Духовете в стаята на Висшия съдебен съвет

22 юли може да се запомни с това, че ще покаже, че разговор за предсрочно освобождаване на главния прокурор е възможен

© Юлия Лазарова

22 юли може да се запомни с това, че ще покаже, че разговор за предсрочно освобождаване на главния прокурор е възможенТекстът е препубликуван от страницата на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).


Датата е 22.10.2020 г. - заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Точка първа от дневния ред е "Обсъждане на обръщение от Съюза на съдиите в България, становище на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България и Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото." В края на септември същата година Съюзът на съдиите (ССБ) изпраща до всички членове на ВСС (без главния прокурор) обръщение, в което са изложени аргументи, с които се повдига въпросът за започването на процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор.


Конкретният повод за обръщението на ССБ е най-вече изказването на главния прокурор от началото на 2020 г., че в България не е имало правосъдие последните няколко години. То е направено по повод използваната централизирана система за случайно разпределение на делата.
В хода на няколкочасовия дебат, на който не присъства главният прокурор (той прави в началото на заседанието изказване, за да каже, че няма да участва, без да става ясно защо точно), поне 4 пъти се поставя въпросът дали неговите думи не уронват сериозно престижа на съдебната власт и не дават легален повод за начало на такава процедура. Дебатът се провежда на фона да протестите, започнали на 9 юли отново поради действия на прокуратурата (влизане на хора от Бюрото за защита при главния прокурор в сградата на президентството) и с искане за оставка на главния прокурор. Към тогавашния момент мнозинството на статуквото във ВСС на практика обезсмисля разговора, като обикаля в кръг около основния въпрос, измества фокуса и в крайна сметка преустановява дебата по точката.


Какво се промени от 22 октомври 2020 г. досега? Накратко - проведоха се избори №1, които разместиха властовите пластове до степен, че след тях не успя да се излъчи правителство, и се премина към подготовка на избори №2 - предсрочни. Във времето между тях работи служебно правителство, което видно от действията му има желание да реализира исканията на протеста - справяне с овладяната държава (към тогавашния момент олицетворявана от партия ГЕРБ и присъдружните й коалиционни партньори) и оставка на главния прокурор. И докато справянето с овладяната държава не е въпрос на няколко месеца, а продължителен и мъчителен процес на изчистване на зависимости и обвързаности, трупани с години, то второто искане за оставка на главния прокурор изглежда някак си по-реалистично.


За първи път в най-новата ни история министър на правосъдието (служебен в случая, проф. Стоилов) си позволява или по-скоро се осмелява да постави под съмнение недосегаемостта на свещената крава на българската съдебна власт - фигурата на главния прокурор. И докато на 22 октомври 2020 г. част от обвиненията, хвърлени директно срещу вносителя на обръщението на ССБ, съдия Панов, бяха, че няма правно основание за това, то на 22 юли 2021 г. фактическата обстановка е по-различна. Съгласно чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173 от Закона за съдебната власт министърът на правосъдието разполага с правомощието да внесе предложение във ВСС, с което да задължи съвета да се произнесе дали са налице обстоятелства, които "накърняват престижа на съдебната власт" (чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на РБ). Какви са възможните сценарии от тук нататък:


1) ВСС приема "за сведение" предложението на министър Стоилов, като за пред публиката разиграва някакъв дебат по същество. Това е добре отиграна схема, която този състав на ВСС редовно използва, когато се обсъждат чувствителни за системата теми.


2) ВСС действително провежда дебат по същество, но взема решение, че не са налице достатъчно основания за започване на процедура за отстраняване и


3) ВСС взема решение за започване на процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор, като за самото ѝ реализиране ще бъде необходимо поне още едно заседание на Пленума на ВСС.


В сегашната политическа ситуация е възможно ВСС и по-скоро членовете на прокурорската колегия, както и тези от съдийската, които крепят статуквото, да се замислят сериозно как да постъпят. Защо?


На първо място в момента ВСС работи в намален състав - вече повече от година прокурорската колегия е с човек по-малко, и то от парламентарната квота, а отпреди месец съдийската колегия остана с двама членове по-малко, след като Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. И двамата са избрани от професионалната квота. Изборът на техни наследници е насрочен за октомври.


На второ място, Президентът на РБ свиква на 21 юли новото 46-то Народно събрание, което означава реални възможности за попълване на свободното място в прокурорската квота, но също и дори по-важно, за законодателни промени, включително и по отношение на ВСС. Новите народни представители със сигурност ще се информират за резултатите от заседанието на пленума на ВСС и това може да наклони везните в посока на една или друга структурна или функционална промяна.


На трето място - мандатът на настоящия ВСС изтича след малко повече от година и при променената политическа картина кариерното израстване и спокойствие за "вярна служба" вече не са толкова сигурни и гарантирани както преди.


И на четвърто място, протестната енергия все още не се е уталожила, и то най-вече защото второто искане (за оставката на главния прокурор) остава неизпълнено.


Всички тези обстоятелства неминуемо ще бъдат т.нар. духове в стаята, които макар и невидими, могат да окажат сериозно влияние върху предстоящата дискусия и гласуване във ВСС. Не трябва обаче да се подценява инерцията, която специално в съдебната власт и в нейния най-висш кадрови орган е много силна.


Очевидно 22-то число от месеца се оказва знаково за главния прокурор. И докато на 22 октомври 2020 г. самото започване на разговор за предсрочно освобождаване на главния прокурор звучеше като ерес, то 22 юли може да се запомни с това, че ще покаже, че такъв разговор е възможен, когато е налице почти изпразнената от съдържание у нас фраза "политическа воля".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  22 юли може да се запомни с това, че ще покаже, че разговор за предсрочно освобождаване на главния прокурор е възможен – анализ на Биляна Гяурова"

  Всъщност показа, че винаги е бил възможен този разговор стига да има грамотен министър на правосъдието.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Те ще се снишат, ще гледат, от къде духа вятърът и евентуално тогава може да вземат някакво йезуитско решение.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Убеден съм, че във ВСС има и честни магистрати.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Това че Гешев е мразен, включително и от група съдии, не означава че е некомпетентен или корумпиран. Точно обратното.

 5. 5 Профил на guguna2
  guguna2
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#4] от "az_medikyt":
  Е ти сериозно ли? Палав трол такъв! 😂

 6. 6 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Другарката Вегертседер не вижда червената ламя

  но и се е привиждат духове..

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 7. 7 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 131 Весело

  При бай Тошо имаше камо Държавен съвет 🎃🤣🇹🇷☪️

 8. 8 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 86 Весело

  Нищо няма да направят, но пък, това ще е основание за смяната НА ВСИЧКИТЕ скоро. След това новия ВСС ще махне Гешев :-). Брилянтен ход от правосъдния министър!

  Ако някой от ВСС чете тука, хубавоооооо да си помисли. Не съм юрист, ама ГЕШЕВ е наистина нарушава клаузата за невинност по подразбиране и е ПОЗОР -по цял свят прокуратурата мълчи пред медиите и говори в съда, а резултата се измерва в присъди. в БГ при ГЕШЕВ присъди в съда няма, само такива е ефир + мачкане на бизнеси + крадене на бизнеси + специализирана прокуратура действаща като мафиоти - и това с нашите пари на данъкоплатци?!?

 9. 9 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Очакваме и днес да гръмне някой скандал, я с осем малки гешеФчета, я с десет малки гешефчета, то където ида пипнеш там все смърди...

  Утре ще стане ясно дали ще е хубав ден за демокрацията в България.

  За политическата воля - трябват чсни декларации от всичките политически сили на простеста и другите, че каскетя вече е персона нон-грата...

  Дано утре да е първата победа в борбата за независима и обективна съдебна власт.

 10. 10 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 329 Весело

  Това че Гешев е мразен, включително и от група съдии, не означава че е некомпетентен или корумпиран. Точно обратното.
  —цитат от коментар 4 на az_medikyt


  Ваньо Кьоравеши е срам за правната наука въобще! Но не това е най-важното - тъпанари, завършили висшУ има много, разликата е, че той е на пост, който е недосегаем за всички и прави НЕ каквото трябва, а каквото му наредят ПееФски и Барба Ганьос!! За всички, освен за Ваньо Кьоравеши, е ясно каква е ролята на ПееФски за фалита на КТБ, всички видяха Осемте джуджета, да не говорим за липсата на разследвания срещу други олигарси, като Домузите, Вальо Златев, Ковачки, Цеките, ГБС и всички престъпници, които са били начело на Автомагистрали ЕАД, БЕХ и много други ... И да, хем е некомпетентен и глупав, хем е послушен и корумпиран много!! :):):)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK