85% не са ваксинирани: не е ли време за по-категорични мерки

Методът на убеждаването явно е достигнал тавана на възможностите си.

© Велко Ангелов

Методът на убеждаването явно е достигнал тавана на възможностите си.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Измина половин година от началото на ваксинацията срещу коронавируса в България. Резултатът е трагичен: само 14-15% от населението са със завършен ваксинационен цикъл. В ЕС като цяло средно около половината от населението е ваксинирано (61% от пълнолетните са с поне една доза) и много страни досега щяха да са приключили с тази задача, ако имаха достатъчно ваксини. Заветните 70% се очаква да бъдат достигнати до края на юли. В България има милиони дози на разположение, но няма желаещи да се ваксинират. Затова процесът пъпли едва-едва.


Старото и новото правителство
"Близо 10 000 души се ваксинират на ден. Докато ние бяхме на власт, имунизирахме по пет пъти повече хора. Сметките ни показваха, че през лятото вече щяхме да сме достигнали колективен имунитет. А сега - пълен провал", каза бившият министър-председател, чиито приказки напоследък загубиха всякаква връзка с действителността. Всъщност върховото постижение в България е 38 000 ваксинирани за ден - на 8 май. Иначе и преди, и след това сме далеч от тази бройка, а основната заслуга за провала е на бившето правителство, което не направи почти нищо, за да пребори недоверието, ирационалните страхове и лъжите около ваксините.


За съжаление обаче за вече близо два месеца, откакто е на власт, в това отношение няма с какво да се похвали и новото служебно правителство. А както е тръгнало - скоро няма и да има. Защото, струва ми се, е избрало погрешен път.


Мисия или административна задача?


"Това е мисия, не е административна задача." Така служебният министър на здравеопазването формулира този път. С други думи: той залага изцяло на убеждаването на хората в ползата от ваксините, като разчита, че в края на краищата истината и разумът ще победят. За целта бе създаден консултативен съвет по ваксините, в който влизат хора с широка експертиза и обществена представителност, като целта е да "подпомогнат изготвянето на обществена информация и осъществяването на комуникация с цел повишаване на доверието във ваксинацията и постигането на висок ваксинационен обхват".


Според министъра това не е работа на администрацията. "Всеки чрез ролята, която има в обществото, позицията, която заема, да дава своя принос в процеса на убеждаване в ползите от ваксините. Приносът на водачите и будителите на обществото е много важен", казва той.


Звучи красиво, но е наивно. Няма лошо да се положат усилия в тази посока, но те едва ли ще са достатъчни за някаква чувствителна промяна.


Първо, защото методът на убеждаването явно е достигнал тавана на възможностите си. Дори при медицинските специалисти, които би трябвало да са най-просветената част от обществото по тези въпроси, ваксинационното покритие е едва 20%. Щом те не могат да бъдат убедени, какво остава за останалите? И второ - защото няма време за убеждаване. Силно заразният Делта вариант на вируса идва с бързи стъпки и е твърде вероятно още в края на лятото или в началото на есента да ни настигне нова мощна вълна на заболявания. При 85% неваксинирани тази вълна може да се окаже по-унищожителна и от предишната.


Има и други възможности


Тъй че е крайно време да се пристъпи към останалите възможности за ускоряване на ваксинацията, а те са изцяло в правомощията на държавната администрация.


Първата от тях са материалните стимули. Тук вече писах, че това няма да е разход, а далновидна държавна политика. Защото вложените средства ще се изплатят многократно от спестените впоследствие здравни разходи и щети за затворени бизнеси. От избегнатите страдания на болните и спасените човешки животи.


Работещите примери по света са многобройни и най-разнообразни. Последните засега са одобрената от парламента лотария в Словакия (със седмични награди до 2 милиона евро за ваксинирани) и ваучерите за 150 евро за младите в Гърция, които се ваксинират. Вече има, макар и локален, работещ пример и от България - 100% от работещите в "Албена" са ваксинирани благодарение на бонуса от 500 лева, осигурен от собственика на курорта.


Втората възможност, която не бива да бъде отписвана с лека ръка, са различните (по-меки или по-твърди) форми на принуда. Например въвеждането на "Вход само за ваксинирани", за да кажем, ресторанти, барове, концерти, театри и други културни събития. Поредният пример в това отношение е Гърция, която не се поколеба да въведе такъв "пропуск" точно в разгара на туристическия сезон.


Все повече стават и страните, които правят ваксинацията задължителна за различни социално значими професии. Например за медицинските кадри или за работещите в социалните домове, при които ваксинационното покритие в България е под 20%. А защо не и за работещите с граждани администрации, за заетите в сферата на услугите и дори за учителите?


Общественият интерес


Вече чувам упреците, свързани с морала - че материалните стимули приличат на подкуп, а принудата накърнява свободната воля и начина на мислене на хората.


Да, тези методи не изглеждат много красиво. Но те са морално оправдани, когато (както в случая) е налице силно преобладаващ обществен интерес. Те са цена, която си заслужава да бъде платена, когато се задават нови огромни човешки загуби и икономически щети.


Самият министър на здравеопазването описа съвсем точно тази страна на уравнението: "Дадохме ужасяващи жертви на тази пандемия. За последните 30 години средната продължителност на живота в България се увеличи с близо пет години, а за миналата година е намаляла с година и половина".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Митове и истини за ваксината срещу COVID-19???

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Пресцентърът на Министерството на здравеопазването обобщи кои от разпространените твърдения за ваксините срещу COVID-19 са истина и кои са митове, зад които не стоят факти.

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  МИТ:

  1. Ваксината е опасна.
  2. Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.
  3. Ваксините променят човешката ДНК.
  4. Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.
  5. Ваксините има сериозни странични ефекти.
  6. Ваксините водят до безплодие. С тях в организма се вкарва чип.

  [email protected]
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  Предложил съм пакета мерки - приемливи, работещи и НЕзадължителни.
  Да започнат от ромските махали.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  ИСТИНА:

  1. Ваксините срещу COVID-19, които България е осигурила за гражданите си, са преминали успешно клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни. Тези ваксини се ползват в цял свят. Поставени вече са над 2,7 милиарда ваксини.
  2. Не е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.
  3. Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Те не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК!
  4. Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID-19. Препоръчително е да се ваксинирате, за да предпазите себе си и своите близки.
  5. Хората не трябва да се притесняват, защото страничните реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни - голяма част от ваксинираните не проявяват никакви симптоми.
  6. Не, ваксините срещу COVID-19 НЕ причиняват безплодие и чрез ваксинация НЕ се поставя чип в тялото на човека.

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Разстроено

  Митове и легенди
  За съжаление не мога да имам доверие на хора , които съзнателно смесват истина с полу истина и 100% неистина...

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Разстроено

  Кацаров, и Кожухарова врякаха против сериозността на този коронавирус и против екперименталното ваксиниране, но когато ги назначиха на власт и трябваше да поемат отговорност, веднага запяха друга песен. И сега, демагозите, се чудят защо хората не искали да се ваксинират и защо толкова повишена била смъртността, като именно те са основните причинители да разколебават населението........

  [email protected]
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  85% не са ваксинирани: не е ли време за по-категорични мерки
  ==============================
  Мерки срещу какво ?
  Срещу онова, дето го няма ли ?

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Абсолютно не. Ваксините са генетично модифицирани за да оредисвикват импотентност при циганите и стерилност при циганките. Една жена на гарата в Левски ми го каза.

 10. 10 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Да, 150Евро или триста лева ще помогнат икономиката да стартира след Ковид-19 кризата.

 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Любопитно

  Нали сме демокрация?! Защо не се съобразявате с мнозинството? В тази измислена демокрация от последния ден от храната и сексуалните предпочитания до здравето - ще диктуват малцинствата, така ли???
  Дойче веле пак се изложи.

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  3 и 6 са митове, другото е вярно.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  Питайте Мангъров, който бе заявил, че ще се ваксинира, когато му опрат пистолет до главата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Крайно време е да се приеме закон, който да забранява всякаква дискриминация за неваксинираните! Ние демокрация ли сме или диктатура на пролетарията!?!

 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Защо да се ваксинираме срещу вирус, срещу който нацията е изградила имунитет?
  За да подпомогнем фармацевтичната Мафия ли?

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  ... Дори при медицинските специалисти, които би трябвало да са най-просветената част от обществото по тези въпроси, ваксинационното покритие е едва 20%. Щом те не могат да бъдат убедени, какво остава за останалите? ...

  Оп!
  Благодаря на Ясен Бояджиев!
  Значи медиците са на 20%?
  Мерси!

  Е, и защо е тогава този вой срещу "неразумният юрод" мат'рялски за неговите "непрофесионални" 15%?

  Прочее ... и поради что медиците "не били убедени"?
  Какво ще ги "убеждават" чиновници и журналисти?

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  Ще цитирам от друг форум / не е мое мнение, нямам толкоз акъл:)/:
  ''
  Доктор Семов на 06.07.2021 в 14:36
  Идиотски твърдения, вкарани в устите на несъгласните. Целят да се оправдаваш че не си камила. Това е извънредно примитивен похват на пропаганда, подценява и реалното състояние на обществения разум... 1-"Ваксината" няма такова нещо, омесват се компоти с компютри. Астра Зенека и Янсен са някакви ваксини. Пфайзер и Модерна НЕ СА ВАКСИНИ. Който от МЗ иска, мога да му го обясня, като на галфон. 2-Чрез ваксина не се заразяваш с коронавирус. Ако те надупчат с иРНК ставаш "фабрика" за производство на шип-антигени на коронавирус. Това може да доведе до автоимунни реакции, онкогенеза - да развиеш злокачествено заболяване, рухване на имунитета, като следствие на което наистина да се разболееш от инфекциозно заболяване, вкл. коронавирусно. 3-Ваксините не променят човешкото ДНК. иРНК препаратите могат да предизвикат трайни промени в ядреното ДНК , това се твърди от топ-молекулярни биолози и специалисти по РНК , например професор Анрион-Коде https://www.youtube.com/watch?v=pJ1M2zRpWeM . 4-Дори да сте преболедували - пак се ваксинирайте ! Това е толкова дебилно и нагло комерсиално, че просто няма какво да се коментира. Безочие ! 5-Ваксините и иРНК препаратите, които не са ваксини, имат сериозни странични ефекти. Особено вторите. Официално признати случаи на постваксинална смърт вече са към 14 000 .Колко са в действителност ? Никой не знае. Живеем в епоха на глобален тоталитаризъм, биофашизъм и информационно затъмнение. В Бг си спомнете само какво се случи с Татяна Лолова и Георги Коритаров скоро след убождане с "Пфайзер"... 6-иРНК препаратите със сигурност увреждат износването на плода, защото действат върху гликопептида синцитин. Той е важен за формирането на плацентата. С ваксините могат да вкарват чип, но засега предпочитат да го правят с тампоните за бъркане в носа за PCR тестовете. Не е масово, на определени партиди само. За сега няма смисъл да е масово защото още не са разгърнаби 5 G мрежите навсякъде. С напредването на 5 и 6 G мрежите все повече тестващи се ще получавт през носната лигавица микрочипове за глобално позициониране, следене на сърдечна честота, телесна температура, и мозъчна дейнст /тау вълни/.

  [email protected]
 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1823 Весело

  Има един начин да ваксинирате всички - задължително. Имате армия, имате всички пари на държавата, имате властта. Интересен въпрос е защо никой няма топки да го направи, ами трябва да е със съгласие и толкова много е важно човек лично да се съгласи и да приеме Праведната Ваксина...

  Все едно вампир да те пита може ли да влезе в къщата. Ми не, не може.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#16] от "atmanpg":

  "Защо да се ваксинираме срещу вирус, срещу който нацията е изградила имунитет?"

  През следващия октомври / ноември ще разберете отговора на този въпрос!

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Поглед.инфо от 12.06.2021 година - канадски учени "Може би сбъркахме с иРНК ваксините". Странични ефекти - миокардит при младите хора. Ваксината НЕ предпазва от заразяване и разболяване, а евентуално да изкараш болестта по - леко. Докато си болен ваксиниран, заразяваш здрави хора. Имунитета е временен, като при обикновения грип. Не се знае доколко ваксината влияе на новите щамове, а вируса мутира бързо.

 22. 22 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Комунистите от Дойче Веле искат по строги мерки. Нищо ново под слънцето.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  През следващия октомври / ноември ще разберете отговора на този въпрос!
  —цитат от коментар 20 на vassilun


  Какво ще разбера, щом щама ще е вече друг ?

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  бояджиев като фен на така нареченото "правителство" какво точно искате да "кажете" с този текст???че протежетата на пРезидента се провалят с ваксинационната кампания???
  Лошо, ояджиев, лошо...

 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":

  Аз не разбирам нищо от никакви ваксини, но разбирам от търговия !:)
  Масирана рекламна кампания за има- няма година ,
  скорострелно масово свръхпредлагане на продукти,

  [email protected]
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Разстроено

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":

  санкцията за тези, които не желаят продуктите ми идва вече горница !!! ???

  [email protected]
 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#16] от "atmanpg":

  Очаквайте отговора през септември и се надявайте да не сте част от него...

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Гневно

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":

  А да подписваш декларация че фирмата производител не носи отговорност следствие на ваксинирането(болести,смърт и прочие гадости)???
  не искам ДА КОМЕНТИРАМ !

  [email protected]
 29. 29 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Сложи на ваксина 150 Евро или 300 лева и виж колко бързо антиваксарите ще забравят своето неразположение към ваксините, българите масово ще искат да бъдат “чипирани”, най-важното е че 300та лв. на човек ще бъдат абсолютно достатъчни за Българската Економика да преодолее умората и застоя след 15 месеца Ковид мерки.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#22] от "radelmarfx":

  Фармацевтичната мафия набара далаверата. Колко щамове още има да се явяват по гръцката азбука. После минаваме на латиница, на кирилица, добавяме цифри, като при автомобилните номера. И така, 300 години. После, я камилата, я камиларя, я царя.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Весело

  До коментар [#28] от "karabastun":

  "не искам ДА КОМЕНТИРАМ !"

  А защо коментираш? :-)

 32. 32 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Изпълнителният директор на МБАЛ "Хигия" Пазарджик споделя, че според едно проучване 80 % от населението на Пазарджик е преминало през заразата или е ваксинирано (62% + 18%). Т. е. за областта колективният имунитет вероятно е достигнат:

  https://www.24chasa.bg/region/article/9954021

  Сам съм, други няма...
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "85% не са ваксинирани: не е ли време за по-категорични мерки"

  Ако ваксинирането стане задължително, то със сигурност ще има ответна реакция във формата на протести. А, това нито едно българско правителство не иска, би то и сегашното служебно правителство.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#27] от "selqnin":

  Изкарах ковидче март 2020 / леко сравнително/ ,
  изкарах две седмици с 39-40 градуса април 2021 , предполагам, че смятате, че ще се заразя и през септември ли ???

  [email protected]
 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Весело

  Аз пък се чипирах! :-)

  Сега Бил Гейтс знае всичко за мен!

 36. 36 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Като започне следващата вълна и интересът към ваксините ще се увеличи. В момента по мои наблюдения масово се шири схващането, че всичко е преминало. Това уви може и да не е така.

 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Къде видя да коментирам декларацията ???

  [email protected]
 38. 38 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Служебното здравно министерство го интересуваше основно новата информационна система за ковид, която копира старата, но трябва да се дадат едни пари на наши другари. Та затова за два месеца има нула напредналост по въпроса с ваксините.

  Няма мрак който светлината да не може да разсее.
 39. 39 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1161 Весело

  До коментар [#18] от "karabastun":

  Този е толкова доктор, колкото аз съм негър!
  Значи като те надупчат с иРНК ставаш "фабрика" за производство на шип-антигени на коронавирус, обаче като се ваксинираш с векторна ваксина в която има същото РНК няма проблем. Предполагам го няма и същия проблем когато се разболееш от коронавирус и пак започнеш да произвеждаш същите антигени?
  А с 5G и 6G и чиповете в PCR тестовете пък направо изби рибата! :)

 40. 40 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Малко е само по един път да ни ваксинират - по веднъж годишно трябва, а от догодина и по два пъти годишно, зер постоянно нови щамове се появяват.
  7 милиарда души по света, по $15 долара, по 2 дози, по 2 пъти годишно - смятайте.
  Инак в конспирации за чипове и стерилизация не вярвам, но в правене на пари и плашене на хората за да им се насажда дух на подчинение - да.

 41. 41 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 353 Неутрално

  МИТ:1. Ваксината е опасна.2. Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.3. Ваксините променят човешката ДНК.4. Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.5. Ваксините има сериозни странични ефекти.6. Ваксините водят до безплодие. С тях в организма се вкарва чип.
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Пълни глупости, естествено. Но от друга страна всеки има правото сам да решава.

 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Весело

  До коментар [#39] от "У Чен":

  Не знам :)

  [email protected]
 43. 43 Профил на vladoatanasov
  vladoatanasov
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Ало, Ясенчо, колко ти платиха момко? Дали не забравяш конституцията? Как така ще ми набиват, на мен и на децата ми, субстанция, за която никой не ще да поеме отговорност? Хайде да тръгнем оттам - ако е безопасно, защо трябва да се подпиша, че оневинявам тоя, който ми завира нещо в организма?
  Хайде да ме светнеш и за друго: искам точни изследвания с имена и числа - защо ваксинираните продължават да заразяват останалите? Справка - австралийският сенатор Малкълм Робъртс задава въпрос на суперинтелигентните здравни власти в Австралия - има го в нета.
  Дали ти прави впечатление, че в България мрат най-малко хора, защото се изгради груповият имунитет, което предвидиха професионалистите. А починалите, лека им пръст, умряха с грип, не от грип. Защото здравната система толкова си може. (Не приравнявам лекари и здравна система)

 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#25] от "karabastun":

  И яко ритане по кокалчетата на конкурентите. АЗ я отсвириха набързо в ЕС. Колкото до болестта, до началото на април тази година, ежедневно се срещах и разговарях с десетки, а понякога стотици хора на ден по работа навън. Изкарах без маска и я слагам само в магазина, когато пазарувам. Предполагам, че преболедувах ноември миналата година. Температура, мускулни болки, отпадналост за три дни. И това беше. Лечението беше само аспирин и домашно вино.

 45. 45 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#29] от "nmy381005793":

  Аз съм заможна гъзарка, дай друга оферта:)

 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Разстроено

  До коментар [#44] от "Vlado Nikolov":

  Първия ковид и аз така, ама втория път ме натъпкаха с яки антибиотици и бях парцал...

  [email protected]
 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Разстроено

  До коментар [#44] от "Vlado Nikolov":

  Третия път - не знам ....

  [email protected]
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 484 Неутрално

  По 100 лева на калпак, и ще разберете коя е най-продажната нация на света , но пък с 95 % ваксинирани :)

  Албена 100 % ваксинирани. За 500 лева, и задниците ще си дадат дори :)

 50. 50 Профил на dik10648677
  dik10648677
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Либерасите си искат принудата и това си е. Насила и чрез ограничения да накарат хората да си бият ваксина. Като са некадърни с информиране (не е точно като пропагандата им чрез набиване на нелепи опорки).
  Само стимули и нула принуда и ограничения! Да живее истинската свобода, а не фалшивата либерастка тирания!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 994 Неутрално

  1. 100 лева за всеки който се ваксинира
  2. Забрана да се посещават спортни събития за неваксинирани
  3. Държавни служители и пенсионери, които не се ваксинират не получават великденски и коледни бонуси.
  4. Неваксинираните плащат двойни здравни осигуровки.

  -voxy
 53. 53 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Ето една истина :
  Ако ни залее и потопи нова вълна защото не сме ваксинирани, децата пак ще учат от вкъщи - никой не иска това нали ?

 54. 54 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#52] от "voxy":

  След което следва съд и затвор за онези, които са приели погазили Конституцията, приемайки такива мерки.

 55. 55 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Крайно време е да се приеме закон, който да забранява всякаква дискриминация за неваксинираните! Ние демокрация ли сме или диктатура на пролетарията!?!
  —цитат от коментар 15 на stargate


  Ти специално си и***т- на теб каквото и да ти обяснят няма да разбереш...

  Pure Chewing Satisfaction
 56. 56 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Ето една истина : Ако ни залее и потопи нова вълна защото не сме ваксинирани, децата пак ще учат от вкъщи - никой не иска това нали ?
  —цитат от коментар 53 на gerganabg


  Децата така или иначе не се заразяват.
  Затварянето на училищата е тъпотия, на управляващи искащи "да се застраховат".

 57. 57 Профил на dik10648677
  dik10648677
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега е моментът България да се открои като една от малкото демократични държави в Европа, която не налага никакви ограничения, принуди и апокалиптична пропаганда с опорки, а действа изцяло с поощрения!

 58. 58 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#52] от "voxy":

  Забравил си концлагерите и газовите камери.

 59. 59 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#11] от "ju.li":

  когато 85 процента от населението са безотговорни простаци, няма и не може да има демокрация, така че, не - не сме демокрация

 60. 60 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  Албена 100 % ваксинирани. За 500 лева, и задниците ще си дадат дори :)
  —цитат от коментар 49 на gmranger


  Ама това 500 е на месец, по 16 часа дневно, без почивен ден, транспорта си го плащат отделно за своя сметка. Но затова пък чааак до първи септември. Че и каквото откраднат от хотелските стаи и от инклузива в торбичките - за тях си остава.

 61. 61 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  И между другото всичките ваксъри така и не дават логично обяснение защо хора минали през Кашлицата трябва да се ваксинират след като според всички епидемолози срещата с даден вирус е най-добрата имунизация. Не, никой не те пита имал ли си среща ами като овце ръгат всички под строй да се ваксинират. Такова ваксиниране на юруш е нелогично и немедицинско, после ни обясняват че трябвало да вярваме на медицинските специалисти, ми те специалистите казаха. първо че с "мерки" вирус не се спира, че маски от такъв вирус не пазят, че не се прави ваксинация по време на пандемия, че най-добрата имунизация е срещата с вируса и няма нужда да се боцкаш ако си го срещнал.

 62. 62 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  А ПРИ СЛЕДВАЩОТО ВАКСИНИРАНЕ И 3 И 6 ЩЕ СА ВЕРНИ. ДАДЕШ ЛИ СИ ЕДИН ПЪТ ТЯЛОТО СВЪРШИ СЕ, ЩЕ ТЕ ДУПЧАТ ПОСТОЯННО ,И ДО ЧИПА ЩЕ СЕ СТИГНЕ ,НА ГОЛЕМИ КРАЧКИ НАТАМ СЕ ВЪРВИ ,НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ТЕНДЕНЦИИТЕ, ЗАТЯГАТ ПРИМКАТА С ВСЕКИ ИЗМИНАТ ДЕН (НА ЕСЕН НАПРАВО ЩЕ НИ ПОДЛУДЯТ С БЕЗУМИЯТА СИ)
  НАЙ СЪМ ОТВРАТЕН ОТ МОРАЛА(ЛИПСАТА НА ТАКЪВ )НА ТЕЗИ ЧОВЕЧЕТА КАТО АВТОРА НА ТАЗИ СТАТИЯ.ХОРАТА ЗА ПАРИ ....

 63. 63 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#52] от "voxy":

  ДА ПРОДЪЛЖИМ :

  НЕВАКСИНИРАНИТЕ БЕЗ ПРАВО ДО ОБЩЕСТВЕНИ УСЛУГИ ,БЕЗ ПРАВО ДА РАБОТЯТ ,ДА ПАЗАРУВАТ ,ПОСЛЕ В СПЕЦИАЛНИ ЛАГЕРИ ЗА ПРЕВЪЗПИТАНИЕ ПОСЛЕ ......... КАКВО ,,,МОЖЕ БИ ВРЪЩАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ТЕЗИ ,КОИТО ОТКАЗВАТ ДА ПОДАРЯТ КОНТРОЛА ВЪРХУ ТЯЛОТО СИ НА ВЛАСТТА(СВЕТОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО В СЯНКА,БАНДАТА ПСИХОПАТИ РЪКОВОДЕЩИ ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ОТВРАТИТЕЛЕН ЦИРК)

 64. 64 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#51] от "Consumer":

  ВРЕМЕ Е ЗА КРАЙНИО МЕРКИ СРЕЩУ КОВИД ТРОЛОВЕТЕ КАТО ВАС.

 65. 65 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Тоя мухал какво разбира под "налице силно преобладаващ обществен интерес" , та нали ако се гледа обществения интерес нямаше въобще да има извънредна еп. обстановка и репресии.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 66. 66 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#15] от "stargate":

  УВИ ОТ 02.20 Т.НАР ДЕМОКРАЦИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА ЕВРОПА БАВНО И СИГУРНО СЕ ПРЕВРЪЩА В СЕВЕРНА КОРЕЯ. ТАКА СА РЕШИЛИ ГОСПОДАРИТЕ НА ПАРИТЕ ,МЕТОДИТЕ ИМ СА ПРЕДВИДЕНИ ОТ НЯКОИ АНАЛИЗАТОРИ И СОЦИОЛОЗИ В ПРЕДХОДНИТЕ ГОДИНИ
  НАРОДИТЕ СТАНАХА ИЗЛИШНИ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ НА ЗООТЕХНИЧЕСКИ ПРИНЦИП.

 67. 67 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Времето ще покаже кой е бил прав - страните, които ваксинираха населението сравнително добре или тези като нас. Скоро, след няколко месеца. Само да няма мрънкане тогава.

 68. 68 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Втората възможност, която не бива да бъде отписвана с лека ръка, са различните (по-меки или по-твърди) форми на принуда.
  Например: изплащане на пенсии само на ваксинирани.
  А бе фашага, това как си го изпуснал?

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 69. 69 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#55] от "Bedtime for Democracy":


  Ти специално си и***т- на теб каквото и да ти обяснят няма да разбереш...
  —цитат от коментар 55 на Bedtime for Democracy


  Ти специално схвана ли какво съм написал или е над възможностите ти?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1098 Любопитно

  Когато някоя коментар не отърва на редакцията, има един много удобен правил, според която я трият, а когато цяла статия е език на омраза, към неваксинираните и цели да предизвика насилие над тях, какво правим?

  мурзилка
 72. 72 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#56] от "atmanpg":

  Децата така или иначе не се заразяват.
  Затварянето на училищата е тъпотия, на управляващи искащи "да се застраховат".
  —цитат от коментар 56 на atmanpg


  Това НЕ Е така! Началото на двете вълни беше около месец, след отваряне на училищата. Първата започна в средата на октомври, втората започна в края на февруари, и двете бяха 3-4 седмици след като децата са влезли в училище!

 73. 73 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#59] от "alg57373608":

  До коментар [#11] от "ju.li":когато 85 процента от населението са безотговорни простаци, няма и не може да има демокрация, така че, не - не сме демокрация
  —цитат от коментар 59 на alg57373608


  Когато глупави хора с голямо его, решат че са "елита" и всички останали са простаци и трябва да ги слушат, не може да има демокрация! В момента проблема на света са глупавите хора, мислещи си, че са върха на сладоледа. Най-умни и красиви. Нищо че не могат един пирон да забият. Важното е, че теоретично знаят как и могат да назидават в нета, колкото си искат останалите!

 74. 74 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1098 Любопитно

  Начи вече не стига да си само човек. Трябва да си и трансджендър, за предпочитане да твърдиш че си от неутрален, даже от противоположен на биологичният пол с който си роден. О, не това не стига, трябва и да го демонстрираш това на шумни прайдове, об...съблечен като...О, не и това не стига, трябва и да си черен. О, не и това не стига, ами трябва и да си въкциниран срещу ковид-19, може и никога срещу нищо друго да не си се въкцинирал в живота си и да разнасяш 3000 болести, но въкциниран ли си срещу ковид-19, всичко е ОК. Не си ли е кциниран vs covid дупце да ти е яко, ти си ваксофоб и русофил, скинхед искат да те бият, Дойче веле иска да те бие, дневник иска да те бие, ЕССР иска да те бие

  мурзилка
 75. 75 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#47] от "karabastun":

  Три - щастливо число. Почти всяка вечер по 50 грама домашна ракия за дезинфекция. Студена от хладилника. И повече плодове и зеленчуци. Сега им е сезона. Редовно за риба и чакам да открият ловния сезон. Вечер някоя интересна книга и музика от 70-те и 80-те.

 76. 76 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  "Да, тези методи не изглеждат много красиво. Но те са морално оправдани, когато (както в случая) е налице силно преобладаващ обществен интерес. Те са цена, която си заслужава да бъде платена, ...."

  В началото на 20-те на миналия век СССР е държава без икономика и потънала в бедност. В края на 30-те на същия век СССР има огромно промишлено производство и военна мощ, научен потенциал и няма гладуващи. Как е постигнато това? Ами с някои методи, дето "не изглеждат много красиво, но са морално оправдани"....Не, благодаря!

 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#53] от "gerganabg":

  Ваксината НЕ те предпазва от заразяване и разболяване.

 78. 78 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Ясенчо, да не стане един ден някой да напише статия касаеща тебе и семейството ти, в която обяснява, че е кофти, ама трябва да ви въдворят в някое "Белене", щото "общественият интерес" го налага. Аман от комунисти в тая държава.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 79. 79 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  ИСТИНА:1. Ваксините срещу COVID-19, които България е осигурила за гражданите си, са преминали успешно клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни. Тези ваксини се ползват в цял свят. Поставени вече са над 2,7 милиарда ваксини...
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Астра Зенека също беше минала успешно клинични изпитания. И как стана? Сега Израел бие камбаната за отключване на автоимунни заболявания от другите:
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27132698/
  Айде пак ни разкажи за сигурността, клиничните изпитания и особено за РНК векторите, за които изобщо няма опит как действат.

  П.С. Щом и DW започна да пее в хора, значи изобщо не е дошло времето.

 80. 80 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 484 Неутрално

  За жените не знам, но при мъжете тези 85 % са пухльовци и ги е страх от инжекции.

 81. 81 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  "Да, тези методи не изглеждат много красиво. Но те са морално оправдани, когато (както в случая) е налице силно преобладаващ обществен интерес. Те са цена, която си заслужава да бъде платена, ...."В началото на 20-те на миналия век СССР е държава без икономика и потънала в бедност. В края на 30-те на същия век СССР има огромно промишлено производство и военна мощ, научен потенциал и няма гладуващи. Как е постигнато това? Ами с някои методи, дето "не изглеждат много красиво, но са морално оправдани"....Не, благодаря!
  —цитат от коментар 76 на lz73


  'ич няма гладуващи ... голодоморите в Татарстан и Украйна ('20-те и '30-те) са научна фантастика ...... само нЕколко милиона дават фира от .... глад.

 82. 82 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  "Да, тези методи не изглеждат много красиво. Но те са морално оправдани, когато (както в случая) е налице силно преобладаващ обществен интерес. Те са цена, която си заслужава да бъде платена, ...."В началото на 20-те на миналия век СССР е държава без икономика и потънала в бедност. В края на 30-те на същия век СССР има огромно промишлено производство и военна мощ, научен потенциал и няма гладуващи. Как е постигнато това? Ами с някои методи, дето "не изглеждат много красиво, но са морално оправдани"....Не, благодаря!
  —цитат от коментар 76 на lz73


  'ич няма гладуващи ... голодоморите в Татарстан и Украйна ('20-те и '30-те) са научна фантастика ...... само нЕколко милиона дават фира от .... глад.

 83. 83 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#81] от "Alex Ivanov":

  Говоря за 1939...вече са преодолели всичко, готвят се за завладяването на половин Европа.

 84. 84 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Ясенчо, да не стане един ден някой да напише статия касаеща тебе и семейството ти, в която обяснява, че е кофти, ама трябва да ви въдворят в някое "Белене", щото "общественият интерес" го налага. Аман от комунисти в тая държава.
  —цитат от коментар 78 на Тюфлекчия


  Много са, наистина!

  От Пациентски организации "Заедно с теб" настояват за оставката на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заради изказване по Нова телевизия на 1 юли 2021 г., че който не е ваксиниран ще заплаща лечението си. Това пишат в открито писмо от организациите.

  "Считаме, че доц. Кунчев става все по-неадекватен и пречи на правилната комуникация на институциите с гражданите, както и възпрепятства нормалния процес на ваксинация", мотивират се от организациите.

  Те са категорични, че е недопустимо да се дискриминират хора заради заболяване.

  Недопустимо е да се заплашват пациенти, които съвестно заплащат здравните си осигуровки, че няма да получат лечение.

  "Изказването на доц. Кунчев нарушава Конституцията за равен достъп до лечение, застрашава живота на пациентите, заплашвайки ги, че ако не са ваксинирани няма да могат да се лекуват по финансови причини, да не говорим за вредата, която нанася на институциите с това предложение, въпреки доброволния избор за ваксиниране", се казва в писмото.

  Повод за неговото написване са множество сигнали от притеснени граждани.

  От неправителствената организация припомнят, че дори ваксинирани хора масово се разболяват. Твърденията на управляващите също потвърждават, че и ваксинирани граждани боледуват.

 85. 85 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#59] от "alg57373608":

  напротив ЗА ЗДРАВЕТО СИ ОТГОВАРЯМ АЗ И НЯМА ДА ДЕЛЕГИРАМ ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ НА СЗО ,БИЛ ГАТЕС ИЛИ МИНИСТЕРСТВОТО НА БОЛЕСТТА.А НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИСТИНАТА НИКОГА НЕ СЪМ ВЯРВАЛ

 86. 86 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 701 Неутрално

  МИТ:1. Ваксината е опасна.2. Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.3. Ваксините променят човешката ДНК.4. Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.5. Ваксините има сериозни странични ефекти.6. Ваксините водят до безплодие. С тях в организма се вкарва чип.
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Точки 1, 4 и 5 са верни. Точка 3 засега е спорна, но и тя може в дългосрочен план да излезе вярна.

 87. 87 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  "Иначе и преди, и след това сме далеч от тази бройка, а основната заслуга за провала е на бившето правителство, което не направи почти нищо, за да пребори недоверието, ирационалните страхове и лъжите около ваксините."
  *
  А къде е отговорността на публичните лица, които в началото на епидемията отричаха опасността, смятаха наложените мерки за безсмислени и развиваха теории, че трябвало населението да преболедува и оттам щял да се изгради колективен имунитет?
  А на тези, които горяха маски на площада?
  Хайде да не ровим из архивите и да цитираме кой какво е казвал навремето.
  Медиите им даваха трибуна, а сега защо населението не искало да се ваксинира. Преди нямаше достатъчно ваксини, което донякъде оправдава забавянето, а сега има в излишък.
  Представям си какъв вой би се вдигнал ако предишното правителство бе предложило парични премии за ваксиниране. Щеше да се пише как управляващите подкупвали хората за да спечелят изборите, как ги изнудвали да се ваксинират за да не изгубят работата си или как им ограничавали гражданските права като не ги пускат в хотелите и ресторантите.
  Ето, това е резултатът когато всичко, което се случва се политизира. В другите държави се приема една обща политика от управляващи и опозиция с цел да се защити максимално населението, докато в България се преследват политически цели в ущръб на здравето и живота на населението.

 88. 88 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 701 Неутрално

  За жените не знам, но при мъжете тези 85 % са пухльовци и ги е страх от инжекции.
  —цитат от коментар 80 на gmranger


  Те ,жените по принцип, обичат "да ги боцкат".

 89. 89 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 957 Весело

  ми те специалистите казаха....
  —цитат от коментар 61 на Billy Pilgrim


  КОЙ ... мангъра ли?

  : )))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Весело

  Дневник трябва да спрат с тези снимки на забодени до край игли в нечие рамо. Половината мъже тук са със слаби сърца :)

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Някой да е чул президента Радев да се е ваксинирал.

 92. 92 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Някой да е чул президента Радев да се е ваксинирал.
  —цитат от коментар 91 на pepisky


  Ам ... страх го е от боцкане человека!

  : )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Ясенчо,коги горихте маски,друго пеехте!

 94. 94 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 569 Весело

  България е Мисисипи на ЕС!

  Марс е изконна Американска територия!
 95. 95 Профил на cfs34668776
  cfs34668776
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар [#59] от "alg57373608":

  Кой си ти да казваш кое е демокрация?
  Живота е мой , утре ако се ваксна и както имам едно автоимунно ми се стовари още някое, кой ще го е грижа?
  На никой не му дреме за мен,нали?
  Значи ние сме безотговорни, а пък те ,че ре карат да подпишеш ,че нямат отговорност, какви са?

 96. 96 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Тъжно преброяване.
  85%?
  За да се разбере българския анти ваксърски феномен би трябвало да се търсят причините в подкатегории.
  Необразовани.
  Малцинства.
  Опарили се от здравната система.
  Изчакващи винаги и за всичко.
  Лъгани многократно от държавата.
  Бабаити
  Сигурно има и други категории, в повечето случаи всеки антиваксър попада в комбинация от поне няколко.

 97. 97 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#96] от "Таралеж":

  Да ти дам още една причина:
  Трудно поддаващи се на пропаганда.

 98. 98 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#97] от "atmanpg":

  Да ти дам още една причина:
  Трудно поддаващи се на пропаганда.

  ++++
  Това според мен е подкатегория на
  Многократно лъгани от държавата.

  Нали си спомняте приказката за лъжливото овчарче?
  Ако не, всеки си спомня приказката за лъжливата държава?

 99. 99 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  не е ли време за по-категорични мерки
  —цитат от коментар 0 на др Бояджиев


  Е!
  За масовата ваксинация можем да се поучим от успехите с масовата колективизация.

  На 21 септември 1950 г. Политбюро изслушало експозе на Т. Живков „За задачите по по – нататъшното коопериране”. На тази основа през втората половина на Септември и първата на Октомври 1950 в редица райони на страната били извършени масови насилия и бил оказан силен натиск на селяни, които не били ударени от зърнодоставките и не желаели да влязат в ТКЗС.
  От края на Октомври се възобновили проявите на морален тормоз срещу кулаците. Засилил се рязко и икономическия натиск.
  По поръчение на Политбюро министър Т. Черноколев изработил в началото на Ноември цялостна програма за разкулачването, в която дори били определени селищата, в които трябвало да се разселят принудително част от разкулачените.
  Заедно с това ЦК наредил на окръжните комитети да изготвят справки за кулаците в техните окръзи. Цялата тази обстановка съвсем естествено довела до ново засилване на колективизацията в края на 1950 и първите два месеца на 1951. Силно въздействие окзало и събирането на неиздължените данъци в края на 1950 и заплахата от описването и разпродажбата на имущество на неиздължилите се данъкоплатци.
  https://istoriq.dokumentite.com/art/istoriq-na-bylgariq-sled-1944-g-/43/p32

 100. 100 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#96] от "Таралеж":

  Виж сега, аз не съм лекар и не ги разбирам тия работи. Но само 20% от лекарите са ваксинирани. Що така? Аз лично чакам поне 80% ваксинирани лекари и тогава ще почна да мисля дали си струва риска. Та в коя група ще ме сложиш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK