Да сложим край на лъжите. Гаврата с детската болница трябва да спре

Да сложим край на лъжите. Гаврата с детската болница трябва да спре

© Юлия ЛазароваДнес в 9.00 ч, представители на Националната гражданска инициатива "ЗА Истинска детска болница" и съмишленици ще се съберат пред Министерския съвет, за да изразят недоволството си от подновяването на междуинституционалните разговори за превръщане на изоставения строеж в двора на Медицинска академия в бъдещата Национална педиатрична болница.


Протестът беше предизвикан от провелата се във вторник среща между регионалното и здравното министерство, консорциум "Детско здраве" и "Здравната инвестиционна компания". Според информацията в медиите, на срещата регионалното министерство е дало насоки какви нормативни изменения трябва да поиска здравното ведомство, за да се узакони съществуващото в момента инвестиционно намерение. Това намерение, скрепено в договор, е довършване на изоставения строеж, а това е вариант, който вече втора втора година интензивно се оспорва от граждани и професионални организации. Срещу това има петиция, която можете да подпишете тук.


Едва ли някой ще отрече огромните проблеми в българското здравеопазване, които се задълбочават от много години насам и лъснаха особено ясно по време на пандемията. Те са една от основните причини за ниската продължителност на живота у нас, за водещото ни място по смъртност в световен мащаб, както и за извънмерния брой жертви, които отчетохме през последната година. Проблемите са във всяка сфера на здравеопазването - като започнем от извънболничната помощ, минем през спешната и стигнем до трансплантациите, онкологията и палиативните грижи.
Особено място в хаоса заема детското здравеопазване.


На теория се кълнем, че децата са ни най-скъпото и за тях сме готови на всичко; на практика двете области, от които пряко зависи бъдещето им - образованието и здравните грижи - отдавна са в колапс, а ние нехаем. И за това има както красноречиви статистики, така и предостатъчно конкретни случаи, които всеки от нас може да разкаже и на които всеки разумен човек би повдигнал невярващо вежди.


Като начало, в България изобщо няма национална педиатрична болница. От десетилетия насам специализираните отделения за лечение на деца са пръснати в различни болници, което води до невъзможност за правилно и цялостно лечение. Представете си ужаса, който преживява всеки родител, принуден да се лута между различни болници с безпомощно дете на ръце.


Медиците от единствената Специализирана болница за активно лечение по детски болести отдавна алармират за тежките проблеми, с които се сблъскват - от недостига на квалифицирани кадри и финансиране до липсата на елементарна апаратура и условия за работа. Когато в Педиатрията попадне дете със спешна нужда от най-рутинно изследване като скенер или МРТ, лекарите трябва да молят колеги от други болници да го направят. Звучи невероятно, но е истина. За безумното напрежение, в което работят всички те, и за абсурдните им възнаграждения дори няма да споменавам.


В един момент правителството поде десетилетната идея за изграждане на цялостна педиатрична болница. Което би било чудесно ако не я бе трансформирало в


намерение да се "приспособи" една изцяло негодна конструкция в двора на Александровската болница.


Педиатри и архитекти веднага възразиха остро срещу този "проект", в който на практика се запазваха много от досегашните проблеми: липсващи ключови отделения и звена, липса на място за родители, липса на достатъчно санитарни възли и условия за игра и учене на децата, които прекарват там месеци от живота си. И това е само началото. Така довършена, сградата няма да отговаря на елементарни съвременни изисквания за сигурност и безопасност. Ниските етажи не биха позволили инсталирането на съвременни системи за вентилация, кислород и др. И на всичкото отгоре, оказа се, че "приспособяването" на старата сграда (впрочем обявена за събаряне преди много години от същия Кирил Ананиев, който през 2020 г. подписа договор за дострояването ѝ) ще струва много повече от изграждането на нова.


От МЗ не пожелаха да чуят тези възражения и през пролетта на 2020 г. най-безцеремонно използваха извънредното положение, за да подпишат един, меко казано, съмнителен договор.


Веднага бе създадена Национална гражданска инициатива "За истинска детска болница", която в рамките на два месеца, въпреки сложната обстановка и извънредното положение, събра 6500 подписа на хартия и 17 000 онлайн в подкрепа на исканията си за прекратяване на абсурдния договор и изграждане на цялостна, добре обмислена стратегия за развитие на детското здравеопазване в България, в това число създаване на качествена педиатрична болница, отговаряща на съвременните изисквания и потребностите на децата, родителите и медиците, които ще работят в нея. Не на последно място подписалите настояваха за създаване на Обществен съвет, който да осигури контрол и прозрачност на целия процес.


В отговор на обществения натиск тогавашният министър председател Бойко Борисов декларира, че планът за "дострояване" ще бъде отменен и правителството ще се ангажира с проблема.


Разбира се, всички знаем, че нищо подобно не се случи. Проектът изпадна в застой


и само от време на време четяхме новини, които ни напомняха, че никое от исканията на Националната гражданска инициатива не е възприето. На 1 юни беше създадена нова онлайн петиция, а на 10 юни официално бяха внесени събраните дотогава 57 000 подписа. Днес, само 3 седмици след откриването на подписката, подкрепилите я са близо 87 000 души.


И въпреки това по-рано днес стана ясно, че на дневен ред отново е предложение за възобновяване на досегашния проект - поизтупан от праха, с някоя и друга промяна за вкарване в нормативните рамки. Защото важното явно не е да имаме детска болница, която да отговаря на нуждите на децата, а нормативно приемлив договор за строеж, който ще облагодетелства единствено тези, които ще получат парите за него.
Не смея да гадая какви съображения стоят зад този развой на събитията. Без съмнение, заложени са много финансови интереси. Ясно е също, че те търсят оправдание в позицията на много хора, включително искрено загрижени за децата, че "по-добре някаква детска болница, отколкото никаква". Това обаче е заблуда. Първо, дострояването на руината в двора на "Александровска" няма да е нито по-бързо, нито по-евтино от изграждането на нова болница - такава, каквато трябва да бъде. И второ, децата ни нямат нужда от компромис, който ще ги обрече на още от същото през следващите поне 50 години.


Те заслужават Истинска детска болница.


За това ще призове и протестът под надслов "Да сложим край на лъжите за детската болница", предвиден за сряда, 23.06, от 9.00 часа пред сградата на Министерския съвет.


Сигурна съм, че всички имаме други планове за сутринта. Аз също.


Предлагам обаче да си дадем сметка, че точно днес сутринта, като всяка сутрин, няколко десетки родители, които също са имали други планове, ще се наложи да ги променят, защото здравето и животът на детето им ще се окажат в опасност. Тези родители няма да отидат на работа или почивка, няма да пият кафе на спокойствие и няма да заведат детето си на площадката, а в болницата. И ако имат късмет, то ще остане да се лекува там, а като се помолят, ще им позволят да спят на столче до него.


Ден, седмица или месец, те ще благодарят, че могат поне да седят на това столче, и ще се радват, че са попаднали на вярното място. Ако обаче нямат късмет, ще обикалят с детето на ръце от болница в болница, и вместо на Господ или съдбата, ще се молят на различни специалисти да им обърнат внимание. Въпросните специалисти също ще се молят на колегите си от други лечебни заведения да откликнат с преглед или изследване. Междувременно ръководството на наличната педиатрична болница ще се моли на фондации и ще организира


благотворителни кампании за най-елементарно оборудване, от което зависи качеството на работата ѝ.


Това е всекидневна реалност в нашата страна.


За да не се молим за всички тези неща, крайно време е да изискаме истинска и съвременна болница за децата си, в която те ще се чувстват обгрижени, а медиците ще могат да вършат работата си така, както знаят, че трябва.


Първата стъпка към това е да не позволим един стар, негоден строеж да бъде замаскиран като детска болница.


Моля ви, подредете приоритетите си за днес, дори съдбата да е била милостива към вас и никога да не сте преживявали описания сценарий. Заради онези, които са, и заради онези, на които ще се случи само защото не сме успели да надвием навреме нечии финансови интереси или просто безхаберие.


Надявам се да се видим в 9 часа пред МС.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 543 Гневно

  Само на цената от 43 милиона за "Варненската дупка" платени от Националният бюджет на Червеният свинар Гергов, можеше 2 болници за деца да имаме, да привлечем лекари и да приемаме пациенти от чужбина... ама на Грабежи, грабежи, грабежи
  п.с. 3 години след плащането, дупката въвъ Варна си е скъпа дупка!

  artmosphere
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5082 Неутрално

  Поредната мазна лъжа на бб и герб. Внимавайте много на 11.07.
  КАСАЕ И ДЕЦАТА на България!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Една от основните причини за ниската продължителност на живота у нас, за водещото ни място по смъртност в световен мащаб, както и за извънмерния брой жертви, които отчетохме през последната година е било лошото здравеопазване ,аз пък си мисля ,че основна причина за всичко това е пълното безхаберие на българина ,неспазване на никакви норми и правила , неглижиране на българските лекари и напълно безплатния достъп до лечение ,което води до 90% не изпълнение на предписанията .Казуса с болницата е отново пример какво не трябва да се върши , отново некомпетентни хора дават заключения за една сграда ,която е на груб строеж ,как не можело да се направят кабинети ,санитарни възли ,кислородни инсталации и прочие глупости ,което е нагла лъжа , сградата е абсолютно подходяща и с минимални средства и довършителни работи и с новите технологии в рамките на година две може да бъде обурудвана за 3 пъти по малко пари ,но пак другарите ,които в повечето случаи едва ли участват изобщо в осигурителната система и с един лев осигуровки дават акъли и не са доволни .

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Спокойнооо, тука далаверата е СТРАХОТНА, така, че ще стане.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1876 Любопитно

  Мога ли да питам нещо тук по тоз въпрос като неук.
  Децата ни нека да са живи и здрави са осигурени от Държавата 100%.
  И защо тогава няма нито една Детска Болница ама часна?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Някой има големи апетити ми се струва.

 14. 14 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":

  Няма строител или архитект, който да е казал, че е по-евтино довършването от строенето на нова сграда. Само укрепването на този недовършен строеж, който от 30 години го валят дъждове и снегове, без да има изолация, струва повече.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 15. 15 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 584 Весело

  Коя е таз "Национална" шайка -
  арх. Бакаловица дето е изгонена от КАБ и вече не представлява Камара на архитектите 😁🎃

 16. 16 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 584 Весело

  До коментар [#14] от "fpyyh":

  Няма освен ако има 😁🎃

 17. 17 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 584 Весело

  До коментар [#14] от "fpyyh":

  Няма освен ако има 😁🎃

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 938 Неутрално


  От историята.
  Още дедо Цар искаше да направи такава болница. Не си спомням защо тогава го спряха?

 20. 20 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#19] от "oua58686497":

  Мадритския мошеник и магистрали щеше да прай - ама португалски 😁🎃🇻🇳🚾

 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Голям напън за тази болница. По-конкретно да се разруши не-достроената и да се строи нова. Сякаш няма други терени, но само от разрушаването и почистването ще се изкарат един камион с пари, ей затова...
  Относно другото - детското здравеопазване няма да се подобри с това, че имало място за учене и игра на болните деца в една болница. Надяваме все пак да останат педиатри и из провинцията, а не всички да ги концентрират в Шопия...

  Определено за този проект - събаряне и нов строеж - си има отделно перо "медийна пропаганда". И тази статия е част от нея - едностранчива и манипулативна...

 22. 22 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Ако конструкцията е здрава, защо да не се използва? Всеки етаж е на плоча и може да се планира според модерните изискваия - с помещения за родители, кабинети, вътрешни инсталации и всичко необходимо. Старата планировка не е задължителна и може да се променя според изискванията. Вода и канал може да се пуснат, където е нужно. Ако това не е съвременна сграда, какво да кажем за цялата Медицинска академия - там има сгради от началото на миналия век на гредоред, а уж-новата Военна болница, Пирогов и ИСУЛ? По логиката на авторката, трябва незабавно да ги съборим. А областните и общински болници, строенни през 60-те и 70-те години? От едно безхаберие вървим към друго на принципа видяла жабата, че подковават вола и вдигнала крак.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4129 Неутрално

  Вместо да довършат готова в конструктивно отношение сграда , вече години умуват дали да я съборят и на нейно място да построят нова. Построената конструкция е предназначена за болница , но сега не отговаряла на някакви нормативи за височина на тавана , като , че ли другите функциониращи болници отговарят. Сградата е почти готова и трябва да се довърши , а не да се събаря. Не сме толкова богати да разваляме готова на 60% сграда. Ако съборим тази , тогава да събаряме и останалите болници и да строим на тяхно място нови , които да отговарят на норматива.

 24. 24 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Една от основните причини за ниската продължителност на живота у нас, за водещото ни място по смъртност в световен мащаб, както и за извънмерния брой жертви, които отчетохме през последната година е било лошото здравеопазване ,аз пък си мисля ,че основна причина за всичко това е пълното безхаберие на българина ,неспазване на никакви норми и правила , неглижиране на българските лекари и напълно безплатния достъп до лечение ,което води до 90% не изпълнение на предписанията .Казуса с болницата е отново пример какво не трябва да се върши , отново некомпетентни хора дават заключения за една сграда ,която е на груб строеж ,как не можело да се направят кабинети ,санитарни възли ,кислородни инсталации и прочие глупости ,което е нагла лъжа , сградата е абсолютно подходяща и с минимални средства и довършителни работи и с новите технологии в рамките на година две може да бъде обурудвана за 3 пъти по малко пари ,но пак другарите ,които в повечето случаи едва ли участват изобщо в осигурителната система и с един лев осигуровки дават акъли и не са доволни .
  —цитат от коментар 3 на edin drugii


  ++++++++

 25. 25 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Мога ли да питам нещо тук по тоз въпрос като неук. Децата ни нека да са живи и здрави са осигурени от Държавата 100%.И защо тогава няма нито една Детска Болница ама часна?
  —цитат от коментар 7 на dedoliben


  Не знаех, и на мен ми стана любопитно.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Аман от специалисти по всичко. Работа на проектантския екип е да докаже, че проектът отговаря на всички норми, а работа на възложителя е да го приеме или отхвърли. Иначе всеки мераклия, според който сградата трябва да е някакъв друг вид и в нея да има някакви други неща е свободен да си построи 1, 2 или колкото там смята за нужни болници, такива каквито той си ги представя.

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1596 Гневно

  Точно от тези в момента не очаквам нито да спрат с лъжите, нито с гаврата, освен ако мАЦква през рублоидното хвърчило не им е поръчала друго...!!!

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  "......намерение да се "приспособи" една изцяло негодна конструкция в двора на Александровската болница.
  Педиатри и архитекти веднага възразиха остро срещу този "проект"."

  Обичайната картина, защото въпросния проект и предложението да бъде завършен, а не разрушен, за да се реализира някакъв нов проект не е взето от продавачите на семки на стадиона, а от други също така компетентни архитекти и лекари.
  Когато става дума за държавните средства (не че не са наши, ама са от общия чувал) сме ларж, искаме най-доброто. Когато трябва да се бръкнем в нашия джоб, ще се пазарим като цигани, пардон, роми.
  Естествено, че лекарите искат нещо на световно равнище, а архитектите, както и свързаните с тях строители, имат видим интерес да се разруши всичко и да се почне отначало. Това, че се генерират хиляди кубици строителен отпадък, че ще се оскъпи безкрайно обекта (един проект и строеж, събаряне, втори проект и строеж) - голяма работа. Така сме със Белене - продадохме на безценица оборудване, което от години работи в Калининската АЕЦ, вместо да си бяхме спретнали толкова коментирания 7 блок в Козлодуй, при това идентичен с действащите 5 и 6, съборихме обект в Белене изграден до кота 13, образувахе гьоловете, купихме си и държим на склад на практика незползваемо оборудване за милиарди. Така стана и с газовите потоци, ще ни съдят за за стария (ОП), платихме за новия (ТП), ще закрием действащия, който ни носи постоянни доходи и имаме действащ договор..
  Но искаме стандарта да ни се повиши - може, ама друг път

 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  И кой ще работи в тая мастодонтска болница ..ааа сетих се - де що има педиатър из провинцията ще се изнесе насам . Страхотно ! Е , поне сиганите ще ги бият по трудно.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 30. 30 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":Няма строител или архитект, който да е казал, че е по-евтино довършването от строенето на нова сграда. Само укрепването на този недовършен строеж, който от 30 години го валят дъждове и снегове, без да има изолация, струва повече.
  —цитат от коментар 14 на fpyyh


  Не , не са 30 а 43 години от началото на строежа през 1978г.

 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#30] от "star bastun":

  86-87 г някъде, в подземията карахме кънки
  . Всичко беше в вода поне 1/2 метър, зимата лед. Беше много по интересно по катакомби да се пързаляме, отколкото на Славия .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#29] от "schwimmwagen":

  То да я има болницата - а за добри доктори не бери грижа ;зер, ако не са родени дядо им и баба им в София, не са никакви специалисти...Бе, как не се сетихме и ние - на всичко що работи в провинцията дипломата и цензът му спадат .

 33. 33 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#32] от "Violeta Dimitrova":

  Нещо не ме разбра. Пробвай пак.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 34. 34 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Ха ,загрижили се за сграда , а кой ще работи не се загрижили . Алооо, ватнишката република с мутрокомунистичесите правителства. Нямате персонал за нова детска болница, освен по един доктор и една медсестра на етаж. Нито имате пари да си наемете персонал от чужбина следващите няколко години. Здравеопазването в гетото се скапва с всеки лекар качил се на самолета. Всеки ден 1 лекар и две медсестри летят към нормалния Запад биейки шута на паракомунистическата кочинка. Купвайте линейки ,сгради ,вертолети ще видим кой ще ви работи утре след като днес гумаджия с основно образование взима повече от лекар....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 35. 35 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Детската болница е симптом , за едно сериозно заболяване на здравната система. Трябва основна промяна в сектора.От хора с разум и морал.Пандемията го доказа за пореден път.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7658 Неутрално

  До коментар [#7] от "dedoliben":

  Защото пътеките са евтини.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  "Националната гражданска инициатива "ЗА Истинска детска болница",
  за си построи нова болница. Държавата в момента не е в състояние да удовлетворява глезотии и лиготии.

 38. 38 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Емоционално написана статия с много твърдения, изводи, заключения без никакви доказателства.Има випиюща нужда от нова детска болница.Дали може да се построи свръхмодерна супер детска болница могат да решат само експертите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK