Съдебната реформа следва да е основен приоритет на Народното събрание

"Дойде моментът за изпълнение на предизборните ангажименти"

© Юлия Лазарова

"Дойде моментът за изпълнение на предизборните ангажименти""Дневник" препубликува обръщението към народните представители и политическите партии и коалиции, представени в 46-ото Народно събрание, от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".


Уважаеми народни избраници,


За втори път тази година, след 23 години, ще имаме Народно събрание, избрано след бурни и дълги протести на свободни граждани. Те поискаха не просто смяна на управлението, а решителни реформи, чрез които властта да се върне към защитата на обществените интереси, върховенството на правото и възстановяването на справедливостта. Гражданите поискаха отстраняване на мафията и корупцията от държавното управление, оставка на главния прокурор и радикална съдебна реформа, която да осигури независимо и ефективно правосъдие.
Партиите и коалициите, които подкрепиха протестите от горещото лято и бурната есен на 2020 година, се ангажираха публично - чрез речи на свои представители на площадите, в медиите и с програмите си, с няколко основни приоритета в тази реформа:


- закриване на специализираните съдилища и прокуратури;


- намаляване/премахване на парламентарната (политическата) квота във Висшия съдебен съвет (ВСС);


- оставка или начало на процедура за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор;


- реформа в прокуратурата, така че да бъде поставен главният прокурор под реален парламентарен контрол и отчетност, с възможност за неговата смяна при бездействие или избирателно действие;


- пълен съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, с които се отказва образуване на досъдебно производство.


Дойде моментът за изпълнение на предизборните ангажименти и превръщането им в реални законодателни инициативи и актове!


Съдебната реформа следва да е първи и основен приоритет в работата на 46-ото НС, за да може да се осъществят реформите и във всички останали сфери, защото докато кражбите в големи размери, ужасяващата корупция и огромната търговия с влияние продължават безнаказано, истински промени и реална отговорност не може да има! Никое правителство, което не постави тази реформа като първи и основен приоритет, не бива да бъде подкрепяно от "партиите на протеста", понеже така ще се предаде доверието на над един милион български граждани, гласували за ПРОМЯНАТА, и за пореден път ще затънем в блатото на подмяната, удобна за олигарсите на безкрайния преход!


Всички избрани народни представители следва да действат и гласуват според съвестта и убежденията си, без да подчиняват обществения интерес на олигархичните зависимости на някои свои лидери, иначе историята бързо ще ги изчегърта от списъка на достойните!


Ето защо НАСТОЯВАМЕ пред представителите на българския народ в парламента на надеждата за истинска реформа:


- да започнете работа с приемане на декларация за приоритетите на дейността на 46-ото НС, обвързани с промените в конкретни закони и сроковете, в които трябва да се случат, за осъществяване на реална съдебна реформа с цел изчистване на правосъдието от политически и олигархични зависимости и поставянето му в служба на народа при бързо и неотклонно възстановяване независимостта на съда и върховенството на правото;


- да инициирате в бърз срок нужните конституционни промени за постигане на горната цел и да потърсите общата пресечна точка за осигуряване на нужното конституционно мнозинство;


- да се закрият в разумен, но бърз срок - най-късно до края на тази година, така наречените специализирани съдилища, като се осигури непрекъсваемост на започнатите дела;


- да се избере парламентарна разследваща комисия относно действията на политическото ръководство на МВР и полицейски служители при опитите за брутално потушаване на мирни и законни граждански протести, скандалните случаи на полицейско насилие и опитите за прикриването му, незаконните подслушвания на политици и граждански активисти по време на протестите, както и абсурдните действия и бездействия на прокуратурата в защита на основни конституционни граждански права и свободи. Да се поиска разследване на виновните длъжностни лица от изпълнителната и съдебната власт.


Надяваме се да приемете сериозно и отговорно това наше обръщение, което напълно отговаря на исканията на протестиращите свободни граждани!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Това съм го формулира много отдавна. Също така съм посочил и партиите, които ще саботират този процес- явно и задкулисно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Съдебната реформа е приоритет на по-малко от 18% от народните представители. Другите положението не само ги устройва, но се борят неистово за бетонирането му.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Идва времето да разберем кой му стиска да засегне мафията, кой е готов да се бори срещу нейната хватка и кой ще имитира борба срещу........себе си !

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Идва времето да разберем кой му стиска да засегне мафията, кой е готов да се бори срещу нейната хватка и кой ще имитира борба срещу........себе си !

 5. 5 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Без мнозинство е почти невъзможно. Герб, дпс и бсп ще бранят последното им убежище на всяка цена. Иначе ще има масово ревю с раирани костюми.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  “- закриване на специализираните съдилища и прокуратури;

  - намаляване/премахване на парламентарната (политическата) квота във Висшия съдебен съвет (ВСС);

  - оставка или начало на процедура за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор;

  - реформа в прокуратурата, така че да бъде поставен главният прокурор под реален парламентарен контрол и отчетност, с възможност за неговата смяна при бездействие или избирателно действие;

  - пълен съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, с които се отказва образуване на досъдебно производство...”

  АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ!

  В момента прокуратурата е държава в държавата, тоталитарна пирамидална структура, оглавявана от човек, който публично заяви, че не признава разделението на властите.

  Само дълбоки реформи, планирани и извършени от правно грамотни и ДОБРОСЪВЕСТНИ юристи, неподвластни на мафията!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1169 Любопитно

  А какво ще каже съдебната реформа за изявление като това тук - https://tribune.bg/bg/mrezhata/toshko-yordanov-kam-zhurnalist-za-negov-informator-znam-kak-da-rezna-glavata-na-edno-pilentse/ - или за този прекалено повярвал си може да му се разреши да прави журналистите на пилешка супа? Рашков къде е? Или е глух за подобни изявления? М? Нали Борисов беше канибал, а? А Тошко какъв е? Веган? Ще продума ли някой?

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  намаляване/премахване на парламентарната (политическата) квота във Висшия съдебен съвет (ВСС);

  С какво ще я замените?

  Кой ще ги назначава тези хора? Президента ли? Или те сами ще се избират? ;)

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#2] от "svetlyobg":

  “Съдебната реформа е приоритет на по-малко от 18% от народните представители.”

  Така се оказа, да.

  Хората на Слави излъгаха най-безсрамно избирателите си, а всъщност са продукт на същия политически Франкенщайн*, от чиято лаборатория се пръкна и Банкянският евроатлантик.
  _____________
  *Специално за привържениците на ГЕРБ пояснявам, че Франкенщайн е създателят, а не създанието. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  Да но там има доста Матросовци от ГЕРБ и ДПС

 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  намаляване/премахване на парламентарната (политическата) квота във Висшия съдебен съвет (ВСС);С какво ще я замените?Кой ще ги назначава тези хора? Президента ли? Или те сами ще се избират? ;)
  —цитат от коментар 8 на realguru


  С техни кадри. Добри момчета и момичета, обучени в ЦЕУ. :-) При това, никой няма да може да ги мръдне от там. То за това е борбата. Овладяването на държавата минава през овладяване на съдебната система. :-)

 12. 12 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#2] от "svetlyobg":“Съдебната реформа е приоритет на по-малко от 18% от народните представители.”Така се оказа, да.Хората на Слави излъгаха най-безсрамно избирателите си, а всъщност са продукт на същия политически Франкенщайн*, от чиято лаборатория се пръкна и Банкянският евроатлантик._____________*Специално за привържениците на ГЕРБ пояснявам, че Франкенщайн е създателят, а не създанието. 😎
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Избирателите на Слави не е трудно да ги излъжеш. Нито пък осъзнават колко важна е съдебната реформа и борбата с корупцията. Да не говорим за лустрация и т.н.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  След правилна съдебна реформа, всичко друго ще си дойде на мястото.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#7] от "Santos":

  " А какво ще каже съдебната реформа за изявление като това тук - https://tribune.bg/bg/mrezhata/toshko-yordanov-kam-zhurnalist-za-negov-informator-znam-kak-da-rezna-glavata-na-edno-pilentse/ - или за този прекалено повярвал си може да му се разреши да прави журналистите на пилешка супа? Рашков къде е? Или е глух за подобни изявления? М? Нали Борисов беше канибал, а? А Тошко какъв е? Веган? Ще продума ли някой?"

  Плоски Съни, плоско ! Като има данни за извършено престъпление, прокуратурата трябва да се самосезира и да почва наказателното преследване или да я сезира някой ! Какво ни занимаваш с Тошко, като че ли ни е някаква примадона във форума, дето някой трябва да я защитава ? Като една друга от Банкя ? Хайде, сега ще видим какво ще предприемат вашите хора под опеката на каскета !Сигурно и те вече са наясно с въпросното изказване ! Да познаем ли какво няма да/ ще стане ?

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  Плоски Съни да се чете Плоско .......! Автокоректа си прави каквото си иска .......

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Това съм го формулира много отдавна. Също така съм посочил и партиите, които ще саботират този процес- явно и задкулисно.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  На първо място Партията ти.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  Основен приоритет на НС е съдебната реформа но веднага след като се реши проблема с актуализацията на пенсиите.Същите тези партии бяха съгласни и го приеха на първо четене.Отлежава в НС.Хората чакат вече повече от 10 години.Не само актуализация а как оттук нататък ще се работи със сребърния фонд,частните пенсионни фондове,НОИ така,че да не зависят от политическите сили които са на власт.Това може да се реши много бързо ако има желание и разбиране а може и да не се реши въобще в рамките на новото НС.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4608 Неутрално

  Поредното НПО, което се казва "Правосъдие за всеки", но всъщност иска да защити олигархията от правосъдието.

  Защо искат да махат Гешев? Заради знаковите обвинения на прокуратурата срещу Бобокови, Арабаджиеви, Божков и съветниците на Радев?

  Народе, мисли!

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3298 Весело

  Основен приоритет на Българско е триумфално излизане от ЕС и НАТО. Иначе изчезваме като нация в разпадащия се ЕС.
  —цитат от коментар 19 на Dimitar Kunev
  Доктора каза ли ти кога ще изчезваме.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Нели Куцкова:

  НЕ БИВА ДА ДОПУСНЕМ ВТОРИ ГЕШЕВ
  https://www.segabg.com/category-video/ne-biva-da-dopusnem-vtori-geshev

  Главното прокурорстване на Иван Гешев - човек, завършил милиционерско училище и с генетично закодирани милиционерски рефлекси - беше срамен период в историята на българското право и българската съдебна система.

  По всичко личи, че то отива към края си, но не бива да се успокояваме, докато условията за пръкване на нов Гешев не са премахнати.

  Хубава вечер от мен на всички порядъчни хора. 🙂

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  АКО не се направи решителна и дълбока реформа на прокуратурата - все едно НИЩО не се е променило, даже по-зле ще стане

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  глупости

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  Добре е другарите от тази "Инициатива" да споделят какво финансиране и от къде го получават. Ако е възможно, между другото...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  “Добре е другарите от тази "Инициатива" да споделят какво финансиране и от къде го получават.”

  Гешев не знае ли?

  И това ли не знае?!

  И Мата Хари коя е не знае, и Д.П. кой е не знае...

  Жалка история (както вика един твой съмишленик).

  😆😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Пак се излагаш, чалгарю, и тепърва ти предстои още повече да се излагаш, учиндолецо...
  Поздрави, и успех в новата коалиция с другарите от БСП! Материалите които ще публикуваш, държа да се абонирам за тях, че иначе те пропускам от време на време...
  Какви времена предстоят, просто не е истина...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  “Пак се излагаш, чалгарю...”

  Извинявай, че те настъпих по мазола.

  Ювенилната ти мечта - да возиш Каскета с 300 км в час от селски казан на селски казан (ама ако той изключи камерите) - се спихна като настроението на Бойко Борисов в изборната нощ на 4.4, когато и той разбра, че GAME OVER.

  Иначе аз имам толкова общо със Слави, колкото парвеню като теб с градската десница.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Съдебна Реформа – "сваляме проклетия прокурор, който ни подкара другарите и го сва;яме, че както е тръгнал утре ще е при нас!
  А Българския Съд, който е доминиран и хванат от БКП/БСП е недосегаем и корумпиран, там няма един да се подмести!
  Помните ли, кои съдии и колко време не си бяха взимали заплатите???

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Мен точно няма по какъв "мазол" да ме настъпиш, най-много да настъпиш 30-на милиона, но ще ти е трудно. Не си безразличен на доста членове от форума, дори и такива с различна политическа ориентация, но просто в последно време взе да издишаш, коментарите и прогнозите ти, особено, са абсолютно неорентирани, хейтърски, да не кажа тролещи, но няма да го кажа, че отговарям само два пъти на месец на тролове... Та, както и да е, пожелавам ти успех, новата коалиция, която на 99.5% е факт, вече ще сте на власт, очакваме интелигентни и критични коментари, коментари от различни сценаристи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Очакванията не са за някаква реформа, а за реформа водеща до работещо правосъдие!

 32. 32 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  ако от ИТН ни измамят и не направим дълбока и истинска реформа трябват не протести, а ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА

  трябва да се сложи края на 30 години псевдо-демокрация и управление на ДС

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 33. 33 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 804 Неутрално

  За промени в конституцията очевидно няма мнозинство. На първо време реформите могат да се котцентрират към ЗСВ и каквото може да се направи по тази линия.. Закриване на бухалките и ограничаване правомощията на Гешев до колкото е възможно.
  Ако успеят да намалят и влиянието на Пеевски, пак е добре.

 34. 34 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Най -важният приоритет на НС е съдебната реформа. Няма съмнение.
  Комисията за разследване на злоупотребите да продължи да работи.
  След това са службите за сигурност.
  След това здравеопазването и социалните политики.
  Ако започнат всичко това ще повярвам , че България има бъдеще.

 35. 35 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Знаем ги тези НПО-та- правосъдие за всеки които нашите спонсори не харесват, с една дума лобизъм в деийствие

 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Абе не ти ли е ясно ,че комунистите във всички партии нито ще извършат съдебна реформа ,нито ще допуснат главния прокурор да загуби права ,нито ще проведе лустрация ,тази държава е кауза пердута .

 37. 37 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Защо се акцентира само на наказателните проблеми.

  Царицата е Гражданското право.

  Царете на съдебната област са адвокатите.

 38. 38 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Дневник наруши своите ЗАДЪЛЖЕНИЯ, защото коментарът ми не съдържаше нищо от долупосоченото: Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица. Цензурират се мнения, които отричат НАТО и ЕС. Ето отново коментара ми: Основен приоритет на Българско е триумфално излизане от ЕС и НАТО. Иначе изчезваме като нация в разпадащия се ЕС. Никаква обида, особено на личностна основа. Иди, че вярвай на демокрацията.

 39. 39 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#12] от "svetlyobg":


  Избирателите на Слави не е трудно да ги излъжеш. Нито пък осъзнават колко важна е съдебната реформа и борбата с корупцията. Да не говорим за лустрация и т.н.
  —цитат от коментар 12 на svetlyobg


  Вие умнокрасивите от ДБ не може да схванете, че ДБ са леви марксисти, избирателите на Слави лесно можело да ги излъжеш! хахах :-) 1. Парите за ДБ идват от ЛЯВАТА партия в САЩ. 2. В коалицията са "зелените", които по презумпция са ЛЕВИ. 3. Предводител на четата е Христо Иванов, от стар комунистически род! Вие още си мислите, че ДБ са десни демократи, а за избирателите на Слави сте се закахърили. хахах :-)

  Другари, какво не ви хареса в коментара ми, че го изтрихте?!? Нещо фактите ли не ви харесват?

 40. 40 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Съдебната реформа ще се състои, ако Гешев няма да може да изкара достатъчно на брой папки от касата си с образувани досъдебни производства срещу депутати от парламентарните групи на реформистките партии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK