"Дойде моментът след корумпирано управление ГЕРБ да бъде полезна като опозиция"

Среща на "Има такъв народ" и "Демократична България" за сформиране правителство.

© Юлия Лазарова

Среща на "Има такъв народ" и "Демократична България" за сформиране правителство.След критиките, че не преговаря с други партии, "Има такъв народ" покани на разговори всички парламентарни групи без ГЕРБ-СДС за сондиране на общи цели и идеи. Поканата към ДПС и БСП предизвика вълнения сред наблюдателите. Мнозина отправиха предупреждения към "Демократична България", която вече намери допирни точки с бъдещия мандатоносител. В същото време президентът Румен Радев започна консултации с политическите сили, преди да връчи мандат на победителя на изборите "Има такъв народ". "Дневник" публикува няколко коментара по темата от БНР и "Фейсбук" без претенции за изчерпателност.


Радан Кънев, евродепутат от "Демократична България":


Тези дни въпросът е един - ще има ли правителство, излъчено от 46-ото Народно събрание?
И този въпрос е наистина изключително важен. Важен е преди всичко защото новият парламент и новото правителство имат две спешни, неотложни и определящи за развитието на нацията през следващите десетилетия задачи:


Окончателно оформяне, договаряне с ЕК и най-вече - изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост и приемане и защита на националната позиция по законодателния пакет #FitFor55 на ЕК, или казано с прости думи - законодателството по прилагане на Зелената сделка.


1) Служебният кабинет публикува своя окончателен вариант на Националния план. Тази версия е значително подобрение на "плана Дончев", приет от кабинета Борисов. Прогрес има почти във всеки елемент на плана - разпределение на средствата по политики, връзка с националния бюджет и еврофондовете, конкретизация на политиките и проектите и най-вече - съответствие с политиките и приоритетите, заложени в Европейския план #NextGenerationEU.


Въпреки това, в областта на енергийния преход и този план не е достатъчно амбициозен и не залага най-важната цел - България да се превърне, вместо в жертва на климатичните политики, в лидер на енергетиката от 21-и век, и особено в образователните и научни политики, свързани с прехода. В голяма степен това се дължи на факта, че правителството е обвързано с решения на 44-ото НС, които блокират развитието на енергетиката и ни обричат отново на "опашкарска" позиция. Друга причина е продължаващата плахост да се търси партньорство с бизнеса и съвместни проекти на държавата и бизнеса за наистина водещи, лидерски технологии, каквито са невъзможни с капацитета единствено на държавните фирми и администрацията.


Пример в тази насока е проектът за изграждане на нова държавна парогазова мегаелектроцентрала. Самите автори на проекта оценяват трудността на такъв проект да получи грантове от NextGenerationEU и да бъде част от финансирането за зелен преход. Съответно - да бъде дългосрочно печеливш проект, а не нова черна дупка за субсидии. Решението тук е в търсене на много по-иновативна технология, с използване на пълния потенциал на държавата, университетите и частния енергиен и финансов сектор.


2) Пакетът #FitFor55 беше посрещнат от служебното правителство с предварителна резерва (заглавията - 6 или 7 държави, сред тях и България, отхвърлят новото климатично законодателство).


Тук трябва първо да е ясно, че става дума за законодателна ИНИЦИАТИВА, а не за приети актове. Тепърва Европейският парламент ще направи множество изменения на предложените актове, а едва след това ще започне най-важната част от законодателния процес - съгласуването с националните правителства в Съвета.
Позицията на българското правителство е може би оправдана (макар аз да не я приветствам) с оглед на цитираните решения на 44 НС, както и с някои твърде рискови и технологично необосновани предложения на ЕК, които носят много голям социален риск за увеличаване на неравенствата.


Най-важното обаче е България да излезе от пасивния образ на жертва на далечни, "Брюкселски" решения. Да оцени внимателно целия пакет и да прецени ползите и рисковете за българските граждани и българската икономика от отделните му елементи. Съответно - всичките 17 български евродепутати, или поне мнозина от нас, да имаме по възможност обща позиция при гласуванията в ЕП и да търсим съюзници сред другите колеги в парламентарните си групи.


Моята лична позиция е ясна - тя е отговорност пред лицето на промените в климата и подкрепа на технологичен прогрес, който да направи климатичните политики печеливши за икономиката и благосъстоянието на гражданите. Каква е обаче националната позиция аз продължавам да не знам, което силно затруднява работата ми.


Дебатът по тези решения тепърва започва, в това число и необходимият дебат в българското общество, в който бизнесът и синдикатите значително изпреварват политиците.


Без да подценявам другите спешни задачи на 46-ото НС, и преди всичко - нашия в "Демократична България" свръхприоритет за съдебна и институционална реформа, всеки правителствен формат трябва да има пределно ясни и вътрешно съгласувани позиции по Националния план и по политиките за борба с промените в климата. Без такива позиции, всяко управление ще бъде безотговорно пред гражданите и безпомощно в дебата в рамките на ЕС.


Евгений Кънев, доктор по икономика:


1. И най-умният и добронамерен премиер не може да управлява без ясно парламентарно мнозинство.


2. И най-доброто правителство нищо не може да направи, ако зависи от плаващо мнозинство за основните си решения.


3. Когато има плаващо мнозинство, няма принципи, няма политическа отговорност. Има интереси и съображения.


4. Когато има плаващо мнозинство, последната цел на политиката са националните интереси и развитието на България.


5. Когато има плаващо мнозинство, вотът на избирателите е подменен.


Другата голяма подмяна са различните мнозинства, които държат правителството и прокарват бюджета и икономическите политики.


Така например, след Беров това беше честа практика. Единствените правителства, които спечелиха избори и управляваха с програмата си бяха на Жан Виденов и Иван Костов. Царят трябваше да се съобрази с ДПС. Тройната коалиция на БСП и ДПС намери опорно колело в Царя.


ГЕРБ се опитаха сами да управляват след 2009 г, но след "Ало, Вальо" и особено "Костинброд", ДПС стана незаобиколим коалиционен партньор - дори без официално да участват. Именно с Костинброд се опитаха да махнат ГЕРБ от властта, но спирането на Южен Поток и еврофондовете наложиха връщането на ББ като лице пред Европа. Но с гласовете на ДПС в парламента се прокарваха ключови закони, най-вече свързани с разходите на държавата.


На практика само в периода 1995-2001 г. ДПС нямаше силно влияние в българската политика. Оттогава неизменно участва във формирането на парламентарни мнозинства. Но забележете - само тогава, когато от техните гласове зависи мнозинството.


Именно затова е нужно ясно мнозинство с БСП. Само тогава ще сме наясно, че ДПС е извън властта.


Това мнозинство е нужно да бъде документално скрепено, където да са ясни ангажиментите на страните и да се изключи извиването на ръце при първа възможност. А премиерът наистина да е с подходяща биографична история на противник на статуквото.


Ружа Смилова, университетски преподавател по политология:


Аз пък не мога да разбера:


- какво лошо има в това да се разговаря и за лица в управлението, не само за политики и програми


- какво лошо има подкрепящите едно управление да имат претенции кой ще участва в него, дори да има претенции за пряко влияние в определени ресори.


Не виждам какъв е интересът на ДБ, например, да подкрепят кабинет, върху който няма да имат абсолютно никакво влияние.


Явно от БСП и ДПС има достатъчо петимни да подкрепят кабинет на плаващи мнозинства.


Това не е играта, в която според мен ДБ трябва да участват.


Проф. Вили Лилков:


Според мен вървим към съставяне на правителство, като казвам вървим - изразявам очакванията на повечето от българите, тъй като за мен отиването на нови избори ще нанесе вреда на всички. Смятам, че след вторите сега извънредни избори политическите сили са разбрали, че се е стигнало до една точка на пречупване, след която, ако не се състави правителство, негативи ще понесат партиите, които са отговорни за съставянето на кабинет.


Хубаво е, че се смени тонът и се забравиха някои от заклинанията от съвсем скоро при някои партии и седнаха на една маса на преговори. Очаквам близките дни да има правителство с мандата на "Има такъв народ" и то ще мине в Народното събрание без проблем.


Най-вероятно сега от ИТН вече са осъзнали огромната отговорност, която носят, обявяването на кабинет предварително беше лекомислено.


Ясно е също, че и сегашният служебен кабинет и бъдещият са свързани в голяма степен и с действията и ролята на президента Румен Радев. Освен това ИТН знаят, че ако сега загубят политическата инициатива, са загубени изобщо от тук насетне, обречени са на спадане на подкрепата, и в никакъв случай не биха постигнали тези резултати в бъдещи избори, когато и да са те.


Бъдещото правителство на ИТН ще получи подкрепата на ДПС, а при БСП има два лагера - за и против подкрепа, но "За подкрепа" са повечето. Вероятно правителството ще е с мандата на ИТН, без политически коалиции.


Това правителство ще е стабилно поне до президенските избори. Чакат го много сериозни проблеми, тъй като тепърва престоят разговорите за политики, за идеи, за реалното управление на държавата. Затова ще е нужен диалог между партиите. Очаквам и министри от служебния кабинет да влязат в следващия.


Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бивш евродепутат от ЕНП:


Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да не оставя впечатление, че някой друг зад нея и управлява. Изглежда, че се връщаме в ситуация на по-висока предсказуемост и рационалност - това става с връщане на диалогичността от страна на ИТН. От партията на Трифонов отчетоха грешката си с представянето на кабинет директно след парламентарния вот.


Ще има правителство, което ще има труден живот и няма да изкара пълния си мандат, което не означава бързи избори.


Доста време може да бъде полезно едно такова правителство. Ще има тематични мнозинства по определени законопроекти. Това означава нестабилност, известна непоследователност, слабост, което обаче не означава, че това правителство не може да извърши много полезни неща.


Вероятно нито една от партиите на протеста няма да види реализирана голяма част от своите обещания и това е реалността. Ще трябва да се осъществяват само онези политики, по които има максимално съгласие, което да обхване не само партиите на протеста, но и партии на статуквото.


Оттук нататък партиите на протеста няма да нарастват като партии на протеста, а като партии на добро управление. Те следва да сменят подхода и визията. Протестите вече официално свършиха и партиите на протеста са на ръба да станат управляващи. Без диалогичност и прозрачност правителството ще стане жертва на моментни конюнктурни интереси и комбинации, които ще пораждат мнозинство.


Може би дойде моментът след тежко, корумпирано управление ГЕРБ да бъде полезна на страната като опозиция.


Очаквам съгласуването и работата по законопроектите да бъде на много по-високо ниво от досегашната практика да се гласува "какво ли не".


Като бройка това правителство ще има многобройна опозиция. Често пъти тази опозиция ще се доближава до мнозинство.


Нови избори ще са лоши за всички. Аз дори бих казал катастрофа за политическата система като цяло. Най-важният знак за това е намалялата избирателна активност. Не бива да се допускат трети избори. Играем си с огъня, с чувствата и страстите на хора, които имат силите да протестират и тъкмо заради това разочарованието им ще бъде много голямо.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  ГЕРБ нямат какво полезно да предложат на обществото. Вредни са.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Ако не си вършил съвестно работата като управляващ, как ще я вършиш когато властта вече не у теб?…

 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  “ България да се превърне […] в лидер на енергетиката от 21-и век”
  ——
  А защо не и от 22-ти?
  Тоя приказките за нищо ги няма, ама те, май, повечето от ДБ са такива.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Весело

  Никой не ги брои Герб за живи, така става като толкова не искаш да излезеш от властта, накрая те изхвърлят като мръсно коте.
  А иначе - поне за мен най-положителното е, че ИТН схванаха, че сами нищо не могат да направят и ще трябва подкрепа за кабинет, най-вероятно и от БСП, уви.
  Да видим, чака ни интересна седмица, в която със сигурност ще научим поне новия кандидат министър председател.

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Да не забравяме ,че все още общините в голяма част са в ръцете на гербаджии , при новото управление много от завръзките и корумпираните проекти ще бъдат прекратени или замразени , например в нашия град веднага бяха спрени проектите по асфалтиране на големи булеварди , улици ,останаха недовършени важни инфраструктурни проекти , но такива стоят недовършени още от преди 12 години ,когато пък комунистите крадяха по същия начин ,а фирми на Черепа взеха над 150 милиона и републикански път стои недовършен и без акт 16 .

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  "Именно затова е нужно ясно мнозинство с БСП...."
  ............
  От кога пиша, че ДБ работи за връщането на ръководната роля на Партията, но вече и открито се признава!
  Честито на Храбреца и Гърнеца!!! Постигнаха целите си!!!

 7. 7 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Тъпо!!!
  Забрана за ГЕРБ!! Пандиз за лидерите!!!
  Каква опозиция???
  ..То е все едно да кажеш:"След края на войната дойде моментът НСДАП /нацистката партия/ да бъде опозиция".!!!

 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От ГЕРБ нищо не зависи вече. Такова пълно игнориране с презрение и гавра в НС към политическа партия не е имало в най-новата ни история. С квичене само тия си причинява загуба на обществена подкрепа от останалата им периферия и скоро ще останат само с "лелиГЕРБ" и корумпираните калинки, които ги е страх от наказателно преследване.

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А пък болшевиките сте полезни.
  Хахаха.
  То е ясно, че ще стигнем до Белият автобус ама дано имаме нова силна дясна алтернатива:)

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  До коментар [#8] от "doctor.no":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bai nik":
  ДАНС вече навести община Варна за договора за боклука, там има основание да ги навестява всяка седмица, предстои подобно и в София, ФандУкова е пред истерия.
  Ще видим кои гербаджийски кметове ще се опънат на изпълнителната власт.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  По-болшевишка политика от вашата на ГЕРБ аз лично през живота си не съм виждал.
  Особено пиеските с хеликоптерните пари от Бога на джипката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  До коментар [#11] от "doctor.no":

  Чудя се дали тази седмица няма да има задържани.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1641 Неутрално


  "Не виждам какъв е интересът на ДБ, например, да подкрепят кабинет, върху който няма да имат абсолютно никакво влияние."
  .........
  Дами и господа, случва се чудо невиждано!!! Едни 12% са поканени да подкрепят един кабинет, върху който нямат абсолютно никакво влияние!
  Колко е бил прав другарят Ленин за такива хора!!!

 15. 15 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Весело

  До коментар [#11] от "doctor.no":

  Глупавите, умните ще вземат плавно завоя или в най-добрия случай за тях ще останат неутрални. Същото стана като Герб спечелиха 2009 г....

 16. 16 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  НС трябва да гласува снемане на имунитета на цялата парламентарна група на ГЕРБ и да развърже ръцете на вътрешния министър да ги разследва. На първо четене - Теменужка, Петя, Нанков, Маринов, Терзийски, Дончев, Ананиев и Ангелов

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  "Може би дойде моментът след тежко, корумпирано управление ГЕРБ да бъде полезна на страната като опозиция."

  Тцъ! ГЕРБ не може да бъде полезна опозиция. Те ще правят саботажи - номера, трикове и ексцесии за да провалят новото управление. За да докажат, че сегашните са некадърници, а само Той, Той, Той и най, най, най-способния и такъв не може да се намери за 100 години напред. Как пък някои хора не разбраха, че ГЕРБ и Шайка с Главатар? какво очакват?

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не бих казал, че политиката на ГЕРБ е болшевишка. Съобразяваше се с началниците от Брюксел.
  И тази Гьобелсова пропаганда в момента не ви е нужна.
  Но крадците от миналото да са промяната е приказка за наивници.
  Вие дори и ГЕРБ анакувате по болшевишки. Щото толкова ви е капацитета.
  Все пак по-добре БСП отколкото ИТН, Мая и ултралевите ДБ да е в основата на правителството.

 19. 19 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  надали, без подкрепа от прокурор се съмнявам службите да си батисат разследването, според мен ще събират доказателства до ниво неопровержими, но не се изключва и да ги скъсат от привикване наразпити. Пак ще е готино да ги гледаме как квичат от страх.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 22. 22 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Дойде време след едно добро управление, България да започне да бъде управлявана от "Жан Виденовчета" правени по калъп. Това сме га гледали. Като начало ще започнат със дълговете!

 23. 23 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  ГЕРБ се съобразявала с началниците от Брюксел, верно ли бе? Хахаха
  - Сигурно Туск е разпоредил да дадем на Путин 4 млд за безполезна тръба
  - Урсула пък е разпоредила пачките и кюлчетата да се държат само в нощно шкафче
  - А пък лошия Вебер е дал формулата за покупката на къщата в Барселона
  Ума ми не побира кой брюкселски чиновник е разпоредил търговията с органи в Правителствена

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  До коментар [#22] от "geometar":

  Радвам се, че даваш добра оценка за управлението на служебното правителство.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нищо няма да получи, ако питаш мен, освен ако не му докажат нещо крайно криминално, в което се съмнявам, особено пък с такава прокуратура. Политическата смърт на Герб обаче е едно нелошо начало на промени в държавата.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 28. 28
  makemydayy
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#20] от "makemydayy":На заграбеното от Метовиев вече са хвърлили око от Белия дом и бившите му ортаци от местното ОПГ. Едно правитество ще е в тежка конкуренция за тия авоари.
  —цитат от коментар 26 на doctor.no


  Методиев от "практикуващ рекет" скоро ще стане "потърпевш от рекет"...
  И ще стане както обикновено...
  Ще го влачат по съдилища докато не стане "беден,но честен".
  Лошо нема...

 29. 29 Профил на Bisser Boev
  Bisser Boev
  Рейтинг: 3024 Весело

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Отчитам, но чудеса не стават. Герб поне 1-2 години се очертават в изолация, а след това - я камилата, я камиларя. Трябваше Борисов да подаде оставка миналата година, той се запъна като магаре на мост. Хак да му е.
  Весел уикенд на всички.

 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#28] от "makemydayy":

  Даааам, едни безскрупулни "джуджета" вече доволно потриват ръчички и смятат на ум. Голям смях ще падне.

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  След некадърно и корумпирано управление, ГЕРБ ще стане некадърна и корумпирана опозиция.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  До коментар [#29] от "boevbisser":

  Предупредих го , че има да пати ако се опъва за оставката. Помисли се за г-жа Тачър. ама сам се излъга с помощта на кръжеца верни клакьори около него, които добре намазаха филиите си.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  Оттук нататък партиите на протеста няма да нарастват като партии на протеста, а като партии на добро управление. Те следва да сменят подхода и визията.
  =========
  Ха хааааа..... 😁🤣😁🤣😁🤣😁
  Това е ли е била тактиката....?
  Ами няма да стане.... :)
  Няма как да стане....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Дойде време след едно добро управление, България да започне да бъде управлявана от...!
  —цитат от коментар 22 на geometar


  Освен полагане на асфалт върху паянтови основи, нищо друго не беше свършено за тези десет години! Нищо!
  Нямаше нито една реформа. Нямаше инвестиции.
  За това пък имаше в изобилие корупция, бедност и руско влияние довело до възкръсването на АЕЦ Белене и Турски поток...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 35. 35 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#34] от "Рим":

  Само по безумията какво да правим самоварите се похарчиха над 1 млд. То не ги продава Онуй, после ги мести (на хартия де) в Козлодуй, пак ги върна в Белене, после пак единия щял да ходи в Козлодуй. А първо Делянчо, после Теменужка възлага проучване за стотици милиони на идеите на гения.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#7] от "makemydayy":

  Или БЗНС на Никола Петков, например...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на Edin Prepatil deto ima o6te da pati
  Edin Prepatil deto ima o6te da pati
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Баничка ще има за всички, споко. Е, може би без пенсионерите

 39. 39 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 365 Любопитно

  Арогантно неадекватни като управляващи, същите ще са и като опозиция, герб е един безславно приключил проект

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  ГЕРБ биха били полезна опозиция когато всичките им корумпирани членове воглаве с Вожда влезнат в затвора.

 42. 42 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Всичко в Русия е дадено на концесия. Това е страна с подчертано фашистка икономика и елит, неолиберална диктатура. И Унгария е неолиберална диктатура, и Турция. Лявото и Доброто не са изначални, както сапунът не е изначален. Лявото е антикапитализъм - защото е анти-зло, капитализмът се осланя на лакомията и егоизмът - и подкрепя силните на денят. Капитализмът е 666. .......................................................................................................................................................................................................................... ........................ ........................................... ................. Растежът на пазарната икономика винаги е по кейнсиянски. Копаеш дупки и заравяш дупки, и с парите от тази дейност пазаруваш - ОТКРИВШ НОВИ ПАЗАРИ - РАСТЕЖ. Войната е кейнсиянство, в такъв смисъл. САЩ стават могъща икономика след Гражданската война, още повече след ПСВ, и мега след ВСВ.

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  " Именно затова е нужно ясно мнозинство с БСП. Само тогава ще сме наясно, че ДПС е извън властта."

  И с БСП като " мнозинство", далеч не е сигурно, че турците ще са извън властта ! Колко пъти вече да дъвчем едни и същи азбучни истини бе хора ? 30 години не научихме ли един урок най - после ? Поне един, ама наистина разбран докрай ?

 44. 44 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Евгени Кънев потвърждава моите думи "Именно затова е нужно ясно мнозинство с БСП. Само тогава ще сме наясно, че ДПС е извън властта."

  За разлика от ДПС, БСП също няма особено збор. На нови предсрочни избори те ще са с едноцифрен резултат. Това ги прави подходящ коалиционен партньор.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":

  Ако искате да бъдете качествена опозиция (а това ще ви е повече от необходимо за да оцелеете) критикувайте по същество. Престанете с общите проказки и квалификациите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Мисля, че единственото, което ще правят е да пречат. Така ги инструктира вождът.

 48. 48 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  "Има една стара идея подкрепяна от изтъкнати писатели като Платон, Аристотел и Монтескьо, ЧЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА ИЛИ ИКОНОМИЧЕСКАТА СИСТЕМА СЕ НАМИРА В ХАРМОНИЧНА ВРЪЗКА С ПРЕОБЛАДАВАЩИТЕ ЦЕННОСТ И НАЧИНА НА ПОВЕДЕНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО." – ("Само капитализъм')
  Колко пъти съм казвал, че политиците са проекция на обществото и даже са много по-добри, най-малкото защото са избрани – малцина сред много (кастинг) и че ние, даже не ги заслужаваме! Заслужаваме ли Радев, Желев, Първанов, Жак Виденов, Доган, Пеевски, Манолова, Трифонов, Тошко, Гечев, Стоилов, Рашков, Борисов, – НЕ, защото очакваме именно тези хора да ни променят живота и то ДРАМАТИЧНО, а не почистят Народното събрание...ЗАТОВА НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАМЕ

  Сега разбирате ли какво е искал да каже Левски с гневното НАРОДЕ????, – искал е да каже С Г А Н !!!! (това е сериозно)

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#22] от "geometar":

  Абстрахираме се от Буци. Да изброим министрите, кой какво е свършил и полезно, забележимо направил? Дето да остане за поколенията.
  Здравеопазване, правосъдие, енергетика, външни работи...Всичко е totalschaden.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 51. 51 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Не бих казал, че политиката на ГЕРБ е болшевишка. Съобразяваше се с началниците от Брюксел.
  —цитат от коментар 18 на Да вярваме на истината


  Не съм чул от Брюксел да са пращали кюфтето темнушка да води преговори в Маскве за строежа на руската ядрена централка в Белене. От Брюксел ли на наредиха експресния строежа на Турски паток с наши пари, та руснаците да могат да продават газ на Сърбия и Унгария? Брюксел ли прати руската дълбачка във Варненския залив. А бе вие русофилите от герп съвсем се самозабравихте.

 52. 52 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  "Именно затова е нужно ясно мнозинство с БСП...."............От кога пиша, че ДБ работи за връщането на ръководната роля на Партията, но вече и открито се признава!Честито на Храбреца и Гърнеца!!! Постигнаха целите си!!!
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Реставрация на кабинетите на БСП и ДПС от преди 20 години, само дето този път стана през задната врата, с помощта на пРезидент Радев и популистите на Трифонов!

 53. 53 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Евгений Кънев, доктор по икономика:


  1. И най-умният и добронамерен премиер не може да управлява без ясно парламентарно мнозинство.


  2. И най-доброто правителство нищо не може да направи, ако зависи от плаващо мнозинство за основните си решения.


  3. Когато има плаващо мнозинство, няма принципи, няма политическа отговорност. Има интереси и съображения.


  4. Когато има плаващо мнозинство, последната цел на политиката са националните интереси и развитието на България.


  5. Когато има плаващо мнозинство, вотът на избирателите е подменен.


  Другата голяма подмяна са различните мнозинства, които държат правителството и прокарват бюджета и икономическите политики.

  ИСТИНАТА!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 54. 54 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 225 Неутрално

  То няма правителство тея за опозиция си мечтаят...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 55. 55 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#51] от "gianni":

  А то защото АЕЦ не беше издънка на БКП. В Друга държава Р. Овч. щеше да е в затвора. И не само той. Виденов и доста дрогари комунисти щяха да са в затвора.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 56. 56 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Добре е да има плурализъм в анализите, които публикувате.. Съгласен съм с почти всичко от изброеното, но хората които сте потърсили, са изцяло привърженици на ДБ и анализират като такива..Да не се превръщаме в това, срещу което се борихме.

  Sic transit gloria mundi
 57. 57 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  "Пример в тази насока е проектът за изграждане на нова държавна парогазова мегаелектроцентрала"

  За парогазовите топлоцентрали ни внушават, че след 2050 щели ДА ГОРЯТ ВОДОРОД.
  Причината е елементарна. Водородът изгорен в парогазовите електроцентрали има ефективност под 50%. Ако същият водород се преобразува в електричство в горивни клетки ефективността е 70%.
  Но предложенията за парогазови централи са смислени за хората на заплати от Путин. Предлагат ни сега да похарчин едни пари за да преминет на газ и след 2030 година пак ще сме в днешното положение.

  подпис
 58. 58 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  До коментар [#53] от "АмброзСП":

  Напълно съгласен!

 59. 59 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Историята на ГЕРБ ще е тъжна и поучителна, доколкото те опозиция няма да бъдат..По-скоро ще се окажат в позицията на преторианци, защитаващи отиващият си лидер и като такива, всичките им действия ще се ръководят от това, а не от клетвата, която са положили.,.С времето, това ще придобие трагикомични измерения , а хората ще се разочароват все повече и повече..

  Sic transit gloria mundi
 60. 60 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#51] от "gianni":

  Вие сте безполезен и....т. Щото нямате капацитет дори за такъв да ви изполват.
  Белене е поръчано от болшевиките ако не знаете. А за пръв път имаме български газопровод. Сиреч не собственост на Русия.
  Пак повтарям Гьобелсовите опорни не са актуални. Нали сте на власт.

 61. 61 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Когато Борисов отиде в затвора , напълно заслужено , ГЕРБ ще изчезнат като НДСВ.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1220 Весело

  Имаме си вече парламент-слънце - водеща политическа сила от комедианти, смешници, сценаристи и друг пълнеж; втора политическа сила от хулени, оплювани, обвинявани, окаляни и все пак стойностни хора; следва наследницата на БКП, която има силно социална програма и както винаги готова да изяде натрупаното досега и отново да ни остави в бедност и безвремие; " и демократи" отрочета на И.Костов с дълбоки комунистически корени; вечната Амбър пардон ДПС, която няма да пропусне поредно задкулисно участие във властта; и накрая най-симпатичните МаяМамата, за която трябва да се погрижи или психолог или по-твърд съпружески контрол и озаптяване , Бабикяни-хаджикяни-татяни и всякаква улична плънка! И как от такъв богат човешки материал няма да се получи правителство-спасител, което е загрижено за просперитета, добруването и оцеляването на нацията! Хей живот, здравей, здравей ни напява един певец от по-далечното минало! Спете спокойно, деца, за вас работи денонощно цвета на народа!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  От управляващите очакваме ефективни политики за поддържане на високия растеж, а не мантри, че другите били корумпирани! Ако имат някакви данни да сезират правоохранителните органи, ако нямат да не ни правят на глупаци.

 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  едно корумпирано управление се сменя с друго корумпирано управление

  властващи и опозиция си сменят местата, но сумата остава същата

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1246 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Забелязваме, че вездесъщият тук „КМЕТ В СЯНКА“ явно е супермен, с желязна конструкция или е параванче, зад което пиеш цялата редакция на Дневник! Отдавна наблюдаваме това явление, но въпросният „КМЕТ В СЯНКА“ напоследък нещо се е развихрил и полага неимоверни усилия да бъде на всяко гърне мерудия! Искаш примери ли, дете мое с къдрав мъх? Ами ето: късно през нощта, в 02:01 ч. кметчето пише отговор (№46) на мой коментар в материала „Цитат на деня: Да поставим ДПС на диета от властта“ - https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/07/23/4236217_citat_na_denia_da_postavim_dps_na_dieta_ot_vlastta/?ref=home_NaiNovoto – а тази сутрин, още в 06:49 ч. пише първият коментар на материала "Дойде моментът след корумпирано управление ГЕРБ да бъде полезна като опозиция", публикуван, забележете, в 06:47 ч. Машалла, ефенди, ашколсун! Възникват следните резонни въпроси:

  1. Как кметчето успява да прочете този материал, публикуван в 06:47 ч., за две минути, да го осмисли, да формулира коментар и така да го напише, че да успее в 06:49 ч. да го публикува преди всички останали? Впрочем, следващият бързак е @Аз съм българче обичам наште планини зелени, публикувала своя коментар в 06:51 ч.

  2. Ако предположим, че кметчето си е легнал веднага след последния си коментар в 02:01 ч. и е станал веднага преди коментара си в 06:49 ч., то значи, че той е спал цели 4 часа и 48 минути, без да загуби нито зрънце от епохалната си проницателност и заядливост, нали?

  3. Можем ли да предположим, че поне част от редакцията на Дневник всъщност не се крие зад кметчето, защото в противен случай нашият „КМЕТ В СЯНКА“, заедно с „Аз съм българче обичам наште планини зелени“, са готови да бъдат бъдещата двойка български астронавти, предложени от учиндолският философ и народен трибун, които ще вземат акъла на свикналите с всичко в НАСА със своите издръжливост, готовност да се жертват за каузата (каквато и да е тя) и нечовешкото си присъствие на ориентация във времето, пространството и актуалните новини. А може дори да поставят началото на нови стандарти в изискванията и обучението за астронавти, с които да прославят още повече нашата мамковина!

  Ето защо аз предлагам да се премахнат директно тестовете за астронавти от българска страна, за да спестим време и средства (нали?), а „кметчето“ и „българчето“ директно да бъдат изпратени в Хюстън, където всички да видят, че и „ний сме дали нещо на светът“, както е казал поетът! Други предложения?

 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Историята на ГЕРБ ще е тъжна и поучителна, доколкото те опозиция няма да бъдат..По-скоро ще се окажат в позицията на преторианци, защитаващи отиващият си лидер и като такива, всичките им действия ще се ръководят от това, а не от клетвата, която са положили.,.С времето, това ще придобие трагикомични измерения , а хората ще се разочароват все повече и повече..
  —цитат от коментар 59 на Hristov


  Самият Борисов е най-голямата дилема за ГЕРБ.
  Биха могли да се променят само и единствено ако го изхвърлят.
  Но ако го изхвърлят губят единствената спойка помежду си.
  Такава е съдбата на лидерските партии, които нямат никаква идеологическа вътре в тях.
  За толкова много време, от зор да изядат колкото се може повече, така и не успяха да се обвъържат с някаква идеология. Останаха само на приказки десни. Никакви политически цели, никакви рефорни, никаква идеология.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#69] от "Храбър":

  "Такава е съдбата на лидерските партии, които нямат никаква идеологическа вътре в тях."

  Исках да кажа - "идеологическа връзка вътре в тях".
  Грешка за която се извинявам.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#68] от "Santos":

  Проявяваш завидни детективски качества.
  Очевидно си бил отличен школник в школата в Симеоново.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#68] от "Santos":

  Други предложения - да го оставим, че без него ще е скучно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на hph16649537
  hph16649537
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Подходът е сбъркан. Да седнат 3-те т.нар. протестни партии и БСП на една маса и да намерят общи приоритети. Да предложат на успешните служебни министри с високо обществено доверие да останат като редовни - Кирил Петков, Асен Василев, Рашков, Янаки Стоилов и още 2-3-ма или колкото преценят; да предложат и свои кадри за останалите министерства. Да се разберат и за премиер, не задължително от ИТН. Тука първото место и мандатът не значат нищо при подобна ниска активност и "победа" с фотофиниш. Да преговарят като равни без излишни претенции.

 74. 74 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2127 Гневно

  Дойде време след едно добро управление, България да започне да бъде управлявана от "Жан Виденовчета" правени по калъп. Това сме га гледали. Като начало ще започнат със дълговете!
  —цитат от коментар 22 на geometar


  +++ Но като начало ще усвоят едни 29 млрд европари.... а после ще са толкова могъщи, че и с оръжие не можем ги изгони!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 75. 75 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":От ГЕРБ нищо не зависи вече. Такова пълно игнориране с презрение и гавра в НС към политическа партия не е имало в най-новата ни история. С квичене само тия си причинява загуба на обществена подкрепа от останалата им периферия и скоро ще останат само с "лелиГЕРБ" и корумпираните калинки, които ги е страх от наказателно преследване.
  —цитат от коментар 8 на doctor.no


  Напълно оправдано според мен! Изгледах вчерашното изслушване - както и неадекавтните изказвания на представителите на ГЕРБ. Които изведнъж станаха големи поддръжници на парламентаризма и демокрацията - точно те, при които тулупа от Банкя не се беше вясвал в парламента с години, и ползваше НС като гумен печат!

 76. 76 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Една от основните цели на следващо правителство трябва да бъде да се попречи на Методиев и на внуците му да харчат заграбеното по време на властта му...Методиев е още млад ,здрав и може дълго да лежи в панделата за пример на други политици,които искат да са тарикати и национални предатели..
  —цитат от коментар 20 на makemydayy


  Направо народен съд ! Какво ще си играем на дребно !

 77. 77 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#46] от "Храбър":

  “ критикувайте по същество.”
  ——
  Това не беше критика, а дружеска бележка, че може да е още по-амбициозен в празните приказки…те са си празни, така или иначе, нъл тъй. И ти го знаеш, и той го знае, па и секи друг.

  А за “същество”-то ши тряба да почакаме тия да са доберат до властта и да ва поведат към това светло бъдеще на световен лидер. Засега има само авджилък за балъци.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 78. 78 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":Нищо няма да получи, ако питаш мен, освен ако не му докажат нещо крайно криминално, в което се съмнявам, особено пък с такава прокуратура. Политическата смърт на Герб обаче е едно нелошо начало на промени в държавата.
  —цитат от коментар 25 на boevbisser


  И на мен така ми се струва. Не вярвам нещата да стигнат до там - не че Борисов не заслужава това.

  Но изтриването на тумора ГЕРБ от политическата карта на България би било позитивно.

 79. 79 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Добре е да има плурализъм в анализите, които публикувате.. Съгласен съм с почти всичко от изброеното, но хората които сте потърсили, са изцяло привърженици на ДБ и анализират като такива..Да не се превръщаме в това, срещу което се борихме.
  —цитат от коментар 56 на Hristov


  Едно време имаше АБПФК. Сега се появихте "новите" борци.

 80. 80 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Историята на ГЕРБ ще е тъжна и поучителна, доколкото те опозиция няма да бъдат..По-скоро ще се окажат в позицията на преторианци, защитаващи отиващият си лидер и като такива, всичките им действия ще се ръководят от това, а не от клетвата, която са положили.,.С времето, това ще придобие трагикомични измерения , а хората ще се разочароват все повече и повече..
  —цитат от коментар 59 на Hristov


  Така е! Надявам се Тома Биков да се изявява на трибуната в НС ежедневно, пръскайки слюнки наляво и надясно. Няма по-добър начин и последния мунчо в държавата да разбере за какви измекяри става дума.

  Не съм привърженик на БСП, и си имам едно на ум, но разликата между един Янаки Стоилов и т. нар. Барни Ръбъл - в ролята му на Министър е толкова очевидна, че направо изкарва очи.

  По същата логика, интелектуалното предимство на Рашков над неуспелият актьор Биков се видя вчера, когато с едно изречение, Рашков просто го направи за смях...

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2729 Неутрално
 83. 83 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1125 Гневно

  Герб и дпс са за затвора, каква опозиция!

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  "ГЕРБ се опитаха сами да управляват след 2009 г, но след "Ало, Вальо" и особено "Костинброд"

  А какво точно се случи в Костинброд та се наложило ДПС да е незаобиколим партньор? Костинброд си беше една гигантска манипулация на Маяма и Барека. Създадоха впечатление за по-принцип невъзможна за изпълнение изборна фалшификация. За такава глупост би трябвало да бъдат съдени за опорочаване на изборите и уронване на граждански прева на гласущи чийто вод в крайна сметка беше манипулиран. След близо 10 години още има "специалисти" като Евгени Кънев, които се позовават на случая като на негатив за ГЕРБ. И не беше ли Ваньо, а не Вальо специалисте?

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 86. 86 Профил на Георги Геров
  Георги Геров
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#53] от "АмброзСП":

  А с ясно правителствено мнозинство премиера ли управлява, или мнозинството?

 87. 87 Профил на Георги Геров
  Георги Геров
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#53] от "АмброзСП":


  Евгений Кънев, доктор по икономика:1. И най-умният и добронамерен премиер не може да управлява без ясно парламентарно мнозинство.2. И най-доброто правителство нищо не може да направи, ако зависи от плаващо мнозинство за основните си решения.3. Когато има плаващо мнозинство, няма принципи, няма политическа отговорност. Има интереси и съображения.4. Когато има плаващо мнозинство, последната цел на политиката са националните интереси и развитието на България.5. Когато има плаващо мнозинство, вотът на избирателите е подменен.Другата голяма подмяна са различните мнозинства, които държат правителството и прокарват бюджета и икономическите политики.ИСТИНАТА!
  —цитат от коментар 53 на АмброзСП


  Вотът на избирателите е 6 партии да казват кокво да става в България. Как с плаващо мнозинство това е подменено?

 88. 88 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 301 Весело

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  ГЕПИ по-скоро е тоталитарно-мафиотска, ръководена от два пъти осъждан премиер, но това не е повод за притеснение, а повод за хвалене на малките мафиотчета и критерии да заемаш висок пост в йерархията на структирата.

 89. 89 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  ДПС не трябва да участва в управлението, т.к. ще го опропасти. За ГЕРБ е ясно.

 90. 90 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Тресе ги панически страх. Заели са кръгова отбрана, която може и да се пропука. Не знам каква опзиция се готвят да бъдат но не очаквам нищо конструктивно от партия, ръководена от простащина.

 91. 91 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Малинов бил голям наивник!

  Каква опозиция може да бъде едно ОПГ?

  Прекъсваш паричните потоци, проверяваш натрупаните богатства и панаира много бързо ще се разпръсне.

 92. 92 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  До коментар [#68] от "Santos":

  +++++++++++++++++ :))))).

 93. 93 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Косвените щети от управлението на ГЕРБ е тоталната деградация на народа - простотия, невежество и нисък морал.

 94. 94 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Недоволни олигарси искат подмяна - те да заменят предишната власт със своя. Очевидно една мнима корупция се заменя от явна, но този факт вече прави по-силно впечатление дори от безразборно подхвърляните хипотези от разни дилетанти или предани помагачи на задалият се фашизъм. Баламурниците за пореден път ще се бръкнат дълбоко в джобовете, което пък е истинският сеир за всеки страничен наблюдател.

 95. 95 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  "Дойде моментът след корумпирано управление ГЕРБ да бъде ПОЛЕЗНА като опозиция"

  А-ха-ха-ха-хи-хи-хо-ХО-ХО-ХО!! ПОЛЕЗНА!! Ами що не, като да. То се знае. Ама разбира се.

  "Демократическата република е най-добрата възможна политическа обвивка на капитализма и затова капиталът овладял тази най-добра обвивка обосновава своята власт дотолкова надежно, дотолкова сигурно, че никаква смяна нито на лицата, нито на учрежденията, нито на партиите в буржуазно-демократическа република не поколебава тази власт."

  Та за обвивката всяка партийка може да е ПОЛЕЗНА... А-ха-ха-ха...

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK