Списъкът на хората с недекларирано имущество в чужбина по закон е публичен

Това по закон е публична информация, която лицата на висши държавни длъжности са длъжни да обявят пред обществото. Няма нищо класифицирано в нея.

© Юлия Лазарова

Това по закон е публична информация, която лицата на висши държавни длъжности са длъжни да обявят пред обществото. Няма нищо класифицирано в нея.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът е последното интервю на вътрешния министър Бойко Рашков в предаването на Сашо Диков по тв "Евроком" и ответната реакция на говорителката на прокуратурата Сийка Милева. В петък вечерта Рашков отговори: "Топло, рано е да стане горещо" на въпрос на водещия дали висш прокурор с инициали И. Г. попада сред имената на магистратите с имоти или сметки в чужбина. В събота в интервю за "24 часа" Милева заяви: "Разпространението на подобни неверни и манипулативни твърдения от страна на вътрешния министър г-н Рашков са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на "фалшиви новини".


Според говорителката на главния прокурор, вътрешният министър Рашков осъществявал хибридна пропаганда и разпространявал фалшиви новини покрай недомлъвките имало или нямало висш прокурор с инициали "И. Г." в списъка с магистрати с недекларирани имоти и сметки в чужбина.


Всъщност проблемът може да се реши много лесно: ами публикувайте списъците на ДАНС с лицата и информацията за техните недекларирани имоти и наличности по сметки в чужбина. Толкова е просто. Та вие четохте резултати от експлоатация на специални разузнавателни средства (СРС), един списък с имоти не можете да прочетете.
Това по закон е публична информация, която лицата на висши държавни длъжности са длъжни да обявят пред обществото. Няма нищо класифицирано в нея. Ако те не са си изпълнили задължението да си обявят имуществото, който и друг да го направи, няма да наруши нищо и да засегне никого, а ще действа в съответствие с целта на закона - обявява скрита информация, която по естеството си трябва да бъде явна.


Отделен въпрос е, ако информацията на ДАНС за имотите и сметките на лицата в списъците не се основава на данни от регистри и банки, а на слухове (така както например част от известните ми разследвания на Спеца), и се оценява като недостоверна.


За 2 години проверки маститите държавни органи обаче трябва поне да са разбрали истина ли е, или не. Дори и да не са стигнали дотам, ако е истина, то как е придобито това имущество и съответства ли на доходите на лицето от публичната му длъжност, ако няма друг легитимен източник.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK