"Само масово ваксиниране може да предотврати нова ковид вълна още през лятото"

"Със слабия интерес към ваксините у нас можем да повторим лошия опит на други държави, в които заболяването се измести сред млади и сред деца."

© Юлия Лазарова

"Със слабия интерес към ваксините у нас можем да повторим лошия опит на други държави, в които заболяването се измести сред млади и сред деца.""Дневник" събра мнения на специалисти от БНР и "Фейсбук" за задаващата се нова вълна на коронавируса и забавената ваксинация. В момента индийският Делта вариант е заплахата в Европа, той вече беше регистриран и в България.


Д-р Цветелина Спиридонова, изпълнителен директор на пазарджишката болница "Хигия":


Новият вариант на вируса настъпва. Заради малкия брой ваксинирани държавата ни бързо ще влезе в нова вълна. Всеки, който отказва да се ваксинира, става вектор на заболяването. И този вектор обръща болестта към нашите деца, защото Делта вариантът засяга повече младите хора. Всеки неваксиниран е съучастник в разпространението на пандемията, ние не живеем изолирано.
Доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог, Национален център за заразни и паразитни заболявания:


Всички сме в очакване на нова вълна, защото това е естественият ход на едно инфекциозно заболяване. Всяка вълна в инфекциозните болести се овладява най-добре с ваксиниране на повече хора.


Във вирусологичен аспект всеки патогенен за човека вирус е проблем. Всеки вирус е посвоему значим. Делта вариантът много по-лесно се пренася, тоест по-малко вирусни частици са достатъчни, за да предизвикат инфектиране на индивида. При Бета варианта антителата от предишно боледуване или от ваксинация не са достатъчно ефективни, за да предпазят от инфектиране.


Имаме едно непрекъснато повишаване на заразността на вируса. Няма научни данни, които да покажат, че вирусът протича по-леко, вниманието ни към вируса трябва да продължи да бъде изострено.


Слабият интерес от страна на хората към ваксинацията се дължи на подхождането към епидемията по-скоро политически.


Доц. Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор:


До септември Делта вариантът на коронавируса ще доминира в България и Западна Европа. Той би предизвикал нова вълна, ако дотогава не се появи още по-нов вариант.


Новият вариант, който ще предизвиква оттук нататък заболеваемостта, ще бъде Делта вариантът, евентуално до появата на още по-нов. Първо, засяга по-ниска възрастова група. 60% е по-заразен. Това, което може да предотврати вълната, е високо имунизационно покритие.


Нови по-строги мерки ще има само ако случаите на заразени, без значение от щама, се увеличат драстично.


Д-р Цветелина Великова, имунолог:


Пандемията ще свърши, когато няма вече уязвимо население, което може да се разболее. Първоначално бяха посочени 70% от населението за т.нар. стаден имунитет заради чисто психологическия ефект, но всъщност трябва над 90 на сто от хората да са имали контакт с вируса.


Със слабия интерес към ваксинацията у нас най-притеснителното е, че можем да повторим лошия опит на други държави, в които заболяването се измести сред млади и сред деца. Това би станало, ако все още голяма част от децата под 18-годишна възраст не бъдат ваксинирани, защото те остават най-уязвими.


Делта вариантът на коронавируса е доста опасен за Европа, а може би ние ще сме от най-уязвимите.


Проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА):


Наесен два пъти по-тежко ще пострадаме от Делта варианта на коронавируса заради ниския процент на ваксинираните у нас. Това е въпрос на национална сигурност и на национална отговорност. Тези, които насаждаха в обществото мнението за вредните ваксини, за чипирането, за всякакви небивалици, те трябва да носят отговорност може би.


Ваксините са ефикасни срещу всички известни досега варианти. Има голяма статия във влиятелното списание Nature, в която категорично се твърди, че след поставена иРНК ваксина имунитетът вероятно ще е доживот. Но със сигурност имунитетът с такава ваксина е една година и ако човек се зарази, ще изкара много леко заболяването.


Очакванията са в началото на септември, след началото на новата учебна година и с промяната на времето отново да имаме и четвърта вълна. Случайно прочетох, че очакваме вариантите да достигнат до Омега. Няма страшно в това, вирусът е създаден да се променя, когато търси начин да оцелее.


Лятото е най-благоприятният момент за ваксиниране. Има прочуване, че и при миксирането на ваксини се създава добър и траен имунитет. Обсъждат се варианти за бустерна доза - тя да бъде със същата ваксина или да е с подобрен вариант. Тези, които са преболедували и са се ваксинирали, те са най-добре защитени.


В края на юли се очаква решението на ЕМА ваксината на "Модерна" да се прилага и при деца на възраст от 12 до 15 години. Обсъждан е вариант за препоръка за миксиране на ваксините.


Георги Маринов, Департамент по генетика в Университета в Станфорд:


Тенденцията при SARS коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. В момента си играем много опасна игра с този. Както е опитът от предишния SARS вирус и както наблюдаваме вече 18 месеца в реалния живот, тенденцията на тези вируси, SARS коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни.


Данните показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-дивергиралите до момента щамове - южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново. Който се е ваксинирал януари, да се ваксинира отново септември-октомври.


Антигенно различните варианти на вируса могат да се окажат проблем за ваксините. Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един от тях. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти.


В бъдеще ще се работи върху т.нар. панкоронавирусни ваксини, оптимистично това ще се случи към края на 2022 г. и началото на 2023-та.


Това е вторият SARS вирус в човешката популация. Първият е бил изучаван много внимателно, например с експерименти за серийно предаване при мишки. В началото на този експеримент вирусът е бил безобиден за мишките, но след многократни серийни предавания - 15 до 30, е еволюирал в летален за тези животни.


Ние реално в момента чрез отказа си да спрем трансмисията повтаряме този експеримент с човешката популация.


Ваксинацията е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса. Но самата ваксинация може като нищо да селектира много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически.


Например с болест по кокошките в миналото, при която ваксинация е довела до превръщането й в летална. В началото тя е убивала 1-2% от заразените кокошки през 60-те години. След появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване. И в рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален. Този пример показва, че под селективното въздействие на ваксините определени вируси в миналото са еволюирали към много по-опасни.


Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Университета в Берн:


Коронавирусът еволюира към по-опасни варианти и това е нормално - по-опасни са вариантите, които се и разпространяват по-бързо. Няма обаче никакви, нулеви данни ваксините да стимулират този процес на влошаващи се мутации. В противен случай основните мутации щяха да произхождат от най-ваксинираните райони на света, а това не е така.


Досега няма нито един човешки пример за ваксина, която да стимулира мутациите на вирус в негативна посока. Има един пример в животинския свят - болестта на Марек при домашни птици, която с времето е довела до негативни мутации на вируса, правейки го по-опасен за неваксинирани животни.


Ваксината за болестта на Марек обаче е различна от ваксините за Ковид по една проста причина - тя не потиска разпространението на вируса на тази болест по никакъв начин, за разлика от ваксините против Ковид, които значително намаляват разпространението на болестта. Освен това типът ваксини и пр. са коренно различни.


Така че спокойствие и без излишни шашкания.


Акад. Богдан Петрунов, имунолог:


Възможно е да има нова вълна на COVID-19 и през лятото. Поради голяма изменчивост на коронавируса ще се появяват и много нови други варианти освен вече известните. Това е нормално биологично явление и не трябва да поражда страхове, а по-голяма лична отговорност: да има съзнание към мерките, които трябва да се спазват, а най-важната е ваксинацията.


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Ако имаме достатъчно имунизационно покритие, дори и нова вълна няма да донесе съществени поражения. Ваксините, които имаме като оръжие, в значителна степен са ефективни и срещу Делта варианта.


Предпазните мерки трябва да бъдат стриктно спазвани. Навсякъде в света се счита за задължително носенето на маски. По мнението на всички световни специалисти е така. Дистанция, носене на маски на обществени места и в закрити помещения.


Свободата, която в България си даваме през лятото, няма да е полезна и ще доведе до увеличаване на случаите на заразени с коронавируса. Не трябва да смятаме, че вече епидемията е минала, вече всичко е наред и да тръгваме по курорти и масови събирания.


Проф. Николай Витанов, математик от БАН, член на Националния оперативен щаб:


Все още имаме време, за да реагираме превантивно срещу Дeлта варианта на коронавируса. У нас той работи подмолно, но все още не се е проявил, за да създаде големи клъстери, които да се забелязват, и все още не е успял да измести текущия вариант - английския, който причини последната вълна.


Проблемът е, че Делта вариантът се внася в немалки размери отвън и в един момент ще започне да действа. Пред него обаче има две препятствия - опитната вече система на РЗИ, която би могла да го изолира и да спре клъстерите - нещо, което успешно прави засега. Спира го и това, че има друга господстваща версия на вируса - английската, която не е успял да измести.


Ще му трябва време да се справи с тези две препятствия. Да измести английския вариант ще му трябват около 4 седмици, да преодолее защитата на РЗИ-тата ще му трябват 2-3 седмици. Тоест до края на август няма да успее да направи кой знае какви големи поражения. След това обаче ще дойде септември и ще се създаде благоприятна среда за развитието му.


Ваксинацията е единственото нещо, което ще ни предпази от неприятности през септември.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Когато спадна втората вълна, изглеждаше ще лятото ще дойде и цифрите ще паднат.
  Но не - отново скок и отново извънредни мерки....???

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Ваксинацията на този етап е като казино - всичко може да се падне - и червено, и черно.:)
  Който иска играе - не е задължително, нали ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Ще се мре! Яко ще се мре!
  Ще се спасят само онези, които си сложат ваксина и се самоизолират сами вкъщи, без да отварят прозорците.
  Останалите са обречени!

 4. 4 Профил на тони
  тони
  Рейтинг: 541 Разстроено

  кога на българин му увира главата, когато камъка, с които я вариш омекне :(

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  То това лесно се решава. Здравната грижа за болни от ковид и безпричинно неваксинирани става платена и това е. Откъде на къде аз ще им плащам болничното лечение на разни Мангъровци и антиваксъри?

 6. 6 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Георги Маринов най-после открито заговори за нещо, което се твърди от много време, но досега бе обявявано за "конспирация", а именно че настоящите ваксини може да предизвикат вируса да мутира до по-смъртоносен. Но иначе, ваксинирайте се, прегърнете живота, ходете свободно из света, щом сте набоцкани, значи няма проблем.... Най-после някой "неконспиративен" да ви го каже, че именно свободните ваксинирани може да създадат огромен проблем, понеже ваксините всъщност не са точно ваксини и не предпазват от заболяване или от разнасяне на заразата.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Всеки ден - ново 20! Досега се говореше, че децата били защитени, сега някаква леля в статията говори, че децата били най-уязвими. Айде вече да се запрете - направихте на луди хората. Заради това и спряха да ви следят глупостите вече и си пият бирите с приятели пред блока.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  До коментар [#6] от "Smile":

  '' ходете свободно из света'' ..

  Аз например не схващам защо на ГКПП искат антигенен тест , не по-стар от 48 часа ???

  [email protected]
 10. 10 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#5] от "zxp53317185":

  Добро решение, съгласна съм. А може ли да спра да внасям здравни вноски? И ако ме зарази някой ваксиниран, може ли после регресен иск към него, за да ми покрие лечението?

 11. 11 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 290 Любопитно

  Ваксини на всеки шест месеца и носене на противогази 24 часа в денонощието,само това е спасението!🥳👍

  Много съм прост
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Най-интересното мнение беше на Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Хайде пък да видим дали ще има! А ако няма, Гломб ще си изяде ли публично дипломата? Или ще се изметне на 180 градуса като Мутафчийски тва е просто грип, яко ще измрем.

 14. 14 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#10] от "Smile":

  Ако сте ваксинирана Вие, не знам как точно друг ваксиниран ще Ви зарази, че да се разболеете.
  А иначе не, не може да не внасяте здравни вноски, все пак не сме роми 😉

 15. 15 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  От статията - проф Илко Гетов: "...те трябва да носят отговорност може би."
  Ей, много плашливо това професорче - трябва да носят отговорност, ама за всеки случай закача и едно "може би"

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Весело

  До коментар [#10] от "Smile":

  Не може! Плоскоземец такъв, ти ще кажеш за какво да се харчи. Абе аз не мога да разбера, ти ли знаеш какво искаш или Гломб? Ще слушаш , а ако не слушаш, ще си плащаш и ще си умираш, това е!
  Това да не ти е тука......неква демокрация? Плащай и трай, сега па и право на мнение и на лечение искаш.

 17. 17 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Радев не се интересува от ваксиниране.

  Колкото по малко избиратели, толкова по голям шанс за него.

  За това назначи антиваксър за министър.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 18. 18 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Фарма мафията е пуснала агентите си ( които са на хранилка ) да сеят заплахи , страх и да изнудват , при това ясно се забелязва и припряноста и бързането им , това според мен най вече се дължи на факта че все повече ваксинирани започват да се разболяват , балона се пука и в един момент истината ще изплува , до тогава целта е да закачът на иглата колкото се може повече клиенти !

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Какво ваксиниране - те разправят Калифорния пак щели да я затварят уж зарад Делтата при все ваксинациите и преболедувалите...

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Това все повече заприличва на терор спрямо населението.
  Без значение дали съм досаден или не, пак ще повторя въпроса си - защо преболедувалите също трябва да се ваксинират?

  Откъде накъде някой ще ме кара да се инжектирам с някаква ши*ана ваксина след като имам имунитет?

  Ти ваксинира ли се ПАК,
  или си народен враг?
  НЕ мисли и да ти не пука,
  държавата решава тука,
  какво в кръвта ти ще бълбука.
  Стига вече с тез права,
  друго време е сега,
  от индивиди нужда няма,
  от идиоти нуждата си е гояма.
  Затваряй своята уста,
  екстра зомби правим те сега.


  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази да вземе да се такова.
  Изследванията в Англия сочат точно обратното - НЕваксинираните по-малко се заразяват

  https://www.lifesitenews.com/news/uk-more-vaccinated-than-unvaccinated-people-over-50-test-positive-die-with-covid

  https://www.lifesitenews.com/news/australian-researchers-say-covid-was-likely-made-for-humans

  Между другото, Дневник стоите като редакция зад тази статия. После да не ми обяснявате как не сте имали предвид нещо, което имате предвид!
  Предупреждавам желаещите да гласуват за ДъБъ след 2 седмици

 22. 22 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#14] от "zxp53317185":

  Ами в Израел половината от новозаразените са ваксинирани... що да не мога и ваксинирана да се разболея? Сега ако съм ваксинирана и съм болна, ще мога ли да ползвам НЗОК или пак не може?
  Иначе има известна справедливост в това неваксинираните сами да си поемат лечението - все пак ваксинираните са се подписали, че сами си носят риска от странични ефекти от ваксината.

 23. 23 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#18] от "crq15625101":

  При масовите слухове за починали (старческия дом в Горна баня), разболели се именно след ваксиниране, не знам си какви други, просто с врякане няма да стане. Но МНОГО внимавайте на 11 юли, особено кой ще стане здравен министър. Ако стане един с име Сашко ... локдаунът в Англия ще ви се види детска забава

 24. 24 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#22] от "Smile":

  каква е справедливостта точно? каква отговорност могат да носят за последиците, след като са били излъгани ОТ ДЪРЖАВАТА?

 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Весело

  Досега ваксинирането не е ли масово

 26. 26 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#17] от "diq55699032":

  Стойчо е по-добре от Сашко, но трябва да има силен гръб зад себе си. А Радев се офлянква ... не изразява никаква позиция спрямо пълзящата дискриминация. Мигар (чунким, санким) не видя какво стана миналата година, когато дискриминаторите толкова си повярваха, че замалко НЕГО не арестуваха ...

 27. 27 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  Само се чудя защо тези полит-агитации не стоят под мотото "платена реклама"

  Тиква под наем.
 28. 28 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#22] от "Smile":

  Ако сте ваксинирана и болна, естествено че ще ползвате безплатна медицинска помощ.
  Вие сте направили каквото се очаква от Вас за да си подсигурите защита. Чисто теоретично ако не сте ваксинирана и Ви зарази ваксиниран и се разболеете и можете да го докажете също бихте имали право на безплатна болнична помощ.

 29. 29 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#5] от "zxp53317185":

  А здравни вноски спираме ли да плащаме? Дори НЕХОДЕНЕТО на личен лекар ги обрича на гладна смърт, защото направленията са храната им.
  Повечето лични лекари ВЕЧЕ са на диета, особено със спирането на плановите дейности за година и половина ...
  Тролете вие, та да няма кой после да каже "ау що не ми казахте"

 30. 30 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#28] от "zxp53317185":

  Лъжа е, че това е защита. Аз не съм длъжен да осигурявам защита от болести, защото не знам как. Нито правителството знае как май ... А медиите партнери на Ройтерс в България избирателно цитират мадам Глобал, а не Антония Първанова.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  Никой не кара официално преболедувалите (с положителен тест) да се ваксинират. Поне при нас, който е преболедувал получава сертификат и в продължение на 180 дни от преболедуването все едно че е ваксиниран. Сега се обсъжда след този период дали да не се мери нивото на антитела и ско е високо да се продължсва валидността на сертификата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Весело

  ВСИЧКИ ваксини са доброволни. При отказ от задължителните не следва нищо, нито от тази ще последва нещо. В противен случай следват съдебни дела и осъждане на държавата за ДИСКРИМИНАЦИЯ. Държавата вече е виновна за ограждането и карантинирането на циганските гета миналата година, от което не произлезе НИЩО.
  Няма измрели и масово заразени цигани, защото вируса ... не се разпространява дори в градския транспорт

 33. 33 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Разстроено

  Не ми се търсят постовете от преди месеци в които казах, че чакам "нов щам", който е заразен за деца, както и че ще има "нов щам, за да трябва всички да се ваксинират, както и (вече се прокрадва) ще се ваксинираме поне по веднъж в година. Жабата е сварена, даже вече не е жива.

  "Центърът за здравна сигурност "Джон Хопкинс", в партньорство със Световния икономически форум и фондация "Бил и Мелинда Гейтс", беше домакин на "Event 201", учение за пандемия на високо ниво на
  18 октомври 2019 г.
  в Ню Йорк. Учението илюстрира области, в които публично-частните партньорства ще бъдат необходими по време на реакцията на тежка пандемия, за да се намалят мащабните икономически и обществени последици.

  https://www.centerforhealthsecurity.org/event201/

  "
  Надявам се да ги стигне....

 34. 34 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Георги Маринов най-после открито заговори за нещо, което се твърди от много време, но досега бе обявявано за "конспирация", а именно че настоящите ваксини може да предизвикат вируса да мутира до по-смъртоносен. Но иначе, ваксинирайте се, прегърнете живота, ходете свободно из света, щом сте набоцкани, значи няма проблем.... Най-после някой "неконспиративен" да ви го каже, че именно свободните ваксинирани може да създадат огромен проблем, понеже ваксините всъщност не са точно ваксини и не предпазват от заболяване или от разнасяне на заразата.
  —цитат от коментар 6 на Smile


  Много прочели - малко разбрали ! Прочети още веднъж обяснението на експертите и тогава пиши кога и защо възникват вариатите ?

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Пак ли ще горите маски или като дойдат вашите на власт заразата ще избяга? Тъпи антиваксъри.

 37. 37 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "doroteus":

  Съжалявам, но така го разбра и проф. Чорбанов, микробиолог от БАН, на когото имам основания да вярвам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Всичо се знае само никой не казва какъв е ОБЩИЯТ ПРОЦЕНТ на Преболедували и Ваксинирани.
  И колко е траен имунитетът и в двата варианта.
  Иначе вчера на Мачът Англия-Германия Публиката даде отговор като се има впредвид че те са най облъчени и наплашени.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 40. 40 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  Защото полезните идиоти "верват". И защото, ако още се съмнявате, набутаха ни третата световна Тиха война. След две три години ще се чудят някои защо масово умират хора. Имунизираните. Не очаквам овчиците да се събудят. Те ще продължават да се ваксинират, ей така... Щото мразят да мислят.
  Изобщо не си и задават твоя въпрос. А именно, защо пребуледувал се ваксинира изобщо.... Масово изглупяване.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#22] от "Smile":

  "Ами в Израел половината от новозаразените са ваксинирани... що да не мога и ваксинирана да се разболея?"

  А колко от новозаразените ваксинирани са в интензивно отделение?

  Така и не ви увряха тиквите, че ваксината не предпазва от заразяване, а предпазва от тежко протичане на болестта и хоспитализация! Това малко ли е?!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#34] от "doroteus":

  Аз го четох. Ето да го прочетеш и ти:
  "Ваксинацията е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса. Но самата ваксинация може като нищо да селектира много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически.

  Например с болест по кокошките в миналото, при която ваксинация е довела до превръщането й в летална. В началото тя е убивала 1-2% от заразените кокошки през 60-те години. След появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване. И в рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален. Този пример показва, че под селективното въздействие на ваксините определени вируси в миналото са еволюирали към много по-опасни."

  Кое не ти е ясно?

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дървен камък":

  "ВСИЧКИ ваксини са доброволни. При отказ от задължителните не следва нищо, нито от тази ще последва нещо."

  Лъжа! Пробвай се да влезеш в тропическа страна без ваксина срещу жълта треска!

 45. 45 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Е, да, де. Ваксинираните пак боледуват и пак предават болеста... следователно виж примера с кокошките. Ваксинираните ще се окажат проблемът, а не решението.

 46. 46 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":

  50% от ваксинираните над 80 вече измряха. Останалите са във вегетативно състояние. Не ме питай къде работя. Не ти пожелавам да си свидетел на масово убийство.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":Е, да, де. Ваксинираните пак боледуват и пак предават болеста... следователно виж примера с кокошките. Ваксинираните ще се окажат проблемът, а не решението.
  —цитат от коментар 45 на Smile


  Зададох въпрос: "Колко от ваксинираните при заразяване влизат в интензивно отделение?"

  Не съм кокошка, съжелявам!

 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#46] от "Vivian Apostolov":

  "50% от ваксинираните над 80 вече измряха. "

  Лъжа!

 49. 49 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Весело

  До коментар [#31] от "DDR":

  Я ми отговори тогава на въпроса от ком.9 :)

  [email protected]
 50. 50 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":

  След два часа отивам за нощна смяна. Не ме отваря за "лъжи". От година и половина съм на предната линия. Знам колко измряха.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 51. 51 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 678 Неутрално

  При положение , че населението на Земята е прекалено много, някой да се е загрижил да спасява най ненужните хора за обществата ( болните и старците, или в комбинация) , акъла ми не го побира.
  Мда

 52. 52 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Не всеки преболедувал има документ за направен положителен тест, но всеки преболедувал има антитела. Мисля, че единствено това трябва да се взима предвид. Останалото е административна спънка с цел дори преболедувалите да се ваксинират.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Любопитно

  До коментар [#48] от "vassilun":След два часа отивам за нощна смяна. Не ме отваря за "лъжи". От година и половина съм на предната линия. Знам колко измряха.
  —цитат от коментар 50 на Vivian Apostolov


  Във вашата болница само ваксинирани ли лекувате?

 54. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Гневно

  При положение , че населението на Земята е прекалено много, някой да се е загрижил да спасява най ненужните хора за обществата ( болните и старците, или в комбинация) , акъла ми не го побира. Мда
  —цитат от коментар 51 на Pomak


  Викаш няма нужда някой да се е загрижил за майка ти и баща ти?! Добре!

 55. 55 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#47] от "vassilun":

  Пак прочети цитата ми от статията.
  Случаят е аналогичен като при ваксинацията на кокошките, защото и сега се използва ваксина, която не спира разпространението на вируса и не предпазва от заболяване. Само се изкарва по-леко. Точно същият случай като при конкретната ваксина при кокошките. Вирусът продължава да си се разпространява и да мутира. До по-смъртоносен, за да преодолее ваксината.
  При ваксинираните кокошки, "където действа ваксината" боледуването е леко. Какво става обаче с неваксинираните? Ами 100% смъртност. А какво става с тези, при които ваксината не действа - има такива и те са около 5% от всички хора; те не изграждат имунитет. При тях също 100% смъртност. И на финала какво се оказва - за да преборим вирус с 0,2% смъртност сме създали нов със 100% и дори и 100% да сме набоцкани всички с по няколко дози, то 5% от населението ще умре от него, защото просто тези 5% не могат да изградят имунитет.
  Тъжното е, че това не е някакво ново познание. Това учените го знаят от самото начало и много добре знаят какво ще се случи при масово "ваксиниране" с "ваксина", която не предпазва от заболяване и от разнасяне на заразата. Но въпреки това разрешиха употребата на тези ваксини в пик на заразата. А сега масово я поощряват, знаейки какво може да стане.

 56. 56 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Значи ситуацията е следната: Ваксинираните са малцинство (следователно имат право да мълчат), разнасят зарази и провокират вируса да мутира. Да ги затворят за осем месеца докато им размине.

 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#52] от "Боян Таксиров":

  Ако си мислиш, че си го изкарал, но не си си правил тест, проблема си е изцяло твой. Мисля и че по вашенско, личният лекар може да те прати на безплатен тест.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 58. 58 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#49] от "karabastun":

  Всяка държава има право да определя допълнителни изисквания съобразени с нейната грижа ьа общественото здраве. При нормални условия в момента, би могъл да пътуваш из ЕС с ваксина, преболедувал до 180 дни или тест. Сега, ако някой иска задължителен тест и за ваксинирани и преболедували -ами негово право си е.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#57] от "DDR":

  "Мисля и че по вашенско, личният лекар може да те прати на безплатен тест."

  Таксиров е в САЩ. Там е доста по-различно с личните лекари!

 60. 60 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  Все си мисля че който го е страх вече се е ваксинирал и трябва да се поуспокои вече и да не го е страх щото е ваксиниран ..... а за останалите които не ги е страх ,гледам пак се намират страхливи да ги е страх?????.....

 61. 61 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 173 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дървен камък":

  Не ми казвайте, че се информирате от религиозни, крайнодесни конспиративни медии. "LifeSiteNews is a Canadian far-right anti-abortion advocacy and news publication. LifeSiteNews has published misleading information and conspiracy theories, and in 2021 was banned from some social media platforms for spreading COVID-19 misinformation."

 62. 62 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#57] от "DDR":

  Правил съм си тест за антитела. Според твърдения на лекари резултатите категорично показват, че съм преболедувал.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 63. 63 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Налице е пряка зависимост от степента на развитие на една страна и процента на ваксинирани.
  Ние, нация от тъпи парчета, мнителни всезнайковци, черпещи знания от идиотски сайтове и самодоволно чакащи да видят как на малкото ваксинирани ще им се повреди някак днк-то, каквото и да значи това, сме на опашката.
  Като във всичко друго, с руснаците в един кюп.

 64. 64 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 173 Неутрално

  До коментар [#43] от "Smile":

  Идеята е, че само ваксиниране няма да ни отърве от вируса.Трябва пълно затваряне и изолиране на хората, за да се прекъсне веднъж завинаги трансмисията. Нулев Ковид. В световен мащаб. Как ви се струва? Аз нямам нищо против.

 65. 65 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#54] от "vassilun":
  Викаш няма нужда някой да се е загрижил за майка ти и баща ти?! Добре

  Мдааа
  Анджак. Само на мен ми пука за тях.
  Тези които ръководят Света, не ми се вярва да са много загрижени за тях.
  Мда

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 67. 67 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#63] от "taratanki":

  Брей малииии, ти се се притеснил за нацията ли бе колега?.....бря бря.....гледай себе си и като си се ваксинирал, тоя въпрос въобще не трябва да те интересува, нали така защитен си и точка остави другите не ги мисли ....====Ние, нация от тъпи парчета, мнителни всезнайковци, черпещи знания от идиотски сайтове ======хахаха.......и каква гаранция си мислиш че ти дава ваксината?......в Израел, едно единствено нещо им гарантираха, че поне маските ще им махнат и след като се набодаха и това не спазиха и пак ги маскираха, нали така..... Ти си 6 точка......не ги мисли другите и "нацията от тъпи парчета"........хахаха.. ...

 68. 68 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 484 Весело

  Не ви ли омръзна вече да спорите за едно и също. Ваксъри, антиваксъри, стари, млади, умни, глупави, всички ще минем през иглата рано или късно. Няма друг вариант. Ако не вървят ваксините ще излизат нови щамове до последната буква от гръцката азбука. Ако и това не помогне вируса ще става все по- заразен с всяка следваща мутация, ако се наложи ще започне да се предава не само по въздуха, а и чрез телепатия. Ако дори тогава все още има инати ще стане чудовищно смъртоносен, ако се наложи и 100%, както започна лекичко да се намеква. А ако и това не накара всички да се боцкат просто ще стане задължително придружено с тежки санкции. Така че уважаеми, нека си спестим много глупости и да изпреварим събитията. Напред към пунктовете за ваксинация.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 69. 69 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  ПичовИ, не се имунизирайте, защото медицинския персонал е без никакви актуализации в заплащането последните 2 години . Дане говорим за смешните разценки на мутрокомунистическата НЗОК. В смисъл ,че колкото повече е изънредното положение и има болни, толкова повече ще получаваме макар и тези смешни 1000 лева месечно. Но те са ЕДИНСТВЕНАТА АКТУАЛИЗАЦИЯ на труда на лекаря в кочинката. Затова ударете едно рамо на окаяното запллащане на медицинския персонал и боледувайте с пълни гърди . Ние к'вото можем ще ви обиколим и обслужим все пак каквото ви е писано. Мутрокомунистите ни изоставиха 31 години (освен онези 45) като -най-ниско платения здравен сектор в Европа и част от Африка. Не се имунизрайте и боледувайте ,дишай,дишай,дишай.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 70. 70 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Както я предотврати в Англия и Израел ли? Айде скрийте се някъде.

 71. 71 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#67] от "MPetr":

  Загрижен съм, понеже през октомври ще затворят пак всичко, и ще страдат всички, заради тези въпросните люде.
  И задавам въпроса, пак логичен, защо пак сме последни. Не можеш ли да направиш връзката, че другите, които не правят като нас, се справят по- добре.

 72. 72 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Ами ако ваксините са вредни? Ваксинирах се с първа игла на Астра Зенека и не се ваксинирах с втората доза, защото започна да ме боли глава. Останах на първа доза само. А страничните ефекти щели да станат ясни от 2 до 5 г. след ваксинация.

  ДБ=БКП
 73. 73 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Радевчетата и мангъровчетата не мислят така :)

 74. 74 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 536 Неутрално

  ПичовИ, не се имунизирайте, защото медицинския персонал е без никакви актуализации в заплащането последните 2 години . Дане говорим за смешните разценки на мутрокомунистическата НЗОК. В смисъл ,че колкото повече е изънредното положение и има болни, толкова повече ще получаваме макар и тези смешни 1000 лева месечно. Но те са ЕДИНСТВЕНАТА АКТУАЛИЗАЦИЯ на труда на лекаря в кочинката. Затова ударете едно рамо на окаяното запллащане на медицинския персонал и боледувайте с пълни гърди . Ние к'вото можем ще ви обиколим и обслужим все пак каквото ви е писано. Мутрокомунистите ни изоставиха 31 години (освен онези 45) като -най-ниско платения здравен сектор в Европа и част от Африка. Не се имунизрайте и боледувайте ,дишай,дишай,дишай.....
  —цитат от коментар 69 на Dr_Doolittle


  И това е коментар на лекар... Заради смешните разценки ли точите системно касата и пишете в епикризите процедури, за които пациентите дори не подозират, че са им правени? Сигурно пак заради това масово вземате пари под масата.

 75. 75 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#71] от "taratanki":

  Защо реши, че другите се справят по-добре?
  У нас вече няма вирус. Колко от онези, които се спряват "по-добре" могат да кажат същото ?

 76. 76 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Има много политика в борбата срущу епидемията, което разколебава хората, прави ги скептици.Експерти в тази област нахлуха в НС.Само науката може да вдъхне вяра и доведе до успехи срещу епидемията.

 77. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#71] от "taratanki":

  ====Загрижен съм, понеже през октомври ще затворят пак всичко, и ще страдат всички...====само в България ли ще стане това, да "затворят пак всичко" или и в страните "отличници" , как го виждате?.......

 78. 78 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Разбрахме! Яко ще се мре (според Мутафчийски). Пустият му вирус става все по - опасен и е решил да измори всичките си гостоприемници по света. Надеждата, че ваксините ще ни върнат спокойствието и рахатлъка, не се оправда. Остава въпросът, до кога ще продължи това? От прочетеното по - горе, отговора е завинаги. С редовни боцкания поне два пъти годишно. Мирното съвместно съществуване между вируси и хора бе нарушено и се води тежка война. Или тежка пропаганда за плашене на населението и огромни печалби за една индустрия.

 79. 79 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#11] от "Контрол на съзнанието":

  И специално облекло, като за биологична лаборатория от четвърта степен. С химически душове сутрин и вечер. За параноиците, може и на обяд.

 80. 80 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#14] от "zxp53317185":

  Нормално става. ВСЕКИ ваксиниран може да се зарази и разболее, като може да заразява и други хора. Ваксината ще го предпази от тежко протичане на болестта и смърт. Евентуално.

 81. 81 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  Става дума за много пари (печалби). Здравето не влиза в сметките, а е вторично.

 82. 82 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#25] от "pet_fire":

  По желание е. Но ще стане доброзорлем.

 83. 83 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#33] от "georgievb":

  Поглед.инфо от 12.06.1921 година има статия от канадски учени "Може би сбъркахме с иРНК ваксините". Много е интересна.

 84. 84 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#64] от "agb08541284":

  Невъзможно е.

 85. 85 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  защо преболедувалите също трябва да се ваксинират?Откъде накъде някой ще ме кара да се инжектирам с някаква ши*ана ваксина след като имам имунитет?
  —цитат от коментар 20 на Боян Таксиров


  Ако си го изкарал имаш имунитет само за Ковидя, но не и за тромби и миокардит. Затова си треба Ваксина.


  При масовите слухове за починали (старческия дом в Горна баня), разболели се именно след ваксиниране,
  —цитат от коментар 23 на Дървен камък


  Това е и целта на Пенционната Реформа. Треба да се учим от опита на развитите страни.
  https://www.google.com/search?q=tote+impfung+altersheim

 86. 86 Профил на Козльо
  Козльо
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#34] от "doroteus":Аз го четох. Ето да го прочетеш и ти: "Ваксинацията е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса. Но самата ваксинация може като нищо да селектира много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически.Например с болест по кокошките в миналото, при която ваксинация е довела до превръщането й в летална. В началото тя е убивала 1-2% от заразените кокошки през 60-те години. След появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване. И в рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален. Този пример показва, че под селективното въздействие на ваксините определени вируси в миналото са еволюирали към много по-опасни.

  "Кое не ти е ясно?
  —цитат от коментар 43 на Smile


  Не ми е ясно как решаваш, че ще стане като при болестта при кокошките, след като:
  1. Тя не е причинена от коронавирус
  2. Има ваксини за коронавируси при животните, които не са довели до този ефект
  3. По-опасните варианти на коронавируса не произхождат от страни с висок процент ваксинирани, а от страни, които оставиха вируса да се разпространява свободно и разчитаха на естествения имунитет след преболедуване

 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Как да набиеш в дебелите глави на българина, че единственото му спасение е ваксината.

 88. 88 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Как да набиеш в дебелите глави на българина, че единственото му спасение е ваксината.
  —цитат от коментар 87 на Роси


  И що ти е да го правиш?
  Ти нали се ваксинира?
  Ще те помоля да не ми обясняваш, какво е добро за мен.

 89. 89 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Да бе да, ей сега ви повервах. Нема да се кротне те докато не абонирате всички за боцкане поне два пъти годишно. А като ви видях и експертите Кунчев и Витанов направо ми стана смешно.

 90. 90 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#53] от "vassilun":


  Човека ти го е написал ясно и просто то пак не вдяваш. Вие сте неспасяеми, заслужавате си всичките ограничения, лошото е че и другите си патим заради вас.

 91. 91 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#87] от "Роси":


  Като не му го налагаш силово. Щом има такава агресивна кампания логично е хората да не вярват, такова чудо никога не е било.

 92. 92 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#74] от "Форд Префект":

  Тоя е пародия на лекар, той е за затвор

 93. 93 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#72] от "anonimnii":


  Сми хората това го говорят от много време ама вие зор са се боцнете

 94. 94 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#71] от "taratanki":


  Тия дето се справят “по добре” от година и половина са в локдаун и тепърва говорят за нов локдаун. А при нас в момента коронавирус на практика няма.

 95. 95 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  "Първоначално бяха посочени 70% от населението за т.нар. стаден имунитет заради чисто психологическия ефект, но всъщност трябва над 90 на сто от хората да са имали контакт с вируса."

  Е, ние тука в кръжока стигнахме до единодушието, че сега вече се надсрахте.

 96. 96 Профил на Облако в Штанах
  Облако в Штанах
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#43] от "Smile":Идеята е, че само ваксиниране няма да ни отърве от вируса.Трябва пълно затваряне и изолиране на хората, за да се прекъсне веднъж завинаги трансмисията. Нулев Ковид. В световен мащаб. Как ви се струва? Аз нямам нищо против.
  —цитат от коментар 64 на agb08541284


  Ти си лу*д бе, Парцалев!

 97. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#91] от "Billy Pilgrim":

  Силово е само в любимата Рассия!

  klimentm
 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#40] от "Vivian Apostolov":

  И как изчисли че след 2/3 години а не след 20/30 или след 2/3 часа да речем?!

  klimentm
 99. 99 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2062 Любопитно

  Няма ли американците да бастисат някой от тъмнозелените, да почнат пак палене и бунтове и БЛМ...миналата година така като стана, никакви ваксини и никаква лятна вълна нямаше...

 100. 100 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  5-6 мнения на специалисти в областта на биологията (от имунолози до фармацевти) звучат прекалено катастрофично, за да събудят естествената съпротива на преситената с апокалиптични прогнози публика. Включването на Витанов в хора - при това с изказване като биолог-чакръкчия, тотално издъни акцията. Ненормалници - в захлас по собственото си его колко много знаят, предизвикват точно обратния ефект - все по-малко хора искат да ги слушат. И с право.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK