Как две години по-късно случаят "Златен век" обясни "Апартаментгейт"

Парламентарната група на ГЕРБ е гласувала законови поправки, които позволяват на фирмата "Артекс" да построи небостъргача "Златен век" в София, показа разследване на "Свободна Европа".

© Велко Ангелов

Парламентарната група на ГЕРБ е гласувала законови поправки, които позволяват на фирмата "Артекс" да построи небостъргача "Златен век" в София, показа разследване на "Свободна Европа".



Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Когато през 2019 г. публикувахме разследването за апартамента на Цветан Цветанов, това привлече толкова много внимание, че остана скрито какво всъщност стои на заден план. Още тогава продължихме разследването и разказахме как Народното събрание е приело законова поправка, която помага на строителната фирма, която пък после е продала на политици апартаменти на по-ниски цени от пазарните.


Трябваше да минат повече от две години, за да научим от институциите, че конкретната строителна фирма наистина е чакала точно тази законова поправка и дори е била сигурна, че тя ще стане факт.




Точно този случай даде повод на много хора да оприличават скандала около строежа на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" на "учебникарски пример" за политическа корупция.


След като служебното правителство започна да предоставя информация на журналистически питания, тази история придоби завършен вид. Това може и да не е последното парче от пъзела, но със сигурност е едно от последните.


Ето и цялата история:


Отново "Апартаментгейт"


Строителството на сградата беше спряно през март 2019 г. след разследването "Апартаментгейт". То разкри как високопоставени политици от управляващата тогава партия ГЕРБ са се сдобили с апартаменти от компанията "Артекс" на цени под пазарните. Това се е случило след като парламентарната група на ГЕРБ е гласувала законови поправки, които позволяват на фирмата "Артекс" да построи небостъргача "Златен век" в София, показа разследване на "Свободна Европа".


Разкритието доведе до оставката на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и правосъдния министър по това време Цецка Цачева. По-късно започнаха проверки от антикорупционната комисия КПКОНПИ и прокуратурата, но и двете не констатираха някакви нарушения.


На този фон през 2019 г. строителният контрол и регионалното министерство оповестиха поредица взаимно изключващи се факти, а нито една институция не знаеше дали строителството на "Златен век" е законно. В крайна сметка работата на обекта беше временно спряна. Строителната компания "Артекс" заведе дела, а през май 2021 г. Върховният административен съд разреши строителството да продължи.


Така само преди месец изглеждаше, че всичко около изникването на небостъргача и политическата връзка ще бъде потулено и забравено. Действията на служебното правителство от последните две седмици обаче говорят за друго.


Новоназначеният шеф на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Влади Калинов съобщи в понеделник, че строежът на "Златен век" отново се спира. Той каза това, за което всички говореха, но никой представител на държавен орган не изричаше официално: държавата и общината са помогнали на "Артекс" да реализира проекта си.


Ден по-късно пред "Свободна Европа" Калинов обясни и технологията на тази помощ.


Тя е видима от действията както на фирмата строител, така и на парламентарната група на ГЕРБ през 2017 г. По-късно връзката може да бъде проследена и в Министерството на регионалното развитие.


Сроковете


Годината е 2017. Изминали са точно 10 години откакто проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. Разрешителното влиза в сила месеци преди да бъде приет Подробният устройствен план (ПУП) за района.


Строителното разрешително е издадено на Румен Марков и Жанета Младенова. Тогава имотът е собственост на фирма "Кристела", която се управлява от собственика на строителната фирма "Артекс" Пламен Мирянов. Бъдещият небостъргач вече е включен в портфолиото на "Артекс" и се рекламира като сграда "Златен век".


В момента, в който "Артекс" започва строителството, Законът за устройство на територията (ЗУТ) казва, че строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне.


Накратко - разрешителното е от 2007 г., а 5 години по-късно то е презаверено от Петър Диков в качеството му на главен архитект за срок от още 5 години. Неговият акт е на базата на протокол за откриване на строителна площадка от януари 2010 г. По закон това е последното възможно удължаване на срока. Отново по закон строителните дейности в края на 2017 г. трябва да приключат и грубият строеж на сградата да бъде завършен, т.е. тя да е взела Акт 14.


Според свидетелства на очевидци пред "Свободна Европа" обаче през 2017 г. на мястото на небостъргача не е имало нищо, въпреки че формално строителството е било започнало години назад. Именно по тази причина (незапочналният на практика строеж) "Артекс" няма как да завърши сградата си в срок.


Поправката "Артекс"


Така се стига до 21 януари 2017 г., когато Народното събрание приема поправка на Закона за устройство на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както е до онзи момент.


Текстовете влизат в сила през февруари същата година - т.е. 7 години след формалното откриване на строителната площадка на "Златен век" на "Артекс" и 10 години след издаването на разрешението за строеж.


От ГЕРБ твърдят, че приемането на текстовете се налага, за да бъде улеснено строителството на магистрали.


А само месец по-рано...


Точно месец преди влизането в сила на тази законова поправка, на 14 декември 2016 г. собственикът на "Златен век" е поискал презаверяване на разрешението за строеж и е платил изискваната за това такса от 260 000 лв.


В подкрепа на искането си, на 25 януари 2017 г. фирмата "Артекс" е приложила становище на регионалния министър от 20 януари (тогава на поста е Лиляна Павлова), в което се казва, че няма пречка за презаверяване на разрешителното.


В началото на февруари обаче (веднага след като ГЕРБ приема поправките) собственикът на имота иска тази процедура да бъде прекратена, тъй като ще изчака влизането в сила на новите промени в ЗУТ и настоява платените 260 000 лв. да му бъдат върнати.


Тези действия на Пламен Мирянов дават основание на шефа на ДНСК Влади Калинов да твърди, че "Артекс" са знаели какво предстои да се случи.


След влизането в сила


След влизането в сила на закона Мирянов е задействал процедурата по новия текст за 10-годишно удължаване. При тази ситуация такса на общината не се дължи.


Интересен момент е, че за да се удължи срокът за строителство на небостъргача, се прибягва до неизползвана до онзи момент процедура.


Едно от основанията за това е писмо от заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, в което се казва, че "срокът за завършване на строежа е 10 години от започване на строителството" и "е валидно до 11.01.2020 г., съгласно чл. 153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ".


Именно по този казус главният архитект на София Здравко Здравков обяснява по-рано пред "Медиапул", че в ЗУТ не се посочва дали тази нова разпоредба, на която се позовава и зам.-регионалният министър във второто си писмо по случая, важи само за издадени след влизането ѝ в сила документи. Така тя е приложена и за заварен случай.


Проверка обаче установява, че и това твърдение не е съвсем вярно. Параграф 58 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за устройство на територията казва, че промененият текст засяга новите разрешителни за строеж. В случая с "Артекс" обаче то е с обратно действие.


Становището на юристите още през 2019 г. беше, че дори по "новия закон" строителството на Златен век може да продължи максимум до 2020 г. Именно това твърди и новото ръководство на ДНСК.


Според семейство Мирянови, които са собственици на "Артекс", строителството може да продължи до 2022 г.


На фона на всичко разказно дотук Весела Мирянова каза, по време на протест в началото на седмицата, че причината за спиране на строежа е политическа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  Чудесно е когато можеш да си плащаш, за да ти приемат специален закон и да си по от всички останали в държавата. Само дето тия, които са писали закона за малце неграмотни!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Т.е. български законодател не звучи особено гордо? Макар че човек като види лидера на ГЕРБ - Бойче Борисич, би трябвало да му е ясно за хората зад него.

 3. 3 Профил на Elena Georgieva
  Elena Georgieva
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Очакваме разследване по кой закон са придобити имотите на рашков - и как действат съдия изпълнителите при обявяване на имоти за погасяване на дългове.

 4. 4 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Виц:
  Вярно ли е, че писателите са богати?
  Отговор: Вярно е. Е, не всички - само тези които пишат законите.

  Сам съм, други няма...
 5. 5 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Не може да се върши безаконие, което да се оправдава с това че е приет калпав закон. Ами не разбирате ли че от такива действия страда цялото общество, но не и Артекс. Те ще си получат парите като обещетение от държавата. Могат да имат някакво удовлетворение и жителите на Лозенец които ще се радват че са прецакали наглеците дръзнали да се настанят на тяхната територия, но това е загуба са цялостният имидж за страната пред евентуални инвеститори. Не би трябвало с шумкарски методи да се нарушават законите и да не се зачитат съдебни решения.

 6. 6 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Очакваме разследване по кой закон са придобити имотите на рашков - и как действат съдия изпълнителите при обявяване на имоти за погасяване на дългове.
  —цитат от коментар 3 на Elena Georgieva


  Не му бери грижата за Рашков. Неговите имоти отдавна са декларирни. А как ги е придобил? Ами с пари разбира се. Само да ти напомня, че съпругата на Рашков е нотариус. А нотарисуте по правило са милионери. Законни милионери!

  Сам съм, други няма...
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#3] от "Elena Georgieva":

  Според теб по кой закон? Щото аз съм чувал само за един.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2349 Гневно

  "започнаха проверки от антикорупционната комисия КПКОНПИ и прокуратурата, но и двете не констатираха някакви нарушения" - КОЕ в държавата, командорена като ловна дружинка е нарушено? Изчистването на всяка една държавна институция е повече от наложително, защото ТАМ, разните спецове, калинки и приобщили се към тях чиновници, не са виновни, че нямат морал, че нямат елементарни критерии за справедливо управление на държавата. Провалената държава си е наша, но тези, които я провалиха не заслужават да бъдат едни от нас. НИЕ не можем да си обясним "Апартгейт"-овете с нормалните ни възгледи за живота в една страна от ЕС, с история и възможности да бъде рай. Грозотата, с която лъскавите политици заливат света на българите трябва да спре. Нарушени са не "правила", а битността на нацията, моралът и бъдещето и развитие.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#4] от "MilliVanilli":

  ➕➕➕

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4117 Весело

  " От ГЕРБ твърдят, че приемането на текстовете се налага, за да бъде улеснено строителството на магистрали."

  Корупция, довела до поредната каша за много милиони в центъра на София ! И поне един новодомец от ГЕРБ ! Евроатлантик, републиканец за ....... корупция !!!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  От всякъде звучи едно и също - КОРУПЦИЯ! На времето имаше един закон "Ванко 1",с който стана голям скандал. Законът "Артекс" го надмина.

 13. 13 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Цялата работа е куче влачи рейс. Аман от тия корумпета.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Очакваме разследване по кой закон са придобити имотите на рашков - и как действат съдия изпълнителите при обявяване на имоти за погасяване на дългове.
  —цитат от коментар 3 на Elena Georgieva



  До коментар [#3] от "Elena Georgieva":

  Очаквам разследване от "Свободна Европа" за незаконните пристройки към къщата на Борисов в Банкя. Ама нъцки! Няма да дочакам...

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Виц: Вярно ли е, че писателите са богати? Отговор: Вярно е. Е, не всички - само тези които пишат законите.
  —цитат от коментар 4 на MilliVanilli



  До коментар [#4] от "MilliVanilli":


  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Понеже съм тъп,не разбрах смисъла и връзката на този виц с темата?
  Цецка Цачева ли е писател? Или Борисов? Или Корнелия?

  Кмете,дай плюсовете в още по-голям шрифт!

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  "На фона на всичко разказно дотук Весела Мирянова каза, по време на протест в началото на седмицата, че причината за спиране на строежа е политическа."

  Политическа е и цялата причина за изграждането на този обект. Архитектите са топ-политиците на България. То затова строителство на практика няма, а строителите избягаха в чужбина.

 17. 17 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Как така пак Винету остана неразбран от народа- построи ни метро, магистрали сега и небостъргачи- а ние все недоволни. Явно има такъв народ по тази земя! ( излезе че стана агитация към определена партия, ама да не се разбира като такава)

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2431 Весело

  Добро утро. То всички закони и наредби за строителството са направени така че да позволят нещо на "Артекс", няма нужда някой да ми го "разследва"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Собствениците на наследствени апартаменти в Лозенец , които са ги пуснали на шортлет в АирБнБ , реват срещу сградата , че ще им дръпне болшинството от идващите на алкохолен туризъм западни младежи. Кой ще им ходи в 60 годишните коптори , като за същите пари можеш да си наемеш нов и луксозен апартамент на 50 метра от метростанция Джеймс Баучер!? Не че защитавам корумпетата , които си накупиха апартаменти в Златен век , ама цялата дандания е заради това!

 20. 20 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Собствениците трябва да са големи смотаняци! За толкова години не го построили, дори след като и закона са променили заради тях. Такава сграда се строи за 2 г, максимум 3. На тия 13 г не им стигат! Докато я построят ще започне да се разпада от старост.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 21. 21 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Чудесно е когато можеш да си плащаш, за да ти приемат специален закон и да си по от всички останали в държавата. Само дето тия, които са писали закона за малце неграмотни!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Законът е закон. Когато е неграмотно написан си има съд и процедура за неговата промяна. Учудваш се че има приет такъв закон, но бих ти задал друг въпрос - може ли да ми цитираш поне един закон в който да няма поправки обслужващи малка група от хора. Едва ли ще намериш. Затова трябва ли да настане пълно беззаконие. Да си намерим по едно доказано корумпе във всяка област, което да не зачита никакви съдебни решения и действа според това коя група е по креслива и има моментна полза да и се угоди.

 22. 22 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Няма нито една оставка и разследване на общинарите издали спорното разрешително. Ясно е, че са въртяли телефони и не са само чели и чакали новите закони.

 23. 23 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Мирянов е строил като овце тази сутрин работници на протест пред Президентството с напечатани плакати и с червени каски.
  За хора като него няма трудова агенция и бухалки, така както за Гебрев.

 24. 24 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Кво ве, тва да не ви е Слъчев бряг. София е земетръсна.

 25. 25 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  "След като служебното правителство започна да предоставя информация на журналистически питания, тази история придоби завършен вид."

  Глупости. Всичко излезе наяве още преди 2 години. Още тогава излезе истината за поправката Артекс. На която Радев не наложи вето, между другото.

  Всички мошеници от Герб бяха отстранени заради далаверата. Но защо нищо не се казва за Лозан Панов и жена му, които придобиха апартамент от Артекс за 250 евро/кв.м.???

 26. 26 Профил на republika
  republika
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#3] от "Elena Georgieva":

  Г-н Рашков на държавна служба ли е бил през всичките тези години?Едно е да имаш имоти и пари от развиване на частна дейност, друго е да използваш служебното си положение,за да се облагодетелстваш. Или за вас няма значение, важното е да покажем, че тия са като ония? Е, не са!

 27. 27 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 566 Неутрално

  И всичко тръгна от една обикновенна наглост - какво ги бъркаше да си купят апартаментите на нормални цени и после да им върнат парите с договор за консултански услуги на някой племенник, син, зет и т.н.

 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  " От ГЕРБ твърдят, че приемането на текстовете се налага, за да бъде улеснено строителството на магистрали."Корупция, довела до поредната каша за много милиони в центъра на София ! И поне един новодомец от ГЕРБ ! Евроатлантик, републиканец за ....... корупция !!!
  —цитат от коментар 10 на samoedin


  Освен Цветанов имаше още: Цецка Цачева и двама зам. министри. Всички бяха уволнени/отстранени.

  Плюс жената на Лозан Панов, която купила апартамент за 225 евро/кв.м.:

  https://www.mediapool.bg/zhenata-na-lozan-panov-s-zhilishte-ot-arteks-za-225-evrokvm-news291478.html

  Но за нея Дневник мълчи. Защото на Прокопи не му изнася. Само Медиапул я освети.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Весело

  До коментар [#15] от "deaf":

  Тези плюсове старши са заложени от Майкрософт. Оплачи се на тях!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Весело

  До коментар [#21] от "dorn":

  Кой точно съд променя законите?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  "Според свидетелства на очевидци пред "Свободна Европа" обаче през 2017 г. на мястото на небостъргача не е имало нищо, въпреки че формално строителството е било започнало години назад."

  Факт. Моя позната живее наблизо и има снимки от началото на изкопните работи - края на 2017.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Весело

  До коментар [#27] от "Аз":

  Няма как да извадят толкова узаконени пари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  И всичко тръгна от една обикновенна наглост - какво ги бъркаше да си купят апартаментите на нормални цени и после да им върнат парите с договор за консултански услуги на някой племенник, син, зет и т.н.
  —цитат от коментар 27 на Аз



  До коментар [#27] от "Аз":

  Чистите пари са кът... И ТЕ си ги пазят,особена след като Борисов изгърмя с къщата в Барселона купена с мръсни пари...

 34. 34 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Хайде сега Мирянови с работниците, плакатите и целия цирк да протестират пред апартамента на Цветанов.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Весело

  До коментар [#28] от "galapagas":

  Жената на Панов само ДОПЛАЩА тъй като им е учредила право на строеж. И то само за довършителните работи.
  Не ви се получава тъпата мръсотийка на герберастите!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#31] от "galapagas":

  И какво от това?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  От снимката се вижда, как толкова висока сграда няма почти никакво отстояние от съседните сгради, напълно незаконна сграда

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#34] от "мики маус":

  Вероятно знаят адреса. Врътнали са ги със Закона за да ги държат в мъртва хватка мутрите с цел рекет.
  Спомнете си КОЙ им спря строежа и по ЧИЯ заповед!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 851 Весело

  "започнаха проверки от антикорупционната комисия КПКОНПИ и прокуратурата, но и двете не констатираха някакви нарушения" - КОЕ в държавата, командорена като ловна дружинка е нарушено? Изчистването на всяка една държавна институция е повече от наложително, защото ТАМ, разните спецове, калинки и приобщили се към тях чиновници, не са виновни, че нямат морал, че нямат елементарни критерии за справедливо управление на държавата. Провалената държава си е наша, но тези, които я провалиха не заслужават да бъдат едни от нас. НИЕ не можем да си обясним "Апартгейт"-овете с нормалните ни възгледи за живота в една страна от ЕС, с история и възможности да бъде рай. Грозотата, с която лъскавите политици заливат света на българите трябва да спре. Нарушени са не "правила", а битността на нацията, моралът и бъдещето и развитие.
  —цитат от коментар 8 на ЗаНиЗа


  Да не визирате управата на вашия ГРАД ??

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#37] от "ggot":

  АБСОЛЮТНО!!!
  ➕➕➕

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Спирането на строежа по устна заповед на Баце като нищо може да изкара прилично обезщетение на Артекс по закон за отговорност на държавата. Не е работа на министър председателя да спира строежи.

 42. 42 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5519 Неутрално

  две години журналистическо разследване, а институциите спят, всеки със своята далавера, на кого апартамент евтин с асансьор, на кого тераса незаконна, на кого дупка за бъдещ строеж, на кого хладилник за вино.

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#41] от "мики маус":

  Факт. Ама гледай как герболяка се хвърля на барикадата. Все едно никога не е било.
  Само дето има документи.
  ПИТАМ само защо Артекс не протестираха под неговите прозорци когато ги прецака?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 975 Неутрално

  "Строителството на сградата беше спряно през март 2019 г. след разследването "Апартаментгейт". Разкритието доведе до оставката на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и правосъдния министър по това време Цецка Цачева."

  Интересното тук е, че цецо и цецка си заминанаха не защото са се облажили от Артекс а защото вожда не си е получил процента и чекмеджето не е било попълнено както подобава. Или както един на запис се чува: "който не се съобразява с мене, ще му..."

 46. 46 Профил на Врагът
  Врагът
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Промоция: новата сграда "Златен полувек" вече намалена от 36 на 18 етажа

 47. 47 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#20] от "quatro_4x3":

  Еееее, това да не са Bouygues или Vinci да ти я вдигнат за 2 сезона.
  Това са великите гербаджии от Артекс, там нещата стават бавно, със законови промени за икономии и рушвети, много шушу-мушу с клиенти политици...а други строители да духат супите.
  По същите схеми се строят и спират "подпорни стени", изравняват дюни, иначе един асфалт не могат да сложат дета да изкара и сезон.
  Смешковците на тиквата.

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  Съветвам Артекс да проговорят и да кажат на всички КОЙ и как ги е рекетирал и какво, колко и кога е искал от тях.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  Едно време беше, да имаш вуйчо владика. Сега е, да имаш свои хора във властта.

 50. 50 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Време е вече да приключи сагата с нелегалната сграда. Събаряй!

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 51. 51 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#50] от "tsefan_92":

  "Събаряй!"
  Засега ще събарят само кошарата на "вълка".

 52. 52 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#21] от "dorn":Кой точно съд променя законите?
  —цитат от коментар 30 на КМЕТ В СЯНКА


  Конституционен. За съжаление още от 1879 г в България е прието ( Търновската конституция) да има еднокамарен парламент. Това предполага приодичната смяна на законотворците и съответната власт, без да е осигурена необходимата приемственост. При горна камара на парламента подобни лобистки поправки много трудно биха се промъкнали. Сега единственият коректор ( и то в ограничен обхват) е КС.

 53. 53 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Нагледен пример за политическа корупция.Ето защо ГЕРБ си отиват , надявам се завинаги.

 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3948 Весело

  До коментар [#20] от "quatro_4x3":

  😂👍

 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  До коментар [#52] от "dorn":

  Не ги променя а ги тълкува.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 763 Неутрално

  С герпъви управници и калинки е така! Ако имаме поне малко останал инстинкт за самосъхранение подобен ужасен период няма да се повтори. Никога!

 57. 57 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#55] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не съм написъл че ги променя, но както и да е.

















 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  "....работници на протест пред Президентството с напечатани плакати и с червени каски."
  До коментар [#23] от "Ще върнем България в Европа":

  С червени потници ли бяха?

 59. 59 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#28] от "galapagas":Жената на Панов само ДОПЛАЩА тъй като им е учредила право на строеж. И то само за довършителните работи.Не ви се получава тъпата мръсотийка на герберастите!!!
  —цитат от коментар 35 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти чете ли статията в Медиапул? Или чукча писател?

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2737 Любопитно

  До коментар [#20] от "quatro_4x3":

  "Такава сграда се строи за 2 г, максимум 3. "

  Този срок за "гола поляна" ли се отнася, когато строителната техника има свободен достъп до площадката и е осигурено собствено електрозахранване и водоснабдяване?

  Ако подстъпът към строителната площадка е затворен (поради строеж на метро); трябва да се премества канализация (за 34 етажна сграда основите се полагат поне десет метра по-надълбоко); трябва да се чака електроразпределителното дружество да подсилва трафопостове, колко време ще отнеме!?

  Я, какво става с другия небостъргач, "осребрен" от Петър Диков:

  "Πъpвoнaчaлнo дpyжecтвoтo зaяви, чe ĸoмплeĸcът тpябвa дa бъдe фaĸт пpeз янyapи 2018 г., нo зapaди липcaтa нa paзpeшитeлнo измecтиxa cpoĸa дo лятoтo нa 2020 г. Πpoeĸтът, ĸoйтo щe e нa мяcтoтo нa бившaтa "Acĸo Дeницa", бeшe пpeдcтaвeн oщe пpeз 2014 г., a гoдинa пo-ĸъcнo пoлyчи и cepтифиĸaт зa пpиopитeтнa инвecтиция oт пpaвитeлcтвoтo."

  https://www.economic.bg/bg/a/view/darzhavata-udalzhi-s-dve-godini-sroka-za-stroezh-na-grand-kanyon-v-mladost-91311

  Често минавам по бул. Малинов и не виждам бетоновози да задръстват и без това задръстените кръстовища със бул. Сахаров, бул. Ляпчев, ул. Филип Аврамов и ул. Свети Киприян както бетоновозите на Артекс бяха задръстили бул. Г.М Димитров и бул. Драган Цанков баш в локдауна миналата година.
  Вярно е, че гърбавата строителна мисъл измисли нов подход - затварят булевард ("8-ми декември, Климент Охридски, Опълченска) и разполагат на него строителна техника - да станело по-бързо. "Умници"! Като задръстят подходите към тия булеварди, никой не минава, ни строителна техника, ни таксита, ни лични автомобили.

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Пионерски комплекс "Артекс" обясни случката ;)

  Цецко и Цецка от партизанска бригада "герБ" виновати
  для мероприятието

  "Как две години по-късно
  случаят "Златен век"
  обясни "Апартаментгейт""

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Нещо повече.

  Небостържаци блокират и нарушават:
  Природната видимост от града градина към Небе и околни планини:
  Витоша, Люлин, Стара планина, Плана, Лозенска и пак Витошка.

  Загрозяват:
  с типично мрачни постройки в эра ужким демократична.

  Небостържаците препятстват:
  нормалната циркулация на въздух в условия на жега или смог,
  туман или влажна мъгла наситена с неприродни частици...

  До коментар [#24] от "Бланш":

  Кво ве, тва да не ви е Слъчев бряг.
  София е земетръсна.

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Най-важното... сред най.

  Лишен ли е "Златен век" от балкони/тераси?

  Както се полага, след прилагане на топлоопазваща санкция
  Саниране

 64. 64 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ами "Никми", това което направиха на НДК е нелепо, те си знаят, видяха полянка и - почнаха, както и да е - то това е бъдещето - небостъргачи.

  Интересно, защо в Европа предпочитат къщички и дворчета, а тук - някакво глупаво строителство, няма какво да се каже.

 65. 65 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "започнаха проверки от антикорупционната комисия КПКОНПИ и прокуратурата, но и двете не констатираха някакви нарушения"

  - това доказва, че тези две институции са просто паразитни хранилки за тулупите на ГЕРП

 66. 66 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 920 Разстроено

  Тук са ни представени само политиканствани паунщини. Строежът на "Златен век" е имал много проблеми за които никой от пишуркащите в "Дневник" не знае. Арх. Влади Калинов се измъква с "неясноти в закона", новозаселилите се селяни около небостъргача протестират, че им хвърля сянка и пречи на изгледа към Витоша, въпреки, че проектът е висял в общината на видно място и са могли да го атакуват преди да почне строителството. Скоро ще научим истината и ще станат големи скандали, а външните инвеститори ще се поучат, че ние можем да фалираме и Бил Гейтс & Рокфелер.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK