Механизмът зад модела "Пеевски"

Механизмът зад модела "Пеевски"

© Красимир ЮскеселиевБел.ред. - Докато правихме в понеделник (28 юни) последна редакция на този текст, ДПС разпространи кадри на председателя на партията Мустафа Карадайъ от предизборна среща в Хасково, на която по повод санкциите на САЩ по закона "Магнитски" той обяснява, че бившият депутат Делян Пеевски не е бил част от ДПС и член на партията, а представител на гражданската квота. Определя го още като приятел на партията, както и като свой "личен приятел". Също така обявява "Икономедиа" (издател на "Дневник" и "Капитал") за организирана престъпна група, която изградила образа на Пеевски. Това прави този текст още по-важен за разбирането на модела и на механизма, по който е станал възможен.


Изминаха 8 години от злополучния избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС до санкционирането му от САЩ по закона "Магнитски". Срещу икономическите контрагенти на "модела Пеевски", посочен от американското финансово министерство като генератор на корупция, българските управляващи вземат някакви мерки - посочват фирми и свързани лица, блокирани са сметки, преглеждат се договори, които да бъдат прекратени.


Моделът обаче просъществува толкова успешно благодарение не само заради икономическата си хранителна среда, а и заради стабилна политическа протекция и солидна поддръжка от съдебната система. Без съмнение прокуратурата го подкрепяше през цялото време и благодарение на нея нито едно разкритие не стигна до съществено разследване и наказване на виновните. Вместо Пеевски, разследвани ставаха политически опоненти, икономически конкуренти или нарочени за превземане бизнеси, както и критични медии.
Тези пазители на статуквото няма да бъдат засегнати от санкциите на САЩ. Важно е обаче да бъдат припомнени или осветени. "Дневник" проследи по публични източници кои бяха основните жалони на кариерата на "успелия млад човек", участници в изграждането и поддържането на модела.


Политическата подкрепа


Първите 13 години на Пеевски в политиката са описани в статията "Поименно: Кой създаде Пеевски" на "Капитал" преди 8 години. Накратко: Министърът на транспорта в правителството на НДСВ Пламен Петров прави 21-годишния студент свой парламентарен секретар и го вкарва в борда на директорите на "Пристанище Варна" през 2001 г. През 2003 г. амбициозният кадър на НДСВ завършва право в Югозападния университет в Благоевград, декан му е проф. Александър Воденичаров, който в края на същата година става член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на ДПС. През 2005 г. Пеевски става член на Благоевградската адвокатска колегия, до 2001 г. ръководена от Васил Петров. Той е баща на жената, която първа ражда дете на Пеевски, и член на Висшия адвокатски съвет към онзи момент, а по-късно член на ВСС от квотата на ДПС от 2012 до 2017 г.


През пролетта на 2005 г. Пеевски е назначен за следовател в Столичната следствена служба - стопански отдел, без да има необходимия 2-годишен юридически стаж, по предложение на шефа на националното следствие Ангел Александров - близък приятел на Ахмед Доган. През есента на същата година премиерът Сергей Станишев назначава Пеевски за заместник на министър Емел Етем в Министерството за държавната политика при бедствия и аварии.


Заместник на Емел Етем

© Красимир Юскеселиев

Заместник на Емел Етем


През 2007 г. на тази длъжност го сварва корупционен скандал - тогавашният шеф на държавния "Булгартабак" Христо Лачев обвинява зам.-министъра Пеевски и Ангел Александров в натиск. Уволнен е, но тъй като разследването е прекратено, отново е възстановен от Станишев на длъжността зам.-министър.


През юли 2009 г. Ахмед Доган предлага Пеевски за председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Зад него застават групата на ДПС и депутатите от БСП: Антон Кутев, Асен Гагузов, Валентина Богданова, Георги Петърнейчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Евгений Узунов, Евгений Желев, Емилия Масларова, Захари Георгиев, Кирил Добрев, Мая Манолова, Милена Христова, Пенко Атанасов, Петър Курумбашев, Пламен Орешарски, Румен Такоров, Румен Петков, Спас Панчев и Стефан Данаилов. Кандидатурата е отхвърлена благодарение на поименно гласуване - останалите се срамуват открито да подкрепят кандидата.


С Доган в парламента - 2009 г.

© Анелия Николова

С Доган в парламента - 2009 г.


През юни 2013 г. Пламен Орешарски предлага Делян Пеевски за председател на ДАНС. По признания на депутати от БСП пред "Дневник" ги събрали и им казали, че или избират Пеевски, или правителството пада.


От БСП решението е подкрепено от 81 души. От ДПС гласуват всички членове на парламентарната група (имената на всички гласували вижте най-долу в текста). Впоследствие решението за Пеевски беше защитено и от различни министри от кабинета "Орешарски". Сред тях е дори министърът на културата Петър Стоянович, пише "Капитал".


14 юни 2013 г. – току-що е избран за шеф на ДАНС с 116 гласа "за". Пламен Орешарски и Хасан Адемов наблюдават избора му.

© Юлия Лазарова

14 юни 2013 г. – току-що е избран за шеф на ДАНС с 116 гласа "за". Пламен Орешарски и Хасан Адемов наблюдават избора му.


Изборът е проведен в рамките на 15 минути. Оказва се, че ДАНС с временен председател Владимир Писанчев е снабдила кандидата с разрешение за достъп до секретна информация в невиждана досега предварителна експресна процедура. Веднага след като е избран, новоизпеченият шеф на ДАНС се среща с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев, за да набелязват "основни насоки и приоритети".


Ден след избора си Пеевски е принуден да подаде оставка, но политическата подкрепа за него не спира с мащабните протести и падането на правителството на Орешарски.


16 юни 2013 г. – въпреки че предишния ден Пеевски е подал оставка като шеф на ДАНС, протестите срещу правителството на Орешарски продължават

© Георги Кожухаров

16 юни 2013 г. – въпреки че предишния ден Пеевски е подал оставка като шеф на ДАНС, протестите срещу правителството на Орешарски продължават


Следващият кабинет на ГЕРБ е официално в коалиция с "Реформаторския блок", но представителите на коалиционните партньори подават оставки от министерските си постове, тъй като се сблъскват в задкулисието, което всъщност е в коалиция с кабинета на Бойко Борисов. Метафората на това управление става въпросът, зададен на премиера от българин в Лондон: като се погледне в огледалото, вижда ли Пеевски.


Борисов прави всичко възможно да се разграничи, като се защитава, че му "пришиват" Пеевски, че не общува с него. Никой обаче не му вярва.


През юни тази година, в разследване на Антикорупционния фонд, в направени със скрита камера записи, се чува бившият съветник на Яне Янев да обяснява, че Пеевски е 100% към Борисов, а не с Доган и че дори дал 11 депутата за ГЕРБ за изборите на 4 април (виж повече в края на текста).


Че има отношения между ГЕРБ и Пеевски впрочем е ясно още от 2010 г., когато успелият мъж е сниман в бар с финансовия министър от правителството на Борисов - Владислав Горанов. През 2020 г. Горанов е сменен като "министър на ДПС", заедно с още двама министри, а в предизборната кампания отново е "острие" на ГЕРБ.


В началото на тази година, и президентът Румен Радев, посочва Пеевски и Борисов като "ортаци в бизнеса".


Среща между зам.-министъра на финансите Владислав Горанов и депутата Пеевски

Среща между зам.-министъра на финансите Владислав Горанов и депутата Пеевски


Немаловажен е въпросът с отсъствията на Пеевски от парламента. Като депутат от три Народни събрания той има малък брой явявания на работното си място. Според правилата на парламента при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец Народното събрание не поема повече от една трета от т.нар. представителни разходи на депутата и удържа и две трети от месечното му възнаграждение. Случаят с Пеевски не е такъв - неговите отсъствия са извинявани и си е получавал заплатата. Извинявал ги е председателят на парламентарната група на ДПС, а председателките на последните два парламента, в които е депутат - първо Цецка Цачева, след това Цвета Караянчева, не са възразявали.


И друга политическа помощ: младият успял човек получава и още един скъп подарък от данъкоплатците - безплатна охрана от НСО. Чак 5 години по-късно, при отмяната й, се изяснява, че тя е заради сигнал за убийство, който обаче изобщо не се доказва.


На път за първото заседание на 44-ото Народно събрание с охрана от НСО

© Юлия Лазарова

На път за първото заседание на 44-ото Народно събрание с охрана от НСО


Съдебната "патерица"


Младият Пеевски започва да бъде подпиран още с първото си назначение в съдебната власт като следовател - заради липсата на двегодишен стаж, което по принцип е непреодолимо препятствие за младите юристи, които желаят да влязат в системата. През пролетта на 2005 г. обаче ВСС го назначава. Протоколът от това заседание не може да бъде намерен на страницата на съвета, но по това време това назначение не е прецедент - по същия начин в системата влизат, без да отговарят на условията, куп деца на хора от властта. Ето кой е в състава на ВСС по това време - информацията е от страницата на съвета:


Механизмът зад модела "Пеевски"


Не знаем кои са гласувалите "за", но очевидно са мнозинство.


Когато Пеевски е уволнен през 2007 г., след като директорът на "Булгартабак" разказва, че младият зам.-министър искал да получава ежемесечни "вноски" от холдинга и го е принуждавал да сключва договори с фирми, близки до ДПС, срещу него е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление. Прокурорът по делото е Иванка Трифонова. Тя заявява пред журналисти, че очевидец е потвърдил думите на Лачев, че е бил изнудван от Пеевски. След три месеца Софийската градска прокуратура прекратява разследването поради липса на доказателства. Оказва се, че единственият независим свидетел не бил потвърдил по никакъв начин казаното от Лачев - обяснява го лично главният прокурор по това време Борис Велчев, днес председател на Конституционния съд. Прокурор Трифонова мълчи. И, естествено, Пеевски е възстановен на поста си. Според "Капитал" - след интензивен натиск от ДПС.


Пеевски на разпит в Съдебната палата през 2007 г.

© Асен Тонев

Пеевски на разпит в Съдебната палата през 2007 г.


На 16 май 2007 г. обаче, веднага след уволнението, Висшият съдебен съвет отказва да възстанови на работа като следовател уволнения зам.-министър Пеевски. Тъй като преди това е работил в Столичната следствена служба и по закон мястото му се пази, той бърза да се върне там. След проведеното тайно гласуване резултатът е: 8 "за", 10 "против", 2-ма "въздържали се". Председателят на Апелативния съд в Пловдив Радка Петрова заявява, че е гласувала против - след като той няма морални качества, за да бъде зам.-министър, значи няма и за магистрат. Колегите й приемат, че така ще мотивират решението си срещу Пеевски.


По-късно състав на ВАС с председател Стефка Стоева и членове Захаринка Тодорова, Надежда Джелепова, Марияна Дечева отменя решението на ВСС. Мотивът е, че "законът не поставя като изискване при възстановяване на освободените от длъжност заместник-министри в съдебната система да бъдат разглеждани техните морални качества".


Обвързан с решението на ВАС, на 14 ноември 2007 г. ВСС го връща на работа. Само двама от членовете му - Петър Стоянов и Пламен Стоилов, гласуват против. Пеевски не остава дълго следовател - съвсем скоро Станишев го връща в правителството.


През 2013 г. във ВСС отново започва кадрил с назначаване и освобождаване на Пеевски в следствието. През март е възстановен два часа след края на последното заседание на 41-ото Народно събрание. За връщането му са гласували 18 от членовете на съвета, двама са били против и двама са се въздържали. Още преди заседанието председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров парира всякаква съпротива с думите: "Ако откажем да го възстановим, ще бъдем в нарушение".


Тодоров е бивш следовател в Столичното следствие, където се засича с Пеевски и Петьо Петров (Еврото - главен герой на разследването "Осемте дждуджета"), възпитаник на школата на МВР, която завършва една година преди Иван Гешев, и един от най-верните защитници на главните прокурори Цацаров и Гешев. "Капитал" го нарича "военното крило на главния прокурор". През май 2017 г. Тодоров е засечен в офиса на Васил Божков, за което дава обтекаеми обяснения.


"Право на всеки народен представител е да се върне на заеманата преди това длъжност", казва през 2013 г. тогавашният главен прокурор Цацаров. Без дискусия ВСС възстановява Пеевски в следствието. За решението гласуват 17 души, като трима са против и трима се въздържат. Още тогава е ясно, че Пеевски се връща само за броени дни и едва ли ще работи нещо, защото ще влезе в листите с кандидати за следващия парламент.


Три седмици по-късно ВСС отново освобождава Пеевски като следовател и му оставя вратичка да се върне в системата пак. Преди гласуването между членовете на съвета възникна спор дали да смятат освобождаването на бившия депутат за оставка от системата, както предлага членът на ВСС Калин Калпакчиев. Позицията на Калпакчиев предизвиква гневната реакция на Цацаров и страстно противопоставяне от Ясен Тодоров. Резултатът от гласуването е: 17 гласа "за" временно освобождаване на следователя Пеевски, 1 въздържал се и трима против.


Мнозинството във ВСС продължава да играе в "отбора" на Пеевски. През ноември 2013 г. например комисията по атестиране, и по-конкретно членовете й Милка Итова, Камен Иванов, Светла Петкова, Даниела Костова, Елка Атанасова и Ясен Тодоров, отказват на журналист от "Сега" информация дали Пеевски има статут на несменяем и кога евентуално го е придобил, както и дали някога е атестиран и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил. Причината за отказа: Пеевски не бил съгласен да се оповестява тази информация. И Христо Динев, оглавяващ Софийската градска прокуратура, отказва да отговори на запитване от в. "Капитал" колко дела е решил следователят Пеевски. По-късно и делата на Ясен Тодоров се оказват тайна.


Драмата със статута на неуспелия шеф на ДАНС се пренася в Конституционния съд, който трябва да реши може ли да се върне като депутат, или трябва пак да прибягва до следствието. Съдиите не събират необходимите 7 гласа, и така Пеевски все пак остава депутат. Съставът на съда по това време е: Димитър Токушев, председател, и членове: Благовест Пунев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Румен Ненков, Кети Маркова , Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев. За оставането му в парламента гласуват Токушев, Киров, Стойчев, Стоева, Велчев и Илиев - те са на мнение, че пълномощията му като депутат не са прекратени, защото парламентът не е гласувал изрично оставката му.


Пунев, Ненков, Маркова, Ангелов и Анастасов смятат, че "когато народен представител приема да заеме друга държава длъжност, освен министър, той поема и евентуалните неблагоприятната последица при освобождаване от длъжността да не може да бъде възстановен като народен представител". Според Цанкова искането е недопустимо, защото "с избора за председател на ДАНС Пеевски престава да е народен представител".


Кадруването на модела


Изборът на Цацаров и Гешев за главни прокурори без съмнение е част от крепенето на модела. Заради отказа им не само изобщо да го разследват, а заради страстта им да му адвокатстват. Като шефове на държавното обвинение и двамата се ангажираха да разследват дали някой не иска да убие Пеевски, но нямаха никакъв успех по сигналите срещу самия Пеевски. По идентичен начин не бяха разследвани съмненията за търговия с влияние, свързани с Бойко Борисов, и бяха игнорирани абсолютно всички сигнали срещу него. Затова пък всички прокурори, работили или не работили по важните казуси, получаваха бонуси.


Цацаров стана главен прокурор със странна процедура, измислена специално за него - двамата му конкуренти така и не бяха гласувани, след като той получи 18 гласа. Министърът на правосъдието Диана Ковачева, която ръководеше избора, пък призова членовете на ВСС да не правят изказвания за кого ще гласуват, за да не нарушат тайната на вота. Така остана мистерия как номираният от 7 човека кандидат: Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Галя Георгиева, изведнъж се оказа фаворит и на номиниралите Галина Тонева и Борислав Сарафов.


Кариерата на Пламен Георгиев също е показателна за това как моделът кадрува - след като не забелязва Борисов в разследването "Мишо Бирата", той е изхвръква нависоко - в спецпрокуратурата, в министерството, начело на антикорупционната комисия, където обяви Пеевски за "един от най-чистите хора в държавата". Днес Георгиев е консул във Валенсия, където беше пратен "на завет" след скандала с апартамента и терасата с барбекю - част от скандал с евтините жилища на правителството на ГЕРБ и Патриотите.


Гешев беше избран като единствен кандидат с две гласувания и 20 на 4 гласа във ВСС. И двата пъти го подкрепиха: Сотир Цацаров, Георги Чолаков, Боряна Димитрова, Севдалин Мавров, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Вероника Имова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев, Георги Кузманов, Даниела Машева, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Евгени Диков, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.


Цялата енергия на последните състави на ВСС е насочена срещу критиците на модела "Пеевски". Мнозинството в съвета от години отказва да се занимава със сигналите за влиянието на Пеевски при назначенията на съдебни ръководители. Методи Лалов, бивш председател на Софийския районен съд, разказа преди време как се е явил на нещо като кастинг за одобрение. От разказа му не последва нищо. Преди това през 2014 г. ВСС отказа да се занимава и с откровенията на съдията Веселин Пенгезов, който в прав текст заяви публично, че "Доган и Пеевски диктуват на главния прокурор". На 3 май 2019 г. Съюзът на съдиите поиска ВСС да провери дали Пеевски кадрува в правосъдието. Отново нищо не последва.


А през декември същата година Бойко Борисов удиви публиката с разсъждението си, че членовете на ВСС от парламентарната квота са му пряко подчинени и той може да им казва за кого да гласуват. Това се потвърждава и от факта, че оттам му пишат SMS-и и му докладват в реално време какво се случва. И не разследват сигналите за "опраскване".


Завесата на задкулисното кадруване на кръга около Пеевски се повдигна многозначително при избора на Гешев за главен прокурор. Тогава Цацаров заяви, че "изборът се случва в две други сгради", а не в тази на ВСС, а Борисов потвърди, че едната е неговият кабинет. След това Боян Магдалинчев, който представлява ВСС, припомни думите на Румен Ненков, бивш зам.-председател на Върховния касационен съд: "Аз нямам съмнение, че политическата класа по някакъв начин има участие в избора на тези фигури". И нито самият Магдалинчев, нито мнозинството във ВСС сметна това за проблем. Напротив, изборът на главен прокурор протече точно по този модел, докато Цацаров и Магдалинчев уверяваха, че думите им не се отнасят за Гешев.


Сотир Цацаров, Данила Машева, Боян Магдалинчев и Данаил Кирилов промотират новия главен прокурор Гешев

© Велко Ангелов

Сотир Цацаров, Данила Машева, Боян Магдалинчев и Данаил Кирилов промотират новия главен прокурор Гешев


Познанство на Гешев и Пеевски повдига въпроса за конфликт на интереси при разследването на бившия вече депутат. Той обаче никога не е поставян на дневен ред. А би трябвало, защото Гешев не видя ролята на Пеевски в разследването за КТБ, така както не видя ролята и на Путин и Обама. Това цинично отношение има своето обяснение, но нито една институция не е проявила смелост да го установи.


Подкрепа за модела идва и от съда - например ВАС отказва да провери къде живее Пеевски, а Софийският административен съд блокира въпроси за дома на Гешев.


Спецсъдът също е носеща колона на модела - той праща в килии, без да са осъдени, всички неудобни бизнесмени. Повечето от тях сочат като поръчител на разправата с тях именно олигарха, санкциониран от САЩ.


Хората на Пеевски


Въпреки че преди 8 години Пеевски не оглави ДАНС, експерти твърдят, че е влязъл "през задния й вход с идването на Борисов". Служебният кабинет сега уволни куп хора, известни като "човека на Пеевски", "лейтенанта на Пеевски", включително от ръководството на ДАНС.


Светлина върху "разстановката" в трите власти при управлението на Борисов хвърля бившият му антикорупционен съветник Яне Янев в последното разследване на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".


"На Жоро Ушев се е обаждал два пъти Гешев. Единият път Жоро е питал Гешев какво да прави, а вторият път самият Гешев се е обаждал и е казал: "До дупка". Това няма как да стане без Борисов. Такова е моето заключение. (...) И третото нещо е свързано с възможността да се провери има ли синхрон, все още, след новата политическа ситуация, Гешев - Цацаров - Ушев. И това нещо по отношение на вашия човек, дали е в оня списък за бърз контрол. (...) Пеевски на последните избори, сега на четвърти, които бяха, заедно Бойко му даде 11 места за депутати. Начело с Марин Маринов, бившият министър. (Бившият министър е Младен Маринов - бел. ред.) Това всичко са хора на Пеевски. Всичко. Единадесет мандата му даде, бе, човек. За да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е 100 процента на подчинение на Борисов. Той, Доган с Доган всичко приключи."


Медиен издател


Като говорим за "асоциирани лица" по закона "Магнитски" е добре да си припомним и медийната компания, в която пребиваваше Пеевски години наред. Освен собствената си медийна група, той направи широк кръг, в който влязоха национални хартиени всекидневници, сайтове, телевизии.


2012 г., учредяване на Български медиен съюз с Тошо Тошев, Тодор Батков, Светлана Шаренкова, Петьо Блъсков

© Юлия Лазарова

2012 г., учредяване на Български медиен съюз с Тошо Тошев, Тодор Батков, Светлана Шаренкова, Петьо Блъсков


Те още в началото се дистанцираха от Етичния кодекс на българските журналисти, спряха да го спазват и се заеха с негласно обявена, но ясно демонстрирана пропаганда на властта. Много от тези медии бяха финансирани с пари от рухналата КТБ, които останаха невърнати.


Да те потупа по рамото шефът на Шести отдел в Шесто управление на ДС.

© Юлия Лазарова

Да те потупа по рамото шефът на Шести отдел в Шесто управление на ДС.


----------------------------
Гласували за избора на Пеевски в ДАНС от БСП: Александър Паунов, Антон Кутев, Атанас Зафиров, Атанас Пъдев, Атанас Мерджанов, Борис Цветков, Борислав Гуцанов, Валентина Богданова, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Васил Антонов, Георги Андреев, Георги Мърков, Георги Борисов, Георги Свиленски, Георги Анастасов, Георги Гьоков, Деница Златева, Деян Дечев, Димитър Горов, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Добрин Данев, Дора Янкова, Евдокия Асенова, Екатерина Заякова, Емил Райнов, Жара Пенева, Жельо Бойчев, Захари Георгиев, Иван Иванов, Иван Ибришимов, Илия Баташки, Йордан Стойков, Йордан Младенов, Йорданка Йорданова, Калин Милчев, Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Красимир Мурджев, Красимир Янков, Лазар Попов, Любомир Петков, Маргарита Стоилова, Мариана Тотева, Мариана Бояджиева, Мартин Захариев, Мая Манолова, Методи Костадинов, Милка Христова, Милко Багдасаров, Минчо Минчев, Михаил Миков, Николай Петев, Николай Малинов, Павел Маринов, Петър Курумбашев, Петър Мутафчиев, Петър Кънев, Петър Дулев, Пламен Славов, Росен Малинов, Румен Гечев, Румен Йончев, Светла Бъчварова, Сергей Станишев, Сияна Фудулова, Смиляна Нитова-Кръстева, Спас Панчев, Станислав Владимиров, Стефан Танев, Стефан Данаилов, Страхил Ангелов, Таню Киряков,Татяна Буруджиева, Тодор Радулов, Филип Попов, Христо Монов, Явор Куюмджиев, Явор Гечев.


Гласували от ДПС: Алиосман Имамов, Ахмед Башев, Веселин Пенев, Георги Горанов, Делян Пеевски, Джевдет Чакъров, Дурхан Мустафа, Емил Иванов, Ердинч Хайрула, Йордан Цонев, Камен Костадинов, Лютви Местан, Мехмед Атаман, Митхат Метин, Мустафа Карадайъ, Мустафа Ахмед, Невин Хасан, Нигяр Джафер, Петър Ангелов, Петя Раева, Рамадан Аталай, Рушен Риза, Сергей Кичиков, Тунджай Наимов, Тунчер Кърджалиев, Ферихан Ахмедова, Халил Летифов, Хами Хамиев, Хамид Хамид, Хасан Хаджихасан, Христо Бисеров, Хюсеин Хафъзов, Четин Казак, Шендоан Халит, Щерьо Щерев и Янко Янков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  В помощ на изучаващите български език: "Не демонизирайте Пеевски" означава "не обяснявайте всички проблеми на страната с действията на едно единствено лице". Търсете модела, механизма, кукловодите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Доган много отдавна се светна, че който контролира съдебната власт, той контролира държавата. И си назначаваше зависими личности на ключови постове, докато накрая получи контрол.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  В помощ на изучаващите български език: "Не демонизирайте Пеевски" означава "не обяснявайте всички проблеми на страната с действията на едно единствено лице". Търсете модела, механизма, кукловодите.
  —цитат от коментар 1 на Един вампир броди из Европа


  Моделът Пеевски- Рожба на българо-савецката дружба. Дружба от векове за векове!!!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Идва модела Слави.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  Това всъщност е моделът Мултигруп, но да сме внимателни, и Слави е от този модел.

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  единствено в Капитал и Дневник могат да се появят качествени журналистически разследвания за бруталната политическа корупция в РъБъ.

  ако не беше тая ненормална фиксация на ЛГБТ теми, щяха да са къде-къде по-авторитетни и чуваеми.

 8. 8 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Малка и бедна страна, населена с лоши, тъпи и алчни хора - що е то?

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":Който е срещу българо-съветската дружба, има място само под опашката на Коня. За другите хора имат място в Историята.Това го разбра дори Тиквата и като се изплю на американските санкции, построи „Южен Поток“ до Сърбия.
  —цитат от коментар 4 на hrx16647690


  СП през колко държави на ЕС минава, въпреки санкциите? Българо-савецката дружба явно има много последователи в ЕС.

 10. 10 Профил на герб е мафия
  герб е мафия
  Рейтинг: 820 Весело

  Министърът на транспорта в правителството на НДСВ Пламен Петров прави 21-годишния студент свой парламентарен секретар и го вкарва в борда на директорите на "Пристанище Варна" през 2001

  Пламен Петров да отиде пред съд да отговори на един елементарен въпрос

  Кой мафиот ти каза да го назначиш този студент на 21 години?

 11. 11 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  А тук дори не се засягат повечето икономически въпроси като Булгартабак, контрабандата на цигари, техно магазините и останалото крадене и източване.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 12. 12
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Министърът на транспорта в правителството на НДСВ Пламен Петров прави 21-годишния студент свой парламентарен секретар и го вкарва в борда на директорите на "Пристанище Варна" през 2001 Пламен Петров да отиде пред съд да отговори на един елементарен въпросКой мафиот ти каза да го назначиш този студент на 21 години?
  —цитат от коментар 10 на герб е мафия


  Преди това нЕкой трЕбе да отговори, КОЙ и защо доведе Родителя на НДСВ? КОЙ и защо съсздаде МУЛТИГРУП? Чий проект и кому беше необходимо създаването на ДПС? И още много КОЙ/И И ЗАЩО?

 13. 13 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  “ Механизмът зад модела "Пеевски"
  ——
  “Механизмът” е ясен — пробутваме нашто момче. Ама що точно Пеевски, а не някой друг? И кой?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Пеевски си отива но механизъма остава.Ако някой си мисли , че това ще свърши живее в заблуда.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Разстроено

  Механизмът е печално ясен!
  За съжаление е и печално ясно, че за момента няма кой да го "счупи"!!!!
  Трябват сериозни топки за тази трудна, опасна и рискова за живота работа...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  1) Младият Пеевски започва да бъде подпиран още с първото си назначение ... заради липсата на двегодишен стаж, което по принцип е непреодолимо препятствие за младите юристи.... През пролетта на 2005 г. обаче ВСС го назначава. ... Не знаем кои са гласувалите "за", но очевидно са мнозинство.

  2) След проведеното тайно гласуване резултатът е: 8 "за", 10 "против", 2-ма "въздържали се". ... По-късно състав на ВАС ... отменя решението на ВСС. Мотивът е, че "законът ...

  Значи в случай 1) е важно гласуването, а не законът, а в случай 2) е важен законът , а не гласуването. И в двата случая говорим за ВСС, не за махленска сбирка. Че за какво ги имаме тия закони, бе?

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Не е за подценяване ролята на димкаджии като патриотите, които цялото време лансираха тезата, че българите сме под заплаха от Сорос, гейовете и бежанците, затова добър или лош, моделът "Пеевски" е единствената алтернатива за национално спасение.

  (и докато си завършат изречението, още две български деца бяха натоварени за Норвегия)

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всяка власт в България си има своя "модел". ГЕРБ имат Пеевски, а за бъдещата власт ще говорим за модела Божков и Прокопи.
  —цитат от коментар 17 на Дисидент в ЕССР


  Въпросът е кога на военните и полицаите ще им писне да ги правят на маймуни и ще подкрепят някой по-свестен. Щото не можеш да баламосваш всички безкрайно дълго.

 21. 21 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Майката на всички наши проблеми от сто и четиридесет години насам е, че сме много близко
  географски до Русия. Слава богу, че не граничим по суша, защото тогава най-вероятно националните предатели, с които е препълнена родината ни щяха да са прекъснали нишката на хилядолетната ни история.

 22. 22 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Весело

  Продължава " чесането " на езиците с въпроси без съществен отговор.....ми то поне в показаните по-горе списъци прозира всичко по-интересно, а за най- интересното може да се върнем в самата " зора " на демокрацията, там е ключа от бараката.....

 23. 23 Профил на Jezmy Halibram
  Jezmy Halibram
  Рейтинг: 386 Разстроено

  ПАРИ,ПАРИ,ПАРИ -зад всичко стоят парите,алчноста на хората.Не можем да обвиняваме другите че ние искаме да живеем по добре.За съжаление не става с крадене и с живеене на чужд гръб.Българското общество трябва да разбере че ще сме щастливи ако има справедливост в и около нас като такова.

 24. 24 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Браво на Редакцията, много хубав материал, постарали са се да съберат информация и да я смелят, та дори и най-невъзприемчивите и тези, с бетон в главите да разберат.
  Ще разберат, ако искат.
  Ако бетонът е повече, пак нищо няма да вдянат.

  кратък
 25. 25 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#7] от "хм":

  Не са само Капиталр и Дневник, има и други издания, но само тук имаме форум, в който можем да коментираме.

  кратък
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  "Когато Пеевски е уволнен през 2007 г., след като директорът на "Булгартабак" разказва, че младият зам.-министър искал да получава ежемесечни "вноски" от холдинга и го е принуждавал да сключва договори с фирми, близки до ДПС, срещу него е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление. Прокурорът по делото е Иванка Трифонова. Тя заявява пред журналисти, че очевидец е потвърдил думите на Лачев, че е бил изнудван от Пеевски. След три месеца Софийската градска прокуратура прекратява разследването поради липса на доказателства. Оказва се, че единственият независим свидетел не бил потвърдил по никакъв начин казаното от Лачев - обяснява го лично главният прокурор по това време Борис Велчев, днес председател на Конституционния съд. Прокурор Трифонова мълчи. И, естествено, Пеевски е възстановен на поста си. Според "Капитал" - след интензивен натиск от ДПС."

  Съвсем кратичко резюме за всичко, което трябва да се знае за нашия " преход" през последните 30 години в тази изтерзана държавица, напускана от своето младо поколение !

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#20] от "Лео":

  Очевидно хронични дефицити в хипотетичният Ви "капацитет" не позволяват да осъзнаете очевидното - "военните" са част от клиентелните мрежи, в които се чувстват уютно и очакването Ви да се революционизират е чисто губене на време....но Вие си продължавайте да чакате...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":

  Моделът е НДСВ и продължава до днес, създаден от генералските кръгове в Монтерей. Уж-нови политически субекти с "млади хора" внимателно селектирани и обучени от задкулисието. На пръв поглед необвързани с комунизма нови партии за пред простолюдието, но фактически преливащи от червена номенклатура.

 30. 30 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 468 Неутрално
 31. 31 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Има и други интересни модели и механизми ...

 32. 32 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Говорейки за неща под масата и задкулисие ...

  Аз да питам не е ли задкулисие скритата договорка между БСП ДБ и рУБЛЕн Радев ???

  Кога бяха преговорите? Какво си обещаха ?
  Какво е договорено и как че Радев да направи кабинет само от кадри на БСП и ДБ ???

  Договорки скрити от народа. Не е ли точно това задкулисие ?

 33. 33 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Не забравяйте - всичко започна през 2001-ва, когато си избрахте Симеон и НДСВ!

 34. 34 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Да не забравяме, че моментът "Пеевски" от 2013г вече се беше случил цели 12г по-рано, през 2001ва, когато известният мафиот от СИК Борисов беше назначен за ген сек на МВР. Просто по онова време малцина обърнаха внимание.

 35. 35 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Фирмите на пеевски са засегнати от закона Магнитски, но пипалата на пеевски едва ли скоро ще бъдат отрязани. Този човек владее индиректно хиляди фирми във всички отрасли на икономиката. Освен това пипалата му са обхванали напълно прокуратурата, следователи, множество съдии, регулатори, институции. Пипалата му са проникнали в трите национални телевизии и в повечето вестници и онлайн медии. Пипалата му са завладели няколко политически партии: дпс, герб, вмро и повече от половината депутати от бсп. Пипалата му се виждат на всеки ъгъл в тази държава. Ще е истинско чудо да се изрежат пипалата. Ще трябва много време и неимоверни жертви за изчегъртването на пеевски.

 36. 36 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#34] от "kapitan_laino":

  Именно от 2001 трябва да се търси генезиса и на ГЕРБ, и на общия тренд с инсталиране на послушни калинки-парашутисти на ключови държавни постове. ГЕРБ беше прероденото, по-народняшко и по-успешно НДСВ, в контекста на влизането в ЕС след 2007.

 37. 37 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1007 Весело

  Поздравления за екипа на Дневник , който ни представя този силен материал, наситен с лица и събития и осветил пътя на юриста Пеевски из правната джунгла! Сега очаквам по същия начин да ни разкажат как се е развивала дотук кариерата на друг виден юрист-политик без един ден трудов стаж Х.Иванов! Ако не го получим значи мерите с двоен аршин!

 38. 38 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Каква галерия от образи!!!!Започва се от Митю Гестапото-професор и стигаме до Делянчо т.е. Бойко!Но ако галеристите от Лубянка и техни протежета тука в България си мислят,че Слави ще остане на завет,заслонен от народната любов към чалгата и нецензурните тъпотии 2-3 мандата, просто се лъжат.
  ПП Физиономията на гл.прокурор Джовани Гешев на еднаот снимките плаче за четка на художник!

 39. 39 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  А пропо - нищо лично към Пеевски и Христов, но пеевщината ми е крайно неприятна и гнусна като начин за професионално и житейско израстване !

 40. 40 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  А за моделът на Спонсора?

  Ежедневна политическа корупция без граници.

  За олигарсите на Костов, дето си мислят че ще ги отмине магнита

  като намалят ежедневната изборна агитация на сламения си човек?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 41. 41 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Странна прилика между биографията на Делянчо и един друг български олигарх , син на разградски лесничей , брат на сътрудници на ДС и собственик на имот на Буджака и медийна група!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Моделът "Пеевски" е всъщност съвкупност от моделите Мултигруп, Шесто Съветски социализъм. Основните паравани на Задкулисието - Доган/Борисов, Цацаров/Гешев и големият Пеевски.
  Великият Пеевски с назначени лейтинанти кадрува в трите власти, но най-могъщ е четвъртата власт -.медийната. Голямото НО е, че Големият брат не е забелязал този всемогъщ исполин -издател, а е поверил издаването на "Русия днес" на Гестапото и по-умната Шаренкова. Не е възможно да си в общ информационен канал с Големия брат без да имаш достъп до първични източници на информация.
  Цветлин Йовчев е назначен като доцент на катедрата "Национална сигурност" в УниБИТ
  Преподавателят се счита за най- знаещ!!!!!
  Гешев удари големите колекционери на антики, но не докосна Гестапото.
  Централата УниБИТ - Стоян Денчев- ДПС, Шаренкова-БСП, Йовчев-силови структури.
  Най-скрит в УниБит и зад Пеевски -Преподавателят по лидерство Димитър Иванов!!!

 44. 44 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Пламен Георгиев, шеф на КПКОНПИ:

  „Делян Пеевски е или най-проверяваният и най-чистият човек в държавата,
  или има много добри адвокати и счетоводители", 14.06.2018 г.
  capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/06/14/3200054_plamen_georgiev_predpoloji_peevski_e/
  (Пламен Георгиев впоследствие стана известен като Пацо Терасата)

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Според Елисавета Панова, г-н Бойко Борисов й казва в парламента:

  „Без Пеевски нищо не можеш да правиш в тази държава,
  знаеш кой владее съдебната система.“, 08.01.2021 г.
  segabg.com/hot/category-bulgaria/zhenata-na-lozan-panov-borisov-peevski-vi-e-samo-smokinovo-listo

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 134 Неутрално

  До коментар [#47] от "bfb021063130":

  И ти

 49. 49 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  В основата на "модела Пеевски", който всъщност е модъелът "Обръчи" стои етническия вот. Като се почне от Иван Коство, през Царя и се свърши с ДБ, всичките "десни" формации един път не си направиха труда да работят за това население. То виждаше в съзнателната политика на "кариерно израстване" на своите кадри и на целевото "преразпределяне" на пари за региони с мюсюлманско население единствената реална алтернатива пред преселението извън България.
  Така че "модела Пеевски" е резултат от етническата карта на България, както и некадърността на българските политици да работят с това различно население. Сега често ще видите хора с турски имена на сравнително високи позиции в администрацията. Е, ако оставите това на партиите извън ДПС, извън Пеевски и кръга от обръчи, това нямаше да се случи никога. Кой каквото си е надробил, включително и умно-красивите, това ще си сърба.

 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мариана Кълвачева":

  " Браво на Редакцията, много хубав материал, постарали са се да съберат информация и да я смелят, та дори и най-невъзприемчивите и тези, с бетон в главите да разберат.
  Ще разберат, ако искат.
  Ако бетонът е повече, пак нищо няма да вдянат."

  Не е проблемът до бетона, Марияна, а до това, че много участници в този форум на страната на шкаФ груп са просто добре платени с корупционните евра от него ! Всичко друго е пределно ясно, няма какво да се коментира, трябват действия, трябва цяла война срещу мафията у нас !

 51. 51 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Добра хронология, много факти, обаче "Механизмът зад модела "Пеевски" никакъв не се вижда. Едно е да описваш как един локомотив тръгнал от А, стигнал до Б, после до С и т.н., а съвсем друго е да обясниш силата, която дава възможността за това движение, кой е двигателя, демек механизма.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 52. 52 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 913 Неутрално

  " Случаят с Пеевски не е такъв - неговите отсъствия са извинявани и си е получавал заплатата. Извинявал ги е председателят на парламентарната група на ДПС, а председателките на последните два парламента, в които е депутат - първо Цецка Цачева, след това Цвета Караянчева, не са възразявали."

  Ееееегати наглостта, че и от Цеца и ПКП подкрепена.

 53. 53 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Идва модела Слави.
  —цитат от коментар 5 на deepblue


  Хубаво е, че ете се разделили с розовите илюзии за мутренска победа на изборите.

 54. 54 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Моделът Пеевски е просто гьобелсовата част от войната между двама олигарси.

  А спонсора да не спрял плащанията?
  Щото голяма вътрешна борба е било.. от една страна еди пари.. от друга - едни бъдещи пари ама накрая след седмица..

  Съюзът на съдиите в България
  оповести позиция по повод интервюта на икономическия министър Кирил Петков и на регионалния Виолета Комитова, в които критично коментират съдебни решения. Според съсловната организация в изказванията си пред БНТ и БНР двамата министри са отправили недопустими коментари за личността на съдия Мария Вранеску за разпределението на делата в Софийския градски съд и за начина на формиране на съдийското убеждение по няколко производства, без да имат факти, че съдия Вранеску е била мотивирана да постанови актове по причини извън делото.

  От Съюза очакват Петков и Комитова да намерят уместен начин да поправят нанесената вреда за доверието в правосъдието и за личното и професионално достойнство на засегнатия съдия.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 55. 55 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#49] от "georgievb":

  За 12 години гербаво управление, какво се направи срещу обръча от фирми освен, че обрачите станах много и навсякъде.

 56. 56 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 131 Весело

  Прасето има чували с пари магнит не го лови само сатър 🎃🤣

 57. 57 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Съюза на съдиите с това становище от вчера прави мечешка услуга на самия себе си.
  От една страна признавал бил правото на публична критика на съдебни решения, от друга - това право не се отнасяло до представители на изпълнителната власт. Е откъде накъде щом си министър, означава да нямаш същите граждански права като на неминистъра? Защото трябвало да се пази авторитета на съда, отговаря съюза. Значи ако портиера на министерството на икономиката даде интервю, че не е съгласен с еди кое си съдебно решение - това може, обаче министъра да каже същото - не може:)

  И още самият съдийски съюз в становището си казва, че съдът бил "инфектиран" (което е евфемизъм за това, че има назначения на политически калинки, които са пратени да изпълняват частни поръчки), имал бил съмнения за корупция по високите си етажи, обаче "отговорният подход" не бил този - публично да се посочват "съмнения" за обективност на дадено решение. Нямал бил право, особено по обществения телевизор да покаже съмненията си, понеже бил министър:)

  Ами не др. съдии - напротив, точно публичните медии са мястото, където всеки, министър или не, трябва да изказва съмненията си в това, че някои от вас служат не на закона, а на скрити интереси, пак там е мястото, където и вие можете на отговорите. Ама не с празни и противоречиви декларации и заклинания колко сте важни и недосегаеми за критика, а по същество. И без манипулации, как ви "нямало в студиото". В студиото на публичността сте.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 58. 58 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 695 Весело

  Алло, до като не хигиенизирате сопола, в България промяна няма да има...

 59. 59 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#20:"Лео"][/quote]

  Сред военните в България няма достатъчно критична маса, която да предприеме каквото и да е действие за налагане на мнение. Спомнете си реакцията на уж елитна военна част, когато колегата им беше зверски пребит от развилняла се циганска тумба.
  Полицаи все още няма в България - стоят си милиционери. Болшинството от тях са и с такъв произход; свидетел съм бил на привидно шеговито обръщение "другарю лейтенант" от цивилно ченге /дребен началник в Плевенско/ към млад униформен с петолъчки на пагоните.

 60. 60 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#40] от "diq55699032":

  Пропагандата на пикливите има 3 лъча:
  1. Дарителят Пеевски - като за хората в Сърница - нямало значение кой е и какво прави, важното е че оправи пътя и дари на Александровска
  2. Пеевски няма общо с Борисов - за почитателите на Бойко
  3. Всички са маскари, ако не са едните олигарси, ще са други, няма какво да се хабим да гласуваме, протестираме, подкрепяме алтернатива или нещо подобно

  Та така като гледам сте клиент на третия вариант. За съжаление доста успешен поради естествения нихилизъм по тези земи

  Не ме търсете преди обяд
 61. 61 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Аз имам един скромен въпрос - Къде е Пеевски сега?

 62. 62 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":Който е срещу българо-съветската дружба, има място само под опашката на Коня. За другите хора имат място в Историята.Това го разбра дори Тиквата и като се изплю на американските санкции, построи „Южен Поток“ до Сърбия.
  —цитат от коментар 4 на hrx16647690


  ХАХА Голяма радост за НАРОДА УРА!!!!!!!!!!!Зарови в земята НАШИТЕ пари ////вече на българите им се изясни че СРЕЩУ ТЯХ ЩЕ ПИЯТ САМО ЕДНА ""ГОЛА"" РУСКА ВОДА!!!////Че и ако не успяваме да си изплащаме заема с пихвите вероятно ще стане и чужда собственност ИЗОБЩО НА ПЕЧАЛБА СМЕ ОТ ВСЯКЪДЕ /повод тиквата да посети бай Ставри/

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Съюзът на съдиите ще вземе ли отношение и към безобразното поведение на съдия Вранеску и незаконните и постановления? Съдът, вярно че трябва да е независим, но това не означава да прави, каквото си иска и да гази законите.

 64. 64 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#49] от "georgievb":За 12 години гербаво управление, какво се направи срещу обръча от фирми освен, че обрачите станах много и навсякъде.
  —цитат от коментар 55 на 3biri


  Нищо особено не се направи, но и следващите няма да направят ако основата си остане - когато имаш поне 10% на всички избори гарантирани от капсулиран етнически вот, нещата няма да се променят. Това не е субективен въпрос, а обективна реалност.

 65. 65 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 576 Неутрално

  На една снимка видях Барни Ръбъл и много се смях.

 66. 66 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2206 Весело

  Коментарът #15 беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
  За да видите коментара кликнете тук.
  Пълен текст на коментара:
  Дневник, чухме отнякъде, че и боШкоФ бил ударен по магнитски.
  Знаете ли нещо по въпроса?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 67. 67 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  “ Председателят на КДС ген. Ангел Солаков признава:

  „Деформирането на Шесто управление и превръщането му в политическа полиция беше заложено в неговия „ембрион". С разрастване на управлението, (отделите му станаха около 9), то набираше сили да разработва всички инакомислещи хора, независимо от партийното им положение... Управлението стана основна репресивна сила, която действаше безотказно и безмилостно!"

  Шесто управление като цензор

  Още през първите години от съществуването си Шесто управление се превръща и в своеобразен цензор. Ролята на политическата полиция се потвърждава и от неговият последен началник ген. Антон Мусаков:

  „Не зная кой я беше измислил, но ние бяхме задължени да събираме информация за подготвящи се и появяващи се произведения на литературата и изкуството, в които има някакви отклонения от социалистическия реализъм или критика, та дори и само намеци за критика към партийната линия или нейния ръководител. Акцентът в нашата дейност се поставяше върху подбудите и мотивите на авторите, изясняваше се има ли странично, най-често чуждо влияние. Получаваната информация се докладваше по установения ред в министерството, откъдето отиваше към партийните и държавни органи, които вземаха и съответни решения. Много често за тях научавахме по странични пътища, а не по обратния път, както би следвало да става. Утвърждаваше се позиция, че ние сме длъжни да информираме, а какви решения ще се вземат, не е наша работа."

  Закриването на идеологическото управление

  Шесто управление на ДС е първата основна структура на ДС, която новото ръководство на БКП в лицето на Петър Младенов бърза за закрие след принудителната оставка на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.

  На тайна среща с висшето ръководство на МВР и ДС на 25 ноември 1989 г. Младенов предлага публично да бъде обявено, че Шесто управление, срещу което по това време има обществена нетърпимост, е закрито. В същото време Младенов обяснява пред генералите от ДС, че кадрите на идеологическото управление няма да бъдат жертвани. Така и става.

  Въпреки че е обявено закриването на Шесто управление то продължава да функционира до януари 1990 г., когато Държавна сигурност е трансформирана в нови специални служби. Една част от оперативните работници от Шесто управление на ДС са прехвърлени във Националната служба за защита на конституцията (контраразузнаването), а друга в новосъздадената Централна служба за борба с организираната престъпност в МВР.”
  ——————

  Ето къде е заровено кучето.
  От тука се пръкват всички беди на държавата след 80-те години до днес — ето тази зловеща трансформация на иначе разумната структура” Държавна сигурност”. Службите са част от управленския инструмент на всяка държава , но при нас , в условията на идеологическо оцеляване , придоби уродлива форма чиято сянка тегне все още в политиката на България!
  Онзи , дето на снимката потупва Шиши , онзи дето се крие в Росенец и плете интриги , онези които корумпираха съдебната система и назначиха послушковци на важни държавни постове, всички онези явни и тайни образи от крепящите статуквото са за ЗАТВОР….да не употребявам и други думи…

  Вместо това , загубеният български народ продължава да тъне в невежество и продължава с невероятен хъс да се самонаказва , давайки с избора си (пасивен или активен) силата на тези престъпници да го унижават , ограбват , развращават , да съсипват бъдещето на децата му !

  Проумейте , хора!
  Тази с.г.а.н трябва да бъде тотално изметена , ако искаме да искаме в държавата ни има това , заради което емигрираме в чужбина!

 68. 68 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Този механизъм е старателно разработен и приложен от фашизоидните елементи работили в този отдел . Един от тях е лицето в Росенец , с мощната подкрепа на “братските кагебейски” партньори.

  Раковото образувание наречено ДПС ,е противоконституционно още от създаването си , като бъдещ инструмент за прилагане на поставените цели по ограбване на държавата и трябва да бъде разтурено!
  Подкрепата им за хора , които откровено бяха публично посочени за престъпници е безсрамен акт на съучастничество и трябва да бъде наказан . Ако в тази страна все още има някакви остатъци на законност и съвест , това трябва да бъде изискано от нас , от хората!

 69. 69 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.
  —цитат от коментар 12 на 4ort


  Отговорът на вашия въпрос е написан по горе.
  А , освен това е хубаво да се зададе и въпросът— защо се позволи толкова дълго време да съществува? И от кой се позволи?

 70. 70 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Любопитно

  "................... Определя го още като приятел на партията, както и като свой "личен приятел". Също така обявява "Икономедиа" (издател на "Дневник" и "Капитал") за организирана престъпна група, която изградила образа на Пеевски. .............."

  Значи според този Карадайъ / дето каза , че Турция е родина на българските турци/ сега твърди , че САЩ са се вързали на писаниците на "Дневник" и "Капитал"!Този е поредният политически дебил, защото няма как Чичо Сам да " не си е написал домашната работа" по този въпрос!И понеже последната е написана добре от американските служби заради това Прачсо е в "черния списък"!А Доган и неговото обкръжение "плачат " за това!

 71. 71 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Любопитно

  До коментар [#1] от "Един вампир броди из Европа":


  До коментар [#2] от "today":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много трудно ще бъде разбиването на този "модел" , но след като чичо Сам си каза думата е ясно , че това е началото на края за Прасчо и неговото обкръжение!А депесарите ще трябва да се снишат яко и дано след 11 юли да бъдат реално елиминирани от изпълнителната власт на България

 72. 72 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 131 Весело

  Мамка муй прасе - да го даваме на Магнитски за суджук 🎃🤣☪️🇹🇷

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK