Гърция рискува с амбициозна стратегия в Източното Средиземноморие

Гърция рискува с амбициозна стратегия в Източното Средиземноморие


Гърция е въвлечена във внезапните геополитически промени в Източното Средиземноморие. На фона на опасен микс от конкуриращи се морски интереси, енергийни претенции и военни обучения, Атина предприе по-активна външна политика, която да и осигури дълготрайно влияние в региона. Това е игра с високи залози, но според Гърция рискът си заслужава. И има право.


Събития като мигрантската криза от 2015 г., предизвикана отчасти от въоръжените конфликти в Сирия и Ирак, демонстрираха необходимостта Гърция да обърне по-голямо внимание на съседния югоизточен регион. Впоследствие тази необходимост се потвърди отново в контекста на една по-амбициозна регионална политика на Турция - част от доктрината на Ердоган "Синя родина". Именно тя доведе до подписването на Меморандум за разбирателство с правителството на Либия през ноември 2019 г., предназначен да преначертае морската граница между двете страни. Атина възприе това действие на Анкара като пряка заплаха срещу гръцкия суверенитет, особено по отношение на определянето на границите на морските зони и достъпа до природен газ.


В отговор Гърция се опита да се възползва от възможностите, които се отвориха в резултат на влошените американско-турски отношения. Провалите на ЕС в Източното Средиземноморие допринесоха за това Атина да осъзнае, че трябва да играе последователна и по-важна (или дори водеща) роля във външната политика на Съюза в региона.
За тази цел Гърция се обърна към държави членки, които традиционно следват по-отстъпчив подход към Турция (като Испания, Италия и Малта) и увеличи сътрудничеството си с Кипър. Успоредно с това Атина засили дипломатическите си усилия чрез присъединяване към европейски дипломатически инициативи, включително организираните от Германия конференции в Либия през януари 2020 г. и юни 2021 г. Гърция също така показа готовност да плаща за европейска подкрепа, както стана ясно от скорошната й покупка на френски самолети Рафал.


Гърция затвърди дългогодишното си политическо партньорство и партньорството в сферата на сигурността с Израел. "Филиа Форум" ("Форум приятелство"), който се състоя в Атина по-рано тази година и в който взеха участие представители на Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн, стана платформа за много регионални пробиви. Гръцката дипломация бе от ключово значение за създаването през 2019 г. на Източносредиземноморския газов форум (ИГФ), в който понастоящем участват Египет, Израел, Палестинската автономия, Кипър, Италия, Йордания и Франция.


Гърция засили военното си сътрудничество с Обединените арабски емирства, които наскоро се присъединиха към гръцките и египетските военноморски обучения в Източното Средиземноморие. През август 2020 г. Атина и Кайро подписаха договор, с който обозначиха ексклузивна икономическа зона в региона, чиято цел е да ограничи морските амбиции на Турция. Същевременно Гърция и Египет работят съвместно върху план за износ на природен газ за Европа. През октомври 2020 г. гръцкият външен министър Никос Дендиас посети Багдад и Ербил, където откри първото гръцко консулство в Иракски Кюрдистан. Очаква се скоро и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да посети Багдад като част от стратегията за засилена ангажираност в Близкия изток.

Рискована стратегия

Новата амбициозна стратегия на Гърция обаче крие рискове. На първо място, Източното Средиземноморие става все по-пропусклив за чужди интереси регион. Намирането на общ език със съседни страни като Израел и Египет и с регионални сили като ОАЕ досега беше от полза за Гърция. Този подход помогна на Атина да преследва съвместни дипломатически, отбранителни, икономически и енергийни цели със своите партньори и да създаде обединен фронт срещу Анкара.


От друга страна, въвличането на толкова различни участници в региона едновременно, особено когато става въпрос за военни дела, повишава риска от ескалация. Това стана ясно през лятото на 2020 г. когато напрежението в региона рязко се покачи поради провеждането на военноморски обучения и плановете на Турция за газови сондажи в морски райони, към които Кипър и Гърция имат претенции. В нестабилен регион - в какъвто се превърна Източното Средиземноморие, подобни ситуации могат да зачестяват. Такова развитие би създало значителни предизвикателства за сигурността и икономиката на Гърция.


На второ място, изграждането на връзки, основани върху общо недоволство и споделени опасения от заплахи биха могли да благоприятстват Гърция само в краткосрочен план. Ако например Турция се помири с Египет или Израел - нещо, което сондажите на Анкара целят, това може да се окаже проблематично за регионалните цели на Гърция. В продължение на години геополитиката в Близкия изток се дефинира от максимата "врагът на моя враг е мой приятел". Въпреки това тези тактически съюзи са твърде крехки, за да са в основата на нова стратегия на Гърция в региона.


По подобен начин сходството в интересите на европейски и близкоизточни геополитически съперници подобри дипломатическото положение на Гърция. Въпреки това страната може да бъде изложена на опасности, за които й липсват необходимият дипломатически капацитет и възможности в сферата на сигурността. В този контекст Атина ще трябва да бъде много по-прецизна в дипломатическата игра със своите партньори в Европа и Близкия изток, за да избегне кризи, които биха навредили на положението и в двата региона.


На последно място, ключови инициативи като тръбопровода EastMed биха могли да се окажат сизифов труд за страната. Тези инициативи осигуряват на Атина ценна политическа легитимност, но не е ясно дали ще бъдат осъществени в дългосрочен план, особено като се има предвид несигурността около финансирането на такива проекти и конкуренцията в добива на газ в Източното Средиземноморие. Междувременно приходите, които Гърция може да има от такива дейности, лесно могат да бъдат подкопани от споровете й с Турция.


Гърция неминуемо ще трябва да продължи да се ориентира в задълбочаващите се регионални рискове. До този момент гръцките управляващи, изглежда, осъзнават както рисковете, така и ограниченията на външнополитическите инициативи при липсата на устойчива дипломатическа ангажираност. Ключовото предизвикателство пред Атина е да съумее да превърне по-интензивното си дипломатическо присъствие в региона в по-силно влияние и трайни ангажименти. В това усилие Атина трябва да има предвид, че дипломацията в Източното Средиземноморие не е спринт, а маратон.


Коментарът е от сайта на Европейския съвет за външна политика


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Турция се държи агресивно към всички страни в региона. Турция е страна окупатор в Кипър, Сирия и Ирак.Това е положението и не е случайно сближаването на всички страни които са застрашени от Турция. Всички се въоражават и чакат Турция да направи голямата грешка

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Гърция може да си позволи такава политика. Имат икономика, единни са.
  Ние да му мислим - с нашата корупция, с нашето изчегъртване, с това, че всеки политик се прави на великан, с нашето разединение, с нашата дупедавщина сме за никъде.
  България в момента е нещо като България преди 640-650 години.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Разстроено

  "Василис Дусас е старши изследовател в сферата на политиката и международните отношения във Фондацията за европейски прогресивни изследвания в Брюксел и академичен сътрудник в Чатам хаус в Лондон."

  Това че автора на статията е сътрудник в английски институт издава протурската му ориентация прикрита като проевропейска. Турция с неоосманската си политика е заплаха за всичките си съседи и за съжаление ние сме единствените които продължават да си заравят главата в пясъка с малоумната вяра че като се снишаваме по живковски турската заплаха ще ни отмине.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  "Всички се въоражават и чакат Турция да направи голямата грешка"

  Турция прави същото и провежда агресивна психологическа война за създаване на интриги и конфликти които да направят невъзможен съюзът между съседите и.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Любопитно

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  И каква ще е голямата грешка на Турция?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Голямата грешка я направихте вие......
  Станахте прокси марионетна държава.....
  Земята върху която живеете вече не е ваша.... Особено пристанищата...
  Вървите по инерцията на международния гео политически кеф....
  Не ви съжалявам понеже направихте всевъзможното за да достигнете това окаяно състояние....

  Bukalemun
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Да изпълни заплахите си !
  Четеш много турската пропаганда и я разпространяваш често. Би трябвало да разбираш !!

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Още чакаме да изпълните заплахите си !!
  Вчера Акар сам си го каза.....80% от пилототе ви са в затвора защото са хора на Gülen !!!! Срещу Гърция не става само с човекоядци !!!
  ЕПМ

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  каква ще е голямата грешка на Турция?
  ========
  Темата на тая статия не е много актуална....
  Палавата политика на Гърция не е от вчера....
  Целта на тази статия е да отвлече вниманието на читателя от една годишнина....
  Днес се навършват точно 5 години от неуспешния опит за преврат в Турция.
  Много хора буквално плакаха че този преврат не успя.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  ?!?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Искаш да воюваш срещу Турция....?
  Внимавай.... Войната има много измерения....!
  Предостатъчно много от твоите схващания за война....!
  Може би вече отдавна воюваш срещу Нея....и губиш войната....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Точно Турция заплашва всички със война.
  На думи за сега

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Не чух афтора нещо да споменава за огромното като важност гръцко лоби в САЩ...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#12] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Дай линк....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  https://www.euronews.com/2020/09/05/erdogan-threatens-greece-over-disputed-territorial-claims

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#12] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Хайде де.....!
  Сега какво....!?
  Щи чакаме кефа ли....!?
  Дай нещо като доказателство....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Е и.... Какво...?
  Къде е тук заплахата?
  Това ли имаш предвид...?

  Cumhuriyet gazetesi, Suriye sınırından Türkiye'nin kuzeybatısındaki Edirne'ye 40 tankın nakledildiğini ve kamyonlara yüklenen zırhlı araçların fotoğraflarını taşıdığını söyledi

  От 40 танка ли сте напълнили гащите....?
  Ми отишли са в Одрин..... Къде е проблема?

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#2] от "kvasimodo":

  Е ние можем да се бием:)

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  Помниш ли какво стана преди 5 години....точно по това време?

  Bukalemun
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  Танковете помниш ли ги....?
  Как обкръжиха и двата бряга на Босфора...

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Видях танкове от 1948-а година:)
  Интересно в 1877-а година ей така Следван е плашел прапрадядо ми:)
  Ама забравили да напишат, че това е най свирепа и непобедима армия:)
  Че да знаем де.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Весело
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#21] от "Да вярваме на истината":

  Написал си едни неща ама нищо не се разбира....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Стига с омраза на балканите искам да кага:)

 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. То Гърция и Турция почти винаги са били пред война.
  Но в една евентуална война Гърция няма да е сама.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  Кажи го на форумния грък....
  Той е надъхания с омраза..... :)....
  От сутрин до вечер, човека живее с някаква заплаха от изток...

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Ами казвам му:) Ама не.

 28. 28 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Всички се въоражават и чакат Турция да направи голямата грешка
  —цитат от коментар 1 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  грешката я направихте вие , до сега два пъти ,
  през 1920 г и през 1974 г , и отбелязвам не бяхте сами
  през 1920 г цяла европа бе зад вас , но турците ви
  научиха да плувате , от Измир до Атина ,
  при втората ви грешка ,загубихте половината от острова ,
  та думата ми е :
  не се надявайте много на чужд .....
  сега по големи загуби може да имате ,

 29. 29 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. То Гърция и Турция почти винаги са били пред война.Но в една евентуална война Гърция няма да е сама.
  —цитат от коментар 25 на Боян Таксиров


  до сега Гърция никога не е била сама ,
  но да не се надяват много на Египет ,
  Израел , и Емирата

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#29] от "pixel":

  Ердо унищожи турската армия с преследването на офицерите. С офицери ислямисти не сте за никъде

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на Lilestryom Noruey
  Lilestryom Noruey
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Уважавай противника.Никога не го подценявай.

 32. 32 Профил на Lilestryom Noruey
  Lilestryom Noruey
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Карабах, Либия ,Сирия ,Ирак.С офицери за никаде.

 33. 33 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Авторът прави опити за манипулация и неверни внушения. Гърция нищо не „рискува”. Гърците трябва да бъдат подкрепени в тези си усилия от всички държави - членки на ЕС.

 34. 34 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 430 Неутрално
 35. 35 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#29] от "pixel":Ердо унищожи турската армия с преследването на офицерите. С офицери ислямисти не сте за никъде
  —цитат от коментар 30 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  пак не си в час за обстановката в Турската армия ,
  макар и късно , Ердоган разчисти армията от продажните
  фалшиви генерали на Фето ,досега не съм гласувал за Ердо ,
  но успехите на турското военно производство не са незабележими ,

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  До коментар [#30] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  . С офицери ислямисти не сте за никъде
  ========
  Ей тука вече си прав.... (Мамма мия... Вече не помня кога за последно съм ти слагал плюс' +'...)
  През 2008 ма, Турция достигна до този ключов извод...и взе радикални мерки...
  Това бяха мерки които допринесоха до всеобщо успокоение сред средите, но не и на персони като Гюлен.....
  Интересното е че като година....2008 бе и нещо като милениум на отношението на запада спрямо Ердоан.....
  Промяната не почти 180' ова.....
  :).....на тебе оставям избора.....съвпадение ли е това, или не....!

  Та в резюме....
  Турската армия вече не е нито кемализирана, нито ислямизирана, нито фашизоидна.....а ни най малко преврат/изирана.....
  На времето....светските генерали си мериха следващото увеличение на заплатите....право пропорционално спрямо следващия наближаващ военен преврат....
  Сега вече такива номера не минават...

  Bukalemun
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#35] от "pixel":

  успехите на турското военно производство не са незабележими
  ========+
  Днес, турската армия е една от най модерните армии на планетата.
  Нейния арсенал и численост вече не са главен показател в подкрепа на това.
  Днешните тенденции за развитие на т. Армия са....гъвкавост,точност в действие на евентуална причина за заплаха, всеобща координация между "море, въздух и земя", и изпитани нововъведения като ИИ, нано технологии и космическо разузнаване....
  В момента.....почти всеки ден има новина за нова(по усъвършенствана) технология, внедрена успешно в армията.....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 252 Любопитно

  До коментар [#37] от "eti mehter":

  Еребуса те навря в д-ъто на кьопека, ама ти си мислиш, че си много духовит. Ислямист гладен...

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 39. 39 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  чак пък да рискува... това ми напомня на бойковизмите за дето искал само яхти да вижда в морето...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 40. 40 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Турската армия тренира от години в реални условия на конвенционална и неконвенционална война. Гърция през това време се бори с икономиката, пенсионерите, студентите, бежанците и т. н. Неравни капацитети.

 41. 41 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  И ти се радваш ли на това, бе чоджум? Радваш се на това, че под падишахуването на Ердоганя сте вече 2-3 пъти по-бедни?? Ама иначе на бабаитлък го докарвате доволно, което явно компенсира къркоренето в коремната област на доста от сънародниците ти. Да ви имам ценностите азиатски досущ като на ония блядухи северно от вас. А гърците за нищо на света не биха пропуснали да се възползват от мотиконастъпването на Ердоганчо, утре ще си пуснат газовата тръба с евреите и ще си въртят алъш-вериша с тях, а мустакатото ви падишахче ще под смърча от страни и най-много безсилно да се поозъбва, че помисли ли си нещо повече, веднага ще му поразмажат суратя!

 42. 42 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  виж , никои не се плаши от турската армия в момента... ако искаме воина ли , НЕ !не искаме.. искаме да живеем мирно с съседите и да спецелим заедно (наи много например от Тиризъм) НО номерата на дядо Таип , и умнотии на Акар няма да минат. Всеки ден реват, пред камерите, за международното право (особено Акар) но на съда не искат да отидат, за да се реши проблема ведназ на за винаги.. скоро ще обевим 12 мили (като всяка друга държава с море) илиго искате или Не . и тогава нека Акар да ви обесни кои съсед има нужда повече кого. разбра ли ме комшо ?

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK