Приключенията на един председател на секционна избирателна комисия

Край стадиона в Монтана, където започва голямото чакане.

© Авторът

Край стадиона в Монтана, където започва голямото чакане.Текстът е от "Фейсбук". "Дневник" го публикува с позволението на автора. Заглавието е на редакцията


Трудно ми е да резюмирам впечатленията си от изборното денонощие, в което бях председател на СИК в малко село около Берковица. За мен всичко започна в пет сутринта, предадохме финалните бумаги в седем и нещо на следващата сутрин, което прави 26 часа будуване, а като добавим вземане на кола, закуска, чакане за хотелска стая и хигиенизиране, успях да склоня глава в 11, с което удрям 29 часа. Не ми се е случвало от студентските години.
Преди около час започнах да пиша впечатления, но те вече станаха 2 страници, а не съм стигнал до средата. Тук ще се опитам да бъда наистина кратък, а ако допиша останалите, може утре или вдругиден да пусна един по-подробен отчет.
Като секция-джудже с 40-на души по избирателен списък (няма да пиша точни бройки) бяхме с хартиено гласуване. Сутринта бяха дублирали членове на СИК от една партия, та звънях, докато не казаха да отпратим едно момиче, което го нямаше в списъка. Денят мина повече от спокойно и в дружелюбна атмосфера. Преброяването на бюлетините стана така, както трябва. Други членове от СИК искаха да броим по различен начин, както и някои други детайли, както не са по правилник, но го поискаха, защото винаги са правили така. Аз чинно четох от методическите указания и те слушаха.
Попълването на протокола се оказа изумително лесно, но нещата се пообъркаха, докато пренасях данните от черновата в беловата. Другите се заеха да опаковат документи, техника, канцеларски принадлежности. И започнаха да го правят хаотично. Съответно много се опитват да бързат, без да осъзнаят, че ако действат на по-бавни обороти, нещата ще станат далеч по-безпроблемно и качествено. Побеляха ми няколко косъма, защото и транспортът дойде и се започна с това "да ходим и пр.". Не че бяхме близко - селото ни беше на 40 километра от Берковица.
И същинското приключение започна...
Лашкане с бусчето, в което вече си от хората, които мъкнат чувалите и пликовете с протоколите. Чакането пред общината в Берковица, което обаче е нищо. След като предадохме каквото трябваше, поехме към Монтана. Знаехме, че трябва да се озовем в театъра, където да ни дадат номер и да започне голямото чакане, но... Изненада...
Оказахме се в средата на нищото в близост до стадиона в Монтана, където автобусите по-често идваха, отколкото си отиваха. Там трябваше да изчакаме нашия ред, за да ни закарат в театъра, където да започне голямото чакане за нашия ред.
Изкарахме около два часа там - мрак, една кафе машина на осветеното пространство до улицата, от близката кръчма бичи чалгия на макс... Не успях да подремна в автобуса, тъй като беше твърде малък и ми ставаше все по-лошо от липсата на въздух. Затова пък така можех да пообщувам с други членове на комисии. Повечето бяха тук просто заради заплащането, а най-често срещаната реплика беше, че това им е за последен път. Но така били казали и миналия път, че и по-миналия...
Изведнъж една жена изглежда получи паникатака, отдалечи се в посока към едни коли заедно с още някаква жена и взе да крещи, че иска да си види децата. Нищо повече. Няколко минути това. Опитваха се да я успокоят, дойде и полиция. Накрая беше окей. Припомням. В мрака. С близката кръчма. Близкия парк, чиито пръскачки работеха на пълна пара. И никакви химически тоалетни. Никакви, никакви, никакви.
Но доживяхме и ето, вече навлизаме в театъра. Изтеглихме заветния номер. Пред нас имаше 80-на номера, ако не се лъжа, но това няма значение. Чакането беше още три часа. Моите хора от комисията се метнаха на седалките в театъра - един диабетик и един куцащ човек, но и двамата пенсионери, че и големи пустиняци. Навън оформихме групичка на "Ти броиш". На масичка под открито небе, никак не беше зле.
Накрая сюблимният момент дойде, събраха ни десет секции и ни поведоха под строй към РИК. На влизане беше сумрак, а като излязохме, вече беше светло. Оставаше само да ни върнат обратно в Берковица, където за 15-на минути предадохме останалите неща.
Всъщност нищо не е толкова сложно. Въпросът е в постоянното чакане и потресаващата гледка на едни напълно капнали хора, на ръба на физическите си сили. И въпросът не е, че и ти си скапан, а че е трудно да си представиш как един човек на 70, 70 и нещо минава през това напрежение.
Вярвам, че този процес би могъл да бъде оптимизиран и бих се информирал как е в другите държави, включително и във Венецуела. Не вярвам, че е редно да третираш "пазителите на вота" по този начин.
В същото време това е едно безценно излизане от балона както за теб, така и за хората, с които се срещаш. Мисля, че участието в избирателни комисии може да разбие определени представи в малките населени места - все пак ДБ е градска коалиция и много ѝ куца диалогът в тази посока.
Не знам какво още да кажа. Това е поток на мисълта. Ако съм допуснал грешки, можете да го отразите в коментари и ще ги коригирам. Сега ще изпия една бира и ще си лягам.
P.S. Бяха ме направили председател, защото бях единственият член с висше образование,но щеше да бъде по-добре да съм обикновен член. Вероятно бих отишъл пак.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  "В същото време това е едно безценно излизане от балона както за теб, така и за хората, с които се срещаш. Мисля, че участието в избирателни комисии може да разбие определени представи в малките населени места - все пак ДБ е градска коалиция и много ѝ куца диалогът в тази посока."

  А, така...кажи им го ти момче, че те не вярват. Бочко бил прост, те били умни и красиви, и не могжат да говорят С хората, на разбираем език, и без клишете от проектен НПО доклад. Ма щели да заприличат на "Банкянския пожарникар". Не се бойте, няма, има още хляб да ядете докато го стигнете в политиката.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  А някои председатели на СИК в 22:10 ч. в изборният ден си бяха по домовете...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgievb":

  На банкянския няма да заприличаме. Той си е прост милиционер и ние да искаме не можем да постигнем подобна "висота"

 4. 4 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Да, никой не може да стигне Бойко със заключването на хората в зала Армеец. Това и Пиночет не го правеше

 5. 5 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgievb":

  Мда така е нарича се конструктивна критика и е привична за дискусии не от типа селска кръчма. При партията на тиквата такава няма. Вожда винаги има право, дори да дрънка турбо глупости.

 6. 6 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 738 Неутрално
 7. 7 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Би било интересно някой от гербаджииските председатели на СИК да споделят мнение особено тези, които преди бяха заключвани в зала Армеец.

 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  К'во да кажем ние с гайдите, като наближи ли дедлайна може и по месец да я караме на кафе и енергетици, само с по 5-6 часа съм през две денонощия? И каква е тази паник-атака след два часа, такава лабилна психика се нуждае от медицинска намеса. Толкова ли не се сетихте едно тесте карти да вземете? И не ми казвайте, че нямате ни една игра в телефона или че нямате мобилен нет. Изобщо, като чета автора, човек ще каже, че е изкарал 4г в окопите, под постоянни бомбардировки, а не че е свършил един ден работа в полза на родината.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Няма как при подобна "технология", да не може да се направят нещата по-добре.
  И тези неща се случват 21 век, когато всяка баба ляга и става с телефон в ръка и държи в контакт една сюрия баби, които лайкват всяка хапка на нейното внуче:)

 10. 10 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#3] от "gedk":

  "На банкянския няма да заприличаме. Той си е прост милиционер и ние да искаме не можем да постигнем подобна "висота""

  Дали????? Аз не искам да давам квалификации за това кой бил умен и кой прост,но нокога досега,в цялата ни история,не се е случвало,цяла секция да изчезне безследно 😂😂😂😂😂😂
  И много от секциите в чужбина започнаха да дават информация как е протекал изборния ден в чужбина!!!! Много проблеми и без никаква връзка с ЦИК,за да им обясни какво да правят. В една от секциите в Германия разказват, че са си изпратили протоколите още вечерта,но до сутринта никой не им се обадил,и нямало никаква връзка с ЦИК. А за да затворят секцията след изборния ден, трябвало разрешение от ЦИК.Сутринта в 06:00 напуснали секцията, защото помещението било наето до тогава. Представете си,от там се изнася всичко от тая секция,и отивааааа, някъде си!!!! Чак на следващия ден към 10:00-11:00 часа получили разрешение за затваряне на секцията 😂😂😂
  От ЦИК се оправдаха с това, че секциите в чужбина били много 🤣🤣🤣
  Ами защо ги направихте като не можете да ги обслужите?????? Пимислиха си, че край,с вота от чужбина ще влязат във властта 🤐

  За партията на Трифонов са гласували над 33% (29 014 гласа), следвани от ДПС с 19,8% (17 304) и Демократична България с 18,5% (16 140)

  Резултати от 04.04 и 11.07:

  ИТН - 30,75% /. 33%
  ДПС - 13,52 /. 19,8
  ДеБъ - 17,57 /. 18,5

  Айде сега си направете сметка,кой спечели най - много от секциите в чужбина,и дали изобщо имаше смисъл от толкова много секции и един куп разходи за наша сметка!!!!


 11. 11 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Весело

  ....Айде сега си направете сметка,кой спечели най - много от секциите в чужбина,и дали изобщо имаше смисъл от толкова много секции и един куп разходи за наша сметка!!!!
  —цитат от коментар 10 на galina georgieva


  Немой така с лошо и ти сега .... да сипваш сол в раната на умнокрасивата душа.

 12. 12 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#10] от "galina georgieva":

  ДПС от 23 хил сега има 29 хил извън страната, т.е. заради тези 6 000 гласа повече ли беше целия шум? да не говорим, че те може и да са заради срещата с Ердоган между давата избора. Заради 6хил. гласа да отрежем всички останали страни или да чакат с часове за да гласуват, много логично.

  -voxy
 13. 13 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 481 Неутрално

  И все пак не се споменава, каква е тази космическа сума за която си струва да се кибичи 26 часа.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 14. 14 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Село с 40 избиратели.
  Имали законова възможност училищните автобуси да извозят избирателите до голямото село и десет села в една секция с машина.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 15. 15 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#14] от "Красимир Андонов":

  Гласуването не е било проблем а предаването.

 16. 16 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#14] от "Красимир Андонов":Гласуването не е било проблем а предаването.
  —цитат от коментар 15 на star bastun


  :))))))))))) Е предаването, де. Вместо комисии от 10 села, ще предава само една, ще гласуват с машина, която съкращава времето за броене и пр. Даже график могат да направят и с два автобуса да обслужат пет села, хем няма да стават опашки в някои часове.

 17. 17 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Абсолютно неоправдан разход.
  За 40 гласоподаватели - избирателна комисия.
  Който иска наистина да гласува, кой да го управлява ще си намери транспорт за 10-20 километра.
  На изборите през 1990 чаках шест часа на опашка.
  Лигльовци - ако не гласувам от вкъщи - не ме търсете.
  Всички са ти длъжни.
  След това, ама защо така, ама аз не исках, пак ме излъгахте, пък аз съм умен и красив...

 18. 18 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван Петров":

  Абсолютно оправдан разход е, няма никакъв проблем да се хвърли някой лев повече в региона под формата на заплащане за допълнителен труд. Но отново виждаме - крадат се милиарди, а тук правим проблем за няколко хиляди в повече, които отгоре на всичко не отиват в 5 мутри, ами в хора, които вероятно не са най-платежоспособните в България.

  -voxy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK