Учителски неволи – три лични даскалски истории

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Винаги считам за грешка на всички правителства, че позволиха София да се разраства, а занемариха провинцията. А трябваше да започнат именно от нея и да създават поминък , а не да търсят начин да се преселват в София. А да не говорим за управителите в провинцията, превърнаха се в дерибеи.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите Forza Giorgia, in bocca al Lupo !
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#2] от "AModoMio":

  То беше ясно какво ще стане още като закриха комитета по планиране и отмениха жителството.

 5. 5 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Не е до жителството, а до това, че се унищожи всякакво производство.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите Forza Giorgia, in bocca al Lupo !
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#5] от "AModoMio":

  За доброто на хората го направихме. Иначе комунистите можеше да се окажат ненужни ако не притежават нотариалните актове от имотите.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Хайде следващата статия за неволите на родители и ученици с

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  ,,добрите : учители . Всички се хвалят с резултатите на 7-ми клас , а там повечето ученици взимат частни уроци . Зашо не се похвалят с провала на 10-ти клас . Това е истинската картина на ,,добрите"

 9. 9 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 292 Любопитно

  Сядаме да пием по бира в жегата с един приятел, който работи като учител. За да съм в темата го питам за това НВО, как са се представили неговите ученици. Той ме поглежда под вежди и тегля една попържня до девето коляно на някаква Милена Дамянова, дето била нещо си от ГЕРБ и таковала майката на образованието. След като поуспокои боцманските си наклонности каза следното: "НВО-то не е лошо нещо, напротив идеята е добра, защото премахва субективизма на учителя и като идея трябваше да сложи бариерата пред неграмотните в 4,7 и 10 клас, който не го издържи- да повтори. Защото ние, учителите спряхме да оставяме на поправителни изпити ученици, за повтаряне дори и не смеем да си помислим- ще ни разкъсат чиновниците и родителите! Отделно директорът и главният счетоводител ще ми вгорчат живота, защото парите следват ученика! Но, вместо да стане бариера и в 5 клас да не идват "дечица", които не могат да четат, защото не им е "интересно" в училище , ние ги дундуркаме "златните мамини", вместо да ги оставим да повторят и ги бутаме нагоре, та стигат до 12 клас неграмотни. И за това трябва да благодарим на оная ***** от герб и другите калинки и колорадски бръмбари, дето скопиха реформата в образованието и ни превърнаха в детегледачки! Знаеш ли, че се стигна дотам , да ни забранят да "възпитаваме" учениците! Това е мръсна дума в образованието и навсякъде беше изтрита от всички документи, дори "възпитателят" в училище стана "учител ЦДО" ! ГЕРБ забраниха възпитанието в училище, според МОН учителят трябва само да "образова", но не и да възпитава! После искате от децата възпитание! Няма го, ГЕРБ го затриха!"
  Та така, допихме си биричката с приятеля и всеки си хвана пътя, а аз все се сещам за тези думи и като се огледам, наистина около мен е пълно с невъзпитани хора.

  O sancta simplicita!
 10. 10 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един човек, когото вече смътно си спомням, защото беше преди 25 години, обикаляше из същия край на България с прясна диплома връка. Ентусиазмът му беше почнал да изостава далеч след него, и добре, че навреме един директор му отвори очите, та му спести остатъка от обикалянето; след като прелиства някакъв тефтер, излиза някъде и звъни другаде, директорът накрая безпомощно измърморва:
  - Абе момче, тебе кой те изпраща, че не те откривам нещо?
  След отговора иде ред на бурен и неподправен смях.

  Никога не станах даскал.

 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да разкажа и аз една даскалска история. Бих я разказал 1:1, но с годините станах фаталист и не споделям много доброто около мен и близките ми, "да не чува дяволът". Моят познат ще го нарека чичо Петьо, учител по математика, СУ, има кфалификация, дълги години директор на селско училище, сега пенсионер. Имал е работа с циганска мафия да издаде свидетелство за 8 кл. срещу злато, зареждане на евтина нафта срещу кеш под масата и пр. Беше много горд, че отбил атаките. По времето на Станишев закриха училището и той започна в едно малко училище в града. Пролича си моментално промяната, а новият му директор благославяше съдбата, че му е пратила такъв човек. Пенсионира се по живо и здраво и поради всички екстри на стажа си взе прилична пенсия в горната половина нагоре. Тъй като по закон 1г. няма право да практикува в същото училище, му предложиха пълен норматив на друго място и си видяха хаира с математиката. Но там беше с много неудобен транспорт, зимата си тръгнал пеш и за малко да блъсне кола. От две години чичо Петьо е в старото у–ще на пълен норматив, по всички правила, взема хубава заплата+ бонуси и два пъти си актуализира пенсията. Който горе долу разбира как стават тия работи, може да си направи сметка за заслужилия доход на един добър човек и специалист. Вероятно ще продължи, защото има деца и норматив, а друг кандидат няма.
  Желая на всички здраве и хубаво лято. Малко остана до 11 да разберем калинките ли са виновни, имало ли ги е или са измислени. Нека дойдат нови и нови дни за всички, да няма протести и учителски стачки. Тях впрочем от 10г. не сме ги преживявали.

 12. 12 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Мен ме препоръча зам.кмета за селското училище. Нямаше как иначе. И това, ако е система на образованието. Иначе Янка Такева бодро рапортува успехи в синдикалната дейност

  malart.blog.bg
 13. 13 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#2] от "AModoMio":

  Това не е грешка. Предимството на София е , че е столица следователно трябва да се държи щастлив лумпениата. В провинцията - Бог високо, цар далеко. А и наште "йес съровци" начело с Иван Костов отнеха всякаква местна автономия на провинциалните власти. Това някой гений от МВФ го е измислил, гаранция е, за да си плащаме външния дълг!! Но после НИКОЙ не послмя да го промени.

 14. 14 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 380 Разстроено

  Учителски неволи – три лични даскалски истории?!

  До коментар [#2] от "AModoMio":
  Винаги считам за грешка на всички правителства, че позволиха София да се разраства, а занемариха провинцията! (но тук трябва да отбележим, че най-напред "подгониха" хората поради недоимък към терминалите 1&2, а на по-късен етап поради различни причини част от тях смениха терминалите със София и я превърнаха в "голямото село"!) А трябваше да започнат именно от провинцията и да ѝ създават поминък, за да не търсят хората начин да се преселват в София, а да не говорим за управителите в провинцията в какво се превърнаха (дерибеи - местните феодали!!!) и това е поради факта, че мафията превзе държавата и от нея остана само територията на тези феоди?!!! ( Това, но на по-късен етап го правят с така наречените индустриални центрове около София и няколко около 5-6 големи индустриални центрове в България, защото те са само толкова?!!! Мога да дам за пример как се усвояват пари по европейски програми за заетост като от бедния и обезлюден северозапад хора, които са останали без възможност да си намеря работа по родните места се наемат на "килограм" за различни производства и ежедневно в радиус от около 50 км. биват докарвани в тези индустриални центрове около София, където се наемат на срочен договор за 6 месеца "залпово" и почти на минимална заплата и след това голяма част от тях се уволняват по "взаимно съгласие" и се наемат "новите безработни" и така схемата на усвояване на парите за заетост работи, а парите се "усвояват"!!!)

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  https://chitanka.info/text/5287-dushata-na-uchitelja
  ===========
  Хайде да си припомним класиците, пък после да обвиняваме Костов, Вълчев или Борисов.

  Еретик
 19. 19 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Съгласен съм, че държавата е силно централизирана в София. Липсва политика, която да засили икономиката в провинцията. Но... Защо хората от градовете и селата извън столицата не се завръщат, след като натрупат опит, капитал и професионализъм? Има и такива, но са доста редки изключения. Пълно е с хора от Северозапада в големите корпорации и чужбина, сериозна част са водещи в сферите си, но никой не отива във Враца да създаде нещо свое...

 20. 20 Профил на perkele_
  perkele_
  Рейтинг: 206 Неутрално

  чоки, иди у Враца и създай нещо твое. Покажи на другите как става, дай пример. Хайде! :)

  Той е толкова учен, че дори не знае рецептата за киселото зеле.
 21. 21 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#20] от "Perkele":

  Всъщност опитвам нещо такова, но в родния ми град, който е друг.

 22. 22 Профил на perkele_
  perkele_
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#21] от "4okuto":

  поздрави!

  Той е толкова учен, че дори не знае рецептата за киселото зеле.
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK