Като във феодализма: как се управляваше България

Сред талантливите пропагандни ходове на Борисов бяха акцентът върху капиталното строителство, телесната фото-близост с евролидери, простодушният изказ.

© ГИС

Сред талантливите пропагандни ходове на Борисов бяха акцентът върху капиталното строителство, телесната фото-близост с евролидери, простодушният изказ.Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


Един удивителен факт за съветския ГУЛАГ е, че поне една трета от милионите, лежали и оставили костите си там, са били наказани за икономически престъпления - различни видове "вредителство" от типа на три поредни закъснения за работа или счупване на служебната лопата. Защото как освен с груба сила се управлява страна, в която си унищожил собствеността, правото, морала?


За това си спомних, слушайки пресконференцията на служебните ни министри. Регионалното развитие не може да уволни изпълнителния директор на "Автомагистрали", тяхна 100-процентова собственост, защото имало "противоречива съдебна практика". Освободените надзорници на ББР не искат да напуснат постовете си и в отчаянието си министър Петков се принуждава да ги съди за нанесени щети. Пътната карта с "Газпром" изчезнала без обяснения. Раздадени гигантски аванси за незапочнати строителни работи. В последния момент по всички бордове се окопали гербери...
С една дума: вредителство където и да погледнеш. От сталинската рецепта, слава богу, се отказахме, но да се управляваме демократично май още не сме се научили. Позволихме формата на правовата държава да блокира нейната същност.


Като във феодализма


Ще кажете - при демокрацията коректив е гражданското общество. Но дали то е достатъчно мощно? Вземете това мошеничество с "ин хаус" възлаганията, което позволява заобикаляне на обществените поръчки и присвояване на милиарди. Защо сега го научихме? Защо нямаше дебат навремето, когато приемаха този закон, защо не сигнализира някой конкурент, елиминиран от процеса? Все пак това са багери, самосвали - трудно е да се скрият. Явно не само няколко богаташи са имали интерес нещата да стават така, системата е била удобна за много хора.


Размишлявам за това как се управлява една държава на половин път между тоталитарния волунтаризъм и демократичното право.


Представете си за момент, че сте партиен лидер. Как удържате единството на партията си? С идеите? От 90-те години, когато едни се бореха да демонтират комунизма, а другите - да го запазят, идеологическите страсти все повече губят значението си. Вътре в партийните листи едни кандидати се борят за себе си чрез (нелепите по моему) преференции, други се обиждат и отцепват, за да преминат в по-печеливши формации или пък си създават сами някакви партийки, трети дискретно продават услугите си срещу заплащане, четвърти били гражданска квота, демек "непричом".


През годините в България се разработиха оригинални начини за следване на партийната линия. Отначало заплашваха членовете си с досиета за принадлежност към ДС, особено вдясно. После взеха да използват по-хард техники, определяни обикновено като "държане на трупчета" - тоест подбират хора, извършили престъпления, които да бъдат разследвани в случай на предателство спрямо генералната линия. Или пък ги назначават срещу подписана оставка без дата. Един лъжепатриот дори беше въвел практиката съратниците да оставят в партийната каса документ, че му дължат сериозна сума пари. Дигиталните технологии разширяват употребата на компрометиращи снимки и записи. И, разбира се, в най-масовия случай просто се действа по системата на "калинките", която обръща еволюционната теория на Дарвин: на позиция се издига некадърен човек, който знае, че няма къде другаде да иде и затова слуша.


Към тези класически форми г-н Борисов добави един усъвършенстван клиентелизъм, с който държавата му започна да съперничи на Живковата. Правят го възможен европейските фондове и псевдо-държавните поръчки, които подхранват верните другари. Нерядко тази система се сравнява с феодализма и това май не е само метафора. Феодалното общество е изградено върху личната преданост на графа към сюзерена, на барона към графа.


Как се изгражда тази преданост - ето ви любима тема на разследващите журналисти, макар че рядко успяват да повдигнат завесата. В някои случаи я скрепява общото участие в стара престъпна групировка, в други единият праща жена на другия, в третия просто играят заедно белот. Целта е да се елиминира деструктивната, тревожеща българската душа конкуренция и да се установи стабилност - единият получава държавната поръчка и наема другия да я изпълни, който пък наема три фирми да свършат работата, а в тези фирми работят едни хора, които разчитат на заплати. Който не участва във веригата, го притискат, взимат му бизнеса, а ако упорства - отива в ареста.


Защото феодалното общество не е идилия: крепят го бруталната сила и църковните песнопения. За силата е ясно - възлови звена от съдебната власт са овладени, а от тях зависят други функции надолу по веригата, които засенчват елегантно усилията на отделни честни магистрати. Дали се боят за позициите си, дали са на трупчета, дали се крият зад буквата на закона, дали играят белот с г-н Борисов - можем само да гадаем.


Що се отнася до новата църква - тук става дума за едно овладяване на публичното пространство, което не помним от времето на Живков. Държавни или европейски рекламни пари отиват към фалиращите традиционни медии, които пък поръчват на социологическа агенция да направи сондаж.


И какво излиза - ами ГЕРБ пак начело. Цели армии от анализатори самоуверено обясняват генералната линия, подменяйки здравия разум и усещането за справедливост с някакви купешки теории. За друг тип публика - безсрамни жълти сайтове, които бълват простотии, та да захранват безсмислено джафкане из социалните мрежи. Сред талантливите пропагандни ходове на Борисов бяха акцентът върху капиталното строителство (строи значи магистрала "Хемус", докато отсечката до Ботевград се разпада), инсценирането на черезвичайни ситуации, телесната фото-близост с евролидери, простодушният изказ и т.н.


За да прекрачим в 21-ви век


Нова културна геометрия
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Добре, да си представим едно ново управление, с примерно министър Петков или Василев начело. Как обръщат курса на тази държава? Идва обществената поръчка в N-ското градче, само че там и без това има само една фирма, която е свикнала да работи с двама подизпълнители. Появява се външен конкурент, а местните започват да го саботират, пеят възрожденски песни, развяват знамена.


Или друго: решават да прочистят администрацията - посреща ги вълна от съдебни процеси, с които да се занимават до края на мандата. Зад всеки уволнен стои широка мрежа от клиенти, мобилизирани от усещането, че може да загубят връзките си. А не са ли те един вид гражданско право... Тръгват да гласуват някакъв важен закон и изведнъж част от депутатите им, на които са разчитали, се завъртат на пети и не подкрепят, защото нещо друго ги е мотивирало. И така нататък.


Не разбирам как се управлява държава, в която всевъзможни длъжностни лица (до шефовете на специалните служби!) могат да излязат в отпуск, за да не бъдат уволнени. Как се саботират безнаказано всички нареждания и от това не следва нищо, нито сталинско, нито демократично. Не забелязвам и особена вълна от притискани бизнесмени, които да свидетелстват срещу предишната власт - вероятно има неща, които не бива да излизат на светло.


Не виждам и някакви светци в политиката, които съвършено безкористно да се отдадат на каузата. Затова единствената ми надежда е, че благодарение на усилията на новата власт в България най-после ще влязат няколко големи западни инвеститори, които да наложат принципите на конкуренцията и така най-после да обезсмислят топлите феодални отношения по нашите земи. За да прекрачим в 21-ви век.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Феодализмът беше при другаря Живков. Бодигардът му ни върна назад към неандерталско общество с жипки.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Най-успешното управление в България от 70 години насам

  dame
 3. 3 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Интересен факт е че ако Ивайло Дичев не споменава думи като Сталин, СССР, Гулаг и гулаш всеки час по някое веле получава пристъпи на депресия- струва му се че е политически офицер в БНА.

  Свободата, Санчо...
 4. 4 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А най-потискащото е, че сами се виновни за Буци. Нито Червената армия го е довела, нито султан го е наложил - сами си избрахме този сопол.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Още по времето на “Ало, Ваньо” държавата вече е била превзета от мутрите.

  Бойко Борисов е имал властта да нарежда кой да бъде ударен и кой пощаден.

  Както и да посочи прокурора, който да потули случая, завършил със смъртта на трима души.

  Още тогава трябваше да излезем на улиците и нямаше да се стигне до Росенец, КТБ, Гешев, Барселона и пр.

  Вместо това една критична маса от наивни хорица се оставиха да бъдат баламосвани от харизматичния полуграмотен Остап Бендер с тъмно гангстерско минало, че е “десен”, че “гарантира евроатлантическата ни ориентация” - докато той плетеше мрежата от феодални зависимости, с коато ни циментира на дъното на Европа (не само на ЕС).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Феодализмът е дълговековна култура на населението по тези земи. Някой големец трябва да даде, някой да нареди, някой да ти осигурява протекция. Във фирми само с по 10 българи се наблюдават подобни йерархични отношения. Либералното общество изисква не-патерналистични отношения в семейството, в социалните групи и т.н.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Весело

  Ама как несъзнателно Дичев се разкрива че е комунист. Само за комунистите феодализмът е зло...

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  > Още по времето на “Ало, Ваньо” държавата вече е била превзета от мутрите.

  Народната власт държи здраво фронта вече 75 години. Мутрите са само едно от разклоненията на ДС/БКП дето успя да се впие във властта покрай еврофондовете. Само да спрат еврофондовете и оотеката се разпада.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Разстроено

  "управляваше" се без страх и респект от закона. Всеки крадеше, колкото му позволяваше длъжността.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#6] от "irobot":

  "Феодализмът е дълговековна култура на населението по тези земи. Някой големец трябва да даде, някой да нареди, някой да ти осигурява протекция."

  Така е. Затова и националните ни герои са такива епични образи като Марко Кралевити и особено Индже Войвода - с едната ръка сече главите на поганците, с другата ръси дребни жълтици за "феновете", които се гъзурят да ги събират по земята.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Какъв феодализъм Дичев, мутрите (мафията) заедно със силовите ведомства, данс, прокуратура, дс отдавна са узурпирали цялата държава и правят каквото си искат с нея?

  Трудно ще изчегъртването, но трябва!

  Имало едно време ссср...
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#11] от "citoplast":

  И във Англия тъй, само че там правят и успешни филми Робин Худ и това онова.

 14. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2521 Любопитно

  "С една дума: вредителство където и да погледнеш" - и това още ли не е ясно на защитниците на правата на държавата, нейните онеправдани граждани, та още се ослушват и не въведат ред и законност както би трябвало?! БГ власт е толкова прогнила, че сама не може да се срути и то не защото ще погребе всичко под себе си, а защото и това не умее. КОЙ да поправи грешките в управлението на България, след като още ще се влачим с умуването дали са противоречиви съдебните практики, които КОЙ знае защо само тук са такива? Чистене, дезинфекция и нова основа във всяка БГ институция за да могат НОВО мислещи хора да работят в името на държавата и гражданите и, а не за себе си.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 17 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#11] от "citoplast":И във Англия тъй, само че там правят и успешни филми Робин Худ и това онова.
  —цитат от коментар 13 на geometar  Щом си го написал, така ще е! Особено във филма!

  Имало едно време ссср...
 17. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Само за комунистите феодализмът е зло...
  —цитат от коментар 7 на deaf

  Само за гербавите феодализмът е добро...

 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 20 Профил на yly08391955
  yly08391955
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Много силно и точно казано !
  +++++++++++++

 20. 21 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2898 Весело

  Само жълтите павета успешно ще поведат страната към следващия строй - развития капитализъм ...

 21. 22 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  Аз няма да му отговарям на Ивайло, сина Дичев. Д-р Семерджиев му е отговорил много по-добре и по-подробно ето тук - https://tribune.bg/bg/mrezhata/semerdzhiev-darzhavi-ne-se-restartirat-ne-sa-dzhadzhi-v-ratsete-na-politicheski-tiyneydzhari/ - „Семерджиев: Държави не се „рестартират“, не са джаджи в ръцете на политически тийнейджъри“:

  Държави не се „рестартират“, държавите не са мобилни джаджи в ръцете на политически тийнейджъри, освен ако избирателят не реши за пореден път да експериментира, за да разбере колко нива има дъното. По-долу давам малко статистически икономически данни:

  1. БВП на България:

  • 2009 г. – 72 млрд. лв.

  • 2020 г. – 119 млрд. лв.

  • 2021 г. – 124 млрд. лв.

  Т.е. за 10 години България е станала с близо 90% по богата.

  2. Повишение на оценката на световните рейтингови агенции за икономическото състояние на България на "Moody's" и "Fitch" до "ПОЛОЖИТЕЛЕН-СТАБИЛЕН"!

  3. Минималната работна заплата:

  • 2009 г. – 220 лв.

  • 2017 г. – 460 лв.

  • 2020 г. – 650 лв. или увеличение с почти 300%.

  4. Средна работна заплата:

  • 2009 г. – 520 лв.

  • 2017 г. – 1 037 лв.

  • 2020 г. – 1 371 лв.

  • 2021 г. – 1 500 лв. през м. Март или повишение с почти 300%.

  5. Минималната пенсия:

  • 2009 г. – 140 лв.

  • 2017 г. – 175.7 лв.

  • 2021 г. – 300 + 50 лв. или увеличение над 2 пъти.

  6. Средно месечна пенсия:

  • 2017 г. – 345.5 лв.

  • 2021 г. – 488.97 лв.

  7. В най-тежките месеци от пандемията са подкрепени с по 50 лв. към пенсиите всички 2,1 млн. пенсионери.

  8. Безработицата:

  • 2009 г. – 14.8%

  • 2017 г. – 6.2%

  • 2021 г. – 5.7% или намаление над 2 пъти. Запазени са над 300 000 работни места по време на пандемията.

  9. Износ на България за над 56 млрд. лв.

  10. От 2009 г. до сега са построени 522 км. магистрали.

  11. Жертви при ПТП:

  • 2008 г. – 1 018 човека

  • 2019 г. – 610 човека

  • 2020 г. – 425 човека или за 10 години над 4 500 българи са оцелели живи благодарение на ремонтираните пътища и построените магистрали.

  12. От 2009 г. до сега са построени 260 пречиствателни станции.

  13. Само за БПЦ са ремонтирани:

  • 6 манастира

  • 264 черкви

  14. Санирани са 1 932 многофамилни жилища с общо обновена площ 10 938 679 кв.м., в които живеят близо 130 000 семейства.

  15. Сектор „Земеделие“ е получил над 11 млрд. лв. национални и европейски средства.

  16. Изпълнен е ангажимента за двойно увеличение на учителските възнаграждения и са върнати в клас над 50 000 деца, които не посещаваха детска градина или училище.

  17. В многогодишната финансова рамка 2021 – 2027 г. България ще получи от ЕС близо 30 млрд. евро по ПВУ и оперативните програми – незапомнена по размер помощ до момента за икономиката и модернизацията на страната.“

  Ако пък на Ивайло Дичев и съмишлениците му това не им харесва, могат да продължат с воплите и стенанията! Всички, в това число и съюзническите ни служби, знаят какво и защо се готви, така че изненадани няма да има! Освен това противниците на Борисов не владеят съдебната система, което ги кара ежедневно да вият срещу нея, специализирания съд и главния прокурор. Там обаче нещата са силно против тях, въпреки, че опитите за влияние не спират нито за секунда. Съдебната система и прокуратурата се ползват с подкрепата на ЕС, както наскоро бе обявено от главният европейски прокурор – Лаура Кьовеши. И докато облещените „протестиращи“, дерящи гърлата си пред Съдебната палата, се надяваха тя да им обърне поне капка внимание преди срещата си с Гешев, Кьовеши ги подмина като бърз влак селска гара и дори не ги погледна. Така че на президента и „протестиращите“ ще им бъде бая нанагорно да се справят със съдебната система. Пък и на Али БоШкоФ Баба му запорираха париците в разни банки и сега няма да може и бизнес да прави, защото евентуалните му партньори ще гризнат и те дръвцето, така че и финансирането ще спре окончателно. Дубайският изселник си има и собствени разходи, нали така? Нещо неясно?

 22. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Весело

  На 11.07 ще бъда часът на истината. До тогава, каквото и да се каже - празни приказки.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 24 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 597 Неутрално
 24. 25 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 782 Неутрално

  И какво новото е по различно от старото?
  Да назначиш на висока длъжност човек който е ощетил държавата с ДДС?
  От чистачката до голям шеф иска работа.
  Спуска се политика и трябва да се изпълнява.
  Хората имат право на защита че изпълняват нареждания , нали сме в 21-ви век? Друг народ няма.
  Та кое е феодализъм?
  Да защитаваш от съдебно преследване и "да не оставяш хората си на кучетата" или да отстраниш някой за който има съмнение че е нарушил моралните закони?
  Та от Борисов ли започва феодализма или го наследи ?

 25. 26 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Ивайло Дичев = Бойко Борисов. Еднакво премълчават най-важното: че Българско се управлява от Вашингтон.

 26. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Весело

  Хайде стига с тези преувеличения! Ако някой е завършил поне средно образование и е внимавал в час би разбрал, че няма никаква база за сравнение между феодализъм и българската действителност.
  Ако авторът иска да даде пример с феодализъм може да опише управлението в някоя от средноазиатските републики (бивши съветски), всяка от която си има несменяем вожд и властта се предава по наследство.
  А пък ако смята, че управлението на Борисов е много по-различно от предишните, явно дълбоко се заблуждава. Преживели сме куфарчета, мутризация, парцелизация на икономиката, криминална приватизация, заменки, бетониране на курортите...
  Такива писания са чиста проба агитация и ако някой им вярва, то това е само защото е или много млад и не помни началните години на прехода или не е в състояние да осмисли ситуацията и е останал политически неграмотен.
  След първия шок от възхода на ИТН виждам, че агитаторите започнаха да я разпознават като своя партия и да залагат на нея с надеждата, че ще има парче от баницата. Вероятно от ИТН ще оставят кадрите на БСП от служебното правителство в силовите структури, а "реформаторите" както се вижда нямат нищо против, само и те да се докопат до властта.

 27. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Весело

  Последната надежда на Дичев били "няколко големи западни инвеститори". Коцкоджам ти професор-антрополог, хич не можа ли нещо оригинално да измисли. Но за феодализма е прав - ловът на вещициците не трябва да спира защото е доходоносно занятие. 200 лв.

 28. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Много ме кефи, когато Дичев пише за неща, за които е чул или чел в Дневник, все едно е врял и кипял. По-реалистично ще е да пише за привилегиите на номенклатурата при бае Тодар, от които сам се е възползвал, като син на придворен писател.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 29. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Аз няма да му отговарям на Ивайло, сина Дичев.
  Д-р Семерджиев му е отговорил много по-добре и по-подробно ето тук - https://tribune.bg/bg/mrezhata/semerdzhiev-darzhavi-ne-se-restartirat-ne-sa-dzhadzhi-v-ratsete-na-politicheski-tiyneydzhari/ - „Семерджиев: Държави не се „рестартират“, не са джаджи в ръцете на политически тийнейджъри“.....
  —цитат от коментар 22 на Santos

  Не знам какъв е този д-р Семерджиев, но ви спуска компроментирани опорни точки.
  Например виждам, че ви е продиктувал следното:

  "8. Безработицата:

  • 2009 г. – 14.8%

  • 2017 г. – 6.2%

  • 2021 г. – 5.7% "

  Една бърза справка показва, че според НСИ през 2009 г. безработицата е 7,9 % (година по-рано е 5 %).
  През 2021 г. е 6,3 %.

  Хубаво е да не лъжите, но разбирам че след като за вас един доказан лъжец е идол, то е нормално и вие да правите същото.

 30. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Всичко написано от Дичев е напълно вярно. Само че той пропусна да добави и обикновените хора като фактор в неофеодализма. Там системата също е пуснала корени, създавайки зависимости на всяко социално ниво. И разделения. Това, разбира се, прави появата на гражданско общество невъзможна. Обществото се управлява чрез схеми, социални и психологически технологии, манипулации, внушения, двойни стандарти, далавери, интриги, лъжи, притискане, маргинализиране, очерняне и т.н. Естественият, човешки морал се подменя с послушанието и подчинението пред схемите на властта уж "в името на общото благо". И така постепенно НЕнормалното се представя за нормално и обратното. Често се стига и до абсурди.

  Но човешката природа не е толкова пластична. Всеки започва да осъзнава, че така нещата в крайна сметка стигат до хаос и разпад. Няма обединяващ фактор. Когато и ценностите се инструментализират в името на властта и нейните свинщини, вече не остава какво да сплотява обществото. Освен кухото патриотарство и лика на "вожда". Но те вече са се обезценили. Така че феодалният модел има свой срок на годност. Не много дълъг...

  И сега кво...?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 32 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  До коментар [#30] от "Virgin":

  Ами на мен д-р Семерджиев не ми е „продиктувал“ нищо, само съм дал линк към публикуваното от него! Това първо! Второ, не е лошо да се дават линкове, когато се твърди нещо! Трето, ето сега аз ще дам пример, като публикувам линкове към „1997-А - ШЕСТНАДЕСЕТ БАНКОВИ ФАЛИТА НА ГЪРБА НА БЪЛГАРИТЕ“ - https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/1997-a-shestnadeset-bankovi-falita-na-gurba-na-bulgarite - и към „Публикувано във факти.бг: Доларът струваше 3000 лева. Наистина“ - https://fakti.bg/mnenia/80508-dolarat-struvashe-3000-leva-naistina - а има и още много, много линкове на тези теми! И днес същите тези, които ни докараха до просешка тояга, се бутат да станат ако не министри, то поне депутати и да диктуват как да стигнем пак до това положение! Ами да, за Румен Гечев говоря, защото всички като него са се разтреперили от алчност за власт, за постове, за кражби! Да, за кражби, защото всички тук пищят, че при Борисов се е крадяло, ама не могат да обяснят защо не изгърмяха 16 банки, защо доларът не стана 3000 лв., защо нямаше дефицит и защо международните рейтингови агенции постоянно ни повишаваха рейтинга! Друго да питаш?

 32. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  В първите изречения ГУЛАГ и сталинизъм. Вече 30 години социализмът ни е виновен и никой не говори за отвратиления съвременен капитализъм, на който сме жертва. Не случайно “Възраждане” печелят повече от гласовете на емигрантите, отколкото в БГ. Тук все още вярваме, че на Запад е по-добре.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 34 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2162 Разстроено

  Поне когато римската империя е отивала към края си е създавала изкуство и архитектура, които след 1600 години още впечатляват. България, която след 200 години няма да съществува, ще се досамоизяде, а великите магистрали вече са се разпаднали. 2050 ще има 5 милиона граждани на държавата, от които колко ще са българи и колко роми и турци? За 2100 дори не ми се мисли. Защото каквито и числа да си измислят в про-Герб медиите (като тази нагоре в коментарите), ситуацията е такава, че българките не раждат, защото не усещат, че за децата им има читаво бъдеще. Раждаемостта и емиграцията са най-точната оценка на управлението на Борисов.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 34. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#22] от "Santos":


  2009 година алчните и безскрупулни инвестиционни банкери доведоха света до криза и данните не трябва да се използват.

  Всички европейски лидери признават за увеличенито сицислно неравенство в ЕС. Увеличения бвп не е задължително да е подобрил живота на всички? На колко хора се е подобрил живота и на колко е станал по-лош, знаете ли? Колко е инфлацията. Само за няколко месеца цените се покачиха с 20-30% на основни стоки, статистиката отчита ли го?

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  в основата на всяко съвременно властническо управление можем да намерим и феодализъм, и робовладелство дори, защото капитализмът е наследил целия паразитен опит от миналите епохи

  и Германия, фалшиво "денацифицираната", оплетена в тежка бюрокрация, инициаторка на безумни социални и икономически практики и "инициативи" (например натискането да стане зависима от руските енергоносители), по-добре да не ни я представят като рай земен и образец за сляпо подражание

  в Германия, ако наклепаш комшията за някакво нарушение, получаваш % от наложената му глоба - а това НЕ Е НОРМАЛНА схема на междучовешки отношения. Тази доносническа нагласа не е от вчера - върху нея бурно цъфтеше и кайзеровата полиция, и гестапо, и щази, и сегашните скрити служби, да чиито дела все още не знаем много

  затова хайде нека не ни критикуват, а погледнат себе си

  но да не ни критикуват не означава ние да се отпуснем с прасешко удовлетворение в калта, в която живеем ОТДАВНА

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 36. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 38 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 936 Весело

  "Не разбирам как се управлява държава, в която всевъзможни длъжностни лица (до шефовете на специалните служби!) могат да излязат в отпуск, за да не бъдат уволнени. Как се саботират безнаказано всички нареждания и от това не следва нищо, нито сталинско, нито демократично. Не забелязвам и особена вълна от притискани бизнесмени, които да свидетелстват срещу предишната власт - вероятно има неща, които не бива да излизат на светло." Ами да ти помогна , уважаеми господине! Както го правят действащите служебници:
  - За добро утро със сутрешното кафе ни се усмиват двамата харвардци Кирчо и Асенчо и с широки усмивки ни информират колко золуми са направили управлявалите преди тях;
  - Следват двойката министрите на регионалното развитие и екология с още басни за пропилени "народни" пари и ненужни пътища и строежи;
  - Продължават двамцата министри на културата и образованието със страхотни разкрития всеки в своята област, особено първия(
  - И идват най-важните двама вътрешния и правосъдния министри, които до края на деня, и за лека нощ, и след лека нощ ни засипват с невиждани и нечувани по света данни за престъпления и далавери, от които страната е стигнала дъното, че и по-надолу в ада.
  Ето така двойки по двойки, които видимо нямат обща визия за страната, не казват как ще ни поведат към светлото бъдеще както по времето на комунизма, но ни облъчват с изцъклени от злоба и желание за мъст очи и криви усмивки!
  Така ще се управляба България! Двойки по двойки и накрая една голяма двойка за служебниците, която обикновено е слаба оценка, но за тях явно е отлична, защото вече сериозно ни подготвят, че те ще продължат да управляват и след изборите!
  Да ни е честито!
  -

 38. 39 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Решението ми се струва просто, но сложно изпълнимо и ще отнеме години. Политиката трябва да престане да бъде високо доходно и същевременно ниско рисково начинание. Липсата на нормална бизнес среда, превръща властта в средство за бързи печалби, а съдебната система с "техните прокурори" и съдии я превръща в безрисково начинание. Това е win-win ситуация, която ще привлича не само най-долната измет от обществото, но и умни и способни хора, но без морал. Възможността за шеметно забогатяване трябва да намалее чувствително, или рискът за бързи печалби да нарасне сериозно с възможни финансови загуби и вероятен престой при бай Ставри. Само да добавя, че второто не става със закони на хартия и вечната мантра "само големи наказания ще помогнат". Предишната власт гласува такива единствено за да строи феодалите по места.

 39. 40 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 782 Неутрално


  Статията е добра , но едностранна .Погледа е тесен и това я прави пропагандна.
  А иначе развитието на обществото е циклично , всичко се повтаря но на по високо равнище.
  Феодализъм на 21- ви век . Вместо да трае с векове , поради скоростта на развитието на обществото ще трае малко .
  Колкото до мисленето че трябва да има няколко големи инвеститора и то чужди , е погрешно . Прилича ми на глобализъм , който води до катаклизми . Трябва ни надграждане а не катаклизми. .
  Трябват ни наши инвеститори които ако искат да развиват държавата трябва да ограмотяват народа и да се отнасят към него като отчитат потребностите му и да се стремят да ги държат на необходимото равнище.
  Трябва ни ново възраждане . Възраждане на 21- ви век .

 40. 41 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#40] от "oua58686497":

  Това за цикличността на обществото(историцизъм) се отхвърля. Развитието на обществото НЕ Е циклично. Ти искаш да кажеш, че свинщината и безправието трябва да ги изтърпим ("Феодализъм на 21- ви век . Вместо да трае с векове , поради скоростта на развитието на обществото ще трае малко .") вместо да се борим с тях, щото така било предопределено. И някой(т.е. феодалите предполагам) да "ограмотява" народа и да държи потребностите му на "необходимото равнище", т.е. главата в калта и да не създава проблеми?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 41. 42 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#30] от "Virgin":Ами на мен д-р Семерджиев не ми е „продиктувал“ нищо, само съм дал линк към публикуваното от него! Това първо! Второ, не е лошо да се дават линкове, когато се твърди нещо! Трето, ето сега аз ще дам пример, като публикувам линкове към „1997-А - ШЕСТНАДЕСЕТ БАНКОВИ ФАЛИТА НА ГЪРБА НА БЪЛГАРИТЕ“ - https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/1997-a-shestnadeset-bankovi-falita-na-gurba-na-bulgarite - и към „Публикувано във факти.бг: Доларът струваше 3000 лева. Наистина“ - https://fakti.bg/mnenia/80508-dolarat-struvashe-3000-leva-naistina - а има и още много, много линкове на тези теми! И днес същите тези, които ни докараха до просешка тояга, се бутат да станат ако не министри, то поне депутати и да диктуват как да стигнем пак до това положение! Ами да, за Румен Гечев говоря, защото всички като него са се разтреперили от алчност за власт, за постове, за кражби! Да, за кражби, защото всички тук пищят, че при Борисов се е крадяло, ама не могат да обяснят защо не изгърмяха 16 банки, защо доларът не стана 3000 лв., защо нямаше дефицит и защо международните рейтингови агенции постоянно ни повишаваха рейтинга! Друго да питаш?
  —цитат от коментар 32 на Santos


  Не ти е спуснал опорки, само е публикувал в едит от сайтовете, които се използват като канали за разпространение на опорките на ГЕРБ.
  Не ви ли е неудобно да разпространявате лъжи?
  И още един въпрос - колко еше населението на България през 2009 г и колко е сега? Колко деца се родиха през 2009 г и колко през 2020 г.?

 42. 43 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Децата на червените феодали от преди '89-та най-много разбират от феодализъм! За справка : автора и кръжока "Агнешки главички" !

 43. 44 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Аз няма да му отговарям на Ивайло, сина Дичев. Д-р Семерджиев му е отговорил много по-добре и по-подробно ето тук - https://tribune.bg/bg/mrezhata/semerdzhiev-darzhavi-ne-se-restartirat-ne-sa-dzhadzhi-v-ratsete-na-politicheski-tiyneydzhari/ - „Семерджиев: Държави не се „рестартират“, не са джаджи в ръцете на политически тийнейджъри“:Държави не се „рестартират“, държавите не са мобилни джаджи в ръцете на политически тийнейджъри, освен ако избирателят не реши за пореден път да експериментира, за да разбере колко нива има дъното. По-долу давам малко статистически икономически данни:1. БВП на България:• 2009 г. – 72 млрд. лв.• 2020 г. – 119 млрд. лв.• 2021 г. – 124 млрд. лв.Т.е. за 10 години България е станала с близо 90% по богата.2. Повишение на оценката на световните рейтингови агенции за икономическото състояние на България на "Moody's" и "Fitch" до "ПОЛОЖИТЕЛЕН-СТАБИЛЕН"!3. Минималната работна заплата:• 2009 г. – 220 лв.• 2017 г. – 460 лв.• 2020 г. – 650 лв. или увеличение с почти 300%.4. Средна работна заплата:• 2009 г. – 520 лв.• 2017 г. – 1 037 лв.• 2020 г. – 1 371 лв.• 2021 г. – 1 500 лв. през м. Март или повишение с почти 300%.5. Минималната пенсия:• 2009 г. – 140 лв.• 2017 г. – 175.7 лв.• 2021 г. – 300 + 50 лв. или увеличение над 2 пъти.6. Средно месечна пенсия:• 2017 г. – 345.5 лв.• 2021 г. – 488.97 лв.7. В най-тежките месеци от пандемията са подкрепени с по 50 лв. към пенсиите всички 2,1 млн. пенсионери.8. Безработицата:• 2009 г. – 14.8%• 2017 г. – 6.2%• 2021 г. – 5.7% или намаление над 2 пъти. Запазени са над 300 000 работни места по време на пандемията.9. Износ на България за над 56 млрд. лв.10. От 2009 г. до сега са построени 522 км. магистрали.11. Жертви при ПТП:• 2008 г. – 1 018 човека • 2019 г. – 610 човека• 2020 г. – 425 човека или за 10 години над 4 500 българи са оцелели живи благодарение на ремонтираните пътища и построените магистрали.12. От 2009 г. до сега са построени 260 пречиствателни станции.13. Само за БПЦ са ремонтирани:• 6 манастира• 264 черкви 14. Санирани са 1 932 многофамилни жилища с общо обновена площ 10 938 679 кв.м., в които живеят близо 130 000 семейства.15. Сектор „Земеделие“ е получил над 11 млрд. лв. национални и европейски средства.16. Изпълнен е ангажимента за двойно увеличение на учителските възнаграждения и са върнати в клас над 50 000 деца, които не посещаваха детска градина или училище.17. В многогодишната финансова рамка 2021 – 2027 г. България ще получи от ЕС близо 30 млрд. евро по ПВУ и оперативните програми – незапомнена по размер помощ до момента за икономиката и модернизацията на страната.“Ако пък на Ивайло Дичев и съмишлениците му това не им харесва, могат да продължат с воплите и стенанията! Всички, в това число и съюзническите ни служби, знаят какво и защо се готви, така че изненадани няма да има! Освен това противниците на Борисов не владеят съдебната система, което ги кара ежедневно да вият срещу нея, специализирания съд и главния прокурор. Там обаче нещата са силно против тях, въпреки, че опитите за влияние не спират нито за секунда. Съдебната система и прокуратурата се ползват с подкрепата на ЕС, както наскоро бе обявено от главният европейски прокурор – Лаура Кьовеши. И докато облещените „протестиращи“, дерящи гърлата си пред Съдебната палата, се надяваха тя да им обърне поне капка внимание преди срещата си с Гешев, Кьовеши ги подмина като бърз влак селска гара и дори не ги погледна. Така че на президента и „протестиращите“ ще им бъде бая нанагорно да се справят със съдебната система. Пък и на Али БоШкоФ Баба му запорираха париците в разни банки и сега няма да може и бизнес да прави, защото евентуалните му партньори ще гризнат и те дръвцето, така че и финансирането ще спре окончателно. Дубайският изселник си има и собствени разходи, нали така? Нещо неясно?
  —цитат от коментар 22 на Santos


  По-горе си дал някаква статистика, която да докаже каква отлична работа е свършил Борисов и ГЕРБ, щото били пораснали БВП, заплати и пр. Само че статистиката има доброто свойство да сравнява, та по този начин да разберем как се равнява този растеж с растежа на други страни. И аз съм взел като база за сравнение Румъния - да не обяснявам защо.

  Форматът тук не позвлоява да се постват графики, та това е еди линк, на който да се види сравнителното развитие на всеки един показател. Ако човек си направи труда да проследи линка, че види интересни работи. България и Руъния имат почти еднакъв БВП на глава на населението от 1995 до към 2004. И двете страни растат на годишна база през това време. Интересното е, че от 2006 нататък Румъния се откъсва значително от нас като разликата значително нараства след 2017 и сега само можем да им дишаме във врата.

  Същият тренд е подобен при сравнението на месечната заплата, от където ясно се вижда че Румъния, с която тръгнахме от равна позиция, се е справила значително по-добре от Бълагрия през последните 10-на години.

  https://countryeconomy.com/countries/compare/romania/bulgaria?sector=GDP+per+capita +(Dollars)&sc=XE34#tbl

  А кой управлява България през последните 10-на години? ГЕРБ, нали...?

  Така че хайде да не се замеряме с числа и статистики, защото истината е проста - България изостава по всички важни икономически показатели, и това е така защото начело е един полуграмотен и неуравновесен индивид - превърнал дъжавата в една волунтаристична полу-демокрация.

 44. 45 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Решението ми се струва просто, но сложно изпълнимо и ще отнеме години. Политиката трябва да престане да бъде високо доходно и същевременно ниско рисково начинание. Липсата на нормална бизнес среда, превръща властта в средство за бързи печалби, а съдебната система с "техните прокурори" и съдии я превръща в безрисково начинание. Това е win-win ситуация, която ще привлича не само най-долната измет от обществото, но и умни и способни хора, но без морал. Възможността за шеметно забогатяване трябва да намалее чувствително, или рискът за бързи печалби да нарасне сериозно с възможни финансови загуби и вероятен престой при бай Ставри. Само да добавя, че второто не става със закони на хартия и вечната мантра "само големи наказания ще помогнат". Предишната власт гласува такива единствено за да строи феодалите по места.
  —цитат от коментар 39 на Индиана


  Би било добре в политиката да отиват не заради високи доходи, а за да работят за благото на народа, но практиката показва че ако доходите на политиците са ниски корупцията е още по-голяма. Вторият вариант има повече перспективи, и по моите представи това е утвърдената практика в западните страни. Политиците получават високи заплати по сравнение с другите в държавния сектор, ползват преференции за пенсиониране и здравеопазване, но знаят че са под лупа и ако направят грешна стъпка могат да загубят благата. И не само затвор, но и загуба на репутация е критична за тях.
  Има две неща които са важни за да може такава система да функционира. Едното е в обществото да има нетърпимост към корупцията. У нас не съм сигурен че има нетърпимост, по-скоро много хора си мислят че не би било лошо да се уредят на място където ще им се дават подкупи/"благодарности". Второто е че в Западна Европа политиците знаят че да получаваш дълго време висок законен доход като цяло е по-изгодно отколкото за няколко години да награбиш много, но с риска да те вкарат в затвора. А и данъчните органи работят много ефективно, и обществения контрол на политиците може да засече когато даден политик харчи много повече отколкото получава законно.
  Аз не вярвам че до правова държава може да стигнем само с мерки отгоре. Нетърпимостта към корупцията трябва да дойде и отдолу, от хората. Ако ние не спрем да даваме дребни подкупи, малък е шанса че политиците ще спрат да си искат техните огромни подкупи. Според мен трябва комбинация от строги закони и промяна на манталитета че даването на дребен подкуп си е нормална работа.

 45. 46 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Успокой се, джанъм! Ако не е феодализма, ще е Фондацията. Така е по тези географски ширини и дължини. Поне засега.

 46. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#36] от "Николай Теллалов":

  Това за % от глобите вярно ли е наистина? Някакви общински разпоредби ли са или на национално ниво?

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 48 Профил на
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Аристотел определя политиката като наука за държавата. На някой места ползва и думата "изкуство".

  Способността да се вижда с научни методи в бъдещето, г-н Дичев, е най-ценното качество на държавника. Онзи, който вижда проблемите отдалече и намира решения, които другите още не виждат, той става за тази работа. Той може да води, през идеите, към общи цели, с планове, към практическа полза за обществото. Това е възможно само, ако владее диалектиката и чрез нея може съзнателно да предизвиква промени, а не да търси във всички посоки с метода на проби и грешки.

  Това е критерият, по който ще избираме бъдещите политици, а за да получат възможност да бъдат избрани, ще им се наложи да споделят предварително идеите си с нас. Не както сега, политиката да е вид религия, в която вярата (доверието) е на първо място. Налага се тя да бъде заместена (изместена) от трезвата рационална преценка на качествата и недостатъците.

  Разцветът на идеологиите тепърва предстои. Вярно, те няма да са в този карикатурен вид, който познаваме и ни отвращава.

  Трябваше да нагазим здраво в безизходицата, за да остойностим адекватно и да помним дълго цената на изхода. Подаръците лесно се забравят.

 48. 49 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  До коментар [#35] от "hope":

  @hope, ти пък на какво се надяваш, а? Че някой ще ти повярва ли? Ами повярвахме, че си доста несръчен като манипулатор, само с общи приказки en gros! Па си и достатъчно нахален да ме питаш „На колко хора се е подобрил живота и на колко е станал по-лош“! Сигурно искаш да ни убедиш, че всички 96 МИЛИАРДА лв. депозити в банките са резултат на „увеличенито сицислно неравенство“? М? Или пък искаш да ни кажеш, че хората, чакащи на границата с Гърция, чакат от немотия, глад и желание поне за два дена да избягат от ужасяващата диктатура на „канибала Боко-Боко“? А що се отнася до това, че „цените се покачиха“, това стана при идването на служебното правителство! Да не би аз да вдигнах цените на тока, парното, а оттам и на всичко останало? Казвай, какво така сумтиш и мръхтиш в политическия ъгъл, а?

 49. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  До коментар [#2] от "dame":

  " Най-успешното управление в България от 70 години насам"

  За мафията и престъпността - нашата и руската ! Забравих и турската, разбира се !

 50. 51 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Борисов не случайно е в политиката от много години. Той разби на пух и прах наложения модел на управление от Статуквото, СДС, БСП, НДСВ.

  СДС и НДСВ изчезнаха под натиска на политиката на Борисов!

  Остана единствено БСП, но тя едвам крета като опозиция, маргинална и озлобена. И тук идват на помощ Дойче велле и Свободна Европа! Искат пак да направят БСП управляваща партия, този път с помощта на отцепили се от нея политически движения, като Мутри вън на Мая Галева Костинбродска, Дончева Ванко 1, Отровените на Бабикян.

  Народе, събуди се преспивната им песен! На 11 юли с бюлетина номер пет!

 51. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#41] от "Боян Таксиров":

  Всеки случай в икономиката има цикличност и тя се вижда с повтарящите се валутни кризи, които водят до икономически.

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 53 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Държави не се „рестартират“, държавите не са мобилни джаджи в ръцете на политически тийнейджъри, освен ако избирателят не реши за пореден път да експериментира, за да разбере колко нива има дъното. По-долу давам малко статистически икономически данни:

  1. БВП на България:

  • 2009 г. – 72 млрд. лв.

  • 2020 г. – 119 млрд. лв.

  • 2021 г. – 124 млрд. лв.

  Т.е. за 10 години България е станала с близо 90% по богата.

  2. Повишение на оценката на световните рейтингови агенции за икономическото състояние на България на "Moody's" и "Fitch" до "ПОЛОЖИТЕЛЕН-СТАБИЛЕН"!

  3. Минималната работна заплата:

  • 2009 г. – 220 лв.

  • 2017 г. – 460 лв.

  • 2020 г. – 650 лв. или увеличение с почти 300%.

  4. Средна работна заплата:

  • 2009 г. – 520 лв.

  • 2017 г. – 1 037 лв.

  • 2020 г. – 1 371 лв.

  • 2021 г. – 1 500 лв. през м. Март или повишение с почти 300%.

  5. Минималната пенсия:

  • 2009 г. – 140 лв.

  • 2017 г. – 175.7 лв.

  • 2021 г. – 300 + 50 лв. или увеличение над 2 пъти.

  6. Средно месечна пенсия:

  • 2017 г. – 345.5 лв.

  • 2021 г. – 488.97 лв.

  7. В най-тежките месеци от пандемията са подкрепени с по 50 лв. към пенсиите всички 2,1 млн. пенсионери.

  8. Безработицата:

  • 2009 г. – 14.8%

  • 2017 г. – 6.2%

  • 2021 г. – 5.7% или намаление над 2 пъти. Запазени са над 300 000 работни места по време на пандемията.

  9. Износ на България за над 56 млрд. лв.

  10. От 2009 г. до сега са построени 522 км. магистрали.

  11. Жертви при ПТП:

  • 2008 г. – 1 018 човека

  • 2019 г. – 610 човека

  • 2020 г. – 425 човека или за 10 години над 4 500 българи са оцелели живи благодарение на ремонтираните пътища и построените магистрали.

  12. От 2009 г. до сега са построени 260 пречиствателни станции.

  13. Само за БПЦ са ремонтирани:

  • 6 манастира

  • 264 черкви

  14. Санирани са 1 932 многофамилни жилища с общо обновена площ 10 938 679 кв.м., в които живеят близо 130 000 семейства.

  15. Сектор „Земеделие“ е получил над 11 млрд. лв. национални и европейски средства.

  16. Изпълнен е ангажимента за двойно увеличение на учителските възнаграждения и са върнати в клас над 50 000 деца, които не посещаваха детска градина или училище.

  17. В многогодишната финансова рамка 2021 – 2027 г. България ще получи от ЕС близо 30 млрд. евро по ПВУ и оперативните програми – незапомнена по размер помощ до момента за икономиката и модернизацията на страната.“
  —цитат от коментар 22 на Santos


  Ето, това е истината за управлението на Борисов!

  И защо медии, които на знамето си са изписали гордо, че правят разследваща журналистика, подминават горните факти?

  И вместо тях използват някакви измислени обвинения, без нито едно доказателство?

 53. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Трябваше да нагазим здраво в безизходицата, за да остойностим адекватно и да помним дълго цената на изхода. Подаръците лесно се забравят.
  —цитат от коментар 48 на


  Създай проблем - предложи решение... Това е една от десетте стратегии за манипулация, дефинирани от Ноам Чомски:

  "2. Създаване на проблем и предлагане на решение
  Този метод се нарича още „проблем-реакция-решение”. Създавате проблем, един вид „ситуация”, която трябва да предизвика реакция сред населението и да изисква прилагането на мерки за преодоляването й. Например - фокус върху нарастващото насилие в градските райони или организирането на кървави атаки, така че гражданите сами да поискат по-строги мерки за сигурност и политики, които ограничават гражданските свободи. Или създаване на икономическа криза, за да може обществото да приеме като необходимо зло отказа от социални права и ограничаване на обществените блага."

  https://unbrain.eu/?bg


  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 54. 55 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  До коментар [#48] от " ":

  Какво точно имаш предвид с това, че „Разцветът на идеологиите тепърва предстои“. Питам съвсем сериозно, защото тази материя ме интересува. Предполагам, че има някакви отправни точки за това твърдение, но не съм сигурен кои точно са те. Ще може ли малко по-подробно за това, но без политически или предизборни лозунги – един анализ или екстраполация на тенденциите ще свърши работа! Мога ли да очаквам нещо такова?

 55. 56 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#52] от "hope":

  Периодичните кризи не означават непременно цикличност. Всяка криза е различна и се дължи на различни причини, или пък умисъл.

  Историческите процеси са нещо далеч по всеобхватно и сложно.

  "В книгата си „Отвореното Общество и Неговите Врагове“ британският философ Карл Попър застъпва идеята, че противно на тези механични сравнения, обществото не е машина(в труда си той използва понятието „организъм“), а процес (Popper, 1945). Пак там Карл Попър критикува Детерминизма и Историцизма, защитавайки идеята, че в човешката история няма цикли и предопределености, както и че никога исторята не се повтаря, нито пък следва някаква обща логика, която да я прави предвидима. "

  https://unbrain.eu/?bg

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 56. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Впрочем в статията са нахвърляни най-разнообразни проблеми, които всички знаем.
  Общият им знаменател е икономически и той е вън от България. Внасяме 1 млрд евро в ЕС, дават ни 1,5 млрд, но под формата на някакви фондове, които подхранват корупцията, така че хората да мислят, че сами сме си виновни, докато корпорациите затворят и последното българско работно място. За другите 500 млн., сме се отказали от вносните мита, понеже внасяме много повече отколкото изнасяме, сме на загуба. Накараха ни да си продаваме земеделската земя на чужденци, хотелите по Албена и Златните са предимно небългарски, децата учат в чужбина?!?
  Сега с тъпата “зелена сделка” ще затворим 10+ 50 000 работни места, ще облагат жилищата с нов данък за “въглероден отпечатък”!
  В България има чужди войски, две американски бази..

  До кога това унижение? И Дичев, последния абзац ме уби!!! Чужди инвеститори?????? Ами, ако всички инвеститори станат “чужди”? За чии интереси работят тези “чужди инвеститори”???? За България?
  Започвам да чувам това, дето обясняваше Волен Сидеров за това, че сме колония, но с 10 годишно закъснение...

  Любовта ще спаси света!!!
 57. 58 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  "Не разбирам как се управлява държава, в която всевъзможни длъжностни лица (до шефовете на специалните служби!) могат да излязат в отпуск, за да не бъдат уволнени. Как се саботират безнаказано всички нареждания и от това не следва нищо, нито сталинско, нито демократично. Не забелязвам и особена вълна от притискани бизнесмени, които да свидетелстват срещу предишната власт - вероятно има неща, които не бива да излизат на светло." Ами да ти помогна , уважаеми господине! Както го правят действащите служебници: - За добро утро със сутрешното кафе ни се усмиват двамата харвардци Кирчо и Асенчо и с широки усмивки ни информират колко золуми са направили управлявалите преди тях; - Следват двойката министрите на регионалното развитие и екология с още басни за пропилени "народни" пари и ненужни пътища и строежи; - Продължават двамцата министри на културата и образованието със страхотни разкрития всеки в своята област, особено първия( - И идват най-важните двама вътрешния и правосъдния министри, които до края на деня, и за лека нощ, и след лека нощ ни засипват с невиждани и нечувани по света данни за престъпления и далавери, от които страната е стигнала дъното, че и по-надолу в ада. Ето така двойки по двойки, които видимо нямат обща визия за страната, не казват как ще ни поведат към светлото бъдеще както по времето на комунизма, но ни облъчват с изцъклени от злоба и желание за мъст очи и криви усмивки! Така ще се управляба България! Двойки по двойки и накрая една голяма двойка за служебниците, която обикновено е слаба оценка, но за тях явно е отлична, защото вече сериозно ни подготвят, че те ще продължат да управляват и след изборите! Да ни е честито! -
  —цитат от коментар 38 на n_kukaleva


  +++++++++++++++++++++++++++++++++

 58. 59 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Аре стига с глупостите и смехотворните изсмукани от пръстите тези на това синче Дичко на комунистически псевдолитератор, осмян от Георги Марков в "Задочните репортажи"! Крушата на пада по-далеч от дървото и си остава круша....

 59. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#22] от "Santos":

  "върнати в клас над 50 000 деца, които не посещаваха детска градина или училище."

  И как се "връща" нещо, което не го е имало (в детската градина или училище)!?
  "Връщането" да е не с фалшиви ученици като в техникума в Пазарджик - хем "парите следват ученика", хем училището пести разходи, щото няма ученици в него!?
  Отделно "Раждаемостта
  През 2020 г. в страната са регистрирани 59 440 родени деца, като от тях 59 086 (99,4%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 2 452 деца, или с 4%."
  https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-izprati-2020-g-s-nai-goliam-spad-na-rajdaniiata-ot-100-godini-nasam--325818/
  Абсолютен рекорд на отрицателен растеж на раждаемостта! 2020 г. е също с рекорд на положителен растеж на смъртността!

  "3. Минималната работна заплата:
  • 2009 г. – 220 лв.
  • 2017 г. – 460 лв.
  • 2020 г. – 650 лв. или увеличение с почти 300%."
  И това не е вярно! https://kik-info.com/spravochnik/mrz.php
  2008 г. - 220 лв.;
  2009 г. -240 лв.
  2017 г. - 460 лв. (улучен резултат);
  2020 г. - 610 лв.
  2021 г. - 650 лв. (не приключила година, поради което се изключва от сравнение).
  А дали има увеличение при:
  1999 г. - 67000 лв. (правителство на Иван Костов);
  1992 г. - 620 лв. (правителство на Димитър Попов - "за, Бога, братя не купувайте!"
  01.10.1985 - 30.06.1989- 120.00 лв. Ако ония 67000 лв. на Иван Костов се равняват на 67 лв., то тия пък трябва да се равняват на 120000 лв., ако сметнем през трой-унции злато.

  Герберска му работа! С лъжи ще бори глупостите на един цоца-(г)лист от Дойче веле -"Като във феодализма"! И какво му е на феодализма - Златен век (у нас), Ренесанс, Реформацията, Великите географски открития, Инквизиция (друг цивилизован избор), Заличаване на световна заблуда - геоцентричността на света (първа стъпка към проверка на всяка истина с Више). Сал на марксистите им пречи феодализма, щото англиската кралица им пречи ... и в днешно време.

 60. 61 Профил на
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Борисов не случайно е в политиката от много години. Той разби на пух и прах наложения модел на управление от Статуквото, СДС, БСП, НДСВ.СДС и НДСВ изчезнаха под натиска на политиката на Борисов!Остана единствено БСП, но тя едвам крета като опозиция, маргинална и озлобена. И тук идват на помощ Дойче велле и Свободна Европа! Искат пак да направят БСП управляваща партия, този път с помощта на отцепили се от нея политически движения, като Мутри вън на Мая Галева Костинбродска, Дончева Ванко 1, Отровените на Бабикян.Народе, събуди се преспивната им песен! На 11 юли с бюлетина номер пет!
  —цитат от коментар 51 на Дария Колев
  Всъщност, тезата ви е признание, че ГЕРБ и лично Борисов ликвидираха политическия живот в България. ПП ГЕРБ и нейният злополучен лидер са пряко отговорни за това, че на обществото ни сега не му достигат политически идеи.

  Не е повод за гордост, че с користни цели сте предизвикали разпад на масовото съзнание. Дори не знаете какъв смисъл се обозначава с тези термини. Звучат ви непознато, общо, абстрактно, а те са лостове за обществено управление, които не познавате, не можете да ползвате, но все пак счупихте, та се наложи бавно и трудно да бъдат възстановявани.

  Блокирахте с невежеството си двигателя на обществените процеси, само за да си гарантирате, че сте единствения обществен "елит" и други, освен вас, няма. Невежи сте. Не знаете, че обществото е саморегулираща се система и с въздействията, които си въобразявахте, че ви ползват, несъзнателно предизвикахте противоположните резултати.

  Точно защото политиките на ГЕРБ бяха толкова обществено вредни и арогантни, тази ПП се лиши от идейни и практически възможности, от които иначе би могла да се възползва за да изпълни функциите си, които си присвои с лъжи, кражби и лицемерие. Сега, за вредите на обществото, нанесени от тази партия и нейният лидер, като естествена, закономерна и неизбежна последица остава да понесат политическата, гражданската и наказателната отговорност, а при разследването и оценката на деянията ви, ще се ползват и тези ваши самопризнания.

 61. 62 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  "Не забелязвам и особена вълна от притискани бизнесмени, които да свидетелстват срещу предишната власт - вероятно има неща, които не бива да излизат на светло".

  А любимия на ДБ нечленоразделен другар Илчовски? Него сте го пропуснали от високомерие, нали Дичев! Гнусите се от българския бизнес вие, хаха... Като типични комунисти чакате "новата власт" да "пусне" да "влязат няколко големи западни инвеститори, които да наложат принципите на конкуренцията и така най-после да обезсмислят топлите феодални отношения по нашите земи".
  Ако не беше трагично, щеше да е смешно до припадък!
  Те, големите западни инвеститори вече са тук на собствено основание - европейския свободен пазар и свободно движение на хора, стоки, капитали. Може да не са желаните от вас, но са тук - трябва само да се порови човек или да се поразходи. Явно те мързи и за двете, хахах...
  Вие, Дичев, живеете в миналия век! Вие не обичате България и населението й.
  Това си го повтаряй сутрин по 100 пъти на гладно и дано го проумееш някой ден.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 62. 63 Профил на
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#53:"Дария Колев"][/quote]  Истината за политиките на Борисов е, че с тях половината от евросредствата бяха насочени в икономиката, чрез гравитиращи около ГЕРБ фирми и симпатизанти.

  Количествените стойности, които ни посочвате, отразяват това непропорционално разпределение и по-скоро - партийно обсебване, рпроява на групов гербав егоизъм. Другата половина беше присвоена от разпределящите, без да влезе в икономиката.

  Тези пари имаха национално предназначение, с тях България трябваше да изравни стандартите си на производство и живот с другите страни в ЕС, а ГЕРБ лишиха обществото ни от тази възможност.

  Ако бяхте мислили за обществото, а не за себе си, посочените от вас числа трябваше да бъдат поне три пъти по-високи.

 63. 64 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  герб са били на власт само половината от постсавецкото време, така че плужеците БСП НДСВ ДПС и т.н, да не се правят на девствени

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 64. 65 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  " Като във феодализма: как се управляваше България"

  Ето така:

  https://socrealizm.com.ua/gallery/painting/malysh-vsia-vlast-sovetam-150-200-hm-68g-12

 65. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  До коментар [#61] от " ":

  " Всъщност, тезата ви е признание, че ГЕРБ и лично Борисов ликвидираха политическия живот в България. ПП ГЕРБ и нейният злополучен лидер са пряко отговорни за това, че на обществото ни сега не му достигат политически идеи.

  Не е повод за гордост, че с користни цели сте предизвикали разпад на масовото съзнание. Дори не знаете какъв смисъл се обозначава с тези термини. Звучат ви непознато, общо, абстрактно, а те са лостове за обществено управление, които не познавате, не можете да ползвате, но все пак счупихте, та се наложи бавно и трудно да бъдат възстановявани.

  Блокирахте с невежеството си двигателя на обществените процеси, само за да си гарантирате, че сте единствения обществен "елит" и други, освен вас, няма. Невежи сте. Не знаете, че обществото е саморегулираща се система и с въздействията, които си въобразявахте, че ви ползват, несъзнателно предизвикахте противоположните резултати.

  Точно защото политиките на ГЕРБ бяха толкова обществено вредни и арогантни, тази ПП се лиши от идейни и практически възможности, от които иначе би могла да се възползва за да изпълни функциите си, които си присвои с лъжи, кражби и лицемерие. Сега, за вредите на обществото, нанесени от тази партия и нейният лидер, като естествена, закономерна и неизбежна последица остава да понесат политическата, гражданската и наказателната отговорност, а при разследването и оценката на деянията ви, ще се ползват и тези ваши самопризнания."


  Нещата, които сте посочили, са напълно непонятни за 99, 99 % от герберския тролетариат, нещо повече : звучат им толкова абстрактно и отвлечено, че с пълно право техните вождове и учители са посочили " умнокрасивите" като най - големия им класов враг ! Те искат сцени само от този тип :

  https://socrealizm.com.ua/gallery/painting/malysh-vsia-vlast-sovetam-150-200-hm-68g-12

  Другото са бошлаф приказки, дето " магистрали не правят" !!!

 66. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#47] от "hope":

  вярно е

  със сигурност е практика в Бавария (където живяха сестра ми и зет ми), но са ми казвали, че практически навсякъде е така

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 68 Профил на Valentin Tzonev
  Valentin Tzonev
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До №22 Сантос. Лъжецо, ето данните за БВП:
  - България
  2011- 57млрд$
  2020-69млрд$
  Ръст- 21%
  Bulgaria GDP | 1980-2020 Data | 2021-2023 Forecast | Historical | Chart | News (tradingeconomics.com)
  - Румъния:
  2011- 183млрд$
  2020-448млрд$
  Ръст- 35%
  Romania GDP | 1987-2020 Data | 2021-2023 Forecast | Historical | Chart | News (tradingeconomics.com)
  По-горе вече те разобличиха за безработицата у нас. Има ли нужда да проверявам останалите ти цифри? Аман от тъпи пропагандисти!

 68. 69 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Феодализъм на Нта степен, феодалът бабуин управлява директно по телефона, пълно сливане на феодалната със съдебната власт и изпътлтелна власт , а се оказа че има и droit de seigneur.

 69. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  До коментар [#22] от "Santos":

  Не ни интересуват цифрите, щом стандарта ни на живот не се е повишил. Като говорите за доходи, разгледайте и цените , и инфлацията. Вижте и колко е пораснал външния ни дълг, въпреки милиардите от ЕС.

 70. 71 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Никога България не е управлявана от по-просто нещо като това. Защо българите настъпват мотиката толкова пъти , просто ум не ми го побира.

 71. 72 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  До коментар [#70] от "Роси":

  @Роси, на мен стандартът на живот ми се е повишил откакто Баце е на власт. Това то ги казвам от чиста куртоазия, защото обяснения не ти дължа, ако можеш да се досетиш! И много по-добре от теб съм информиран и за доходи, и за цени, и за инфлацията, че и за външния ни дълг! От коментарите ти тук личи не друго, а един твърде семпъл интелект, да не употребя по-силна дума, неподправена неспособност да се осъзнават и разбират факти, тежка, на моменти патологична индоктринираност в омразата към ГЕРБ и лично към Бойко Борисов! Ти ако нямаш способностите да се развиваш и да живееш по-добре, всички ще ти бъдат виновни! Сещаш ли се? Да ти обяснявам ли в коя група попадаш, щом така надуто декларираш „Не ни интересуват цифрите“? Или сама ще се сетиш, след непосилно усилие? Нещо неясно, любезна ни @Роси?

 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 74 Профил на Valentin Tzonev
  Valentin Tzonev
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Това просто нещо нищо не управляваше. Всичко бе на самотек, а той въртеше джипката и пълнеше шкафчето. Помагал бил на бизнесмени, е да, видяхме как му се отблагодаряват с кюлчетата. Инспектирал магисталите, ами за да им покаже кой е босът и на кого да плащат... Това е банкянския отличник по френски език дето посрещаше Макрон с "бон жуар", дето Меркелката молела посланика си да предаде на нащия, че не обича да я мачка и мляска.

 74. 75 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1594 Весело

  До коментар [#71] от "pro_bono":

  До се чуси човек как тази мотика още е здрава...
  :)
  !

 75. 76 Профил на Valentin Tzonev
  Valentin Tzonev
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До №72 Сантос.
  А ти защо пускаш неверни цифри и лъжеш?

 76. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Не знам дали Бойко Борисов е изобретил политиката за построяване на феодални отношения маскирани като пазарни отношения.
  Не знам и дали Путин е по-успешен от ББ в тази мимикрия, защото Путин разполага с повече ресурси и по-необразовано население, но Путин трябва да урежда противоречията между своите олигарси/боляри.
  Дори си мисля, че идеята за изграждане на феодално общество с имитиране на правота и пазарна държава не е хрумнала нито на ББ нито на Путин. Вероятно някакви учени са решили да направят циничен експеримент.

  подпис
 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 79 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  До коментар [#78] от "Norman Granz":

  Сега ще ти издам една малка тайна. Светът е населен от много и различни хора, с различни интереси и различен живот. Не всичко започва и завършва с тебе.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 79. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#79] от "Тюфлекчия":

  “Сега ще ти издам една малка тайна.”

  Аз на теб - една голяма:

  Алън Уейзълбърг, финансовият директор на Тръмп Орг., е вече обвиняем за крупни финансови, данъчни и застрахователни измами в разпореждането си с активите на компанията.

  И Тръмп едва ли ще го помилва, щото вече не е президент, въпреки че го чакате през август да се върне на бял кон.

  А знаеш ли той кого ще повлече след себе си?

  Точно така. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#70] от "Роси":

  Не ни интересуват цифрите, щом стандарта ни на живот не се е повишил.
  =======
  Оууу, каква приятна изненада....и то точно от теб, Роси....!
  Моите адмирации, щом си усетила илюзията върху числата на банкнотите в портмонето ти..... 🎖️

  Bukalemun
 81. 82 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#52] от "hope":Периодичните кризи не означават непременно цикличност. Всяка криза е различна и се дължи на различни причини, или пък умисъл.Историческите процеси са нещо далеч по всеобхватно и сложно. "В книгата си „Отвореното Общество и Неговите Врагове“ британският философ Карл Попър застъпва идеята, че противно на тези механични сравнения, обществото не е машина(в труда си той използва понятието „организъм“), а процес (Popper, 1945). Пак там Карл Попър критикува Детерминизма и Историцизма, защитавайки идеята, че в човешката история няма цикли и предопределености, както и че никога исторята не се повтаря, нито пък следва някаква обща логика, която да я прави предвидима. "https://unbrain.eu/?bg
  —цитат от коментар 56 на Боян Таксиров


  ----------------------

  склонна съм да се съглася, защото елитите никога не усещат "кога се пука леда" и дерибействайки над масите предизвикват циклични революции.

  Любовта ще спаси света!!!
 82. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#52] от "hope":

  Всеки случай в икономиката има цикличност и тя се вижда с повтарящите се валутни кризи, които водят до икономически.
  ======
  Цикличност...?
  Мдааа.... Щом в този форум се е за говорило за цикличност....това е още един повод да се благодари на покойния Живков (бай Тошо)....
  Оказва се че управлявайки половин век, Т. Ж. е е нарушил една цикличност....в полза на държавата.
  А това не е лесна работа....
  В момента и Орбан се мъчи да прави същото, но в много по различни времена.
  Във времената на Интернета и разюзданата демокрация...
  Демократичните промени са също нарушаване на цикличността....но в обратна посока...
  Особено ако са в порядъка на 30 години....

  Bukalemun
 83. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#47] от "hope":вярно есъс сигурност е практика в Бавария (където живяха сестра ми и зет ми), но са ми казвали, че практически навсякъде е така
  —цитат от коментар 67 на Николай Теллалов


  ------------

  Така си спестяват пари за проверяващи от общината и намаляват нередностите из кварталите. Спокойно могат и в училище да го направят, ако някое дете преписва и друго го издаде, получава + в тефтерчето на учителката........................., после може ако децата да подслушват родителите си, ако нещо са прегрешили, да ги запишат и предадат в полицията, така немските власти ще спестят още пари.

  Любовта ще спаси света!!!
 84. 85 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  До коментар [#78] от "Norman Granz":

  О-о-о-о-о, Грънчеров, къде си ти бре, душо мила, унила? Загуби се като керваните с дубайски дирхами, които сякаш потънаха в пустинята или в подвижните пясъци на Сточна гара! Да не би да си ходил при жена си в Брюксел, че да я изненадаш какви ги върши там в екипа на еврокомисар Йоурова? Е, как е? Или си решил през лятото да отидеш на вилата си на Лаго Маджоре и да си попийваш мозелски ризлинг на терасата? Или пак си вършал във Великотърновския край, че да нагледаш акционерните си вноски в тамошните световноизвестни и крепящи световната икономика многонационални акционерни дружества като „Небостъргачстрой – Овча могила“ АД? Е, ама много си потаен, като същи един „ДС генерал в пенсия“! Нали? Я ни обясни и защо стана така, че „Магнитски“ удари Баце, та го занити – както благоволяваш да ни споделиш - пък то се оказа, че Василий Черепухин опра пешкира и сега ни сметки в банките, ни бизнеси, ни фирми, ни партньори, че ако някой тръгне да прави бизнес с него, и той ще изяде дебелия по врата? По цял свят! Е, ама много го удариха Баце американците, то бива, бива, ама чак пък така – да го оставят пак да се яви на избори! Пък и те едни социологически агенции подкупни – все на него му дават първото място! Що така бре, Грънчаров? Ние на теб да се надяваме, а ти така да оплескаш нещата? Не си ли говорите вече с Н. Пр. г-жа Мустафа? М?

 85. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#82] от "hope":

  склонна съм да се съглася, защото елитите никога не усещат "кога се пука леда"
  =======
  И това е преломния момент....
  Ако не усещат.....някой отвън им подшушва на ушенце... "че е време"....
  Именно тук е големия номер..... Да се сетиш преди някой дати го каже.....
  Да....опасно е, но си заслужава риска....
  На времето Стамболов го усетиха, че се сети сам....и го премахнаха...
  Не са лесни тия работи....

  Bukalemun
 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 88 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope":@hope, ти пък на какво се надяваш, а? Че някой ще ти повярва ли? Ами повярвахме, че си доста несръчен като манипулатор, само с общи приказки en gros! Па си и достатъчно нахален да ме питаш „На колко хора се е подобрил живота и на колко е станал по-лош“! Сигурно искаш да ни убедиш, че всички 96 МИЛИАРДА лв. депозити в банките са резултат на „увеличенито сицислно неравенство“? М? Или пък искаш да ни кажеш, че хората, чакащи на границата с Гърция, чакат от немотия, глад и желание поне за два дена да избягат от ужасяващата диктатура на „канибала Боко-Боко“? А що се отнася до това, че „цените се покачиха“, това стана при идването на служебното правителство! Да не би аз да вдигнах цените на тока, парното, а оттам и на всичко останало? Казвай, какво така сумтиш и мръхтиш в политическия ъгъл, а?
  —цитат от коментар 49 на Santos


  ------------------
  Направо се учудвам от елементарните ти въпроси. Производствените цени, а от там и инфлацията се покачиха заради повишаването с 20% на цената на газа. Това стана при предишното правителство:

  https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/04/19/4200331_prirodniiat_gaz_shte_poskupne_dvoino_v_sledvashtite/


  Пората увеличават депозитите си, когато имат лоши икономически очаквания /България/ или голям излишък на средства /Германия/. Лихвите отдавна са отрицателни, а в ТБ нулеви, някои от тях вече не приемат депозити. Това е поради некъдърното управление на ЕЦБ, което печати милиарди евра, а превителствата продължават да задлъжняват и "бутат" икономиката с измислени проекти /като къщите за гости или спортните зали по селата/.

  Колкото до почиващите в Гърция, те са много малко, да, има богати хора, даже много богати / със сигурност предпочитат самолет/, но аз говоря за средния българин, който плаща масрафа на гореспоменатите. Имам позната, която не може да заведе децата си на море, не и стигат парите, на този фон почиващите в Гърция не ме интересуват.

  За това какво е благосъстоянието на един народ, трябва да се отчита по живота на най-бедните.


  Любовта ще спаси света!!!
 88. 89 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  До коментар [#87] от "Norman Granz":

  Грънчаров, бих ти предложил специалист по лекуване на комплекс за малоценност, но за твое огромно съжаление не познавам такъв! Ти си пиеш кафето с посланици, а жена ти е в Брюксел, в екипа на еврокомисар Йоурова, така че ще намериш кой да те лекува! Нали?

 89. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#89] от "Santos":

  Сантос,

  Просто се гъбаркам с теб. 😎

  Как е Щъки, уши ли си рокля с гол гръб за “инаугурацията” му?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 91 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Дичев: "Един удивителен факт за съветския ГУЛАГ е, че поне една трета от милионите, лежали и оставили костите си там, са били наказани за икономически престъпления - различни видове "вредителство" от типа на три поредни закъснения за работа или счупване на служебната лопата. "

  Дичев е прочел нещо, но не е вникнал в написаното, или по-скоро не е чел достатъчно по този въпрос. Защото, иначе се би се подхлъзнал по една толкова повърхностна статистика, която отдавна е проучена и анализирана. Почти всички хвърлени в Гулаг са се оказали там поради политически или личностни причини. Политическите са ясни - врагове с партиен билет, интелектуалци, врагове на съветската власт, агенти на империализма и пр. съветскоболшевишки опорки. Личностните са по-сложни, те са и на централно и на местно ниво, от параноидно-шизофреничните халюцинации на Сталин и тези около него, до отмъстителността и личната неприязън на местните феодали, милиционери, дребни апаратчици и пр.
  Така че, на официалните съветскоболшевики твърдения за "икономически престъпления", могат да се вържат само хора като Ивайло Дичев, чели, явно само съветските вестници от онова време( тях ги има на микрофилми в НБ, а и не само там и е нещото, до което човек има най-лесен достъп). За по-задълбочени изследвания се изисква повече от прочитта на официалната статистика.

  Пазете се от доносника vesolr
 91. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#30] от "Virgin":

  "Не знам какъв е този д-р Семерджиев, но ви спуска компроментирани опорни точки."

  Стоматологът Илко Семерджиев е министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов. По-преди зам. министър на здравеопазването в правителството на Любен Беров и служебното правителство на Стефан Софиянски. А по-после, служебен министър на здравеопазването в правителството на Огнян Герджиков, обвинен за оказан натиск над тогавашната директорка на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова за назначаване на "свои хора", брат'чеди каот по времето на Костов.
  По-известен е като идеолог на здравната реформа, която към днешно време изглежда като "реформа на реформата" подобно на "ремонт на ремонта" на ГЕРБ. Все "акулски перки", шляещи се устремено и компрометирано между "частно застраховане" и "здравен осигурителен данък", подплатено с комунистическа вяра, че всеки гражданин е крепостен селянин на здравната система - безвъзмезден дарител на средства, кръв, сърца и мозък.
  Лично, помня го като шеф на НЗОК как с жена ми през 1998 трябваше здравно да осигуряваме двойно децата си (и аз плащам детски здравни осигуровки, и тя плаща като всяко дете е с две здравни осигуровки и всяка една здравна осигуровка е в пъти повече от минималната за тютюнопроизводителите и то плащана от държавата) и никъде не беше отбелязано какво е платено. И оттогава досега е все така.

  Сантос безмозъчно е цитирал излиянията във фацебука на стоматолога, шеф на частно здравно застрахователно дружество.

 92. 93 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#90] от "Norman Granz":

  Може, но „Магнитски“ и съюзническите служби няма да се „гъбаркат“ с твоите спонсорчета!

 93. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#68] от "Valentin Tzonev":

  "До №22 Сантос. Лъжецо, ето данните за БВП"

  Сантос не е лъжец. Отде мозък да събере данни!? Просто е цитирал излиянията на друг лъжец, стоматолога без практика, Илко Семерджиев.

 94. 95 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Афторът е известен с празните си думи.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 97 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 888 Неутрално

  А тоталната цензура и липса на права и демокрация която партията на Байдън налага по света, не е ли нещо като 1984?

 97. 98 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  До коментар [#92] от "wanderer":

  @wanderer, ти не знаеш ли, че Иван Костов направи болниците търговски дружества! Иван Костов избра модел на НЗОК, точно обратен на нашия демографски профил и с това заложи доплащането от пациентите во веки веков! Иван Костов направи пенсионна реформа, която ограби 1,2 милиона пенсионери! Иван Костов подписа договор за Мариците, според който ако променим нещо в договора, собствениците на Мариците могат да фалират държавата! Иван Костов даде старт на т. нар. „втори стълб в пенсионното осигуряване“ и така тези частни пенсионни фондове ако фалират, това означава не просто, че няма да получим втора пенсия, но и първата ще бъде без 5-те процента харизани на крадци да се правят на капиталисти! Иван Костов продаде собственост за 30 милиарда, никой не знае за колко точно, но схемата е ясна - предприятието трупа дългове, после се продава за без пари и пари в бюджета на държавата не влизат - значи пари за социални дейност няма! Продаде Нефтохим на руснаците и така ни закопа за поне век напред! И какво ли още не? Хайде сега ми цитирай, колкото се може повече мозъчно, Илко Семерджиев ли направи на жена си фондация „Бъдеще за Кост…“, пардон, „Бъдеще за България“ или известният нам бай КараИван от Дръгалефци? М?

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK