"Така си работи". Вълненията в "Пирогов" като огледало на здравната система

Този сценарий не е нещо ново за "Пирогов". Самият Балтов, назначен от предходния служебен здравен министър Илко Семерджиев през 2017 г., беше посрещнат с протести.

© Юлия Лазарова

Този сценарий не е нещо ново за "Пирогов". Самият Балтов, назначен от предходния служебен здравен министър Илко Семерджиев през 2017 г., беше посрещнат с протести.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


През изминалите дни целият здравен сектор се занимава с казуса "Пирогов". За случайно пропусналите: служебният министър отстрани директора на спешната болница след проверка на здравната каса, която откри над 400 фалшиви хоспитализации. Последваха лекарски протести и взаимни обвинения между персонала на болницата и здравното министерство.


От "Пирогов" първо отрекоха да има злоупотреби, но след като министърът публикува собствената си епикриза и я обяви за фалшифицирана, лекарите започнаха да разказват как всъщност работи системата.
Стана ясно, че той може да не е лежал в болницата, но се е подписал, че е лежал, за да се изследва за сметка на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), а не на своя собствен джоб. Той пък върна реплика, че се е подписал за преглед, а не за влизане в болница.


Дотук умишлено са спестени имената на героите в този водевил, защото днес те са едни, но утре могат да бъдат други. Системата на здравеопазването просто "така си работи".


И то не от вчера.


"Пирогов" - протести с традиции


Анонсът за уволнението на изпълнителния директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов изкара на улицата представители на екипа на болницата. Стигна се до гражданско неподчинение и обвинения, че болницата се атакува в момент, в който трябва да се подготвя за очакваната есенно-зимна вълна на COVID-19, както и че уволнението е политическо.


Този сценарий обаче не е нещо ново за "Пирогов". Самият Балтов, назначен от предходния служебен здравен министър Илко Семерджиев през 2017 г., беше посрещнат с протести. Той замени на директорския пост проф. Стоян Миланов. Нещо повече, назначаването му доведе до напускането на едно от знаковите лица в "Пирогов" - началника на клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Атанас Кацаров.


Тогава Кацаров (сходството с фамилията на служебния здравен министър Стойчо Кацаров е случайна) обвини Балтов, че още преди официалното си назначаване напълно е променил плановете за ремонт на болницата, застрашавайки живота на пациенти, за да "усвои едни пари от един ремонт".


Преди това в "Пирогов" имаше протести и при назначаването за директор на проф. Стоян Миланов на мястото на проф. Димитър Раденовски през 2012 г. Раденовски пък зае позицията след конкурс, до който се стигна след мащабни протести и първата ефективна стачка в лечебно заведение през 2007 г. Тя беше насочена срещу лошите условия в "Пирогов", ниските заплати и тогавашния директор Спас Спасков.


Колко струва един директорски стол


Поредицата от еднообразни по същността си протести, започнали по сходни причини и завършващи с постепенно наложено примирие, повдига поне два важни въпроса. Какъв е начинът, по който се избират и назначават директорите на държавните лечебни заведения и защо е толкова важно за всеки министър да има "свои" директори на най-големите болници в страната?


Една от основните причини се крие в огромния паричен поток, който минава през тях. България е на първо място по брой хоспитализации на 1000 души население в Европейския съюз. Доболничната помощ е в размер на едва 18% от разходите за здравеопазване и е три пъти по-малко от средните нива за съюза.


В пари това изглежда фрапантно за българските мащаби - през 2020 г., например, бюджетът на здравната каса за болнична помощ е бил 2.2 млрд. лв., а година по-рано тогавашният директор на НЗОК д-р Дечо Дечев изчисли, че директните доплащания от пациентите в болниците вероятно възлизат на около 4 млрд. лв.


Това, разбира се, не води до прекия извод, че всеки болничен директор злоупотребява. Обяснява обаче огромния политически интерес към директорите на големи болници както от страна на сменящите се здравни министри, така и от самия премиер във времена на здравна криза.


В крайна сметка има ли злоупотреби


Да се приеме пациент "по пътека", за да му се направи скъпо изследване, което е труднодостъпно в доболничната помощ, не е необичайна практика в България. Лекуващите лекари на министър Стойчо Кацаров казват, че именно това са направили в началото на тази година. Според адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, подобни практики има в много лечебни заведения, и причините за тях са системни, а не субективни.


"Друг пример е да постъпи пациент, подходящ за една пътека, но да се приеме по друга, по-скъпа. Това се случва, защото лечението от COVID-19 на един пациент може да струва 1200 лв., но лечението от COVID-19 на друг пациент може да струва на болницата и 5000 лева. Цената на пътеката е твърда и във втория случай НЗОК няма да доплати", казва Шаркова.


По думите ѝ тези начини за компенсиране на разходите съществуват от години, но публичността за тях винаги е била избирателна: "Контролът трябва да е повсеместен и адекватен, но е време да не се използва за удари върху един или друг прегрешил, а за повод най-после да се признае, че тази система просто не работи в полза на лекаря и пациента."


... или "удар" срещу директора на "Пирогов"?


От една страна изглежда сякаш министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров използва схема, в която лично е участвал като пациент, за да уличи и отстрани вече бившия директор на спешната болница.


От друга - в доклада на НЗОК се говори за над 400 подобни случая.


От трета - препирнята между служебния министър и екипа на "Пирогов" провокира много лекари да заговорят пред медиите и в социалните мрежи за това, че без подобни "схеми" работата им е на практика невъзможна.


Засега обаче това масово и публично признание не шокира никого и не води до задълбочен анализ какво да правим с тази неработеща система. Проблемът се обсъжда на личностно ниво и не дава надежда да го надхвърли.


Едно от най-точните и кратки обяснения на ситуацията дойде от IT експерта Божидар Божанов: "Всички в системата знаят, че тя е счупена. Политическото ниво знае, че тя е счупена. И никой нищо не прави. Дали от неможене, дали от покриване на нечии схеми. Или както е най-често - и двете."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Всъщност, колко правителства трябва да се сменят, за да се намери механизъм, който да ограничава до минимум възможността болниците и лекарите да изписват фиктивни лечения и престои в лечебни заведения? Толкова ли е трудно? Практиката показва, че лекарското съсловие е доста меркантилно и крадливо. Нищо, че упражнява благородна професия и говори за принципи.

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  На някой прави ли му впечатление, че вече отдавна няма счупени ръце и крака обездвижени с гипс или шина? Всички счупвания вече изискват операция и пирони с всички произхождащи от това екстри...
  Просто наблюдение...

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Айде оправете я най-сетне тази здравна система, реформирайте я, за да не продължава да е една черна дупка, в която потъват нашите пари, без да се подобрява нищо. Тежко болни хора се разхождат по етажи и кабинети, това не е здравеопазване, това е инквизиция. Те предпочитат да умрат, отколкото да влизат в болница. Това ни е здравеопазването, особено в провинцията.

 4. 4 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Така повече не може. А протестиращите да съдействат за промяната, а ако не съдействат са съучастници в схемите, каквито по един или друг начин са били. Време е за реформи дами и господа.

 5. 5 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Мутри в бели пристилки, и за децата вече е ясно, КОЙ стои зад тези тн протести, балтов да върне заграбеното от здравната каса и после да претендира за връщане в болницата

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Ами счупена е системата за всички е ясно. Но поне работи криво ляво :)

  Една риформа може съвсем да я утрепе или ако бръкне в джоба на пациентите да е политическо самоубийство на въвелите я :)

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Здравната система на днешна България - Иван Костов и Бойко Пенков са отговорните и стратезите.

  Който помни, помни, за другите, има къде да се прочете.

  21 години по-късно берем плодовете на нещо счупено, пълно с недомислия и бездънна каца, благодат да си на входа и изхода и схеми, схеми, схеми...

 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  И ще продължи така до появата на частни ЗОК...

 10. 10 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 941 Неутрално

  И аз познавам много хора, вкл. мои близки, които като отидат в болницата лекарите сами им предлагат - това и това струва Х лева, ама я подпиши тука ако искаш уж че те приемаме, и ще ги получиш без пари.
  Човекът подписва и си отива доволен, че не е платил, а болницата после получава 3*Х по някаква пътека, за която човекът е подписал.
  Повечето мастити доктори само като ги видиш какви коли карат и ти става ясно.
  За съжаление, младите им колеги блъскат след завършване дълги години за 1000 лева, експлоатират ги на най-неблагодарната работа, но те търпят защото искат да вземат специалност и после да станат и те като маститите. Като постоят няколко години в системата научават тънкостите.
  Не знам и аз коя е най-добрата система... но като за начало може би достойно заплащане на младите специалисти, което да расте когато растат и в кариерата, за да не им се налага да правят фокуси като горните. А когото хванат в нешо такова - отнемане на лекарските права.

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#8] от "sanio_balkanski":


  Здравната система на днешна България - Иван Костов и Бойко Пенков са отговорните и стратезите.Който помни, помни, за другите, има къде да се прочете.21 години по-късно берем плодовете на нещо счупено, пълно с недомислия и бездънна каца, благодат да си на входа и изхода и схеми, схеми, схеми...
  —цитат от коментар 8 на sanio_balkanski


  Ами аз помня! А тебе те съветвам да прочетеш какво точно предвиждаше реформата, започната от Костов и компания. И да си отговориш сам защо не е завършена. Най-вероятно е виновен Костов....

 12. 12 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Системата мвоже лесно да се оправи.
  1.Вдигане на здравните вноски.
  2. Тезе за които държавата плаща символични суми /военни, полиция,съдии, чиновници
  /вкл. г- Кацаров/ да започнат сами да си плащат реални осигуровки както другите.
  3. Адекватни вноски за пенсионерите от държавата.
  4. Всеки да си има индивидуална здравна сметка и да знае как и защо се харчат парите му.
  Това е.
  И най- малко са виновни от Пирогов! Проявете поне капка уважение към хората работещи в тази месомелачка.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 13. 13 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Колко пъти излъга Стойчо Кацаров? Първо излъга, че въобще не е стъпвал в „Пирогов“ през януари. После излъга, че е бил на контролен преглед, след това излъга, че не са му правени изследвания, а накрая (засега) излъга, че подписът му бил фалшифициран. Сещайте се!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#2] от "ju.li":

  Медицината се развива :)

  То и от старите пломби с железо никой не прави :)

  Даже и на джилезни коронки се мръщят пациентите :)

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Айде оправете я най-сетне тази здравна система, реформирайте я, за да не продължава да е една черна дупка, в която потъват нашите пари, без да се подобрява нищо. Тежко болни хора се разхождат по етажи и кабинети, това не е здравеопазване, това е инквизиция. Те предпочитат да умрат, отколкото да влизат в болница. Това ни е здравеопазването, особено в провинцията.

 16. 16 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  И ще продължи така до появата на частни ЗОК...
  —цитат от коментар 9 на lz73


  Частните здравни каси не са паницея за проблемите, пример в това отношение е Германия!

  Верно е, че частно осигурените получават час за преглед начаса, че не чакат в чакалните с чосове, че докторът ги приема с лек поклон, че когато са в болница имат единична болнична стая и ги лекува шеф доктор. Но останалите са в същият тупик както е в България!

 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#10] от "Камен":


  ..... А когото хванат в нешо такова - отнемане на лекарските права.
  —цитат от коментар 10 на Камен


  Стига бе, само толкова, а бай Ставри?!
  Наскоро писах, че в САЩ са вкарали за по петнадесеттина години в пандиза даскали за фалшификация на тестове на ученици. Обвинението било за злоупотреба с обществени средства....

 18. 18 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#2] от "ju.li":

  Ами естествено! Една планка за захващане за кости, направена от медицински титан струва ~200 долара. И това е цената на бай ти Китай! Медицинският гипс заедно с ролките плат, които се ползват, струват по 50 цента "дозата". Като бях дете у време оно, колкото имаше фрактури, толкова имаше и спуквания (тъй наречените фисури). Вече всеки е за пирони и планки...

 19. 19 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#8] от "sanio_balkanski":
  —цитат от коментар 11 на lz73


  Да видим Пенков колко пъти е зам. мин и колко е шеф на касата... и до коя година. Помним, помним... ама не ти изнася да помниш...

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ядосан Октопод":

  Кажи ми къде у белио свет слагат гипс? ;)

  Нали ще почнат да слагат гипс и ще почне рев веднага че ни връщали у каменната ера. Развития Свят слагал шини, мини, ала-бала, а у нас гипс. :)

 21. 21 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дария Колев":

  Уважаема госпожо, има четири начина за харчене на пари:
  1. Харчиш свои пари за свои цели - много внимаваш за качеството и цената.
  2. Харчиш чужди пари за свои цели - не ти пука за цената, наблягаш на качеството.
  3. Харчиш свои пари за чужди цели - гледаш само цената.
  4. Харчих чужди пари за чужди цели - не ти пука нито за качество нито за цена. Нещо като НЗОК...

  Та когато мръсният частник започне да гледа много внимателно на кого и за какво плаща, нещата ще си дойдат на местата. И не си мислете, че ще ощетява осигурените - не става, има конкуренция....

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Цялата система е за смяна, за дълбока и издъно замислена реформа.

  Крайно време е народът да разбере, че не можеш да даваш по 150 лева за цигари и 300 за ракия месечно, а докторът да те прегледа и лекува от цироза, емфизем и пр. безплатно, понеше така си свикнал от соца.

  Абсолютно недопустимо е лекар в Пирогов да взима 1200-1500 лева заплата, т.е. да си докарва за четири месеца горе-долу колкото една елитна плеймейтка (колкото и да е квалифицирана нейната "помощ") за една нощ.

  От друга страна, цакането на системата с отчитане на фалшиви пациенти е престъпление, защото тези хора присвояват моите и твоите пари.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Оставка на Стойчо! Чалга вън, казанчоци вън!

 24. 24 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":

  Пак гербави глупости. Операция с упойка и налагане на титаниеви винтове и гайки е безкрайно по-инванзивно и опасно от наместване и гипс. Едното не замества другото, както фотополимерът замести амалгамата!

 25. 25 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 791 Неутрално

  И ще продължи така до появата на частни ЗОК...
  —цитат от коментар 9 на lz73


  Ако частните ЗОК са ни като частните пенсионни фондове - не, благодаря.
  След 20 год. 'работа, работа, работа' се оказаха продънени.

 26. 26 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":


  Цялата система е за смяна, за дълбока и издъно замислена реформа.Крайно време е народът да разбере, че не можеш да даваш по 150 лева за цигари и 300 за ракия месечно, а докторът да те прегледа и лекува от цироза, емфизем и пр. безплатно, понеше така си свикнал от соца. Абсолютно недопустимо е лекар в Пирогов да взима 1200-1500 лева заплата, т.е. да си докарва за четири месеца горе-долу колкото една елитна плеймейтка (колкото и да е квалифицирана нейната "помощ") за една нощ.От друга страна, цакането на системата с отчитане на фалшиви пациенти е престъпление, защото тези хора присвояват моите и твоите пари.
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  Ще си позволя да те коригирам. Може да даваш "по 150 лева за цигари и 300 за ракия месечно", това си е твой избор. И докторът пак ще те лекува, защото за това му плащаш. Няма спомени здравеопазването да е било безплатно някъде....

 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#25] от "ali_ibn_isa":

  Така ли?! Не знаех, по моята сметка има едни пари в такъв фонд....

 28. 28 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":

  Абсолютно по целия свят! Изборът между операция и титан, и наместване и гипс зависи от вида фрактура. Точно за това говорим тук. С тебе никакъв спор не става, защото ти си готов да кажеш всякаква глупост, само и само да не излезе виновен някой гербав! Не слагали гипс!!! Малоумщина неземна.

 29. 29 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz73":

  Мечтаеш да даваш 3 хилки за линейка като в САЩ ли бе мамин?

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Universal_Health_Care_World_Map.svg
  Ето карта на целия свят, показваща в зелено къде има универсална здравна система, заплатена от данъци, и къде има частна такава. Това че България е прогнила от корупция не означава, че трябва да позволим на частния сектор да си играе със здравето ни.

 30. 30 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ядосан Октопод":


  До коментар [#9] от "lz73":Мечтаеш да даваш 3 хилки за линейка като в САЩ ли бе мамин?https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Universal_Health_Care_World_Map.svg Ето карта на целия свят, показваща в зелено къде има универсална здравна система, заплатена от данъци, и къде има частна такава. Това че България е прогнила от корупция не означава, че трябва да позволим на частния сектор да си играе със здравето ни.
  —цитат от коментар 29 на Ядосан Октопод


  Мамин, поради каква причина канадците от средната класа си правят застраховки и се лекуват в САЩ? В Канада цялото здравеопазване е държавно, частните практики са забранени...
  И да, моят застраховател ще плаща за линейка колкото му поискат, така работи системата...

 31. 31 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#30] от "lz73":

  Ми заради това сигурно не може да се пробие опашката от нашенски американци цяло лято. Щеше да е добре ако тази американска "иновация" не развращава и без това отвратителната ни система.

 32. 32 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#30] от "lz73":

  Твоят застраховател ще направи всичко по силите си да плащат ТИ. Ще сложи различни нива на покритие, както правят частниците тук и ще се окаже, че половината интервенции са платени. А като видиш колко струва една операция, и как стига в десетките хиляди, ще ти се развинти главЪта. Всеки застраховател ще има списък с доктори, с които работи и за другите ще плащаш. Все проблеми, с които обикновените американци се сблъскват ЕЖЕДНЕВНО! Те американците се чудят как да прокарат универсална здравна система, платена от данъци и да се отърват от тази извергната система, която имат, той иска тук да го прави така. Бегай!

 33. 33 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 631 Весело

  Хайде стига, бе.
  Напълни ли си болницата без да има нужда, цоцкали публичен ресурс, а сега го избиват на чест. Репутацията им била засегната.
  Не признават проверката на прокуратурата, ами искат да решат спора през медиите, манипулирайки туземците. Не че туземците не са свикнали някой да им бърка в джоба за оня, дето витае в облаците, ама и тия станаха кат ония.
  Много болници, трябва им материал, а последния се топи. Затова са решили да използват материала по пълноценно.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#8] от "sanio_balkanski":

  Така, като чета какво си написал... Все едно Костов и Пенков изписват фиктивните лечения и лично те организират точенето на НЗОК, а?! :)))

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Болниците са се превърнали в структури за източване на НЗОК. Нищо повече. Даже не само болниците. Всички здравни заведения, които работят с касата. Лекуването на пациентите буквално е странично занимание, което лекарите изпълняват (а понякога и това не правят) с видима досада. Всеки мой познат, роднина, колега или приятел, който е отишъл на лекар, споделя едно и също нещо - всичко, което ги нтересува, е "по коя пътека ще те пуснат". Нито те изследват, нито те лекуват, нито проследяват как реагираш на лечението, нито документират извършеното, за да има история на този човек с оглед бъдещото му лечение. Търгаши в бели престилки. Това имаме у нас.

 36. 36 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ядосан Октопод":


  .... Все проблеми, с които обикновените американци се сблъскват ЕЖЕДНЕВНО! Те американците се чудят как да прокарат универсална здравна система, платена от данъци и да се отърват от тази извергната система, която имат, той иска тук да го прави така. Бегай!
  —цитат от коментар 32 на Ядосан Октопод


  Не съм забелязал да изпитват особен ентусиазъм, поне тези американци, които познавам. Те смятат, че всеки сам е длъжен да се грижи за себе си и не виждат основателна причина да делегират това право на държавата. Виж, има едни други американци, дето горят от желание да получават всички благинки чрез данъците....които те не плащат.
  Пак питам защо канадците се лекуват в САЩ?

 37. 37 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ядосан Октопод":

  Чшш, алоу, стига бе! Навсякъде детално се описва колко е out of pocket или както го наричат deductible. Това важи както за стоматологичните, така и за здравните полици. Няма възможност за промени.

 38. 38 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 631 Весело

  Да се изложат публично заплатите на всички нива в здравеопазването.
  Колко главата, колко опашката. Оказва се, че в държавното здравеопазване са най-големите дисбаланси. Главата 100 000, опашката под 100.
  Сега около пандемията се пооблажиха малко, та изведнъж им хареса главунгела.
  Още малко ще излязат с плакати: "ИСКАМЕ СИ КОВИДА".
  Ами "гъзът ви банички не ще ли"!
  Я да се махате оттам. Ако искате да ви съкратят, щото у София болници бол, тогава - може.

 39. 39 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Но от цялото изложение на чуждестранната агентка Цекулова и от дискусията под нея няма НИТО ЕДНО предложение как евентуално да се подобри здравната система. Което е тъжно, но също и показателно.

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Реално проблемите ги знаем всички, но решения няма.

  За съжаление и аз даже не виждам читаво решение.

 41. 41 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz73":

  Има и пети начин за харчене на пари. Харчене по ГЕРБ-ерски му се казва. Прибираш парите от бюджета, пък другите да се оправят както могат. ;)

  Бивш tww09306483.
 42. 42 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Просто е :

  Платете на лекарите достойни заплати за труда им и след това искайте качество.
  А има и много начини за контрол.

 43. 43 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#35] от "sylvester":

  Няма проблеми, като не ви харесват търгашите ,спирате да плащате осигуровки. Недай боже да се разболеете - отивате в съседна Турция - има опитни колеги. Плащате и Ви лекуват. Само да видим колко ще издържите финансово и до кога. Може и в България да си плащате. Отдавна не работя по здравна каса. Не се оплаквам. Имам достатъчно работа и доходи- трябва да съм в час иначе никой няма да дойде. Ходете при подобни лекари в България. Но ще Ви излезе по скъпичко от символичните осигуровки, които плащате.
  Пращам Ви в Турция понеже там е сравнително по евтино от ЕС.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz73":

  "Пирогов" за санитар дават по 3 000 лв./месец, онияседнал да пише, че заплатите на докторите там били 1200-1500 лв. /месечно, които заплати бяха факт, но през 2012 год.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Няма проблеми, като не ви харесват търгашите ,спирате да плащате осигуровки. Недай боже да се разболеете - отивате в съседна Турция - има опитни колеги. Плащате и Ви лекуват.
  —цитат от коментар 43 на kvasimodo

  Готово - но как да стане, като ми я удържат от заплатата всеки месец - 8% от 3000 лв. месечен осигурителен доход = 240 лева. На година се събират по 2880 лв. Над 10-15 години не съм ползвал държавна болница - щяха да се понатрупат да си платя на частно ако недай боже се разболея, нали така? Пък докато доживея до старини, ще се съберат и за стави, и за стент.

 46. 46 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 941 Неутрално

  4. Харчих чужди пари за чужди цели - не ти пука нито за качество нито за цена. Нещо като НЗОК...Та когато мръсният частник започне да гледа много внимателно на кого и за какво плаща, нещата ще си дойдат на местата. И не си мислете, че ще ощетява осигурените - не става, има конкуренция....
  —цитат от коментар 21 на lz73

  Е то осигурителното дружество плаща точно с чужди пари за чужди нужди. Колко ли ще им пука? А конкуренция реална няма да има, защото ще е с лиценз, и такъв ще получат само няколко дружества, ръководени от хора като Васко Черепа (или следващия близък на властта, че той нали сега е изгнанни), Киро Гела, и все ей такива видни бизнесмени.

 47. 47 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#45:"Камен"][/quote]

  Удържат от заплатите само на държавните и общинските служители. Работещите на частно са оставени да се осигуряват на колкото им хрумне, тоест на минимума. Такава дискриминация никъде я няма, но и дума няма да чуеш от никого защо тази гавра продължава вече над 15 години.
  Няма нито една фризьорка (примерно), която да се осигурява и с лев над минималното. Ако започна за изброявам колко са като фризьорките, списъкът ще е километър.

  Няма по - извратена здр. система от нашата. 90% от лекарите бачкат на частно и на държавно/общинско. Но се гледат само заплатите им, защото останалите доходи са дълбока държавна тайна. И следва постоянният смешен рев, че заплатите им са ниски. Докато в същото време укритите им доходи са за милиарди (без преувеличение). И съответно неплатените здр и пенсиони осигуровки.
  Някой да е получавал касов бон от лекар в частен кабинет, от зъболекар, от фризьор, от козметик, маникзрист, от автосервиз, от водопроводчик, фаянсаджия, електротехник, бояджия.........................
  Някой да ги е проверил, санкционирал?! Или поне да ги е питал къде са касовите им апарати?!

 48. 48 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Кацаров още ли не е освободил министерското кресло?

 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Когато подходът, опорната точка в една система - здравеопазване, образование, строителство, земеделие, е "парите следват" пациента, ученика, студента, асфалта, стиропора, декарите, резултатът е източване на източника на парите. Все повече пари за здравеопазване, все по-малко здрави, все повече пари за образование, все по необразовани, все повече пари за асфалт и стиропор, ефектът - парите усвоени, некачествени магистрали, огромни пари за "декари площ", зърнари и все по-малко български плодове и зеленчуци. Парадокси - здравеопазването има сметка да "произвежда" болни, образованието - неграмотни, строителите - дупки, земеделието - спомени. Няма профилактика, хиляди деца са оставени вън от образованието, никакъв контрол в строителството, до 40% от парите се усвояват така да се каже директно - крадат се, плащаме огромни авансови суми за несвършена работа, неполучена стока, с други думи за въздух. Да-а, най-скъпият въздух в света.
  И мошеник връз мошеника на всяка крачка. И прокуратура, която била "най-реформираната". И всички работят за благото на народа. Да се смееш ли, да плачеш ли?

 50. 50 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#46] от "Камен":


  Е то осигурителното дружество плаща точно с чужди пари за чужди нужди. Колко ли ще им пука? А конкуренция реална няма да има, защото ще е с лиценз, и такъв ще получат само няколко дружества, ръководени от хора като Васко Черепа (или следващия близък на властта, че той нали сега е изгнанни), Киро Гела, и все ей такива видни бизнесмени
  —цитат от коментар 46 на Камен


  Нещо ти се губи. Ако осигурителното дружество е частно, то е създадено и работи с цел печалба, т.е. май ще им пука...А относно лицензирането и видните бизнесмени....дълъг разговор, завършващ с неработеща съдебна система.

 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Весело

  До коментар [#48] от "zidar":


  Кацаров още ли не е освободил министерското кресло?
  —цитат от коментар 48 на zidar


  Що, бързаш да го заемеш ли?

 52. 52 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Колко е жалко, да протестираш като марионетка... цялата история на смени на шефове на Пирогов са изпъстрени с "протести".

  Тези хора малко не се ли срамуват колко смешно и тъжно е отстрани?

 53. 53 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#45] от "Камен":

  Тук Ви съчувствам. И аз се осигурявам на максимума. Храним този и онзи за съжаление, Но така е във всички държави в ЕС, където сме членове. Мисля, че не може да продължава вечно. Няма как подобна система да издържи , особено когато част от населението загубва трудовите си навици и остава да лежи на социални помощти. Отделно и т. нар. емигранти натоварват системата. Балонът скоро ще се спука. Може би в България малко по - късно ,понеже част от ромите отидоха на гурбет /по точно се закачиха на по- развитите и изгодни социални системи в Западна Европа и Скандинавия/

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 54. 54 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#45] от "Камен":

  "Пък докато доживея до старини, ще се съберат и за стави, и за стент."
  Точно!
  Заради това трябва да се спре с този държавен рекет от 8%. Да се вземат само едни 4% за спешните състояния, които са упоменати. за останалото всеки сам да реши какво да прави. Така впрочем ще се спре и точенето от болниците . Защото и това го има.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 55. 55 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 467 Неутрално

  На овцете и тролеите пак Костов и лекарите им виновни...
  А 20 години забатачване на първата копка нямат значение. Ех стадо малоумно.
  В управителните съвети и на директорските кресла в НЗОК и болниците не са (само) лекари бре!
  А за останалия медицински персонал изобщо да отваряме ли дума?

  Оправията тук е само една... реже се до дъно и на ново.
  НЗОК остава само за минимални вноски покриващи солидарна система за спешна помощ и социални цели.
  Лични партиди в частни ЗОК (здравни застрахователи) - поне 3.
  И всяка от тях си договаря с болници и доболнични.

  Това по-горе работи чудесно и в момента, служебно имам допълнителна здравна карта от такава компания - на 1/10 от сумата която прибират от НЗОК от мен и от работодателя - получената услуга където имат договори или мога да мина по фактура е в пъти по-добра и бърза от тази през НЗОК.
  1/10 ... смятайте как се краде през НЗОК ... как се дондуркат маргинали.

 56. 56 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 954 Разстроено

  Тя цялата държава "така си работи" и много хора така са свикнали. Тях ги е страх от промяна, че може по-лошо да стане. Българите са изключително страхливи хора. Съответно процентът за парти различни от статуквото е сравнително нисък.

 57. 57 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Какво съзвездие от подкрепящи Кацаров и подлостите му и изместващи въпроса. Очаквано, във форума на Дневник.

 58. 58 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Поредният анализ - спекулация кой е крив и прав в тази ситуация и дали има изобщо ситуация. Въпросът дали Балтов не е единственият директор на Пирогов от 20 години, който стабилизира болницата някакси продължава да се изплъзва. Но нали всеки успешен човек от миналото трябва да се дискредитира публично в името на новите изчегъртвания...

 59. 59 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#43] от "kvasimodo":

  Няма проблеми? Наистина ли? Ако здравноосигурен български гражданин трябва да отиде в Турция или която и да е друга страна, за да получи лечение, наистина ли вашето мнение е, че няма проблем? За мен това би било ГОЛЯМ проблем. При това не финансов, а изцяло принципен. А иначе - преди години съм отписал вариантът с направленията. Самият аз имам здравословни проблеми. Плащам си като поп трицифрените суми, които ми цитират за преглед доцентите, които посещавам на свободен прием, без направление. С огромна радост бих споделил, ако там беше различно. Но за съжаление не е. Единственото, което ги интересува, е да ме вместят в минутките от 8:30 до 9, когато е записан другият пациент-трицифрена сума. Моята майка е лекар. Моята леля е лекар. Повярвайте ми, отлично знам как трябва да се прави и какво всъщност се прави. Личният ми опите е това, е не ЕЖК. И реалната ситуация е толкова, толкова тъжна, че сигурно и до Турция ще опра. Ама няма проблем, нали така...

 60. 60 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 584 Разстроено

  Като човек чието семейство се е сблъсквало тази година с системата изградена в Пирогов ,бих казал че само уволнението на един директор е нищо .Там има за хора които и отнемането на лекарските права ще е малко наказание.

 61. 61 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  да се намери механизъм, който да ограничава до минимум възможността болниците и лекарите да изписват фиктивни лечения и престои в лечебни заведения?
  —цитат от коментар 1 на Petleshev


  Нема стане. Че дохторите покраднюват си пише периодично
  https://www.credoweb.bg/publication/18882/ot-pechata-31-bolnitsi-mamyat-zdravnata-kasa
  Ма туй пак е по - добре за народа. В Германия например установили, че повечето операции са излишни и дохторите ги правят единствено с цел да лапат $$$.
  https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/neues-gutachten-viele-operationen-angeblich-oekonomisch-motiviert-11768045.html
  Та много по - здравословно е да те пишат че си лежал мъртва душа, отколкото да хванат да те режат залудо да оправдаят парите.

 62. 62 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Весело

  До коментар [#61] от "dosetliv":

  Ти да не си мислиш, че в България няма излишни операции, особено пък кардио?! Те, немските лекари, оттук са я научили тази иновация за лапане на кинти.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  ".... да се намери механизъм, който да ограничава до минимум възможността болниците и лекарите да изписват фиктивни лечения и престои в лечебни заведения? Толкова ли е трудно? Практиката показва, че лекарското съсловие е доста меркантилно и крадливо. Нищо, че упражнява благородна професия и говори за принципи."

  Не е трудно, невъзможно е. Щом има едни пари за изяждане, изяждат се на всяка цена, независимо от кого. Единствен изход е да няма такива пари. А лекарското съсловие си знае за какво подскача.

 64. 64 Профил на 258
  258
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "kvasimodo":

  "Месомелачка " ???
  Сериозен ли си ?? Месомелачка е за само за част от сестрите , санитарите и много малко от младите лекари ... за всички останали е "възможност". Огромна възможност да плучават много пари без много напъни ...
  Като работещ в системата на здравеопазването твърдя , че не само се краде , а МНОГО се краде .
  Или по-скоро се преразпределя . В която и болница да погледнете ще намерите тежка корупция с досъавки на материали , консумативи , предпазни средства .... и т.н.
  Договорите за поддръжка и ремонт , доставките на храна - са все източници на "сладки " парички .
  А за разпределянето на средствата от клиничните пътеки просто нямам думи ...
  Полюсни са заплатите - огромната част от работещите в здравната система получават заплати близки до минималната , но за сметка на това други настигат и задминават колегите си в далеч по- развити държави .
  Относно дейностите които се отчитат и остоиностяват без да са извършени - не вчрвам , че има здравомислещ човек в държавата ,който да не го осъзнава.

 65. 65 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Каруцаров, представител на ДеБъ в правителството на фюрера, повече няма да бъде приет в каквито и да са хуманни структури тук или по света. За това иде реч, а колко и как пропагандата на ДеБъ ще си плямпа няма абсолютно никакво значение. Мимикрията приключи, новата левица ДеБъ вече приключва с всякакви възможности за влизане във властта - остава само сеирът, който все пак още не е изчерпан до край - агонията обаче ще е жестока.

 66. 66 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1029 Разстроено

  До коментар [#32] от "Ядосан Октопод":

  Не бъркай САЩ с Европа. В БГ има една държавна каса само, за да може
  - държавата да не плаща нищо за осигурените от нея ( над 4.5 мил души)
  - държавата да игнорира въпроса с неплащащите осигуровки (ромска болна тема)
  - държавата да ползва парите от касата като бюджетна патерица ( Дянков например)
  - наливане на пари от Н/РЗОК в приближени фирми с измислени конкурси
  - лекарския и сестринския труд да не бъде остойностен и да продължи Семашко капитализма в болниците където младите доктори и сестри са в условия близки до крепостничеството ....

  Има още много но БГ политиците от статуквото са най-заинтересованите от съшествуването на текущиа здравен модел ..

 67. 67 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#43] от "kvasimodo":

  Мога ли да си спестя парите от осигуровки тогава защото са доста прилична сума ( максималната събираема по закон)?

 68. 68 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petleshev":

  Малоумнико ,а колко пациенти трябва да бъдат накарани сами да си плащат пътеките ,по които болниците харчат десетки хиляди ,а касата плаща най много 1000-2000 души , тези пари кой мислиш трябва да плати , от къде да дойдат ,меркантилните лекари да ги платят от джоба си или да бъде принуден пациента ,само пътеките за новородените неонатологични случаи ,тоест недоносените струват на всяка болница по десетки хиляди ,а са заплатени с по 2-3000 ,тези деца само лекарствата са им повече ,трябва ли да бъдат оставени да загинат или трябва да бъдат пациентите ,тоест родителите им ,повечето диви мангали без образование но със силно чувство за самосъхранение да бъдат принудени да доплащат десетките хиляди разходи ,нали се сещате ,че в другите страни този номер не върви и пациента или е много добре здравно осигурен ,а не като тук на 0 лв здравна осигуровка и вие по форумите как докторите му били източили парите ,кое са ви източили бе ,като нищо не плащате ,мародери .

 69. 69 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#66] от "Quo Vadis?":

  Това не е важно за българския пациент ,важно е доктора да слугува безплатно ,ако трябва да се остойности труда му ,е мародерство върху пациента ,щото имал права ,бил осигурен ,как е осигурен ,никой не е чул и видял ,ама понеже дават на доктора 1 лев ,бил осигурен ,а доктора му длъжен по 24 часа .

 70. 70 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#63] от "Judjuk":
  Много си се объркал ,единствения изход да не се надписва е пациента да почне да си доплаща реалната цена на всяка услуга ,която НЗОК не заплаща сега , например няма да има лечение на ковид болен за 1200 лв ,а като се влоши ще има 10000-20000-100000 ,ама доплатени от болния ,иначе ще го изкарват навън да си го лекуват роднините и децата ,които са му дали акъли да не се ваксинира ,щото било вредно за здравето му , как в другите страни може да стане това ,а тук да не може ,хем запуснати ,хем символично осигурени ,хем нищо не спазват ,но всички с претенции ,а докторите крадяли ,е да ,ама не , лесно е ,всеки си доплаща реалния разходи и ще се окаже ,че докторите не крадат ,а пациентите източват ресурсите на касата поради безхаберие и наглост .

 71. 71 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#61] от "dosetliv":

  Така е , ама осигуровката на немския пенсионер500-800 евро месечно ,а на българския колко е ,като лежи безплатно по болниците ,не доплаща за такси ,освободен от всичко ,що не ще да се ваксинира ,,а ,безплатно му е !

 72. 72 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#55] от "standby":

  Само дето си пропуснал ,че с 20 лв вноска и над 4 милиона с 0 лв вноска ,частен модел на здравеопазване ще ти се получи ,колкото да те почерпят една гола вода във фоаето на всяка болница или лекарски кабинет ,останалото трябва да почнеш да си го плащаш веднага и кеш ,а то никак няма да е малко ,това може да стане ,когато средната здравна вноска стане 300-400 евро месечно ,тоест колкото сега е средната пенсия на пенсионера ,ама това важи за всичките 4 милиона дето не плащат нищо ,вкл деца и бебета ,иначе като ти се роди недоносено ,трябва да се бръкнеш 100-200000 за да оживее ,ама веднага ,щото частния фонд ще ти отпусне 1000 лв ,а от там нагоре кой ,сега става изцяло за сметка на заплатите и бонусите на обслужващия персонал ,на който му обясняват как не работел ,а крадял ,а населението е готово да го бие ,видиш ли докторите ги крадяли ,да ,ама не ,този номер свършва .

 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "....единствения изход да не се надписва е пациента да почне да си доплаща реалната цена на всяка услуга ,която НЗОК не заплаща сега , например няма да има лечение на ковид болен за 1200 лв ,а като се влоши ще има 10000-20000-100000"
  До коментар [#70] от "edin drugii":
  10000-20000-100000....1000000-10000000...., спри се! Лекарският труд си има себестойност. Има нещо гнило в световната медицина.... и в българската. Нашите доктори искат да получават европейски доходи тук. Ма не могат и това ги изнервя. А в крайна сметка злощастният пациент отсвирва доктори, болници, хапове всякакви и живее "природосъобразно". Поне половината българи живеят извън "системата".
  Що се отнася до Ковид, той е проблем на държавата и световен проблем. Правителство и държава бяха длъжни да спрат пандемията и да опазят населението. Не успяха, а може би не пожелаха. Последствията няма как да са за сметка на всеки отделен индивид.
  Аз уважавам другите и имам претенции за взаимност. нито съм объркан, нито съм побъркан.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK