Слави Трифонов, Борисов и Царят: прилики и разлики

Политическата харизма идва от имагинерното очакване на публиката някой да я освободи от несгодите на реалността, да извърши чудо. На снимката – Бойко Борисов и Слави Трифонов през ноември 2001 г.

© Красимир Юскеселиев

Политическата харизма идва от имагинерното очакване на публиката някой да я освободи от несгодите на реалността, да извърши чудо. На снимката – Бойко Борисов и Слави Трифонов през ноември 2001 г.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Тримата харизматици в българската политика: преди да стигнем до тях, нека първо си припомним, че докато в началото на прехода сините пълнеха площадите и се бореха за човешки права, свобода и равенство, червените владееха ресурсите и "наливаха основите" на червения капитализъм. Това обаче не пречеше червените да се заявят като продължители на бившата лява, а сините като носители на възкресената дясна идеология. Нито пък пречеше на електората да гласува за тях именно според това деление.


Сменящите се по онова време партийни лидери имаха някакво значение, но далеч по-важна беше идейната ориентация на политическите протагонисти БСП и СДС. И така до идването на Царя, когато идеите отстъпиха място на харизмите.
Тримата харизматици в българската политика


Политическата харизма (от гръцки - дар) е властови инструмент, който е резултат от дарбата на личността да се харесва на публиката, да получава кредит на доверие от нея, при това без пряка връзка с публичната си роля и умението да я изпълнява. Макс Вебер, който въвежда термина, свързва харизматична власт с извънредни персонални качества. Но постепенно става ясно, че тя идва по-скоро от имагинерното очакване на публиката някой да я освободи от несгодите на реалността, да извърши чудо.


Симеон II: Една необикновена съдба
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В това отношение харизматичните политици приличат на "звездите" (от киното, шоуто, спорта, аристокрацията) и дори сами се превръщат в звезди, родени от "устрема на имагинерното към реалното", както го описва Едгар Морен.


Царят например съвсем буквално обещаваше чудо за 800 дни, в които трябваше "да се оправим", да се измъкнем от мизерията и несправедливостта на прехода, да станем богати и морални. Звездният му образ се градеше върху темела на аристократичния му произход. Той идваше от друга, почти приказна реалност на монарси и благородници, на музейна патина и висок вкус. И тъкмо защото не принадлежеше към нашата действителност, ние му вярвахме, че може да ни спаси от нея. А и Царят сякаш искаше само това - да му "верваме". Доверието лъскаше харизмата му.


Борисов и Сакскобургготски на парад на МВР на 5 юли 2004 г. Като дойде на власт, Борисов се зае да ни спасява, включително от стореното от Царя.

© Надежда Чипева, Капитал

Борисов и Сакскобургготски на парад на МВР на 5 юли 2004 г. Като дойде на власт, Борисов се зае да ни спасява, включително от стореното от Царя.


Следващият харизматик, заел се да ни спасява, включително от стореното от Царя и неговите другари от Тройната коалиция, беше Бойко Борисов. Той печелеше доверие по обратния начин - като се отъждествяваше с народа според откровената си максима "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме". Следователно: щом аз, въпреки че съм прост, съм стигнал до върха, значи и на теб може да ти се случи. Така народняшката харизма на Бойко вдъхваше имагинерната надежда за спасение поединично.


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В допълнение той градеше звезден имидж на спортист - не само като всекидневна практика, напращяла физика, свойски маниери, уличен сленг и пр., но и като възгледи за политиката. Представяше я като вид спорт, в който или си добър и печелиш, или си слаб и губиш. И той все печелеше, докато не излязоха на бял свят снимките с пачките евро и кюлчетата злато и с безпомощното му заспало тяло.


Звезда най-лесно се убива от папарак. Снимките са безмилостна медия - действат подсъзнателно и никакви рационални опити за обяснение не могат да ги опровергаят. Чрез тях образът на Бойко бе преформулиран: от силния човек във властта, който владее положението, той влезе в иконографията на жертвата - на жени и служби, на пороци и заговори. Така аналогията с него престава да разпалва скрити желания и харизмата му гасне.


Трифонов е същият мачистки персонаж като Борисов, преминал през теренни битки и склонен към еднолична власт.

© Дневник

Трифонов е същият мачистки персонаж като Борисов, преминал през теренни битки и склонен към еднолична власт.


Следващият харизматик, който се готви да поеме управлението на страната, очевидно е Слави Трифонов. Той влиза в новото си поприще с (и заради) готов и отдавна наложен звезден имидж - на най-популярния телевизионен шоумен. Преработването му в политически имидж сякаш става в специално селектирана кръстоска между предишните двама харизматици.


За мен е чест
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Подобно на Царя, Слави не иска да играе политическата роля, която е поел - готов е да носи етикета ѝ, ако други я реализират на практика. Присъства като отсъства в политиката, целенасочено мистифицира мотивите и намеренията си и отваря широко поле за догадки и хипотези. И пак като Царя тъне в мълчание, а в редките случаи, когато проговори, го прави по свой почин и на свой терен, без да отговаря на въпроси.


Иначе Слави е същият мачистки персонаж като Бойко Борисов, преминал през теренни битки и склонен към еднолична власт. Психологическият им профил е дотолкова сходен, че е било някак неизбежно да станат приятели. Както и после е било неизбежно да се скарат.


Но най-големият общ знаменател помежду им, разбира се, е народът. Политическата харизма и на Слави е продукт на флирта с него. Дори повече от флирт - още от началото на шоуто си той се заявява като хъш, който ще защитава народа от днешните му душмани. А те, според собственото му настояване, са преди всичко политиците, без значение от коя партия. Така че сега, когато сам влезе в политиката, няма друг изход, освен да стои хем в нея, хем извън нея.


Трети епизод на харизматичната власт


И ето, че най-вероятно ни предстои трети епизод на харизматичната власт. Тя по принцип едва ли може да бъде отречена, но в нашия случай обрича все още несъстоялата се демокрация на буксуване. Защото ѝ липсва предвидима политическа посока: харизматиците, а оттам и партиите им, нямат идейна принадлежност, те могат да бъдат всякакви по оста ляво-дясно, Изток-Запад, либерално-консервативно - според моментните очаквания на аудиторията към тях. Това става видимо с просто око, когато се опитате да класифицирате политическото поведение на Царя, Бойко и Слави дори само по тези шест най-общи маркера. Харизматиците могат да добият някаква политическа идентичност само ако си я набавят "отвън", като влязат в коалиция с представителите на традиционната левица и десница.


Пластики и прочити
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Прекрачвайки всякакви исторически и биографични прагове, Царят се коалира с бившите комунисти, в резултат от което партията му изчезна. Бойко се коалира с "Реформаторския блок", който по това време олицетворяваше традиционната десница, в резултат от което блокът изчезна.


Сега "Има такъв народ" на Слави има подкрепата на "Демократична България", която в момента е лицето на традиционната десница. Надеждата е (както впрочем беше и след първата изборна победа на ГЕРБ) партията на Слави да даде електорална стабилност, а десницата - политическа посока на бъдещото коалиционно управление. Дали ще стане така?


Преди предходните избори сбърках с прогнозата си за "Има такъв народ", така че сега предпочитам да оставя финала на този текст отворен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  И на тримата не им Вервам ....

 2. 2 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  От тримата Скави е най-безотговорен.
  Гласувайте за мен, ама всъщност не знам дали искам да управлявам, Или по-точно - не знам какво искам.

 3. 3 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Късно е да се задават въпроси хората ще гласуват за Слави.

 4. 4 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Слави и Бойко – типажи, припокриващи се на 95%. Елементарни разсъждения, авторитарни разбирания, фамилиарничене, демонстриране на простотия.

  "Царят" никога не е искал да управлява, не разбираше защо го викаха от Мадрид, не разбираше какво кроят около него и съвсем тихо и културно се оттегли от цялата помия.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#2] от "честита промяна":

  Слави барем не се прикрива с мазни обещания че ще ни оправи За 800 дни или че ще вкарва Пеевски в затвора, ако това е изобщо някакъв плюс

  klimentm
 6. 6 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1703 Любопитно

  Значи, „…партията на Слави да даде електорална стабилност, а десницата - политическа посока на бъдещото коалиционно управление. Дали ще стане така?“, това ли да очакваме? Ами не, няма да се случи! По две причини:

  1. „партията на Слави“ няма да даде електорална стабилност, защото тя не е създадена с тази цел! Тя е създадена с цел да не прави и второ правителство, за да може monsieur le président да си назначи второ служебно правителство, което да му гарантира победата на президентските избори и втори мандат! Благоразположеният аФтор явно има повече от орлов поглед, щом вижда такава „електорална стабилност“, хеле пък харизана ни от учиндолския корифей!

  2. „а десницата“ е неспособна да даде „политическа посока на бъдещото коалиционно управление“, понеже, обаче и защото никой, и си запишете: АБСОЛЮТНО НИКОЙ НЯМА ДА ДАДЕ НА КОАЛИЦИЯ С ОКОЛО 10% ЕЛЕКТОРАЛНА ТЕЖЕСТ ДА ОПРЕДЕЛЯ В КОЯ ПОСОКА ЩЕ ПОЕМАТ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ от ЕС (ако не ни ги спрат) и от бюджета! Не знам дали се досещате? Ако, да не дава Господ, т. нар. „партии на протеста“ направят правителство (което е свръх способностите ми да фантазирам), още при разпределянето на министерските постове ще се секат глави – нищо чудно не само в преносен смисъл!

  Така че най-сърдечно благодаря за този и другите подобни анализи, които имат неоспоримото свойство да ни забавляват най-искрено, докато поемаме следващата биричка за мачовете! Някой нещо да пита? На някой нещо да не му е ясно? Айде чао, а аз ще викам за Англия!

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#4] от "irobot":

  Ах!
  Горкият цар, не разбирал завалийката?!

  klimentm
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#6] от "Santos":

  Вярно!
  Паричните потоци сега плуват в правилно направление!
  Сиреч в джобовите на ОПГ ГЕРБ!

  klimentm
 9. 9 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Слави и Бойко – типажи, припокриващи се на 95%. Елементарни разсъждения, авторитарни разбирания, фамилиарничене, демонстриране на простотия...
  —цитат от коментар 4 на irobot


  А можеше да си разелят партията в пропорция 50:50 каквато е била офертата на Слави през 2009 г.

  https://www.mediapool.bg/slavi-trifonov-poiskal-ot-borisov-50-vliyanie-v-gerb-news160771.html

  Сам съм, други няма...
 10. 10 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1426 Весело

  [quote#9:"MilliVanilli"][/quote]

  Сега вече ще делят :D

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Което си е вярно, вярно е.

 12. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Неутрално

  Прилики, разлики, дрън, дрън. По действията се различават. Царя си взе имотите, но тези покрай него много облаги си присвоиха. Бойко много пара "направи" и ъндърграунда му също. Слави, евентуално предстои да видим.

 13. 13 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "...партията на Слави да даде електорална стабилност, а десницата - политическа посока на бъдещото коалиционно управление..."

  Ех тая градска десница бе, всички са ѝ криви, а все в чуждата електорална стабилност гледа. Елитарна формация със свидни чеда на номенклатурата за идеолози и без никакъв апел извън центъра и по-лъскавите квартали в София и тук-таме някой анклав в централните части на големите градове. Така и не стана ясно откъде идва правото ѝ да определя посоката за развитие на България.

 14. 14 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Царят поне беше интелигентен човек.
  Бойко е прост, но мъжкар.
  А Славчо е прост човек, който се напъва да е интелектуалец и мишка, която се прави на мъжкар.
  Изводът е, че всеки следващ път, става по-зле.

 15. 15 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Слави е Тиква Номер 2.И той като Бойко е гола Тиква.А партията му е Истинска Тиква Народна -ИТН.

 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Крадлив Дедо бил "харизматик". Тиквата и Слави се били проипокривали. Днес Лозанов разказва смешки в един уж-анализ.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#14] от "potop":

  Най-вредното на Славчо е, че на моменти се прави на бунтар и анти-естаблишмънт с псевдо-интелектуални размисли скрити зад думи които не разбира, на следващия ден е безгласна мишка, а на третия ден е див балкански чалгар с черното яке и черния джип. Сигурно зависи от синтетиката на деня...

 18. 18 Профил на jok05318467
  jok05318467
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Аман от използването на царя за евтин ПР - чисто и ясно човекът каза, че ще предложи мерки, които ще предоставят възможност на "прочутото Българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ни за 800 дни"

  Обърка се човека относно прочутото Българско трудолюбие - то май отдавна го няма. Предприемчивост бол - особено за дребни тарикатлъци и лесни пари...

  Ето и линк https://www.youtube.com/watch?v=jd-IIhHFg4k

 19. 19 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#14] от "potop":

  Виж сега....Симо ментата, дето го наричаш Царя никога нищо не е имал под капата, че да го наричаш чак интелигентен...
  Бако ти Боко все си е бил, е и ще бъде мутра....излишно е повече да се говори за него...
  Славчо е с амбиции, но с амбиции за какво....може би и той самият не знае....
  Та така е по тези географски ширини.....

 20. 20 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#4] от "irobot":

  Симо ментата, дето го наричаш Царя го викнаха от Мадрид за да бъде спрян Костов...
  ДС не обичаха Костов, та за това викнаха Симо ментата (преди да се върне от Мадрид в едно интервю на въпрос кога ще си дойде в България.....след въдишка Симо отговори...това зависи и се решава от Москва..)...
  На Симо ментата ДС му напълниха депутатските листи с ДСченгета и деца на ДСченгета.....той вообще нито разбираше за какво иде реч, нито особено се интересуваше....опита да прибере разни имоти, но след като политическата му роля приключи....ДС му взе обратно имотите....
  Та така....живот...лайф....жизнь....))

 21. 21 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Значи, „…партията на Слави да даде електорална стабилност, а десницата - политическа посока на бъдещото коалиционно управление. Дали ще стане така?“, това ли да очакваме? Ами не, няма да се случи! По две причини:1. „партията на Слави“ няма да даде електорална стабилност, защото тя не е създадена с тази цел! Тя е създадена с цел да не прави и второ правителство, за да може monsieur le président да си назначи второ служебно правителство, което да му гарантира победата на президентските избори и втори мандат! Благоразположеният аФтор явно има повече от орлов поглед, щом вижда такава „електорална стабилност“, хеле пък харизана ни от учиндолския корифей!2. „а десницата“ е неспособна да даде „политическа посока на бъдещото коалиционно управление“, понеже, обаче и защото никой, и си запишете: АБСОЛЮТНО НИКОЙ НЯМА ДА ДАДЕ НА КОАЛИЦИЯ С ОКОЛО 10% ЕЛЕКТОРАЛНА ТЕЖЕСТ ДА ОПРЕДЕЛЯ В КОЯ ПОСОКА ЩЕ ПОЕМАТ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ от ЕС (ако не ни ги спрат) и от бюджета! Не знам дали се досещате? Ако, да не дава Господ, т. нар. „партии на протеста“ направят правителство (което е свръх способностите ми да фантазирам), още при разпределянето на министерските постове ще се секат глави – нищо чудно не само в преносен смисъл!Така че най-сърдечно благодаря за този и другите подобни анализи, които имат неоспоримото свойство да ни забавляват най-искрено, докато поемаме следващата биричка за мачовете! Някой нещо да пита? На някой нещо да не му е ясно? Айде чао, а аз ще викам за Англия!
  —цитат от коментар 6 на Santos


  Хубаво е, че има такива "анализи" като в горната статия, та да прочетем като мнение това, което авторът или не е разбрал, или не иска да ни каже, а предпочита да фантазира предизборно.

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  приликите са по-съществени от разликите

  трябваше да включат и други политически персонажи в сравнението, за да станат приликите още по-изпъкващи


  само една прилика не беше спомената - всички са социопати

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 23. 23 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#2] от "честита промяна":

  A Борисов, най- крадлив.

  Sic transit gloria mundi
 24. 24 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 692 Неутрално

  С нетърпение чакам денят в който ще отида да гласувам за този който ми харесва, а не както винаги просто за.... по-малкото зло. Всеки с IQ по-високо от 80 е наясно с горенаписаното. Просто сега момента е такъв че по-голямо зло от Тиквун нЕма! А след 2 години вероятно ще мислим с кой да махаме пък следващото зло.... и така дано доживея някога да гласувам за някой който наистина ми харесва!

 25. 25 Профил на jok05318467
  jok05318467
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#4] от "irobot":Симо ментата, дето го наричаш Царя го викнаха от Мадрид за да бъде спрян Костов...ДС не обичаха Костов, та за това викнаха Симо ментата (преди да се върне от Мадрид в едно интервю на въпрос кога ще си дойде в България.....след въдишка Симо отговори...това зависи и се решава от Москва..)...На Симо ментата ДС му напълниха депутатските листи с ДСченгета и деца на ДСченгета.....той вообще нито разбираше за какво иде реч, нито особено се интересуваше....опита да прибере разни имоти, но след като политическата му роля приключи....ДС му взе обратно имотите....Та така....живот...лайф....жизнь....))
  —цитат от коментар 20 на chedeuvre


  трябва да си наивник и глупак да мислиш, че внука на крал Виктор Емануил от Италия и правнук на крал Луи Филип от Франция ще има едниствено за цел да се върне в България, за да си върне 2-3 къщи и няколко неизползваеми гори

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#25] от "jok05318467":

  Както всички видяхме точно тъй стана!

  klimentm
 27. 27 Профил на jok05318467
  jok05318467
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#26] от "klimentm":

  Имотите бяха върнати със закона за реституцията от преди 2000-а година - също както моите родители си върнаха имотите взети от комунистите 1944-1947 г.

  Още закона, с който са отнети царските имоти е определен за противоконституционен от съда

 28. 28 Профил на jok05318467
  jok05318467
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#14] от "potop":

  в грешка си - Бойко е прост и е страхливец. Помним как си подви опашката след срещата в БГ посолството в Лондон и повече не се яви...

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Лозанов, време ти е да се пенсионираш....коментираш несъпоставими неща поставени в една и съща клетка.....

 30. 30 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Лозанов, време ти е да се пенсионираш....коментираш несъпоставими неща поставени в една и съща клетка.....

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3246 Весело

  Защо ли пък нито един от гореизброените не ми е вдъхвал доверие?
  Имам алергия към подобни народни любимци, които първо омайват народа с приказки, а след това се оказва, че действителното е далеч от желаното.

 32. 32 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#4] от "irobot":


  Ха-ха-ха!!!Все още имало такива, като теб - неосъзнали, че за цялата днешна среда е виновен именно царя!!!Всъщност - виновни сте вие - които си го избрахте, но нали именно от царя се появиха и Пеевски, и Борисов и огромната корупция!
  Той и Жан Виденов се оттегли "културно" - много българи продължават да го смятат за невиновен, а подведен от други, че се стигна до хиперинфлация и фалит на държавата!И днес пак е нареден на избор, като ще има имбецили, които и ще гласуват за него.
  Та - цялата днешна помия е именно от Симеон и неговите обещания, както и с коалирането с БСП и ДПС, та вече ДПС се приема за незаобиколим фактор.
  Да, трудно ще тръгнем напред с подобни мисли от такива, като теб - неразбиращи, че с неадекватните си избори са най-големите виновници за дереджето ни!!!

 33. 33 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Дедото го докараха ДС агенти, като Тошо Тошев от Труд!!!То не беше хулене и плюене по Костов и ОДС, не беше мацане и първо Симеон беше гласен за президент, но след, като го спряха, че не бил живял определено време в България, го цаниха за премиер.И тогава над 60 % си го избраха - идиоти бол.В онзи момент, 25 годишен, разбрах, че у нас е пълно с наивници, глупаци, тъпаци и изобщо - не хора, а твари, водещи се към човешкия род!
  Един съсед се радваше, че ей сега, като дойде царя и ще ми вдигне заплатата и вместо да продължава да прави маратонки в бивш оръжеен завод, пак ще се произвеждат оръжия и изобщо - щяло да настане масово благоденствие!Тогава му казах, че ще си говорим пак след 2-3 години само.Е, като му го припомних и попитах как е, той или се правеше, че е забравил за онзи разговор или наистина беше, но продължаваше да прави маратонки и заплатата не му беше мръднала, но пък инфлацията - да!!!
  Между другото - днес именно Тошо Тошев съжалява, че му бил повЕрвал и подобни!Но какво от туй?!!!Пеевски, ДПС, Борисов, ГЕРБ - те са функция на царя и НДСВ!!!!

 34. 34 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Слави и Бойко – типажи, припокриващи се на 95%. Елементарни разсъждения, авторитарни разбирания, фамилиарничене, демонстриране на простотия."Царят" никога не е искал да управлява, не разбираше защо го викаха от Мадрид, не разбираше какво кроят около него и съвсем тихо и културно се оттегли от цялата помия.
  —цитат от коментар 4 на irobot


  Много добре е знаел за какво е извикан - бавно и подробно му е обеснявано защо не може да откаже поканата от деловите мъже от бившите служби на съветска България. Вероятно и на синовете му е обеснявано.
  Тихото и културно оттегляне е наградата, че е разбрал обесненията.
  Не е изключено повторение на сценария, този път със сина му Кирил, след очертаващите се две кратки Народни събрания.

 35. 35 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Вторият, шестгодишен престой на Лозанов в СЕМ се осъществи с помощта на на ГЕРБ. Неговите дълбокомислени анализи на Бойко Борисов сега идват с 20-годишно закъснение, затова са неадекватни. Като председател на СЕМ Лозанов беше ням свидетел на масовото навлизане на хазартната реклама в телевизиите и на най-бруталния период от предаването на Трифонов, в което се лееха псувни и гаври с публични личности - всичко това безнаказано от страна на СЕМ.

 36. 36 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Щях да забравя и простотията Биг Брадър, която Лозанов неизменно тълкуваше като "шоу", вместо завинаги да забрани предаването заради побоищата, пиянството и насилието в ефир. Този период съвпадаше с престоя на негов роднина в частните телевизии.

 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  За харизматични не знам, ама изглеждат истински (автентични) — Царя-царски, Боко-мутренски, Чалгаря-шоуменски. Проектират изчистени карикатурни образи. Сега, що таквиз образи му допадат на гласуващото народонаселение е един проблем, ама другият е, че алтернативата изглежда откровено фалшификанто — ужким нещо си, да не влизам в детайли… е, ще видим дали е така след няколко дена.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Любопитно

  Едно Ферари с цвят ЧЕРВЕН...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Никаква харизма нямат и тримата. Единият беше популярен заради произхода си , другия дължи популярността си на това , че кукловодите го инсталираха в телевизионния шоу бизнес за дълго време , а третия дължи популярността благодарение на ченгеджийските медии , които го представяха като едва ли не съвременния Робин Худ. Никой от тях няма харизмата на политически водач. И тримата са кукли на конци.

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Задължително условие за харизматичен политически лидер е да бъде оратор. Няма значение какви възгледи проповядва , важното е да има дар слово.
  И тримата , които Лозанов представа за харизматици , са вързани в устата. Слави и Бойко плещят несвързано глупости и простотии, а Симеон освен да каже някоя заучена фраза , друго не може.
  Симеон , Слави и Бойко са всичко друго , но не и политически харизматици.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#19] от "chedeuvre":
  "Симо ментата, дето го наричаш Царя никога нищо не е имал под капата, че да го наричаш чак интелигентен..."

  Има разлика между понятията умен и интелигентен. От интервютата със сестрата на Симо се вижда , че тя е по-умна от него, но наследяването на царския трон в България по конституция е било по мъжка линия.

 42. 42 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Ако Георги Лозанов иска отправна точка за това как горе-долу да си пише писаниците, за да не бъдат толкова постни и смешни, ето един малък пример - https://tribune.bg/bg/mneniq/pesimistichna-teoriya-za-balgarskoto-upravlenie/ - „Песимистична теория за българското управление“!

 43. 43 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1102 Весело

  Ако Георги Лозанов иска отправна точка за това как горе-долу да си пише писаниците, за да не бъдат толкова постни и смешни, ето един малък пример - https://tribune.bg/bg/mneniq/pesimistichna-teoriya-za-balgarskoto-upravlenie/ - „Песимистична теория за българското управление“!
  —цитат от коментар 42 на Santos


  Все пак, Георги Лозанов не е на полемичното ниво на "Както и да го погледнем, 19 имота са доста повече от 6 апартамента…"

 44. 44 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  ДойчеЗеле и г.золизачите им защото не си гледат кочинката и не оставят европейците на мира ?

 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#35] от "Васик":

  "Вторият, шестгодишен престой на Лозанов в СЕМ се осъществи с помощта на на ГЕРБ. Неговите дълбокомислени анализи на Бойко Борисов сега идват с 20-годишно закъснение, затова са неадекватни. Като председател на СЕМ Лозанов беше ням свидетел на масовото навлизане на хазартната реклама в телевизиите и на най-бруталния период от предаването на Трифонов, в което се лееха псувни и гаври с публични личности - всичко това безнаказано от страна на СЕМ."


  Да, обикновенно докато човек е в плен на суетата и службогонството, на силните на деня, техните схеми и " облаги", няма особен стимул да се прави на радетел за истината ! След като се окаже извън тях, обаче, започва един катарзис, едни изповеди, едни анализи, свят да ти се завие ! Ама малко късно и доста безполезно.......Този специално беше близък на Красимир Гергов, олигархът на целия червен преход......

 46. 46 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#33] от "Капабланка":

  цара го докара любен гоцев и бриго. знаеха, че
  Костов ще ги отбие от всякакви ханилки и ще направи
  модерна държава. и разни ченгета, като кеворк се скъсаха да
  плюят по Костов. и аз убеждавах разни познати тогава, че
  това е партенка на десе, ама не, те викаха, че
  онея били юпита от сититу и щели да направят страшни неща. е видехме.
  това със дълга беше първото.

 47. 47 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 909 Разстроено

  След като ситуацията се потретва явно проблема е в нас и май е непоправим.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 48. 48 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Редовния гост на Трифонов, играе борче в миманса на Подмяната.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Никой не може да се сравнява с Крадливия дедо. Даже и Чекмеджи-Боко.

 50. 50 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Доц. Лозанов е намерил приликите, но е пропуснал разликите. Може би е по-черноглед от мен и затова е решил, че разликите са маловажни. Дано да съм прав аз, че разликите ще направят Слави по-успешен от другите двама. Какво виждам аз като разлика? Слави бяга от властта. Слави твърди, че ИТН е създадена в отговор на очакванията на хората и има за цел нормализация. Тоест партията е създадена да разреши конкретен проблем, а не да представи различна прослойка от обществото ни. Тоест напълно логично е след разрешаването на проблема да изчезне или прелее в други партии. Тя е партия създадена от протест за да задоволи исканията на протестиращите. Това, което доцентът и други анализатори не виждат, а може би не разбират е, че има една солидна част от гласуващите за ИТН, които не харесват Слави и го правят въпреки него. Ако осъзнаят това, цялата им теория за харизматичната ИТН отива в кошчето. Това не си го смуча от пръстите, а го знам, защото всички, които аз знам, че гласуват за ИТН не харесват Слави. Анализирай това, философе!

 51. 51 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Този автор верно ли си вярва, че сексапилът на борисов е увяхнал от едните заспали снимки? Други снимки преди и след чекмеджетата няма ли? Да не говорим за кражби, безхаберие и селяния.

 52. 52 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Просто трима мъже, еднакво лишени от визия какво да правят, еднакво обичащи единствено себе си, еднакво образовани и еднакво изпратени от "одарените" си поклонници. Последното последният последно ще научи...
  За мен това са просто тримата от запаса, както впрочем внушават и фризираните изречения на автора...

  От идиоти отговор не чакам
 53. 53 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#16] от "stein":

  ...който и да вземе властта, Гого Лозанов ще е от първите на опашката да го близне по седалищните части, както винаги.

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 54. 54 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 770 Весело

  Все "спасители"! И "царят", и Мутрата, и Учиндолецът.
  Тоя народ патки пасе! И пак ще трябва да се съглася с проф. Иво Христов и с неговите 80%.

 55. 55 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Добре е списано, наистина има смисъл, но - аз се трудя от 16 годишна възраст, единственото нещо което ценя у другите е - любовта към работата.

  Слави Трифонов е именно работяга, поне това не може да се отрече, дава и препитание на 100 човека, това не е малко, както и да е.

  Освен това не е - точно психопат, ботушът на Борисов е пословичен - полицейски гаден и миризлив, всеки знае за какво става на въпрос.

  Дали бих гласувал за Славвовата партия - естествено не - както и за реститутите, които ми отнеха и малкото за тези вече 40 години ще станат.

 56. 56 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  трябва да си наивник и глупак да мислиш, че внука на крал Виктор Емануил от Италия и правнук на крал Луи Филип от Франция
  —цитат от коментар 25 на jok05318467


  Именно, науката (медицинска) отдавна се е произнесла за ефектите (като малоумие), които се появяват когато се сношават роднини!!!

  : )))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Искат - не искат, но кукловодите им дърпат конците. А има и една примка около вратовете на тримата (като напомняне какво ще се случи, ако своеволничат)....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Кога ще престанете да наричате жълтопаветната левица, с радикално левите идеи, спонсорирана от лявата партия на САЩ..... автентична десница.

  За какво е това лицемерие.

  Или както е казал Паисий : О неразумни костовисте. Защо се срамиш да се наречеш левичар ? Или не са имали лисичарите медийни бухалки ? Велики социални мрежи ?

 59. 59 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#50] от "Бачо Филип":

  ИТН била създадена спрямо очакванията на хората.
  Ама това че хората очакват че партиите ще са по малко зависими и по малко корумпирани със субсидия от лев не значи че е вярно.
  Очаквания е едно реалност друго.

  ИТН е създадена не заради чувството за справедливост нас българина. А зароди неговата завист. Вижте тез депутатите взимат големи заплати. Айде да им намалим бройката. Хаха.

  Не се мисли за доброто бъдеще а за късогледата завист на материала.

 60. 60 Профил на veselin_univ
  veselin_univ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "MilliVanilli":

  Те сега ще го направят 50/50, като не сме се разбрали насаме навремето,
  ще се разберем на избори...

 61. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  "...И тъкмо защото не принадлежеше към нашата действителност, ние му вярвахме, че може да ни спаси от нея. А и Царят сякаш искаше само това - да му "верваме". Доверието лъскаше харизмата му...."
  Да разбираме израза "ние му вярвахме' в социологическия смисъл, защото аз и далеч не само аз, НЕ му вярвахме. А това с 800-те дни беше толкова плоско, че няма как да изпитам някакво друго чувство, освен съжаление, към тези, които му повярваха.
  За баце, нещата стоят по подобен начин и това, че се намериха хора да го "дарят" с 3 мандата за мен означава само едно - броя на мислещите видимо намалява.
  В случая Слави съвсем не мога да разбера кои хора му вярват и оценката за техните възможности да се опитат нещо да анализират, просто доказва колко на зле отиваме като нация. При това той прави компилация между дедо Симо (многозначително мълчание + високпарни приказки за волята на милионите, дето той им е дал думата на въпросния референдум) и дървения философ със засилена склонност към хубавите питиета ( и най-вече към нашите парички), че дори не иска формално да стане премиер, ами директно минава към фаза 2, почетен председател.
  С това не агитирам за ГЕРБ или БСП, опазил ме Господ:)

 62. 62 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2215 Весело

  До коментар [#6] от "Santos":

  От мен имате един голям минус. Не за друго а защото ще викате за Англия.

 63. 63 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#1] от "pro_bono":

  Това е твой проблем.Едни ,,верват,, други мислят и разсъждават.

 64. 64 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#34] от "ivangabrovo":

  Тези,които вече толкова години ругаят по адрес на царя ,да се сърдят на себе си.Мнозина разсъждават и живеят не в реалността ,а с илюзии за ,,добрият цар,,от приказките,като седне на престола и...,,всички заживели щастливо,,България беше и все още е в такова положение,че не цар ,а сам Господ Бог да в слезне от небето няма да може да ни ,,оправи,, и то не за 800дни ,а за 800 години.

 65. 65 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#47] от "Daniboy":

  Много сте прав.

 66. 66 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#50] от "Бачо Филип":

  И какво искаха протестиращите?
  По- точно и те не знаят какво искат Знаят какво НЕ ИСКАТ.

 67. 67 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#49] от "Judjuk":

  Ти ли си крадливия дедо?

 68. 68 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#7] от "klimentm":

  Голям разбирач си!

 69. 69 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#46] от "mihail_p":

  Всеки плюе и ближе според вкуса си .Вие също .

 70. 70 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#43] от "razor":

  А вашите писаници са тлъсти и много мъдри,задълбочени,точни!

 71. 71 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#4] от "irobot":

  Дори на100процента

 72. 72 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#11] от "pet_fire":

  Явно не сте реститути.Или греша?

 73. 73 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#44] от "Quo Vadis?":

  Тоест? Кои европейци?

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#49] от "Judjuk":Ти ли си крадливия дедо?
  —цитат от коментар 67 на Temenujka Madjarova


  Не съм откраднал 25000 декара рилска гора. Имам само 10 декара земя, гора нямам. Ти с кого ме бъркаш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK