За обединението около общата ни история - цар Самуил erga omnes (III част)

За обединението около общата ни история - цар Самуил erga omnes (III част)

© Надежда Чипева, Капитал"Ако постоянно създаваме различия, разделения и граници, ако нагнетяваме напрежение и вражда, то печално ще практикуваме английския пейоративен глагол balkanize - "разделям нещо на няколко малки, взаимно враждуващи помежду си политически единици"."


Този процес обаче има и алтернатива, заключава заместник-председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония доц. Наум Кайчев в третата част на "За обединението около общата ни история - цар Самуил erga omnes". Тя е новият отговор на публикация на македонските членове Огнен Вангелов и Любчо Ристески, предоставен на "Дневник".


Вчера "Дневник" публикува отговора им на втората част на посветената на цар Самуил и общата история статия, с която те отново се противопоставят на изказани от доц. Кайчев тези, този път на тези във втория му текст по темата, публикувана след реакцията им на първата през април.
Публикуваната през април "За обединението около общата ни история - цар Самуил erga omnes" четете тук, заедно с първия отговор на Вангелов и Ристески и последвалата втора публикация на доц. Кайчев.


С настоящия кратък текст бих искал да завърша от своя страна дискусията за името и характера на държавата на забележителния средновековен владетел от Преспа. Надявам се, че с нея допринасяме за по-добрата информираност на четящата общественост в Република Северна Македония и Република България.


Членовете на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси от Република Северна Македония Огнен Вангелов и Люпчо Ристески, повторно се опитват да опонират на моята статия, в която припомням, че освен изворите, също съвременната авторитетна византинистика във Великобритания и САЩ, както и тази на Балканите - Хърватия, Сърбия, Албания, Косово, включително и албански историци от Северна Македония разглеждат държавата на цар Самуил по сходен начин: като Българско царство.


Кое е името на държавата на цар Самуил?


В своя нов блог двамата съавтори отново не привеждат доказателства, че Самуил е някакъв "небългарския славянски" или "македонски" владетел. Макар и без ентусиазъм, те приемат изводите на съвременната историография, че Самуил е бил цар на България: "Именуването на царствата като български е наистина от второстепенно, па дори и от третостепенно значение. Ние като членове на Комисията въобще не спорим с именуванията на тези царства в различните изследвания".


Тази все пак положителна крачка към зачитане на световната византинистика, но и към обединение около нашата обща история, за съжаление не бе последвана от съответно решение на Съвместната историческа комисия на 14-та среща, проведена на 10-11 юни 2021 г. Тогава колегите от Северна Македония, в разрез и с написаното от двамата от тях, не само не се съобразиха с доминиращата теза в съвременната историография, която именува държавата на Самуил като Българско царство, но и отказаха всякаква дискусия по същество за цар Самуил и неговото време. Не мисля, че с това допринесохме за по-доброто бъдеще на нашите две общества и на целия регион. Ако ограничаваме обхвата на работа на Комисията, в нарушение на самия Договор за приятелство и добросъседство, едва ли ще стигнем много далеч.


Още за българската средновековна народност


Двамата съавтори не могат да отрекат българския етнос (народност) през Средновековието, тъй като това би означавало отново да влязат в тежък конфликт със световната медиевистика - в предишния текст вече показахме, че във византологията широко се приема наличието на български средновековен етнос. Ето по какъв начин прави това споменатата вече монография Romanland: Ethnicity and Power in Byzantium на Антъни Калделис, който накратко се спира специално на този въпрос: "Мнозинството от населението на завладяната от ромеите България [царството на Самуил и племенника му Йоан Владислав] беше вероятно българско, славяноезично и православно - към това време е безполезно да се опитваме да направим разлика между първоначалните българи [прабългарите] и славяните. Поради липса на дискурсивни наративни текстове от България, каквито ние имаме в изобилие от Романия [Византия], е трудно да реконструираме контурите, природата и обхвата на българската идентичност. В надписите владетелите на България противопоставят българите на ромеите - или "гърците", както често ги наричат, следвайки западната практика, и на маджарите. Няколко квазиисторически български текстове от периода на ромейската окупация [византийското владичество] са оцелели и те разкриват трайната важност на българската държавна традиция и на българската народност (peoplehood) във времето под ромейската власт" (с. 234-235).


Двамата съавтори решават да се противопоставят не на съществуването на българската средновековна народност, а на нещо по-различно, измислено от тях, приписвайки ми фраза, която никога не съм употребил - "консолидирана народност", или "консолидирана българска народност". Въпросният израз внушава понятие, близко до термина "нация", който също никога не е използван за периода на Средните векове от членовете на Комисията от България.


Съавторите дори са включили израза "консолидирана българска народност" в подзаглавие на своя текст. Ако те погрешно четат и подменят моите публикации, които са достъпни в електронна форма за всички читатели, то как ли биха могли да постъпят с други по-стари и по-недостъпни текстове, които са важни за историческата наука ?


Всъщност блогът на двамата съавтори продължително обсъжда нещо съвсем друго - имат ли съвременните нации, имаме ли ние днес някаква връзка с цар Самуил и с българската средновековна народност. Текстът им е посветен на ХІХ-ХХ век, на общите проблеми по създаването на нациите, цитирайки и произведения, които се учат в първите години в университета. Това е съвсем друга тема, по която сме писали немалко в научни публикации, а засягам и в текст в РесПублика.


През общо разбиране за цар Самуил към хармонично европейско бъдеще


Както показахме, цар Самуил е ясно определен от световната историография, а и от Съвместната историческа комисия с нейното решение от 2019 г. за съвместното му отбелязване. Той не може да бъде представян по един начин за държавниците, политиците и обществото при съвместните чествания, а по по-различен - в учебниците за учениците в Северна Македония. Той е един и общ за всички - цар Самуил erga omnes.


Ако постоянно създаваме различия, разделения и граници, ако нагнетяваме напрежение и вражда, то печално ще практикуваме английския пейоративен глагол balkanize - "разделям нещо на няколко малки, взаимно враждуващи помежду си политически единици". За предпочитане е другата алтернатива - да споделяме общото и позитивното, да се обединяваме обективно около нашата обща история от Средновековието и от по-новите периоди, и с това да бъдем по-хармонични и по-подготвени за нашето общо европейско бъдеще.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (207)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Най добре е македонците да влязат в ЕС , така няма да има граници и кой кой и какъв е ще стане ясно много бързо .

 2. 2 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Аз като български гражданин не искам да има нищо общо с хора, припознали Слави и Рапонь като свои лидери, а ти се надяваш македонците да искат да имат нещо общо с нас.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Разстроено

  Вместо да мислим как да развиваме бизнеса и въобще отношенията с братска Македония, ние спорим за някакви неща отпреди 10 века. Не трябва да се засягаме, че Балканите не са точно образец на прогрес в западния свят. Нямаме една влакова линия до Скопие и прилична магистрала, но пък ги разбихме за Цар Самуил и ги спряхме за ЕС. Найс, а.
  пп. Въобще не подлагам на съмнение, че те лъжат за историята и езика, но е жалко в 21-век да сме вторачени в 11-ти, това е.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  На Самуил отричат етническата идентичност, била средновековна и някаква друга. Ама и на Гоце Делчев отричат. А внукът на Гоце Делчев казва: "Ние сме Бугари, така се декларирале и нашите предци". Жалко е, че заради предателите на дедите си, които сега са начело на Македония, страдат и онези, които не изневеряват на паметта на дедите си. Но няма как тази сърбоманска държава, която продължава онова, което сърбите правеха с убийства и терор, да бъде допусната в ЕС.

  https://www.youtube.com/watch?v=es6W3ZVZpUc

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  А! Ко! Нееее! :)

  Колко неща изписа автора без да каже за какво точно се бори :)

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Ние не спорим. Те спорят и изменят историческите факти. Нормално, за една държава на няма и 80 години. Имат комплекси, защото нямат история, с която да се гордеят. Най - лесно е да кажат "да, нашите прадеди са българи, но ние вече сме отделна държава, със собствен език. Макар и да е направен въз основа на българския. Имаме обща история, но от 1945 г, пътищата ни се разделят и историческото развитие - също". Това обаче наранява егото им.

 7. 7 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Ние не сме "вторачени". Въобще не си запознат с корените на спора. Те крадат българската история като я приписват за своя. Ако признаем, че Самуил е македонец, това би означавало, че там не са живели и не живеят българи. Ние нямаме никакви претенции, освен да признаят, че като някакво самостоятелно понятие, народ, език и т.н., съществуват от 1945г. Да си оправят учебниците по история, където българите са фашисти, татари и др. подобни. Да спрат с агресивните антибългарски изказвания и писания. Да спрат да преследват македонски граждани, определили се като българска етническа група. Официално да препотвърдят, че няма македонско малцинство у нас и нямат териториални претенции към България. Едно от изискванията за влизане в ЕС е да нямат спорове със съседите си. Хърватско Словения ги държа 10г. вън заради това.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  Напълно съгласен, точно така правят - лъжат, мажат и изопачават. Въпросът е ние каква полза имаме от цялата тая работа и какъв е държавният интерес - да им натрием носовете, което правим, или да потърсим път напред, с което видимо не се справяме. Влошаването на отношенията последните 2 години е наистина жалко.

 9. 9 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Всичко, което сега искат българите, щеше да бъде прието от македонците през 1992г за да бъде призната независимостта на Македония. За съжаление тогава министър-председател беше демократинът Филип Димитров (от СДС) – с голямо его и не виждаш по-далече от носа си.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#7] от "Oggie Petkov":

  Абсолютно съм запознат, и какво от това? Държавите се чудят какво да измислят, развиват икономиките си, летят в космоса, правят технологични нововъведения, за които никой не е предполагал, ние се караме със съседите и сме даже доволни от това. Само това казвам.

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Трябва да се намери политическо решение на въпроса. Научните аргументи, ако вършеха работа, щеше итдавна да е решен, тъй като те са ясни. FIROM никога не е настоявала на тях.
  Аз следих публикациите тук:
  https://www.mkd.mk/search?query=каjчев
  Колкото и аргументи да се представят (а те са ясни отдавна), те си повтарят едно и също.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":Напълно съгласен, точно така правят - лъжат, мажат и изопачават. Въпросът е ние каква полза имаме от цялата тая работа и какъв е държавният интерес - да им натрием носовете, което правим, или да потърсим път напред, с което видимо не се справяме. Влошаването на отношенията последните 2 години е наистина жалко.
  —цитат от коментар 8 на boevbisser


  А какво да направим?? .... да си затворим очите за това как крадат ?? Кажи какво да направим ние ??

 13. 13 Профил на Дьо Стабан
  Дьо Стабан
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Втълпеното в главите на няколко поколения идва с много меки мерки и чрез силата на…киното и театъра и литературата. Митовете се градят с филми, щедро финансирани от Т*то, пиеси като “Oslobodjenje Skoplja”, книги и подобен арт буламач. Както ние рящазказваме глупости в мегапродукциона “Хан Аспарух” така и те. И всеки живее в митове я от Списание Дъга, я във филм, в който холивудска зезда и играла Т*то.

  Дьо Стабан -магистър за изправяне на паднало самочувствие.
 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#9] от "hrx16647690":

  Глупости! Тогава Филип Димитров спаси държавата Македония от военната сръбска агресия. По аналогичен начин днес България спасява истината за Македония от сръбските лъжи.

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":Ние не спорим. Те спорят и изменят историческите факти. Нормално, за една държава на няма и 80 години. Имат комплекси, защото нямат история, с която да се гордеят. Най - лесно е да кажат "да, нашите прадеди са българи, но ние вече сме отделна държава, със собствен език. Макар и да е направен въз основа на българския. Имаме обща история, но от 1945 г, пътищата ни се разделят и историческото развитие - също". Това обаче наранява егото им.
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  Освен че наранява егото им, показва и всичките им лъжи, терор как са натискани и убивани хората, да си сменят имената и другите глупости дето са ги правили.

  И после възниква въпроса - добре що не се обединим. Ама тамошните политици не искат да го чуят, щото няма да са никой.

 16. 16 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#9] от "hrx16647690":Глупости! Тогава Филип Димитров спаси държавата Македония от военната сръбска агресия. По аналогичен начин днес България спасява истината за Македония от сръбските лъжи.
  —цитат от коментар 14 на spiegel


  Стига си лъгал, никаква агресия не е имало към тия. Отделиха си се напълно безкръвно, там няма голяма сръбска етническа група и не е имало никакви претенции към тях от сръбска страна. А ако имаха мераци, щеше да има и там война, ние не сме никакъв фактор в случая, не знам кой измисля тази лъжа как, видиш ли, сърбите искали да нападнат Македония, но ние сме ги признали за държава и те се уплашили.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Няма обща история, защото това значи да има македонци, а то няма.
  Македонци никога не е имало. Тези от времето на Александър не се броят, защото там филмът е друг.
  Македонци няма. Като няма македонци каква история?

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Александър АЛЕКСАНДРОВ

  По въпроса за българо-македонските отношения, искам да обърна внимание на политиците, които използват понятието „обща история“ - да не забравят, че такава история създава само общ народ. Компромиси могат да се правят в сегашно време и по отношение на днешната политическа реалност, но не и по отношение на историята. Защото тя е минало свършено време.................................
  Ако македонците и ние, българите, сме различни народи, то все някога между нас в тези размирни балкански простори е щяло да се води война. Както е имало войни българо-турски, сръбско-български, българо-гръцки, румънско-български. Но българо-македонска война няма. И е нямало как да има. Защото не е възможно един народ да воюва сам срещу себе си. Освен ако не става дума за гражданска война. Но и такава е нямало между българи и македонци. И причината е известна: един баща не е в състояние да „направи“ два народа. Някъде там, в прастарите времена, са съществували прадедите на македонските, тракийските, добруджанските и мизийските българи. Нима е било възможно брат срещу брата да застане? Нима е възможно това да се случи днес? Ако добруджанците са българи, ако мизийците и тракийците са българи, защо македонците да не са българи, както днес твърдят в Скопие? Защо те да са друг, различен от българския народ? Кога точно, в кой момент от историята, се е случило това различие? Кой е внукът, който е казал пръв, че дядо му не е от неговия народ? Откога географията, или комунистическите партийни директиви, правят „народи“ и „нации“? Какво означава международна политическа организация, а в скопския случай това е Комунистическият интернационал, със седалище в Москва, да излезе с официално становище за съществуване на „македонска нация“?

  Едва ли има разумен човек, който да приеме и оправдае подобно етнополитическо инженерство. В периода на националното Възраждане българоезичната част от коренното население, живеещо на територията, върху която днес се простира РС Македония, се е самоопределяло като българско население, като македонски българи. Доказателствата са повече и по-високи от македонските планини. Те са в архивите, вестниците, книгите, семейните хроники. След Първата и особено след Втората световна война, това българско население е било жестоко репресирано и принуждавано да се отрича от своите български родови корени. Сръбските окупатори, а след тях и македонски комунисти сърбомани, не само физически избиват или хвърлят в затворите на Югославия хиляди наши сънародници, но и налагат като официална история антибългарската коминтерновска доктрина на македонизма, според която македонците са друг, различен от нас, българите, народ. Следва и партийното решение за създаване на „македонска нация“ и „македонски книжовен език“, който от научна гледна точка е югозападна писмено-регионална норма на българския език.

  Унищожаването на народната и националната памет винаги е било част от идеологията на комунистическите партии. Те затова са „интернационални“. Конкретно в комунистическа Македония това става чрез тотално манипулиране и подмяна на историята, както и чрез активно сърбизиране на езика. За да оцелеят физически и спасят от репресии семействата си, някои македонски българи е трябвало да затворят очи за лъжата, че са от друг, различен от българския народ, че са друга, различна от българската нация. А тези от тях, които не я приемат, наистина са жестоко преследвани и репресирани. За техните деца е отредено аутсайдерско положение в обществото, доминирано от сърбомани и комунисти. Затворен им е пътят към обществена и професионална кариера. А изповядващите див антибългаризъм се ползват с всички привилегии на комунистическата каста и нейния обслужващ апарат.

  Но стана така, че, както казват македонските българи: „нашиот Небесен Татко простува, но не заборава“. Като Божие наказание за репресиите срещу българите в Македония, както и за много други престъпления, изградената върху фалшивата основа на титовизма и „югославското братство“, и доминирана от сръбските комунисти Социалистическа федеративна република Югославия се разпадна и изчезна от картата на света - по начина, по който се разпадна и изчезна болшевишкият Съветски съюз.

  Но РС Македония оцеля, защото семката й е българска...
  https://www.zlatograd.com/bg/news/archive/2021/05/27/3795/

 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Опитите на югославските стручняци да манипулират историята за собствените си политически цели показва и защо дългосрочните ни цели са такива, каквито са описани в Декларацията от 2019г. - а това ни повече, ни по-малко е унищожаване на югославския пан-сърбизъм, част от който е и македонизма.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alex Ivanov":

  Глупости - сърбите бяха готови да нахлуят и да делят Македония с гърците. За тях общата граница е много важна и това е, на което България тогава попречи с признанието и трябва да препятства и в бъдеще.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Отиди в Скопие, да видиш как югославяните разбират бизнеса с нас - никак. За тях всичко е по оста Белград - Солун. България не им е важна. Това е култивиран с десетилетия сърбомански "елит" от удбашки отрочета.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alex Ivanov":

  Точно в онзи момент Сърбия водеше война срещу всеки, който се отделеше от Югославия. Бъ лгария спаси Македония от ужасите, които станаха в Босна и Хърватия, а по-късно и в Косово.

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Вече го посочих вчера, въпрос от един наш сънародник в РСМ :


  Кратък въпрос към всички, които продължават да разпространяват речта на омразата срещу България и нейния народ: Знаете ли, че след края на Първата световна война българските власти и активистите на ВМРО се споразумяха за голяма част от оръжията, които България трябва да предаде към победителите? във война да бъдат скрити от ВМРО? Според Парижкото споразумение България е длъжна да има не повече от 20 000 войници, 10 000 полицаи и 3000 граничари, общо 33 000 души! След това в Пиринска Македония имаше повече пушки и боеприпаси, отколкото цялото българско правителство и държава.Так как никой македонец не се сети да започне въстание или поне да изстреля пушка срещу българските окупатори? Във Вардарска Македония има 2 въстания срещу сръбския окупатор! Нищо в България !!! Дори при инцидента край Петрич през 1925 г., когато Гърция нападна България, ВМРО тръгна към отбраната на България, защото България нямаше достатъчно армия! Така че сега, ако ВМРО е чисто македонска организация, която се бори срещу всички окупатори на Македония, кой е по-глупав? България, която дарява оръжия на вражеска организация или ВМРО, отишла да защитава „окупаторска“ България?

  И толкова ли е трудно за политиците в Скопие да разберат, че:
  1. Българите с корени в Егейско, Вардарско и Пиринско Македония са повече от хората в РС Македония, които днес се определят като етнически македонци.
  2. Фалшифицирането на историята от Скопие означава всъщност фалшифицирането на историята на семействата на тези българи.
  3. Тези българи с корени в географския район на Македония (и цялото българско общество) нито ще „интерпретират“, нито ще преговарят за националната идентичност на своите семейства.
  4. Гоце Делчев и всички други македоно-одрински революционери бяха и си останаха, както решиха !!!

  @ Борис Кристанов
  @Bulgari от Македония

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#21] от "Пипера е много лют":

  Ходил съм в Скопие, многократно, включително и по бизнес. Няма такова нещо - македонците искат да търгуват с България и виждат ползите от това. За мен поне развитието на по-интензивни икономически отношения би трябвало да доведе и до подобрение в политическите, но не налагам мнението си - видимо във форума преобладава обратното.
  Както и да е, весел ден на всички.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Жалко е, но това е техният избор. Те избраха ветото, нека сега си стои. То е като виното - с годините става по-хубаво. А бизнес и инфраструктура може да се прави и без да са в ЕС, даже може да е предварително условие това. Магистрала Скопие-София, Петрич-Струмица, влакови линии пак там - това може да стане и без да са в ЕС. Просто не е нужно България да отстъпва от печелившата си позиция, за да угоди на югославяните. Даже е нужно нещо повече - вето и за Сърбия, защото там е главата на змията.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " Двамата съавтори решават да се противопоставят не на съществуването на българската средновековна народност, а на нещо по-различно, измислено от тях, приписвайки ми фраза, която никога не съм употребил - "консолидирана народност", или "консолидирана българска народност". Въпросният израз внушава понятие, близко до термина "нация", който също никога не е използван за периода на Средните векове от членовете на Комисията от България."

  Типичен сърбомански подход - спориш за нещо, което никога не е било дори и споменавано от другата страна ! Така е, когато няма друго какво да кажем по въпроса ! И когато е време да отворим вече очите си и да признаем болезнената истина, от която толкова много бягаме и се страхуваме вече десетилетия ! Да, правилно БЪЛГАРИ СТЕ ! СМЕ ! И като я кажем, ще ни боли много на следащия ден, на по - следващия, но болката ще утихне и ще дойде време да видите колко много добри неща следват от нейното приемане и изговаряне ясно и веднъж завинаги !

 28. 28 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alex Ivanov":Глупости - сърбите бяха готови да нахлуят и да делят Македония с гърците. За тях общата граница е много важна и това е, на което България тогава попречи с признанието и трябва да препятства и в бъдеще.
  —цитат от коментар 20 на Пипера е много лют


  Така ли, я ми дай факти за подобно твърдение ?? Планове, подготовка .. ??!

  Сърбите, ако искаха да водят война в Македония, щяха да я водят. Това че България я признала, не значи нищо, далеч по-мощни държави признаха Хърватска и Босна и Херцеговина, но това не спря войните там .... в Македония почти няма сърби, за какво да воюват ??

 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Ами какво да направим, като съседите ни са същите българи като нас? Вироглави и склонни да настъпват една и съща мотика много пъти.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Ами какво да направим, като съседите ни са същите българи като нас? Вироглави и склонни да настъпват една и съща мотика много пъти.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#24] от "boevbisser":

  " Ходил съм в Скопие, многократно, включително и по бизнес. Няма такова нещо - македонците искат да търгуват с България и виждат ползите от това. За мен поне развитието на по-интензивни икономически отношения би трябвало да доведе и до подобрение в политическите, но не налагам мнението си - видимо във форума преобладава обратното.
  Както и да е, весел ден на всички."

  Не, ни най - малко не смятам, че има някакъв проблем да си търгуваме с нашите сънародници и сега, без да са част от ЕС ! Дори смятам, че така ще се стопят още повече изкуственуте бариери и предразсъдъци между нас ! Просто спорим за това, дали да им се даде зелена светлина да започнат преговори за еврочленство, докато официално плагиатстват историята, езика и идентичността ни ! Е, не трябва да ги оставим да го правят - това е преобладаващото мнение в този форум ! За това е дискусията !

 32. 32 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alex Ivanov":Точно в онзи момент Сърбия водеше война срещу всеки, който се отделеше от Югославия. Бъ лгария спаси Македония от ужасите, които станаха в Босна и Хърватия, а по-късно и в Косово.
  —цитат от коментар 22 на spiegel


  Не е вярно това. Сърбия в Словения не е воювала, даже малцина са наясно, че Милошевич е причината да няма пълномащабна офанзива на ЮНА при отделянето на Словения, макар че ръководителите на армията искаха такава. Имаше 10-дневни сблъсъци между местните гарнизони на ЮНА (бая албанци) и словенската териториална отбрана, но на никой не му се воюваше за Словения, защото никой нямаше претенции към нея.

  Войни имаше само в Хърватска и Босна и Херцеговина, защото там имаше, съответно, над половин милион и над 1 млн. сърби. На Македония никой не й е правел спънки да се отделя и това са фактите.

 33. 33 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Приятелю за нас македонците са братя за държавата СРМ ние сме врагове. Какво точно ще спечелим от коминтерновската държава, за да подменим историята си и да се примирим със всички простотии изричани и извършвани от нашите съседи.

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Пътят напред го потърсихме, когато ги признахме. За съжаление, те тръгнаха да ни обиждат, крадат история, изопачават факти. Гърците направиха добре - никакви отстъпки, докато не признаят истината и се откажат от претенциите си. Явно, друг начин няма.

 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#24] от "boevbisser":

  Въпросът е като си говориш с тях, да не вярваш на приказките им, а да ги четеш между редовете. Те бизнесът с България го разбират да получават от нас пасоши (за тях това е бизнес) и възможност да правят алъш-вериш с Европа така, поне докато Сърбия не се промъкне. В Скопие надеждите поне до 2007-ма бяха, че Сърбия ще влезе в ЕС преди нас и те пак ще се "припоят" към Белград. Затова и кай Вардарот виждат влизането на България в ЕС като лична обида.
  И другото - те искат България да изкупува приоритетно цялата им селско-стопанска продукция и дори да я реекспортира като своя в ЕС - Зайо все пак е виден земеделец. Но за дълбоки инфраструктурни връзки казват - ами платете ги магистралата и жп-линията, ние ще ги построим, и се подсмиват хитро като титостанци. За български инвестиции в Македония не дават дума да се и дума, не можело татари да купуват нещо югославско. Виж, ако инвестора е сърбин, тогава - изволите.
  За тия хора бизнес с България е нещо като куфарна търговия с надлъгване.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alex Ivanov":

  Факти има достатъчно. Сърбите смятаха да окупират Македония, ЮНА си беше в казармите, просто трябваше да излезе на улиците, а по-голямата част от населението си беше про югославско настроено, както и сега. Това, че Македония обяви независимост е заслуга на Люпчо Георгиевски, което и до днес титостанците не могат да му простят.
  А това, че в Македония няма сърби за които Белград да воюва - в грешка си, има поне 100 хиляди сръбски колонисти. Не е имало през 1912-13, но тогава Сърбия нахлува в Македония нали? През 1992г. не можеха да си позволят лукса да воюват на втори фронт, след като вече бяха затънали в Босна и Хърватска.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  И какъв пък бизнес ще развиваш точно с Кутмичевица?!
  Това бизнесът го нямате за нищо.

 38. 38 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#35] от "Пипера е много лют":

  Пълни с лъжи. Кои компании са закупени от сърбите? Никой не забранява на българите да правят бизнес. Те нямат интерес. Гърците имат най-много инвестиции.

 39. 39 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":Пътят напред го потърсихме, когато ги признахме. За съжаление, те тръгнаха да ни обиждат, крадат история, изопачават факти. Гърците направиха добре - никакви отстъпки, докато не признаят истината и се откажат от претенциите си. Явно, друг начин няма.
  —цитат от коментар 34 на Vlado Nikolov


  Извинявай, ама като ги признахме 1992-а, те пак си бяха с крадената история. Въпросът е защо го направихме. Гърция още тогава им казаха, че таща няма да стане. Ние, без никакви условия и възражение, ги признахме, нищо че и тогава "бугарите" бяха "фашисти-окупатори", Гоце си беше "македонец" и т.н.

 40. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#32] от "Alex Ivanov":

  В Словения имаше 10-дневна война, в която ЮНА беше победена и блокирана в казармите си, а хърватите в Загреб блокираха армейския корпус в казармите му и не му дадоха да излезе и да отиде в Словения. Генералите в Белград тотално подцениха ситуацията на терен, а това, което правеха сърбите в Хърватска и Босна не беше грамотна война с ясни цели, а клане на цивилни. Това, което са правели и в Македония в началото на 20-ти век.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 41. 41 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#32] от "Alex Ivanov":

  Словенците натупаха добре югославската армия и не е чудно, че днес сърбоманите не искате да си спомняте за тази кратка война.

 42. 42 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#32] от "Alex Ivanov":

  И не се прави, че не помниш това - прец юни 1992 Мицотакис разкри, че е отхвърлил предложението на Милошевич, направено вероятно в съгласие със Самарас, Гърция и Сърбия да си поделят Македония с военна инвазия.

 43. 43 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#38] от "146":

  Ооо, дойде и битолският трол.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 44. 44 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alex Ivanov":Факти има достатъчно. Сърбите смятаха да окупират Македония, ЮНА си беше в казармите, просто трябваше да излезе на улиците, а по-голямата част от населението си беше про югославско настроено, както и сега. Това, че Македония обяви независимост е заслуга на Люпчо Георгиевски, което и до днес титостанците не могат да му простят.А това, че в Македония няма сърби за които Белград да воюва - в грешка си, има поне 100 хиляди сръбски колонисти. Не е имало през 1912-13, но тогава Сърбия нахлува в Македония нали? През 1992г. не можеха да си позволят лукса да воюват на втори фронт, след като вече бяха затънали в Босна и Хърватска.
  —цитат от коментар 36 на Пипера е много лют


  Извинявай, ама факти не виждам никъде. ЮНА си била в казармите в Македония ?!?! А къде да бъде ??! Докато Македония беше част от Югославия, естествено, че ЮНА ще присъства, така както присъстваше и в останалите 5 републики.

  Поисках ти някакви сериозни доводи - планове, подготовки, срещи .... никъде няма данни да се е подготвяло нападение срещу Македония в началото на 90-те. 1912-13 няма какво да ми ги даваш, там са други времена, говорим за началото на 90-те и разпада на СФРЮ.

 45. 45 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#36] от "Пипера е много лют":

  Населението беше про-югославско, а не просръбско. Македонците напуснаха ЮНА. В Македония има около 50 000 сърби, не повече.

 46. 46 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#32] от "Alex Ivanov":В Словения имаше 10-дневна война, в която ЮНА беше победена и блокирана в казармите си, а хърватите в Загреб блокираха армейския корпус в казармите му и не му дадоха да излезе и да отиде в Словения. Генералите в Белград тотално подцениха ситуацията на терен, а това, което правеха сърбите в Хърватска и Босна не беше грамотна война с ясни цели, а клане на цивилни. Това, което са правели и в Македония в началото на 20-ти век.
  —цитат от коментар 40 на Пипера е много лют


  Нямали ясни цели ?? А Република Сръбска Крайна какво беше ?? Аз, като доста добре запознат, мога да ти кажа, че си имаше бая конкретни цели в тези войни. И те не са тайна. А клане на цивилни вършеха всички. Включително и хървати и мюсюлмани се колеха помежду си в Херцеговина и централна Босна.

 47. 47 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#35] от "Пипера е много лют":

  Че ние изкупуване по 200 тона на ден зеленчуци. България консумира, преработва и изнася по над 52 000 тона плодове и зеленчуци на ден. 92% от зеленчуците и 67% от плодовете са българско производство. Техните 200 тона са смешно количество.

 48. 48 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Никой не ни попречи да се присъединим към Сърбия, но хората решиха друго на референдум.

 49. 49 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#44] от "Alex Ivanov":

  Ей сега във форума ще ти нарисувам планове и срещи. Имало е предложение от страна на Милошевич към Желев за подялба на Македония между България, Сърбия и Гърция, вероятно са сондирали мнение. Както сам може да се досетиш, не е ставало пред камери.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 50. 50 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#45] от "146":

  Вие и сега сте си югославци.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 51. 51 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 366 Неутрално

  И след поредния епизод от малката ни историечска дискусия, пордължавам да питам две неща:

  1. Има ли въобще друг възможен компромис, освен признаване от наша страна на днешната македонска идентичност и език срещу признаване от тяхна страна на техните български корени, а не да се търси началото им във времената на Ал.Македонски, както вече беше установено от Преспанския договор, нито пък в Средновековието, а в по-ново време, като под ново време не трябва непременно да се разбира точна дата и час на възникването на тази идентичност?

  2. Кога ще се съберем на някое голямо и открито място ние, наследниците на македонските българи, за да кажем ясно и категорично кое никога няма да приемем като компромис - компромиса с паметта на нашите предци! Представям си да речем 2 млн. на Орлов мост. Кога ще се случи това? Защото, ако не се случи, ни чака нещо като псевдокомпромис под натиска отново на т.нар. Велики сили, който не мисля, че ще бъде в наша полза.

 52. 52 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#42] от "spiegel":

  Имаше едно писание някъде, че Димитър Попов тогава казал на Милошевич, че ако Сърбия влезе в Скопие, България ще влезе в Ниш. Тези изявления разбира се, не са били публични.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 53. 53 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#32] от "Alex Ivanov":Словенците натупаха добре югославската армия и не е чудно, че днес сърбоманите не искате да си спомняте за тази кратка война.
  —цитат от коментар 41 на spiegel


  Аз не съм сърбоман, просто се стремя да се придържам към фактите и реалните събития. Югославската армия не желаеше да воюва в Словения, нито в Хърватска. Всеки я напускаше, даже и сърбите. Имаше дори случай, един беше тръгнал с танка да си ходи в Сърбия от Вуковар, защото не знаел за какво воюва въобще ....

 54. 54 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#46] от "Alex Ivanov":

  Хич не си добре запознат. Сърбите се показаха неспособни да изпълняват военни цели, а бяха способни само на кланета на цивилно население. Това са фактите.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 55. 55 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#32] от "Alex Ivanov":И не се прави, че не помниш това - прец юни 1992 Мицотакис разкри, че е отхвърлил предложението на Милошевич, направено вероятно в съгласие със Самарас, Гърция и Сърбия да си поделят Македония с военна инвазия.
  —цитат от коментар 42 на spiegel


  Я дай линк да видя къде го казва това ??

 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#48] от "146":

  България има интерес Сърбия да се присъедини към ЕС защото за разлика от вас българите в Западните покрайнини и поморавието все още голяма част се смятат за българи. Имената са им български. Колко български комитета има в Ниш. Я се поинтересувай .
  Не са отродници като вас.

 57. 57 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#44] от "Alex Ivanov":Ей сега във форума ще ти нарисувам планове и срещи. Имало е предложение от страна на Милошевич към Желев за подялба на Македония между България, Сърбия и Гърция, вероятно са сондирали мнение. Както сам може да се досетиш, не е ставало пред камери.
  —цитат от коментар 49 на Пипера е много лют


  Това са измишльотини , никъде няма сериозни данни за подобно нещо.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  ГЪрците им казаха ОТКАЗВАТЕ СЕ и не се занимаваха с тях 20 години, докато македонците дойдоха, сложиха килимчето и се нагъзиха и се ОТКАЗАХА ОТ АНТИНАТА СИ ИСТОРИЯ ивече носят смешното си име СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ (регионално)!
  Някой ходил ли е да види на какво прилича Скопие – на театрален декор – Много смешно!
  НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО С СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, КАКТО И ЯНЕ, КАКТО И ОСТАНАЛИТЕ НАШИ ИСТОРИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ! ЯНЕ НЕ СЕ Е БОРИЛ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – ДЪРЖАВА СЪЗДАДЕНА ОТ КОМИНТЕРНА И ЮГОСЛАВСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ!

 60. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#39] от "Alex Ivanov":

  Направихме опит за разбирателство. Надявахме се, че с отделянето им, като самостоятелна република нещата ще се оправят. За съжаление не стана. Продължиха с оплюването и лъжите. Ветото от наша страна е естествено продължение.

 61. 61 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#23] от "samoedin":

  Това те забелязвам че и друг път си го поствал. Сега накратко ще напиша как в рсм тълкуват подобни събития (гледал съм го по тяхната телевизия, за съжаление не помня конкретните предавания).
  За тях наличието на въоръжено ВМРО в пиринска Македония е абсолютно доказателство за отделна "македонска нация" различна от българската. Според тяхната логика ако тези хора са се смятали за част от България не е имало нужда да се въоръжават. Това че България ги е въоръжила се тълкува като слабост на българската държава, която има нужда от македонските юнаци да я защитават. Смятат пиринска Македония за място където "бугари" не смеят да стъпят и са оставили тази територия на абсолютно самоуправление.

  ... тоест това е поредното доказателство че в рсм не зачитат нито една логична теза, никакви доказателства и common sense, способни са да изкривят и изродят абсолютно всичко (както и въпросът за Самуил).
  Така че за мен лично решението е само едно - Вето! Дългосрочно и твърдо вето!

 62. 62 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#46] от "Alex Ivanov":Хич не си добре запознат. Сърбите се показаха неспособни да изпълняват военни цели, а бяха способни само на кланета на цивилно население. Това са фактите.
  —цитат от коментар 54 на Пипера е много лют


  Фактите са, че кланета вършеха всички. Не защитавам никого, просто е хубаво да се гледа обективно на събитията, без значение дали харесваш някого или не. Фактите са, че до 1994-а, когато всеки се биеше срещу всеки, под натиска на САЩ, хърватите и мюсюлманите се обединиха, дотогава сърбите владееха 2/3 от Босна и Херцеговина. После нещата почнаха да се обръщат.

 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#48] от "146":

  Освен това имате само 11% канализация. В България 99%. Смях. Като беше наводнението в Скопие българските пожарни не могат да влязат щото улиците ви тесни. Ужас!

 64. 64 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#63] от "Да вярваме на истината":

  Темата на статията е историческа, не ВиК 😉

 65. 65 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#64] от "zxp53317185":

  Нищо, че е историческа. Липсата на ВиК също е историческа тема:)
  В Охрид има ли един метър канал. Няма. Ями или в езерото. Скоро имаше статия колко е замърсено.

 66. 66 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Поне за мен е очудващо,че след влизането ни в ЕС,още няма предложение от наша страна към РСМ,особено,след като ние ги признахме прибързано и сега си плащаме за това,за това,какво и как можем да направим двете държави заедно като...една,защото фактите са си факти,истината също е една,но има два вида интереси и за които сами сме си виновни.....Наивно е да се обединяваш около един античен почти цар,когато в съвремието ни си имаме далеч по-меродавни причини.....а и възможности за това.

 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#66] от "Николай Бучков":

  Аз предлагам вместо да се обединяване да ги "изсмучем " чрез мощна икономика. Да идват да работят тука. Това е. Тука децата им учат в български училища.

 68. 68 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#65] от "Да вярваме на истината":

  Теб ще те вземем в комисията, по - успешно "релативизираш" и от северномакедонците 😉
  Като тръгнат да разтягат локуми как "нациите не са това което са били" директно ще им влезеш с въпрос за Вода и канал в Охрид и Скопие 😃

 69. 69 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  До коментар [#36] от "Пипера е много лют":Населението беше про-югославско, а не просръбско. Македонците напуснаха ЮНА. В Македония има около 50 000 сърби, не повече.
  —цитат от коментар 45 на 146


  Сърбите може да са 50 000, ама са сърбоманите сте равни на общото население минус албанците. Много пъти съм обяснявал на такива като тебе, че по югославско време живеехте добре заради словенци и хървати, а не заради сърбите и няма за каквоп да плачете (щото първите отказаха да ви хрантутят и връщане няма), ама вие си плачкате за Големия брат и това си е.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 70. 70 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Разстроено

  Какви са тези призиви, да се отречем от историята и да приемем някакви измишльотини за истина, в името на еманципацията на някакви милион и нещо безродници?
  Засрамете се!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 71. 71 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#64] от "zxp53317185":

  Та ето историческа тема.
  На Шипка се бият 628 човека от днешна Македония. 9 от Скопие, 28 от Битоля. За какво са се били?! За България или за СМ,!

 72. 72 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  А какво да направим?? .... да си затворим очите за това как крадат ?? Кажи какво да направим ние ??
  —цитат от коментар 12 на Alex Ivanov


  Kонкретни, повтарям конкретни искания. Например, задължително изучаване на български език от I-IV клас и факултативно нататък. Специални уроци в учебника по история, представящи определени факти - Битолският надпис, уставите на ВМОРО и АСНОМ, представяни в оригинал (бълг. език). Те настояват на т.н. "мултивекторно тълкуване на фактите". Ами, ето, моля, преподавайте каквото искате, но трябва да имате толкова и толкова часове по бълг. език в програмата и тези и тези уроци.

  Това е само пример, а не изчерпателно нещо.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 73. 73 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Весело
 74. 74 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Поинтересувай се, как чехи и немци решиха проблема със Судетите в момента се възстановяват из Северна Чехия паметници на падналите в ПСВ с оригиналните надписи на немски във всички комбинации на „Gefallen für Kaiser, Gott und Vaterland“, с немските имена на населените места и възстановени плочи с немските имена нс еойниците.
  Отелно вече в училище се учи подробно за този период на изгонвсне и послефиците след него, издава се обстойна литература на тази тема, включително фотоалбуми показващи бутнатите след 1945 г судетски селс. Възстановяват се немските надписи по църкви, сгради и т.н. И това не е внезапно осъзнавсне от влизането на Чехия в ЕС. Това е резултат от договорките от преговорният период. Нямаше великодушно отказване от историческата истина в името на нвкакво ди общо бъдеще. Даже напротив, немците умело използваха дитуацията, за да възстановят мсксимално както правдивостта на историческият разказ, тскс и физически културното ди наследство в максимслно близко до първоначалният му вид. Също така се прекрати и практиката за стигматизиране на немскоезичните благородници в Бохемив и Морсва или ьа отричането на немският им произход.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 75. 75 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Дали е учудващо, че много хора мислят като доносникът на комунистическата милиция Иван(по прякор Каракачанов)?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 76. 76 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  задължително изучаване на български език от I-IV клас и факултативно нататък.
  —цитат от коментар 72 на Николай Колев


  Това е глупост!
  мАкедонският език е признат от Премиера на България –
  Иван Костов (от СДС/ДСБ) –
  след като се подписва под документ написан за български език и езикът, на който говорят мАкедонците в страната си.

  До коментар [#72] от "Николай Колев":

 77. 77 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Какво психическо натоварване трябва да понесат родните историци в дългогодишни безмислени спорове със сръбско-съветски радиоточки, дори не можем да си представим...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 78. 78 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#9] от "hrx16647690":

  Умниче, даваш ли си сметка, как се отделиха Словения, Хърватска и Босна от СФРЮ? Мислиш ли, че Милошевич нямаше да скочи на Македония и какво щеше да произлезе от това? Само ще ти кажа, че правителството тогава убеди Елцин и той да признае македония. Това беше изключително силен ход, един от малкото правилни в новата ни история.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 79. 79 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Кайчев пише:
  С настоящия кратък текст бих искал да завърша от своя страна дискусията за името и характера на държавата на забележителния средновековен владетел от Преспа.
  ----
  Самуил не е "владетелят от Преспа", а Преспа е една от неговите резиденции. Поне няколко събития в епопеята с Византия, свързват комитопулите и със средновековна София (Средец). Това, че последните години на управлението на Самуил се свързват с Преспа, не ни дават основание да твърдим нещо повече от това, че Преспа е една от резиденциите на владетеля, още по-малко "столица". Първата българска империя има само един град, който би могъл да се нарече "столица"и това е Преслав при Симеон и Петър - от 90те г на 9 в. до 971. Нито Плиска преди това, нито Преспа са "столици" в класическия смисъл (както е Константинопол за ромеите, да речем), а владетелите имат няколко резиденции, които периодически обикалят. Борис, който се свърза със значителна строителна дейност в "третия дял" на българското царство, също ще да е имал резиденция в югозападните български земи.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 80. 80 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":


  До коментар [#9] от "hrx16647690":

  Не Филип Димитров, а Жельо Желев още вечерта на деня на обявяване на независимостта побърза да я признае.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 81. 81 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Замисли се малко... На Гърция какъв ѝ беше интереса, когато изби от македонските глави идеите за елински произход и ги плесна през ръцете за звездата от Вергина и Александър Македонски? Колко години Гърция си отстоява интереса? Даже и името им смениха. Нещо за което и дума не даваха да се издума македонците. Ние защо да не си пазим интереса? За да угодим на сръбските комуняги? Дай по-сериозно...!

  Бивш tww09306483.
 82. 82 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#76:"hrx16647690"][/quote]

  Изобщо не е признат. Ако беше признат щеше да пише че договора е на български и македонски.

 83. 83 Профил на martoto
  martoto
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Опозицията срещу македонистите и кражбата им на нашата история и култура е единственото нещо, около което почти всички българи, независимо от политическите си пристрастия, могат да се обединят. Така единствения начин да спрем “балканизацията” между двете държави е макитата да клекнат. Ако ли не - все тая. Те са тези, които искат нещо от нас, не ние от тях. Да продължават да се редят за български европейски паспорти тогава.

 84. 84 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#72] от "Николай Колев":

  "... Те настояват на т.н. "мултивекторно тълкуване на фактите..."!

  Те може да настояват за каквото искат... Искали да тълкуват факти? Тоест да ги подменят и преиначават в името на БЮРМ-овашките комуняги, които са решили да си създават някаква нова идентичност. И понеже Гърция ги отряза, се насочиха към нас. Ще градят идентичност за наша сметка. Е, как да им мине номера? И в България има хора, които са готови да клекнат на македонците? Това е повече от политическо късогледство...!

  Бивш tww09306483.
 85. 85 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Голямата грешка на Самуил е била, че не е бил запизнат с определението на Карл Маркс за нациите.Според македонските учили.

 86. 86 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  [quote#69:"Тюфлекчия"][/quote]

  Хървати и словенци живееха по-добре, защото хървато-словенецът Тито реши да живеят по-добре, това не е някаква тяхна заслуга, всичко там се градеше с нареждания отгоре, говорим за комунизъм и централизирана икономика, не за пазарни условия. По същия начин наш Тато наливаше в Правец и региона.

 87. 87 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#59] от "konservator.bg":

  Нашите управници проспаха(както винаги) важен момент. Те трябваше да се усетят още при договарянето на името "Северна Македония", че то съдържа прикрита териториална претенция спрямо Пиринска Македония и да реагират твърдо. И да изискат или "Вардарска Македония", или "Северозападна Македония". Скопските опозиционери постоянно тръбят, че няма да се откажат от Пиринския край.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 88. 88 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Без Александър Македонски и Самуил остава Коминтерна.

 89. 89 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#9] от "hrx16647690":Умниче,...Мислиш ли, че Милошевич нямаше да скочи на Македония ...правителството тогава убеди Елцин и той да признае македония.
  —цитат от коментар 78 на Николай Колев


  Въобще не ми пука за Македония. Интересувам се от България!

  Елцин беше убеден да признае Македония от Жельо Желев.
  По същото време Едвин Сугарев (от СДС) обяви гладна стачка срещу Ж.Желев, а симпатизанти на СДС кълняха Жельо с думите: „Да ти умре и другата дъщеря!“

  До коментар [#78] от "Николай Колев":


  До коментар [#80] от "3.14":

 90. 90 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#86] от "Alex Ivanov":

  Хървати и словенци живееха по-добре заради това, че Тито им остави границите отворени. Как няма да са по-добре със съседи като Италия и Австрия?

  Бивш tww09306483.
 91. 91 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#64] от "zxp53317185":

  Темата на статията е историческа, не ВиК

  И в двата сличая става въпрос за изсиране.

 92. 92 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Снаха ми е македонка и преди месец време ми спомена, че на български й е по-лесно да говори... Езикът бил по-интуитивен.... а от по-предишен разговор "и по-богат"... Текстовете на Кайчев са добри, поздрави и на Дневник, че реотанът им загря най-сетне

  I shave with Occam's razor
 93. 93 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 1035 Весело

  Говорят си българин и македонец.
  Българинът казва:
  - Чакай да ти кажа нещо за Александър Македонски...
  - Знам што ќе ми кажеш дека не е македонец. Тој е Македонец, а јас сум Македонец и ние сме негови наследници!
  - Абе ей, ти знаеш ли, че е бил п*дераст?!
  - Па, сите Грци се такви!

 94. 94 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#75] от "b_52_strato":

  Дали е учудващо, че много хора мислят като доносникът на комунистическата милиция Иван(по прякор Каракачанов)?

  Абсолютно не може да се вярва на Каракачанов, че слънцето изгрява от изток.

 95. 95 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alex Ivanov":

  Почти едновременно с нашето признание, я призна и Русия, Елцин!!!
  А сега пак мисли. Ако можеш.

 96. 96 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  [quote#69:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 86 на Alex Ivanov
  Хървати и словенци живееха по-добре, защото хървато-словенецът Тито реши да живеят по-добре, това не е някаква тяхна заслуга, всичко там се градеше с нареждания отгоре, говорим за комунизъм и централизирана икономика, не за пазарни условия. По същия начин наш Тато наливаше в Правец и региона. [/quote]

  Със сигурност и фактът, че Тито съвсем целенасочено прецака сърбите, които се имаха за някаква господарска прослойка има значение, но все пак Словения и Хърватска винаги са били по-развити и богати от югоизточните си съседи, а и по-работливи от тях. Та всъщност Тито само не е попречил на процеса, а и допълнително постави мините, които да доведат до неминуемия разпад на Югославия след смъртта му. Показателно е как вървят отделните държави там след разпада, при условие че стартираха от едно и също (уж) място - Словения вече си е "западна" сържава по всички показаятели, Хърватска скоро и те, а Сърбия и Македония от някакъв приличен стандарт 90-те са все надолу и сега са зад нас. Та се опитвам да обясня на детето, че никога не са били добре със собсъвени усилия и никога пак няма да са така без такива.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 97. 97 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  [quote#76:"hrx16647690"][/quote]

  Ниищо не знаеш. В македония албанският вече е втори официален език, макар албанците да са 20% от населението. Освен това Заев, в отговор нанашето вето въведе изучаването на сръбсики. Това си е сasus belli за искане на изучаването на български.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 98. 98 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#68] от "zxp53317185":

  Още един исторически въпрос.
  Защо всички средновековни градове и крепости в СМ са с българска архитектура. Не са с Римска. С български тръби (тогава е имало канализация), с български хоросан. Самият им учен Микулчич го описва?! Отде са се научили?! Нали не са от Памир?!

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Това са илюзии.

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Причината да няма магистрала или железница е в Скопие.Не сте ли го осъзнализ??Насила ли да им я построим??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK