Още една причина за бедността ни

Толкова много неефективност на управление на най-скъпите ресурси - никое богато общество също не може да понесе.

© Надежда Чипева, Капитал

Толкова много неефективност на управление на най-скъпите ресурси - никое богато общество също не може да понесе.Има още една разлика между развити и недоразвити общества: начинът, по който се управлява най-разходоемкия, скъпия ресурс на една система.


Да вземем пример със здравеопазването. Защо никога не стигат парите? Защото системата е направена да харчи, а не да спестява пари. И тук нямам предвид само корупционната мотивация. Просто системата е настроена за производство на максимален брой болни, за да се усвояват пари.


А никой няма интерес от превенция, така че да не се харчи обществени ресурси за лечение. В развитите страни диагностиката все повече се изнася към аптеките като вход на системата с цел да не се отива на следващо ниво и да се пести ресурс. А при нас парите никога не стигат - заради липсата на превенция.
Или друга болна система у нас - енергетиката. Тя изцяло е организирана около вегетирането на няколко ТЕЦ върху гърба на АЕЦ "Козлодуй". А държавната ТЕЦ ги обслужва. Моделът на продажба на скъп ток от тях е възможен единствено заради ниската цена на тока от изплатената вече АЕЦ "Козлодуй", като така се държи поносима цената на миксирания ток. И така се крие злоупотребата, но загубите за обществото се трупат в БЕХ.


Ако това беше очевидно, обществото ни щеше да търси решения още преди 15 години, когато се създаде БЕХ да отложи превенцията на тези практики.


И сега нямаше да се ядосваме на Европа, че иска от нас зелен преход.


Последно, да вземем публичната система - политика, прокуратура или администрация. Първият най-голям дефект е липсата на ефективна цедка за човешкия ресурс, с който се захранва публичната система. Няма как хора без успехи в друга сфера, без интегритет - да предлагат качествени публични услуги.


Грешките тук отново са в милиарди. Нашето общество още не се е научило на превенция на такива хора на публични позиции.


Толкова много неефективност на управление на най-скъпите ресурси - никое богато общество също не може да понесе. Или ако я понесе - няма да бъде богато.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  Недейте така срещу ТЕЦ-овете, че пребоядиШените в гербаво комунета, ще наскачат рано сабален на амбразурата.

 2. 2 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Кратко и точно. Тук може да се добави и образованието - целта е по-голям делегиран бюджет, т. е. брой ученици. Няма никаква връзка какво се търси от частния сектор сега или пък след 10 години. Фиктивни оценки водят до фиктивни умения.

 3. 3 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#2] от "Rational":

  Така е, защото в България няма "много деца" за да бъдат образовани.
  И вместо да оптимизират цялото образование от забавачницата до университета управляващите успяват да повредят всичко.
  А парите не са никак малко които се харчат, но по-голямата част се разпиляват или крадат. Накрая качеството е изключително НИСКО!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Весело

  По логиката на другаря Щатите са най-големите прахосници, харчейки 16% от GDP-то за здраве, срещу скромните 7% у нас. Цяла Западна Европа също са пробити - всички харчат над 11%.

  Относно енергийния микс - вълшебното влияние на 20% от АЕЦ-а и цели 68% от въглища - усещам някаква нездрава пропаганда за нови реактори.

 5. 5 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  повечето неща от статията таксиджиите ми ги обясняват от половин година вече

 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ние сме станали бананова република,но вместо банани произвеждаме само жито и слънчоглед.
  Колкото сми по-бедни толкова по-крадливи и богати комунистически олигарси имаме,които изнасят парите си главно към Русия,защото тя ни командва задкулисно вече 75 години

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  "Още една причина за бедността ни"
  И нито дума за мързела.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Поредната статия, която казва на нашенеца: ти си беден, защото някой краде. Затова нашенецът чака, да дойде поредният Месия, който да го оправи.

 9. 9 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Това ли е целият анализ? Много вяло отчитане. За един "Garbage Out" ли беше цялата работа?

  В началото на пандемията здравеопазването беше престъпно недофинансирано и оставено на произвола на съдбата. Сега изведнъж се оказва, че всъщност е фабрика за фалшиви болни.

  "Да вземем публичната система - политика, прокуратура или администрация. Няма как хора без успехи в друга сфера да предлагат качествени публични услуги."

  Що се отнася до политиката, в коя друга сфера са успехите на – например – един от основните радетели за реформа, харизматичния съпредседател на Демократична България?

  Ако се приеме, че прокуратурата предлага "публична услуга", в каква сфера извън правната се очаква да са постигнали успехи прокурорите?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Ама сега нали ще строят нова болница и ще събарят старата. Така и не разбрахме кое колко ще струва. Даже великият гербаджийски бюджетатор Ананиев не е успял да сметне + и -. Или е бил натиснат от алчните честни частници

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Вчера погледнах състоянието на депозитите в банките.
  Към края на март са 96,5 милиарда лева.
  При 54 милиарда кредити и 54 милиарда валутен резерв в България има минимум 100 милиарда "мъртви " пари".
  За каква бедност става въпрос?!

 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 413 Неутрално

  ТРИЙСЕ МИЛИОНА ЗА ОНАЯ ПЛАСТМАСА ДЕТО Я ЗАРИХА КЪМ ПЕРНИК , ВОДОПРОВОД И ВИКАТ , НЕМАМ ДУМИ

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  "Първият най-голям дефект е липсата на ефективна цедка за човешкия ресурс, с който се захранва публичната система."

  Демек само боклуци! Калинки отвсякъде.
  Толкоз "можем" като колектив явно

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  Бедни сме, защото оставяме някой да ни краде, и явно нямаме стимул да се борим срещу това.
  Самата причина да не искаме да се борим вече може да се проследи и до чист мързел. Т.е., като човек не иска да си дава зор да се развива:
  - Среда с шуробаджанащина го устройва. Не си учил, не си даваш зор да работиш сам яко и да се развиваш, но с връзки все ще се уредиш.
  - Далаверата е по-лека от това да работиш.
  - Не искаш да правиш бизнес. Тогава какво да ти пука дали има корупция да пречи на бизнеса?
  - ...

  Та причините са много като цяло, но всички водят до това грам да не ни пука и да не мислим.

  А иначе корупцията освен дофинансирането като АЕЦ да дава за ТЕЦ има съвсем друго и по-тежко измерение, което никой не смее да коментира от години. А всъщност то е тежкото за всички.

  Нека Х открадне 1 милиард от централа. Тия пари не просто изчезват. Това са фиктивни инвестиции/разходи, вероятно са от кредити. Нека изплащането им стане 1.2 милиарда за 10г. Всяка година ТЕЦът вече трябва да има 120 милиона повече приходи, за да покрива разходите. И да няма кредит, сумата отива в "разход за амортизации"(Кавичките са, защото реално няма какво да се амортизира.), подръжка(уж си сменил старото и трябва да държи, ама....). Всеки от нас трябва да плати по около 30-40лв годишно или 3-4лв месечно само за тази кражба. Като умножим по N, става ситуацията сега. Всъщност не кражбите на топло са основна причина за скъпото парно. И да не се краде от никой и хората да ползват по 10% от досегашното, ТЕЦът ще трябва да покрива същите суми всеки месец и цената на единица ще е такава, че месечната сметка пак да е същата. Това просто е системата- на регулиран пазар цената се определя спрямо разходите на дружеството, а не по пазарен принцип от търсене или възможност да се заплаща от потребителя.

  Болниците пак така изведнъж трябва да покриват десетки и стотици милиони дългове, училищата са мизерни от кражби и т.н. Накрая дали в цени, дали в данъци, за да функционира държавата, все някак ни прибират парите.

  Само квотите за СО2 ли вдигат цените? Или просто хем искаме да спасим положението, хем не искаме да ръчкаме кой колко милиарди е крал? И крадците вече 30 години крадат и са от всички партии.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Превенцията си тръгва от човешкия материал и неговите ежедневни решения. Колкото по-осъзнати индивиди живеят на една територия, толкова по-малък държавен апарат е нужен. Хора с морал и чест, имащи си доверие по между си нямат нужда от много полиция, съдилища, затвори. Образовани хора пък нямат нужда от държавни кампании за да карат безопасно или за да не пушат. Единствената сфера в която има смисъл да се харчи повече е образованието, и то при ясни дългосрочни цели.

 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  Ти колко имаш в банка

 22. 22 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 564 Неутрално

  тва докторче да си скъса дипломата и да си я изяде.

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1773 Разстроено

  Може да съм старомоден.... но ще споделя.
  Евтиния ток от АЕЦ отива в частните фирми, а не в нащите контакти.
  Образованието е имитация, след като ученик в 10-ти клас не знае колко е 4 по 8? А инженер с диплома не може да извади 4 от 32!
  Здравната система по системата Семерджиев- Кацаров е бизнес а не здравеопазване. Сега ще закрият и НЗОК и ще направят 3 Частни ЗОК!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 24. 24 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Просто е на гробаря са му нужни умрели ! А на лекаря болни защото от това си вади ""ХЛЯБА"

 25. 25 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":Бедни сме, защото оставяме някой да ни краде, и явно нямаме стимул да се борим срещу това. Самата причина да не искаме да се борим вече може да се проследи и до чист мързел. Т.е., като човек не иска да си дава зор да се развива:- Среда с шуробаджанащина го устройва. Не си учил, не си даваш зор да работиш сам яко и да се развиваш, но с връзки все ще се уредиш.- Далаверата е по-лека от това да работиш.- Не искаш да правиш бизнес. Тогава какво да ти пука дали има корупция да пречи на бизнеса?- ...Та причините са много като цяло, но всички водят до това грам да не ни пука и да не мислим. А иначе корупцията освен дофинансирането като АЕЦ да дава за ТЕЦ има съвсем друго и по-тежко измерение, което никой не смее да коментира от години. А всъщност то е тежкото за всички.Нека Х открадне 1 милиард от централа. Тия пари не просто изчезват. Това са фиктивни инвестиции/разходи, вероятно са от кредити. Нека изплащането им стане 1.2 милиарда за 10г. Всяка година ТЕЦът вече трябва да има 120 милиона повече приходи, за да покрива разходите. И да няма кредит, сумата отива в "разход за амортизации"(Кавичките са, защото реално няма какво да се амортизира.), подръжка(уж си сменил старото и трябва да държи, ама....). Всеки от нас трябва да плати по около 30-40лв годишно или 3-4лв месечно само за тази кражба. Като умножим по N, става ситуацията сега. Всъщност не кражбите на топло са основна причина за скъпото парно. И да не се краде от никой и хората да ползват по 10% от досегашното, ТЕЦът ще трябва да покрива същите суми всеки месец и цената на единица ще е такава, че месечната сметка пак да е същата. Това просто е системата- на регулиран пазар цената се определя спрямо разходите на дружеството, а не по пазарен принцип от търсене или възможност да се заплаща от потребителя.Болниците пак така изведнъж трябва да покриват десетки и стотици милиони дългове, училищата са мизерни от кражби и т.н. Накрая дали в цени, дали в данъци, за да функционира държавата, все някак ни прибират парите.Само квотите за СО2 ли вдигат цените? Или просто хем искаме да спасим положението, хем не искаме да ръчкаме кой колко милиарди е крал? И крадците вече 30 години крадат и са от всички партии.
  —цитат от коментар 17 на атанас


  ХАХА ми щото всички сме ""селски хитреци"" като манталитет и законите ни и правилата и спазването и санкциите са ""ВРАТА В ПОЛЕ""!Липсата на върховенство на правото е ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ"""кучето играе според тоягата""""""""!

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  читава статия, но недовършено ми седи, без (радикални) изводи


  иначе, главната причина за бедността е погрешният "преход" от държавен капитализъм към частен под шапката на представителната лъжедемокрация


  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  читава статия, но недовършено ми седи, без (радикални) изводи


  иначе, главната причина за бедността е погрешният "преход" от държавен капитализъм към частен под шапката на представителната лъжедемокрация


  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Колкото по-осъзнати индивиди живеят на една територия, толкова по-малък държавен апарат е нужен.
  —цитат от коментар 20 на irobot
  златни думи!

  проблемът е, че държавният апарат се бори да оцелее и да се разрасне, а нивото на осъзнатост на гражданите да смъква по всички възможни начини

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 29. 29 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Превенцията си тръгва от човешкия материал и неговите ежедневни решения. Колкото по-осъзнати индивиди живеят на една територия, толкова по-малък държавен апарат е нужен. Хора с морал и чест, имащи си доверие по между си нямат нужда от много полиция, съдилища, затвори. Образовани хора пък нямат нужда от държавни кампании за да карат безопасно или за да не пушат. Единствената сфера в която има смисъл да се харчи повече е образованието, и то при ясни дългосрочни цели.
  —цитат от коментар 20 на irobot


  Стига с този МОРАЛ бе лицемери ""селски хитреци ""!ХАХА образования ""селски хитрец " е по опасен от необразования !МОРАЛА Е СЪДЪРЖАНИЕТО НА ЗАКОНА И ПРАВИЛАТА !

 30. 30 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 649 Неутрално

  По логиката на другаря Щатите са най-големите прахосници, харчейки 16% от GDP-то за здраве, срещу скромните 7% у нас. Цяла Западна Европа също са пробити - всички харчат над 11%.
  —цитат от коментар 4 на Lemmy


  Дано не се налага да се разбира от първа ръка, но това което държавата харчи за здраве е под 50% от крайните разходи. Осигуреното от касата е крайно недостатъчно за каквото и да е истинско лечение. Да не говорим за манталитета на помощния медицински персонал, който постоянно иска, за да си върви работата, както трябва.

 31. 31 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Горе някой писа за бананова република ---няма как да стане на нашите ширини не растат банани. Обаче може да станем джанкова. или република на чукундирите и без това крадливи чукундури ни правят вече близо век.

  Патим си от простотията и завистта и накрая може да си сменим герба на хипопотам - да гуша в л..на,а отворил голяма уста.

 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#29] от "Blaga Yankova":

  МОРАЛА Е СЪДЪРЖАНИЕТО НА ЗАКОНА И ПРАВИЛАТА !
  —цитат от коментар 29 на Blaga Yankova


  Значи хитлеристите, дето са тормозили и трепали евреите, са били морални, понеже такъв е бил закона и правилата?

  Значи ако утре мутрите гласуват закон за конфискация на имуществото и репресия на неудобните, ще бъде морално да се прилага такъв закон?

  Моралът НЕ произлиза от Закона и правилата!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#31] от "olimpipanov":

  Какво имаш предвид под "завистта"? Кой на кого завижда и защо? Дай пример за проява на завист, която пречи на обществото и държавата?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 34. 34 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#29] от "Blaga Yankova":

  Законите не винаги са свързани с морала и прилагането им в конкретен казус често влиза в конфликт с действията на обвинените страни, породени от легитимни морални подбуди. Моралното действие в конкретна ситуация може да е против текущ закон, написан от законотворците в затворена зала. От гледната точка на родител с болно дете например, моралното действие е да не си платиш данъците за да платиш лечение на детето си.

  Ако се разгледат като механизми за регулиране на отношенията в обществото, моралът е много по-ефективен инструмент защото регулира отношенията на микро-ниво (дали хората се разбират, дали си вярват, дали спазват обещания). Законът е "широката врата" която селективно се прилага когато драстично се нарушат някакви очаквания.

 35. 35 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 205 Неутрално

  Каква бедност?
  Със сто милиарда спестявания по банките.
  И всеки с по две собствени жилища и по три собствени коли?

 36. 36 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Автора щом е доктор по икономика и говори за здравеопазването - може да му е интересно да провери колко инвалиди има в България. Не истински инвалиди, разбира се, а такива класифицирани по ТЕЛК. Май с над 50% инвалидност има над половин милион души? След война не сме имали толкова. Дали това не е още една причина за бедността ни?

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Съгласен съм с тезата на автора, за нерационалното разходване на средствата у нас, включително и по корупционни причини - коя от двете основни причини, нерационалност и корупция какъв дял има, оставам на други да определят.
  Имам само една забележка - АЕЦ Козлодуй не е "изплатена' централа. Тя, за разлика от обичайната икономическа практика за амортизационни отчисления е счетоводно "отписана" в момента на включването и в енергосистемата. С други думи всеки гражданин на страната към оня момент или поне пълнолетната част от нас е станал акционер в това иначе държавно дружество и ако има въобще някакъв дивидент от това участие, той се изразява в микса от цените на енергията. Не съм забелязал много от хората и фирмите да са доволни от този дивидент.
  Но това е истината за "ниската' производствена цена - просто тя се образува само от текущите разходи - гориво, ремонт, модернизации, заплати и някакви разходи за извеждане от експлоатация, около които мъглата е пълна както по отношение на тяхната достатъчност, така и по начина на употреба или инвестиране.
  И като цяло и тези разходи попадат в определаната от автора ниша на неефективно управление и разбира се корупция.

 38. 38 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Плитък анализ. Пример - достатъчно е да се въведе заплащане за профилактика и никой няма да се сете за псевдоболни.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 39. 39 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Офф, точно САЩ ли да гледаме, където рентгенова снимка струва $2,000, за да е помпа системата. А и май смисълът на целия анализ ти е убягнал?...

 40. 40 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Може Възраждането да е представяно в романтична светлина, но дори и да посмалим, смятам, че уважението към образованието и компетентността отстъпи място на култа към парите. Сега често у нас парите вървят в комплект с пошлостта, кича и всякакви други прояви на чалгата.
  Не знам дали не трябва да почакаме на второто поколение богати хора, които, както показват историческите примери, започват да мислят как да придадат повече "блясък на положението си" в обществото.
  Не трбва ли да започнем от образованието за да мислим за различно бъдеще.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":Офф, точно САЩ ли да гледаме, където рентгенова снимка струва $2,000, за да е помпа системата. А и май смисълът на целия анализ ти е убягнал?...
  —цитат от коментар 39 на Yomega


  Е,от едни помпат - други си мрат пред стълбите на болницата. Нищо ново.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2125 Весело

  "Последно, да вземем публичната система - политика, прокуратура или администрация. Първият най-голям дефект е липсата на ефективна цедка за човешкия ресурс, с който се захранва публичната система. Няма как хора без успехи в друга сфера, без интегритет - да предлагат качествени публични услуги."
  *
  Е, че това отдавна е ясно. Политици без никаква професионална или бизнес реализация, живели ня някаква хранилка стават министри.
  Пък и кой кадърен човек би си оставил добрата позиция/бизнеса да работи в администрацията или на висша държавна длъжност, след като следващите управляващи ще го изхвърлят като мръсно коте дори и да си е изпълнявал задълженията професионално?

 44. 44 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Пари винаги е имало.
  Но са разпределяни неправилно по неправилни правила, ако въобще са спазвани правила.
  Как беше онази реклама за гуми:
  ПАУЪР ИС НОТИНГ УИДАУТ КОНТРОЛ !
  "Всяка сила, оставена без КОНТРОЛ води до катастрофа."

  кратък
 45. 45 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 205 Неутрално

  [quote#43:"pamela"... Пък и кой кадърен човек би си оставил добрата позиция/бизнеса да работи в администрацията или на висша държавна длъжност, след като следващите управляващи ще го изхвърлят като мръсно коте дори и да си е изпълнявал задълженията професионално? [/quote]
  Длъжности, от които могат да те изхвърлят от днес за утре, са практически излишни и/или подлежат на автоматизация в едно бъдещо е-правителство.

 46. 46 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Хубав въпрос - защо сме бедни!
  Бедни сме зашото 1989 БКП фалира държавата, захвърли я в дерето и избяга с останалите пари. 1992 - инфлция номер 1. 1997 - банково ограбване и инфлация номер 2. Следва валутен борд и започване отначало със закриване на всички фалирали държавни предприятия. Оттогава са минали само едни 24 години. Кой е станал богат за 24 години. Богатство се гради поне 3 поколения. Швейцария е над 600 години, Великобритания вече е на възраст 10 века.

  Така че всичко това аз го наричам Алеко Константиновшина.
  Ето какво съм писал по-рано.

  Българинът е беден, защото всичко което прави е менте ...

  Вижте, извинявам се, но статията е Алеко Константиновщина! Как може да се сравнява Виена, столица на Хабсбургската Империя със София! Австрия съществува като империя оше отпреди времето когато турците са се опитали да я превземат. Т.е. близо 300 години. Лондонското метро е тръгнало през 1863 когато България е била под турско робство, а София е било едно кално село. Има още векове да се гради, благоустроява. България е много млада държава - съществува от 1887. Който каквото ще да си фантазира, преди това България я е нямало. Имало е български народ, но не и държава. Така че да се няма какво да се чудим и да се маем. Имаме много поколения да градим, да настигаме, да се развиваме.
  По отношение на образованието

  "На 11 май 1860 г. група български стопански дейци основават Българската училищна община във Варна, сред които братята Сава и Никола Георгиевич, Господин и Стоянчо хаджи Иванови, хаджи Стамат Сидеров, Рали хаджи Мавридов, Константин Тюлев, Христо Попович, Христо Груев. Основна цел на сдружението е откриване на българско училище във Варна. Тази цел постигат съвсем скоро и на 12 август 1860 г. е открито първото българско училище в града. Амбициите на местните ни възрожденци обаче не се изчерпват до тук. Те ясно си дават сметка, че за пълноценното развитие на българската просвета в града е необходима самостоятелна сграда. През 1861 г. Сава Георгиевич закупува имот и го подарява на Варненската община. След кампания за събиране на средства училището получава своя самостоятелна сграда (дн. храм „Св. Архангел Михаил“), която е тържествено открита на 25 юли 1862 г.“, разказа Колю Хубенов, уредник в Музея на Възраждането.

  Излиза, че преди 1862 българско училище във Варна не е имало. В Европа и САЩ по същото време е имало безбройно много училища и Университети. За какъв академизъм в България ще говорим.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 47. 47 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Абе вижте само как се разхищава водата в България - вяско ВИК и 40-50% загуби по трасето и после говорете за останалото.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 48. 48 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#40] от "Алф":

  Кажи го това за парите на тези, които ги заплашват, че ако не гласуват за една партия, нямало да имат дърва през зимата.

  Или на тези, които ги извозват с автобуси да "протестират" или гласуват.

  Или на още много други социални групи, които са мачкани чрез икономическа зависимост.

  Ай ситкир от плитко и пошло лицемерие!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 49. 49 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#46] от "Сатана Ликующий":

  Отколко време "съществуват" Румъния, Словения или Хърватия. Защо в Румъния заплатите са в евро, здравеопазването им е се подобрява и младите специалисти се връщат.

 50. 50 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Най-голямата причина за бедността ни са западните корпорации и банки. Те печелят=изсмукват от отънелите джобове на българите годишно от 14 до 16 млрд Евро. Това по моя инициатива го пресметнахме с двама доценти от Икономическия университет във Варна. Тук не броим изразходваните пари за обучение и здравеопазване на българите, особено младите, които работят на Запад. Печалбата на западния бизнес срещу нашия е 10:1 в полза на Запада. Колониализъм, брат.

 51. 51 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Бедни сме, защото за разлика от по-горе споменатите не разстреляхме нашите диктатори като кучета, а оставихме техните наследници и до сега вкопчени във властта.
  Бедни сме, защото силовите групировки на мутрите от 90те си направиха държава и нямаше кой да им възрази след половин век репресии.
  Дори днес и отвън пак ги оставят да си развяват коня. Дори след толкова време "контрол от ЕС" никои и от западно европейците не се запитаха какво става с техните папи от данъците им и къде те изчезват в новите държави-членки, не по доказани субсидии, а директно в някой джоб... Явно някой и там има изгода наште да се ширят безнаказано.

  Понеже нямам намерение да чакам 3 поколения богатство, за да мога да стана и аз богат, аз като много други сънародници съм в чужбина, за образование и професия.

  Наистина цивилизация се гради трудно, особено от гледна точка на пионерите, които останалите ще следват; но изолация не съществува и всичко добто или лошо се процежда пре всякакви държавни и културни граници, така че няма значение кой от кога е имал метро, или университет а колко време ще ги запази в експлоатация.
  Ето, това което стана с Източна Европа показа колко малко време трябва (30-40г), за да се пречупи, унищожи и обеднее една държава.

  От останалите в България в момента зависи дали ще ни предложат поне елементарни условия, да се върнем, за да можем и ние на свой ред да помогнем да се изгонят кърлежите кръвопийци

 52. 52 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 538 Неутрално

  финансиране за резултати-
  Здравеопазване- да се закрие НЗОК. Да се осигуряваме в частни фондове, които да плащат на болниците на пациент - осигурен по здравно досие- фондът поема реалните разходи за лечение от осигурителната вноска, а каквото хартиса от вноската, ако хартиса, се дели между фонда и болниците/доболничните. Така колкото повече осигурителни рискове възникват за един пациент, толкова по- малко печалба ще вземе лечебното заведение. То ще бъде заинтересовано да го лекува добре и с малко разходи- ефективно, за да не губи пари. Колкото и да е цинично, по този начин ще имат интерес да държат осигурения жив и без увреждания, защото ще им носи пари. Затова при тази система бюджета ще трябва да продължи да осигурява здравно пенсионерите доживот. Също- ще имат интерес на пациента да му хареса лечението, защото ще остане при тях и ще дойде пак, а няма да отиде в друго заведение/фонд.

 53. 53 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Образование- всички учебни заведения- ясли, детски градини, училища и университети, частни и публични- да получават лицензиране и финансиране на брой възпитаник, но според точките му на външно оценяване/ изходно ниво. Да се въведе единна система за ежегодно външно оценяване- изходно ниво за всеки минат годишен етап-група, клас, курс. Да имат автономия да решават как да харчат- настоятелствата, учителските съвети, студенстките съвети, ученическите съвети, академичните съвети. В последните да участват всички родители/учители/студенти/ученици. Тежестта на гласа в тези съвети също да зависи кредитна система, отчитаща точките на външно оценяване/изходно ниво/олимпиади, конкурси, публикации и други съответни. За възпитаници със специални потребности трябва да има отделно оценяване, което да ги приравнява към останалите. За възпитаници в затруднено социално положение трябва да има критерии и отделно оценяване, което да ги приравнява към останалите. Публичните, заведения, които са под средното ниво на оценяване- да получават субсидии за материална база и квалификация. При липса на подобрение следващата година- система за санкции със степени- връщане на субсидии, ако пет поредни години не подобри резултатите-отнемане на лиценза.

 54. 54 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 538 Неутрално

  енергетика- свободен борсов пазар /европейски/на всякакъв вид енергия за всякакви потребители- битови и промишлени. Приватизация на всичко публично. Включително НЕК, енергиен оператор,БЕХ, АЕЦ, ТЕЦ, мини, мрежи. който не може да си изпълнява задължения към обществото- отнемане на лиценза и даване на друг. Отмяна на всички наредби, ограничаващи конкуренцията и правата на потребителите.
  администрация- ежегодна атестация с кредитна система, според която- се заплаща трудът, се повишават/понижават, се уволняват и се назначават по-квалифицирани. атестацията е по система, приета централизирано- брой административни услуги, срок за извършването им, резултат от извършването им.
  Закриване на 50% от щата в администрация, включително съдебна власт и полиция.

 55. 55 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#50] от "Dimitar Kunev":

  империалистите ни изсмукват парите от джобовете? Например- продават ни коли, дрехи, техника и храна, кредити за да си ги купим? Плащат на нашите младежи високи заплати, за да издържат бабите си с ниските пенсии? Осигуряват същите младежи, за да имат високи пенсии после? продват ни кока кола, шоколад и телевизори насила, за да ни заробят? ние много искаме да си правим наши телевизори и коли, наша кока кола, но те не ни дават, а ние можем и искаме?

 56. 56 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 107 Неутрално

  До коментар [#2] от "Rational":

  Българското образование е застинало някъде около 1960 г. и не може да произвежда нужните кадри - българските ученици се учат само да наизустяват и възпроизвеждат информация.

 57. 57 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 107 Неутрално

  До коментар [#50] от "Dimitar Kunev":

  Ирландия, Полша, Чехия и Унгария си вдигнаха икономиките като станаха аутсорсинг дестинации.

  Защо при тях западните корпорации не "смучат кръв"?

 58. 58 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Парите на българите изтичат през съдрания чувал ГЕРБ.Време е да се смени тотално модела , за да има България.

 59. 59 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#46] от "Сатана Ликующий":

  ами то това е темата на статията- развити и недоразвити общества. един от признаците е как употребяваме ресурсите. недоразвитите харчат ресурс на халост и затова много бавно напредват. ако подобрим подхода ще се развием по-бързо. няма да ни трябват 300 години. нарича се културен скок или културна революция- изведнъж се ускорява развитието на едно общество и то настига други по-напреднали.

 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Липсата на истинска свободна пазарна икономика пречи на създаването на стабилна средна класа
  В обществено политическият и икономически живот властва мафия - партийна, криминална и по интереси.
  Обществото е маргинално, инертно и изпитва нула доверие към държавата
  На тази почва няма как да расте нищо друго освен бурени и тръни

  klimentm
 61. 61 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#60] от "klimentm":

  В България мутрите унищожават естествения подбор на всяко ниво, за да крепят системата си и привилегированото си положение.
  Резултатът е ясен.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 62. 62 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Кой, каквото ще да казва, но Кънев пише интересно и на всичко отгоре - вярно.
  "...Просто системата е настроена за производство на максимален брой болни, за да се усвояват пари..."
  Абсолютно вярно. Така е при всички системи тип "парите следват ..."
  Всичко е институционално и перфектно организирано. Виждаме как заимстването и ползването на клишета доведоха до узаконяване на "Вашите пари са наши пари, а вие си оставате будали"

 63. 63 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#49] от "mengo":

  Словения и Хърватия са били части от Австроунгарската Империя дълго време преди България да се освободи 1878. Гърция се е освободила 1831, някъде тогава и Румъния.
  Но проблемът е друг / изоставането на България под Османско владичество. Защото Германия е основана 1871, но германските княжества са били доста развити и напредничави.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 64. 64 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#51] от "mengo":

  Дори и да си емигрирал в развита държава те чакат 3 поколения труд преди твоите потомци да станат богати. Не можеш да избягаш от законите на обществото и икономиката. Там където си ти не всички са богати, нъл тъй. Работи упорито и се образовай, трупай капитал, знания и умения! на добър път, здраве и успехи!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 65. 65 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#63] от "Сатана Ликующий":

  пак не разбирам какво общо има това с харченето на ресурсите и необходимостта от реформи. една административна реформя трябва да даде резултат за 3 години, не за 30 или 300

 66. 66 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#60] от "klimentm":

  Все едно описваш османската империя. но възраждане, въстание и освобождение е имало. винаги една тънка прослойка бута развитието напред. средната класа си е средната. трябва да надскочиш средното, за да минеш на следващо ниво

 67. 67 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 107 Неутрално

  До коментар [#65] от "dsc":

  Като цяло няма. Ирландия и Финландия от 1980 до 2000 стават едни от най-развитите общества в света въпреки че около 1980 са технологично и икономически изостанали, а Ирландия води и партизанска война на 200 км от Дъблин.

  Навсякъде където има икономически ръст в такива мащаби, факторите винаги са образование, свободна търговия, ниско административно бреме, висока производителност и висока добавена стойност на труда.

  Не може да имаме претенции да бъдем богати при положение, че сме на 57-58 в класациите на ПИСА и нямаме университет в топ 100 на Европа.

 68. 68 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#63] от "Сатана Ликующий":

  и от 1878 година насам колко сме скъсили от дистанцията, която имат бившите австрийски владения спрямо тези на османците? това са над 140 години свободно съществуване.част от тези годни заедно с тези бивши австрийски владения сме били в съветския блок. и ащо Унгария например в момента изостава от останалите, въпреки, че е наравно с тях в историята? значи проблемът е нещо тук и сега. на Унгария проблемът се казва Виктор Орбан. На българия- ББ, но преди това беше ТЖ, ЖВ, СС.При нас тази верига от "проблеми" край няма. При унгарците е временно явление.

 69. 69 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Чудничко! Авторът ВНЕЗАПНО взел, че открил капитализма. Това харчило повече, не да е ефективно, а за да се измъкват от джобовете на болните, т.е. от моя и твоя едни пари, онова поддържало мрежа паразити, които чрез него точат от държавата, т.е. от данъкоплатеца, т.е. от мене и тебе едни пари...

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "Нашето общество още не се е научило на превенция на такива хора на публични позиции."
  Ако толкова години не се е научило, няма и да се научи. То така и не порасна.

 71. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Бедността не се измерва само с депозит в банката.
  Тя е и качеството на живот , с други думи колко бързо пристига линейката или полицията, страхуваш ли се да пуснеш децата си на улицата за да не бъдат прегазени от пияна мутра, улиците и автобусите, държавните услуги и още много други неща които карат човек да се чувства сигурно и комфортно или обратното.

  klimentm
 72. 72 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#65] от "dsc":

  Ше ти го обясня простичко. Никаква административна реформа не може да прекрати недостига на финансиране за здравната система. И там е целият проблем. Ако в главата ти се върти мисълта да ми възразиш - ще ти дам превантивна информация. Аз работя в Германия и месечно плащам за здравна осигуровка около 800 евро. Сравни тази сума с българските здравни осигуровки и заплати. Но интересното е, че и в германия непрекъснато се откриват случаи на злоупотреби със средствата на здравните каси. Друг интересен факт, че че болничните (т.е. заплата при болест) се изплаща от здравната каса, а не от пенсионното дружество, като в България.

  А Унгария и Румъния са в Източната част и е естествено да изостават. за България - нека си спестим думите. И социализъмът в Унгария, Румъния и България бе от краен болшевишки тип, което разруши цялата икономика. Само Балтийските републики бяха спасени от солидни шведски инвестиции и спасителния за тях краен антисъветизъм и антирусизъм (напълно оправдан!!!!).

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 73. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#67] от "Nestea":

  Икономиката има потаен бекгроунд. Ирландия дръпна силно напред, понеже САЩ я избраха за свой плацдарм за проникване в Европа и в Ирландия се настаниха много американски фирми. Аз знам за Делл и Оракъл, но те са стотици.
  Само с реформи но без капитал и инвестиции не става.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 74. 74 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 107 Неутрално

  До коментар [#73] от "Сатана Ликующий":

  А защо точно Ирландия (а не ОК) и защо след 1980, а не преди това?

 75. 75 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 742 Неутрално
 76. 76 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#74] от "Nestea":

  Аз не съм американски инвеститор и само мога да гадая.
  1980 - защото тогава някъде Ирландия и ОК бяха станали членове на ЕС и на САЩ им трябваше плацдарм.
  Ирландия - защото заплатите там са по/ниски и освен това много американци са сирландски произход. кенеди и Рейгън са ирландци.
  Но сигурно могат да се намервт статии изследващи този процес.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 77. 77 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 462 Неутрално

  не съм прочел написаното , НО за мен има само една единствена причина за бедността ни (макар че е спорен въпроса - бедни ли сме наистина) И тази причина е , ОГРОМНИЯ брой полезни идиоти, населяващи Kleta Majka Balgaria... Ако не бяха толкова много , от самосебе си щяха да отпаднат толкова много неща , вредни по своята същност , включително и така често изричната "бедност на българина" ... Но за същаление не само броя им е голям , но напоследък сякаш расте с добри темпове ...

 78. 78 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 107 Неутрално

  До коментар [#76] от "Сатана Ликующий":

  Произхода няма голямо значение, ако имаше САЩ щяха да се насочат към ГДР.

  Причините са ниско административно бреме, ниски данъци и горе-долу добре образована работна ръка. Преди 1980 Ирландия упражнява протекционизъм и не става за дестинация за аутсорсинг.

  Ирландия е добър пример, защото показва, че нещата винаги са свързани - без нужните реформи САЩ нямаше да инвестират в Ирландия и щяха да изберат или ОК (въпреки високите данъци), или ГДР. Без образованата работна ръка и високата производилност на труда нямаше да продължават да инвестират.

 79. 79 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#3] от "Чарли Мишкин":

  по тази твоя логика стигам до извода , че и ти си с ниско качество ... или викаш понтвое време образованието бе на висотата да произвежда само нобелови лауреати... Смешни сте "менторите" като теб

 80. 80 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 462 Неутрално

  прочетох го - не че не казва някои истини , но като цяло е дрън дрън, та пляс ... За да нахрани "гладните" полезни идиоти ... А по горе съм написал кое е в основата на "бедността" . Това за което говори "икономическия експерт" е следствие, а не първопричина на горното

 81. 81 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#29] от "Blaga Yankova":
  —цитат от коментар 32 на Боян Таксиров


  Връзката между МОРАЛА И ЗАКОНА Е ОЧЕВИДНА !!!!!!!!!!!НЯМА МОРАЛНО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕ КОЕТО ДА ПРОТИВОРЕЧИ НА ЗАКОНА !И ЗАКОНА КАТО ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ Е ОТНОСИТЕЛНО ЗАЩОТО Е ПРОЕКЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЦЕСИ НО ""строг закон но закон"

 82. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Може Възраждането да е представяно в романтична светлина, но дори и да посмалим, смятам, че уважението към образованието и компетентността отстъпи място на култа към парите. Сега често у нас парите вървят в комплект с пошлостта, кича и всякакви други прояви на чалгата.Не знам дали не трябва да почакаме на второто поколение богати хора, които, както показват историческите примери, започват да мислят как да придадат повече "блясък на положението си" в обществото.Не трбва ли да започнем от образованието за да мислим за различно бъдеще.
  —цитат от коментар 40 на Алф


  И къде по света е по-различно?Ким Кардашиян е известна с това, че е известна.
  В България кичът и мутризацията бяха през 90-е години. Оттогава има големи промени към положителни неща.

 83. 83 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#81:"Blaga Yankova"][/quote]

  Моралът не може да се сложи в едни общовалидни рамки.И кръстоносците са имали морал,ама това не им е пречило да избиват други хора.
  Една хипотетична ситуация-по време на война двата души от различните страни се срещат и единият убива другият.Морално ли е това?Зависи от гледната точка-за едната страна убиецът е герой, за другата престъпник.

 84. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "Първият най-голям дефект е липсата на ефективна цедка за човешкия ресурс...."

  Калинките са нужни на Шайката, както маймунките в зоологическата градина.

 85. 85 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#77] от "George Pantev":

  Да знаеш, че нищо не ти разбрах.
  Поради липса на образование или поради самото образование?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 86. 86 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#85] от "Чарли Мишкин":
  ако имаш още време, вземи се образовай ... тогава може и да разбереш какво е "искал да каже автора"

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 87. 87 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#86] от "Josif Stanislavski":
  До коментар [#77] от "George Pantev":

  Абе вие да не би да сте един и съши субект, ако ме разбирате?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK