Милиони, милиарди. Кратък обзор на данните за странно платени държавни пари

Общата стойност на необяснимо сключените договори по държавни поръчки е много над 9,242 млрд. лева за трите последни години.

© Юлия Лазарова

Общата стойност на необяснимо сключените договори по държавни поръчки е много над 9,242 млрд. лева за трите последни години.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Откакто минаха предишните избори, се говори за нередности и съмнителни договори, сключени от предишното правителство. Числата са винаги милиони или милиарди.


Тук събрахме цялата информация за това на едно място - за колко пари става дума, на кого са дадени и как е станало това. Данните са взети само от официални проверки в министерства или от доклади на Сметната палата.
Общата стойност на необяснимо сключените договори по държавни поръчки е много над 9,242 млрд. лева за трите последни години. Има и други суми, за които са споменавали властите, но те се отнасят до други периоди или до различен вид нередности и не могат с прецизност да бъдат добавени тук.


Четири механизма за необясними плащания


Милионите и милиардите са били предоставени на различни фирми по четири съмнителни начина, става ясно от данните, изнесени от служебното правителство. Един от тях стана известен още от заседанията на парламентарната комисия за наследството на ГЕРБ през месец май. Той е във възлагането на поръчки без конкурс.


Това е едно от обвиненията, на които предишното правителство успя да отговори. Бившата регионална министърка Петя Аврамова каза, че е напълно законно да се правят така наречените "вътрешни поръчки" (in house). Това се случва, когато държавата възлага на своя собствена фирма да извърши определен вид дейности. Тогава не се предвиждат конкурси.


По-късно стана ясно, че макар и да са законни, вътрешните поръчки трябва да отговарят поне на две изисквания: първо, в тях да има елемент на спешност, и второ, фирмата, на която се възлагат поръчките, да има капацитета да ги изпълни. Тези условия не са били спазени. Тъй като съответната държавна фирма не е имала капацитет, тя е сключила договори с различни подизпълнители. Така парите фактически са се озовали в трети лица, които са ги получили без конкурс, а са били частни фирми. За примерите - след малко.


Вторият механизъм стана ясен от проверките на служебното правителство. Той е в авансовото плащане на поръчките. В някои от случаите така са били изплащани 100% от поръчките. В други случаи е платено авансово за дейност, за която още няма разрешително.


Бившият премиер Бойко Борисов каза, че по този начин са били мотивирани изпълнителите да изпълнят работата в срок, инак би следвало да върнат парите и да платят неустойки.


Третият механизъм обезсмисля тезата на премиера. Той е в символичните неустойки по някои от договорите. Както "Свободна Европа" писа, съществуват договори, по които неустойката е само 0,11% от парите, получени авансово, а не е било предвидено връщане на парите в случай на неизпълнено задължение.


От ГЕРБ и "Обединени патриоти" не е имало коментари за размера на неустойките.


Четвъртият механизъм е в определянето на стойността на някои проекти по цени над пазарните. За това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков.


Колко са парите


Най-голямото число досега е споменавано от министъра на финансите Асен Василев. На 30 юни 2021 той съобщи за 8,6 млрд. лева, които са стигнали до частни фирми без обществени поръчки. Числото се отнася само за периода януари 2019 - април 2021 г.


Министърът каза, че тази сума е равна на парите за пенсии за 9 месеца. По документи сумата е отишла за свлачища, пътища и язовири, които в много случаи или не са били построени, или са били отчетени като построени, но не работят.


Преди и след тези думи на министъра отделни представители на служебното правителство говориха за странни сделки в отделни области, без винаги да е ясно дали нередностите, които описват, са част от споменатите вече 8,6 млрд. лева или са нещо отделно.


Язовирите и Държавната консолидационна компания (ДКК)


В България има 416 язовира, предвидени за ремонт, каза на 17 юни министърът на икономиката Кирил Петков. 82% от договорите за тях са били поверени на само 7 компании. Резултатът е, че са отчетени само 10 завършени язовира, които "даже не са напълнени", каза той.


Парите за язовирите са били дадени от ДКК на дъщерното й дружество "Монтажи", с което са подписани най-малко 266 договора през 2018. Тази дата означава, че сумата по договорите е извън онези 8,6 млрд., които беше споменал министър Василев.


"Монтажи" са получили над 631 млн. лева авансово през 2018 г. 50% от тази сума на свой ред е била предоставена авансово на частни подизпълнители.


Пет дни по-рано министърът лично беше отишъл до язовир "Пазар дере" край Ловеч, за да установи, че за него са платени 2,3 млн. лева, а "резултатът е една локва". Цените за бетона са били два пъти над пазарните, а за транспортните разходи - 5 пъти над пазарните.


От ГЕРБ реагираха остро и обвиниха министъра в това, че сам е източил язовира, за да хвърли вината върху партията им. Министърът отрече. От държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" обясниха, че язовирът е в този вид, защото по документи е още в ремонт и трябва да стои празен.


Пътищата и "Автомагистрали" ЕАД


За нередности в строежа на пътища се говореше много пъти от месец май досега, но не винаги това ставаше след извършена проверка от компетентен орган. Тук приемаме за вярно числото, посочено след одит на Сметната палата в държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД за периода 2016-2020.


През това време дружеството е похарчило близо 4 млрд. лева, без да е бил провеждан конкурс и без компанията да има реален ресурс, с който да изпълни поръчките.


Времевият период, посочен от Сметната палата, само частично съвпада с този, за който е направил проверка министър Василев. Това означава, че засега не е възможно да се направи изчисление колко от въпросните 4 млрд. лева за пътища влизат в общата сума на нередностите (8,6 млрд. лева за периода ат януари 2019 до април 2021).


За нередности в "Автомагистрали" говореше още Мая Манолова, която председателстваше парламентарна комисия за разследване на управлението на ГЕРБ. На 10 май тя каза, че "Автомагистрали" е получила "вътрешни поръчки" без конкурс и е прехвърлила 87% от дейността си по тях на 400 фирми. Числото не беше оспорено от министърката на ГЕРБ Петя Аврамова. Тя възрази само на обвинението, че става дума за "фирми на ГЕРБ".


Сред тези 400 фирми, които фактически са получили заобиколно държавни поръчки, са "ПСТ Груп", "Инфра строежи", "Грома холд", ГБС, "Хидрострой", "Галчев инженеринг", "Пътища и мостове", "Щрабаг", "Пътстройинженеринг".


Част от договорите са били изплатени, без да има още разрешително за строеж. Най-малко в един от договорите за "Хемус" са платени "на зелено" 84 млн., а като неустойка за неизпълнението е предвидено плащане на едва 100 хил. лева.


Ръководството на "Автомагистрали" беше сменено едва на 2 юли, защото дотогава съдът отказваше да впише новото ръководство на държавното дружество.


От ГЕРБ твърдят, че служебното правителство просто иска да спре строителството на "Хемус".


Спортът, хазартът, договори на Васил Божков


Фирма на Васил Божков или консорциуми, в които тя е участвала, са печелили в продължение на 10 години всички поръчки за нов софтуер за Българския спортен тотализатор (БСТ).


Фирмата е "Декарт" и е част от черния списък на дружествата, санкционирани от САЩ. От 2011 до 2021 тя е получила поръчки за над 20 млн. лева. Тази сума не е част от проверката на финансовия министър.


В тези договори са били завишени разходите за т.нар. външни услуги - за комисионни договори, за изработване на рекламни материали, за правни и други услуги, макар че БСТ има самостоятелен капацитет в същите области.


Тези данни бяха изнесени на 29 юни.


На 4 юли министърът на спорта Андрей Кузманов съобщи резултатите от друга проверка - за обществени поръчки за физкултурни салони, в които 100% от парите са били дадени авансово. Поръчките са на обща стойност 11,5 млн. лева. Договорите са били 14 и са били подписани за 6 дни. В 7 от случаите фирмите са били регистрирани на един и същи адрес.


Бившият спортен министър Красен Кралев реагира гневно, като каза, че цялата процедура е законна. От ГЕРБ твърдят, че служебното правителство иска да спре развитието на спортните салони в училищата.


* Първоначално текстът е публикуван с твърдението на Мая Манолова, че фирма "Геострой" е сред подизпълнителите на "Автомагистрали" ЕАД. От компанията уточниха, че не фигурират в списъка с фирми, получили пари от "Автомагистрали" ЕАД, а информацията може да бъде видяна в одитния доклад на Сметната палата от 2 юни 2021 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Далаверишен!
  В банановите републики е така, явно и в републиките на джанките също.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Ясно е, че е време сегашните да се сменят, която и партия се задържи 12 години в управлението, ще се отпусне да си прави, каквото си иска. Бедата е, че политическата обстановка в България е такава, че и всички други партии са създадени от олигарси, превзеха включително и дългогодишно съществуващи партии.

 5. 5 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Коалиция Кражба, като ги нарече Христо Иванов. По-лоша дори и от Тройната коалиция. Да не забравяме и че произведе и Пеевски и Божков и КТБ и даже фалира последните две явления.

 6. 6 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#5] от "tbe461062459":

  Коалицията, в която е Ристю, " въобще нищо не откраднаха" през управлението на Костов.

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Тепърва сумите ще нарастват. Все още не са се казали нищо министрите на - транспорта, енергетиката и земеделието.
  Хубавото е, че умниците не са се опитвали да се прикриват и е въпрос на време да започнат свидетели да им разкриват схемите. За сега баш боса ги баламосва, че ще се върне на бял кон и всичко ще се покрие, ама остават още 4 дни и тая илюзия ще се изпари.

 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Тепърва сумите ще нарастват. Все още не са се казали нищо министрите на - транспорта, енергетиката и земеделието.
  Хубавото е, че умниците не са се опитвали да се прикриват и е въпрос на време да започнат свидетели да им разкриват схемите. За сега баш боса ги баламосва, че ще се върне на бял кон и всичко ще се покрие, ама остават още 4 дни и тая илюзия ще се изпари.

 9. 9 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Избор на изпълнител на обществена поръчка става по следния начин: Обществената поръчка предварително се договаря. Най- често с ШИШИ. Без съгасието/препоръката/нареждането на ШИШИ не се назначава шеф на административната единица (отдел/дирекция) отговарящя за обществените поръчки. Той от своя страна си формира екип от добре платени калинки, които слушкат. Слушкат внимателно, защото знаят, че след това ще има бонуси. Над шефа на обществените поръчки е обикновено главният секретар или началника на кабинета, одобрен/препоръчан/заповядан от ШИШИ да спуска указанията за бъдещия печеливш на обществената поръчка и носи пряка отговорнос пред ШИШИ. Съгласуванияцта по текстовете на обществената поръчка с други администативни единици се изпълняват без забележки/обструкции защото всяко контриране се наказва болезнено. Големите поръчки се спускат като указания директно от ШИШИ до Джипко Бибипко. За да му е по-удобно на ШИШИ да указва на Джипко, го принуди да се пресели от дома си в Банкя в резиденцията. Охраната много добре знае всичко свързано с преместването и посещенията на ШЕФА. Така Джипко наричаше ШИШШ, когато привикваше Томито да му предаде да организира указанията/нарежданията/заповедите на ШИШИ. Останалото са подробности. Най-мръсният бизнес беше оставен на Джипко Бибипко, от който си пълнеше шкафчетата. Когато (ако изобщо някога се случи) притиснат в ъгъла ШИШИ (когато му се очертае пътя към затвора-едва ли някога ще се случи), ШИШИ ще се откупи, като извади всички доказателства срещу всички участвали в играта. Но някои от тях също са се погрижили с контра доказателства в своя защита за облекчаване на присъдата. Това, последното е невъзможно да се случи в БГ.

 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#8] от "doctor.no":

  В момента, в който осъзнаят, че няма да се върне, ще юрнат към другите партии

 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#9] от "Анти Шишковци":

  Те от всичко правят пари. Фандъкова сега налива пари в Четири лапи, малтретират уличните котки и прибират пари. Направо трябва да се сезира, някоя прирозащитна организация

 12. 12 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#9] от "Анти Шишковци":

  Както беше невъзможно ЕНП да приеме престъпник от балканска престъпна групировка, поставен от мафията и ченгетата (купен вот или бухалка) на върха на една партия и държава.
  Чудно е какво означава да си политик престъпник за такива лицемерни, лъжливи "европейски" партии.

 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#10] от "ggot":


  Такъв престъпен сговор в политиката като досегашния няма как да стане втори път

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 851 Весело

  Е, хубава работа.
  Ами искат туземците нещо си: вода, канали, детски градини, спортни площадки и така нататък. Искат я от управниците, я от Всевишния. Управникът отива и плаща на посредници, да измолят от Всевишния исканото. Почват едни дълги песнопения, ама и за това се иска енергия. След това туземците пак искат нещо си, управниците пак при посредниците и още песнопения.
  И аз така. Одобрявам.

 16. 16 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 851 Весело

  То да си посредник на този свят. Най-добре е не да печеш питата, а да я разпределяш.
  Тук парче, там трохи, за който има, щото най-често няма. То добре че туземците не са много претенциозни и дето се вика ги оправят песнопенията.

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  Кражби, кражби, кражби. От всичко и от всички. Важното е, че чекмеджето е пълно, а каскета гони кокошкарите по селата. Няма да си затормозява живота я. Пък индианците нека си чакат Винету да ги оправи с 200.

 18. 18 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Колосалните размери на кражбата на Борисов и ГЕРБ тепърва ще се разбира. Абсолютно задължително е Борисов да влезе в затвора, за да се върне справедливостта и равенството пред закона.
  Борисов явно се опитва да си купи индулгенция от Църквата, но тук на земята той трябва да бъде съден за делата си!

 19. 19 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#11] от "ggot":

  Много от калинките, обслужващи срещу възнаграждение по правилния начин обществени поръчки си купуват апартаменти във вилни селища в Гърция примерно. Ще ги видите в местните кръчми в отпускарските сезони. Вилните селища са построени от приятелските кръгове на ШИШИ срещу средно 50% отчисление. Това го подчертавам, за да си направите сметка за размера на кражбите. Така босовете си прибират обратно парите от калинките плюс месечните такси. Тези вериги перфектно се знаят от службите, чиято задача основно е да охраняват веригите. Тази кръгова икономика ако се премахне, клепоухите пенсионери изведнъж ще разберат, че имало пари за добри пенсии.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#5] от "tbe461062459":

  Коалиция Чекмедже

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#7] от "doctor.no":

  А в енергетиката ...не ми се мисли ! Само Белене и Турски поток са милиарди!

 22. 22 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Чета, чета и сякаш ми описват някакъв странен случай в субсахарска африка, а не в държава от Европейският съюз.
  Наглост, беззаконие, лъжи, кражби и всичко за сметка на данъкоплатците.

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4247 Любопитно

  "Пет дни по-рано министърът лично беше отишъл до язовир "Пазар дере" край Ловеч, за да установи, че за него са платени 2,3 млн. лева, а "резултатът е една локва". Цените за бетона са били два пъти над пазарните, а за транспортните разходи - 5 пъти над пазарните."

  Остана ли няко свестен в тоя форум, който да не му се повдига вече, като стане на въпрос за " видимите резултати" на ГЕРБ ?

 24. 24 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Възмездие за групивката ПП ГРОБъ и епохалните кражби на столетието ще има. Въобще да не се надяват, че ще им се размине, както на старата номенклатура преди 30 години. След изборите очаквам да започне едно публично каене и посипване на пепел по главата, разбира се след като Супер Геши стегне куфарите от псевдо-прокуратурата.

 25. 25 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#23] от "samoedin":

  Единствените видими резултати са пачките в чекмеджетата. Всичко останало е бутафория - стиропор, гипс и един пръст асфалт на астрономически цени.

 26. 26 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Все повече се вижда, че България е богата и има много пари. Стига да се управляват правилно и за народа, разликата ще е огромна.
  ГЛАСУВАЙ!

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Сега няма ли някой, "неразбрал" , да се изцепи за "по-малкото Зло"?!
  След като им обяснявахме, тук, че няма по-малко Зло! А има ЗЛО, голямо колкото му разрешиш да порастне. Резултатите са налице - кражбите са видимата част от извършените престъпления от ОПГ-то ГЕРБ!

 28. 28 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Сега
  Достатъчно е само за 2-3 договора да осъдят няколко бивши шефчета.
  Един министър да има, 2-3 шефа на държавни фирми или агенции.
  Да влезнат в затвора, да подлежат.

  Само това да стане, ще има бая отрезвителен ефект.

 29. 29 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 141 Неутрално

  Островите, къщата в Бацелона и човекоядството? Кога?

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 30. 30 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  Поне едно доказателство ще представи ли Свободна Европа?

  Нямате? И затова ли сте в хора на др. Рашков и пРезидент радев?

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 31. 31 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Общата стойност на необяснимо сключените договори по държавни поръчки е много над 9,242 млрд. лева за трите последни години.

  А кога подписалите тези договори държавни служители ще се обясняват пред съответните органи?

 32. 32 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 141 Неутрално

  И Генка с ода за Жипката?

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 33. 33 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Да, много е странно как България се превърна единствената страна в света, която през 2020 г. вдигна с 10% средната работна заплата и вместо да има срив в БВП постигна ръст от 2,6%, банки тъпкани с пари и увеличение на гражданските спестявания с 4,5 милиарда лева. Разбира се и никаква нужда от актуализация на бюджета. ...Но тогава нямаше управление на дилетантите, гьобелсова пропаганда и икономически хаос, както сега! Баламурниците са свободни да си внушават всякакви илюзии, но краят на утопиите им вече настъпва и няма да им остане друго, освен пак да съжаляват за безсмислено пропиляното си време. Този път обаче сметката ще е доста тлъста и спасение не се предвижда - България влиза в спиралата на инфлацията, а от там излизане без тотално обедняване няма. След толкова усилия на пасмината от партийките на подмяната краят на стабилността приключи.

 34. 34 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 141 Неутрално

  Радевите скакалци - в синхрон.

  Новината от днес Асен Харвардски дава договорите с Автомагистрали на прокурор.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 35. 35 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Не далаверише, а гросе далаверише.

  Отделно има да излизат схемите в енергетиката, селското стопанство и електронното правителство дето се потрошиха милиарди, а го няма.

 36. 36 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Проблемът е че прекалено много хора ги плаши повече не краденето, а алтернативата - общество където трябва да разчиташ на себе си. В момента почти всеки разчита на някакъв тарикатлък или шуробаджанищина, "познавам човек". Дали ще ти носи жълти стотинки или милиони, принципът е един и същ. И ги е страх, че този тип "благинка" може да изчезне. Тъжно, но факт.

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До коментар [#11] от "ggot":Много от калинките, обслужващи срещу възнаграждение по правилния начин обществени поръчки си купуват апартаменти във вилни селища в Гърция примерно. Ще ги видите в местните кръчми в отпускарските сезони. Вилните селища са построени от приятелските кръгове на ШИШИ срещу средно 50% отчисление. Това го подчертавам, за да си направите сметка за размера на кражбите. Така босовете си прибират обратно парите от калинките плюс месечните такси. Тези вериги перфектно се знаят от службите, чиято задача основно е да охраняват веригите. Тази кръгова икономика ако се премахне, клепоухите пенсионери изведнъж ще разберат, че имало пари за добри пенсии.
  —цитат от коментар 19 на Анти Шишковци


  Сложих ви плюс и съм съгалсен, ама това с 'клепоухите"...малко дразни:)

 38. 38 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Че е крадено като за последно е ясно. Сега остава големия въпрос - дали нещо може да се върне?

 39. 39 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1687 Гневно

  До коментар [#30] от "Полковник Паликъщов":

  Доказателствата са представени на публиката, "умнико"! Камара доказателства, по-висока от Черни връх. И се трупат още. Внесени са и в прокуратурата. Само че вашият Гешев – слуга на Борисов, НЕ ЖЕЛАЕ ДА ГИ ПОГЛЕДНЕ. Той е на този пост, за да прикрива престъпленията на Боса си. Е, нищо – ще махнем Гешев, ще поставим истински, честен прокурор, а не милиционер. Тогава вече ще има развитие на процеса.
  Уверявам те, на престъпника Борисов и на разбойниците му няма да бъде простено. Не и този път! Твърде далече стигнаха в престъпленията си.

 40. 40 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 432 Весело

  Поне едно доказателство ще представи ли Свободна Европа?Нямате? И затова ли сте в хора на др. Рашков и пРезидент радев?
  —цитат от коментар 30 на Полковник Паликъщов


  Пак повтарям за гербидж-орките - одитния доклад на Сметната палата, най-висшия одитен орган в държавата, за извършените МНОГОБРОЙНИ ЗЛОУПОТРЕБИ и НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ на ръководството на Автомагистрали и покриването им от ресорния министър, НЕ Е ЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВО, бре орк? :):) Кой по-висш одитен орган да ви представи доклад, за да го приемат за доказателство гербидж-орките, а? :):)

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  "Живот ли бе — да го опишеш? Живот ли бе — да го разровиш? Разровиш ли го — ще мирише и ще горчи като отрова. "
  Пак стигнахме до Вапцаров.

 42. 42 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 476 Разстроено

  Просто следва да бъдат наказани, Той , и още три дузини крадци... ЗАТВОР.

  Be3Al2(Si6O18)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK