Още една причина за бедността ни

Толкова много неефективност на управление на най-скъпите ресурси - никое богато общество също не може да понесе.

© Надежда Чипева, Капитал

Толкова много неефективност на управление на най-скъпите ресурси - никое богато общество също не може да понесе.Има още една разлика между развити и недоразвити общества: начинът, по който се управлява най-разходоемкия, скъпия ресурс на една система.


Да вземем пример със здравеопазването. Защо никога не стигат парите? Защото системата е направена да харчи, а не да спестява пари. И тук нямам предвид само корупционната мотивация. Просто системата е настроена за производство на максимален брой болни, за да се усвояват пари.


А никой няма интерес от превенция, така че да не се харчи обществени ресурси за лечение. В развитите страни диагностиката все повече се изнася към аптеките като вход на системата с цел да не се отива на следващо ниво и да се пести ресурс. А при нас парите никога не стигат - заради липсата на превенция.
Или друга болна система у нас - енергетиката. Тя изцяло е организирана около вегетирането на няколко ТЕЦ върху гърба на АЕЦ "Козлодуй". А държавната ТЕЦ ги обслужва. Моделът на продажба на скъп ток от тях е възможен единствено заради ниската цена на тока от изплатената вече АЕЦ "Козлодуй", като така се държи поносима цената на миксирания ток. И така се крие злоупотребата, но загубите за обществото се трупат в БЕХ.


Ако това беше очевидно, обществото ни щеше да търси решения още преди 15 години, когато се създаде БЕХ да отложи превенцията на тези практики.


И сега нямаше да се ядосваме на Европа, че иска от нас зелен преход.


Последно, да вземем публичната система - политика, прокуратура или администрация. Първият най-голям дефект е липсата на ефективна цедка за човешкия ресурс, с който се захранва публичната система. Няма как хора без успехи в друга сфера, без интегритет - да предлагат качествени публични услуги.


Грешките тук отново са в милиарди. Нашето общество още не се е научило на превенция на такива хора на публични позиции.


Толкова много неефективност на управление на най-скъпите ресурси - никое богато общество също не може да понесе. Или ако я понесе - няма да бъде богато.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK