Юристи за евродоклада: "След 14 години усилия отвън няма никакъв резултат отвътре"

"За такива като България не може да се намери механизъм." На снимката: въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели, подчинено на главния прокурор, нахлуват в президентството на 10 юли 2020 г.

© Юлия Лазарова

"За такива като България не може да се намери механизъм." На снимката: въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели, подчинено на главния прокурор, нахлуват в президентството на 10 юли 2020 г.Годишният Доклад за върховенството на закона, оповестен от Европейската комисия вчера, констатира, че прокуратурата в България е контролирана от главен прокурор със суперправомощия. Посочени бяха и още куп проблеми в системата, за които медиите и критиците на властта пишат и говорят от години. Липсата на наказания за корупция по високите етажи на властта беше установена както от европейския доклад, така и от доклад на Антикорупционния фонд, изследващ резултатите от борбата с политическата корупция в България през последните пет години.


"Дневник" потърси мненията на юристи с опит, които от години наблюдават ситуацията в правосъдието. Днес то продължава да е във фокуса на събитията - очаква се тази седмица Висшият съдебен съвет да разгледа предложението на министъра на правосъдието, базирано на доклад на вътрешния министър, за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Днес е и първият работен ден на новия парламент, в който по-голямата част от партиите направиха заявка за сериозни реформи на прокуратурата и закриване на спецправосъдието.


Здравка Калайджиева, адвокат, бивш съдия в Страсбург:
Докладът на Европейската комисия отразява явления, които всички ние сме забелязали от години. За съжаление, едва сега това се казва на глас и не е ясно дали ще има мерки и какви.


Не съм оптимист поначало. Но Висшият съдебен съвет точно сега е поставен в цугцванг положение, както каза колега, Те не могат да пренебрегнат искането на министъра и знаят, че ако го направят, Народното събрание ще реагира.


Правителствата на България играят на котка и мишка със Съвета на Европа от повече от 20 години. Дано да е дошъл моментът, в който да настъпят промени. В последните две години и българският народ разбра какви са проблемите в системата на правосъдието. Дано сега политиците да намерят сили за стъпки напред.


Иван Брегов, юрист, Институт за пазарна икономика:


Докладът идва в деня, преди да бъде сложено началото на 46-ото Народно събрание. Той е такъв, какъвто е, и показва, че след 14 години усилия отвън няма никакъв резултат отвътре. Нормативен резултат поне няма. Има обществен и общественият резултат показва една сериозна част от българското общество, която има нетърпимост към своеволието, към безпорядъка и безправието.


И оттук насетне тези, които са в 46-ия парламент, ще бъдат следени по-строго, от тях ще се иска повече решителност, повече отговорност и по-висока политическа култура. Които не издържат тази проверка, ще изпаднат от политическия терен. А политическият терен у нас е мястото, където да не се нуждаем от повече външни доклади. Да преустановим тяхната необходимост да ги гледаме като спасителен пояс, като чакана помощ отвън или като повод редица фигури в правосъдието да утвърдят себе си като самодръжци.


Благовест Пунев, съдия, бивш член на Конституционния съд, бивш зам.-председател на Върховния касационен съд:


Докладът показва, че нищо не се променя. Затова се говореше за вдигане на мониторинга, защото констатациите са едни и същи. Не че нещо се е подобрило, а точно обратното.


В този състав на Висшия съдебен съвет не очаквам нещо да се промени. Ако има някаква промяна на нагласите, това дойде от закона "Магнитски", който даде друг контекст. Тук нещата са казани много по-директно, макар че няма екстериториално действие.


За такива като България не може да се намери механизъм, защото не е достатъчно нивото на интеграция на Европейския съюз. Той си остава едно общо икономическо пространство, това не обхваща институциите, сигурността, външната политика, правосъдието - те си остават на националните държави. Аз съм привърженик на една по-голяма федерализация на Европа. Тогава може би могло да се повлияе на отделните държави относно върховенството на закона.


България външно се прави на много изпълнителна, но всъщност е далече от стандартите. А дори тези, които открито са настроени евроскептично, дори срещу тях ЕС нищо не прави. От тези доклади има все пак някакъв смисъл, иначе пък нищо да не се прави е още по-лошо.


Наталия Киселова, доцент по конституционно право, по БНТ:


Докладът за върховенството на закона не ни казва нищо ново. Прави подробно представяне на случилото се от 30 септември 2020 г. до края на април 2021 г. в България. Няма нищо изненадващо, очаквани са всички препоръки.


"Магнитски" беше звучно ударен шамар, а тук има напомняне, че не сме решили всички проблеми, по които през годините са ни отправяни препоръки.


Не е малка вероятността главният прокурор да бъде отстранен или да си тръгне сам.


Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор, във "Фейсбук":


За втора поредна година проследявам за Антикорупционния фонд развитието и резултатите от най-значимите разследвания и съдебни дела за корупция по високите етажи на властта.


С едно изречение нещата могат да се обобщят така: Ситуацията е зле, но пък за сметка на това се влошава.


И няма никаква критичност у ръководствата на институциите, пряко отговорни за така създаденото положение.


Татяна Дончева, адвокат и депутат, по bTV:


Пооредният доклад на ЕК според мен засилва впечатлението, че трябва да се работи по промяна на Конституцията, но е трудно да се започне работа, когато има фрагментиран парламент и как точно ще се съберат тези необходими две трети за промяна на Конституцията.


Но се надявам, след конституиране на правителството, трябва да започнат в продължение на няколко месеца сериозни консултации, в които да бъдат включени всички знакови части на юридическото съсловие, за да можем да стигнем до решение как да изглежда главата "Правосъдие" на Конституцията. Темата къде да се намира прокуратурата - вече надделява мнението да излезе от съдебната власт.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  ,,Липсата на наказания за корупция по високите етажи на властта беше установена както от европейския доклад, така и от доклад на Антикорупционния фонд, изследващ резултатите от борбата с политическата корупция в България през последните пет години”

  Установяваме, стигаме до изводи, анализираме, констатираме…. но КАКВО ПРАВИМ? за да променим това положение.
  Това е въпросът!

 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Имам един такъв въпрос, по същество: Българската прокуратура по колко програми на ЕС е била бенефициент? /обучения, структурни реформи и т.н./. Ако е имало такива пари, усвоявани от Българската прокуратура, редно е ЕК да направи отделен мониторинг за тази дейност. За да се види резултатността от парите на европейските данъкоплатци върху Българската прокуратура.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Разстроено

  Да бе, на КОЙ му пука !!!

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  Няма предвидени санкции за нарушенията, затова няма и промяна. Нашият народ отдавна е казал - "Като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша".
  То, между другото, няма санкции и като не гласуваш, а уж е задължително, няма санкции, като напуснеш училище преди 16 г., а в Конституцията пише, че е задължително, ама айде да не се заяждаме.

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Точно.
  Даже това състояние вече се приема за нормално и неподдаващо се на никаква промяна…

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Танчи Дончева е в крак с последните тезиси на Хр. Иванов. Но е права да се кахъри за мнозинство от 2/3 в парламента. За евентуално постигане на конституционно мнозинство ПЪРВО са необходими мажоритарни избори за преодоляване на фрагментирания парламент и консолидация на политическото представителство. Що се отнася до прокуратурата - ако тя е извън съдебната власт, редно е нейните ръководители да бъдат избирани на преки избори, защото назначаването им от изпълнителната власт неминуемо води до още по-жестока зависимост отколкото сме свикнали със сегашната ситуация.

 7. 7 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Весело

  До коментар [#4] от "boevbisser":


  Говоря за състоянието на прокуратурата, не че се заяждаш

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2939 Весело

  Отново е открита топлата вода с великата констатациа , че прокуратурата в България е контролирана от главен прокурор със суперправомощия!

 9. 9 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 781 Неутрално

  За пореден път звучен шамар. Ама колко да е звучен, щом не се чува достатъчно добре?! Съдебната система е толкова непрогресивна и консервативна, че не очаквам сама да се реформира.

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Имахме надежди че ЕС ще се опита да пребори мафията и корупцията в България.
  Напразни надежди.
  Оказа се че с еврофондовете наля пари в мафията и в корупцията
  Направи ги непоклатими.
  Оказа се че никой наместо нас няма да бори нашенската мафия и нашенската корупция.
  Ми ся ко праим???

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Любопитно

  "Да реформираш институция било като да местиш гробища – отвътре не може да се очаква помощ. За помощ не знам, но съпротива – може."
  "Да питаш тия по върховете на институцията дали институцията има проблем е все едно да питаш призрак дали го е страх да ходи нощем из гробищата."
  "Не може хем да реформираш институция, хем да имаш приятели в нея."

  Това за прочит от страхливите български политици, които от 14 г. гледат докладите, правят едни и същи банални коментари и нищо не предприемат. Не съм го казал аз, а Кристиян Таков.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "След 14 години усилия отвън няма никакъв резултат отвътре"

  Къв натиск отвън? Туй са просто псалми. Хаосът в България напълно устройва Брюксел. Нито може да се измъкне, нито да се репчи като Полша и Унгария.
  Все пак Брюксел има проблем. Новите нямат нищо общо с Боко и боковизма и европейското .....натаковане. И не са пъзливи като Орешарски. Хич не са за подценяване.

 13. 13 Профил на dcu36648487
  dcu36648487
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Како значи "усилия отвън", какви усилия? ЕС крепи режима на ГЕРП финансово и политически вече толкова години, защото е удобен и послушен.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#13] от "dcu36648487":

  Те ни лъжеха , че искат промяна а бойко ги лъжеше, че прави реформи.
  И така МИНАХА ГОДИНИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Весело

  Отново пунт и пластика..... Уважаема редакия, доклада казва да създадем отчетност и контрол над Главатаря на прокурорите! до момента не съм прочел предложение в тази насока. Всички яйцемятания, всички сълзи и сополи са в посока смяна на личноста Главен прокурор!! Смянана човека не на модела! Не видях човечето с юмрука да каже "отчетност и контрол" а само да врещи Оставка! Красивите ни умни политици ката ден анатемосват човека главен плрокурор.... защо ли?
  Ето днес ще имат мнозинство от над 160 депутата, да въведат отчетност, да спре Европа да ни критикува. Но те няма да направят това, те ще сменят човека, защото настъпа руските шхиони и спонсорите на червения президент!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#15] от "chichka":

  Ти от Руси ли си? И това, че ти не знаеш не значи, че нямаше такива опити за отчетност на главатаря пред НС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Нещо точно по темата 14 години евродоклади

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2012/08/19/1890192_prochit_na_istoriiata_drugarskiiat_sud/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  Имахме надежди че ЕС ще се опита да пребори мафията и корупцията в България.Напразни надежди.Оказа се че с еврофондовете наля пари в мафията и в корупцията Направи ги непоклатими.Оказа се че никой наместо нас няма да бори нашенската мафия и нашенската корупция.Ми ся ко праим???
  —цитат от коментар 10 на Таралеж


  "Ако сам не си помогнеш и господ няма да ти помогне"

  Това винаги е бил и продължава да бъде най-големият проблем за Българите..... все чакат някой друг да помогне, да оправи, да реши........🙄

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  Интересно защо нищо не се казва за критиките към първия служебен кабинет на Радев ?!?

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  По всичко личи, че идва краят на Гешев с неговите шпицкомонди от брадати муджахедини като тоя на снимката, със зрилищните му, но напълно ялови акции по “шпиони”, биберони, селски курници и казани за ракия.

  Подобно недоразумение е грешка на създателите се, защото ги разобличава като мафия, която си назначава личен адвокат и бодигард, а не прокурор. Трябвало е да пипат по-внимателно и с повече финес (интелект).

  Нищо, за следващия път ще знаят... 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на nka42611914
  nka42611914
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Кога един доклад е разрешил някакви проблеми? Един доклад само констатира, не предлага решения. А България има нужда от конкретни действия. Но нищо няма да се случи. Бавна и мъчителна агония.

 22. 22 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Радев ще да е виновен или комунизма

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  "...мафия, която си назначава личен адвокат и бодигард, а не прокурор."

  За да не бъда голословен:

  Прокуратурата 2 години кри, че е оневинила Горанов за апартамента

  Проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия министър на ГЕРБ е прекратена още през 2019 г.

  https://segabg.com/hot/category-bulgaria/prokuraturata-2-godini-kri-che-e-onevinila-goranov-za-apartamenta

  За помнещите кратко и неточно: Владислав Горанов беше онзи, който проспа 700-те милиона, невнесени от Черепа в държавната хазна, както и получателят на "подаръчните торбички" директно в кабинета си в Министерството на финансите, където Черепа - днес обвинен в тероризъм :))))) - си е влизал като в обществена тоалетна.

  Според няколко инсайдъри, с които съм разговарял, Владислав Горанов е бил реалният началник на Бойко Борисов, а не обратното.

  Както се вижда, прокуратурата не е смееле (не смее до ден днешен) да го пипне с пръст.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 526 Неутрално

  За такива като България не може да се намери механизъм, защото не е достатъчно нивото на интеграция на Европейския съюз. Той си остава едно общо икономическо пространство, това не обхваща институциите, сигурността, външната политика, правосъдието - те си остават на националните държави.

  Това специално е глупав коментар ..
  Първо че националните закони трябва да бъдат напасните по европейското законодателство …второ че има европейски парламент .Не обхващало сигурността ??Ми като не обхваща сигурност дай да пуснем 10000 бойци на ислямска държава на наша територия ..и да ги оставим да отидат в Германия а ?
  Не обхващало външната политика ..като купуваме самолети за милиарди от партньорите ни ??

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  " Докладът показва, че нищо не се променя. Затова се говореше за вдигане на мониторинга, защото констатациите са едни и същи. Не че нещо се е подобрило, а точно обратното."

  Напълно съм съгласен с Благовест Пунев, който е отличен цивилист и конституционалист, доказал качествата си като такъв и във ВКС, и в КС, нямащ нищо общо с нагаждачеството и слугинажа към силните на деня, които проявяват много негови колеги !

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  До коментар [#10] от "Таралеж":

  "Имахме надежди че ЕС ще се опита да пребори мафията и корупцията в България.
  Напразни надежди."

  Други надежди са ни необходими! Надеждите, че ние сами можем да сложим ред в държавата си! Никой отвън няма да дойде у вас и да ти боядиса стените!

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#25] от "samoedin":

  Не съм съгласен. Нужно е да се бие тъпана докато чугуните уврат а народът прогледне за издевателствата и престъпленията на политиците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Докладит бяха за културни хора, приятелски подтик да си оправят проблемите. Не бяха за бай Ганьовци, които само се опитват да преметнатнат чужденците.

 29. 29 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 227 Весело

  Те си пишат доклади, нашите "урапвници" ги игнорират 17 години и изведнъж голямата новина- нямало никаква промяна :О

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Отново пунт и пластика.....
  ................................................
  Ето днес ще имат мнозинство от над 160 депутата, да въведат отчетност, да спре Европа да ни критикува. Но те няма да направят това, те ще сменят човека, защото настъпа руските шхиони и спонсорите на червения президент!
  —цитат от коментар 15 на chichka


  И да сменят Гешев, без да реформират цялата съдебна система включително българския съд, промяна няма да има!

  Но новите не искат ефективна промяна, те искат само да сложат послушен главен прокурор на мястото на Гешев!

 32. 32 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 64 Неутрално

  За пореден път звучен шамар. Ама колко да е звучен, щом не се чува достатъчно добре?! Съдебната система е толкова непрогресивна и консервативна, че не очаквам сама да се реформира.
  —цитат от коментар 9 на papunqk


  Явно само ти не си разбрал, че от тези 'шамари' ползва няма. Чиновниците в ЕС и БГ олигархията пърдят в едно гърне. Евросубсидиите се крадат и от двете страни (да не мисли, че нашите 'управляващи' крадат просто ей така, без разрешение и без да се отчитат ежемесечно на когото трябва). Затова и всичко е една димка и празни приказки са демокрация, свобода на словото, върховенство на закона и тинтири-минтири. Евросубсидиите имат за цел, да захранват местната олигархия, за да слушка и гласува за каквото и когото трябва, когато се наложи, а ако някой не слушка, като Орбан, да го изнудват, спирайки паричките. Всичко останало е дъвка за идиоти.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  То за да има резултат и отвътре, трябват и усилия отвътре, а не само снишаване.

 34. 34 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  "Докладът за върховенството на закона не ни казва нищо ново."

  Абе все пак друго си е да те ограбят законно, по закон който са си измислили специално за тази цел, отколкото без върховенство на закона! А тука на някакви измишльотини им било все едно законно ли ще ги ограбят, или незаконно...

  "Пшеничко веднага се спусна долу и щом се съвзе от уплахата си, започна да ругае, колкото му глас държи, полицаите, наричайки ги главорези, бандити, пощурели паразити и зверове.

  — Тъкмо бях стигнал до гората — почна да разказва той, — когато полицаите изскочиха от храстите. Добре че ги зърнах навреме и хукнах да бягам, иначе сега щях да съм в дранголника.

  — А какви са тези полицаи? — попита го Селдичка.

  — Бандити! — ядосано отвърна Пшеничко. — Честна дума, бандити са! Тяхната истинска длъжност е да защищават населението от грабежи, но в действителност те защищават само богаташите. А точно богаташите са най-големите грабители. Само че те ни грабят под прикритието на законите, които сами си измислят. Но я ми кажете, има ли някаква разлика в това дали ще ме ограбят по закон или незаконно? На мене ми е все едно!"

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 35. 35 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Явно само ти не си разбрал, че от тези 'шамари' ползва няма. Чиновниците в ЕС и БГ олигархията пърдят в едно гърне. Евросубсидиите се крадат и от двете страни (да не мисли, че нашите 'управляващи' крадат просто ей така, без разрешение и без да се отчитат ежемесечно на когото трябва). Затова и всичко е една димка и празни приказки са демокрация, свобода на словото, върховенство на закона и тинтири-минтири. Евросубсидиите имат за цел, да захранват местната олигархия, за да слушка и гласува за каквото и когото трябва, когато се наложи, а ако някой не слушка, като Орбан, да го изнудват, спирайки паричките. Всичко останало е дъвка за идиоти.
  —цитат от коментар 32 на agn101064616


  Браво уважаеми, вие сам разсъждавайки логически открихте мафията в капитализма в интернационален мащаб! Във вашето описание прозира една определена класа, а всички останали неописани принадлежат към една друга (безмълвна!) класа, прав ли съм? Ах, колко ли нови открития чудни ви чакат по пътя към следващото логично заключение за същсетвуването на КЛАСОВА БОРБА...

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 36. 36 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Онзи мърляв брадат талибан, от снимката, е заслужил напълно да бъде завързан на стол и обръснат – на сухо.

 37. 37 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  И ка да няма резултат. Ето ДПС е пак във власта

  24 Часа:
  Кабинет на Слави към 5 август с гласове от ДПС, премиерът ще се договаря следващата седмица
  Многократно от партията на Трифонов са заявявали, че уговорки с ДПС няма да правят, също и с останалите от статуквото - ГЕРБ и БСП. Но от другите две протестни формации винаги са добавяли, че никой не може да забрани на депутати да гласуват в подкрепа на кабинета.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK