Яне Янев: Гешев е казал: "До дупка". Това няма как да стане без Борисов

Бойко Борисов със съветника си Яне Янев в Народното събрание през май 2013 г.

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов със съветника си Яне Янев в Народното събрание през май 2013 г.Бившият премиерски съветник на Бойко Борисов по корупционните въпроси - Яне Янев, разкрива механизма на зависимости и контрол в съдебната власт в третия епизод от разследването на "Антикорупционния фонд" - "Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков". В излъчената в петък (25 юни) серия записаният тайно Янев твърди как се опитва да съдейства за освобождаване от ареста на ресторантьора Веселин Денков. Той разговаря с Русина Тошева - счетоводителка на Денков, която е помагала на жената, с която той живее - Ивайла Бакалова, да направи записите. Тя е и сред привиканите седем души на разпит в антикорупционната комисия от човек, представител се за служител на ДАНС. Навсякъде в записа женският глас е на Тошева, отговориха на въпрос на "Дневник" от АКФ. Цялата серия гледайте тук.


Първия епизод гледайте тук.
Втория епизод тук.
Кой е Янев и кои са останалите герои в разследването - четете тук.


След позвъняване от "Дневник", Янев затвори и изключи телефона си, а шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров разпространи писмо, че не е говорил по темата "Денков" с Яне Янев и че не е го виждал 3-4 години.
"Дневник" публикува излъчените реплики на Янев от видеозаписа в третия епизод едно към едно, които независимо какво казват или ще кажат засегнатите лица, показват, че се нуждаят от добросъвестно разследване:


Отидох при Сотир, имаше хора, беше лудница. Нямаше как да се говори. Само така правеше. И аз му обясних надве-натри, написах бележки, скъсахме. И ми каза така: слушай човек, искам да те изпратя. Слизаме надолу, и там към паркинга ми казва така: Ние сме в момента на пангара. Длъжни сме да защитим статута на тази институция, и ако сега направим крачка назад, сега ако започнем да отваряме и да пускаме, значи ние признаваме, че тази институция трябва да се закрие. Понеже аз първо му казах при кой съм бил, при нея, обяснил съм им защо, и казвам че връзката е през телешкото месо. На него така започнах. Това просто е, нещо което не може да мръдне.


И вече на изпращането каза така: единствено ми дай време да мога по някакъв начин да го асимилирам. Сега и да искам не мога да ти кажа "да".


Това беше разговорът и това е всичко, което днеска съм успял да проуча.


(...)


На Жоро Ушев се е обаждал два пъти Гешев. Единият път Жоро е питал Гешев какво да прави, а вторият път самият Гешев се е обаждал и е казал: "До дупка". Това няма как да стане без Борисов. Такова е моето заключение.


Значи, едната институция, по която трябва да се работи, е Специализираният съд. През обходни пътища първо трябва да разберем кои от съдиите биха имали смелост да направят нещо различно от всичко това, което е правено до момента. Това е единият вариант. Вторият вариант е спешно да се проведе среща с най-близкия човек до Сотир Цацаров и да се разбере там какво е замислил да прави и какво може да се предотврати. И третото нещо е свързано с възможността да се провери има ли синхрон, все още, след новата политическа ситуация, Гешев - Цацаров - Ушев. И това нещо по отношение на вашия човек, дали е в оня списък за бърз контрол.


Това са трите неща, които според мен трябва да се направят. И в резултат на тази информация, която се получи, да се вземе бързо и адекватно решение. Сега примерно не знам вие с кой работите, но в специализирания съд аз имам хора, които не биха прикрили информация.


Сега, да речем, единият от тях е Пламен Панайотов, на първоинстанционния съд заместникът, който разпределя делата. Пламен е бил мой сътрудник в Комисията за борба с корупцията, бил е прокурор и моят човек Митко Узунов го предложи за съдия в Специализирания съд. Така че, нали, няма как да каже нещо, което не е така. Същото е по отношение на горната инстанция. Директно мога и знам кой е най-близкият човек на Галя Георгиева. Мога да отида, да го изпратя с конкретна мисия да поиска информация. След което може да се видиме с Галя Георгиева и да разберем. Галя е човекът на Сотир Цацаров. Каквото каже Сотир, това прави тя. Без нищо, тя не ходи до тоалетна без да го пита. Тя няма как нещо да сподели, когато има разминаване, първо идва от страна на Сотир, а Ушев получава от Гешев.


(...)


В момента, в който знаеш състава, веднага трябва да се видим.. И утре на всяка цена ще оставя всичко. Като разбера състава, ще отида и директно ще се видя. И с Жоро Ушев, и с Пламен Панайотов - и с двамата.


Русина Тошева: Аз нали ти пращах на теб. Три пъти ми ги гледа Ушев мерките. Три. Значи от пет пъти - три имаме Ушев. И трите пъти - досвидание.


То ясно. На мен ми беше ясно. Като дойдох там на паркинга, мисля достатъчно ясно се изразих каква е работата, как е, що е и така нататък. Сега по по-друг начин стоят нещата, защото аз съм водил важни разговори. Не обичам да говоря, но искам като разбера състава да се видя с тези двамата, след което да направя още една ключово важна среща. И до края на утрешния ден се виждаме и ще ти кажа това, това, това ще стане.


На 24-и съм се наканил, специално ще оставя всичко, семейство... вземам едно агне и отивам там.


(...)


Разговорът със Сотир не протече никак добре. Сотир беше откровен и каза "знам". Нали, аз му разказах всичко в подробности, това което говорихме. Дори стигнах дотам да му кажа следното. Че конюнктурата, с всеки изминал ден, може те да я задържат, но тя се променя. Няма как да остане така в дълъг период от време. И после вече това всичко ще рефлектира върху хора като него. И това ще създаде вече ситуация от рода на око за око, зъб за зъб. Това ми бяха заключителните думи.


Той каза така... че по независещи от него причини... той се е опитал след нашия първи разговор да говори с главния. И го е... и са се разбрали и ходил там в кабинета да пита какво-що. Оня е казал: нищо лично, но Веско в момента е един от най-отявлените бандити, който ни е в ръцете и за който на практика има внесено досъдебно производство. Ние държим един куп други, които няма досъдебни производства за тях, а за него имаме. И ако него го изпуснем, това значи, че съдът капитулира. Все едно си признаваме сами, че всичко е измислена история. И докато не минат парламентарните избори, не може нищо да се направи.


След това вече на тръгване му казах: дали може да бъде достатъчно честен, за да ми каже само едно. Какво според него може да обърне процесите, така че човекът да излезе на свобода и да си осигури необходимата защита. Нищо друго. Само това да ми каже. И той каза така: виж, в момента в държавата има само един силен човек, който може през обходни пътища да каже, че този човек го иска на свобода. Това е президентът. Друг не знам да има и не знам дали някой може да повлияе.


Като вече разговорът беше много продължителен, в детайли, които са твърде неприятни. Той ми каза, че има трима защитени свидетели срещу Веско. Трима защитени свидетели. Като двамата от тях са получавали пари. Получавали са пари от други хора, недобронамерени спрямо Веско, за да говорят срещу него.
Иначе, единственото положително с Цацаров беше това каза така: виж, това което зависи от мен, от моята комисия, оттук нататък, понеже нали те са имат дам да събират допълнителни доказателства - разчитай на мен. И го правя само заради теб.


(неясна реч)


Русина Тошева: А ти сети ли са да го питаш за писмото, помни ли, че сме изпратили писмото.


Да, помни. Помни много добре. И каза, че лично Бойко му се е обадил. Лично той.


(неясна реч)


.. Гешев. И Гешев е казал: в пандиза...


(неясна реч)


А като казах Гешев добре, че ми каза да се сетя.


(неясна реч)


... свързано с Пеевски. Не може да не е свързано с Пеевски. Няма друг кой да му повлияе.


(неясна реч)


Русина Тошева: Много интересно. Ама много интересно.


Значи, нещата са такива, каквито ти ги казвам. И тоя е знаел, и оня е знаел.


Русина Тошева: Да, ама тук виж, че двамата бутат в един коловоз. А нали са в конфликт?


Кои са в конфликт?


Русина Тошева: Бойко и Пеевски. ... Как се кръсти .


Това са пълни глупости.


Пеевски на последните избори, сега на четвърти, които бяха, заедно Бойко му даде 11 места за депутати. Начело с Марин Маринов, бившият министър. (Бившият министър е Младен Маринов - бел. ред.) Това всичко са хора на Пеевски. Всичко. Единадесет мандата му даде, бе, човек. За да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е 100 процента на подчинение на Борисов. Той, Доган с Доган всичко приключи.


(...)


(неясна реч)


Той следи всичко. И той казва. Ушев, Жоро нищо не разбира, защото той е една марионетка. Жоро Ушев навремето аз съм го избрал на работа, за този пост. Него го издигна Митко Узунов. Мой представител във ВСС, който е от Сандански и който беше шеф на Висшия съдебен съвет. Целия мандат. Така че, нали, Жоро едно е да говори на адвокати, а друго е да ме гледа в очите. Как ще стане, нали?


Коренна... от земята до небето.


Така че поне в това ще сме убедени кой и в каква степен, кой и какъв натиск упражнява. Защото има по-голям и по-малък.


Говорих с Жоро Ушев и той ми каза следното: че ако зависи от него, той би могъл да положи някакви усилия, но в крайна сметка не зависи. А сега кое исках да съгласувам с теб, ама ти трябва да го питаш. Значи, според мен тези адвокати почти нищо не правят. Няма как ти да си адвокат в такъв процес и ти да не си потърсил връзки и контакти със съдиите и съответните прокурори. И Пламен Панайотов с долния си заместник и Жоро Колев ми казаха, че те, адвокатите, не са искали абсолютно... няма никакви индикации, че са искали разговори.


Русина Тошева: Казвам ти веднага защо. Защото Веско знае, че е 100% невинен и не иска по-никакъв начин да има внушение. Разбираш ли?


Ама той, като знае, че е невинен, нали вижда другите какви мръсници са и с какви долнопробни методи работят.


Русина Тошева: Ти мислиш ли, че не го виждаме вече 8 месеца и половина?


Ами, тогава не си ли прави изводи, че не може по стандартния начин?


(...)


Русина Тошева: Добре кой решава? Кой го прави, виждам, че много неща мога да науча от теб. Кой го прави този списък за бързия контрол? Кой го контролира този списък?


Виж, по принцип, в държавата, откакто той е на власт, се възприеха няколко модела за въздействие върху бизнеса. За да може по някакъв сигурен начин, тези хора да имат, образно казано, чатал на врата. Просто да са в ярем. Да имат свобода до толкова, доколкото да могат да работят, но да нямат друг вид свобода. И той какво направи?


Примерно, на Влади Горанов му беше казано да направи 3 модела. Примерно, всички фирми на една строителна корпорация, защото никой да речем, не само строителните, никой сериозен бизнесмен няма една-единствена фирма.


Примерно на "Геотехмин", казва, всички клонинги трябва да бъдат анализирани и да се види колко им е оборота, колко им е чистата печалба и колко са внесли. Ама и като физически лица, защото това също е играчка. Виждаш колко са юридическите и кои са държателите на акции като физически лица и правиш...


И бяха направени 3 матрици. Едната матрица е, когато има чиста печалба над един милион лева, вече влизаш под прожектора. И те наблюдават. Всяко разместване, вече се следи. Когато имаш оборот над 10 милиона, също си... може да нямаш такава печалба, но щом си над 10 милиона и един лев пак под всичко лупа.


И не само това. Бяха направили много интересна разработка. Че през финансовото разузнаване НАП имаше информация за всякакъв вид финансови транзакции. Всякакъв вид, и кешови потоци. Те, откакто фалира КТБ бяха направили системи за заснемане в трезорите, не само на банките, в частните трезори.


Русина Тошева: Което е противозаконно.


Значи всичко се следеше, ама не можеш да си представиш. Една информация имам от ДАНС, че в София има повече от 100 трезора -незаконни. Частни трезори. Просто


Русина Тошева: Безотчетност.


Просто той с това беше по-различен от останалите, че е от тротоара, от улицата. От мутренските времена знаеш как се оперират нещата. Но след това го облякоха в механизми, защото сега каквото и да се говори, той на моменти се обграждаше и с умни хора, от които взимаше съвети.


Русина Тошева: Това му е най-умният ход.


Да. Не беше като онези всезнайковци - станишевци- манишевци, които си мислеха, че са божества. И другото, което е, той много, много методи на работа ползва от Ердоган и от Нетаняху в Израел. Тези двамата са му кумири.


Русина Тошева: Нелоши кумири си е избрал.


Просто за срещата, за първата среща с Ердоган съм работил аз. И на тази среща бяхме заедно с Касим Дал. Когато искахме той да подкрепи Касим Дал и после Местан, за да отнеме влиянието на Доган.


Тоя беше смешник, разбираш ли, нищо не знаеше. С мои приятели депутати от Меджлиса бяхме близо 10 дни в Турция, за да проучим изключителни възможности, какво би подействало и въздействало на Ердоган при една такава първа среща.


И едно от нещата, които лесно можеше този да ги запамети , защото той не е по-сложните конструкции, беше филма "Златният век". И той всяка божа вечер гледаше по 3 епизода на големия екран на стената в "Бояна". Всяка божа вечер, три месеца преди срещата с Ердоган. За да разбере за манталитета на турския падишах. За да може да вникне в начина на мислене и после наистина се сприятелиха.


Сприятелиха се и до момента са приятели и трябва да ти кажа, че много от методите на Ердоган той ги ползва. При Ердоган почти няма свободен бизнес в Турция, разбираш ли? Няма такъв бе, много рядко се случва, много рядко.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK