Учителски неволи – три лични даскалски истории

Учителски неволи – три лични даскалски истории

© Георги КожухаровДияна Боева е учител по български език и литература, написала е и две книги. Тя е автор на "Дневник" - коментира проблемите в училищното образование. За края на учебната година публикуваме нейни ескизи, в които отново се докосваме до абсурдите в българското училище.


Наричам го "чичо Орлин", не е чичо, мой колега е от преди. Нямаше как да му стигнат парите в учителската професия и тръгна да обикаля моретата - стана моряк. В дома си в малко добруджанско крайморско село има предмети от цял свят. Иначе е завършил философия и психология в СУ "Св. Климент Охридски".


Селата на север не са точно на морето, за разлика от румънските от другата страна на границата. Така е устроен тукашният човек, знае, че там, където започва морето, хляб няма за него. Чичо Орлин си купи къща в едно подобно малко селце, на няколко километра от морето. Гледах схлупената керемидка с отделно голямо помещение и се чудех какво точно иска да прави. От края на просторния двор започва гората на селото. Това е впечатляващо.
Очите на моя колега по философия винаги горят.


Преди време се наложи да замине да работи в метрото в Лондон, за да осъществи мечтата си да живее на ръба на гората, и да оправи къщата си. В Лондон се срещаше с друг общ колега, който стана преводач в една европейка централа. Обикаляха наляво-надясно и мечтаеха да се върнат в малкото селце със семействата си, където и двамата имат дом. А порасналите им деца да им идват на гости.


Просторното помещение Орлин превърна в трапезария. Понеже е едър човек - там всичко е голямо и дървено: канапето, столовете, одърът, масата за билярд. Направи и пристройка към тавана в огромната стая, където има ниша с легла. Шкуреше и лакираше вратите втора употреба, после ги поставяше по местата им.
Последния път като се видяха с мъжа ми е дялкал камъни. Не го искали за възпитател, нито за учител, нито за пазач. Нещо не се е помолил достатъчно на местните деребеи, които владеят малкото работни места в околността. Обаждах се тук, обаждах се там - никой не иска да го приеме на среща дори.
И дялка камъни морякът - на километър от морето.


***


Писма за оригами
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Т.е. само първата буква на името на майка на дете с аутизъм, което вече порасна. Жената трудно си намира място за учителка. Работи една година в малко село като възпитател в занималня. На другата година директорът я вика, й и казва:


- Искам да ми се обади началникът за твоето място.


- Кой началник? - отвръща Т.


- Големият - казва директорът.


Чуди се Т. какво да прави. Сеща се, че тогавашният началник на РУО е неин бивш колега. Моли го да й помогне.


Директорът я вика отново:


- Началникът ми се обади.


- И? - казва Т.


- Искам по-големият началник да ми се обади.


Оказва се, че чака да му се обади народен представител, за да я назначи пак като възпитател на село.


***


Невинни
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Моята история. По време на учителската стачка получих прищипване на нерв в кръста. Предполагам, че е от танците, на които ходех някога. Наложи ми се да посетя болницата, усетих, че скоро няма да мога да вървя. Пътьом минах да си взема последната заплата от старото училище и да оправя някакви документи.


Пулсиращата болка тръгваше към десния ми крак и гърба ми. Нервът учестяваше пулса ми. Най-ужасното беше, че вече чувствах болка в глезена, вероятно си въобразявах, но и в китките на ръцете.


Някой ме забеляза как вървя по улиците като пребито коте и на момента подаде сигнал до инспектората, че не съм в училището по време на стачка, както е по закон. Наложи се в изпитателен срок да пиша обяснение къде съм била, защото такова обяснение се изиска от моя директор. Инспекторите пристигнали в училище и искали да видят тетрадката, в която се отбелязва излизанията на всички ни. Не видели името ми. Там си беше, чинно записано, само дето не знаеха фамилията ми.


Към писменото си обяснение приложих рентгенова снимка. По погрешка на снимката се вижда копчето от жилетката ми, попаднало случайно в последния момент... срещу лъчите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Винаги считам за грешка на всички правителства, че позволиха София да се разраства, а занемариха провинцията. А трябваше да започнат именно от нея и да създават поминък , а не да търсят начин да се преселват в София. А да не говорим за управителите в провинцията, превърнаха се в дерибеи.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#2] от "AModoMio":

  То беше ясно какво ще стане още като закриха комитета по планиране и отмениха жителството.

 5. 5 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Не е до жителството, а до това, че се унищожи всякакво производство.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#5] от "AModoMio":

  За доброто на хората го направихме. Иначе комунистите можеше да се окажат ненужни ако не притежават нотариалните актове от имотите.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Хайде следващата статия за неволите на родители и ученици с

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  ,,добрите : учители . Всички се хвалят с резултатите на 7-ми клас , а там повечето ученици взимат частни уроци . Зашо не се похвалят с провала на 10-ти клас . Това е истинската картина на ,,добрите"

 9. 9 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Сядаме да пием по бира в жегата с един приятел, който работи като учител. За да съм в темата го питам за това НВО, как са се представили неговите ученици. Той ме поглежда под вежди и тегля една попържня до девето коляно на някаква Милена Дамянова, дето била нещо си от ГЕРБ и таковала майката на образованието. След като поуспокои боцманските си наклонности каза следното: "НВО-то не е лошо нещо, напротив идеята е добра, защото премахва субективизма на учителя и като идея трябваше да сложи бариерата пред неграмотните в 4,7 и 10 клас, който не го издържи- да повтори. Защото ние, учителите спряхме да оставяме на поправителни изпити ученици, за повтаряне дори и не смеем да си помислим- ще ни разкъсат чиновниците и родителите! Отделно директорът и главният счетоводител ще ми вгорчат живота, защото парите следват ученика! Но, вместо да стане бариера и в 5 клас да не идват "дечица", които не могат да четат, защото не им е "интересно" в училище , ние ги дундуркаме "златните мамини", вместо да ги оставим да повторят и ги бутаме нагоре, та стигат до 12 клас неграмотни. И за това трябва да благодарим на оная ***** от герб и другите калинки и колорадски бръмбари, дето скопиха реформата в образованието и ни превърнаха в детегледачки! Знаеш ли, че се стигна дотам , да ни забранят да "възпитаваме" учениците! Това е мръсна дума в образованието и навсякъде беше изтрита от всички документи, дори "възпитателят" в училище стана "учител ЦДО" ! ГЕРБ забраниха възпитанието в училище, според МОН учителят трябва само да "образова", но не и да възпитава! После искате от децата възпитание! Няма го, ГЕРБ го затриха!"
  Та така, допихме си биричката с приятеля и всеки си хвана пътя, а аз все се сещам за тези думи и като се огледам, наистина около мен е пълно с невъзпитани хора.

  O sancta simplicita!
 10. 10 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Един човек, когото вече смътно си спомням, защото беше преди 25 години, обикаляше из същия край на България с прясна диплома връка. Ентусиазмът му беше почнал да изостава далеч след него, и добре, че навреме един директор му отвори очите, та му спести остатъка от обикалянето; след като прелиства някакъв тефтер, излиза някъде и звъни другаде, директорът накрая безпомощно измърморва:
  - Абе момче, тебе кой те изпраща, че не те откривам нещо?
  След отговора иде ред на бурен и неподправен смях.

  Никога не станах даскал.

 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Да разкажа и аз една даскалска история. Бих я разказал 1:1, но с годините станах фаталист и не споделям много доброто около мен и близките ми, "да не чува дяволът". Моят познат ще го нарека чичо Петьо, учител по математика, СУ, има кфалификация, дълги години директор на селско училище, сега пенсионер. Имал е работа с циганска мафия да издаде свидетелство за 8 кл. срещу злато, зареждане на евтина нафта срещу кеш под масата и пр. Беше много горд, че отбил атаките. По времето на Станишев закриха училището и той започна в едно малко училище в града. Пролича си моментално промяната, а новият му директор благославяше съдбата, че му е пратила такъв човек. Пенсионира се по живо и здраво и поради всички екстри на стажа си взе прилична пенсия в горната половина нагоре. Тъй като по закон 1г. няма право да практикува в същото училище, му предложиха пълен норматив на друго място и си видяха хаира с математиката. Но там беше с много неудобен транспорт, зимата си тръгнал пеш и за малко да блъсне кола. От две години чичо Петьо е в старото у–ще на пълен норматив, по всички правила, взема хубава заплата+ бонуси и два пъти си актуализира пенсията. Който горе долу разбира как стават тия работи, може да си направи сметка за заслужилия доход на един добър човек и специалист. Вероятно ще продължи, защото има деца и норматив, а друг кандидат няма.
  Желая на всички здраве и хубаво лято. Малко остана до 11 да разберем калинките ли са виновни, имало ли ги е или са измислени. Нека дойдат нови и нови дни за всички, да няма протести и учителски стачки. Тях впрочем от 10г. не сме ги преживявали.

 12. 12 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Мен ме препоръча зам.кмета за селското училище. Нямаше как иначе. И това, ако е система на образованието. Иначе Янка Такева бодро рапортува успехи в синдикалната дейност

  malart.blog.bg
 13. 13 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#2] от "AModoMio":

  Това не е грешка. Предимството на София е , че е столица следователно трябва да се държи щастлив лумпениата. В провинцията - Бог високо, цар далеко. А и наште "йес съровци" начело с Иван Костов отнеха всякаква местна автономия на провинциалните власти. Това някой гений от МВФ го е измислил, гаранция е, за да си плащаме външния дълг!! Но после НИКОЙ не послмя да го промени.

 14. 14 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Учителски неволи – три лични даскалски истории?!

  До коментар [#2] от "AModoMio":
  Винаги считам за грешка на всички правителства, че позволиха София да се разраства, а занемариха провинцията! (но тук трябва да отбележим, че най-напред "подгониха" хората поради недоимък към терминалите 1&2, а на по-късен етап поради различни причини част от тях смениха терминалите със София и я превърнаха в "голямото село"!) А трябваше да започнат именно от провинцията и да ѝ създават поминък, за да не търсят хората начин да се преселват в София, а да не говорим за управителите в провинцията в какво се превърнаха (дерибеи - местните феодали!!!) и това е поради факта, че мафията превзе държавата и от нея остана само територията на тези феоди?!!! ( Това, но на по-късен етап го правят с така наречените индустриални центрове около София и няколко около 5-6 големи индустриални центрове в България, защото те са само толкова?!!! Мога да дам за пример как се усвояват пари по европейски програми за заетост като от бедния и обезлюден северозапад хора, които са останали без възможност да си намеря работа по родните места се наемат на "килограм" за различни производства и ежедневно в радиус от около 50 км. биват докарвани в тези индустриални центрове около София, където се наемат на срочен договор за 6 месеца "залпово" и почти на минимална заплата и след това голяма част от тях се уволняват по "взаимно съгласие" и се наемат "новите безработни" и така схемата на усвояване на парите за заетост работи, а парите се "усвояват"!!!)

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  https://chitanka.info/text/5287-dushata-na-uchitelja
  ===========
  Хайде да си припомним класиците, пък после да обвиняваме Костов, Вълчев или Борисов.

  Еретик
 19. 19 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Съгласен съм, че държавата е силно централизирана в София. Липсва политика, която да засили икономиката в провинцията. Но... Защо хората от градовете и селата извън столицата не се завръщат, след като натрупат опит, капитал и професионализъм? Има и такива, но са доста редки изключения. Пълно е с хора от Северозапада в големите корпорации и чужбина, сериозна част са водещи в сферите си, но никой не отива във Враца да създаде нещо свое...

 20. 20 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 260 Неутрално

  чоки, иди у Враца и създай нещо твое. Покажи на другите как става, дай пример. Хайде! :)

 21. 21 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#20] от "Perkele":

  Всъщност опитвам нещо такова, но в родния ми град, който е друг.

 22. 22 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#21] от "4okuto":

  поздрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK