Какво виждаме зад компромиса "Северен поток 2"

Има защо да сме скептици. Най-малкото трудно би могло да се дефинира къде точно минават червените линии, които Москва не трябва да наруши

Има защо да сме скептици. Най-малкото трудно би могло да се дефинира къде точно минават червените линии, които Москва не трябва да нарушиАнализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Джо Байдън дойде на президентския пост с обещание да обнови традиционните външнополитическите съюзи на Америкa.


Въпреки различията и лошите спомени от предишната администрация, САЩ и Европа имат споделен дневен ред по ред стратегически въпроси: от борбата с климатичните промени и т.нар. "Зелен преход", през глобалните стандарти в дигиталната сфера до отговора на растящото влияние на Китай. Няма съмнение, че Ангела Меркел е засегнала всички тези точки в срещата си с Байдън в Белия дом миналата седмица.
Посещението на германския канцлер обаче ще се запомни с компромиса по повод "Северен поток 2", безспорно най-щекотливата точка в отношенията между Вашингтон и Берлин.


Казано най-просто, Байдън прие, че проектът за газопровод ще бъде завършен и срещу фирмите, участващи в изграждането, няма да бъдат прилагани наказателни мерки. В замяна Германия се съгласи да санкционира Русия, в случай че тя предприеме агресивни действия срещу Украйна, като например използването на газовия транзит през украинска територия като политически инструмент.


Меркел пое ангажимент да отпусне финансиране в размер на 1 млрд. евро за развитие на възобновяемите енергийни източници в Украйна, а също така се ангажира с инициативата "Три морета" (която наскоро проведе годишна среща в София).


В самия край на кариерата си на политик Меркел има с какво да се поздрави. Германия получава важна отстъпка от САЩ. Аргументът на Берлин винаги е бил, че "Северен поток 2", както и "Северен поток 1" (който функционира още от 2012 г.), са изцяло бизнес проекти, а не форма на геополитическа обвързаност с Москва.


Газопроводът се ползва с подкрепа от страна на големите енергийни компании в Германия, от Социалдемократическата партия, която участва в коалиционното управление на федерално ниво, a и от наследника на Меркел Армин Лашет. Единствено Аналена Бербок, кандидат на Зелените за канцлерския пост в предстоящите наесен избори, атакува "Северен поток 2". Но дори тя да поеме щафетата от Меркел, което не е толкова вероятно, газопроводът ще е свършен факт.


Решението на Байдън поставя в деликатна позиция Украйна, а също така и Полша, които винаги са разглеждали "Северен поток" като акт на съглашателство с Путин. Де факто Русия е в състояние да прекрати напълно преноса на природен газ през украинска територия след 2024 г., когато изтича срокът на временното споразумение между Москва и Киев, постигнато преди две години с посредничеството на Европейската комисия.


"Северен поток 1", "Северен поток 2" и "Турски поток" имат общ капацитет 145 млрд. куб. м годишно, сравнено със 120 млрд. куб. м за украинската мрежа. "Газпром" има възможност да пренасочи изцяло доставките за клиентите си в ЕС и така да лиши Киев от приходи в бюджета. Германските власти твърдят, че това няма да се случи и че газът ще продължава да се транзитира и през Украйна, но реална гаранция не е възможна.


Тук възниква въпросът дали евентуалните санкции срещу Русия, договорени между САЩ и Германия в случай на злоупотреба с "газовото оръжие" от страна на "Газпром" и Кремъл, ще проработят. Има защо да сме скептици. Най-малкото трудно би могло да се дефинира къде точно минават червените линии, които Москва не трябва да наруши. Може да сме сигурни, че в едни бъдещи търговски преговори за транзита "Газпром" ще извива ръцете на украинската страна за по-изгодни условия. Но така би постъпил всеки бизнес, стремящ се да минимизира разходите си и съответно да реализира по-голяма печалба.


Американското решение има своя логика. Ако Русия е склонна да хвърля средства в енергийна инфраструктура, която може да се окаже икономически нерентабилна, това е проблем предимно на руските граждани. И евентуално на европейските енергийни компании.


Международната агенция по енергетика предвижда свиване на търсенето на природен газ в Европа като цяло и в ЕС в частност през идните две десетилетия. Според прогнозата Евросъюзът ще потребява едва 329 млрд. куб. м през 2040 г., сравнено с 394 млрд. куб. м за 2020 г.


Закриването на въглищни електроцентрали няма да доведе до газов бум. Що се отнася до Украйна, спирането на руския транзит е стимул за допълнителни реформи и модернизация в енергийния сектор, въпреки краткосрочните загуби. Москва ще изгуби и традиционен лост за влияние в украинската политика - енергийно-политическите лобита, които процъфтяваха през миналите десетилетия. Сметката, иначе казано, е сложна.


За САЩ е по-важно Германия, а също така ЕС като цяло, да сътрудничи по въпроси с по-дългосрочно значение. Въпроси, които засягат и американските граждани директно. Вече имаме и конкретен пример. Пак миналата седмица Евросъюзът се присъедини към изявление на Белия дом, осъждащо китайски хакерски атаки срещу сървъри на Microsoft Exchange, които обслужват над 30 000 фирми, организации и публични институции.


Към безпрецедентния общ демарш се включиха и правителствата на Великобритания, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Япония. Приоритет на Белия дом е да поддържа единството на Запада и по този начин да продължи да упражнява влияние върху глобалната политика, както и да има преимущество пред Пекин. Затова и Меркел се оказа способна да спазари компромис по тема, която колкото и да е важна на регионално равнище в Европа, има второстепенно значение в глобален план.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Весело

  "Германия се съгласи да санкционира Русия в случай, че тя предприеме агресивни действия срещу Украйна като например използването на газовия транзит през украинска територия като политически инструмент."

  Еми сега като спре транзита през Украина и няма да има никаква възможност за политическо използване на газопривода! Voila!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Двата левундера се надушиха през девет морета и още толкова дерета...

 3. 3 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  А Руснаците длъжни ли са дават на украйнците газ???/
  Нали те ще си купуват теèн от САЩ и ще бъдат независими.

  Комунистите са виновни!
 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Ами нищо, което не знаехме досега - че Байдън и Меркел са едни компроментирани марионетки на ултраглобалисткия естаблишмънт.

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4470 Весело

  "Какво виждаме зад компромиса "Северен поток 2""

  За мен може да се отговори само с една дума: "навеждане"😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Любопитно

  "Де факто Русия е в състояние да прекрати напълно преноса на природен газ през украинска територия след 2024 г., когато изтича срокът на временното споразумение между Москва и Киев"

  И какво? Длъжна е са продължи и след 2024 ли? Свободната търговия предполага свободното договаряне на всички страни. Като не му е изгодно ма някой - няма сделка!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Не опровда, не оправда Байдън надеждите на Широките Жълтопаветни Маси...

  Широките Жълтопаветни Маси очакваха Байдън да се огледа и ослуша 1-2-3 месеца след заклеването си и да унищожи ядрено Русия 6 пъти. Широките Жълтопаветни Маси не са максималисти и се надяваха поне на 6 пъти, защото май САЩ могат да унищожат ядрено Русия 7 пъти.

  А като Русия бъде унищожена ядрено 6 пъти, то и Северен поток щеше да отпадне от само себе си, т.к. Русия нямаше да присъства като субект и обект на Международното право.

  С една дума - много се издъни Байдън и не оправда Големите Надежди, възлагани му от Широките Жълтопаветни Маси...

  Ще се опитам да успокоя Широките Жълтопаветни Маси - още нищо не се знае, колко номера може още да се извъртят...

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Любопитно

  "Де факто Русия е в състояние да прекрати напълно преноса на природен газ през украинска територия след 2024 г., когато изтича срокът на временното споразумение между Москва и Киев"

  И какво? Длъжна е са продължи и след 2024 ли? Свободната търговия предполага свободното договаряне на всички страни. Като не му е изгодно ма някой - няма сделка!

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  "Международната агенция по енергетика предвижда свиване на търсенето на природен газ газ в Европа като цяло и в ЕС в частност през идните две десетилетия. Според прогнозата Евросъюзът ще потребява едва 329 млрд. куб. м. през 2040 г., сравнено с 394 млрд. куб. м. за 2020 г."

  Ма разбира се, всичко ще "възобновяеми източници"т.е. вятър и мъгла до тогава в енергетиката.
  Никаква газ , всичко ще е на водород, който ще се произвежда от ....

 10. 10 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Разковничето е Украйна .Ето къде ги стяга американците шапката. А Северен поток както и Южен ще си ги има и то за дълго време.

 11. 11 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 537 Неутрално

  хубав анализ, но грешен.
  Г-н Бечев не е обърнал внимание не нещо много важно! Украйна използва "кранчето" за геополитическо оръжие. С него изнудва и ЕС, и Русия. Затова не им е изгоден Северен поток.
  Колкото до синковеца на г-н Байдън, това е една малка досадна подробност, която обяснява US подкрепата към демократична Украйна

  Бог да благослови Америка за България!
 12. 12 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това, което ще стане ще са повреди по газопреносната мрежа на Украйна в резултат на диверсии, които Русия (както и досега) ще отрича че е извършвала. Германия направи голяма грешка.

 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Весело

  Как хем Русия била агресор, пък й искат газта? Нали е агресор? Я й врътнете кранчето!

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  При набедения от комунистите за васал на Москва, Доналд Тръмп, СП 2 замръзна и спря строежа му. Сега при "врага" на Русия, комуниста Байдън, строежът се подновява и САЩ се навежда със свалени гащи пред Россия.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  какво виждате ли?

  ами отдавна видяното!

  че "Великите сили" са мерзавци

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Здравите дебъджийски сили в лицето на местния тролетариат се оказват познатите русофилистици...

 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  При набедения от комунистите за васал на Москва, Доналд Тръмп, СП 2 замръзна и спря строежа му. Сега при "врага" на Русия, комуниста Байдън, строежът се подновява и САЩ се навежда със свалени гащи пред Россия.
  —цитат от коментар 14 на Alex Ivanov


  Добре, че са корпоративните медии, че да ни обясняват с разни сложни анализи как това не било съвсем вярно, как Байдън е безкомпромисен външнополитически ястреб и много умерен у дома, как мозъка му щрака като на медалист от олимпиадата по информатика, как е по-честен от Робеспиер и по-популярен от Елвис в родината си.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "...Затова и Меркел се оказа способна да спазари компромис по тема, която колкото и да е важна на регионално равнище в Европа, има второстепенно значение в глобален план...."

  С това категорично не съм съгласен. Русия не е регионална сила, тя е глобален играч, особено заедно с Китай. СП-2 изключва Европа от борбата с Путин. Това е предателство не само срещу Украйна, но и срещу опозицията вътре в Русия.

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Когато Москва осигури алтернатива на доставките на руски газ за Европа заобикаляйки Украйна , това развързва ръцете и за пряка военна агресия. Това тъпите и продажни западни политици не могат или не искат да разберат. Изоставена от Запада, Украйна трябва да се готви за война. Руската военна агресия срещу Украйна предстои благодарение на продажната и полезноидиотска политика на политици като Меркел и Байдън. Руската армия е струпана до границите с Украйна. Съобщенията , че се е изтеглила не са верни. Изтеглен са само военния персонал , който при решение за агресия за 24 часа може да бъде приведен във военна готовност.

 21. 21 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  Тази статия е един нелеп опит да се скрие провалът на операци "Украйна". На 7-та година се оказа, че без да е част от своята естествена историческа и икономическа среда, каквато е пазарът на бившият Съветски съюз., икономиката на Украйна е заникъде. В ЕС в обозрим период никой не ги иска, бившият съюзен пазар го изпуснаха и сега САЩ се усетиха, че изпускат ситуацията от контрол - или трябва да плашщат или ... афганистански вариант.
  Затова измислиха "Три морета" и се опитват да натопят европейските си "съюзници" да платят сметката, която те щедро направиха през 2014 г. Американска му работа....

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  "За САЩ е по-важно Германия, а също така ЕС като цяло, .... да осъжда китайски хакерски атаки срещу сървъри на Microsoft Exchange,....."
  САЩ са влезли в някакъв "голям филм" с Китай и Русия ...:)) Нямат никакво обяснение че Китай ги бие в тяхната игра ...Така мъчително умират империите ...Дори и успокоителни хапчета не могат да произведат, защото американските лекарства са в 80% китайски :))
  А, между впрочем 72 000 гласа в Аризона не бяха намерени при насрочения ОДИТ . Там Байдън победи с 6000 гласа разлика ...Сега май никой няма идея какво се случва !! :)

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  "Що се отнася до Украйна, спирането на руския транзит е стимул за допълнителни реформи и модернизация в енергийния сектор, въпреки краткосрочните загуби."

  Именно, от това Украйна може да спечели. Още повече, че сега ще получи 1 милиард евро от страна на Германия за развитието на ВЕИ сектора в страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Какво виждаме зад компромиса "Северен поток 2", ами виждам комсомолската секретарка, като колежка на шрьодер, дет се вика - традиции.

 25. 25 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар 9 от "georgievb":

  "Ма разбира се, всичко ще "възобновяеми източници"т.е. вятър и мъгла до тогава в енергетиката.
  "Никаква газ , всичко ще е на водород, който ще се произвежда от ..."

  А на теб ясно ли ти е къде ще бъде светът само след 10 години? Да не говорим след 20..

 26. 26 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  „Северен поток 2", както и "Северен поток 1" …са изцяло бизнес проекти“ - от "Свободна Европа"

  Някой трябва да им го начука това в мозъците на русофобите.

 27. 27 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  [/quote]


  [quote#23:"Иво"]"Що се отнася до Украйна, спирането на руския транзит е стимул за допълнителни реформи и модернизация в енергийния сектор, въпреки краткосрочните загуби."Именно, от това Украйна може да спечели. Още повече, че сега ще получи 1 милиард евро от страна на Германия за развитието на ВЕИ сектора в страната.
  —цитат от коментар 17 на jazzdevil


  В превод - да очакват бедните украински граждани ударно поскъпване на тока.

 28. 28 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 117 Весело

  "Решението на Байдън поставя в деликатна позиция Украйна, а също така и Полша, "

  Деликатно, деликатно колко да е деликатно. И Украйна, и Полша останаха с един пръст. Освен да го наплюнчат...

  п.с. Хохохо, втора статия по темата до обяд.

 29. 29 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 118 Неутрално

  За дени може, за други не може!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Зад компромиса виждаме един задрав прагматизъм.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Показа нещо естествено, а именно как се отстоява национален интерес и, че рекетьорите по принцип са страшни когато са на глутница

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#25] от "pontius_glarus":

  И колко ли от тържествуващите приятели на Русия си дават сметка, че и СП1 и СП2 са руски бакалнички, построени с усилия на Газпром да продават по-евтина газ на германските фирми, и да им я носят на крака, в Германия. Да, и германците с радост ще си купуват.
  Но в един момент може и да намалят покупките? Прогнозите са спад от 17% само след 19 години.

 33. 33 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 117 Весело

  До коментар 9 от "georgievb":"Ма разбира се, всичко ще "възобновяеми източници"т.е. вятър и мъгла до тогава в енергетиката."Никаква газ , всичко ще е на водород, който ще се произвежда от ..."А на теб ясно ли ти е къде ще бъде светът само след 10 години? Да не говорим след 20..
  —цитат от коментар 25 на pontius_glarus


  Явно на теб е. Хайде, давай, отвори ни очите.

 34. 34 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  "Какво виждаме зад компромиса "Северен поток 2""
  ............
  Не е важно ние какво виждаме! Важното е какво вижда Норман Гранц!!!!

 35. 35 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 117 Весело

  До коментар [#25] от "pontius_glarus":И колко ли от тържествуващите приятели на Русия си дават сметка, че и СП1 и СП2 са руски бакалнички, построени с усилия на Газпром да продават по-евтина газ на германските фирми, и да им я носят на крака, в Германия. Да, и германците с радост ще си купуват.Но в един момент може и да намалят покупките? Прогнозите са спад от 17% само след 19 години.
  —цитат от коментар 32 на pontius_glarus


  Пожелателното мислене никога не ебило за предпочитане, пред прагматизЪма.

  https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=46757

  п.с. Поживем и увидим.

 36. 36 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 775 Любопитно

  "В самия край на кариерата си на политик Меркел има с какво да се поздрави. Германия получава важна отстъпка от САЩ."

  Германия?
  Защо ми се чини, че отстъпка получи Хуйлето.
  А Меркелицата, която се изявява като московски брокер, си осигурява "златен парашут" за пенсия, осигурен от мужиците.
  Дали?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 37. 37 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар 33] от "agn101064616":

  "Явно на теб е. Хайде, давай, отвори ни очите. .."

  На германците са се отворили очите. Газпром инвестира в СП 2, който построиха германски фирми (с руски пари), и спечелиха.
  Сега Газпром ще им носи газ диван-чапраз, и те ще си го купуват по-евтино отпреди. колкото им трябва.
  В САЩ отново могат да произвеждат шистов газ, и да им го носят на крака в германските пристанища. Което означава, че цената на газта отново може да падне, и германците пак ще спечелят.
  Междувременно и украинците трябва да намерят алтернатива на приходите от преноса на газ, защото той няма да е вечен!
  Газпром може да са щастливи, че ще продават на Германия, и ще правят мръсно на Украйна, но вече са загубили една голяма съседна срана като партньор.
  И има едно голямо АКО!

 38. 38 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  "Какво виждаме зад компромиса "Северен поток 2""............Не е важно ние какво виждаме! Важното е какво вижда Норман Гранц!!!!
  —цитат от коментар 34 на 4ort


  И какво вижда Байдън! Защото в САЩ правят прогнози за поне след 10-15 години. Не за утре. Не като у нас от днес за вчера. То май и в Русия не са по-добре?

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#36] от "simval":
  "А Меркелицата, която се изявява като московски брокер, си осигурява "златен парашут" за пенсия, осигурен от мужиците."

  Досущ като "пенсията" на Шрьодер.

 40. 40 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#32] от "pontius_glarus":

  Точно така, спад от 17% само за 19 години. А след 25? 50%?

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Засега Украйна има договор за транзит с Русия до края на 2024 година, за което ще получи около 7 млрд $. Ако нещео се промени, ще си ги търси по съдебен път, за разлика от нас, които имахме договор до 2030 години и подарихме 1 млрд. на руснаците само от транзитните такси.

 42. 42 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Чудя се кога на демократичната общественост ще и дойде акъла?
  Ето например за Южен поток. Геополитическото оръжие "кранче", щеше да бъде у нас! Във Варна! Ако Путин ни се дърви - врътваме кранчето, и половин Европа няма да има газ! Ама на! Трайчо въртя, сука, Бате и той, че строителите Орешарски ги бил избрал "непрозначно" и накрая какво? Геополитическото оръжие "кранче" го дадохме на Ердоган, от много акъл!

  Бог да благослови Америка за България!
 43. 43 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  През 1986г. жена ми направи подарък вноска за автомобил, 1300 лв, за след 15 години, Шкода 100С. Може би след 20?
  През 1990г. си купих Рено 11 ЖТД, а вноската едва ми стигна да си платя митото, а Шкода 100С много отдавна не се произвеждат.
  Та толкова за прогнозите.

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":

  Това е данък Русия , който плащаме на руснаците в размер на милиарди всяка година, благодериние на нашине продажни политици.

 45. 45 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  "Ето например за Южен поток. Геополитическото оръжие "кранче", щеше да бъде у нас! Във Варна!..."

  Гюнтерчо, държа да те информирам, но във Варна и в околностите находища на ГАЗ нет!

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#42] от "Günther":
  "то например за Южен поток. Геополитическото оръжие "кранче", щеше да бъде у нас! Във Варна! Ако Путин ни се дърви - врътваме кранчето, и половин Европа няма да има газ! Ама на! "

  Ама ти сериозен ли си или се шегуваш?

 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Любопитно

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  "Когато Москва осигури алтернатива на доставките на руски газ за Европа заобикаляйки Украйна , това развързва ръцете и за пряка военна агресия. "

  И какво? Либия можеше да се демократизира, Сирия, Афганистан, Югославия, що да не може и Украина? Само САЩ ли могат да решават кой да се демократизира??

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4470 Весело

  До коментар [#32] от "pontius_glarus":Точно така, спад от 17% само за 19 години. А след 25? 50%?
  —цитат от коментар 40 на pontius_glarus


  Положението е извън контрол след като сам си пишеш коментари и после сам си отговаряш на същите тези коментари😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 49. 49 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Беееееечо - анализатора от "Оксфорд" ;)

 50. 50 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Поредната безсмислена пропагандна статия!

 51. 51 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4470 Неутрално

  Поредната безсмислена пропагандна статия!
  —цитат от коментар 50 на stargate


  Пропагандираща какво? Крепрките Руско Американски отношения? 😂😂😂 Защото това е извода от така наречения "компромис".

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  Доста спекулативни позиции. Руската администрация едва ли ще се осмели да си загуби бизнеса с износа на газ за Европа за да накаже Украйна, която в крайна сметка не печели толкова много от транзитните такси. На теория може да се разсъждава за "внезапно спиране подаването на газ за Европа посред зима" като икономически шантаж, но на практика това би било разрушително за икономиката на Русия, и общо взето мярка много близка до обявяването на война с много къс срок след това.
  Явно се развива една добре финансирана кампания преди изборите чрез която да се отвори пазара за "сигурни и необвързани доставки на LPG" от друг производител.

 53. 53 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3633 Весело

  Де факто Русия е в състояние да прекрати напълно преноса на природен газ през украинска територия след 2024 г.,

  И това е лошо - защо?

 54. 54 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 537 Весело

  "Ама ти сериозен ли си или се шегуваш?
  —цитат от коментар 46 на tacheaux


  Разбира се, че съм сериозен! Ако бяха докарали тръбите до Варна, вместо до Турция, лошо ли щеше да ни е?
  Издърви ни се Путин нещо от рода:
  "Кирилицата е дошла у нас от македонските земи"
  ние вместо да му отговаряме с
  "А пък първият космонавт е излетял от Казахстан"
  просто врътваме кранчето, спираме газта и той да се оправя! Ама щял да се задръсти? Ми нека!

  Бог да благослови Америка за България!
 55. 55 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Кризата 2009 беше доста преди Майдана, нали ? И кой крадеше от тръбите, та рашките спряха кранчето ? СП и ЮП са много по-добре за Европа, вместо да треперим за кефа на хохляндците !

 56. 56 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 117 Весело

  До коментар [#32] от "pontius_glarus":Точно така, спад от 17% само за 19 години. А след 25? 50%?
  —цитат от коментар 40 на pontius_glarus


  Чети колега, чети. И линк ти бях пуснал. Тия, където ги говориш са алабализми за идиоти. Като ти замръзне гъза посред зима с какво ще се оптопляваш? Ще гориш гуми ли? Аман от профани.

  "With economic growth driving U.S. industrial output, natural gas consumption by the industrial sector will increase by 3.6 Tcf, or 35%, from 2020 to 2050 and account for more than 75% of the 4.6 Tcf growth in U.S. natural gas consumption from all sectors during that period. Relatively low natural gas prices drive a growing U.S. chemicals industry, the largest domestic natural gas-consuming industry because it uses natural gas as a raw material (feedstock) as well as for heat and power. According to the AEO2021 Reference case, the bulk chemical industry will account for 45% of the industrial sector’s increased natural gas consumption, or 1.6 Tcf, through 2050."

 57. 57 Профил на agn101064616
  agn101064616
  Рейтинг: 117 Весело

  Кризата 2009 беше доста преди Майдана, нали ? И кой крадеше от тръбите, та рашките спряха кранчето ? СП и ЮП са много по-добре за Европа, вместо да треперим за кефа на хохляндците !
  —цитат от коментар 55 на ThePal


  Е, стига сега. Не дей да задаваш такива въпроси.

 58. 58 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар 9 от "georgievb":"Ма разбира се, всичко ще "възобновяеми източници"т.е. вятър и мъгла до тогава в енергетиката."Никаква газ , всичко ще е на водород, който ще се произвежда от ..."А на теб ясно ли ти е къде ще бъде светът само след 10 години? Да не говорим след 20..
  —цитат от коментар 25 на pontius_glarus


  Такива приказки слушаме от поне 15 години. И тези които най-много тичаха да отсвирят конвенционалните източници на енергия стават все по зависими от нея. Парадоск се казва

  'progressives' is the politically correct word for communists
 59. 59 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#25] от "pontius_glarus":И колко ли от тържествуващите приятели на Русия си дават сметка, че и СП1 и СП2 са руски бакалнички, построени с усилия на Газпром да продават по-евтина газ на германските фирми, и да им я носят на крака, в Германия. Да, и германците с радост ще си купуват.Но в един момент може и да намалят покупките? Прогнозите са спад от 17% само след 19 години.
  —цитат от коментар 32 на pontius_glarus


  Дай да ги видим тия данни. Или са невидими

  'progressives' is the politically correct word for communists
 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Де факто Русия е в състояние да прекрати напълно преноса на природен газ през украинска територия след 2024 г., И това е лошо - защо?
  —цитат от коментар 53 на Patsis


  Защото ръзвързва ръцете на Москва за пряка военна агресия срещу Украйна.

 61. 61 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Много е закъснял с изводите г-н Бечев. Всички параметри около СП2 бяха отдавна известни: изтичане на договода Газпром-Украйна 2024; нуждите на Германия от енергийна сигурност и евтин (не скъп и еко-нечист LNG); напредналото изграждане на СП2 със значително германско участие. СП2 независимо от пропагандния шум не е бил под съмнение при Байдън, а дори и при Трамп - срещу доставки на LNG.

  Транзитът през Украйна след 2024 ще е минимален - или най-вероятно никакъв. Някой ще трябва да възмезди тази провалена държава, но това няма да е Русия, едва ли и Германия, поне не в размера на загубите от приходи от транзит.

  СП2 е чудесна новина за България и Южен поток. Преносът на газ и приходите от Транс-балканската тръба (Украйна-Румъния-БГ-Турция) намаляха драстично след Турски поток, а проектът Trans Adriatic Pipeline (Турция-Гърция-Албания-Италия) заседна в съдебната система на Италия. БГ е твърдо на картата за пренос на газ.

 62. 62 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Доста спекулативни позиции. Руската администрация едва ли ще се осмели да си загуби бизнеса с износа на газ за Европа за да накаже Украйна, която в крайна сметка не печели толкова много от транзитните такси. На теория може да се разсъждава за "внезапно спиране подаването на газ за Европа посред зима" като икономически шантаж, но на практика това би било разрушително за икономиката на Русия, и общо взето мярка много близка до обявяването на война с много къс срок след това. Явно се развива една добре финансирана кампания преди изборите чрез която да се отвори пазара за "сигурни и необвързани доставки на LPG" от друг производител.
  —цитат от коментар 52 на daskal1


  И аз не вярвам Русия да си рискува газовия бизнес. Но има две неща които спред мен ще играят роля при бъдещите преговори за продължаване на транзита през Украина след 2024. Едното е че украинцте искат да има договорено количество за транспорт, с формулата "транспортирай или плащай". Когато европейците подкрепят това, руснаците казват "добре, но гарантирайте че такова количество ще бъде купено по цените които са свързани с транспорта през Украина". И тук идва втория момент. В последните години много странио и фирми (вкл. България) се отказаха от дългосрочни договори с Газпром с фиксирани цени. При това положение или европейски правителства трябва да гарантират че траснпортираната през Украина газ ще бъде закупена, или трябва наистина да оставят пазара да решава по кои газопровод е по-изгодно да се транспортира. Може би ще се стигне до някакви компромиси.

 63. 63 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Защото ръзвързва ръцете на Москва за пряка военна агресия срещу Украйна
  —цитат от коментар 60 на tacheaux


  Украйна трябва да започне да изпълнява Минските споразумения (които е подписала) и след това да започне разговори с Москва за двустранните отношения. Вярвам, че двете страни могат да се разберат за балансирани и взаимоизгодни отношения (е, при условие че Виктория не раздава курабийки). И тогава няма да се говори кой кого ще напада.

 64. 64 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#52] от "daskal1":

  "Руската администрация едва ли ще се осмели да си загуби бизнеса с износа на газ за Европа за да накаже Украйна, която в крайна сметка не печели толкова много от транзитните такси. "

  Диверсификацията на руския износ на газ по тръба за Китай и Югоизточна Азия, и LNG (проектът Ямал с TotalEnergies, целият проектен добив е продаден в аванс с 15- и 20-годишни договори) развързва ръцете на Русия. Украйна не струва живота и на един померански гренадир😰

 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#63] от "Oleg Iliev":

  Русия трябва да започне да изпълнява споразомението за гарантиране на границите и запазване на териториалната цялост на Украйна , подписано между САЩ, Великобритания и Русия при предаването на украинското атомно оръжие на Русия след разпадането на СССР. Когато РФ върне анексираните и окупирани украински територии , едва тогава може да се започнат разговори за развитие на двустранните отношения между Русия и Украйна.

 66. 66 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#63] от "Oleg Iliev":Русия трябва да започне да изпълнява споразомението за гарантиране на границите и запазване на териториалната цялост на Украйна , подписано между САЩ, Великобритания и Русия при предаването на украинското атомно оръжие на Русия след разпадането на СССР. Когато РФ върне анексираните и окупирани украински територии , едва тогава може да се започнат разговори за развитие на двустранните отношения между Русия и Украйна.
  —цитат от коментар 65 на tacheaux


  Ако оставим за момент Русия настрана, не Ви ли прави впечатление, че САЩ и Великобритания НЕ гарантираха териториалната цялост на Украйна през 2014. Напротив, излязоха данни че американската администрация е съветвала (настоятелно) превратаджийте в Киев да не стрелят в Крим.
  С това искам да кажа че това което пишете е някакво идеалистично виждане, което няма как да стане. Затова е по-добре Украйна да води реалистична, а не утопична външна политика. И още нещо, Меркел и Байдън потвърждават че Минските споразумения са единствения шанс да се разреши кризата. И при това положение Вие очаквате Путин да каже "Момчета, извинете, станала е грешка, няма нужда да изпълнявате Минските споразумения, ето ви обратно Крим и Донбаси 100 трилиона долара компенсация". Така ли си представяте нещата?

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#62] от "Oleg Iliev":

  Реално решението е ЕС, или в краен случай Германия с одобрението на ЕК да изкупи и оперира трубопровод "Дружба" от границата с Русия. Само така може да има и контрол, и елиминиране на политическата съставляваща на караниците и нестабилността в позицията на Украйна.

 68. 68 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  От " регионално равнище " , ЕС има път само напред и нагоре, затова и САЩ са компромисни за да не загубят и това......

 69. 69 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  САЩ използваха транзита през Украйна, като геополитическо оръжие.. Германия се усети и руснаците реализираха СП2.. Толкова.Никой не иска да е заложник на някого, когато може да не е..

  Sic transit gloria mundi
 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#35] от "agn101064616":
  Може пък авторът на анализа да е имал предвид спада на консумацията на газ в Украйна :

  https://bit.ly/3eXfGkK

 71. 71 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#66] от "Oleg Iliev":
  "Ако оставим за момент Русия настрана, не Ви ли прави впечатление, че САЩ и Великобритания НЕ гарантираха териториалната цялост на Украйна през 2014. Напротив, излязоха данни че американската администрация е съветвала (настоятелно) превратаджийте в Киев да не стрелят в Крим."

  Ама как обръщате всичко с главата надолу. Значи Русия е гарантирала териториалната цялост на Украйна , а САЩ и Великобритания не , в резултат на което има анексирани и окупирани земи на Украйна от Русия. Как очаквахте да реагират САЩ и Великобритания на руската агресия? Да обяват война на Русия?
  Що се отнася до "превратаджиите" в Киев , от тогава в Украйна имаше два избора за президент. И в двата избора украинците гласуваха за "превратаджиите", които искаха европейски път на развитие на Украйна.
  Някакъв линк за излезлите "данни" какво е съветвала американската администрация?

 72. 72 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Виждаме евтин газ в неограничени количества. Виждаме топлина, светлина и добри дни за немския бизнес. Виждаме и наполовина по- малко въглероден отпечатък в сравнение с въглищата, респективно по- чист въздух. Все неща от интерес за редовия европейски гражданин, на когото геополитиката му е през хоя.

 73. 73 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Истината е, че ако утре Русия реши да нахлуе, всички ще обърнат глава на другата страна..Друг е въпроса, че руснаците вече взеха от Украйна каквото им трябваше..Крим, като стратегическо пристанище в Ч море и замразен вовеки конфликт в Донбас, така че Украйна да не може да влезе в НАТО

  Sic transit gloria mundi
 74. 74 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#71:"tacheaux"............. И в двата избора украинците гласуваха за "превратаджиите", които искаха европейски път на развитие на Украйна.Някакъв линк за излезлите "данни" какво е съветвала американската администрация?[/quote]


  Е, че под дулата на фашистките бандеровци, за кого искаш да гласуват. Мислиш ли, че някой ще остави украинците да гласуват по съвест, при налятите милиарди за да дойде на власт фашистката хунта, дето гореше живи хора в Одеса. Още стоят сигурно клиповете в тубата. И това доживяхме Западът да създава, приветства и подкрепя нацисти. То не че не беше така и през 30- те с Хитлер ,де. Ама бяхме позабравили от обилна пропаганда и лъжеистория.

 75. 75 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1968 Неутрално
 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#70] от "тулса":

  Обемите са свързани с промилените предприятие и електроцентралите, от там и спадът. НАФТОГАЗ обясни спада 2018/19 с топлото време. В същото време производството на газ в Украйна спада, ликвидират се "резервните хранилища". Коломойски играе своята игра с повишаване цените на дизелното гориво и газ, и не е особен привърженик на със снабдяването от Полша :
  https://112.international/finance/why-ukraines-gas-production-is-declining-and-not-going-to-grow-48460.html

 77. 77 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#76] от "daskal1":
  Аз отначало помислих, че кримската история е в дъното, ама спадът е почнал години преди това...Интересно, че и Турският +Трансбалканския поток могат да служат за реверс на газ към Украйна( както от Словакия, Полша, Унгария..):
  .........The Trans-Balkan pipeline that runs from Ukraine through Moldova and Romania south-westwards is also being opened up for reverse flows, including virtual. With the commissioning of the Turkstream pipeline last year, east-west flows through the Trans-Balkan line slowed to a trickle, in line with Gazprom’s policy of shifting transit away from Ukraine.
  In June, Moldovagaz, which operates the Moldovan section of the Trans-Balkan line through a subsidiary, Moldovatransgaz, announced that capacity would be available for booking under standard contracts in line with EU regulation....
  The market takes shape: The Ukrainian gas sector to 2030, November 2020

 78. 78 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Новият бъдещ канцлер на Германия май се беше заканил на СП2. Германия е богата и може да компенсира Полша, освен това тръбопроводите не са вечни и се ремонтират. ремонта на подводен е много сложен. Така че да се надяваме Украйна и Полша да продължат да са газопреносни страни.
  Трансбалканският газопровод може в случай на нужда да пренася и неруска газ, ако Русия не стане лоялен търговски партньор, за което аз нямам никаква надежда, спомняйки си за думите на Отто фон Бисмарк.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 79. 79 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Любопитно

  До коментар [#63] от "Oleg Iliev":Русия трябва да започне да изпълнява споразомението за гарантиране на границите и запазване на териториалната цялост на Украйна , подписано между САЩ, Великобритания и Русия при предаването на украинското атомно оръжие на Русия след разпадането на СССР.
  —цитат от коментар 65 на tacheaux


  Русия се оттегли от това съглашение. Така както Украйна си оттегли съгласието да е част от СССР. Така както Косово си оттели съгласието да е част от Сърбия. Или за Украйна може, за Крим не може? Що?

  В Русия съм! В Русия съм!
 80. 80 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Любопитно

  Когато РФ върне анексираните и окупирани украински територии , едва тогава може да се започнат разговори за развитие на двустранните отношения между Русия и Украйна.
  —цитат от коментар 65 на tacheaux


  Кои укйраински територии бе? Ленин дава Харков, Донец и Луганс в състава на УССР, След втората световна война дават на Украйна източните асти на Полша и Румъния, Хрущчов дава на УССР Крим. Украйна с какви територии влиза в СССР и с какви излиза,а??

  В Русия съм! В Русия съм!
 81. 81 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Любопитно

  ДЩо се отнася до "превратаджиите" в Киев , от тогава в Украйна имаше два избора за президент. И в двата избора украинците гласуваха за "превратаджиите", които искаха европейски път на развитие на Украйна.
  —цитат от коментар 71 на tacheaux


  В Изборите обаче не гласуваха милиони души с право на глас от Крим, ДНР и ЛНР. Нали още Украйна не ги е отписала като нейни граждани? Все едно ние да направим избори само в Западна България и да претендираме за законност на изборите. Абсурд, нали?

  В Русия съм! В Русия съм!
 82. 82 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Любопитно

  Истината е, че ако утре Русия реши да нахлуе, всички ще обърнат глава на другата страна..Друг е въпроса, че руснаците вече взеха от Украйна каквото им трябваше..Крим, като стратегическо пристанище в Ч море и замразен вовеки конфликт в Донбас, така че Украйна да не може да влезе в НАТО
  —цитат от коментар 73 на Hristov


  Последната седмица посетих Харков, Славянск и Краматорск. Да ви кажа ли редовите хора колко са "доволни"от насилствената им украинизация? В Славянск и Краматорск пъб бяха бесни на украинците.
  Според вас нормално ли е менютатата в ресторантите да са на украински евентуално на английски, но не и на руски?
  Според вас нормално ли е операта в Лвов сайта й да е и на полски, но не и на руски??

  В Русия съм! В Русия съм!
 83. 83 Профил на wjx12635682
  wjx12635682
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Американската политика на санкции претърпя пълно фиаско. Газопроводът е пред завършване. Само наивници могат да говорят за компромиси. И без тях Северен поток 2 е факт. Просто американците се опитват да прикрият провала си.

 84. 84 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Електричеството е скъпо гАспАда... и по скъпо ще става. А електричество от газец е евтино. И се оказва, че с тези температури, лятото може и да харчим повече ток от зимата, заради климатиците... искам да видя икономика която ще пренебрегне евтина енергия. Или фирми, които ще рекнат- дайте ми от скъпия ток, нищо, че в моето производство електроенергията е важно перо в ценообразуването и конкуретността на продукта ми... ще си кълцам от печалбата, но ще ползвам скъпа енергия... мхммм, чакам да го видя.

 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#84] от "diegos":
  Електричеството е скъпо...
  >>> Още един момент по този повод. Във връзка с настъплението на зелените партии, натискат Украйна да закрие своя добив на въглища:
  https://bit.ly/370Uztx
  Грибы вместо угля. Почему в Украине хотят закрыть все шахты, что будет с горняками и какими станут тарифы
  Людмила Ксенз
  Недавно Кабмин дал добро по первому пилотному проекту так называемой угольной трансформации регионов.
  Этот проект, который будет реализовываться при поддержке Германии (она выделит 35 млн евро), охватит два шахтерских региона - Мирноград (Донецкая область) и Червоноград (Львовская область). В ходе "трансформации" шахты должны закрыть, а шахтерским городам "предоставить новые возможности". ..

  ...Германия си закрива шахтите, но се надява на газ и вносни въглища. Те могат да си го позволят. А Украйна, която е първа по запаси на въглища в Европа, нека да внася ..от Южна Африка:) Миньорите щели да бъдат преобучени на екскурзоводи , а в изоставените шахти щели да отглеждат екологични гъби.

 86. 86 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  А Северен поток както и Южен ще си ги има и то за дълго време.
  —цитат от коментар 10 на pro_bono


  Ако цената на природният газ е още дълго 2 пъти по-висока на азиатските пазари , отколкото на европейския - патоците ще ги има от ден до пладне ..

  Европата ще е съвсем скоро енергийно независима от Русия - а ресурсите , ще са в направление Азия ..

 87. 87 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Никакво спиране на кранчето от страна на Путин няма да има ..
  —цитат от коментар 18 на blagoj


  Да бе, да ..

  Смятай ги патоците спрени, слушай квот ти пей радиото ..

  ---------------
  8 января 2021, 12:21
  Цены на газ в Азии .. в 739 долл. США/1000 м3 .."
  ---------------


  Газът замина ..

 88. 88 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Когато РФ върне анексираните и окупирани украински територии , едва тогава може да се започнат разговори за развитие на двустранните отношения между Русия и Украйна.
  —цитат от коментар 65 на tacheaux


  Няма да е скоро ..

  Да припомним - Мексико скимучи още за договора от Гуадалупе Идалго, подписан на 2 февруари 1848 г и твърди, че Санта Ана е бил взет в плен, когато го е подписвал..

  След това САЩ имат неоспорим контрол над Тексас, а също така и над Калифорния, Невада, Юта и части от Колорадо, Аризона, Ню Мексико и Уайоминг.

  Да, ама кучетата лаят - керванът си върви .. а да си ги вземе Мексико обратно, де ?!!

 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Любопитно

  До коментар [#78] от "Сатана Ликующий":

  И кои точно думи по този повод си "спомняте" на Отто фон Бисмарк, форумните варианти или написаното от него като цяла мисъл? Има толкова много фалшиви цитати уж на Бисмарк, а обикновено за Русия се цитира само част от цитата му, а именно че "договорите подписани с Русия не струват хартията на която са написани."

  А ето пълният цитат, в който Бисмарк казва, сумирано, " с Русия или играй честно, или въобще не играй", предупреждавайки за последствията:

  "Do not expect that once taking advantage of Russia's weakness, you will receive dividends forever. Russian has always come for their money. And when they come - do not rely on an agreement signed by you, you are supposed to justify. They are not worth the paper it is written. Therefore, with the Russian is to play fair, or do not play."

  Да не забравяме, че след Версайския договор от 1871 г. за прекратяване на Пруско-Френските войни Бисмарк вижда като стратегическа задача добрите отношения с Русия с цел да се предотврати превръщането и в съюзник на Франция.Разбира се, ако Бисмарк би живял днес, той би оценил негативно руската политика на агресивен национализъм.
  И един много добър цитат на Бисмарк е:
  "Ако искаш да излъжеш света, говори истината."

 90. 90 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#66] от "Oleg Iliev":"
  Някакъв линк за излезлите "данни" какво е съветвала американската администрация?
  —цитат от коментар 71 на tacheaux


  Ето един. Можете да намерите тзи изказвания и в украйнските медии. Смалко повече търсене може да намерите и подобни изказвания на Турчинов от преди време.
  https://russian.rt.com/inotv/2021-07-20/Glavred-Zapad-pomeshal--Saakashvili
  Цитирам извадка
  "Так же, как и нажим был сумасшедший во время Крыма. Звонил Джон Керри и говорил: «Не повторяйте такой же глупости, как и Саакашвили, не стреляйте». Хорошо, сдали без выстрела, и что, из-за этого Донбасс не случился?» — рассказал Саакашвили.

 91. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#90] от "Oleg Iliev":
  сдали без выстрела, и что, из-за этого Донбасс не случился?» — рассказал Саакашвили.
  >>> Те и в Донбас ли не били стреляли? Там май не са слушали Кери, а онзи агресивен сенатор и покровител на Саакашвили- покойния МакКейн.

 92. 92 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Любопитно

  До коментар [#89] от "daskal1":

  Интересното е, че съм цитирал леко редактиран текст без да забележа една ключова дума: "езуитски", пък и поне веднъж да се прочете пълното име на "железния канцлер":

  "Erwarten Sie nicht, einmal ausgenutzt Schwäche Russlands ist, werden Sie immer Dividenden erhalten. Russland immer wieder für ihr Geld. Und wenn sie kommen – nicht auf der Jesuit unterzeichneten Vereinbarung, die Sie verlassen, sind Sie sollen zu rechtfertigen. Sie sind nicht das Papier wert, es steht geschrieben. Deshalb, mit der Russischen Kosten oder Fairplay oder kein Spiel." (Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen)

  "Do not expect that once taken advantage of Russia's weakness, you will receive dividends forever. Russians always come for their money. And when they come – they will not rely on the Jesuit agreement you signed, that supposedly justify your actions. They are not worth the paper it is written. Therefore, with the Russians you should use fair play or no play. "

 93. 93 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#90] от "Oleg Iliev": сдали без выстрела, и что, из-за этого Донбасс не случился?» — рассказал Саакашвили.>>> Те и в Донбас ли не били стреляли? Там май не са слушали Кери, а онзи агресивен сенатор и покровител на Саакашвили- покойния МакКейн.
  —цитат от коментар 91 на тулса


  Тука се разкриват няколко пласта. Единият е че американците са казвали на Турчинов и Ко. какво да правят, а онези са ги слушали. Е, Турчинов има и друго оправдание защо са предали Крим без бой- тойпривежда данни че огромната част от хората от силовите структури са минали на страната на Русия.

  Другият палст касае Грузия през 2008. За мен е интересно да видя потвърждение че американците знаят че Саакашвили е започнал бойните действия през 2008, и смятат че носи отговорност за последвалата война. Не че това не се знаеше по-рано (даже писаха че американците са го предупреждавали да не опитва силов вариант), но ето тук още едно потвърждение.

  Иначе Саакашвили се опитва да се оправдава. Ето, той стрелял, и изял боя, а превратаджиите по съвета (настоятелен съвет ще да е било), не са стреляли в Крим, и пак са опрали пешкира. Та той поне си е пострелял ...

 94. 94 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#89] от "daskal1":Интересното е, че съм цитирал леко редактиран текст без да забележа една ключова дума: "езуитски", пък и поне веднъж да се прочете пълното име на "железния канцлер":"Erwarten Sie nicht, einmal ausgenutzt Schwäche Russlands ist, werden Sie immer Dividenden erhalten. Russland immer wieder für ihr Geld. Und wenn sie kommen – nicht auf der Jesuit unterzeichneten Vereinbarung, die Sie verlassen, sind Sie sollen zu rechtfertigen. Sie sind nicht das Papier wert, es steht geschrieben. Deshalb, mit der Russischen Kosten oder Fairplay oder kein Spiel." (Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen)"Do not expect that once taken advantage of Russia's weakness, you will receive dividends forever. Russians always come for their money. And when they come – they will not rely on the Jesuit agreement you signed, that supposedly justify your actions. They are not worth the paper it is written. Therefore, with the Russians you should use fair play or no play. "
  —цитат от коментар 92 на daskal1


  Даскале, ти вече няколко пъти (а май и други) даваха пълния текст на изказването на Бисмарк, и е потресаващо да се види как съфорумници, които няма начин да не са видяли тези постове, продължават да пускат фейкове. Аз мога да разбера човек да не харесва истината и да си замълчи, но да се пишат отново и отново фейкове, това какво може да говори за човека?

 95. 95 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Весело

  До коментар [#94] от "Oleg Iliev":

  Нека ти отговоря с един анекдот за приемен изпит в милиционерското офицерско училище, може и пожарникарско да е било:
  Влиза първият кандидат.
  - Колко е 5 по 5 - пита председателят на комисията
  - 15 - отговаря кандидатът
  - Колко?
  -20 - е следващият отговор и т.н.
  Заключение на комисията: Не знае, но напредва прогресивно.
  Втори кандидат.
  - Колко е 5 по 5?
  - 10!
  - Колко?
  - 10!
  Заключение на комисията: Не знае, но непоколебим и твърд.
  Трети кандидат.
  - Колко е 5 по 5?
  - 25.
  - Я помисли, колко
  - Абе 25 е, защо ми губите времето?
  Заключение: Знае. Да се провери откъде знае!

 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Щом Русия спре газотранзита през братска (в СССР, кога бе) Украйна,
  спира транзита на €вра за Весел Дечев "В Русия съм! В Русия съм!".

  Танто за кукуригу.
  Закон на Нютон за деяние и ответно "наказание",
  осветлен от Достоевски.

  СССР никога не забрави колко дължен бе за существанието си, 1922-1992,
  на Запада!

  За разлика от неблагодарната рушнакмужишка мистична ирационална
  "менталност душа".

  Интелигентни руски умове възприемат света другояче.
  В този линк има линкове осветляващи въпроса:

  https://ivo.bg/2021/07/26/разгаданата-руска-душа-и-загадката-ка/

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  "Германия се съгласи да санкционира Русия в случай, че тя предприеме агресивни действия срещу Украйна като например използването на газовия транзит през украинска територия като политически инструмент."

  Еми сега като спре транзита през Украина
  и няма да има никаква възможност за политическо използване на газопривода!
  Voila!

  В Русия съм! В Русия съм!

 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  През ПСВ Германия, Австроунгария, България и прочее отвръщат
  с настъпление срещу агресии Руската монархофашистка "Тюрма за народи".

  За Освобождение на поробени от Руски монархизъм народи.
  Помагат и борецът за мир Владимир Илич Ленин и негови съмишленици.

  На 3.3.2018 в Полша депутати на Ленин подписват капитулацията на (монархистка)
  Русия пред държавите победителки освободителки.
  Подписват свобда от Русия и суверенитет за Полша, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Украйна и така нататък.
  Свобода и за народите в Русия - от монархофашистки, милитаристки и империалистки тиранизъм.

  Срам нямаш, безроднико.
  В страната на Ленин, с Мавзолей на Ленин,
  на плужек се кланяш!

  До коментар [#80] от "Веселин Дечев":

  Кои укйраински територии бе?
  Ленин дава Харков, Донец и Луганс в състава на УССР

 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4371 Неутрално

  UNITED ЕU UNION

  Не разваляйте good old совецки опорки ;)

  Мълчете (особено строго!) за находище хан Аспарух в Черно море,
  и за др. газонаходища открити от Турция.

  До коментар [#45] от "pontius_glarus":

  "Ето например за Южен поток. Геополитическото оръжие "кранче",
  щеше да бъде у нас! Във Варна!..."

  Гюнтерчо, държа да те информирам, но във Варна и в околностите
  находища на ГАЗ нет!

 99. 99 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Газопроводът " Рибентроп - Молотов" обслужва престъпния режим на Путин и му дава оръжие срещу Украйна и в Европа като цяло. А споразумението между Байдън и Меркел е удар срещу сигурността не само на Украйна, но и на страни като Полша и Балтийските страни. Байдън се оказа хилав старец, който вместо да започне да настъпва срещу руското влияние направи подарък на Путин и на продажната Меркел.

 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Поведението на Байдън спрямо Русия започва да буди меко казано недоумение:

  Хукна да се среща с Путин в Женева като се подаде на шантажа със струпването на руски войски до Украйна.
  Изтегли американските войски от Афганистан, с което отвори пътя за руските попълзновения в региона.
  Допусна Русия да осъществи сериозни хакерски атаки срещу американски компании и не направи нищо реципрочно срещу Русия освен да звъни на Путин по телефона. А в първия момент излезе с нефелната теза, че тези хакери действали самостоятелно от Кремъл.
  Не въведе никакви сериозни санкции срещу Русия за употребата на новичок срещу Навални.
  И сега - благослови един корупционен проект на Русия и Германия ,насочен срещу европейската сигурност.
  Така начело на САЩ се очертава да стои едно мекотело, което освен и да излиза с красиви декларации, не в състояние да направи нищо друго срещу все по-агресивната Русия и което търси мир на всяка цена с Путин, Иран и Китай, за да може на воля да дърдори за климатичните промени и стратегическа стабилност , поставяйки каруцата пред коня. Оказа се ,че представите на Байдън и компания за света не са мръднали от 70-те години, когато левичарите -миротворци издигаха лозунгите си за "мирно съвместно съществуване" с империята на злото.


  Отказва да въведе реални санкции срещу Русия заради отравянето на Навални.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK