно не е запомнат за падението на тази някога уважавана медия, когато шеф и стана НРБ-журналистът Александър Андреев. Лицето е известно като най-големият позор в историята на медията, когато преди няколко години под натиска на криминалите от КТБ уволни двамата водещи коментатори Иван Бедров/сега в Свободна Европа/ и Еми Барух защото пишели срещу пирамидата на укриващия се мошеник Цветан Василев! Дойче веле постепенно се превърна в рупор на най-мафиотското и корумпирано управление на Бг, макар и "служебно"! Бездарното писание на Стойнев само продължава изсмуканите сериали на Смилов, Дайнов и прочие ибрикчии на режима на кремълското ни мекере. Защо ли Стойнев не казва и думица за супер-мошеника Спецов и ненормалния Канибал Рашков, които непременно ще бъдат разследвани от всяко нормално следващо правителство?! Вместо за тях зомбитата в Дойчето продължават психясалите истории за Мата Хари, барселонски къщи, гръцки острови, чекмеджета с пачки! Но нито дума за митничарската торба за суперкорумпирания Радев секретар Президент Пламен Узунов, който посред бял ден прибира по софийски заведения РУШВЕТИТЕ на корумпирани митничари. При това не реве като шефа на Дойчето Андреев, когато собствените му журналисти и кореспонденти го накараха да излезе от семинара в Бон, посветен на позора с уволнението на Барух и Бедров. Ех да видите как се реве като бит пе.....ст....

 67. 67 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Корупцията ГЕРБ я отглежда вече 10+ години.Вече е толкова е избуяла , че ни задушава отвсякъде.Ясно е , че корупцията няма напълно да си отиде , но това чудовище ГЕРБ трябва да се обезглави.За да има България.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  Работническо дело от 70-те ли е вашият източник за информация относно икономиката на България или така Ви казаха да пишете от централата на БКП/ГЕРБ?

 70. 70 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Добре е г-н Стойнев поне няколко доказателства за корупция да дадете, по-времето на БСП има много, ама от 12 години насам?И колумнист какво означава?
  —цитат от коментар 5 на Полковник Паликъщов


  Е това е нагло! ББР, Автомагистрали, Монтажи, Магнитски, шкафчета, незаконни строежи ...
  Какви доказателства още искате?!

 71. 71 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":Магистралите в България са най-евтини на километър.Валутният резерв -огромен. Банките спират срочните депозити заради свръхликвидност.Даже чартърите по морето се увеличават. Икономиката работи на пълна пара. Интересно колко години още ще дъвчете 2 неща -Корупция и Борисов. Ами спрете се вече.
  —цитат от коментар 24 на Да вярваме на истината


  Знаете ли кога банките са свръхликвидни?! Когато няма проекти, които да финансират. Когато няма бизнес инициативи. Когато икономиката се е заблатила.

 72. 72 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Демокрация = корупция. Така е по целия "демократичен" свят. Не е случайно, че Китай на практика е № 1, защото там за корупция НЯМА прошка. У нас една от най-корумпираните институции е съдът. Само за това съм съгласен с иначе антибългарина Христо Иванов.

 73. 73 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  "Има ли българин, койтпо да не знае, че живее в корумирана държава?"
  Въпроса е риторичен - има и съвсем не е един.
  Попитайте каскета, цацата, баце, подпийналия дървен философ и маса хора около тях, например един много печен консул в Барселона и ще ви кажат, че вие разространявате фалшиви новини.

 74. 74 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Демокрация = корупция. Така е по целия "демократичен" свят. Не е случайно, че Китай на практика е № 1, защото там за корупция НЯМА прошка. У нас една от най-корумпираните институции е съдът. Само за това съм съгласен с иначе антибългарина Христо Иванов.
  —цитат от коментар 72 на Dimitar Kunev


  Интересно, като няма корупция в Китай, където впрочем действието корумпиране, чрез даване на подаръци/пари в исторически план е на практика прието като съвсем легитимно, но ККП иска всичко само за себе си, Дочуваме от време на време дори за смъртни присъди по този повод.
  Корупция е имало, има и ще има докато има живи хора. Всеки иска с малко или никакъв труд да получи възможно най-много, това е заложено почти като инстинкт.
  Въпроса е в размера, нещо валидно и други области, само дето големия размер някъде се приветства, а на друго място, като при корупцията, не е баш така.
  Що се отанся до корелацията корупция - нисък стандарт на живот, много е лесно да се види къде какъв е стандарта на хората и да си направим извода за размера на корупцията. По тази схема, Китай е доста далеч назад в стандарта и напред в корупцията. За съжаление ние също.

 75. 75 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#70:"3biri"][/quote]

  Смешник, забрави за Мата Хари с фотомонтажите, забрави за Спецов с източването на ДДС, забрави новия шеф на Фонд Земеделие, арестуван и съден пак за източване на ДДС през 2004 г., забрави за Канибала Рашков, забрави за ПРЕЗИДЕНТ ПЛАМЕН УЗУНОВ С МИТНИЧАСКИТЕ ТОРБИ СРЕЩУ НАЗНАЧЕНИЯ В МИТНИЦИТЕ

 76. 76 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 551 Гневно

  Корупция се доказва със сигнали до прокуратурата, документални доказателства, свидетели и евентуално съдебен процес, а не със смешни внушения по разни сайтчета и измислени медии.

 77. 77 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Веселине Стойнев, в Германия и другите развити европейски страни корупцията със социологически проучвания ли се доказва?

 78. 78 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Занапред като видя "статии" от този "журналист" ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще ги пропускам!

 79. 79 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  "Има ли българин, който да не знае, че ... < заглавието>

  Много тъпо...
  Няма никакво значение какво знаеш, дори Библията казва, че "знанието възгордява".
  Гласа на опита ми казва, че на тази сган наречена български народ ѝ е чудесно да живее в корумпирана държава, за да може като кара с 100 над разрешената скорост или е пил и дрогиран, или е убил 5 човека, или не е платил един лев данък, а кара Бентли и яхта, или строи небостъргач до сгради на 5 етажа, или .... да може да си плати и утре да е същия идиот умножен по две!
  Няма дейност в България, която да не е свързана с корупция – КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е НАЦИОНАЛНА ЧЕРТА, РЕЛИГИОЗЕН ПРАЗНИК, ЧАСТ ОТ ФОЛКЛОРА И ДУШЕВНОСТТА НА БЪЛГАРИНА, "ПРОФЕСИЯ", КОЯТО ВСЕКИ ПРИДОБИВА ОЩЕ КАТО НАВЛЕЗЕ В ЖИВОТА! Аз карам кола от 20 години и само веднъж един полицай ми поиска пари, защото неправилно изпреварих – не си спомням друг път това да се е случвало, но всички които познавам предлагат пари на полицаите и винаги са първи! Не съм дал една стотинка подкум на полицай!
  СГАН по СГАН на квадрат е равно на българин!

 80. 80 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Снимката е много показателна – червендалести баджанаци, които бият жените си и децата си, защото мислят, че са ги купили на сергията и са готови и майките си да продадат!
  Сган по Сган на квадрат ...

 81. 81 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#2] от "koko65bg": "В последната година от мандата на кабинета "Борисов 3" цели 56% от пълнолетните българи са смятали, че премиерът Борисов и най-близките му сътрудници участват в корупция, а половината са били убедени, че корумпирани са и почти всички министри.

  Не почти всички а всички министри са били корумпирани. Малко или много но всички."

  –––––––––––––––––––––––––

  И ти си от "знаещите" българи, които се образоват от баба Пена на Женския пазар!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK