Антикорупционният фонд пита Цацаров как се самопроверява

Сотир Цацаров

© Юлия Лазарова

Сотир Цацаров"Дневник" публикува писмото с три въпроса на Антикорупционния фонд до председателя на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и противодействие на корупцията Сотир Цацаров във връзка с третия епизод на разследването "Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков". В него бившият премиерски съветник Яне Янев разказва как се е срещал с бившия главен прокурор Цацаров в опит за съдействие Веселин Денков да бъде пуснат от ареста. Яне Янев отказа коментар, а Цацаров отрече да се е виждал с него.


Какво показа първата част на разследването на АКФ - тук
Какво показва втората част на разследването на АКФ - тук
Какво показва третата част на разследването на АКФ - тук


На 25.06.2021 г. КПКОНПИ изпрати прессъобщение до медиите и отделно лична позиция на нейния председател Сотир Цацаров след публикуването на трета част от "Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие", в която неговото име няколко пъти се споменава от бившия депутат и премиерски съветник Яне Янев. Янев казва в оповестените тайни записи, че се е срещал с г-н Сотир Цацаров по повод казуса на Веселин Денков, тогава задържан под стража по дело на Специализираната прокуратура и с висящо производство пред КПКОНПИ. В прессъобщението се твърди, че самият Яне Янев вече е отрекъл за подобни срещи пред длъжностни лица от комисията, срещите са отречени и от Сотир Цацаров в личната му позиция.
Адмирирайки публичността по случая на КПКОНПИ и нейния председател, представената от тях информация поражда някои въпроси.


Тъй като вярваме, че изясняването им е от висок обществен интерес, ги задаваме в писмо, входирано в КПКОНПИ, на което настояваме да получим отговор:


Въпрос 1: Снети ли са обяснения от главния прокурор Иван Гешев?


В прессъобщението се казва, че веднага след публикуване на първата част от "Списък за бърз контрол" на 11.06.2021 г. дирекция "Противодействие на корупцията" на комисията е започнала проверка, в хода на която са снети обяснения от споменати във филма лица, сред които Емил Писков, Мартин Божанов, Стоимен Чакалов, Яне Янев, Владислав Горанов, Георги Ушев и Бойко Борисов. Материалите от проверката са изпратени по компетентност на прокуратурата на 23.06.2021 г.


Оставяме настрана защо това не ни беше съобщено чрез отговор на въпросите, които изрично изпратихме на 23.06.2021 г. до пресцентъра на комисията. Големият въпрос тук е снети ли са обяснения и от главния прокурор Иван Гешев, който също е сред споменатите във филма лица на висши държавни длъжности, но не и в прессъобщението.


Въпрос 2: Счита ли председателят на КПКОНПИ, че точно негови подчинени би следвало да проверяват касаещите го твърдения във филма?


Силно притеснение също така буди фактът, че проверка, пряко засягаща председателя на КПКОНПИ, се извършва от негови подчинени длъжностни лица. Именно те снемат сведения от Яне Янев за предполагаеми срещи с техния ръководител, на които се твърди, че е обсъждано оказването на нерегламентирано влияние.
Така вероятно можем да очакваме, че пък обстоятелствата, касаещи главния прокурор Иван Гешев, неясно дали засегнати от КПКОНПИ в хода на тяхната проверка, тепърва ще бъдат изяснявани от негови подчинени длъжностни лица в прокуратурата - ако въобще.


При наличие на отделни антикорупционни институции в лицето на прокуратурата и КПКОНПИ би следвало да се предполага, че данните за каквото и да е твърдяно корупционно поведение от техните ръководители би трябвало да бъдат проверявани най-малкото на начален етап от поне формално независими длъжностни лица не от същата институция като проверявания ръководител и доколкото е процесуално възможно, потенциалният конфликт на интереси да бъде избегнат.


Въпрос 3: Как е уредена срещата Цацаров - Денков? Всеки проверяван от комисията ли може да се срещне с председателя ѝ?


В прессъобщението се твърди още, че по молба на Веселин Денков с твърдения за допуснати от органи на КПКОНПИ сериозни нарушения той е бил приет от председателя на комисията на 21.08.2020 г. По това време Денков вече е обвиняем и с образувано производство от КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество.


Как е уредена тази среща между лице, срещу което комисията е предприела правни действия в кръга на нейната компетентност, и ръководителя ѝ? Всеки в неговото процесуално положение ли може да се срещне лично с председателя на комисията, за да подаде сигнал и изложи директно пред него твърденията си? Или за уреждане на срещата е било необходимо специалното посредничество на трето лице, неназовано в прессъобщението?


Тези въпроси са особено релевантни на фона на публикуваното само ден преди тази среща (на 20.08.2020 г.) друго прессъобщение на КПКОНПИ, в което се казва, че активистът от гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев въпреки желанието си не е бил приет от председателя на комисията на същата дата да депозира лично пред него сигнал. Отказът от диалог на Цацаров с Георгиев, срещу когото дори няма данни комисията да води производство, е мотивиран единствено със снимки на последния с тогавашния премиер Бойко Борисов, председателя на ВКС Лозан Панов и обвиняемия бивш банкер Цветан Василев.


Въпросите са особено релевантни и на фона на няколкото получили много сериозен обществен отзвук срещи и контакти на г-н Сотир Цацаров по времето, когато заемаше длъжността главен прокурор.


През 2013 г. бившият вътрешен министър Цветан Цветанов твърди, че на служебна среща с него Сотир Цацаров е довел тогавашния депутат Делян Пеевски, който през настоящата година беше санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" заради властова корупция. Г-н Цацаров не отрича срещата между тримата, но заявява, че не е водил Пеевски при Цветанов, а го заварил там.


През 2015 г. сайтът "Биволъ" публикува таен запис от серията "Яневагейт", на който бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева твърди, че Цацаров е провел тайна среща с няколко доверени членове на ВСС, преди съветът да я отстрани от длъжност, както и че ѝ се е обадил по вътрешния телефон, за да я уведоми за решението на съвета. Тогава г-н Цацаров отрича такова обаждане, но така и не е изяснено дали твърдението е проверено чрез събиране на данни за разговорите от служебните телефони на двамата.


През 2017 г. като "ЦУМ-гейт" става известна среща между бизнесмена и издател Сашо Дончев и Сотир Цацаров с посредничеството на бизнесмена и политик Георги Гергов в офиса на последния. Според Дончев там е получил заплахи от Цацаров по повод на публикации и карикатури във вестник "Сега". Г-н Цацаров не отрича срещата, но пък опонира, че Дончев е искал прокурорска намеса по негови казуси, която е отказал.


Тези гореописани случаи през годините (а и много други) са оставяли съмнение за отглеждана среда на нерегламентирани контакти и тайни срещи по върховете на държавната власт, което е било допълнително задълбочено от липсата на адекватен институционален отговор на повдигнатите въпроси. Данни за подобни обстоятелства се изнасят и сега в "Списък за бърз контрол", като институционалната реакция до момента по традиция отново поражда повече нови въпроси, отколкото изяснява съмненията.


А съмненията, ако бъдат потвърдени, нека да напомним, включват следното:
- намеса от страна на изпълнителната власт в лицето на тогавашния премиер Бойко Борисов в съдебната власт и КПКОНПИ;


- лъжесвидетелстване на защитени свидетели по делото срещу Веселин Денков;


- намеса от главния прокурор Иван Гешев в специализираните съдилища;


- намеса от страна на административния ръководител на Апелативния специализиран съд в работата на съдебните състави по конкретни дела;


- множество етични нарушения.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  КОЙ е собственика на тази фирма Антикорупционен фонд?

 2. 2 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Яне Янев каза, че в момента най-могъщият човек в Държавата е Румен Радев и от него зависи Веселин Денков да бъде освободен.


  Веселин Денков беше освободен. Защо всички мълчите.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 3. 3 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":


  КОЙ е собственика на тази фирма Антикорупционен фонд?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Щом като в него работят журналистите от Дневник, предполагам шеф е Иво Прокопиев.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 4. 4 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Колкото по-бързо Цацаров и Гешев подадат оставка, толкова по-добре за България. Следващото народно събрание трябва по-спешност да направи промени в съдебната система.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Към горните въпроси трябва да се прибави и въпросът за Костинбродската афера. Цацаров би трябвало да бъде разследван за нея.

 6. 6 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Весело

  Като са Антикорупцион фонд защо не разследват имотите на Бойко Рашков?


  Или се разследва само което е изгодно на поръчителите.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 7. 7 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":
  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария":

  Нямате какво да кажете по темата и атакувате източника?

 8. 8 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Весело

  Колкото по-бързо Цацаров и Гешев подадат оставка, толкова по-добре за България. Следващото народно събрание трябва по-спешност да направи промени в съдебната система.
  —цитат от коментар 4 на Vesselin Velkov


  Забрави да напишеш детската мечта на Христо Иванов....


  Христо Иванов главен прокурор.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#8:"Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария"][/quote]

  Не мисля, че това му е мечтата. Не ни трябват ЧК и Вишински. Това той иска да промени.

 11. 11 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#7] от "fantomas":

  Яни Янев ли атакуваме? Щото и Антикорупционен фонд базира показанията си върху неговите изявления?


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Любопитно

  Нали към ВСС има инспекторат ? Той какво работи ?

 13. 13 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 641 Неутрално

  КОЙ е собственика на тази фирма Антикорупционен фонд?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Нещо по отношение на зададените въпроси в статията имаш ли да кажеш, или е по-важно да минеш с тъпите опорки?

 14. 14 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#7] от "fantomas":Яни Янев ли атакуваме? Щото и Антикорупционен фонд базира показанията си върху неговите изявления?Жалка история.
  —цитат от коментар 11 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  Преди да пишеш глупости, изгледай трите материала.
  И имаш диагноза с повтарянето на " жалка история"- Повтарянето на едни и същи фрази може да се дължи на различни състояния и заболявания като: детски аутизъм, синдром на Рет (Rett), олигофрения, заекване, синдром на Аспергер (Asperger) и други.

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Любопитно

  Въпрос 4. Може ли човек да ака едновременно в 12 тоалетни?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария":


  Като са Антикорупцион фонд защо не разследват имотите на Бойко Рашков?Или се разследва само което е изгодно на поръчителите.Жалка история.
  —цитат от коментар 6 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  Рашков си е декларирал имотите и явно няма нарушения . Какво правим с тези ,които не декларират или лъжат в декларациите ?

 17. 17 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#7] от "fantomas":Яни Янев ли атакуваме? Щото и Антикорупционен фонд базира показанията си върху неговите изявления?Жалка история.
  —цитат от коментар 11 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  Янето не беше ли оифицален съветник на Борисов някъде до към 2017 - и то по борбата с корупцията по високите етажи - или нещо такова?

  Та точно по тази линия май може да му се вярва, а?

  Иначе си прав - жалко е че такъв като него е бил съветник на Премиера на България - ама то е многократно по-жалка история, че недоразумение като Борисов в бил Премире толкова години. Това е наистина жалка история

 18. 18 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Любопитно


  "Рашков си е декларирал имотите и явно няма нарушения ."
  Колега, вицовете се публикуват в петък, днес е едва понеделник!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 19. 19 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vesselin Velkov":

  Изгледах ги още тогава когато излязоха и Яне Янев не прави разлика между Златен и Великолепен. Ти коментирай ако обичаш какво казва за Румен Радев. Ако не обичаш пак коментирай или се скрий.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 20. 20 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Няма нарушениея само в комунистическите ви глави. Цветанов го побъркате, а за Рашков мълчите партизанската.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 21. 21 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vesselin Velkov":Изгледах ги още тогава когато излязоха и Яне Янев не прави разлика между Златен и Великолепен. Ти коментирай ако обичаш какво казва за Румен Радев. Ако не обичаш пак коментирай или се скрий.Жалка история.
  —цитат от коментар 19 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  Статията по-горе е с въпроси към Цацаров, не към Радев.
  Основателни ли са въпросите или не? Коментирай това. Не фонда или Янев.

 22. 22 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#17] от "xhi13317223":

  Янев щеше и да го уволнява ако помниш? Или помните само което ви е изгодно?


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#21] от "Vesselin Velkov":

  А да коментирам което ти е кеф на теб не искаш ли?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Весело

  До коментар [#20] от "Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария":

  Бай Х въобще не подава декларации.
  Жалка история!

 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Цацаров изглежда да се е повталил… още може

 27. 27 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#25] от "hodounski":

  Нали си има чекмедже. Него ли да декларира? Цанко Арабаджиев нали е подал декларацията?


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 28. 28 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#17] от "xhi13317223":Янев щеше и да го уволнява ако помниш? Или помните само което ви е изгодно?Жалка история.
  —цитат от коментар 22 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  Ние помним какво беше писал онзи фамозен "детектив-писател" за Шайката! Съшо така помним какво беше казал Томата Биков за Борисов. А също така - от по скорошни времеви хоризонти - помним какво беше говорил и Дани-то Митов - пак за съшия този Борисов.

  Та измекяри в Родината - с лопата да ги ринеш а. Та на тези горе - можем да имаме доверие, а на Янето - не, а ?

  Ама на вас не ви ли се завива свят от толкова въртене, чудя се...

 29. 29 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 598 Весело

  Гледам го на снимката - хубав си ни е КОНПИрът. Какво не му харесват от АКФ не мога да разбера?! Гьонсурат си е та дрънка! Може да лъже, може да маже, може да се слага, може да се подлага . . . препоръчвам килия 217 (216 е вече ангажирана) пак на втория етаж, южното крило! Изглежда още млад и ще излезе запазен.

 30. 30 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vesselin Velkov":

  Ето ти всичките отговори от статията:

  ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
  По повод на оповестени материали на интернет-страницата на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ – „Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“, както и по повод публикации в медиите, Пресцентърът на КПКОНПИ предоставя следната информация:

  С решение на Комисията от 18.12.2019 г. е образувано производство за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Веселин Денков, Даниела Миленкова и „Юнайтед синема Пампорово“ ЕООД, с цена на бъдещ иск 12 818 455,73 лв. Проверката по реда на глава Десета от ЗПКОНПИ е започнала след получено уведомление от Специализираната прокуратура за повдигнато обвинение на Денков за изнудване. С определение от 29.01.2020 г. Окръжен съд Смолян е допуснал обезпечение на бъдещия иск на КПКОНПИ, чрез налагане на възбрани върху недвижими имоти, запор на дружествени дялове и запор на сметки. Определението на първоинстанционния съд е влязло в сила, потвърдено и от ВКС. На 15.07.2020 г. е прието решение на Комисията за предявяване на искова молба за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Веселин Денков, Даниела Миленкова и „Юнайтед синема Пампорово“ ЕООД, с цена на иска 11 686 736,53 лв. Така на 17.07.2020 г. в Софийски градски съд е образувано гр. д. № 7114/2020 г.

  По молба на Веселин Денков, с твърдения за допуснати от органи на КПКОНПИ сериозни нарушения, на 21.08.2020 г. той е приет в административната сграда на Комисията на пл. „Св. Неделя“ № 6. Пред председателя на КПКОНПИ, в присъствието на началника на кабинета му, г-н Денков е изложил оплаквания във връзка с производството срещу него. Основните доводи на Веселин Денков касаят твърдяна незаконосъобразност на предендираните от КПКОНПИ и наложени от съда възбрани на недвижими имоти. Разяснено му е да изложи в писмен вид всички заявени твърдения за нарушения на процедурата по ЗПКОНПИ, като е уведомен, че съобразно установения ред, те ще са предмет на проверка и решение на Комисията. На 25.08.2020 г. г-н Денков е предявил писмена молба до председателя на КПКОНПИ, с подробни доводи за незаконосъобразност на действията на органите на Комисията, основно по отношение на предприетите обезпечителни мерки /възбрани и запори/ и предявения иск в СГС. Искането е „да преразгледате решението на Комисията от 15.07.2020 г.“. Молбата е регистрирана в деловодната система и на 26.08.2020 г. от председателя на КПКОНПИ са възложени две проверки.

  Първата касае доводите за нарушения, допуснати от инспектори на Комисията в хода на проверката на имуществото на г-н Денков, налагането на обезпечителните мерки и предявяването на исковата молба за отнемане на незаконно имущество. Тя е приключила със становище за неоснователността им, поради което с решение на КПКОНПИ, прието в заседание на 14.10.2020 г., след изслушване на доклад на директора на ТД София, молбата на Веселин Денков от 25.08.2020 г. е оставена без уважение: „по т. 36 от дневния ред: „Молбата на лицето е неоснователна и не следва да бъдат предприети действия от страна на КПКОНПИ за преразглеждане на Решение № 1266/15.07.2020 г. за внасяне на иск за отнемане на незаконно придобито имущество.“ Комисията, като ищец, продължава процесуалните си действия по гр. д. № 7114/2020 г. на СГС по предявената на 17.07.2020 г. искова молба.

  Втората проверка е възложена на дирекция „Противодействие на корупцията“. В молбата на г-н Денков от 25.08.2020 г. са изложени и кратки твърдения, без конкретика, за предложения, оправени към него от „посредници“ и проведени „неформални срещи“, с цел да бъде повлияно благоприятно на хода на наказателното производство, водено срещу него за изнудване. Именно по повод на това, от председателя на Комисията е възложена и проверката на дирекция „Противодействие на корупцията“. В хода на тази проверка са проведени оперативно-издирвателни мероприятия, които не са установили извършване на корупционни действия от страна на конкретни лица, попадащи в обхвата на правомощията на КПКОНПИ /“лица, заемащи висши публични длъжности“/. Работата на дирекция „Противодействие на корупцията“ в тази насока продължава с проверка на изнесените конкретни твърдения в публикуваното „Разследване“ на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ – „Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“, веднага след представянето на първата част – 11.06.2021 г. Извършени са необходимите действия в рамките на правомощията на дирекцията, включително и идентифициране на лица и снемане на обяснения от тях. До настоящия момент са снети обяснения от Емил Писков, Мартин Божанов, Стоимен Чакалов, Яне Янев, бившия министър на финансите Владислав Горанов, председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев, бившият министър-председател Бойко Борисов и от други лица. Установени са лицата, в чието жилище, в тяхно присъствие, са извършвани част от записите, публикувани от неправителствената организация. Бившият народен представител Яне Янев, понастоящем общински съветник в Общински съвет Сандански, е изложил подробни обяснения, отричайки да е изричал записаните думи „в този смисъл и контекст“. Янев отрича да е знаел за действаща схема, наречена „списък за бърз контрол“, възложена на министър Горанов, като описва подробно срещите си с Ивайла Бакалова и с други лица и поводите за тях и заявява категорично, че последната му среща с настоящия председател на КПКОНПИ е била преди повече от три години, по служебен повод. Изискани са множество документи, включително и от Специализирания съд. С решение на Комисията от 23.06.2021 г. всички материали са изпратени по компетентност на прокуратурата, на основание чл. 106 ал. 2 т. 1 от ЗПКОНПИ.

  Органи на КПКОНПИ не са осъществявали действия, свързани с разследването, по което е повдигнатото обвинение на Веселин Денков от Специализираната прокуратура по друго досъдебно производство през септември 2020 г. Такива действия не са им били възлагани и от прокуратурата по реда на ЗСВ или НПК.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 31. 31 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#28] от "xhi13317223":

  Въртят се хората. Какво да направиш. От Иван Костов в Болницата на крак при Борисов, през Радан Кънев, та чак до Христо Иванов негов министър. Явно такъв е манталитета на хората.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 235 Весело

  И отговорите на Цацаров.
  Отговор 1: Колкото са взети обяснения от Горанов и Борисов.
  Отговор 2: Разбира се, нали ако има независима проверка съм заминал с 200.
  Отговор 3: Може всеки, особено ако има достатъчно аргументи в подходящата валута
  Абе хора, защо задавате отговори :)

 35. 35 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Не можа да захлеби 100-ина хиляди евро бандата, управляваща конспиративно, но реално, България. Бълха я ухапала. Пък и то не се е минало.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Добре се самопроверява.Даже прекрасно.
  Хубаво е да започне от Цумгейт и да кара до този момент.

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Гледам го на снимката - хубав си ни е КОНПИрът. Какво не му харесват от АКФ не мога да разбера?! Гьонсурат си е та дрънка! Може да лъже, може да маже, може да се слага, може да се подлага . . . препоръчвам килия 217 (216 е вече ангажирана) пак на втория етаж, южното крило! Изглежда още млад и ще излезе запазен.
  —цитат от коментар 29 на Косьо Генчев


  Ти не го гледай,че е Цаца ! Знаеш ли къф Кашалот е?

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":
  —цитат от коментар 3 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  Гербаджийски тролове, чест ви прави, как се опитвате да защитите незащитими личности като Пеевски, Цацаров, Гешев, Пепи Еврото, Франтишек, Митко Каратиста, жената на Пепи Еврото, Мартин Нотарисуа...

  Буци отрича да има нещо общо с тях, депутатите ви и патериците ви отричат, гласоподавателите ви се разбягаха дори в крепостта Благоевград. Само вие останахте верни кучета - вечно тук на амбразурата и да платите своя свиден дан за оцеляването на ГЕРБ.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 39. 39 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Как се проверява Цацаров ? Ами почва да се щипе , да не би да не сънува....

 40. 40 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  „Жената на Лозан Панов:
  Сотир Цацаров е доказан симулант, 120 пъти е измамил фиска

  Г-н Цацаров е доказан в съдебна зала симулант. Семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и изповядва сделката на цена 1000 лева. След време възниква проблем с продавача, сделката влиза в съдебна зала. Семейство Цацарови показва документ, който разкрива симулативната сделка. Там стои цена от 60 000 евро. Това означава, че 120 пъти си измамил фиска.“, 07.04.2019 г.
  faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/zhenata-na-lozan-panov-sotir-tsatsarov-e-dokazan-finansov-simulant

 41. 41 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Партенки

  на 'корупционния фонд'

  нормално.

  Всъщност, имат задача да питат за оня запор, ама почват от далеко, да се загуби връзката

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#38] от "cinik":

  Всичките герберски тролчета са милиционери или прокурори .Цял ден се почесват и пишат по форумите.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално
 46. 46 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария":

  За собственик не съм чувал, но самите те в медийни изяви обясняват кой ги финансира- различни западни служби, програми на ЕС, САЩ. Това е по някакви програми със спечелени съответни конкурси, че с финансирането ще се разследва корупцията в страната.

  Ето защо:
  1. Е смешно герберите примерно да кажат, че Радев бил платил на Янев да прави циркове или нещо подобно.
  2. Са смешни твърденията за атака откъм Кремъл.
  3. Никой не пипна антикорупционния фонд, като пуснаха разследването за джуджетата, никой не ги пипа и сега.

  Просто посолството на САЩ да пази гърба ти си има бая предимства. И определено САЩ не биха ти помагали, ако помагаш на Путин.

  Вече дали Бойко не е под прицела на американците и дали не искат да се освободят от него като руски агент покрай потока е съвсем друга бира и я узнаем истината, я не.

 47. 47 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Яне Янев каза, че в момента най-могъщият човек в Държавата е Румен Радев и от него зависи Веселин Денков да бъде освободен.Веселин Денков беше освободен. Защо всички мълчите.Жалка история.
  —цитат от коментар 2 на Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария


  Т.е. да чриемем, че всичко казано от Янето е чиста истина, в т.ч. че е дебелян е напазарувал 11 депутати за герб.

 48. 48 Профил на pmc001061080
  pmc001061080
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vesselin Velkov":

  Мислех си наистина дали има диагноза момчето, все с една и съща реплика завършва без да чете съдържанието..

 49. 49 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Усърдно се проверява.

  Изпосталял е като сомалиец, човек не може да го разпознае.

 50. 50 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария":

  Защото герберите не мислите. Значи, казаното е, че в момента в държавата има само един политик, който може да натисне за нещо. И всеки всъщност е наясно с това. Просто Борисов е някъде в тотална безтегловност и никой не иска да го слуша и да се забива. А новите властимащи са неясни. Винаги при смяна на властта администрацията увисва така и не е нищо, което да не сме виждали.

 51. 51 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Виж им логото долу в ляво :)

 52. 52 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  Пълен текст на коментара:
  Невероятно гнусна помийна яма е тази наша държава. Няма втора такава."

  Въпросните "модератори" изглежда се изживяват като цензори на помийната яма. Идиоти.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK