Антоний Тодоров: Лош сигнал ще бъде, ако водещата партия заяви - "ето ви правителство, подкрепяйте"

Антоний Тодоров: Лош сигнал ще бъде, ако водещата партия заяви - "ето ви правителство, подкрепяйте"

© Надежда Чипева, КапиталПартиите на промяната да се научат да разговарят и преговарят принципно, за да не се окажат след изборите като "горди единаци" насред джунглата. Това предуреждава политологът Антоний Тодорв три дни преди извънредните избори.
Антоний Тодоров е професор, доктор на политическите науки, преподавател в Нов български университет.
Заглавието и акцентите са на "Дневник".


Прекалено спокойна, безинтересна или достатъчно напрегната е през погледа на професионалния наблюдател предизборната ситуация три дни преди гласуването?


- Предизборната ситуация е белязана от два фактора - лятното време и началото на летните отпуски от една страна, и европейското първенство по футбол - от друга. Но не това е причината за безинтересната, според мен, предизборна кампания.
Безинтересна, защото партиите до голяма степен повтарят вече казаното от тях за предишната кампания. Но и какво ново да кажат, след като това беше само преди три месеца? Малките промени в някои от листите по същество останаха незабелязани, политическите послания останаха същите, никой не предложи нещо толкова ново и необичайно, че да привлече вниманието на вече уморената публика.
Но зад всичко това се усеща едно голямо очакване: партиите сякаш очакват някакво чудо, което изведнъж ще увеличи значително подадените за тях гласове. А гражданите в по-голямата си част очакват да има истинска промяна, а не отказ от поемане на отговорност. Двете очаквания не съвпадат непременно.
Разбира се, новост има и в поведението на ГЕРБ - по всичко личи, че партията на Бойко Борисов е разбрала, че вече няма да определя политиката на страната и затова е заела "кръгова отбрана" срещу всички.


Социологическите проучвания сочат, че партия "Има такъв народ" /ИТН/ повишава процента избиратели, но не и да спечели самостоятелно мнозинство за управление, а не е сигурно и че трите партии на протеста заедно - с "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън" могат да го формират. Същевременно от "Има такъв народ" дават да се разбере, че този път ще предложат правителство, но не се отзовават на поканите за разговори и остава неясно как ще излязат от задънената улица, в която ще ги вкарат евентуално изборните резултати. Парадоксално ли е такова политическо поведение и как си го обяснявате?


- Сондажите на общественото мнение показват, че докато тенденцията по отношение на ГЕРБ е низходяща, то за "Има такъв народ", обратно, е възходяща. В електорален план тези две партии изглеждат като огледални, защото вероятно черпят своята подкрепа сред едни и същи кръгове на обществото. Като цяло това са "обикновените хора", каквото и да означава това, и двете партии са "народни", каквото и да означава това. Видя се, че ИТН печели за сметка на ГЕРБ, че мнозина разочаровани от ГЕРБ я припознават сега като техен изразител.


Но въпросът по същество е не дали ИТН ще надмине ГЕРБ (вероятността за това е средна), а дали в действителност ще изиграе докрай ролята си на инструмент за прекъсването на политическата хегемония на партията на Бойко Борисов, установила се в страната в течение на повече от десет години. Има граждани, които възлагат такива надежди на политическия проект на Слави Трифонов, но има и критично настроени граждани, които подозират, че ИТН няма да успее да надмогне разбирането си за политиката като за шоу. За Слави Трифонов именно последното е огромно изпитание.


Колкото до трите "партии на протеста" (ИТН, "Изправи се, мутри вън!" и Демократична България), засега изглежда, че между тях има известно съгласие да подкрепят правителство, но и трите се държат така, сякаш всяка се надява да има абсолютно мнозинство. Дори и трите заедно да постигнат такова мнозинство, все още не се вижда каквато и да е договореност за съставяне на общо правителство.


От "Има такъв народ" казват все пак, че ще предложат правителство, но не са склонин на компромиси за тази цел?


- Казват го, надявайки се на сигурната подкрепа на останалите две партии поне. Но това, последното, не изглежда непременно сигурно, трите партии не са го обявили изрично. Това отслабва позициите им, демобилизира потенциалните им избиратели, които биха искали по-явен ангажимент за едно съвместно управление. И оправданието, че са много различни, няма особен смисъл - различията им са очевидни за всички, но очакванията са, те въпреки тези различия, да намерят общ път в интерес на общото благо.


ИТН продължават да не показват с нищо, че общуват с останалите две "партии на протеста", което мога да си обясня единствено с притеснение, че нямат умения да преговарят. Такова поведение обаче изглежда отново като бягство от поемане на отговорност за едно бъдещо правителство. А заявленията, че нямало нищо лошо и в едни нови избори, само подсилват опасенията сред част от обществото, че тази партия гледа на политиката като на шоу, че няма сериозни политически намерения. Няма много време, но то е достатъчно да започнат сериозни разговори за бъдещото управление между ИТН и поне неговите потенциални съюзници.


Горният въпрос е свързан с разбирането що е то право на избор - тоест че избирателите трябва да знаят и за какво гласуват, не само за кого. Ако е вярно, пак според социологическите анкети, че е голям делът на хората, които в последния момент ще решат за кого да гласуват и ще го решават сред мълчанието на водещата партия ИТН, значи ли това, че ще избираме донякъде "на сляпо"?


- Политическите избори ангажират едновременно разума, емоциите и навиците. Разумът подсказва, че е по-важно за какво гласуваш, а за кого е по-скоро въпрос на симпатия. Наистина сондажите показват, че много хора заявяват, че се колебаят, но според мене това е отговор на хора, които са решили вече, какво ще правят, но не искат да го заявят в допитванията. Не мисля, че резултатът от изборите на 11 юли 2021 г. ще се реши в последните дни на кампанията. Възможно е онези, които казват, че се колебаят, просто да не гласуват. Поради което основното предизвикателство пред тези избори ще бъде участието - дали ще надхвърли или не участието от 4 април. По-ниското участие ще бъде в полза на партиите с по-устойчиви и по-стари структури, особено по места, и със сигурност ще бъде в ущърб на новите и по-малките партии.


ИТН може сериозно да пострада при ниско участие, защото нейните избиратели не са изградили още партийна лоялност, те са подвижни, склонни да променят предпочитанията си, не са сигурни в избора си. Нуждаят се от насърчение, от известна сигурност, че ако гласуват за тази нова партия, това няма да е подкрепа за краткотрайно политическо шоу. Мълчанието в случая не е благоприятно за една нова партия, от която се очаква да стане основен инструмент за прекратяването на политическата хегемония на ГЕРБ.


По принцип гласуването за всяка нова партия е "на сляпо", защото още никой не знае, какво наистина ще направя тя в управлението. Това е "доверие в аванс" и би трябвало да бъде много тежко морално бреме за лидерите на такава партия. Ако се провалят, проектът им ще изчезне бързо от политическия хоризонт и няма да остави дори горчив вкус.


Въпреки че Корнелия Нинова многократно е заявявала, че БСП при никакви обстоятелства и под никаква форма не би управлявала с ГЕРБ и ДПС, политолози все още не изключват и този вариант в следизборните сценарии. Вие?


- На БСП могат да се приписват всякакви злини, за някои вероятно с основание. Но да се казва днес, че има (дори малка) вероятност от някаква форма на правителствено сътрудничество с ГЕРБ (а то и с ДПС) е заблуда. При това дори опасна заблуда, защото внушава на гражданите, че ГЕРБ, БСП и ДПС са толкова еднакви, че с нито една от тях не може да има каквото и да било съгласие. През последните поне 7 години, въпреки множество необясними промени в дотогава защитавани позиции, БСП остана със сигурност опозиция на ГЕРБ. В парламента нейните депутати бяха сред най-критичните към управлението и не мога да си представя такъв политически лупинг, който да убеди мнозинството от социалистите, че днес, поради някаква особено важна причина, БСП ще се съюзи с ГЕРБ. Ако някой опита да го направи, това ще е със сигурност политическо самоубийство.


Колкото до ДПС, днес и те изглеждат не по-малко изолирани, както са изолирани и ГЕРБ. Причините са много, но сред тях и умението на тази партия да прави бързи промени на политическите си съюзи. Макар да е известно, че партии, които представляват интересите на етнически или религиозни малцинства, заемат обичайно центристко-либерални позиции и имат нагласата да се коалират и наляво, и надясно, това не изключва все пак известна устойчивост на възможните политически съюзи, известна политическа лоялност. Но не изключвам, от друга страна, ДПС да подкрепи в някаква ситуация ГЕРБ, като настоява на необходимостта, например, от "широко програмно правителство". Очакванията, обаче, едва ли ще бъдат в полза на такъв вариант.


"Има такъв народ", а заедно с тях и другите две протестни партии изключват твърдо БСП от разговори за управление, дори не искат да говорят с нея за подкрепа, не за управление, поставяйки я наравно с ГЕРБ. Политолозите само констатират това и го ретранслират като даденост, но не съм чула да анализират оценъчно такъв въпрос - защо е поставена БСП наравно с ДПС и ГЕРБ. И как партиите на промяната ще формират конституционно мнозинство, изключвайки изначално БСП?


. Политическата ситуация се усложнява от това, че и след изборите на 11 юли 2021 г. няма да има отчетливо и хомогенно парламентарно мнозинство. Следователно онези, които искат разграждането на политическата хегемония на ГЕРБ и заедно с това установяването на управление в интерес на цялото общество, а не в интерес на различни частни интереси, ще трябва да мислят за това, как да го постигнат, въпреки различията си.


БСП има своя исторически шлейф, но дори не трябва да отиваме надалече в историята. Не могат да й простят нито съгласието с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, нито отношението й към легитимните протести против това назначение, нито отказът й от Истанбулската конвенция, която допреди това подкрепяше активно


Но днес ситуацията е друга, става въпрос за разграждането на един порочен модел на
управление,
в който публичната власт е частен инструмент за разправа и разпределение на ресурси в полза на приближени. Днес става въпрос за възвръщане на правото и на доверието на съдебната система, в правосъдието изобщо; за справяне със социалното изключване и бедността, подсилвани непрекъснато от корупцията; най-сетне, за възможна конституционна промяна, която
да позволи дълбока реформа на прокуратурата.


Партиите на промяната, ако използвам този израз, макар всяка от тези партии също да има своя исторически шлейф и своите "скелети в гардероба", едва ли ще постигнат самостоятелно абсолютно мнозинство. А и със сигурност имат различия помежду си, може би дори не по-малки, отколкото си представят различията с БСП. С други думи, ако наистина мислят за общо управление, една подкрепа от страна на БСП ще бъде важно условие за това. А ако търсят и конституционно мнозинство, ще трябва със сигурност да постигнат такава подкрепа, дори и евентуално да привлекат депутатите от ДПС. Сложна работа, но не и невъзможна.


Какво е най-важното на тези избори, ако обобщите?


- Убеден съм, че най-важното на изборите на 11 юли 2021 е формирането на редовно реформаторско правителство. Но не по модела на 2014 г., когато в крайна сметка загубиха всички, съюзили се тогава с ГЕРБ, с изключение на "патриотите". А редовно правителство, събиращо различията, както това виждаме в служебното правителство, но което да не бъде краткосрочно. А правителство на трите "партии на протеста", с евентуалната подкрепа на БСП - единствено възможната и приемливата в сегашната ситуация.


При това ИТН, ако получи мандат, не е добре да постъпи както ГЕРБ след 4 април, като предложи пълен състав на правителство и постави "на изпитание" партиите, от които очаква подкрепа. Това ще бъде лош сигнал. Обратно, по-добре е да излъчи кандидат за премиер и да го/я остави да договори състав на правителството. Но всичко това ще бъде възможно само ако на 11 юли гражданите поемат своята отговорност и отидат да гласуват, за да помогнат на партиите да намерят решение.


А партиите трябва да се научат да се договарят принципно, да поставят "червени линии", когато трябва, но да не превръщат всичките си различия в такива линии, защото тогава ще имат съдбата на "гордите единаци" в джунглата. Но не и на граждански организации, загрижени за общото благо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6077 Неутрално

  С конфронтация не става, зад всяка партия стоят български граждани, които я подкрепят, не бива да се игнорират.

 2. 2 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Ето това е ключа за мазето. Как ще се подходи към съставяне на правителство. Но много се съмнявам , че това ще стане в следващия парламент. Засега служебнот правителство ме удовлетворява.Очаквам с нетърпение отговори от енергийния , транспортния и земеделския министър.

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Защо да е лош, нека опитат - все пак хората са гласували за тях заради вижданията им, не да лапат депутатски кюфтета. Даже смятам първата партия да взема 121 депутата минимум и да си носи лична отговорност - видя се че коалиции в името да са на власт не струват.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Мъчно ми е за ерудити и интелектуалци като Антоний Тодоров...
  Блестящ ерудит, страхотен университетски преподавател, НО абсолютно неадекватен в реалната политика и нейният анализ!!!
  Използван безмилостно и безжалостно от левичарите, които използват привързаността му към френската левичарска философска и политическа традиция...

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално
 7. 7 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  //Мъчно ми е за ерудити и интелектуалци като Антоний Тодоров...///
  ===============
  Мен пък въобще не ми е мъчно за селяни като теб, Гълъбов си е продал душата на дявола за много мангизи, а ти за жълти стотинки!!!

 8. 8 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Ау, ау...правителство на всяка цена, докато има мангизи в чекмеджето....че да може да се купи някой друг мизерник!!!

 9. 9 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Не съм оптимист. ИТН се държат в стил "Гласувайте за нас, а пък ние после ще ви кажем какво ще правим", което е абсурдно за всеки що-годе разумен човек.

  Славчо се крие, имал бил и съществени здравословни проблеми, а хората чакат такъв човек да ги оправя. Хаджи Тошко пък е показал нееднократно, че е озлобен човек и простак, ампутиран от умения за преговори и дори разговори. Такъв не става за лидер на политическа сила.

  Нищо добро няма да произлезе с такова поведение на ИТН. На това се над'ат от ГЕРБ и ДПС.

 10. 10 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Гълъбов, дано Буци ти е платил достатъчно, че скоро ще се превърнеш в безработен нищо говорещ!!!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Очаквам с нетърпение отговори от енергийния , транспортния и земеделския министър.
  —цитат от коментар 2 на pro_bono

  От транспортния министър отговори няма да дочакаш. Той е бивш председател на Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“ - предприятието, което организира даването на 350 милиона лева наши пари на руски другари, които да удълбаят канала до ТЕЦ-а на Доган, за келепира на Доган. Този министър е там, не за да разкрие тази корупция, а за да прикрие тази корупция.

 13. 13 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 806 Неутрално

  От Ив.Костов насам, никоя партия не е имала пълно мнозинство и България е управлявана от съюзници и коалиции. Партиите трябва да се научат да преговарят, а не да чакат да получат пълно мнозинство. За три месеца нещата няма да са се променили много.

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  Без "цени, гуни, вади, тури" с дамата от Крушовица, няма как да стане.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  "... Лош сигнал ще бъде, ако водещата партия заяви - "ето ви правителство, подкрепяйте" ..."!

  В политиката такова нещо като безусловна подкрепа, няма! ИТН може да го разберат по трудния начин.
  За да имаме качествено управление, трябват качествени хора. Поне аз се съмнявам, че ИТН има качествени за всички места. И точно това налага приемливи компромиси и преговори с реформаторски настроени партии.
  Ако ИТН продължават да се държат по толкова глупав начин, както са взели властта, така и набързо ще се разделят с нея.

  Бивш tww09306483.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#10] от "LudLustrator":

  Антоний Тодоров няма нищо общо с Гълъбов. Само малкото име. Лош късмет, но човекът не е виновен.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  "Убеден съм, че най-важното на изборите на 11 юли 2021 е формирането на редовно
  реформаторско правителство. Но не по модела на 2014 г.,"

  Искаш да кажеш 2013 когато БСП, ДПС и с помощта на Атака се опитаха да направят "реформаторско" мнозинство с Орешарски начело. :)

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#2] от "pro_bono":

  От служебното правителство аз чакам да се разбере как е била избрана руската фирма, която копае за удълбочаване на канала към пристанището на Доган! Май договорът е подписан от настоящия министър! Дневник, не спирайте да питате!

 20. 20 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Антоний Тодоров пропуска нещо важно - в момента и ДБ, и Мутри вън, и БСП, и други партии се опитват да кажат на избирателите си "ние знаем, че вие знаете що за птица са ИТН, но се налага да работим с тях". Оттам тези двояки послания и позата на примадона.
  Няма проблем. Ние разбираме.
  ИТН не са толкова различни от ГЕРБ, но нямат подръка нито готови схеми за грандиозни кражби, нито купени прокурори и комисии, нито легиони от калинки. Докато се намърдат, ще мине време - а за България това е глътка въздух.

 21. 21 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 702 Неутрално

  точно това се надявам да направят, който иска в парламента да даде съгласие за търпимост, иначе нови избори

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#20] от "еспресо":

  Е те па щото не знаем кои са ДБ, Мутри Вън и БСП :)

  Хвани едните, удари другите :)

 23. 23 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":
  При положение, че в САЩ нещата отиват към задължително преподаване на Critical Race Theory в държавните учебни заведения, налагано хунвейбински от крайната левица в любимата Ви ДП съм изненадан от изразената загриженост относно левичарските залитания на А. Тодоров.

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#7] от "LudLustrator":

  Слава Богу, изобщо не знаете и нямате никаква представа нито за какво става дума, нито за какво "говорите"...
  Хубав ден Ви желая!!!

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#17] от "еспресо":

  Моля Ви не пречете на човека да продължи да живее в заблуда - нали виждате, че именно така се чувства много добре...

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#23] от "Bada Bing":

  Очевидно четенето ви се получава значително по-успешно от осмислянето и разбирането на писан текст...
  Не съм привърженик на ДП, просто съм противник на оранжадата....разбирам, че не разбирате, но вината, че света не е черно - бял и едноизмерен определено не е моя...

 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Ако чалгарите предложат правителство без да се съобразяват с никой, Демократична България трябва да гласува против и да вървим към нови предсрочни избори!
  Ако си мислят, че ДБ ще подкрепи тъпите им приоритети от невалидния референдум, имат много здраве от арменския поп!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Защо да е лош, нека опитат - все пак хората са гласували за тях заради вижданията им, не да лапат депутатски кюфтета...
  —цитат от коментар 3 на Deaddark


  Демократична България трябва да гласува твърдо против евентуално самостоятелно правителство на учиндолския чалгар!
  Твърдо против, а не въздържали се!
  Втора мутра, като тази от Банкя не ни трябва.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#28] от "Рим":

  Именно - ядоха го с коалицията с ГЕРБ, не трябва да повтарят грешката.

  Виждам отчетливо новата опорка на гербтролбриг - без коалиция с БСП не можело - колко трябва да си пропаднал нравствено да лъжеш така - ИТН, ДБ и ИМВ стигат за коалиция по закон. Така че точно за ГЕРБ остава БСП, ДПС и да се надяват - ОП, Копейкин, Воля да влязат.

 30. 30 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#26] от "selqnin":

  Изглежда съм пропуснал вашите многобройни критични коментари към ДП и Джо Байдън, което ме е въвело в заблуждение.
  Смирено моля за разбиране, нямам физическата възможност да следя форума 24/24.

 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin"://Мъчно ми е за ерудити и интелектуалци като Антоний Тодоров...///===============Мен пък въобще не ми е мъчно за селяни като теб, Гълъбов си е продал душата на дявола за много мангизи, а ти за жълти стотинки!!!
  —цитат от коментар 7 на LudLustrator  Антонии Тодоров и Антони Гълъбов са две различни лица, но Гълъбов наистина се продаде и служи на Шайката, докато Тодоров - НЕ .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#10] от "LudLustrator":Антоний Тодоров няма нищо общо с Гълъбов. Само малкото име. Лош късмет, но човекът не е виновен.
  —цитат от коментар 17 на еспресо


  Другият Антоний (Гълъбов) се превърна от политически анализатор, в апологет на мутрите!
  Да го канят по студията с цел обективен анализ е безсмислено...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 33. 33 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  ИТН бе инсталирана за да обере популисткия вот в полза на Радев. И да попречи на всяко управление, което не го устройва. Него го устройва само негово си правителство. Т.е. това с мандат до президентските избори. Когато ще бъдат 2 в 1. Това е положението. Няма да има друго правителство и работещ парламент най- вероятно.

 34. 34 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2520 Весело

  БСП с исторически "шлейф", партиите на промяната - с шлейф и скелети в гардероба, затова комунягата прави извод, че БСП им е най-подходящата дружка, хаха Е, и ДПС, де... УЖ за конституционно мнозинство.
  Каква свян, какви зачервени бузи, ама годежът вече е факт! Сватбата - другата неделя!  "

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  анализ, който почти не ме подразни

  следователно го препоръчвам като добър (нека и писан от заклет етатист)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Каква болшевишка драма. Ще предложим правителство, вие ако искате - подкрепите го. Да-а! Шоу е, когато безнаказано плюеш по всички. Когато всички недоумяват, какво правиш, като не правиш нищо криейки се зад "волята на суверена" и справедливо отнасяш част от храчките, това вече е реалност - дошъл е твоят ред. Българинът може да е "прост", но със сигурност не е глупак.

 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Антоний Тодоров пропуска нещо важно
  ... ... ...
  ИТН не са толкова различни от ГЕРБ
  —цитат от коментар 20 на еспресо

  може да е пропуснал да го подчертае, но това следва от квалифицирането на ИТН като "огледало" на ГЕРБ
  а тъкмо това Тодоров го рече ясно

  глътката въздух не е достатъчна
  все едно се съгласяваме с редовно прилаганото срещу ни удавяне, мечтаем само да си починем
  не ни хрумва да прекратим това веднъж завинаги
  или просто не можем...


  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#33] от "nik_77.":

  тази хипотеза все повече ми прилича на истина

  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Дрюгарю Тодороф,

  Какви ви бяха соц проучванията на ИТН на предните избори?
  Малко ви беше трудничка прогнозата.
  Чак, като се оакаха сикаджиите се усетихте и врътнахте барометъра.
  Явно пак ще е така.
  И не само за ИТН.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Тъй, тъй.
  След пет дена, Доган пак се връща на власт.
  Тогава ще видите кой раздава порциите и кон боб яде ли...

 44. 44 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 900 Любопитно

  Другарят Тодоров се е зачервил от всякъде. Изолирахте ББ, чий ще го дървите от тук на татък?

 45. 45 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Е, как пък разбра, че "Има такъв народ" няма да преговарят с другите партии от протеста? Това, че не го правят преди изборите е логично, защото няма как да знаят колко депутати ще имат и отделно ще се размие кампанията ако те изглеждат като едно цяло. Трябва да привличат нови гласове от различни места. В предното народно събрание се разбираха доста добре въпреки сложната обстановка. По всичко личи, че сега ще е същото.

 46. 46 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 692 Любопитно

  Антоний Тодоров: Лош сигнал ще бъде, ако водещата партия заяви - ето ви правителство, подкрепяйте го!

  когато се правят такива анализи е нужно още да се отчете, че И.Т.Н ( е нещо като абревиатура на "и така нататък!" или пък "предай нататък!") според мен това е един проект, зад който не е много ясно КОЙ стои, но кукловодите ("сценаристите на шоуто" не са много наясно как да се случат нещата, още по малко на Славето му е много ясно какво да прави, но е важно "шоуто да върви!" и да се инкасират "не как ви" ползи от това?!
  А когато "бащина дружина" се събере около суфрата с чинии в ръце и са сложили тигана на печката преди да са хванали рибата нали ви е ясно, че няКОЙ може да реши нещо различно от това, което им се иска на "юнаците"?!!!
  Много ми намирисва, че ще има отново избори през септември, но нека да греша и всичко да мине "по вода"?!!!

 47. 47 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Защо да е лош, нека опитат - все пак хората са гласували за тях заради вижданията им, не да лапат депутатски кюфтета...
  —цитат от коментар 3 на Deaddark
  Демократична България трябва да гласува твърдо против евентуално самостоятелно правителство на учиндолския чалгар!
  —цитат от коментар 28 на Рим


  Признавам, хич не ви е лесно.
  ИТН ще предложат правителство, при това декларирания от тях принцип: "На ви правителство - подкрепяйте" си е много логичен.
  Явно ИТН се очертават като (спряганата преди време) партия на Р.Радев. Не бих се учудил, ако прадложат Служебното правителство като редовно такова. Тук з парлама, може да сменят някои от министрите, че дори и Премиера, да да не е чак толкова явно, но това не променя нещата.
  Ако клъвнете - добре. Ако не клъвнете - още по-добре. Разтуряне на парламента, насрочване на нови избори, пак същото правителство ..... нови три месеца безконтролна власт на руския агент Р.Радев.
  и така-а-а до края на ... втория мандат на радев.

  Жална ни майка.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 48. 48 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  " Водеща " партия с 50-60 депутата и правителство......мъка Тодоров, мъка...няма спасение за " Прхода " , каквото и да измислите......

 49. 49 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Антоний Тодоров винаги си е коментирал за БСП. Гълъбов представлява десния сегмент коментатори. Никога не е коментирал за БСП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK