Да сложим край на лъжите. Гаврата с детската болница трябва да спре

Да сложим край на лъжите. Гаврата с детската болница трябва да спре

© Юлия ЛазароваДнес в 9.00 ч, представители на Националната гражданска инициатива "ЗА Истинска детска болница" и съмишленици ще се съберат пред Министерския съвет, за да изразят недоволството си от подновяването на междуинституционалните разговори за превръщане на изоставения строеж в двора на Медицинска академия в бъдещата Национална педиатрична болница.


Протестът беше предизвикан от провелата се във вторник среща между регионалното и здравното министерство, консорциум "Детско здраве" и "Здравната инвестиционна компания". Според информацията в медиите, на срещата регионалното министерство е дало насоки какви нормативни изменения трябва да поиска здравното ведомство, за да се узакони съществуващото в момента инвестиционно намерение. Това намерение, скрепено в договор, е довършване на изоставения строеж, а това е вариант, който вече втора втора година интензивно се оспорва от граждани и професионални организации. Срещу това има петиция, която можете да подпишете тук.


Едва ли някой ще отрече огромните проблеми в българското здравеопазване, които се задълбочават от много години насам и лъснаха особено ясно по време на пандемията. Те са една от основните причини за ниската продължителност на живота у нас, за водещото ни място по смъртност в световен мащаб, както и за извънмерния брой жертви, които отчетохме през последната година. Проблемите са във всяка сфера на здравеопазването - като започнем от извънболничната помощ, минем през спешната и стигнем до трансплантациите, онкологията и палиативните грижи.
Особено място в хаоса заема детското здравеопазване.


На теория се кълнем, че децата са ни най-скъпото и за тях сме готови на всичко; на практика двете области, от които пряко зависи бъдещето им - образованието и здравните грижи - отдавна са в колапс, а ние нехаем. И за това има както красноречиви статистики, така и предостатъчно конкретни случаи, които всеки от нас може да разкаже и на които всеки разумен човек би повдигнал невярващо вежди.


Като начало, в България изобщо няма национална педиатрична болница. От десетилетия насам специализираните отделения за лечение на деца са пръснати в различни болници, което води до невъзможност за правилно и цялостно лечение. Представете си ужаса, който преживява всеки родител, принуден да се лута между различни болници с безпомощно дете на ръце.


Медиците от единствената Специализирана болница за активно лечение по детски болести отдавна алармират за тежките проблеми, с които се сблъскват - от недостига на квалифицирани кадри и финансиране до липсата на елементарна апаратура и условия за работа. Когато в Педиатрията попадне дете със спешна нужда от най-рутинно изследване като скенер или МРТ, лекарите трябва да молят колеги от други болници да го направят. Звучи невероятно, но е истина. За безумното напрежение, в което работят всички те, и за абсурдните им възнаграждения дори няма да споменавам.


В един момент правителството поде десетилетната идея за изграждане на цялостна педиатрична болница. Което би било чудесно ако не я бе трансформирало в


намерение да се "приспособи" една изцяло негодна конструкция в двора на Александровската болница.


Педиатри и архитекти веднага възразиха остро срещу този "проект", в който на практика се запазваха много от досегашните проблеми: липсващи ключови отделения и звена, липса на място за родители, липса на достатъчно санитарни възли и условия за игра и учене на децата, които прекарват там месеци от живота си. И това е само началото. Така довършена, сградата няма да отговаря на елементарни съвременни изисквания за сигурност и безопасност. Ниските етажи не биха позволили инсталирането на съвременни системи за вентилация, кислород и др. И на всичкото отгоре, оказа се, че "приспособяването" на старата сграда (впрочем обявена за събаряне преди много години от същия Кирил Ананиев, който през 2020 г. подписа договор за дострояването ѝ) ще струва много повече от изграждането на нова.


От МЗ не пожелаха да чуят тези възражения и през пролетта на 2020 г. най-безцеремонно използваха извънредното положение, за да подпишат един, меко казано, съмнителен договор.


Веднага бе създадена Национална гражданска инициатива "За истинска детска болница", която в рамките на два месеца, въпреки сложната обстановка и извънредното положение, събра 6500 подписа на хартия и 17 000 онлайн в подкрепа на исканията си за прекратяване на абсурдния договор и изграждане на цялостна, добре обмислена стратегия за развитие на детското здравеопазване в България, в това число създаване на качествена педиатрична болница, отговаряща на съвременните изисквания и потребностите на децата, родителите и медиците, които ще работят в нея. Не на последно място подписалите настояваха за създаване на Обществен съвет, който да осигури контрол и прозрачност на целия процес.


В отговор на обществения натиск тогавашният министър председател Бойко Борисов декларира, че планът за "дострояване" ще бъде отменен и правителството ще се ангажира с проблема.


Разбира се, всички знаем, че нищо подобно не се случи. Проектът изпадна в застой


и само от време на време четяхме новини, които ни напомняха, че никое от исканията на Националната гражданска инициатива не е възприето. На 1 юни беше създадена нова онлайн петиция, а на 10 юни официално бяха внесени събраните дотогава 57 000 подписа. Днес, само 3 седмици след откриването на подписката, подкрепилите я са близо 87 000 души.


И въпреки това по-рано днес стана ясно, че на дневен ред отново е предложение за възобновяване на досегашния проект - поизтупан от праха, с някоя и друга промяна за вкарване в нормативните рамки. Защото важното явно не е да имаме детска болница, която да отговаря на нуждите на децата, а нормативно приемлив договор за строеж, който ще облагодетелства единствено тези, които ще получат парите за него.
Не смея да гадая какви съображения стоят зад този развой на събитията. Без съмнение, заложени са много финансови интереси. Ясно е също, че те търсят оправдание в позицията на много хора, включително искрено загрижени за децата, че "по-добре някаква детска болница, отколкото никаква". Това обаче е заблуда. Първо, дострояването на руината в двора на "Александровска" няма да е нито по-бързо, нито по-евтино от изграждането на нова болница - такава, каквато трябва да бъде. И второ, децата ни нямат нужда от компромис, който ще ги обрече на още от същото през следващите поне 50 години.


Те заслужават Истинска детска болница.


За това ще призове и протестът под надслов "Да сложим край на лъжите за детската болница", предвиден за сряда, 23.06, от 9.00 часа пред сградата на Министерския съвет.


Сигурна съм, че всички имаме други планове за сутринта. Аз също.


Предлагам обаче да си дадем сметка, че точно днес сутринта, като всяка сутрин, няколко десетки родители, които също са имали други планове, ще се наложи да ги променят, защото здравето и животът на детето им ще се окажат в опасност. Тези родители няма да отидат на работа или почивка, няма да пият кафе на спокойствие и няма да заведат детето си на площадката, а в болницата. И ако имат късмет, то ще остане да се лекува там, а като се помолят, ще им позволят да спят на столче до него.


Ден, седмица или месец, те ще благодарят, че могат поне да седят на това столче, и ще се радват, че са попаднали на вярното място. Ако обаче нямат късмет, ще обикалят с детето на ръце от болница в болница, и вместо на Господ или съдбата, ще се молят на различни специалисти да им обърнат внимание. Въпросните специалисти също ще се молят на колегите си от други лечебни заведения да откликнат с преглед или изследване. Междувременно ръководството на наличната педиатрична болница ще се моли на фондации и ще организира


благотворителни кампании за най-елементарно оборудване, от което зависи качеството на работата ѝ.


Това е всекидневна реалност в нашата страна.


За да не се молим за всички тези неща, крайно време е да изискаме истинска и съвременна болница за децата си, в която те ще се чувстват обгрижени, а медиците ще могат да вършат работата си така, както знаят, че трябва.


Първата стъпка към това е да не позволим един стар, негоден строеж да бъде замаскиран като детска болница.


Моля ви, подредете приоритетите си за днес, дори съдбата да е била милостива към вас и никога да не сте преживявали описания сценарий. Заради онези, които са, и заради онези, на които ще се случи само защото не сме успели да надвием навреме нечии финансови интереси или просто безхаберие.


Надявам се да се видим в 9 часа пред МС.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK