Приоритетите във висшето образование – има ли смисъл

Субсидирането на и без това силно субсидираната система на висшето образование още веднъж спъва определяне на финансирането според качеството.

© Цветелина Белутова, Капитал

Субсидирането на и без това силно субсидираната система на висшето образование още веднъж спъва определяне на финансирането според качеството.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Правителството ще подкрепя определени професионални направления и специалности в университетите чрез освобождаване на студентите от семестриални такси. Конкретната идея се появи още през 2018 година.


Към този момент вече около 70% от професионалните направления се третираха като приоритетни чрез допълнително субсидиране и изключване от правилото за пари срещу качество - реформата, която обвързва издръжката за образованието с резултатите и основно с реализацията на пазара на труда (писали сме за това ТУК).
И докато изглеждаше, че изключенията от "реформата" няма накъде повече да се разширяват, министерството на образованието измисли нова линия, по която да има по-приоритетни направления (още тогава министърът на образованието цитираше точните специалности - тук).


В първия случай държавата субсидира допълнително университетите да привличат повече студенти в определени направления, а във втория - студентите да се записват в тези направления напълно безплатно.


Така студентите от 8 професионални направления и 18 защитени специалности, определени като такива с най-висок бъдещ недостиг на пазара на труда, се освобождават от семестриални такси. Целият курс на обучение ще е безплатен за студентите в специалности от професионалните направления "Педагогика на обучението по", "Религия и теология", "Математика", "Физически науки", "Химически науки", "Химични технологии", "Енергетика", "Материали и материалознание".


Без такси ще се обучават студентите в специалности "Арменистика и кавказология", "Африканистика, "Индология", "Иранистика", "Класическа филология", "Новогръцка филология", "Румънска филология", "Унгарска филология", "Хебраистика". В списъка попадат също "Ядрена техника и ядрена енергетика", "Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост", "Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост", "Топло- и ядрена енергетика". Безплатно ще е обучението и за студентите, приети в "Ядрена енергетика", "Корабостроене и морска техника", "Хидростроителство", "Металургия", "Технология на дървесината и мебелите".


Мярката ще обхване 8916 студента в първи и втори курс в 18 държавни висши училища, а само през първия семестър на новоприетите през 2021/2022 г. студенти това ще струва 1,6 млн. лева. Средствата ще дойдат от бюджета на образователното министерство, но от догодина те ще бъдат планирани ежегодно в бюджетите на университетите. Това говори, че мярката вече ще се превърне в постоянна, като, разбира се, е предвидена възможност списъкът да се променя, специалности да отпадат и да се прибавят нови.


С цялата идея има няколко проблема. От една страна, действието ѝ ще е спорно. Дори в сега публикуваната частична оценка на въздействието не е заложена конкретна цел за увеличаване на броя на студентите в цитираните направления и специалности. Вероятно ще доведе до по-висок интерес - най-малкото създавайки стимул за безплатно студентстване с всички прилежащи облаги от това (субсидиран транспорт, общежитие, храна и т.н.), но това не е стратегическо планиране от страна на управляващите.


От друга страна, поредното изключение и субсидиране на и без това силно субсидираната система на висшето образование още веднъж спъва определяне на финансирането според качеството. Въпреки че формално акцентът е върху нуждата на кадри на пазара на труда, данните на Рейтинговата система за висшите училища показват, че при приоритетните направления приложението на придобитото висше образование е по-ниско от средното, а акцент върху подобряване на качеството изобщо не се поставя.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Какво стана с големите обещания на бойко за стимулиране на студентите в инженерните специалности???
  НИЩО!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  На нас арменисти,кавказолози, унгаристи изобщо не ни трябват. Какви са тези глупави специалности ? Кой ще се запише ? Все едно в Германия да сте чули за специалност българистика ?

  На нашата икономика не са й нужни некакви унгаристи филолози. Всичко е с превод на английски. Простотии невероятни

  По-скоро ще се записват разни 3-каджии за да вземат безплатно общежитие.

  Иначе специалност Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост - одобрявам. Това е добра специалност с много приложение по цял свят

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Само плахо да попитам - каква е тази ДИСКРИМИНАЦИЯ по отношение на студентите в различните курсове относно плащането на таксите???
  Верно много умни глави в тази държава!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на stanislavhivanov
  stanislavhivanov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Крайно време е субсидиите да се премахнат, а държавните университети да излязат на реалния образователен пазар. А тогава - каквото пазарът покаже.

 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Политиците не се интересуват от образованието в България, защото всички са си изпратили децата в чужбина с крадените пари. Само се закрива нищо не се открива.

 6. 6 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Класическа филология

  ??

  Безплатно общежитие ако може в София

  Диплома от средното - среден 3.25

 7. 7 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Борисов тотално пренебрегваше науките, така че американците да не чудят за отношението му към астронавтите и научните работи
  Първото нещо, с което започна беше съкращавенията на БАН, продължи с университетите, учениците превърна в клиенти на училищата

 8. 8 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Никъде не виждам безплатно образование и общежитие за математика.

  Вместо това за арменистика и кавказология ?? Опростачено висше образование още от министерството

 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#6] от "skw42563365":

  Естествено, че трябва да може. Всички специалности трябва да се запазят не само тези.

 10. 10 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Ще ми давали те държавни пари за арменистика и унгаристика на тройкаджии наркомани и келеши. В държавен ВУЗ. Ще ми запълвали местата по и без това дефицитни общежития. Как така ?

  Орбан като иска нека да си направи частно училище у нас и да плаща данъци, и арменският поп да си направи школа за изучаване на арменистика и да плаща данъци. Както турците си правят техни училища за имами, в Шумен Русе и прочие.

 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  “ Какво стана с големите обещания на бойко за стимулиране на студентите в инженерните специалности???”
  ——
  Ало, боколога! Записал си се пръф. А сега прочети статийката и ми кажи колко субсидирани инженерни специалности са изброени в нея. Ама после ще те карам да кажеш кои са. Не бой са, няма да ти са присмиваме, ние та жалим

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Имах един съквартирант в софийският, някакъв украинец даже и български не знаеше добре. Приели го в някаква филология. Продаваше дрога още от първи курс и вонеше на трева. Хванах си партакежите и се махнах в друг блок след първият семестър.

  Учил ми филология, наркоман украински

 13. 13 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#10] от "skw42563365":

  Докато държавата даваше пари за образование и осигуряване работни места, икономиката беше доста по-добре и престъпостта много по-малка, сега даваме повече пари за разследвания и съдебни дела

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Файда никаква от приоритетите.

  Факт е, че на никой не му се учат инженерни специалности. Масово психология се записват. Психология най-желаната специалност в ПУ и втората по желание в СУ. Правото обратно - първо в СУ, второ в ПУ. :)

  И тази тенденция е в целия Западен Свят. На всеки му се учат разни алабалистики - антопологии, социологии, политологии, психологии или менджмънти и маркетинги, МБА и други такива неща.

 15. 15 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":

  А Китай бълват инжинери с хиляди всяка година. А ние даваме безплатно образование на унгаристи, вместо на математици

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Весело

  До коментар [#11] от "Gretel":

  Аз пък ти обещавам да не ти се смея на претенциите за правописа. И един безплатен съвет- ставай сутрин по-рано и ти ще имаш шанс да се запишеш пърФа !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":А Китай бълват инжинери с хиляди всяка година. А ние даваме безплатно образование на унгаристи, вместо на математици
  —цитат от коментар 15 на skw42563365


  Те пък щото младежите са се втурнали да стават математици и инженери.Имам един приятел завършил ТУ-София преди 25 години. Каза ми че поддържал контакти с негов преподавател оттогава.И го попитал какво е нивото на студентите и дали има разлика с преди 25 години. И преподавателят му казал,че нивото толкова е паднало,че пишели оценка над 2 на всеки,който напишел по едно изречение по въпроса,независимо,че може да е глупост или някакви общи приказки.

 18. 18 Профил на sanyu
  sanyu
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Като видя, че в jobs търсят висшист който да владее отлично английски или немски език на заплата 1000 лв бруто / незнам за София, но в провинцията е така/ и се питам има ли смисъл изобщо от висше образование?

  В обявите за работа се хвалят, че били много големи и престижни международни компании, а предлагат по малко от бай пешо - собственика на кварталното магазинче.

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  “ ставай сутрин по-рано и ти ще имаш шанс да се запишеш пърФа”
  ——
  Ти ша ма умориш. Само фъ-то ли ти напрай впечатление?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Весело

  До коментар [#18] от "sanyu":

  Всеки изкопчия или хамалин на частна практика изкарва в пъти повече. Да не говорим за занаятчиите с познания и майсторите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  това защо се нарича "анализ"?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Трябва да има приоритети в пазара на труда не само в образованието. Очевидно някои професии като учители и мед. сестри са изключително нужни и важни НО никога няма да бъдат добре платени. Тогава трябва да им предложим нещо друго например 6 часов работен ден, ранно пенсиониране и повече уважение. Тогава МОЖЕ БИ някои хора (предимно жени) ще оценят че могат да имат стабилна сравнително спокойна работа да си гледат децата и да се пенсионират на 50. Подобен е подхода с полицаите в САЩ.
  Също може би е редно да понамалим бюрокрацията и глупостите. То няма учители ама...ние търсим само с педагогическо образование. Че какво пречи на един инженер да речем да преподава физика и математика в основно училище?

 23. 23 Профил на zyf581066592
  zyf581066592
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Проблемите (основно) даже не са в това колко пари еди кой си дава за някаква си работа или колко да са таксите или изобщо да ги има. Проблемите са, че определени професии изискващи специфична и висока квалификация имат много малко или нищожно приложение в българската икономика, демек просто казана такива специалисти не се търсят. Например математици, физици, химици. Аа, да не забравяме и разни инженерно-технически специалисти, подобна ситуация. На теория ТУ-София (и сродните му ВУЗове) бълват инженери всяка година, които даже и да бяха добре обучени (а за съжаление изобщо не са, но това е друга тема) просто няма къде да приложат знания и желание за работа.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#22] от "uq":

  И с нашите полицаи и военни подходът е същия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#23] от "zyf581066592":

  Нямаш представа колко търсени са изброените от теб специалности на пазара на труда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#2] от "skw42563365":

  По отношение на екзотичните филологии смятам, че е по-добре държавата да дава стипендии на студентите, които да ги изучават в съответните държава, където се говори езикът. Предполагам, че така ще излезе по-евтино, а и езикът ще се научи много по-добре. Трябва да се полисли и за договор и ангажимент на студента да върне стипендията ако реши да не остане в България.
  Разбира се, за разпространените езици това не трябва да важи.
  Приемът на студенти по философия, психология, социология, културология, фолклористика, а също и определени икономически специалности и т.н. трябва да се съобрази с нуждите на държавата за да имат завършилите реализация.

 27. 27 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Младежите и родителите им най - често се хвърлят на лесното, което е поне малко от малко престижно. Химия, физика, математика, инженерни, технически специалности и т.н. не са от лесните. И не са за всеки, а за хора с IQ над 115 минимум. Всичко това е нормално и не виждам драма.

 28. 28 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  А според качеството на "анализите" на Института запазарна икономика не се ли поставя въпроса имали смисъл от тях. Другарката - анализатор например как е подготвеназа "пазара на труда" и каква позиция заема в него? Щот Института и го кара на субсидии.

  Свободата, Санчо...
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Весело

  Какво стана с големите обещания на бойко за стимулиране на студентите в инженерните специалности???НИЩО!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  То и да имаше инжекции, мераклии няма да има по ред финансови и кариерни причини. Не около самото образование, а след това. Карай, старшините не ги отбирате тези неща, на вас само "книжнина" ви е под фуражките...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на Kostadin Kolarov
  Kostadin Kolarov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Не става ясно кой в крайна сметка решава колко студенти да бъдат приети в конкретна специалност. Вероятно това решение се взима от самия университет, а от МОН се очаква да поеме разходите. Този подход, разбира се, е несправедлив от гледна точка на данъкоплатеца. Ако даден университет е решил да предложи търсена специалност, нека изисква от търсещите я да платят изцяло обучението си.

 31. 31 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Не прочетох статията, но според мен България е първенец по отношение внедряването на пазарния модел в образованието : всички родни ВУЗ-ове търгуват изключително успешно с дипломи, и то при положение, че последните нямат абсолютно никаква стойност извън границите на страната. Тарифите са известни и поносими, а броя на печатниците за дипломи расте всяка година.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 32. 32 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 776 Весело

  Особено впечатлява безкрайно нужното направление "Религия и теология". То е ключово за достигане на качествен скок в икономиката, който ще се базира на "манна небесна".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#29] от "gost22":

  Отиди и питай Дънди и Аурубис какви кадри търсят и после се прави на умен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Колко?
  Няма нужда от отговор - аз си знам - точно николко! Търсят се известно количество програмисти и разни видове ИТ-та. И са прилично заплатени. Този сектор дръпна. До тук добре... За инженери, физици, химици и тем подобни - търсенето клони към нула. Има към три и половина по-големи и вероятно по-технологични производства в цялата страна. И им трябват към три и половина инженера годишно. Тези които са напуснали миналата година след като са натрупали малко опит и са отишли да бачкат в чужбина за ... ами във всички случаи на много по-високи рейтове (извинявам се за грозната дума) и във всички случаи със много по-съвременни технологии и оборудване. А инженера освен пари го блазни и това да е на върха на технологиите в неговата област ...
  В България нито има работа за учени (да за учени - язък за стотиците университети - там няма работа за учени!) или инженери нито някой мисли да създава някакви стимули така че да има работа за последните. А малкото налична работа за подобни хора е непривлекателна и зле финансирана (става дума, че инженерина или учЕния ще трябва да бачка с жълти стотинки или пари от джоба си за да свърши работата на компанията си - това е масово на и без друго малкото места където се използват подобни умения) и зле платена.
  Това е състоянието на икономиката в държавата в момента.
  По-специализирани умения не са нужни на никого или на почти на никого.
  И никой, не прави нищо, така че това да се промени.
  Затова и няма наплив в подобни специалности в университета.
  Дори младежите и девойките, които записват подобни специалности ги записват в чужди университети и са с пълното съзнание, че ще практикуват знанията си в чужбина.

 35. 35 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  баси, що за приоритети са иранистика, африканистика и пр.

  Най-приоритетните специалности не трябва да са безплатни - така се привлича плява. Безплатни може да са примерно горните 30%, не повече.

 36. 36 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 236 Неутрално
 37. 37 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  До коментар [#28] от "Bornagain":

  Института за пазарна икономика не се финансира от държавата.
  За разлика от висшето образование.
  А иначе който има нужда от специалисти с определено висше образование - да финансира обучението им. Стипендии, платени програми, проекти, part time jobs за студенти....- начини има, стига българските чорбаджии да имат желание да плащат.

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 38. 38 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Той, Бойко имаше други грижи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK