Последните 30 години в пет урока

8 ноември 1991 г. Правителството на Филип Димитров е избрано с гласовете на ДПС, но без ясно споразумение за политиките и без тяхно участие в правителството.

© Иван Григоров

8 ноември 1991 г. Правителството на Филип Димитров е избрано с гласовете на ДПС, но без ясно споразумение за политиките и без тяхно участие в правителството.Коментарът е от профила на Вержиния Велчева във "Фейсбук".


Урок първи. През 1991 г. СДС спечелва изборите, но със 110 мандата няма парламентарно мнозинство. Правителството на Филип Димитров е избрано с гласовете на ДПС, но без ясно споразумение за политиките и без тяхно участие в правителството.


Урок първи гласи: подкрепа без ясни ангажименти и участие лесно може да бъде оттеглена. Дори подкрепата да е заявена като безусловна, условия винаги има.
Слави Трифонов изпревари моя урок номер две. Дали го знае или тепърва ще го учи по трудния начин?


Вторият урок е свързан с правителството на Любен Беров. Тогава аз бях депутат в 36-тото Народно събрание и с него се познавахме от президентството, когато бяхме съветници на президента Желев. И до днес вярвам, че той искаше да бъде почтен. В първите месеци на своето премиерстване той всяка вечер ми звънеше по телефона и отчаяно търсеше някаква подкрепа от СДС, вероятно предусещайки каква роля е отредена на неговото правителство. Търсеше подкрепа, която аз нямаше как да му осигуря.


И тук идва урок номер две. Всички правителства са на България, но зад всяко стои конкретно мнозинство и интересите, които движат това мнозинство, определят истинските приоритети на правителството. Любен Беров искаше да бъде почтен, но правителството му остана в историята като правителството на "Мултигруп".


И до днес сред много хора битува илюзията, че Жан Виденов бил много честен, защото излезнал беден от политиката. Всеки политик трябва да излиза от политиката с материално състояние, което съответства на законните му доходи и това едва ли трябва да бъде изтъквано като достойнство за когото и да било. И колко може да е честен един премиер, когато неговото правителство роди първите крупни политически скандали в новата ни история, свързани с кръга "Орион" и Веска Меджидиева.


Но не това е важното. Неговото правителство докара България до най-голямата икономическа катастрофа. Жан Виденов говореше чудесно английски език, сред неговите министри имаше добре образовани хора, които също знаеха езици, но както премиерът, така и правителството като цяло, бяха тотално некомпетентни да управляват.


Урок номер три е следният: съвременното управление, за да бъде успешно, изисква съчетание от много фактори. То трябва да бъде предвидимо в действията, да води открита политика, да умее да организира администрация с висок професионален морал и да е способно да носи отговорност за своите действия в условията на активно гражданско общество, да откликва и да може да коригира своята политика в съответствие с обществените настроения, но като отчита икономическите реалности. И всичко това да става при спазване на върховенството на закона.


Свидетелства за прехода 1989 - 1999
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Иван Костов е безспорно най-добрият държавник и премиер в последните 30 години, но далеч не е добър кадровик. Тук нямам предвид хора като Христо Бисеров, Йордан Цонев, Евгени Бакърджиев (Бог да го прости), чието присъствие беше наложено от необходимия за запазване на мнозинството баланс на силите. Но под неговото крило израснаха и голям брой жалки венцехвалещи го мижитурки. Ще се огранича с един може би най-ярък пример - настоящият венцехвалец на Бойко Борисов Спас Гърневски. Тези хора заглушаваха всички смислени критики, които ако бяха чути навреме, някои грешки щяха да бъдат предотвратени.


Урок номер четири гласи: В политиката е особено важно ушите и очите на лидерите да са широко отворени за критиките и затворени за хвалбите, особено когато идват от удобни и посредствени хора. Единствената заслужена хвалба могат да бъдат реално постигнатите резултати. Невинаги тези, които те хвалят, са политическите ти приятели, а тези, които те критикуват, невинаги са врагове. И винаги е хубаво това да бъде разбрано навреме, а не след като доскоро хвалещите те ти забият нож в гърба.


Митът за спасителя на бял кон явно е дълбоко проникнал в националното съзнание. Най-яркото му превъплъщение в новата ни история беше Симеон Сакскобурготски. Помня как хиляди с надежда се тълпяха по улици и площади и си искаха царя. Царят известно време се колебаеше. Или така изглеждаше. Може би малко хора си спомнят подкрепата му за ДПС на изборите през 1997 г. Докато през 2001 г. се отказа от царството и обеща да ни оправи за 800 дни.


Дните минаха, оправянето някак не се усети, но се сдобихме с тройната коалиция на безвремието. И хайде - народът взе да се възнася по нов спасител - с черна тужурка, който гледаше строго и ловеше лошите. Нямаше бял кон, но беше пасал конете на Тодор Живков и царя. Този спасител така ни спаси, че както сам каза, следващите 50 години едва ли някой ще го стигне.


Петият урок е лаконичен: Няма спасител на бял кон, който да дойде да свърши това, което трябва да е колективно усилие на всички нас.


Ако ние не научим най-сетне този урок, просто ще продължим да бъдем "оправяни" от поредния натрапен спасител. А както виждаме, идва време, когато конят е станал куцо магаре, а спасителят е по-жалък и от коня си.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 712 Любопитно

  "Няма спасител на бял кон, който да дойде да свърши това, което трябва да е колективно усилие на всички нас."

  Абе, Вержиния, ако не се намери един бунак на бял кон да се излъже, то как ти се вижда всички ние - тарикатите с БМВ-тата, Мерцедесите и Теслите - колективно да се излъжем?

 2. 2 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Браво!
  Много добро.

  "Последните 30 години в пет урока", Вержиния Велчева

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Разстроено

  Като изключим прекалено дидактичното "урок", с останалото съм съгласен.

  Еретик
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Хахаха!
  Спасителите на бели коне са характерна особеност за банановите републики, за необразованите, за третия свят.
  И колкото и да ни се иска народецът да спре да се надява някой принц да го Упраи няма как да променим за една нощ това което някои нации са градили за столетия.
  Жестоко, но истина. Няма никакъв начин да се случи нито в това покооление нито в следващите две-три.
  Десетелителия на образоване, учене на демокрация, забравяне на омразата, честност, доброта , морал……
  Звучи смешно, нали?
  Когато на пра-пра внуците спре да звучи смешно ще значи че сме прескочили от нивото на третия свят.
  Значи че имаме куража и самочувствието да не търсим принцове и бели коне да ни Упраът.

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  "Урок първи. През 1991 г. СДС спечелва изборите, но със 110 мандата няма парламентарно мнозинство. Правителството на Филип Димитров е избрано с гласовете на ДПС, но без ясно споразумение за политиките и без тяхно участие в правителството."

  Е това наистина е голема грешка че в първото демократично правителство нямаше турски министри. Ако това беше направено турското присъствие щеше да е задължително във всяко следващо правителство!

  Иначе снимката е готина с незабравимият шарен земеделец Гошо Тъпото и младият философ Меди Доган.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  секи 4ти ми

  Не го мисли.
  Коня е алегория.

  Не мисли "бунака".
  В Мерцедес си тоже житка или в SUV джипка.

  До коментар [#1] от "john_3volta":

  "Няма спасител на бял кон, който да дойде да свърши това,
  което трябва да е колективно усилие на всички нас."

  ако не се намери един бунак на бял кон да се излъже,
  то как ти се вижда всички ние - тарикатите с БМВ-тата, Мерцедесите
  и Теслите - колективно да се излъжем?

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Урок номер шест. От времето на Костов и дисега няма директен полет до Анерика. Стабилност.

 8. 8 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 422 Неутрално

  ДПС е с трайната идентичност на олигархичен султанат, контролиращ етнически вот. Но се продава навън в целофана на чисто либерална партия. У нас балансиращият ѝ центризъм винаги успява да я курдиса не просто на борда на новия кораб, преди още старият да е потънал, а директно на управленския му мостик, от което печелят най-мното олигархичните кръгове, създадени от ДС. ДС е структурата, която изигра ключова роля по източването на националния капитал на НРБ и последващото му трансформиране в частни, мощни, икономически и финансови субекти, които да приватизират България. Така наречените приватизатори останаха и до ден днешен организирани в модела на кръговата икономика, наричан "#КОЙ", понякога наричан "Паралелна власт", а когато Ирен Кръстева окончателно пое разпределението на порциите и остави Доган морфично да резонира в Росенец - "Моделът Пеевски". Ахмед Доган в последно време изглежда като заложник в сараите си, откъдето веднъж или два пъти годишно почетният председател произнася поредната си високопарна реч, издаваща душевното му разстройство.
  Борисов трябваше да се превърне в цел на задкулисието за дългосрочен план, свързан с налагането на модела на кръговата икономика (обръчи от фирми), наложен от Кремъл – създаване на олигархия, тръгнала първо от силови групировки (това беше задачата на Любен Гоцев), преминаваща през изсветляване на бизнеса, натрупване на първоначален капитал чрез придобиване на собствеността на съборената социалистическа икономика и трансформирайки я в база за мафиотизиране на управлението, което да осигури на кукловодите финансово превъзходство и контрол върху политическия живот чрез контрол върху правосъдната система.
  Всъщност съдебната реформа и отстраняването на Иван Гешев не са въпроси на лявото и дясното, а на държавността изобщо. И по тях, въпреки различията, има сериозно приближаване на позициите на партиите в новия парламент, с изключение на ГЕРБ и ДПС.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#7] от "blondofil":

  ПС. Сърбите дето не са имали такъв успешенпремиер като Костов си имат директен оилет от Америка до Белград че и два куфара им дават да си возят.

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#8] от "Анти Шишковци":

  Ако имаше задкулисие нали Костов щеше да го унищожи като имаше властта.

 11. 11 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Като гледам- няма мърдане. Държавта наистина им е бащиния даже нещо повече и зестра.

 12. 12 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Ако поиска чичо Сам, може "да ви купи с парцалите" но не иска.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#4] от "Таралеж":

  Народът не чака. Той си работи. Ами старото свободно поколение все чака някой да го оправи по навик.

 14. 14 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Урок 6 - Когато хората гласуват затова да изметеш сараите, не си избираш Митева със помощта на ДПС.

 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Пропуснат е най-важният урок, а именно: трябваше ЛУСТРАЦИЯ за членовете на БКП и ДС и пълно расекретяване на досиетата.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Урок на уроците: На прост народ спасители много...
  Кой на кон, кой без кон, кой ми боядиса коня зелен!

  Сидо
 17. 17 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  То се вижда как България е заложник на циганията, а Бабата играе много.

 18. 18 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1721 Неутрално
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":

  Но нямаше желанието. Мистър 10% е свидетелството за това.

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#15] от "majorman":

  Да, ама изгаряше и Елена Костова, плюс един куп други родни "демократи". За Бойко да не говорим.

 21. 21 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Преди 20 години изчегъркаха СДС от властта !
  Сценаристите докараха Царя НДСВ и хората му поднесоха властта на тепсия.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  Повърхностен анализ.
  Съобщава се , че СДС спечелил изборите , но с недостатъчни мандати да състави самостоятелно правителство , без обяснения защо се стигна до там. А причината беше , че малко преди изборите от СДС се отделиха земеделците на Милан Дренчев и социалдемократите на Дертлиев , които така и не влезнаха в парламента, защото с малко не достигнаха 4 процентовата бариера , но така прахосаха много гласове на обединеното СДС. Ако не бяха се отцепили, СДС щеше да има убедително мнозинство за самостоятелно управление, а така спечелиха "с малко но завинаги" по глупавата реплика на Ал. Йорданов, само с процент, два пред БСП и то след Лукановата зима. Нямаше да се стигне до сваляне правителството на Ф. Димитров , нямаше да се стигне до правителството на Беров , България щеше да има друго по-добро развитие.
  Най-важният урок е демократичните сили да не се цепят и разделят. По време на прехода задкулисието със свои подставени лица и агенти умело предизвикваха такива разцепления на принципа "разделяй и владей" и успяха.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  Вержиния преди две години бе написала статията: Вержиния Велчева: "Христо Иванов и Атанас Атанасов да си ходят, трябват нови лица"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Разстроено

  Българите пак чакат "спасителя"....цял живот седят и чакат някой друг да дойде да им каже, да направи вместо тях, да им даде насока, да им посочи правилният път, но не спират да обясняват как са най и по. Най-умни, най-можещи, най-знещи. Обясняват как всички други са глупаци и нищо не разбират..... Позната история, за последните 30+ години никой не е научил нищо ново. "Ти знаеш ли кой съм аз БЕ" и "Ти на мене ли ЧЕ ми каеш БЕ" трябва да се превърнат в официално мото на държавата.....🤬

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 422 Неутрално
 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  "Петият урок е лаконичен: Няма спасител на бял кон, който да дойде да свърши това, което трябва да е колективно усилие на всички нас."

  Това не е вярно или е вярно дотолкова , че истинският спасител обикновено не е на бял кон и хората не го смятат за спасител.
  Смелите реформатори, които изваждат страната от икономическа и финансова катастрофа и правят необходимите болезнени реформи , за да тръгне държавата напред са истинските спасители , които хората не оценяват и не осъзнават. Такъв спасител беше Иван Костов, който авторката мимоходом споменава, но не като спасител, а като лош кадровик, имайки предвид поведението на Спас Гърневски, като така прехвърля вината към предадения , а не към предателя или изменника.

 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Медиите продължават да ни набиват, че трябвало да има категорично мнозинство. Напротив. Политиците са там, за да защитават нашите интереси. И когато спорът е между леви и десни, между социални разходи и данъчни приходи (например), тогава да сядат и да намират решения, а не един да тропа по масата и да решава! В семйството е така, в частния бизнес е така, защо трябва в държавата да е друго? То затова и сме на този хал - двама души имат три мнения и не могат да се обединят. Затова само престъпносттта е организирана, затова и постоянно чужди интереси ни клатят и ни съдират джоба, а ние само мрънкаме.

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  Вержиния преди две години бе написала статията: Вержиния Велчева: "Христо Иванов и Атанас Атанасов да си ходят, трябват нови лица"...
  —цитат от коментар 23 на hamiltonf


  Вержиния е била съветник на Желев по време на "Боянските ливади" , когато беше свалено правителството на Ф. Димитров и е продължила да му бъде съветник по времето на Беров, когато властта беше дадена реално в ръцете на Луканов и Доган, а хората си мислиха , че СДС продължава да управлява. Така всички негативи на управлението на Беров, респективно Луканов и Доган, бяха прехвърлени на СДС. Така в последствие дойде на власт Жан Виденов.
  Някои хора от екипа на Желев , в знак на протест срещу неговата предателска политика ,подадоха оставка , като например вицепрезидента Блага Димитрова , но такива като Вержиния са останали да обслужват Желев.
  Вержиния не е в моралното си право да дава уроци на политическо поведение.

 29. 29 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 430 Неутрално

  А шестият урок е: ако искате България да просперира, постъпвайте както правителствата на Бойко Борисов. На всички е ясно че това беше най-доброто което можеше да се случи за България, но просто не искат да си го признаят.

  dame
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Любопитно

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  "Най-важният урок е демократичните сили да не се цепят и разделят. По време на прехода задкулисието със свои подставени лица и агенти умело"

  Едно въпросче Таше. Бандата на четиримата - Георги Марков, Венци Коня, Стоян Ганев и Сашко Йорданов от задкулисието ли бяха?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "И хайде - народът взе да се възнася по нов спасител - с черна тужурка, който гледаше строго и ловеше лошите. "

  Ловеше гилзите след престрелките.

  По времето на Бойко Методиев Борисов от Банкя като главен секретар на МВР в България бяха извършени над 150 поръчкови убийства на крупни мафиотски фигури, почти до един от конкурентни на СИК банди или от вътрешната конкуренция в СИК.

  Брой разкрити: 0 (нула).

  Това си беше едно държавно организирано разчистване на терена за сегашната мафия на Маргини, Маджовци, Румен Николовци и пр. недосегаеми.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Умен народ не би избрал мутра 3 пъти подред. По принцип може би сака всичко около него да им е зле, както е в оная приказка...

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "конят е станал куцо магаре, а спасителят е по-жалък и от коня си."
  Много добре казано.

 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  статията е забележителен креатив!

  тук таме баналности, тук таме безсмислици и безсъдържателности, няколко плитки опита за лъжливо избелване на двамина персонажа... обаче колко много самопризнания на квадратен сантиметър текст!
  дано не я редактират постфактум, като се усетят колко излишни неща е издрънкала гуспужата

  четете и вниквайте!
  после плачете разочаровани от това, че системата не работи така, както искате, а както на системата (политици, бюрократи, спонсориращи управляващите партии бизнесмени) й е изгодно
  и ако й е изгодно буквално да мачка гражданите - прави го, без да се замисля
  а полезни идиоти измежду самите мачкани винаги се намират, за да търсят оправдание на мачкащите

  тази статия потвърждава отдавнашния извод/съгласие на Ботев с Прудон, че "всяко правителство е заговор срещу свободата"!


  мерси на авторката!
  и да не си скубе косите, сторила е в крайна сметка добро дело ;)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 973 Весело

  "Всеки политик трябва да излиза от политиката с материално състояние, което съответства на законните му доходи и това едва ли трябва да бъде изтъквано като достойнство за когото и да било."

  Светиня Му Костов е отличен пример.
  Е, за да спести от законните си доходи "спасеният" от КТБ милион и половина лева би трябвало не само още да е премиер, ами и да остане такъв и през следващите 50 години, ама това са подробности...

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  малко преди изборите от СДС се отделиха земеделците на Милан Дренчев и социалдемократите на Дертлиев
  —цитат от коментар 22 на tacheaux
  тактически това бе глуповато, но и Дренчев и Дертлиев си даваха сметка, че общо правителство с другите части от СДС ще е невъзможно заради принципни противоречия

  още по-важната причина за "недопобедата" всъщност е Кръглата маса, на която назначената от БКП опозиция даде на болшевиките гаранции, че няма да ги "чегъртат"

  и изобщо "преходът" се разви по плановете на червените

  не го осъзнахме това навреме, макар че имаше една шепа народ, която предупреждаваше и доста точно предсказа какво ще се случи...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  Политиците са там, за да защитават нашите интереси.
  —цитат от коментар 27 на Лео

  това е мантрата, повтаряна от самите политици

  лъжат

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#29] от "dame":

  що рече?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#30] от "Julian Mall":

  Като им погледне човек действията, по - скоро бяха фигурите на сцената. А конците им дърпаха други, зад кулисите.

 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#32] от "Хи-хи":

  може да ни се струва, че избираме, но в действителност управляващите ни се натрапват

  много рядко се случва наистина да изберем

  всичко останало е ловка измама по незабележимо превземане


  претенции към "народа" (между другото - много абстрактност и прекалена обобщителност съдържа този термин) може да има само защо е пропуснал няколкото удобни случая за въстание в името на уж споделяна от всички ценност "чиста и свята република"
  дори сега един стремеж към идеалите на БРЦК би бил актуален
  и мен лично ме задоволява, понеже (премълчаван исторически факт) уставът-програма на БРЦК е писана от... Михаил Бакунин. Левски добавя в нея съвсем малко и то чисто практични, местно-специфични неща

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Уроците са хубаво нещо, но за кого са те - за нас, дето ги назначаваме или за тези, които поемат кормилото на държавата?
  Колко от нас, ще ги прочетата и колко от тях сегашни и бъдещи ще ги вземат под внимание - предполагам не много.
  ѝа вземем първия урок, който е съвсем логичен. Какво пречи дори и да има писан и подписан документ за целите и условията на една коалиция, страната която иска да го наруши да намери претекст за това и дори да я развали без никакъв претекст.
  Да, по-добре е да има нещо черно на бяло, та поне част от хората да си направят извод, но ето, и в момента болшинството от нас имат изградено мнение за ръководството на ДПС ( същото, което тогава прецака правителството на Ф.Димитров) и какви бяха последствията за тях - никакви. Дори напротив и до днес журналисти ( вярно като В.Велева) и държавници (вярно като баце) величаят Доган, че видиш ли, той бил голям политик. Голям мошеник е ОК, ама политик, философ и не знам какво още ( хидроинженер или енергетик) ми се струва не съвсем вярно.
  Общо взето това се отнася и за остаалите 'уроци' - правилна е тезата, но резултатите от тях НЕ повлияха на избора на народа и още по-малко повлияха на правителствата които ни управляваха до сега.
  Предстои да видим от тук насетне, кой какво е научил, но до моменат сигналите не са много положителни.

 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  Това си беше едно държавно организирано разчистване на терена за сегашната мафия на Маргини, Маджовци, Румен Николовци и пр. недосегаеми.
  —цитат от коментар 31 на Norman Granz

  чак сега ли се сещаш да го кажеш в прав текст?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#35] от "pag":

  тук авторката се опитва да оправдава забогатяването от властта

  едно от ценните самопризнания

  Виденов е изключение - и го е сторил показно, макар и не без някаква доза "самоотрицание", типично за фанатик на идея (която идея носи и облаги на верните й жреци)
  след което си се закачи към фактически отдавна приватизираните (още преди 1989) партийни фирмички и си заживя сладко и безгрижно
  (не мога да се сетя коя конкретно бе фирмичката, от която бозаеше и навярно още бозае Жанчо)

  (за Жан наистина не намирам добри думи от рода "достоен враг"; нищо достойно няма в умен човек, който остава верен на несправедлива социална система)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#41] от "tsvetko_51":

  ние никого не назначаваме

  стига с тия самоубийствени илюзии

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 45. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Вижте, кукловодите са добре обучени, положили са теоретичен и практически изпит и действат на терен 30 години. Санкюлотите нито си четат уроците, нито ги чуват ако някой им каже нещо, само квичат че нещо някъде ги сърби ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Любопитно

  До коментар [#28] от "tacheaux":
  "Вержиния не е в моралното си право да дава уроци на политическо поведение."
  А генерал Атанасов е?! През 2021 год.?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#45] от "Сатана Ликующий":

  уви, вярно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на tinati
  tinati
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Спомням си ,че служители на фирма Труд в Русе обсъждаха ролята на тази госпожа за приватизацията на фирмата. Това е описано подробно в
  https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/mastita-prokuristka-iziade-18-500-drebni-akcioneri

 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  Трийсе години са огромен период, ако можехме да учим уроци и да си вадим поуки отдавна щяхме да сме го сторили!
  Обаче наблюдаваме точно обратното!

  klimentm
 50. 50 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  С две думи за тези пет урока - Няма морал , има само интереси !

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Любопитно

  Ако урок 3 е наистина урок, то той противоречи на урок 1 и урок 2.
  До останалите два урока не успях да достигна....понеже се натъкнах на...

  "Иван Костов е безспорно най-добрият държавник и премиер в последните 30 години,..."

  ....и спрях да чета....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK