Публичното унижаване на съдия е несъвместимо с правовата държава

Ако министрите имат съмнения за нарушения на принципа на случайно разпределение и безпристрастността на съда, е следвало да поискат проверка от Инспектората при Висшия съдебен съвет и от самия ВСС.

© Надежда Чипева, Капитал

Ако министрите имат съмнения за нарушения на принципа на случайно разпределение и безпристрастността на съда, е следвало да поискат проверка от Инспектората при Висшия съдебен съвет и от самия ВСС."Дневник" публикува позиция на управителния съвет на Съюза на съдиите в България по повод изказвания на министри за спрените от съда вписвания на новите ръководства на Банката за развитие и "Автомагистрали".


През изминалата седмица двама висши представители на изпълнителната власт - министърът на икономиката и министърът на регионалното развитие и благоустройството, в свои интервюта по Българската национална телевизия и Българското национално радио отправиха недопустими коментари за личността на съдия Мария Вранеску, за разпределението на делата в Софийския градски съд (СГС) и за начина на формиране на съдийското убеждение по няколко съдебни производства, по които докладчик е била съдия Вранеску, а заинтересовани лица са представителите на изпълнителната власт.


Изявленията на министър Кирил Петков от 25 юни по Българската национална телевизия са:
- "Peшeниeтo нa cъдийĸaтa oт CГC e в пълнo нecъoтвeтcтвиe cъc зaĸoнa, зaщoтo aĸтoвeтe нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa нe мoгaт дa бъдaт cпиpaни. Koгaтo вeчe пeт ceдмици вoдим битĸaтa тaзи бaнĸa дa зaпoчнe дa paбoти зa oбщecтвoтo, зa мaлĸитe и cpeдни пpeдпpиятия, дa нe ce дaвaт нa oceм фиpми eдин милиapд, ĸoгaтo вeчe вcичĸo e зaвъpшeнo и ĸaзвa, чe щoм БHБ гo e oдoбpилa, тpябвa дa ce впишe и нe мoжe дa ce cпиpa, ce пoявявa дълбoĸoтo вътpeшнo yбeждeниe нa Mapия Bpaнecĸy. Tя e взeлa peшeниe днec в нecъoтвeтcтвиe cъc Зaĸoнa дa cпpe тoвa нaзнaчeниe".


- "Toвa дълбoĸo вътpeшнo yбeждeниe нa cъдийĸaтa e бaзиpaнo нa нeщo дpyгo ocвeн cлeдвaнeтo нa зaĸoнa. Peпyтaциятa нa cъдийcĸaтa ĸoлeгия зaвиcи oт пpимepи ĸaтo тoзи. Paзчитaм нa вceĸи eдин oт cъдиитe, ĸoйтo знae Зaĸoнa - чл. 152, aл. 2 oт Зaĸoнa зa ĸpeдитнитe инcтитyции, дa нaпpaви cвoeтo, зaщoтo зapaди eднo или двe тaĸивa peшeния имaмe лoшaтa peпyтaция нa бългapcĸия cъд. Hиĸoй инвecтитop в мoмeнтa нe мoжe дa ce дoвepи нa peшeниятa, ĸoитo ce бaзиpaт в нecъoтвeтcтвиe cъc зaĸoнa. Kaĸ мoжeм дa paзчитaмe, чe бългapcĸaтa дъpжaвa щe ce движи нaпpeд, ĸoгaтo зa 4 чaca - нaй-бъpзoтo peшeниe, ĸoeтo cмe виждaли, cъдия Mapия Bpaнecĸy peшaвa cpeщy зaĸoнa?! Tя впиcвa вcичĸo и cпиpa впиcвaнeтo нa нoвия нaдзop".


- "Би тpябвaлo бългapcĸият cъд дa дaвa възмoжнocт дeлaтa пo cлyчaeн пpинцип дa oтивaт пpи paзличнитe cъдии. Зaбeлязвaмe в мoмeнтa, чe имa ĸoнцeнтpaция, ĸaĸтo имaшe ĸoнцeнтpaция нa oceмтe фиpми в ББP. Ceгa имa ĸoнцeнтpaция тoзи тип peшeния дa oтивaт пpи тpимa cъдии, eднa oт ĸoитo e Mapия Bpaнecĸy".


В интервю пред Българското национално радио на 27 юни 2021 г. министър Виолета Комитова е заявила, че за четвърти път съдия Вранеску е спряла вписване на различни ръководства на държавни дружества, като е направила връзка между поведението на бившия изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД и съдията от СГС.


В принципен план припомняме, че публични критични коментари на съдебните актове са допустими, но ако това се прави от висши представители на изпълнителната власт, те са подложени на известни ограничения, които се налагат от необходимостта за опазване на авторитета на съдебната власт в едно демократично общество. Отправянето на непроверени и лишени от фактологическа основа обвинения за наличие на зависимост и пристрастност на съдия Вранеску, както и за нарушения на реда и организацията в СГС, представляващи предпоставки за корупционни практики, води единствено до неоснователно уронване на авторитета на съда и професионалното и лично достойнството на съдията.


По поставения от двамата министри въпрос е налице противоречива съдебна практика, което произтича от възможното различно тълкуване на закона. Този факт е лесно проверим след справка в съдебните актове на съдиите от търговското отделение на СГС по конкретния вид дела, които са публично достъпни на сайта съда.
Не съществува задължителна съдебна практика, така че единственият законен път на защита е чрез обжалване на акта на съдия Вранеску пред Софийския апелативен съд.


Не бива да се създава впечатление, че изпълнителната власт се опитва да изнесе правния въпрос извън съдебното производство и разчита на резултатите от публичното унижаване на съдията, т.е. на извънпроцесуалното "респектиране" на съдиите от горната съдебна инстанция. За съжаление сме били свидетели на подобни дългогодишни опити от други високопоставени представители на изпълнителната власт. Няма значение кои са конкретните носители на власт - подобен подход винаги е несъвместим с правовата държава и разделението на властите.


Твърденията, че в СГС съществуват нарушения на принципа за случайно разпределение на делата и концентрация на определени дела при трима съдии, показват непознаване на въведената в този съд, а и в редица други съдилища организация на работата. Споменатият вид съдебни дела се разглеждат от дежурни съдии, които се определят по график от ръководството на съда и се произнасят същия ден. Постъпилите в срока на графика дела се разпределят измежду тримата съдии на случаен принцип. В посочения период в СГС са постъпили за разпределение на дежурните съдии много повече дела от тези, за които двамата министри вземат отношение по медиите.


Разбира се, има допустими форми на контрол върху това обстоятелство в обществен интерес. На първо място е било възможно да се поиска информация от СГС за всички постъпили по дежурство дела и за начина им на разпределение на тримата съдиите. На следващо място, в случай че министрите имат съмнения за нарушения на принципа на случайно разпределение и безпристрастността на съда, е следвало да поискат проверка от Инспектората при Висшия съдебен съвет (ВСС) и/или от самия ВСС, а не да отправят директно обвинения, без да разполагат с необходимата информация.


Държавният интерес се защитава само с правни средства. Всички останали действия, независимо дали са продиктувани от добри намерения и преследват общественополезни цели, освен че са безполезни за самите носители на власт, нанасят дългосрочни вреди за държавата, защото липсата на доверие в съдебната власт е предпоставка за правен нихилизъм и за произвол на изпълнителната власт. Конкретно - актовете на съда, които са възбудили неодобрението на двамата министри, могат да бъдат обжалвани във второинстанционни производства, които приключват също в кратки срокове.


В генерален план - независимостта на съда, която означава безусловно компетентни и почтени съдии, има свой политически фундамент. След множество натрупвани, но нерешавани проблеми в модела на управление на съда; дългогодишно инфектиране на съдийството чрез назначения от компрометирани политически зависими състави на ВСС; упорита липса на структурни реформи въпреки сигналите и съмненията за корупция по високите етажи на съдебната власт; продължили повече от десетилетие персонални атаки срещу съдии отговорният подход за укрепване на автентичната сила на съда да бъде независим арбитър със сигурност не означава интервю на министър по обществената телевизия и радио с нападки срещу съдия, който дори не присъства в студиото.


Поради това очакваме министър Петков и министър Комитова, които са накърнили авторитета на съда, без да са изяснили пред обществото конкретните факти за организацията на СГС по конкретния вид регистърни производства и противоречивата съдебна практика и без да разполагат с факти, че съдът е бил мотивиран да постанови съдебните актове по причини извън делото, да намерят уместен начин да поправят нанесената вреда за доверието в правосъдието и за личното и професионалното достойнство на засегнатия съдия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Ха сега да видим колко съдии има в онова списъче.

  Един , Пенчев ,вече открехна вратата...

 2. 2 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Весело

  "В принципен план припомняме, че публични критични коментари на съдебните актове са допустими, но..."

  Предишната позиция на съдебни корифеи беше, че решенията на съдиите се изпълняват, а не се обсъждат.
  Имаме напредък.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Публикувайте мотивите и всеки ще си състави собствено мнение.
  Колкото до Инспектората то и той е като ВСС- за смяна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Аз не знам как опазва “авторитета на съдебната власт” фактът, че всички дела за кадрови промени са били разпределени “на случаен принцип” на тази Вранеску.

  Нещо като онази история с тотото на Маман, когато в два последователни месеца се паднаха едни и същи числа.

  Къде беше “съдебната власт” (в която влиза и прокуратурата) тогава и защо не се намеси?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Подкрепям позицията на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Тези самозабравили се членове на хунтата получават адекватен отговор. Все още превратът не е успял.

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Преди една година и шефовете на строителите се обидиха, че ги обвиняват в некачествено строителство.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Аз ПИТАМ уважаемите съдии - защо ВСС и инспектората все още не са се САМОСЕЗИРАЛИ по този скандален случай.
  МИРИШЕ НА ЗАВЕРА стил ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Евтина работа. Съдиите се правят, че не разбират разликата между критика на конкретен индивид и критика срещу институцията. Все едно Буци да обяви, че публичната критика срещу него е несъвместима с демократичната държава, защото уронва доверието в политическата класа. Или Радев - че критиката срещу него е критика срещу Армията, Отечеството и демократично избралите го граждани.
  Евтина работа.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Коги спираха глупостите на ГЕРБ - бяха добро съдии :)

  Сега станаха лоши съдии :)

  Същата работа като Гешев - избраха го по правила на Ристьо, ама Ристьо не го хареса и Гешев стана лош. :)

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Разстроено

  До коментар [#2] от "еспресо":

  "Предишната позиция на съдебни корифеи беше, че решенията на съдиите се изпълняват, а не се обсъждат.
  Имаме напредък."
  =============
  Изпълняват се и се обсъждат. Аз така го разбирам като човек, не като юрист. Ама юристите на моменти се вземат за свръхчовеци.

  Еретик
 12. 12 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  "Споменатият вид съдебни дела се разглеждат от дежурни съдии, които се определят по график от ръководството на съда и се произнасят същия ден. Постъпилите в срока на графика дела се разпределят измежду тримата съдии на случаен принцип."

  До колкото разбирам, ръководството на съда избира дежурни съдии и после делата се разпределят на случаен принцип между тримата избрани съдии.

  "По поставения от двамата министри въпрос е налице противоречива съдебна практика, което произтича от възможното различно тълкуване на закона. "

  С две думи закона е написан така, че можем да отсъдим каквото на нас ни хареса!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  "... министърът на икономиката и министърът на регионалното развитие и благоустройството, в свои интервюта по Българската национална телевизия и Българското национално радио отправиха недопустими коментари за личността на съдия Мария Вранеску..."!

  Не мога да се съглася някак си...! Личността не се коментира. Коментира се крайно подозрителната работа на съдията. Дали е Мария или някаква друга - все тая.
  И да! За съжаление случаите когато трябва да се коментират очеизвадни съдийски решения не са единични или изолирани. Съдийското съсловие вместо да се правят на неразбрали и да се мислят за Богопомазани, да седнат и да си погледнат работата. И въобще да не лежат на това ухо, че решения не се коментирали...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Гешев е бил избран? Кога това? Измежду колко кандидати го избраха, че не се сещам? ;)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Като обикновен гражданин обаче, мога да критикувам актовете на съдия Гербереску.А ССБ е по- добре да се замислят , защо доверието в съда е под 10% , вместо да защитават гнилите ябълки, подобно на мафиотска структура.В края на краищата, съдиите са там за да служат на същото това общество, а не на собствените си убеждения и виждания.

  Sic transit gloria mundi
 17. 17 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 407 Неутрално

  В Протокола за Решения на едноличния собственик на капитала на ББР, подписан от министъра с дата 23.06.2021г. няма печат с Регистрационен индекс и дата от Министерство на икономиката. В аналогичния протокол от 22.06.2021г. има такъв. Сигурно министърът е знаел предварително какво ще е действието на съдийката и е подготвил 5 еднакви протокола в 5 поредни дни.... или, което е по-вероятно, подписва документи със стара дата. Ще кажете, кой не го прави.., но когато става дума за защита на държавния интерес, като си започнал една кампания още преди да си станал министър, трябва да си изпипаш ходовете и да не допускаш такива гафове. Не знам дали е подсъдно, но със сигурност не е това начина.

 18. 18 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Хипотетично, ако действията на един човек са унизителни, той сам ли си е виновен или обществото, като им дава гласност?

 19. 19 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Преди една година и шефовете на строителите се обидиха, че ги обвиняват в некачествено строителство.
  —цитат от коментар 6 на Хи-хи


  И пожарникарят-комунист се обиди, защото му признавали само 100 000 000 км. построена магистрала.

 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 803 Неутрално

  до какво води срастването на политическото ОПГ ГЕРБ-ДПС с държавните институции...

 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Какъв авторитет на съдебната власт да пазим - този авторитет отдавна е изчезнал, и то заради действията на самите съдии.
  Ако има класация на най-мразените професии, с които хората не искат да си имат досег и им нямат доверие, сигурно ведната след автомонтьорите ще излезнат юристите. Да не забравям и ченгетата, де. И политиците. И лелките зад гише от държавната администрация. Абе май много станаха...

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#18] от "Slex":

  Съдиите за пореден път искат да ни обяснят, че обществото е виновно.

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на silance
  silance
  Рейтинг: 271 Гневно

  ДругарЕ и другаркЕ в тоги, хич не се надявайте, че сте пощадили нещо от авторитета, който има истинската съдебна власт. Децивилизатори сте всички вие, защото се отнасяте към работодателя си - гражданите, като към прасета-касички и формени малоумници. Най-добре е да се махате, за да дойдат на ваше място юристи, а не наглеци, които искат да им слушаме брътвежите за неприкосновеност. Омерзителната ви ежедневна дейност срина и последните остатъци от нормалност. Дано да сте живи дъъълго, за да си живеете - всички заедно и всеки поотделно, гадостите, които вършихте и продължавате да вършите. Не се и надявайте, че ще се изтриете с функционалния имунитет. Той е за съдии, а не за комунисти в тоги.

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  "Споменатият вид съдебни дела се разглеждат от дежурни съдии, които се определят по график от ръководството на съда и се произнасят същия ден. Постъпилите в срока на графика дела се разпределят измежду тримата съдии на случаен принцип."

  Това обяснение е много важно. Трябва да се направи списък на всички политически деликатни дела за примерно една седмица.
  След това се прави просто статистическо изследване. Ако всички или почти всички деликатни дела са разпределени на определен съдия е лесно да се изчисли каква е вероятността това да се случи наистина случайно.
  Ако тази вероятност е космически малка, значи отговорните фактори трябва да представят своето обясниние.

  подпис
 25. 25 Профил на silance
  silance
  Рейтинг: 271 Гневно

  До коментар [#17] от "dan1":

  Грую, БЕ, да се бЕхте сетилЕ да ѝ кажете на таА с тогата теА нещица, за да не ѝ лъщи толкова червения зад.ник!

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Значи законът е двусмислен и 3-ма съдии се джуркат . И на това му викат правосъдие и ние трябва да мълчим ?

 27. 27 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  ССБ и съдебната власт изобщо се държат, сякаш са спуснати на постовете си Свише, нямат нищо общо с държавата и обществото и не дължат отчет на никого.Сякаш са от паралелна реалност и ние имаме право единствено или да аплодираме или да мълчим.Взеха да говорят за себе си и в трето лице.. Пародия и абсурд някакви..

  Sic transit gloria mundi
 28. 28 Профил на silance
  silance
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иван K":

  Защо да се обясняват? Огледай се! Пустиня и три милиона не искат да се върнат, а ние искаме също да се махаме, заради алчните, крадливи и малоумни (само идиот или надянал тога може да разчита, че няма да се издъни с три последователни акции на злоупотреба с правомощия) тоги от всякакъв калибър и вид ...

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Весело

  Моля, моля!
  С глупавите си изявления в защита на подкупните си решения Варнеску сама се слага в устата на обществото!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Коги спираха глупостите на ГЕРБ - бяха добро съдии :)Сега станаха лоши съдии :)Същата работа като Гешев - избраха го по правила на Ристьо, ама Ристьо не го хареса и Гешев стана лош. :)
  —цитат от коментар 10 на realguru


  Що се правип на утрепан!?
  Гешев нито е избран, нито е по правилата на Х. Иванов.
  Интересно кога ще престанете да заблуждавате толкова елементарно?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Тя се самоунижи, като наруши закона и то , не за пръв път. Такъв съдия няма място в съдебната система.

 32. 32 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 456 Неутрално

  дори от трима дежурни, пак е невероятно всички дела от интереса на пеевски да се паднат на една и съща съдиййка с извратено вътрешно убеждение. как така в продължение на седмици дежурните са все едни и същи? изборът от трима нима е случаен избор? калпавото праовсъдие с горната инстанция ли се оправя? на кой му пука за горнатаинстанция, след като са му откраднали фирмата? защото това може да сеслучи и на частен предприемач. и се е случвало. и гнилите ябълки са посочвани от дипломати. защо тогава съюза на съдиите не се озъби на дипломатите? никой няма право да мълчи за очевадно погазване на закона, дори когато насилникът на закона е облечен в тога, а жертвата е министър. Като са министри, да мълчат ли?

 33. 33 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 456 Неутрално

  29 юни 2021 г-ССБ иска министрите да си мълчат и тихо да се жалват на Инспектората на ВСС.
  23 юни 2021- ССБ призова всички членове на ВСС да си подадат оставките.

  коментарът към горното може да се изрази графично така:
  ??!!*$#####@@&&&^^%%[email protected]@!+&^%$#@*())_!

 34. 34 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Нека да изясним нещо. Правовата държава е хубава работа само когато е в интерес на умнокрасавщината😆.

 35. 35 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 456 Весело

  "недопустими коментари за личността на съдия Мария Вранеску"

  откога личността на някой се слива с работтата му? щото коментарите са само и единствено за резултата, не за личността.

  има поне нещо положително- съдии се чувстват унизени от публикуване на собствениоте им решения.... значи- има напредък- щом се срамуват, значи може да спрат да решават по поръчка?

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Когато прочетох за изказването на Петков и аз си помислих това, че си има ред да се обжалва а съдията не може да няма основание. Четейки обаче това изложение, че съдебната практика по въпроса е противоречива и съдията е отсъдил по кофти практиката, плюс че повечето такива дела са отишли при само 3ма съдии (което е ФАКТ а не спекулации, както се опитва да внуши съюзът на съдиите) става все по-ясно, че Петков е бил прав. Ще обжалва и ще спечели, НО се тупа топката до изборите, когато се очаква този кабинет да се разпусне.

 37. 37 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  В тази Позиция на съюза на съдиите има едно ценно самопризнание:

  По поставения от двамата министри въпрос е налице противоречива съдебна практика, което произтича от възможното различно тълкуване на закона.
  -----
  Сега разбирам защо министрите са решили отново и отново да подават документите за вписване белким попаднат на съдия, който да е привърженик на обратното схващане.

  Сам съм, други няма...
 38. 38 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  По-нантътк съдиите казват:

  Не съществува задължителна съдебна практика, така че единственият законен път на защита е чрез обжалване на акта на съдия Вранеску пред Софийския апелативен съд.
  ----
  А не може ли самите съдии да поискат да се приеме Тълкователно решение, така че да няма противоречива практика?

  http://www.sac.government.bg/pages/bg/interpretative decisions SAC

  Сам съм, други няма...
 39. 39 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#38] от "MilliVanilli":

  От този линк:

  2.Тълкувателно решение на Общото събрание на съдиите от първа
  или втора колегия на Върховния административен съд и Общото
  събрание на съдиите от двете колегии на Върховния административен
  съд се приема при противоречива или неправилна практика по
  тълкуването и прилагането на закона от Върховния административен
  съд, от административните съдилища и от районните съдилища в
  страната по постановените от тях актове в областта на
  административното правораздаване.
  3.Противоречива практика е налице, когато съдилищата в страната
  тълкуват и прилагат закона нееднакво.
  4.Неправилна практика е налице, когато съдилищата в страната
  тълкуват и прилагат закона в нарушение или отклонение от него.

  Сам съм, други няма...
 40. 40 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Аз подкрепям министър Кирил Петков и министър Комитова срещу мафията.

 41. 41 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#39] от "MilliVanilli":

  Да му отворим малко работа на министър Стоилов:

  7. Искания за приемане на тълкувателно решение по чл. 124, ал. 1,
  т. 4 и 5 от Закона за съдебната власт могат да правят председателят на
  Върховния административен съд, председателят на Върховния
  касационен съд, главният прокурор, министърът на правосъдието,
  омбудсманът и председателят на Висшия адвокатски съвет.

  Сам съм, други няма...
 42. 42 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И сега какво - министърът ли прекали, или съдийката е лоша?

  Горбачов
 43. 43 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 936 Неутрално

  По-нантътк съдиите казват:Не съществува задължителна съдебна практика, така че единственият законен път на защита е чрез обжалване на акта на съдия Вранеску пред Софийския апелативен съд.----А не може ли самите съдии да поискат да се приеме Тълкователно решение, така че да няма противоречива практика?http://www.sac.government.bg/pages/bg/interpretative decisions SAC
  —цитат от коментар 38 на MilliVanilli


  Ами не може.

  Все едно Евангелието да се чете по един и същи начин. За определени индивиди това не е продуктивно.

 44. 44 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За комунистите само Народният съд важи...

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 45. 45 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  България щеше да си една прекрасна държава, но откакто комунизма и атеизма я узурпира се превърна в пустиня, в която се чувстват добрте само комунистите и техните отрочета!

 46. 46 Профил на Dimiter Karapetrov
  Dimiter Karapetrov
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  Вие имате ли предложение за приемник?

 47. 47 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#17] от "dan1":

  значи младото момче пак не си е решило задачката и други са му виновни.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 48. 48 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 633 Неутрално

  продажни и безнравствени твари ВСС и цялата съдебна система са една клоака, само след детектор на лъжата трябва някои от тях да останат на свобода

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 49. 49 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#17] от "dan1":

  мафиозите винаги така: запетайката е излязла от клетката, след обедната почивка има пушпауза, хигиенистката е вътре и не можем да работим, използвали сте грешен цвят химикалка и всякакви такива издевателства

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 50. 50 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#37] от "MilliVanilli":

  то е така с мафията, когато не плащаш подкуп или не ги държиш с компромат

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 51. 51 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Публичното унижаване на когото и да е би трябвало да бъде несъвместимо с правовата държава. Инак излиза, че в "правовата държава" има една категория граждани, които не могат да бъдат унижавани, а пък друга категория - могат.

  Отделно - в случая не се касае за никакво унижаване, а за елементнарната нужда всеки съдия да бъде отговорен за решенията си.

  Съюза на съдиите с това становище от вчера прави мечешка услуга на самия себе си.

  От една страна признавал бил правото на публична критика на съдебни решения, от друга - това право не се отнасяло до представители на изпълнителната власт. Е откъде накъде щом си министър, означава да нямаш същите граждански права като на неминистъра? Защото трябвало да се пази авторитета на съда, отговаря съюза. Значи ако портиера на министерството на икономиката даде интервю, че не е съгласен с еди кое си съдебно решение - това може, обаче министъра да каже същото - не може:)

  И още самият съдийски съюз в становището си казва, че съдът бил "инфектиран" (което е евфемизъм за това, че има назначения на политически калинки, които са пратени да изпълняват частни поръчки), имал бил съмнения за корупция по високите си етажи, обаче "отговорният подход" не бил този - публично да се посочват "съмнения" за обективност на дадено решение. Нямал бил право, особено по обществения телевизор да покаже съмненията си, понеже бил министър:)

  Ами не др. съдии - напротив, точно публичните медии са мястото, където всеки, министър или не, трябва да изказва съмненията си в това, че някои от вас служат не на закона, а на скрити интереси, пак там е мястото, където и вие можете на отговорите. Ама не с празни и противоречиви декларации и заклинания колко сте важни и недосегаеми за критика, а по същество. И без манипулации, как ви "нямало в студиото". В студиото на публичността сте.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  ССБ си е просто едно ООД, работещо според търговският интерес, в различни "направления" Докато янките не ни задължат да се качат всички на полиграф, нещо, което работодателя има право да направи, и да отговорят на само 3 въпроса, и след това - пробитите вън, нищо няма да се промени.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 903 Весело

  ....МИРИШЕ НА ЗАВЕРА стил ГЕРБ!!!
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Миришат ти краката, но има спасение - екзодерил!

  : ))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 54. 54 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 903 Весело

  Коги спираха глупостите на ГЕРБ - бяха добро съдии :)Сега станаха лоши съдии :)Същата работа като Гешев - избраха го по правила на Ристьо, ама Ристьо не го хареса и Гешев стана лош. :)
  —цитат от коментар 10 на realguru


  Кой ристю?

  бойкикев ли?

  : ))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 55. 55 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 903 Весело

  ... Измежду колко кандидати го избраха, че не се сещам? ;)
  —цитат от коментар 15 на Petleshev


  гинко билоба може би !

  : ))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 56. 56 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 619 Неутрално

  започва май и на Дневник да им светва какво се случва и каква "харвадска" удурма ни спретна Зеления чорап ... Скоро очаквам как 7 на "кметовете в сянка" ще започне да се завръща съзнанието ... Все още много от "умнокрасивите" са в будна кома, дай боже да се събудят... Щото това което идва не е май онова което те да си представяли че трябва да бъде ...

 57. 57 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  У харварт е така.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 58. 58 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Дебилите на Радев съвсем изгубиха свяст и срам! Тази атака срещу съдия за решение трябва да бъде коментирана от Брюксел и Страсбург! Двама министри на страна-членка на ЕС си позволяват простотии, немислими дори в Путиновата кочина!

 59. 59 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 595 Неутрално

  започва май и на Дневник да им светва какво се случва и каква "харвадска" удурма ни спретна Зеления чорап ... Скоро очаквам как 7 на "кметовете в сянка" ще започне да се завръща съзнанието ... Все още много от "умнокрасивите" са в будна кома, дай боже да се събудят... Щото това което идва не е май онова което те да си представяли че трябва да бъде ...
  —цитат от коментар 56 на George Pantev


  +++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK